Worksforme #nemtudomhány

 ( trey | 2019. április 5., péntek - 10:04 )

Mindig jön a sírás, hogy ez nem jó, az nem jó az egészségügyben, miközben vannak itt jó dolgok is. A múltkor már más is megjegyezte, hogy a nem kell receptért sorba állni a háziorvosnál, elég telefonálni, felírja a gépben, bemegyek egy tetszőleges gyógyszertárba, bemutatom a TAJ kártyát, kiadják a gyógyszert. Mint a karikacsapás!

Most akkor jöjjön ez laborral: telefonon kérek időpontot a háziorvostól, 2 nap múlva reggel 7-re bemegyek, viszek reggeli vizeletmintát, leveszik a vért. Az egész nem tart tovább 5 percnél.

- "Eddig ennek semmi köze az informatikához, miért van ez itt?!?!" - kérdezhetné a random troll hupper (ami a kutyát nem érdekli egyébként, de nem is ez a lényeg).
- "Várjámá', várjámá' mindgyá' bazmeg!" - ahogy Risitas mondaná...

Most jön az informatika része. 2 nap múlva felmegyek az Ügyfélkapura, bejelentkezek, megkeresem az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) részt, megadom a TAJ számot, majd az "Ellátások -> Betegdokumentumok" alól letöltöm PDF-ben a laboreredményeimet. Lehetőségem van e-mail címet beállítani, ahova az általam megadott dolgok - receptfelírás, beutaló felírás, EHR dokumentum érkezése - teljesülése esetén értesítést küld a rendszer.

#worksforme

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem a jó dolgok miatt megy a sírás, hanem a rossz dolgok miatt. Ignorance is a bliss.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Ja, tipikus hozzáállás, hogy sírni kell, a jó oldalát a dolgoknak meg nem látni. Baaalsóooorsaakitrééégeeentééééép ...

--
trey @ gépház

Azt gondoltam eddig, hogy IT teruleten foglalatoskodsz. Nem ?

Akkor azt nem ertem, hogy hogyan nem ismered azt, hogy - Amig minden mukodik es jol, az termeszetes, ha meg nem az a te hibad...

Pont ilyen a nezopontja az atlag jozsiknak.

Örülj neki, h. egészséges vagy és semmi bajod, csak az éves laborra kell kórház/rendelő közelébe menned. A magyar egészségüggyel ott kezdődnek a gondok, mikor be kell feküdni a kórházba, mondjuk műtétre. Az étel sok helyen szószerint ehetetlen (de tényleg, nem finnyáskodás vagy urizálás miatt) ha nincs rokon aki otthonról hord be neked valami ehetőt addig amíg ki nem engednek. Műhiba, elcseszett beavatkozás, benned felejtett olló-szike, az alapbetegségre jön egy kórházi fertőzés mondjuk a katéteren v. infúzión keresztül és abba belepusztulás, kemoterápián gyógyszerhiány miatt csúszó kezelések stb.
--

Kaja:

Feküdtem kórházban kartöréssel az elmúlt években 2 hetet. A koszt miatt voltak akik rinyáltak akkor is, én érdekes módon meg tudtam enni. Ja, a magyar bendőnek, amiben nincs 40 kiló' zsír, 6 fej hagyma, 2 kiló' pirospaprika, 3 kiló' hús, meg fél kiló' só, az nem étel.

Annyi eszük nincs, hogy sokuk azért került kórházba, mert ezt zabálta.

De, most itt az informatikáról van szó.

--
trey @ gépház

+1

Utoljára gyerekként feküdtem kórházban, ha jól emlékszem diétás kosztot kaptam, mert azt hitték allergiás vagyok, ami mint kiderült igaz is volt, de nem ételre, hanem a korábban kapott tetanuszban lévő állati fehérjére, amitől tele lettem kiütéssel. Ez a reakció olyan ritka, hogy az orvos is csodálkozott... Na a lényeg, hogy addig azt sem tudtam, hogy korpából is lehet levest csinálni, de azért megettem.

Az is hozzátartozik az átlagember felfogásához, hogy mást okol a betegségéért, a felmenőit, a körülményeket, a sorsát, akármit, pedig nagyon sok nyavaja megelőzhető lenne, ha nem akkor kezdene vele foglalkozni az ember amikor már tüneteket produkál és orvoshoz kell járni. Kb 40 éves korig a legtöbb ember természetesnek veszi hogy egészséges és szinte bármit ehet, ihet, tehet magával, kibírja. Lásd még "vizet nem iszok mert abban halak úsznak", "az én gyomrom még a szeget is megemészti", "tudom, hogy árt a cigi, de valamiben meg kell halni" és a hasonló népi "bölcsességeket". Aztán öregebb lesz és elkezdenek jönni a bajok. Utána pedig jön az elvárás, hogy az orvosok, a kórház, gyógyítsa őt meg.

Az egészségért tenni is kell, különben hamar elmúlik. Ahogy trey is írja, sokan, nagyon sokat tesznek azért tudatosan vagy tudatlanul, hogy az életük része legyen valamilyen betegség. A statisztikákat mindenki ismeri, elhízás, cukorbetegség, stb.

Ne engedjetek meg magatoknak általánosító következtetést a saját tapasztalatra hivatkozással! Nem mindenhol egyforma az ellátás. Igen, van ahol ehetetlen az étel, senki nem eszi meg, és a kiosztott hányásfőzelék dobozai bontatlanul töltik meg a kukát ebédidőben, miközben a beteg állapota a kórházba kerülést követően rohamosan és nagymértékben romlik le. És csak azért nem éhen hal, mert előbb elviszi az alapbetegsége.
- Hát hülye az, h inkább meghal, de akkor sem eszi meg?
- Nem, nem hülye. Hanem pl öreg és beteg, és nincs ereje már küzdeni és elviselni a rémes körülményeket.

Szerintem nem arról beszélünk trey-jel, amikor nyilvánvalóan ehetetlen az étel mindenki szerint, hanem arról amikor a legtöbb ember megeszi (tehát ehető), de van aki annyira válogatós, finnyás, akármi, hogy inkább meg se eszi, aztán arról panaszkodik, hogy szar az ellátás. Nyilván nem Michelin csillagos séfek főznek a kórházakban. Megnéznék egy olyan főzős vetélkedőt ahol a kórházi, iskolai költségvetésből kell rittyenteni ezeket a flancos kajákat amiket a kereskedelmi tv-kben futó műsorokban mutagotnak. Az lenne az igazi kihívás.

