E-recept

 ( tomsolo | 2019. január 15., kedd - 16:12 )

Felhívtam a háziorvosom, hogy mikor mehetnék be receptet felíratni. Mondta, hogy ezért semmikor, mondjam meg mi kell és feltölti a "felhőbe", utána random patikából a TAJ kártya + személyi kombóval el is hozhatom. És tényleg. Mivel - ritkán járok dokihoz - ez nekem teljesen új volt, rákerestem és kiderült: idéntől már éles a cucc.

#űrtechnika b+

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

És kurva jól működik. Én is igénybe vettem már.

--
trey @ gépház

Nekem december elején volt ilyen kirándulásom először, annyival megtoldva, hogy a cuccokat egy patikarobot szedte össze és adta a patikus kezébe. Mindezt egy 100cm-es kijelzőn követhettem végig. BTW az, hogy telefonon benyögöd a kínod és kiírják "receptre" a megoldást, szóval ezt nem gondolom veszélytelennek.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem tud felírni mindent így, de pl. a rendszeres szedésre felírt cuccok többségére jó ez, az meg pláne hogy nem kell emiatt egy váróteremben legyeket számolni.


No rainbow, no sugar

Pl. bemész és feliratod a szokásos szarokat, az orvos pedig -ha már ott vagy- egy gyors rutinvizsgálattal megmondaná, hogy á-áá, ez most nem lesz jó. Ez csak egy példa volt. Azt nem tudom mit tud felírni, pedig nem egy helyen hozzánk tartozik az infrastruktúra.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

mindenkinek joga van eldönteni, hogy örül-e valaminek vagy éppen inkább morgolódik rajta ;)


No rainbow, no sugar

Pedig csak annyi, hogy biztonságosabbnak tűnik [tűnne] elfelejteni ezt a telefonon beszólogatást. Aztán mehetne a papírmentes recept, azzal nincsen bajom. Mindaddig, amíg a patika rendszere kilát a hálózatra és a távoli adatbázissal nincs semmi galiba.

BTW ha valaki nagy intézménynek szállít be, vagy csak managel vagy mindegy, ott kétévente *mínusz* két-három printer eladása és üzembe állítása - valamint ebben a periódusban [akár] *mínusz* húsz-huszonöt toner is jelentkezhet a forgalmában a megszokottakhoz képest. Nálunk ez [rendelőnként] kétévente mínusz két közepesebb Kyocera printer és e periódusban mínusz 7-8 toner. Nem azért írom mert baj vagy ilyesmi, de aki ezzel foglalkozik be kell majd kalkulálnia - szóval akinél ez porondon van figyeljen!

Szerintem ez amúgy a Kyocerának fog leginkább fájni, felénk a legtöbb helyen ezt kérik és ezt használják.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

A vizsgálat/vizit sommázását se nyomtatják ezentúl?
--

Ha adatbázisba kerül szerintem azt sem, hiszen más intézmény ahhoz hozzáfér. Ez végül akár jó dolog is lehet, kevesebb papír kell. Ha kell, kiküldik akár emailben is és akkor nálad is megvan. Ha igazolások kellenének, vagy kifejezetten papírra kéred az eredményeket akkor hogyne, azt nyomtatják. Sőt, ha kéred akkor a receptet is kinyomják. Csak ennyitől nem fog szétégni a nyomtató hengere a recept szélességén túl a két oldalsó vastag sávban (tehát ahol eddig 90%-ban nem volt papír) és a 2-5000 oldal A4-re való tonermennyiség 95%-ban nem lesz kihasználva :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Recepteket nem speciális receptnyomtatóval kell(ene) nyomtatni normál A/4 nyomtató helyett?
--

Két gyökeresen eltérő programmal hajtott néhány rendelőbe van bejárásunk, egyikben sem használnak dedikált receptnyomtatót. Mindkét program default elvárása *egy* A4 printer, amiben minden egyes dokumentumtípushoz meg kell adnod a szedéstükröt és a mezők pozícióit. Az a legjobb, ha három tálcából tudja szedni a háromféle papírt (recept, A5 beutaló, A4 záró vizsgálat meg ilyesmi). A programokhoz a fejlesztők a rendelkezésedre bocsátanak egy listát, ami a kompatibilis nyomtatókat tartalmazza, ezek legtöbbje közepesen terhelhető A4 Kyocera, kiegészítő papírtálcával. Szerencsére a W10-en futó rendelőkben a Windows frissítések random szétbasszák az egész beállítást, de a programhoz tartozó support táveléréssel vissza tud állítani mindent rutinból. Csak azért írom, mert a support is ezekre a készülékekre van beállva, elég nagy rutinnal csinálják, párszor megfigyeltem elég jól verik.

