Worksforme #1

 ( trey | 2018. június 11., hétfő - 14:21 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ja, az ügyfélkapu jó, eddig kb mindent el tudtam intézni.

+1 és kopp-kopp.

Amennyiben megtaláltam amire szükségem volt, akkor én is elintéztem. Ez biztos az én hibám, de sajnos a bürokrácia fogalmainak naprakész ismerete nem tartozik az erősségeim közé. Amikor 30 nappal későbbre ajánlott okmányirodai (vagy ahogy épp hívják) időpontot, akkor kicsit morc voltam. De legutóbb egyszerűen megnéztem az adóbevallásomat. Most egy kis szünet jön, max évente belépek, hogy ne tiltson le a rendszer. Kíváncsian várom, hogy 14-15 év múlva -mikor a nyugdíjpapírokat intézem- miként működik majd :)

Ha lejar a jelszavad, kerhetsz jelszovaltoztatast, nem kell bemenned az okmanyirodaba. Ne keress benne logikat!

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

"Kíváncsian várom, hogy 14-15 év múlva -mikor a nyugdíjpapírokat intézem- miként működik majd :)"

Worksforme #2

--
trey @ gépház

ki szidja?

+1

Kik?

Varjuk a valaszt.
Konretizaljunk. Definiald a sokat.

Legutobb (1-2 honapja) engem belepes utan egy 404-es oldalra dobott, azota nem probaltam meg..

Ha mar dicserjuk: az automatikus elektronikus adobevallas a legjobb dolog, ami az elmult par evben tortent

Vagy nem. Elestem évente néhány ezer forint bevételtől :(

Komolyra fordítva a szót: tényleg igen jó ötlet volt, a söralátét-adóbevallás már a nyakunkon van. Igazából csak azt nem értem, hogy miért kellett ennyi időt erre várni, holott szerintem kb. minden adott volt hozzá már jópár évvel ezelőtt is (megfelelő informatikai háttér, munkáltatók adatszolgáltatása).

Konkrétan a munkáltatóknak/kifizetőknek 2006(!) óta kötelező beküldeni a havi járulékbevallásokat az APEH/NAV felé. Kellett nekik egy kis idő, na :)
--
♙♘♗♖♕♔

Jó munkához idő kell :)

+1

--
trey @ gépház

Én szívtam a múltkor egy darabig mire beküldtem az adóbevallásomat. Ki kellett venni a Felhasználói azonosítás KAÜ portál használatával opció elől a pipát, aztán jó is lett.

[ Falu.me ]

Vagy telepíted az openjfx csomagot is, és akkor működik az is.

Egyetlen bajom van veluk: jelszorotacio (ket evente lejar). De legalabb meg lehet adni az elozot uj jelszonak.

Es igen, lehetne sokkal rosszabb es lejjebb, T-Systems/BKK style: "hiba az uj jelszo beallitasakor: az uj jelszonak legalabb ket karakterben el kell ternie az elozotol"

Összetenném a két kezem, ha ez lenne a szoftverekkel a legnagyobb baj.

--
trey @ gépház

szerintem arra utalt, hogy ha tudja a program, hogy nem tér el legalább két karakterben az új jelszó a régitől, akkor bizony valahol cleartextben el van tárolva az éppen aktuális jelszó.

Ami azért elég nagy gáz.

Az üzemeltetési oldal. Én itt a felhasználói oldalról írok. Majd ha az adataim emiatt kompromittálódnak, szétperelem őket.

--
trey @ gépház

Ha a jelszó megváltoztatáshoz meg kell adni a régi jelszót is akkor azért jobb a helyzet.

Én láttam már ilyet, de ott úgy nézett ki a form hogy:

régi jelszó:
új jelszó:
új jelszó mégegyszer:

Kisebb szopásokkal.
Tárhelyen default bekapcsolva a szűrő és te nem látod minden leveledet az megfizethetetlen. :)

Ráadásul nem is tudod perzisztensen átállítani, csak az adott keresésre. Ez már engem is megszopatott. Ennek ellenére nem utálom ezt a rendszert.

Off: havi adóbevallást azért nem tudtam az újfajta tárhelyes módszerrel felölteni, mert ékezetes betűt tett a fájlnévbe az AbevJava. Átneveztem a fájlt, és jó lett. (Írtam is nekik erről emailet, az automata válaszolt az ókori rómaiak módján, hogy 'leveledet megkaptuk, alkalomadtán elolvassuk'.)

Ha már itt vagyunk: 4K monitoron sikerült valakinek beállítania a skálázást hozzá? Ha igen, hogyan?

Nekem sikerult: enekelgettem elotte, hogy do re mi fa szo la ti do :P

Azért azt tegyük hozzá, hogy az ügyfélkapu az tényleg egy kapu - a segítségével érhetsz el egy csomó állami szolgáltatást. Amiből vannak jók és használhatók, és vannak nagyon bután megcsinált, szar cuccok is.
Az szidja az "ügyfélkaput", akinek a szar állami cuccokkal kell dolgoznia.

Illetve még hozzátehetjük:

Nekem, mint felhasználónak az ügyfékapus ügyintézés azt is jelentené, hogy ha elküldök egy kérvényt/iratot, akkor az automata válaszon kívül, egy idő múlva más válasz is érkezik. Mondjuk az esetek többségében 30 napon belül, mert ennyi az általános ügyintézési idő. Legutóbbi „akcióm” kb. 3 hónapja volt, de eddig még annyit sem reagáltak, hogy „k@pd be”. Persze erről nem az ügyfélkapu szoftvere tehet, de én nem egy szoftvert, hanem egy rendszert akarok használni. A rendszer pedig még nagyon messze van a „worksforme”-től.

Hiába ad jó útbaigazítás a portás, ha utána a recepciós sz@rik rám.

A Ket.-et leváltó Ákr. (2016. évi CL. törvény. az általános közigazgatási rendtartásról) alapján azonnali döntés esetén 24 óra, sommás eljárásban 8 nap, teljes eljárásban 60 nap az ügyintézési idő már a Ket.-ben is 21 nap volt. A hatóságnak törekedni kell a lehető legrövidebb ügyintézési időre, lehetőleg amit lehet sommás eljárásban kell elintézni, de sajnos vannak olyan ügyek amire a hatvan nap is kevés.

Szokták mondani: Minden törvény annyit ér, amennyit be lehet tartatni belőle. (Vagy valami hasonló.) A határidőkre vonatkozó törvény akkor érne valamit, ha a késésért felelős személy szankcióit is pontosan meghatározná. Ezzel szemben csak arról van szó, hogy késés esetén az ügyfél kap némi aprópénzt, amit közpénzből fognak kifizetni neki. Azt nem tudom, hogy ez automatikusan, vagy pedig kérelemre jár-e az ügyfélnek.

"Azt nem tudom, hogy ez automatikusan, vagy pedig kérelemre jár-e az ügyfélnek."

Automatikusan jár, ha volt igazgatási díj akkor teljes egészében visszakapja, ha felmerült eljárási költség azt nem kell megfizetnie, ha nem kellett fizetnie akkor 10 000 Ft-ot kap.

"ha a késésért felelős személy szankcióit is pontosan meghatározná"
Ez másik jogszabály igaz nem direkt szankció van, hanem áttételes.

Az dicséretes dolog, ha automatikusan jár.

Szankció: Jó lenne egy olyan statisztikát látni, hogy hány ügyet nem fejeztek be az előírt határidőre, és ezek közül hány esetben indult „áttételes eljárás” az ügyintéző ellen, valamint hányszor alkalmaztak „áttételes szankciót”. De gondolom ez államtitok, mert a kereső ilyen statisztikátat nem dobott ki.l

Gondolom áttételes szankció alatt azt kell érteni, hogy a kolléga nem kap bónuszt, nem léptetik elő, nem kap beutalót a hivatali nyaralóba, whatever.

Ha én balfasz vagyok, és csúszik miattam egy projekt, annak a költségét sem vonják le direktben a fizumból.

Leginkább az előmenetelt befolyásolja, nem kerülhet magasabb fizetési fokozatba, vagy visszasorolják alacsonyabb fokozatba. Súlyosabb esetekben fegyelmi eljárást folytatnak le.

A 2016. évi LII. törvény az állami tisztviselőkről szóló törvény 1. mellékletében vannak a fizetési fokozatok (végzettségtől és szolgálati időtől függ). A kormányhivatalok, járási hivatalok, kormányablakok dolgozói állami tisztégviselők.

A jogszabály életbe lépése után a fizetések a besorolásának megfelelő alsó határra változott, a korábbi évek alatt (2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről itt illetmény alap van és különböző szorzók a kormányhivatalok, járási hivatalok, kormányablakok dolgozóin kívül a többiekre ez vonatkozik) csak a szolgálati idő szorzójával változó fizetéshez képest (nem minden évben volt lépés, nettóban kb. 2 000 Ft).

http://www.kormany.hu/hu/dok?source=7&type=308#!DocumentBrowse

Itt érhető el a hatósági statisztika (OSAP 1229 statisztikai jelentés).
Ezekben a táblázatokban látszik, hogy mennyi volt a határidőn túl elintézett ügy.