"Szerintem nem arról beszélünk trey-jel, amikor nyilvánvalóan ehetetlen az étel mindenki szerint, hanem arról amikor a legtöbb ember megeszi (tehát ehető), de van aki annyira válogatós, finnyás, akármi, hogy inkább meg se eszi, aztán arról panaszkodik, hogy szar az ellátás."

Pontosan.

"Nyilván nem Michelin csillagos séfek főznek a kórházakban."

A kórházban be egy csomó beteg számára be kell tartani bizonyos szintű diétát. Sokaknak a nem diétás, de egészséges étel is szar. Hát, akkor mit mondanának a diétára? Nyilvánvaló, hogy a kórházban nem nagyon lesz pejsli, disznófüles kocsonya, meg abált szalonna.

Ez van.

--
trey @ gépház

"Sokaknak a nem diétás, de egészséges étel is szar."
Hajjaj, erről én is tudnék mesélni ;-)

Mi már évek óta nem iszunk tehéntejet, mert érzékeny vagyok rá, nem durván, csak tele leszek pattanással. Rokonok, ismerősök eleinte rácsodálkoztak, hogy egyáltalán létezik olyan hogy rizstej. Azóta már megszokták, de még most is előjön néha a "normális tejetek nincs?" kérdés pl. kávézásnál. Cukrot is csak azért tartunk, hogy nekik tudjunk adni ha kérik.

Én nem vagyok semmire sem allergiás és nem vagyok túl egészségtudatos sem. Eszek mindent. Ellenben megfigyeltem, hogy fokozatosan le tudtam jönni a sóról és a cukorról is.

Pont ma jegyeztem meg a többieknek, hogy amióta nem teszek a kávéba cukrot, azóta érzem a kávé ízét is.

Most éppen a húsfogyasztást nyestem vissza, mert a labor szerint kicsit túltoltam az utóbbi időben.

A só is így van. Pl. a dohányosok azért sóznak mindent szét, mert a nikotintól nem érzik rendesen az ízeket. Sokáig lehetne ezt sorolni.

Megvannak itt kérem az összefüggések. Persze, egyszerűbb azt mondani mindenre, hogy szar.

--
trey @ gépház

Így van. Van egy rakás egyszerű dolog amit ha be bír tartani az ember, már sokat tett az egészségéért. Pl. hogy este 6 után már ne egyen és hogy igyon eleget. Ez is olyan okosságnak tűnhet amit a Nők lapjában és hasonló magazinokban írkálnak le, egészen addig amíg ki nem próbálod és észre nem veszed magadon, hogy egyrészt meg lehet szokni, másrészt mennyivel több energiád van másnap, ha este nem etted tele magad.

A másik, hogy nem kell addig enni amíg már úgy érzed, hogy nem fér beléd több. Ez is egy jó magyar szokás, hogy eszünk amíg van előttünk ennivaló.
Kisebb tányért használok, így a kisebb adag is többnek tűnik. Ez is számít. Elég a kisebb adag is, csak nem azt kell várni, hogy már evés közben érezd a telítettség érzését, az ugyanis csak később jön. Viszont ha addig az érzésig folyamatosan eszel (és gyorsan), akkor már rég túletted magadat mire jön a full érzés.

A teletáltól rendelek, a normál adagnak a felét szoktam egyszerre megenni és elég. Aztán az is ott van, hogy oda kell figyelni magára az evésre, izlelni és élvezni az ételt, megrágni alaposan, nem a telefont nyomkodni közben vagy olvasni. Ezek is mind hülyeségnek tünhetnek, de érdemes kipróbálni, mert működnek.

Én még kórházban, iskolában, menzán, hasonló helyeken jó kaját életemben nem láttam. Extrán válogatós vagyok, gyerekkoromban nem voltam hajlandó megenni szinte semmit se az oviban, se az isiben. Aztán felnőttem és elkezdtem házon kívül étkezni, meg is betegedtem tőle.

Aztán megjött az eszem, újra alig kajálok házon kívül és azt is nagyon megnézem, hogy mit. És újra jól vagyok. Ha nincs jó kaja, akkor inkább nem eszem egy napig se, nem gond.

A sóval tévedésben van a világ, nincs vele semmi baj. Annyit kell enni, amennyi jólesik, a szervezet gond nélkül ki tudja választani a többletet. Viszont ha kevés, annak vannak következményei. Hasonlóan van a zsír is, a zsírfóbia is tévedés, teljesen jó táplálék az egészséges állati zsír.

Ha kórházba kerülnék, az lenne az első, hogy megoldanám magamnak, hogy rendes kaját hozzanak be.

A gyerekeimnek is megoldom, hogy ne kelljen menzásat enniük. Ne kelljen kiállniuk azt a tortúrát, amit én kiálltam gyerekkoromban: bűzös kajaszag az ebédlőben, tanárok és osztálytársak piszkálódása, hogy "csak kóstold meg legalább". Persze, a cukrosliszből készült trutyifőzeléket kóstolja akinek hat anyja van!

Az egyetlen, ami nem igaz rám a finnyás tulajdonságok közül az az, hogy nem szoktam panaszkodni. Elfogadtam, hogy ez van, és kész. A legtöbb ember igénytelen a táplálékára, és a közétkeztetés ezt csúnyán kihasználja. Tőlem egye mindenki más! Én nem fogom, és megoldom magamnak, velem nem kell törődni!

Ha észbe kapnánk és gatyába ráznánk az emberek táplálkozását, esetleg pótolnánk a vitaminjukat is, akkor hihetetlen összegeket spórolhatnánk az egészségügyön, és nem mellesleg sokkal boldogabb lenne mindenki. De mi inkább spórolunk, és szarral tömjük a népet.

> Ha kórházba kerülnék, az lenne az első, hogy megoldanám magamnak, hogy rendes kaját hozzanak be.

Sajnos influenza járvány idején gyakran van akár hetekig tartó látogatási tilalom. Ez úgy általában az emberek számára csak egy közömbös hír a tv-ben, de sok idős v. legyengült beteg számára a halálos ítéletet jelenti. Ha nem tud bemenni a hozzátartozó, akkor sem megfelelő táplálékhoz nem jut, sem a szükséges idő és odafigyelés nincs biztosítva annak, aki nem tud önállóan enni. Akármennyire igyekeznek a nővérek mindenkit ellátni, 5-10 percnél több nem jut etetésre a legrászorultabb esetében sem. Max egy kefírt tudnak ennyi idő alatt beleimádkozni. Az mire elég? Pont h a betegség alatt kéne a magas kalóriát bevinni.