Azt most hagyjuk meg máskorra kérlek, hogy a MS faszságai miatt miért a testidegen support dolgozik :/

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"Ha adatbázisba kerül szerintem azt sem, hiszen más intézmény ahhoz hozzáfér. "

Speciel itt a XI-ben meg korhazon belul sem megoldott. Vagyis bekerul valami adatbazisba, csak total olvashatatlan. Vmelyik osztalyrol atkuldtek egy masikra, ott ugye elkeszult a nyomtatott lap is meg taroltak is. A kuldo osztalyra visszamentem, de sajnos nem vittem a nyomtatott lapot, hat ugyis ott van a gepben. Ott, csak sortoresek nelkul...Es ez a legdurvabb a laboros lapon volt, tokeletesen kibogaraszhatatlan volt, hogy mi mennyi.

Van is meg nincs is....Remelem, ez most akkor megvaltozott, de hogy 2018-ban ezt nem tudtak a korhazban megoldani, az durva.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Jah, legjobb mikor a laborlelet folytonosan ömlesztve látszik. Egy egész A/4-es lap helyett 4 sorba bepréselve.
--

Pontosan. Nem tudom, milyen program, milyen halozat, milyen tarolas, de hogy ennyi ido alatt nem javitotta ki valaki, ami orvosok szazinak tenne konnyebbe az eletet...hihetetlen.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Debrecenben általában jól működik, nekünk ezek szerint szerencsénk van vele.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem tudom, mitol fugg. Sztem itt korabban keszult a program es azota is ugy van. Nem csodalkoznek, ha kiderulne, hogy clipperben irta valaki a '90-es evekben.
Nem lenne bun mondjuk egy orszagos rendszer, nem minden ember marad egy helyben es akkor ugye a hazidoki is valtozik, az ellato intezmeny is, szoval ezt kisse nehezkes most lekovetni. De meg csak a XXI. szazad masodik evtizede, elsok a stadionok, ha eleg lesz, akkor esetleg ezzel is foglalkoznak.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Az eddigi háziorvosaim egyike se gondolta, hogy bármit kéne csinálni - ha már ott vagyok - alapon (*), amikor a bogyóimért mentem. Jobb esetben telefonálásra és kopogásra kihozta az asszisztens (előnye, hogy nem kellett ott ücsörögnöm a végtelenségig, de elbumlizni így is kellett), rossz esetben nem telefon nem kopogás, hanem bumlizás és ücsörgés után felírták, bevezették a kis kartonkájukba, hogy ott jártam, és kész. Szóval ahhoz képest azért jobbnak tűnik ez az erecipe.

(*) pontosítás: megmérte a vérnyomásom, amit ugye én is megtehetek otthon. De ha csak gyógyszerért mentem, akkor még a tüdőmeghallgatás is el szokott volt maradni.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

+1
En is hiaba mondtam az egyik vernyomascsokkento valoszinu mellekhatasat (megfulladok a kohogestol), csak ezt tudta adni. Szerencsere a diabeteszes doki meg kiserletezo kedvu (addig probalkozott a diabetesz gyogyszerek kombinaciojaval is, amig nem lett megfelelo eredmeny), ot perc tunodes utan lecserelte a gyogyszeremet masikra. Vernyomas ugyanaz, kohoges nincs.

Ezt leszamitva viszont kedvelem a hazidoki nenit is :)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

OT
Hm, a köhögés mint a dilibogyó mellékhatása még nem jutott eszembe, pedig pár hónapja ilyenem nekem is van. Akkor most megpróbálom nem elfelejteni otthon megint elolvasni azokat a nyomorult cetliket, amik kinyitva A3 méretűek, és már csak elektronmikroszkóppal(*) olvashatóak.
/OT

(*) OK, olvasószemüveg + nagyító :-(

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

En mindig kidobom. Az osszes fent van a neten es normalis betunagysagban.

Asszem ez a ketto volt (a nev biztos, a hatoanyag mennyiseg nem)

https://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/coverex-as_komb_forte_filmtabletta/52787
https://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/covercard_10_mg_10_mg_tabletta/51860

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Pedig úgy lenne az igazi, ha a neten is milliméteres betűkkel lenne.

De kösz a linkeket.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Kerlek. Sokkal egyszerubb sztem, mint a "jajhovaisraktam az uj gyogyszer dobozat" keresgelni :)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Tüneti kezelés mond valamit? Ha el van törve a lábad, azt meg tudják javítani, de komolyabb dolgok okát nem kutatják. Magas vérnyomásra kapsz vérnyomás csökkentőt, de nem nézik meg, mitől magas. Stb.