Arról szerintem sincs elérhető statisztika, hogy a határidő túllépések miatt hány esetben alkalmaztak az ügyintézővel szemben valamilyen szankciót, amennyiben ténylegesen az ő mulasztása miatt lépték túl a határidőt.

Az ügyfélkapun rengeteg szolgáltatás jól megy. Az eddigi legzavaróbb dolog: időpontfoglalás okmányirodába / szabad-foglalt időpontok. Ha a magyarorszag.hu felől megyek minden elérhető időpont hónapokra előre betelt. Ha az okmányirodában kifüggesztett okmányirodai időpontfoglaló oldalra ugrik fel az ember, akkor flottul megy. Az ilyen ottfelejtett zárványrészeit a kormányzati ügyfélkapu rendszernek le kellene nyesegetni, mert egyébként sem működnek és téves infókat adnak, sima redirectekre kellene cserélni őket. Sajnos a kormányzati oldak egy része a magyarorszag.hu-n is unmaintained, talán a sok átszervezés miatt.

„Ha az okmányirodában kifüggesztett okmányirodai időpontfoglaló oldalra ugrik fel az ember, akkor flottul megy.”

Ez így tök jó. Személyesen elmegyek az okmányirodába. Az ott kifüggesztett címre elnavigálók a böngészőben, lefoglalom az időpontot a nem túl távoli jövőben. A lefoglalt időpontra visszamegyek, és elintézem az ügyet. :-(

Az egyik okmányirodába menést megspórolhatod, ha van otthon internet hozzáférés, és főleg Google.

Én erre reagáltam:

„Ha a magyarorszag.hu felől megyek minden elérhető időpont hónapokra előre betelt. Ha az okmányirodában kifüggesztett okmányirodai időpontfoglaló oldalra ugrik fel az ember, akkor flottul megy.”

Ebből nekem az jött le, hogy ott ki van függesztve egy olyan elérhetőség is, ami időben közelebbi lehetőséget biztosító oldalra vezet. Hogy ennek mi értelme van, azt nem vizsgáltam.

Megnéztem a kerületi honlapon az időpontfoglalásra szolgáló linket, de az ugyanoda vezet mint az ügyfélkapus link. Tehát valami más lehet a megoldás.

„megspórolhatod, ha van otthon internet hozzáférés,”

Más a helyzet ha arra gondoltál, hogy feltörőm az okmányiroda rendszerét, hozzáférek a kamerákhoz (ha vannak olyanok), és azok segítségével leolvasom az ott kifüggesztett irományról a tuti foglalási URL-t. :-)

Ez az a szupertitkos foglalási URL: https://idopontfoglalo.kh.gov.hu/

A Google a "kormányablak időpont" sztringre (nekem) ezt adja ki először.

A Google nélkül, az ügyfélkapuról is pont ugyanide jutottam. Akkor azt mondod, hogy ha közvetlenül innen kezdem, akkor „jobb ajánlatot” kapok, mint az ügyfélkapuról indulva? Kipróbáltam: Nem.

Nem tudom mit értesz "az" ügyfélkapu alatt, van egy legacy verzió (nem ez) amiben kevesebb időpont van. Ugorjunk.

Belépek az ügyfélkapura –> Időpontfoglalás –> … –> https://idopontfoglalo.kh.gov.hu/

Ez volt az útvonal, amit bejártam. Lehet hogy van legacy verzió is, de azzal én nem találkoztam. Itt volt a legkorábbi időpont három hét múlva.

Gondolom attol is fugg, melyik KH-ba akarsz idpontot. Zugloban akar masnapra is van egy csomo ugytipushoz.

Az uj pl egybol sorszamot ad amit a kijelzon figyelhetsz, a regi IIRC ilyet nem tudott.

Pezsgőt bontok, évekig hiába koptattam a p*f*m*t végre sikerült belinkelniük a jó időpontfoglalót és eltakarítani azt a szutykot.
Évente egyszer hivatalos panaszt nyújtottam be, ami óta ez a kettős rendszer létezett. Választ ugyan egyszer sem kaptam, de legalább megoldották :D

A másik nagy okmányirodás de nem elektronikus szívfájdalmam az érvénytelen lakcímkártyák kényszerbevonatásának megoldása (ha valakit kényszerkijelentenek valahonnan és soha többet nem jelentkezik be sehova, örökre marad egy érvényes lakcímkártyája az utolsó címével, nem vonják be tőle, akárhányszor megy akármit intézni az okmányirodába, lehet hitelt felvenni, gyorshajtani... olyan ez mint a szárnyasbetét... mindent lehet vele... aki meg megvesz egy ilyen ingatlant az kapkodhatja a levegőt)

„Pezsgőt bontok,”

Azért ne kapkodd el a dolgot! Én csak azt tudom, hogy nekem, az adott ügytípusnál, és az adott okmányirodánál már az (ezek szerint) új jelent meg. Azt nem merném kijelenteni, hogy mindig és mindenkinek így lesz.

Az ervenytelen lakcimkartyas dolog mennyiben erint? Ha szabalytalankodik, o nem kap rola ertesitest, ha kesik a fizetessel, megint o szivja meg (kezbesitesi velelem).

--
If you get a good wife, you'll become happy; if you get a bad one, you'll become a philosopher. -Socrates

Ha az itt leírtak valós személyekre emlékeztetnek, az nem a véletlen műve. A neveket szinonimáikra cseréltem.
Egy vidéki házba egy Kolompár nevű famíliát találtunk bejelentve amikor mi kerültünk birtokba. Sürgősen kényszerkijelentettük őket. Ott tűnt fel, hogy jött a választási értesítő. Aztán egy évre rá a família öt különböző tagjának jöttek mobilszámlák, gyorshajtási-, autópályadíjbírság felszólítások, három banktól személyi hitel törlesztőrészlet emlékeztetők, aztán intrum iustitia és társai, majd bírósági felszólítás végrehajtásról.
A bíróságon és a végrehajtási irodában is benézték, hogy kényszerkijelentve lettek, mert amíg nem jelentkeznek át máshova, addig ott van a lakcímük a "rendszerben" csak mellé van írva valami megjegyzés - nem az intrum hanem az egyik másik végrehajtóiroda közölte telefonon, hogy őket nem érdekli, ez volt az utolsó ismert lakcímük, ők ide küldenek mindent, mert azóta nem jelentkeztek be sehova máshova. Persze mindenki mossa kezeit meg sűrű bocsánatkérés. A postán is hiába van levélvisszafordítási utasítás, néha átcsúszik még mindig.
Amúgy ez a család volt előttünk a harmadik ottlakó, tehát valaha valós cím volt, aztán felnőttek a kis purgyék és kiokosodtak és rájöttek hogy lehet ezt a klassz lakcímkártyát használni - merthogy jó pár évig nyugi volt - a végrehajtónak nincs hova menni ebben az esetben... láthatóan eszük ágában sincs sehova bejelentkezni, "nekik ez így praktikus". Kb 10 éve nem laknak ott, és kb 3 éve kezdtek el ömleni az ilyen jellegű levelek.
A figyelmetlenséget feleségem apja, illetve az ő ügyvédje követte el, valamint az aki neki eladta, mert ő is úgy vette meg az eladó famíliától, hogy nem ellenőrizte kijelentkeztek-e.

szuper ügyi vagy. gratulálok!

Jól látom, hogy ez az Abevjava a screenshoton? Inkább utaznék le megint Kukapestre és találnám meg megint a labirintusba rejtett megyei irodájukat, hogy ott helyben kártyát nyomtassanak nekem, mint hogy felszenvedjem azt a szakma szégyenét a gépemre és kezeljem a minden létező felülettervezési irányelvnek ellentmondó szoftveripari hulladékot.

Adóbevallást már weben is el lehetett intézni. Amit te láthattál az valószínűleg az ÁNYK (Általános Nyomtatvány Kitöltő), ami az utódja és már nem csak a NAV-os dolgokat lehet vele elintézni, hanem egyre több mindent.

UI olyan amilyen, megvalósítás mittudomén, használható és végül is teszi a dolgát.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ÁNYK

Évekkel ezelőtt feltettem a Linuxomra és semmit sem csinálok vele, mint minden használat előtt nyomok egy frissítést.

Worksforme #3

--
trey @ gépház

+1

Már nem is emlékszem mikor tettem föl, kb 10 éve, azóta csak frissítgetem. Sőt, pár éve Syncthing-gel szinkronizálgatom az egészet 3 gép között, és ez se csapta agyon...

Valamit biztosan nagyon rosszul csinálunk.

--
trey @ gépház

Feleslegesen nyomsz indítás előtt frissítést.
Ha elindítod, akkor szól, hogy frissítéseket talált. Megkérdi, hogy letöltse és telepítse-e.
Jóváhagyod, aztán megy a friss jól. (Ha a keretrendszer is frissült, akkor ki kell lépni és újra elindítani).

Erről beszéltem. Nem indítást mondtam, hanem használatot.

--
trey @ gépház

Akkor minden rendben. :-)