> a zsírfóbia is tévedés, teljesen jó táplálék az egészséges állati zsír.

Így van! Emlékszünk még, ahogy most a só meg a cukor van, úgy pár éve még a koleszterin tartalmú ételek voltak kikiáltva közellenségnek. Miközben a koleszterin a szervezet számára nélkülözhetetlen anyag, és szájon át képtelenség annyit bevinni belőle, amennyinek káros hatása lenne a szervezetre (lásd Dr. Horváth István † előadásait).

Én egyébként kerékpározom sportszerűen. Egy hosszabb nyári menetnél pontosan - az új közellenségekre - a cukorra és a sóra van leginkább szükségem. A cukor kiváló energiaforrás. Alacsony vércukor szint nem csak extrém teljesítmény csökkenést, hanem szédülést és beszűkült látást is eredményez, ami a közlekedésben elég veszélyes állapot. Sóra meg azért van szükség h ne kapjak un. vízmérgezést.

> Ez úgy általában az emberek számára csak egy közömbös hír a tv-ben, de sok idős v. legyengült beteg számára a halálos ítéletet jelenti.

Hú, ebbe eddig sose gondoltam bele. Élesben nem találkoztam még ezzel, csak hírekben. Borzalmas belegondolni.

Árnyalja a helyzetet, h általában nem az összes osztályra terjesztik ki a látogatási tilalmat. Elsősorban a szülészeti (új- és koraszülött), intenzív osztályokat nem lehet látogatni, míg a krónikus és ápolási osztályokon fenntartják a látogatás lehetőségét a járvány alatt. Nehéz dolog ez, hiszen az influenzával történő fertőzés is halálos veszélyt jelenthet a legyengült szervezett számára. És nyilván felelősséggel döntenek a tilalom bevezetéséről. De betegként vagy hozzátartozóként szembe nézni a döntés vonzataival, fenyegetésével elviselhetetlen és tébolyító.

azert ezeket a videokat is nezd meg: https://nutritionfacts.org/?s=cholesterol&is_v=1

Hát, ja. Pontosan erről beszéltem...

--
trey @ gépház

:-)

Minden hétköznap étteremben ebédelek és látom, hogy a számomra* éppen csak az ehetetlenség határáig sózott ételt azzal kezdik egyesek, hogy az asztali sószóróból két marék szórnak bele anélkül, hogy előtte megkóstolták volna. Ugyanígy pl. vastagon sózzák a rántott húst.

Természetesen, ha egy ilyen ember egészséges szinten sózott ételt kap, annak az ehetetlen.

(* erősen visszafogott nálam a sófogyasztás)

--
trey @ gépház

Ja, és amúgy a miniszoknyás tini lányok is maguknak köszönhetik, hogy megerőszakolják őket. Meg te hívod ki magad ellen a sorsot, ha olcsó lakattal zársz le drága biciklit... Éljen az áldozathibáztatás!

Éljen az értő olvasás! Éljen nemi életet! Éljen a megbonthatatlan konzerv! ;-) (Hofi után)

Engem mindig mindenhol ufónak néznek hogy nem nyomom nyakig sóval az összes ételt.
"só nélkül semmi íze nincsen"

Ha magamnak főzök majd én azt tudom :)

Magyarországon az az étterem a "jó étterem" ahol akkora adagot adnak, hogy lefolyik a tányérről. Nem számít, ha bőrkepépes félig átsült mikrózott trágya. Sok legyen.

Hamburger: 20 dekás buci alatt az nudli, nem hamburger, gyerekmenücske.

Szerencsére ez a társadalomnak csak egy rétege.

De ezek lesznek a notórius kórházszökevények. Az egész életükben zabált szar kaja és só/cukor miatt. Ezek kerülnek szar állapotban a kórházba és utána ezek harsogják tele a sajtót azzal, hogy szar a kaja. És ezeknek a kölkeik szajkózzák, hogy szar a menza. Majd az apja/anyja megerősíti, hogy tényleg szar a menza, mert ő megkóstolta és nincs benne só.

A kölke meg azért keresi benne a sót, mert otthon szétsóztak neki mindent és így nőtt fel. Ördögi kör.

--
trey @ gépház

Ugye tudod hogy ezzel csak karcoltad az egészségügyet? Egyébként örömteli hogy van ami működik. :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ennek az EESZT-nek én is megörültem. Elvileg az EÜ tv. szerint eddig ha kórházban voltál és másolatot akartál az egészségügyi dokumentációról pl. lelet, akkor azt külön kérvényezni és fizetni kellett érte. Mondjuk gyakorlatban nem tudom h hány helyen szívóztak ilyesmivel, én mindig megkaptam különösebb bürokrácia nélkül, ha kellett valami - mondjuk eleve van olyan jó viszonyban az orvossal az ember, h ne legyen már ebből gond. De ha nincs valamiért mégse (mert a beteg perelni akarja a kórházat), akkor lesz hirtelen jelentősége egy olyan platformnak ahol elérhetőek ezek a doksik és nem az ellenérdekelt féltől kell kérvényezni a kiadásukat.

A magyar ember nem tud örülni a dógoknak.Hogy példájul van egészség ügy. A Szaharában vagy Albániában talán nincs is. A bőrgyógyászatra példáulba mondom, hogy fél év a várakozási idő, de van emberek, VAN! Örüljünk annak ami jó!

lock

Erre mondjuk lehetne egy amiben mindent el lehetne intézni: időpont kérés, labor eredmény megtekintés, ...
Magyarország valahogy mindig jó 10 évet el van maradva a fejeltebb országoktól :S

Ám eléggé "friss" fejlesztés lehet, mert nekem 2017 a legrégebbi doksim ott.
Vagy ezeket nem tárolják az idők végezetéig?

Ehhez ki kell(ene) pusztulnia egy generációnyi IT-analfabéta orvosnak és asszisztensnek.

--
trey @ gépház

ahogy "kipusztulnak" az oregek, itt leszunk haziorvosok nelkul.
Mo-on a haziorvosok atlageletkora 57 esztendo.
334 a tartosan betoltetlen felnott haziorvosi praxis.

Meg az ügyeletek is bezárhatnak...

Háziorvosnak az megy, aki vagy nem volt alkalmas a rendes orvosi pályára, vagy már kiégett, egyéb orvosi pályára alkalmatlan: pl. remegő kezű sebész (az én háziorvosom pont ilyen, 60 év körüli, egykori sebész). Levezetésnek jó.

Egyébként a háziorvosi teendőket egy képzettebb egészségügyis is el tudná végezni. Nem véletlen, hogy a rendelőkben általában az asszisztens jobban tudja a dolgokat, mint az "orvos".

Gyakorlatilag a háziorvos nem más, mint egy előszűrő a rendes orvosok felé. Lassan egy fejlettebb AI átvehetné a helyüket. Szerintem pár 10 éven belül egy internetes kérdőív vagy egy robot bőven elvégzi a munkájukat.

--
trey @ gépház

jah..megint egy esetbol vonsz le alatalanos kovetkeztetest.
a nagyvarosokban lehetnek ilyenek, videken leginkabb elhivatottsagbol valasztjak a haziorvoslast. az elmult 50 evben csak ilyen haziorvosaim voltak.

AI, asszisztens...megint a nagyvarosi attitud.
videken a haziorvos sokszor egyben az ugyelet is.
ahol nem tudsz 10perc alatt berohanni egy korhaz ugyeletere ott a haziorvos menti meg az eletedet..mar ha van.

Hagyjuk már ezt a vidéken rossz lemezt! Magyarországon nincsenek távolságok. Ausztrália elhagyatott részein is élnek emberek, de kevesebbet sírnak, mint egy "vidéki", aki 15 kilométerre lakik a fővárostól.

--
trey @ gépház

Te hány kilométert utazol a munkahelyedre? Biztos gyerekeid is vannak akiket reggelente iskolába viszel. Nem feltételezem, hogy nincs tapasztalatod.

900 métert sétálok. A gyerekem pont ott dolgozik, ahol én (más cég, de ugyanaz az épület), de mivel máshol lakik, ő mondjuk 1800 métert sétál reggelenként. Miért érdekes ez?

--
trey @ gépház

nem azt irtam hogy rossz. azt irtam hogy fingod sincs a videki letrol.
azt hiszed, hogy gyorben te azonnal megkapsz, eljutsz, megszerzel az azt jelenti hogy mindenki, mindenhol ugyanigy..illetve a meg nagyobb faszsag, hogy aki nem ugy el mint te az hulye, lusta, szarember.

Laktam én falun is, de már akkor is tudtam, hogy a háziorvos nem körzeti orvos (hello, már nem a Kádár-rendszerben élünk!). A háziorvos választható. Én sem a jelenlegi lakhelyem szerinti orvoshoz járok. Oda járok, ahova gyerekkorom óta. Mert az van közelebb a munkahelyemhez. Nem vagy te szar ember, csak egy begyöpösödött troll vagy. Baszol segíteni magadon, inkább picsogsz.

--
trey @ gépház

Nálunk a kerületben - nem mondom meg melyik :) ha rákeres valaki úgyis kiderül - egy új, főnixweb nevű rendszer működik, és jól működik. a leletek is ide kerülnek vissza a user saját fiókjába, de a háziorvosnak is automatikusan elküldik.

a baj nem is itt van, hanem ott hogy egy francos vérvételhez a legkorábbi időpont, amit be lehet szerezni minimum 3 hétre van a bejelentkezés napjától. de általában inkább 4 hét.

na ez a nem normális :)

tudom tudom, minek lakom ilyen zsúfolt helyen, de hát nekem ez jutott :)

haha..nagyfero2

"vastagbukszas ugyfelnek mindig kivan nyalva a feneke" (orbanisztani egeszsegugyi kozmondas)

eppen ma kertem idopontot fogaszatra: 1.5 honap.
diabetologia: 2.5 honap
vervetel: 2het (utana ujabb 2 het amig megjon a lelet)

es marhajo jatek az EESZT, de a haziorvos leszarja es neki a papir kell, asszisztens holgy meg bescanneli.

jah..a gyogyszertarban meg ahanyszor megyek mindig megy a szentsegeles, mert nincs kapcsolat, nincs internet, lefagyott..most varni kell..jojjon vissza egy ora mulva talan mar jo lesz. pedig en meg nem lattam elo embert aki elektronikusan intezte volna a receptjet. mindenki a papirt adja oda.

az nálunk is igaz, hogy a háziorvos nagy ívben tesz rá hogy a leletet elküldték neki (is), mindig rá kell telefonálni, hogy mi a véleménye javaslata, v. mi a tennivaló ezzel kapcsolatban, különbem sosem tudom meg:)

Nem értem, hogy milyen bukszáról van szó, itt egy fillér nem került elő. Egyébként soha nem adtam egyetlen orvosnak sem kenőpénzt.

"a gyogyszertarban meg ahanyszor megyek mindig megy a szentsegeles, mert nincs kapcsolat, nincs internet, lefagyott..most varni kell.."

Ez nem az egészségügy hibája, hanem a gyógyszertáré. A gyógyszertárak magánkézben vannak. Vannak szarevő gyógyszertár üzemeltetők, akik nem fejlesztenek. Mi köze ennek a témához?

--
trey @ gépház

Bár erősen offtopik : "Egyébként soha nem adtam egyetlen orvosnak sem kenőpénzt." Majd fogsz, ergo ami késik, nem múlik :(

Ha rajtam múlik, nem.

--
trey @ gépház

Nem tudom hova jársz vérvételre, de nálunk időpontot sem kell kérni, besétálsz, leveszik, estére van lelet (ha nem kell semmi spéci dolog).

a szomszed varosba, ahol a szakrendelo van.
mert ugyan nalunk is van hetente 2 alkalommal vervetel, de kb. heti 60 embert tudnak ellatni, igy itt akar 1 honap is lehet a varakozasi ido.

nice

Nálatok ez működik? Esetleg máshogy, de működik? Hallottam az NHS-ről is rémtörténeteket.

Csak azért kérdezem, mert itt megint ment a bezzegezés... Kíváncsi lennék, hogy hogyan van ez ott, ahol állítólag kolbászból van a kerítés is. :)

--
trey @ gépház

Ó, az NHS az egy kalap szar.

Szerintem a magyar egészségügy is jobb, de az tuti, hogy számos nyugateurópai ország egészségügyi rendszere jobb.