Azt muszáj vagy magadnak kideríteni, mert a problémáddal érdemben már nem tud foglalkozni ez a szar egészségügyi rendszer. Ha belenyúlsz mélyen a zsebedbe, és perkálsz fizetős helyen, az is csak annyival lesz másabb, h. fancy dizájnos váróban fognak ugyanúgy nem foglalkozni a bajoddal. De cserébe minden kamu vizsgálat baszott drága lesz.
--

Javarészt nem is kell megnézni, hogy mitől magas. Nem kéri a guideline. Ha szokatlanul magas, fiatalon jelentkezi(fiatalabb korban, mint a szülőknek) akkor igen. Nem mindig hülye az orvos, csak nincs ideje a törvényben kötelezett, személyreszabott betegtájékoztatásra napi 40-120 beteg mellett.

Nekem is kell!

egy gond van vele, csak a sajatjaidat tudod igy kivaltani.
ha maset kell, akkor ugyanugy be kell menni papir alapuert.

Ideje volt már, Észtországban már egy jó ideje mindent lehet otthonról, online intézni, kivéve az ingatlanvásárlást és házasságkötést. Pedig nem gazdagabbak, szebbek, okosabbak nálunk.

Pedig nem gazdagabbak, szebbek, okosabbak nálunk.

hat, ha tenyleg igy csinaljak, akkor de...

--
O1G

Ha szebbek nem is, okosabbak - láthatóan - igen.

Mondjuk ezt lehetne még fejleszteni: az okos személyi chipjében lenne egy olyan lehetőség, hogy orvos hozzá tud férni azon keresztül az emberről a felhőben tárolt egészségügyi adatokhoz, pl. vércsoport, összes előző betegség, allergiák, szedett gyógyszerek stb.
Pl. ha bevisz valakit a mentő eszméletlenül egy baleset után, akkor az orvos azonnal képbe tudna kerülni.

Nyilván a titkosítást, adatvédelmet meg kell oldani, valahogyan csak az orvosoknak lenne feloldó kulcsa ehhez.

ez szerintem _elvileg_ megvan.
a eszemelyid chipjeben ott a tajszamod, a tajszam alapjan az orvosok elerik az adataidat. (illetve te korlatozhatod egy bizonyos szintig, de talan a surgosseginek teljes jogai vannak)

ahogy a kendermagos tyúk pont olyan magos mint a kender,
az okos személyi is csak pont olyan okos mint a személy-i

Lentebbi megállapításaim- és tapasztalataim mellé.

Ma kiszállásom volt egy rendelőbe, ahová bedolgozunk. Ismét ki kell nyomtatni a recepteket fizikai valójukban, különben nem jelenik meg az EESZT-ben amit csináltak. A sima nyomtatás nélküli felvitel gomb nem működik. Még egy további évig mégiscsak nyomtatni kell a papírreceptet ha kérik-ha nem. Nem kell elvigye a beteg. Nem állíthattam cselezve dummy nyomtatót, nem tehettem a gépekbe recept helyett olcsóbb üres papírt, nem vehettem full olvashatatlanul takarékosra a printer, mert... khmm szóval mert a kinyomtatott recepteket meg kell őrizniük: ellenőrizheti a megfelelő hatóság. Egész szép köteg "szemét" volt már félretéve. Háháhá igazi hazai sztori. Ami működik és logikus és már be volt állva azt mégis pihentessük kicsit, hadd legyen költsége mindenkinek, valamit pár fasznak még jusson levegőfelelős állás.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nezd a jo oldala: legalabb nem harom peldanyban kell kinyomtatni (egyenkent ofkoz). AZ majd a kovetkezo fejlesztes lesz.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

A házidokink kerek-perec elutasította, olyan nekik nincs, hogy e-recept. Most akkor kötelező, vagy nem kötelező?

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Meg egy evig olyan uzemben van, ahol lehetove *kell* tenni a papirreceptet is. Utobbi lehetoseggel el a haziorvosod. Nincs uj programja, nincs kartyaolvasoja, es nincs joga az EESZT eleresehez. Ezido alatt szerintem nemigen lehet kotelezni ra. Azt hiszem mar ertem miert volt fontos meg egy ev :) De ha elesben menne az annyi penzt takaritana meg neki, hogy onmagatol igyekezne behozni a lemaradasat.

Amugy amikor bemesz az ellatasra vonatkozo jogosultsagod latja a TAJ szambol? Mert internetenek viszont lennie kellene.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS