Azt hiszem nagy baj van a világgal

 ( trey | 2017. szeptember 8., péntek - 9:59 )

#onhup

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Casio-t kellett volna venni, a maradék pénzt meg elinni.

Jah, sokáig lehetett volna belőle inni :D

Battery mondjuk a Casio-ban is kifeküdhet. A battery EOL funkció kapcsolt be rajta (4-et ugrik a másodperc mutató, a stoppert meg full letiltotta).

Idézet:
EOL function - (End of Life)
By means of a seconds hand (3) jump every 4 seconds, your chronograph tells you that the battery has reached its end of life, and will soon need to be replaced.
You can no longer use the timing function approximately one hour after EOL mode has activated.

Értem én a magyarázatot, hogy azért állt meg, mert az elemet már a szerkezetgyárban beleteszik és onnan fogyasztja az energiát, de baszki, ez egy svájci óra! Nem kéne megrohadnia ennyi idő után. A kínai vackok többet bírnak.

A G-Shock-om 3 éve megy szerintem, Van rajta mutató, LCD, van órajelzés csipogással, ébresztő. Világítás. A mai napig nem kellett hozzányúlni.

Kicsit most csalódott vagyok.

Ráadásul, azt hittem, hogy majd megvárom a cserét. Egy frászt! Egy nap, mert "ilyen komoly órához idő kell". Grrr....

--
trey @ gépház

"ilyen komoly órához"
áá dehogy. olyan helyre vitted ahol adnak a renoméra és nem akarnak előtted kínlódni vele. ill beleszámolják (az időbe) az esetleges szerelési nyomok eltüntetését. az elemcsere 12 pontból áll, ez komoly werk esetén is 15 perc és voálá.

mivel pár napos óra: ez garanciában megy vagy fizetős szolgáltatás? ha utóbbi, akkor azért nem azonnali, mert így azt gondolják a számla mögötti teljesítés képe ellensúlyozza az összeget. van akinél bejön. erre figyelj majd.

ui megnézném milyen elemet szednek ki belőle. sosem fogod megtudni, de nem lennék meglepve ha valami félig piacos szar lenne benne szarrá oxidálva a csatlakozókat.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"áá dehogy. olyan helyre vitted ahol adnak a renoméra és nem akarnak előtted kínlódni vele. ill beleszámolják (az időbe) az esetleges szerelési nyomok eltüntetését. az elemcsere 12 pontból áll, ez komoly werk esetén is 15 perc és voálá."

Tudom. Mondta is az órás, hogy egyedül van, a másik beteg. Nem tud most leülni nekiállni minőségi munkát végezni. Nem csak szét kell szedni és összerakni, hanem tömíteni és nyomáspróbázni is kell. Egyébként én is simán ki tudnám cserélni az elemet. Valahol még célszerszámom (hátlapleszedő kulcs, csipesz stb.) is van hozzá. Csak, hát akkor ugrott a garancia.

"mivel pár napos óra: ez garanciában megy vagy fizetős szolgáltatás?"

Garanciális. Szerencsére papírokkal nem kellett szarakodnom, mert sorozatszámos és regisztrált, így csak besétáltam, lecsatoltam és átadtam.

"ha utóbbi, akkor azért nem azonnali, mert így azt gondolják a számla mögötti teljesítés képe ellensúlyozza az összeget. van akinél bejön :)"

A gyár nem ad garanciát az elemre. Ezt - az elmondásuk szerint - ilyenkor ők benyelik.

"ui megnézném milyen elemet szednek ki belőle. sosem fogod megtudni, de nem lennék meglepve ha valami félig piacos szar lenne benne szarrá oxidálva a csatlakozókat."

Szomorú, hogy a márkák idáig süllyednek. Lassan már úgy vagyok vele, hogy felesleges megbízni bármiben. Hosszasan sorolhatnám miben csalódtam az elmúlt években, amikkel korábban nem volt gondom.

BTW: A spanyol szerkezetes, olcsó Festina (nem keverendő a témanyitó itteni Certina-val) órám szerintem 5-6 évig ment az első elemével.

--
trey @ gépház

a csalódáshoz annyit tudok hozzátenni, hogy ez csak a kezdet. a technika fejlődik, a technikára épülő vagy annak segítségével előállított produktumok pedig praktikus anyagi okokból mind silányabbak lesznek. programozottan természetesen. mondjuk minek beszélek, nyitott ajtón kopogok.

mint azt írtam nekem a mechanikus vonal meggyőzőbb. az igazán jó modellek ott csak használtan beszerezhetők, mert már nem gyártják őket. szőr mentén kapcsolódik, de emiatt sem lepett meg nagyon a problémád. nem örömmel írom én sem.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ez a probléma nem a szerkezetből adódik. Ez egyszerű customer care. Ahogy az új autódat is úgy adják át, hogy full folyadékcsere / akkufeltöltés van előtte, ezt kellene csinálni az órákkal is.

És ebben a gyár a hibás. Nem a szerkezet egyébként, szerintem annak semmi baja. Viszont egy ilyen termék nem attól lenne különb a másiknál szerintem, hogy flancos dobozban van és plasztik gar. kártyája, hanem az olyan figyelmességektől, hogy lecseréljük az elemet, mielőtt használatba veszik. Mondok jobbat, bele se tesszük, csak ha megvették.

--
trey @ gépház

lehet, bár én árnyaltabban látom, szóval máshogy közelítek: középkategóriában a 40+ éve legyártott elemes órák is mennek. a tiéd nem fog menni, pedig prémium-alja. a fentebb írt okokat kibontva hiába a prémium-alja, a gyártó mára itt is a lehető legkisebb bekerülésre törekszik. sok mindent ütve, akár az aljánál - szerencsére a te órádnál még keretek között. szóval hiába fizetsz 200-at, neki mindig kell 1$ további profit, akár a renomé árán is. te pedig hiába mondod, hogy "bazzeg, hát inkább adok 1$-al többet, csak ne basszatok már ki velem", mert az ötleted is csak a profit oldalán jelenne meg :)

ezért van szar elem az órádban, ezért állhatott évekig egy szekrényben. leszarva, hogy belefolyik vagy sem, oxidál vagy sem. ezért nem tesztelték átadás előtt, ezért nem cserélték átadás előtt. pedig szerintem is tök jogos elvárások lettek volna. csak le vagy szarva, le vagyok szarva, le vagyunk szarva. elviekben viszont a kisebb réteg-brandek nem tehetnek meg ilyesmit. ott nem elég a név.

ui gyerekkorunkban az volt a mondás, hogy amelyik óragyárnak nincs saját szerkezete az lowcost. mára a legtöbb brand az ETA-tól licenszel, szóval ami valaha átlag volt, ma az a teteje. mint ahogy a nagyszüleim anno tök átlagos diófa bútora mára felső szint, attól lentebb kapod a DIY bútorlapot. bocs, ez csak szőr mentén jött.

ui elég fura lehet az ETA-tól visszavenni valakinek a saját termékét. ami nem életszerűtlen, hiszen az ETA mindent felvásárolt a karórák piacán ami süllyedőben volt. nekem van 30+ éves Certinám saját szerkezettel, amit szerintem már nem ők bitorolnak, de majd utánanézek.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ezt az én Ceritnám esetén is megtörténet, csak kb 3-4 hónap után. Garanciába cserélték az elemet. Én megvárhattam, mert éppen akkor többen voltak és nem volt gond ebből. Én a temporához vittem. Oda szólt a garancia. Egyébként ez önmagában még nem jelent semmit, mert tényleg előfordulhat, hogy éveket állt a botlban és most adta meg magát az elem.

Lásd itt.

--
trey @ gépház

Egyetértek az elvárásoddal miszerint, ha valami kigurul a gyárkapun az ügyfélhez akkor az minden szempontból legyen patent... A probléma, hogy a mai világban a proaktív hozzáállás hiánycikk. Így történhetnek meg az ilyen dolgok.

Bár a gyártó előírhatná a full generált a kiadás előtt, de a boltnak ez plusz idő, munka ezáltal költség. Egyszerűbb lenne ha a boltban, nem úgy tennék ki az órákat, hogy folyamatosan járnak... Ez megint olyan amire a boltnak kéne gondolnia.

Valószínű, hogy ez a szakmánkból adódik. Én igyekszem nem megvárni, amíg megáll valami, hanem inkább megelőző karbantartást csinálok.

--
trey @ gépház

Mindenben nem lehet mindenki szerencsés. Az én Certinám 4 éve megy rendesen, bár már egy éve várom, hogy mikor kezdi ez is a lemerülés jeleit mutatni. :)

Viszont szíjat már cseréltem rajta, az eredeti bőr nagyjából 3 év után teljesen szétmállott. Az óra ajándék volt (céges), így nagyon nem néztem az árát, szóval kicsit meglepődtem, amikor az utángyártott, belül gumírozott szíj is 16 ezer volt hozzá némi kedvezménnyel, mert más dolgokat is vettem.

Szép ajándék :)

--
trey @ gépház

Nem megrohadt, hanem az első indulása óta eltelt annyi idő,a mennyire az elemet tervezték. Pont.

A régi jó elemekből sem maradt semmi!

--
trey @ gépház

Nem biztos, hogy feszültségesést mér, lehet, hogy bekapcsolás/beépítés óta eltelt időt...

Nem hiszem, mert ha azt mérne, mindig ugyanannyi idő után lenne cserés. A doksija szerint viszont a körülbelül 2 évente. Nem pontosan x naponta:

Idézet:
Replacing the battery

The run time of a PRECIDRIVE chronograph from CERTINA ® is generally more than 2 years in continuous use. Once the battery has been drained, it must be replaced without delay by an approved CERTINA ® representative or retailer.

Battery type: silver oxide and zinc button cell, 1.55 V, No. 384, SR 836 SW

--
trey @ gépház

gyorsan nézz ki az ablakon mozognak-e az emberek, vagy csak megállt az idő!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az idő még ment rajta, csak az összes többi funkcióját tiltotta le. :D

--
trey @ gépház

az még szarabb. megy az idő de minden áll XD

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ott rontottad el, hogy órát vettél :-)

ha perceket vett volna, még rövidebb lenne. bocs, jajjdeszar volt :D

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Fokozzuk :-)

Ha évet vett volna, akkor most lenne egy sz@r éve.

Ez miért meglepő? Ki tudja mennyit állt raktáron. A másik meg, hogy ez a Certina már nem az Certina mint régen volt. Nagyrészt már csak a nevükből élnek meg és közben árulják az 5 dolláros javíthatatlan szerkezetes kvarcórákat. Majd várunk ide vissza mikor 20 nappal a garancia lejárta után megáll és közlik, hogy a szerkezetcsere 45 ezer lesz :)

--
DigitalOcean SSD VPS 10$ kredittel(referral url!)

A Certina ETA szerkezetet tokoz. Nem gyárt semmilyen szerkezetet. Sajnos ez igaz a legtöbb svájci "gyártóra". Ráadásul a "Swiss made" feliratot az órákra rá lehet írni ha az összeszerelés és az alkatrész gyártás valamennyi (alacsony) százaléka Svájcban történik (Ezen most próbálnak szigorítani). Azaz simán lehet tokot,szíjat,üveget,elemet stb rendelni Kínából és Svájcban belerakni az ETA werket és máris "Swiss Made". Az Index svájci órák fórumán van több órásmester, akik szerint a fém alaplemezre épített több köves quartz ETA szerkezetek, amik papíron speckóra baromi jól néznek ki, javíthatatlanok (csere), és gar idő után meg is hibásodnak, míg a 3 dolláros alap Miyota (a Citizen szerkezetgyára) műanyag quartz szerkezetek elmennek 10 évet mindenféle bűvészkedés nélkül (utána az is csere, de hát 3 dollár ugye).

Ahogy autóból úgy órából is Japánt kell venni :).

Ez így igaz. :) Dél-Korea nem kezdett még órákat gyártani?

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Papi, de mindenhez IS értesz? :))

Nem gondoltam volna amúgy, hogy a Certina így elkurvul. Nekem is van egy legalább 20 éves DS, apám adta át, mert ő nem látta jól. Elkövettem egyszer azt a hibát, hogy amikor a Tempora elköltözött, máshova vittem elemet cseréltetni (Vámház körúton valami öreg órás, aki nem közölte magáról, hogy egy f*sz), ezért nyomáspróba stb. elmaradt. Így pára szivárgott bele és elkezdett korrodálódni. :( Pár éve kiszedettem belőle az elemet és leraktam. Mivel mindig van nálam mobil, sose hordok órát és kényelmesebb is így.

Az esztétikai okon kívül van ma bármiféle értelme annak, hogy az ember karórát hordjon?

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

kevesebbszer veszem elő a telefonom, mert az órámon nézem meg az időt. így kevesebbet nyomogatom a telót.

Én pl. gyerekkorom óta órabuzi vagyok. Engem lenyűgöz az, hogy egy pontos dolgot hordhatok a csuklómon. Egyébként pedig ha felveszel egy órát, kurva gyorsan visszaszoksz arra, hogy ott nézed mennyi az idő. Sokkal gyorsabb ellenőrizni az időt. Jön valaki azzal, hogy ott a telefon. A telefon nincs mindig kéznél. Sokkal többször szeretem tudni a pontos időt, mint ahányszor a telefon kézközelben van.

--
trey @ gépház

Ez egyébként igaz.

Kb. 14 éves korom óta nem hordok karórát, és kb. 20 éves korom óta zsebórát se.
Idén februártól júliusig megnéztem pár új álláslehetőséget, elmentem pár személyes interjúra is.
Oda ugye az ember felöltözik rendesen. Öltöny, nyakkendő, karóra. (Van egy órám, amit ajándékba kaptam 2 éve).
Amikor rajtam volt, bizony simán a csuklómon néztem meg a pontos időt, mintha még mindig hatodikos lennék. Nem kellett visszaszokni, teljesen természetesen jött.
Ennek ellenére nem szoktam vissza a karóra használatra.

"A telefon nincs mindig kéznél" - "Bankkártya? Minek... A telefon mindig kéznél van" :-P

Mondok példákat:

- Otthon TV-t nézel a fotelben és lusta vagy felállni
- Szerverszobában a létra tetején
- bevásárláskor mindkét kezed tele van szatyorral
- nyaraláskor a vízben

Sorolhatnám az eseteket, amikor az óra a karodon a legpraktikusabb.

A bankkártya és a telefon teljesen már téma. Olyankor rákészülsz egy tevékenységre, benne van a zsebedben. Az idő megnézésére nem készülsz, az általában spontán jön és olyankor egyszerűbb a karon megnézni.

Az óravásárlást is az indukálta egyébként, hogy egy időre le kellett mondanom a Mi Band 2-ről, mert elszakadt a szíja. Próbáltam pár napig a telefonra hagyatkozni, de nekem nem jött be, hogy azon nézzem az időt.

--
trey @ gépház

TV-t nézek - megnyomom a távirányítón az infó gombot :-P
Létra tetején? Mi vagy te, klímaszerelő? Jó, persze, van, akinek a 42. unithoz létra kell... Jó, tudom, kábeltálca a plafonra függesztve és hasonló dolgok miatt néhanapján kell létrázni is.
Bevásárláskor tele van a kezed, vagy nincs tele a kezed? Mondjuk jól kell boltot és szállítási megoldást választani - általában Lidl-ben vásárolok, és ha ilyen "két szatyros" mennyiségről van szó, akkor vagy a boltból hozok egy nagyobb zöldséges ládát, vagy alapban a kocsi csomagtartójában van egy, és sosincs tele a két kezem, csak amikor hazaérek, az autó és a lakásajtó közötti rövid távon.
Nyaraláskor nem igazán szoktam pancsizni, elvagyok erdők-hegyek-tájak-múzeumok vonalon.
Én sok éve karóra (meg mobiltárca jellegű megoldás) nélkül élek, és nem érzem hiányát egyiknek sem.

"TV-t nézek - megnyomom a távirányítón az infó gombot :-P"

Nagyon tapintatos dolog, ha pl. más is nézi a TV-t.

"Létra tetején? Mi vagy te, klímaszerelő?"

Adott esetben lehet klíma is, de akár 3 szintig épített salgó polc, vagy csak 3 méter magasban levő patchpanel, központi switch.

"Jó, persze, van, akinek a 42. unithoz létra kell... "

A ~ 190 centimmel nem kell a 42-eshez létra.