Tipikus példák:
Vért szeretnék vetetni és megvizsgáltatni. Legutóbb azt monda a nővér, hogy kicsit magas a koleszterinem, próbáljak meg figyelni arra, hogy mit eszem, és majd 3 hónap múlva megnézzük, és ha még mindig magas, akkor megfontoljuk, hogy gyógyszert írnak fel.
Bemegyek, mondom, hogy ezt szeretném. A pultos csaj kinyomtat egy papírt, amire rá van írva 3 közeli kórház, ahová lehet menni, az egyik helyre csak kedden, a másikra csak mittudoménmikor, a harmadikra akármikor. Odamegyek, tépek sorszámot, leülök, várok. Várakozási idő 30 perc. Ez van kiírva egy táblára krétával. Mikor 60 perce várok, jön egy nő, felírja, hogy várható várakozási idő 60 perc. Ekkor már sokkal többen vagyunk, mint amikor én érkeztem. Kb. ekkor behívnak. Leveszik a vért. Majd küldik az eredményt a háziorvosnak.
Eltelik egy hét, odamegyek, érdeklődnék, csókolom, hogy hát mi a fax van. Ja, hát igen, itt van, azért nem hívtak, mert egyébként jó. Akkor nem is kell beszélni az orvossal? Hmm. Hát jó, nézzük, két hét múlva este 6-kor van időpont, akkor az orvos majd felhívja. Jó? Jó.
A leleteket megkaphatom egyébként? Ja, persze. Kinyomtatta, ideadta. Ez nem mindig ment ennyire könnyen, legutóbb pl. egy vizsgálat eredményét szerettem volna, és a pultos azt mondt, hogy hát ezt a doktor úrnak jóvá kell hagyni. Végül 1 hét múlva telefonáltak, hogy a doktor úr jóváhagyta, kinyomtatták, menjek be érte!
Az orvos egyébként a megbeszélt időpont előtt 10 perccel felhívott, bemutatkozott, köszöntem, megszakadt a vonal, nem hívott újra.

Ismerős belerúgott éjjel az ágy lábába. Fáj a lába, mint a fene. Elmegy a kórházba, hogy hát kurvára fáj. Kikérdezik, mondják neki, hogy valószínű eltört a lába ujja. Menjen el a gyógyszertárba, vegyen fájdalomcsillapítót. De nem röntgenezné meg mégis esetleg? Felesleges, úgyse csinálunk vele semmit. Légyszi! Na jó, megröntgenezzük. Aha, igen. El van törve. Szóval menjen el a gyógyszertárba, vegyen paracetamolt.

Megütöttem a kezem. 4 nap múlva is fájt még. Elmentem a körzeti orvoshoz, hogy hát baleset, fáj. Nem nézné meg, nincs-e eltörve? OK, 3 hét múlvára tud időpontot adni. Köszi. Ha el van törve, addigra már össze is forr.

Kórházak sürgősségi osztályán az iránymutatás szerint a beérkezéstől számolva 4 órán belül el kellene kezdeni foglalkozni egy beteggel. Ha jól emlékszem, a target 90% vagy 95%. Ezt évek óta nem sikerül elérni, és egyre messzebb kerülnek tőle. Mostanában olyan 70-80% körül jár a dolog, de akiknél sikerül, azok is kb. kivárják a négy órát. Az kifejezetten rossz ebben, hogy ha valakit mentő hoz be, akkor a mentősök is ott várnak vele a padon, akár 4 órán át, mire sorra kerül és át lehet adni, és lehet menni új esethez. Ha meg neked kéne mentő, nem jut, mert a kórházban várnak az előző kliens mellett még.

Tovább is van, mondjam még?

Vagy elég az, hogy amikor kijöttem ide, az egyik első tanács az volt a tapasztalt kollégáktól, hogy ha megbetegszem, gyorsan vegyek repülőjegyet, és menjek haza, és ott menjek orvoshoz? :-)

Na, akkor így bezzegezzen a sok gyökér.

--
trey @ gépház

Miért ne tehetnék? Kimentek a magyar orvosok és ápolók, és lezüllesztették az ottani rendszert is. Csak azért működik még úgy-ahogy, mert a szír agysebészek elviszik a hátukon. Ráadásul a neve első szava "nemzeti", tehát nem igazán lehet jó.

:)

Köszi, jó hogy irtad! Délután akartam menni a tegnapi vérvétel eredményért. Már le is töltöttem. Szuper! (Mármint a EESZT, nem az eredmény. :)

Örülök, hogy van, aki megértette miről szól a topik :D

--
trey @ gépház

mindekozben itthon: "Orvoshoz ment vele, két hónap volt, mire bejutott egy CT-re. A lelettel visszament a szemészhez, aki nem árulta el nekik, mi van a papíron, majd a háziorvos írt egy sürgősségi MRI-beutalót a neurológiára. Másfél hét volt, mire azt megcsinálták, aztán Zsuzsa már ment is az idegsebészhez. Kiderült ugyanis, hogy jóindulatú agydaganata van, ami nyomja a látóideget. Mire eltávolították a daganatot, addigra a látóidegek elhaltak. Sem műtéttel, sem gyógyszerrel nem lehet visszafordítani a dolgot."

Kiemeltem az idopontokat...

forras: https://index.hu/belfold/2019/04/04/latasvesztes_rokkantsag_foallasu_anya_nem_jar_rokkantellatas_facebook/

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szegény Zsuzsa, ha ennyire súlyos volt a helyzete, miért nem ment el egy fizetős CT-re?

Az a baj az ilyen "Szegény Zsuzsákkal", hogy minden kéne, de azonnal, ingyen. Meg olyan kölöknek 80 millió forint / adag gyógyszer, akinek elmondták, hogy semmit sem segítene az állapotán. Persze, geci mindenki, hogy nem segít. Az érzékenyítő Index-RTL Klub meg szajkózza, 2 hétig, napi szinten hozza elő a témát.

Nem tudom kinek a valagavége volt a gyerek, de ugye senki sem gondolja komolyan, hogy a társadalomnak egy olyan gyereket kellene gyógyszereznie 80 millió / adag áron, akinek a gyógyszer nem hatott volna?

El kéne engedni ezeket a nonszensz sztorikat. Az embereknek meg egy kicsit többet kellene az egészségükkel törődniük és arra többet fordítaniuk.

--
trey @ gépház

Ez az eset inkább az szemész orvos felelősségét veti fel. Ha daganatot sejtett (CT-re nem küldenek valakit csak úgy), akkor miért nem alapból sürgős beutalót adott? Miért kellett egy felesleges kör a háziorvoshoz?

Nem szeretném megítélni a "Szegény Zsuzsa" eseteket a konkrét infók nélkül. A közvélemény egy része és az érintettek hajlamosak mindig egy kicsit eltúlozni vagy máshogy látni a dolgokat.

Az ilyen eseteket egyesével ki kell vizsgálni és ha valaki mulasztott, akkor azt el kell marasztalni.

--
trey @ gépház

hogyan dontheto el hogy egy eset surgos vagy sem? vagy mindenki menjen fizetos CT-re? milyen vizsgalatra kell meg fizetosre menni? akinek nincs penze azt hagyjuk megvakulni esetleg meghalni?

ui: ne mosd ide a 80 misis gyereket, az nem ez a tortenet

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

"Zsuzsanna látása tavaly év elején kezdett el rohamosan romlani. Orvoshoz ment vele, két hónap volt, mire bejutott egy CT-re."

Most komoly, hogy annyi esze volt, hogy rohamos látásromlásnál 2 hónapot várt egy CT-re? Szerinted mennyi ész kell ahhoz, hogy ha rohamosan romlik a látásom, akkor nem várok 2 hónapot, hanem elmegyek még egy orvoshoz (vannak ingyenes szemvizsgálatok), majd ha nem jutok előbbre, akkor fizetősben megcsináltatom? Ne vicceljünk már!
--
trey @ gépház

Ne vicceljünk már, a betegnek honnan kéne tudnia, hogy két hét múlva meg fog vakulni, ha követi a processt?
--
HUP Firefox extension | Hupper hibajelentés

Nem akarom elpoénkodni az ügyet, de erről ez jutott eszembe: https://www.youtube.com/watch?v=gdY464YW8UY
Hiába paródia, de azért ha belegondolunk nagyon szomorú, hogy van akivel ez megtörténik.

Te most komolyan azt akarod mondani, hogy tavaly év elején elkezd rohamosan romlani a látásod, akkor húzod-halasztod a dolgot és nem mész el orvoshoz?

--
trey @ gépház

ne terelj. "Orvoshoz ment vele, két hónap volt, mire bejutott egy CT-re...", ha nincs penze maganorvosra, megis mit kene csinalnia? csapkodnia a haziorvos fejet hogy adjon ma korabbi idopontot?

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

csapkodnia a haziorvos fejet hogy adjon ma korabbi idopontot?

Nem csapkodni kell, hanem borítékozni. Különben megdöglesz mire a hivatalos úton bejutsz.

--

de akkor minek fizetem a TB-t?

mert ha csak arra hogy jajdemenő neten adták ki a receptem meg a leletem, akkor elég szomorú a helyzet.

Igen, sajnos ha tényleg bajod van, akkor az esetek nagy részében szomorú a helyzet.
--

igen. ez a problémám. trey az informatikus, aki az emojik miatt hónapokig fikáz egy egész platformot. aztán itt veri a seggét a földhöz örömében 100% arroganciával, mert neten be tudott jelentkezni egy laborvizsgálatra. (hozzáteszem ez nálunk is működik már évek óta)

az a baj, hogy az egészségügynek nem ezen részével van gond, hanem minden másssal.

nyilván a kajával is minden a legnagyobb rendben: [1], [2], [3]

nem hiszem, hogy rolex karórával a kezén ilyeneket zabál valaki.

és lehet azt mondani, hogy a legtöbben csak a negatív oldalát látják, de mit lássunk, ha több a rossz mint a jó? akkor lenne rendben, meg akkor lehetne worksforme-zni nyugodt szívvel, ha fordítva lennének az arányok.

Mi az, hogy nincs pénze? A szemére? Komoly? Millió helyről lehet hitelt felvenni. Ne bohóckodjunk már! Inkább nem eszek, de nem ezen spórolok.

Bazmeg, ha valakinek csak annyi esze van, hogy ha megvakul, nem lesz mivel pénzt _sem_ keresnie, vagy ellátnia saját magát és a családját és nem a bárhonnan pénzt szerzek opciót választja, az nem normális.

--
trey @ gépház

Te aztán képben vagy az ország helyzetével. LOL. :D

nem mindenkinek van pénze magánorvosra, akármilyen hihetetlen is. pár éve valami gyulladást kaptam be a torkomban. halálos is lehetett volna. az orvosom szerint semmi gond, kipihenhető. 2 hét folyamatos köhögés után, és napi 1-2 óra alvás után kikönyörögtem, hogy kapjak szakorvoshoz beutalót. kaptam. 2 hónappal későbbre. (ezután nyilván háziorvost váltottam)

akkor elkezdtem kutatni a lehetőségeket, sokba került, de legalább életben maradtam. csak nem tudom mi a fasznak fizetem a TB-t ezek után.

Jót tenne az embereknek, ha reálisan tekintenének az őket körülvevő világra, és nem kevernék össze az ideális állapotot a ténylegessel...

:)

Hát, ja. Ezentúl, ha egy ismerősömnek hónapokon keresztül rohamosan romlik majd a látása, azt fogom javasolni, hogy vakuljon meg. Véletlenül se azt, hogy ha az egyik orvos szerint ráér, vagy nem kap azonnal beutalót, akkor nézesse meg másik orvossal is...

--
trey @ gépház

Nem a betegnek kellene eldönteni, hogy egy eset sürgős-e, hanem az orvosnak.

ha nincs penze kenyerre miert nem eszik kalacsot, ugye?

sajnalom a gyerekeidet, hogy egy ekkora pocs az apjuk..

https://index.hu/belfold/karai9303/
itt a cikk, talan olvasd el mielott faszsagokat beszelsz.
a kibaszott miniszterelnoki rezidencia belsoepiteszeti koltsege 4 milliard volt,
de egy gyerektol sajnalsz evente 80 milliot az eleteert..

Nem, tévedés, én erről az esetről beszéltem:

https://index.hu/belfold/2019/01/31/sma_spinalis_izomatrofia_neak_egyedi_tamogatas_gyogyszer_genterapia_spinraza_herczegfalvi_agnes/

"NEAK orvosi bizottsága úgy ítélte meg: a gyógyszer nem javítana a kislány állapotán."

Ne linkeld rám életed összes faszságát.

A gyerekeimet(??) pedig hagyd ki ebből, semmi közük hozzá.

--
trey @ gépház

a te felteteleid szerintit linkeltem. a te linkeden nem 80millio, hanem 68 millioba kerul az elso adag..utana csak 22millio lenne az eves adag.

Beleszarok, hogy 80 millió vagy csak 60 millió, ha felesleges, ne szórják a pénzt.

--
trey @ gépház

kivancsi lennek ha a te szerettedrol lenne szo, hova szarnal?

Mert ha a szeretteimről van szó, akkor nem fogom szerinted érteni a teljesen felesleges szót? Vagy mi? Apám leukémiában halt meg. Szerinted nem értettem meg, amikor azt mondták, hogy ennyi volt, ezen már gyógyszerrel nem lehet segíteni?

--
trey @ gépház

Nagyon szép és helyes dolgok, de ettől még nem lesz a kórházakban szappan, wcpapír, kultúrált vizesblokk, és ettől még simán bekaphat az egészséges ember is mindenféle fertőzést. Hölgyismerős volt bent a gyerkőccel a vidéki klinikán, pici gyorsan helyrejött, de már az osztályon dúlt valami hányás-hasmenés járvány. sajnos hazahozta és végigment a családon, a pici szerencsére kimaradt a jóból.
Addig jó amíg járóbetegként élvezed a valóban hasznos fejlesztéseket, de kórházat az ellenségemnek se, látogatóba se nagyon.

A másik. Fél éve jártam úgy, hogy a szemorvos lusta volt a saját maga által íratott (asszisztens pötyögi) előző elektronikus beteglapot elolvasni, mert neki papír kelll! Ilyen szakikkal nehéz végigvinni a digitalizációt.

Értem én a "hölgyismerős pici gyerekkel" sirámot, de mi köze van ennek az általam felvetetett témához?

--
trey @ gépház

Köszi megspóroltál nekem egy utat a Péterfybe. Kiderült, hogy fenn van a múltheti lelet ezen. Nem gondoltam volna, mert ha bemész akkor mátrix nyomtatatóval nyomtatják :)

Igazán nincs mit. Sokszor az emberek ha tájékozódnának, akkor nem az élne a köztudatban, hogy a leleteket még mindig mátrixon nyomtatják, hanem használnák a technika vívmányait. :)

Persze, az Index ilyenekről nem ír. Vagy legalábbis nem napi szinten és nem 48-as betűnagysággal. :/

--
trey @ gépház

Melyik médium ír róla? A 888-at most nem néztem.

Leszarom melyik nem ír róla. A HUP írt róla. Szívesen.

--
trey @ gépház

Az index nem írt róla. Te emelted ki ezt a médiumot. Gondoltam lapszemlét tartasz.

Nem olvasom az általad említett lapot, az Indexet mint az ország legolvasottabb online hírportálját említettem. Bocsánat, hogy nem olvasom az _összes_ online oldalt (is).

--
trey @ gépház

Irtak viszont sokat a JSZP-rol, az is tok jo.
(Tudom, volt most egy adatkezelesi incidens.)

Az indexen írtak róla, igaz a legtöbbet a bevezetésekor.

2011.05.10 (Kuriózumként)
Szócska: Papírvények helyett e-receptek jönnek

2017.02.15
Év végéig jön az e-recept

2017.10.31
Végre átugorja a digitális szakadékot a magyar egészségügy
Jön az e-recept és az e-beutaló

2017.10.31
Futárként használt rendőrök viszik ki az orvosoknak a kártyaleolvasókat

2017.11.01
Bütyköléssel indul az átállás az e-egészségügyre

2017.11.02
E-recept: hosszú sor a patikában, jönnek a hibaüzenetek

2017.11.02
Emmi: Jelentősebb fennakadás nélkül indult az elektronikus rendszer

2017.11.09
December 15-ig csak részben lesz e-recept

2017.12.15
Beletelik még egy kis időbe, amíg digitális egészségügy lesz nálunk

2018.12.20
Egy évvel elhalasztották a papíralapú recept megszüntetését

Jelenleg az egyik fő technikai probléma az EESZT-vel, hogy pdf-ben vannak tárolva az adatok, nem feldolgozhatók. Reméljük majd változtatnak rajta.

Másik megjegyzés: Hivatalosan az orvosnak találkoznia kell személyesen a pácienssel, akkor írhat fel vényt, az más kérdés, hogy ezt mennyire tartják be.

Beleolvastam a legutolsóba. Ez egy rakás szar, nem cikk. Egy lájtosan cinkelgető Index-szar, ami ahelyett, hogy elmondaná mire való (lásd a blogbejegyzésem, konkrétumokkal), a semmiről beszél. Ennyit a mai magyar "újságírásról".

Az én írásomból - ami ugyan csak néhány hasznos sort tartalmat - kiderült többeknek is konkrétan, hogy ez mire jó és hogyan kell használni. Az Index mocskából semmi.

--
trey @ gépház

2017 november elsején indult az EESZT. Olvasd el kérlek a 2017.10.31-én megjelent cikket. Szerintem ez egy nagyon korrekt FAQ a lehetőségekről.
Végre átugorja a digitális szakadékot a magyar egészségügy

#worksforme

Jajaja! Hardvert venni tudni kell! :)

Őőő, ez most nem jött át.

--
trey @ gépház

A hw te vagy.

Eddig megfejtettem, de hogy jön ez most ide? Az EESZT témához?

--
trey @ gépház

Ez tök jó, és nyilván rossz hozzáállás az, hogy #mindenszar.

Viszont van bőséggel baj az egészségüggyel ami mellett nem lehet, nem szabad elmenni. Az egészségügy egy kritikus rendszer, az életünk múlik rajta, ha csak tizedannyi gond van, mint amennyi hasonló jó tapasztalat, az is sok, és megengedhetetlen.

Szerk: Az pedig, hogy az orvos betelefonálásra felírja a receptet valójában nem is engedélyezett eljárás. Mint ha lett volna erről cikk is, hogy az e recept nem jelenti azt, hogy többé nem kell bemenni. Csak hát neki is kényelmesebb...

treynek jó tapasztalatai voltak az ország gazdagabbik felén = ergo minden rendben van itthon. aki mást állít az hazudik.

Társunk azt mondta, hogy amikor az iPhoneról írsz valami jót, az egész okostelefon piacról is szólnod kellene, hiszen az olyan sokféle. Full faszság. Egyből rá is buktál.

:)

Biztosan azt akarják egyesek mondani, hogy az ország szegényebb felében nem elérhető a nyitóban említett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér. Valahogy így csinálhatták a tűzfalban valahogy:

iptables -P INPUT -j DROP
iptables -A INPUT -s <az_orszag_gazdagabb_fele> -j ACCEPT

--
trey @ gépház

inkább azt, hogy ebből még nem azt leszűrni, hogy worksforme, meg hirdetni, hogy minden a legnagyobb rendben van.

Komolyan hiszem, hogy a kommentelés túlnyomó részét meg lehetne spórolni ha mindenki megértené (elolvasná?) amit a másik ír... Szó nem volt arról, hogy minden jó lenne, pont azért írt trey erről a témáról, hogy legyen már valami olyan is ami műküdik az egészségüggyel kapcsolatban, ne csak mindig az legyen ami általában, hogy minden rossz. Rögtön az első mondatban: "vannak itt jó dolgok is."

Szerintem nem fogják megérteni. Nekem azért megnyugtató, hogy legalább te érted, hogy mit akartam mondani. Meg az a néhány ember, aki innen tudta meg, hogy ez létezik és mire való. :D

--
trey @ gépház

Eddig én sem tudtam, hogy létezik ez ;-) Őszintén szólva meg is lepődtem, hogy végre van valami aminek értelme is van és használható.

tökéletesen értem. nagyon jó, hogy ez a kis része jól működik. csak sajnos ez kurvára kevés.

itthon nagyon könnyű megdögleni, ha nincs pénzed magánorvosra, vagy nem tudsz ismerős által soron kivül bejutni szakorvoshoz.

barátnőm múltkor kisvárdán került sürgősségire égési sérülésekkel. nem tudták ellátni rendesen mert nem volt egy párszáz forintos külsőleg alkalmazható spray a kórházban sehol. az ügyeletes gyógyszertár előtt kellett várni, ameddig odaért 1 óra múlva az ügyeletes patikus, és ott volt még 1 darab ilyen. stb stb. ezek mellett had ne dobjam már el az agyamat, mert működik valami ami nem létfontosságú.

Ez azt jelenti, hogy abbahagyod a szánalmas Applefelszopást? Vagy folytatod, leszarva, hogy rosszabb hellyé teszi a HUP-ot?

:)

nem hiszem, hogy az Apple olyan szar lenne mint a magyar egészségügy.

Esetleg megláthatnád a párhuzamot az egészségüggyel kapcsolatban el nem végzett (vagy rosszul elvégzett) feladatok hatásai és az intenzív Applefelszopás hatásai között.

:)

Ok, de rossz helyen töltöd ki a mérgedet ez ügyben. Ill nem is a hely a rossz, hanem a célpont. A kommentek alapján úgy tűnik mintha trey tehetne arról, hogy egyébként minden más rosszul működik, sőt, rögtön a fejét kell venni amiért valaminek örülni mer, miközben nagyon sokan rosszul járnak, meghalnak neadjisten. Meg amúgy is mit szólnak a váróban ha megnézi az időt a rolex-én, nem? Ez abszurdum.

nem, nem ő tehet róla. viszont ne hirdessük már, hogy minden kurvára rendben van. ja és nincs bennem méreg, tényeket közöltem.

btw, nem a trey féléknek szokott gondja lenni az egészségüggyel, nem találom olyan meglepőnek, hogy nála minden flottul működik. :)

"Beleszarok, hogy 80 millió vagy csak 60 millió, ha felesleges, ne szórják a pénzt."

jah. stadionok helyett lehetne az egészségügybe is nyomatni a pénzt. az talán nem lenne felesleges. kicsit érdemes lenne körülnézni az országban, mert igazából nem az a legnagyobb gond, hogy SZARAZÁJFÓN!44

Megnyugodhatsz, mert senki sem hirdette itt hogy minden rendben van.

Úgy érzem, nehezen hiszed el, hogy attól, hogy valakinek valami megfelel, műküdik, még lehet egyébként az a véleménye mint neked, hogy stadion helyett az egészségügyet kellene támogatni és attól hogy egy valaminek örül, még nem jelenti azt hogy mindennel elégedett. Sőt, szerintem még abban is veled vagyunk, hogy nem ezt kellett volna megoldani először, mert enélkül is ment volna minden úgy mint eddig.

A magam részéről szeretném azt hinni, hogy van rá valami logikus és ésszerű magyarázat (bár állami berkekben ilyet elég nehéz találni): pl sok az informatikus az egészségügyben és mivel műteni nem tudnak, így fejlesztgetettik velük amit lehet. Tehát nem az van, hogy ha ezt nem csinálták volna meg, akkor valahol több pénz lenne ettől. Legalábbis remélem naívan. Persze a realistább megközelítés az lehet, hogy kiadták egy ismerős cégének jó pénzért és ezzel még több pénzt szívtak el az egészségügyből. Ami sántít, hogy a rendszer működik, ismerős cégek, nem mindig szoktak dolgokat jól megoldani.

Sőt, én még azt is vélelmezem, hogy ezek esetleg csak látszatfejlesztések, azért hogy el lehessen mondani, hogy minden szép és jó az egészségügyben, hiszen mennyi fejlesztés valósult már meg, stb. Lehetséges, hogy így van, de ettől még mindig lehet használni és örülni neki, ha már egyszer kész van. De ez még mindig nem jelenti azt, hogy bedőlt az ember a propagandának és elhitte, hogy tényleg minden rendben van.

A vízes vb-re is sokan elmentek és még többen nézték, pedig hát...

Azzal amit itt írtál az egészségüggyel kapcsolatban szerintem mindenki tisztában van aki itt él és senki sem mondja, hogy nincs igazad.

Informatikus, informatikai témájú oldalon informatikai dolgokról ír... A blogjában. Skandalum! :D

--
trey @ gépház

+1

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

A dokumentumok között találtam egy labor és két kardiológiás dokumentumot. Hihetetlen hol tart a tudomány! \o/

https://www.eeszt.gov.hu/

"A kért szolgáltatás jelenleg nem elérhető. Kérjük látogasson vissza később! "

--

Gondoltam én is megnézem milyen dokumentumok vannak feltöltve. Furamód az idén kapott dokumentumok közül csak kettő érhető el, ötnek kellene lennie. Többek közt egy labor eredmény hiányzik például.

Ez számomra nem #worksforme.

Biztos én használom rosszul a dátum mező kitöltését.

Egyébként nem akarok rosszindulatú lenni, frankó hogy van egy ilyen rendszer. Remélem egyszer oda is eljutunk, hogy lesz pénze a rendelőnek elemet venni a vérnyomásmérőbe, és nem nekem kell bevinni...

Ja, hát a #worksforme mindig is erről szól. Hogy nekem működik. Ha neked nem, akkor járj továbbra is személyesen be a rendelőkbe.

Mondjuk, az nem a rendszer hibája, hogy egyes laborok basznak feltölteni az eredményeidet. Meg az sem, hogy a háziorvosod egy 6 ezer forintos (és ez már egy márkás Omron, 2 év garanciával - tudom, mert nemrég vettem egyet én is a sajáthoz) vérnyomásmérő adapteren spórolja meg a praxisából a lóvét.

--
trey @ gépház

Dehogynem a rendszer hibája. Mármint, most nem a szoftverrendszerről beszélek :)

Ja, hát a punkok is mindig a rendszert hibáztatják. Oi!

--
trey @ gépház