"Bevásárláskor tele van a kezed, vagy nincs tele a kezed? Mondjuk jól kell boltot és szállítási megoldást választani - általában Lidl-ben vásárolok, és ha ilyen "két szatyros" mennyiségről van szó, akkor vagy a boltból hozok egy nagyobb zöldséges ládát, vagy alapban a kocsi csomagtartójában van egy, és sosincs tele a két kezem, csak amikor hazaérek, az autó és a lakásajtó közötti rövid távon."

Van, hogy gyalog megyek a boltba. Nincs a seggemhez nőve az autó.

"Nyaraláskor nem igazán szoktam pancsizni, elvagyok erdők-hegyek-tájak-múzeumok vonalon."

Értem én, hogy te hogyan workaroundolod a dolgot, meg, hogy te mondjuk nem vagy érdekelt/érintett a vízi sportokban, de gondolom azt el tudod fogadni, hogy adott esetben vannak olyanok, akiket ez érdekel?

--
trey @ gépház

Én a vízben is a telefonomon nézem meg az időt ;-)

Az Info gombbal nálam alul egy állítható átlátszóságú sávban jelenik meg az idő mellett a csatorna adata, az aktuális műsor címe, úgyhogy nem zavaró. Egyébként meg ez sem kell - ott a boxon az óra :-P

Ja, hogy salgópolcos aktív raktár, nem gépterem :-D Ott meg nem mindegy, mennyi az idő? :-D

Nekem nem opció a gyalog - nincs értelmes bolt a környéken, csak lakótelepi ábécéből átlényegült cébéá, oda meg éhhalál esetén sem biztos, hogy beesz a fene :-) Heti 2-3 bevásárlós út meg belefér - hazafelé sem kell cipekedni, mert azért négy emberre kellően sok motyó össze tud jönni.

Persze, hogy elfogadom, hogy van, akinek lételeme, hogy mindig tudja, mennyi az idő - valamikor egyetem után pár évvel, amikor a kb. 10 évet szolgált Casio órámnak vége lett, akkor szoktam le róla. Igaz, utána még jött egy Timex, de az is "feladta" - nem az óraszerkezet, hanem a ház - úgyhogy azóta nyugodt vagyok karóra nélkül is.

Annak viszont örülök, hogy ezen a téren is lehet okosodni a hup-on :-)

"Az Info gombbal nálam alul egy állítható átlátszóságú sávban jelenik meg az idő mellett a csatorna adata, az aktuális műsor címe, úgyhogy nem zavaró. Egyébként meg ez sem kell - ott a boxon az óra :-P"

Persze, persze. :)

"Ja, hogy salgópolcos aktív raktár, nem gépterem :-D Ott meg nem mindegy, mennyi az idő? :-D"

Nem tudom jártál-e már mondjuk T központjaiban. Egy helyen (Győrben pl. egy sorban) vannak a 42 U-s szekrények a salgó polcokkal. Nem kell mindig nagyképűzni ;)

"Persze, hogy elfogadom, hogy van, akinek lételeme, hogy mindig tudja, mennyi az idő - valamikor egyetem után pár évvel, amikor a kb. 10 évet szolgált Casio órámnak vége lett, akkor szoktam le róla. Igaz, utána még jött egy Timex, de az is "feladta" - nem az óraszerkezet, hanem a ház - úgyhogy azóta nyugodt vagyok karóra nélkül is."

Én szeretem tudni. Általában ki van számítva az időm és nem szeretek késni. Nem is szoktam. Nálam a pontosság fontos. El is várom, de igyekszem is betartani. Bekarikáztam neked az órát a képen :D

https://flic.kr/p/Xo9p4a

De nem csak vízi sportok vannak, ahol nem nagyon opció a telefon, mondhattam volna motorozást, vagy egyéb olyan tevékenységet, ahol geci nehéz előbányászni egy telefont. A díványkrumpli embereknek tök mindegy egyébként.

--
trey @ gépház

MATÁV-os időszakban jártam itt-ott először, utána meg más sapkában/színekben is, és nem csak magenta helyeken... A "sajnos polc", mint géptermi berendezésért mondjuk úgy, hogy fejvétel+felnégyelés, karóba húzás után lenne a minimum. :-) Tudom, a csóri üf. hozza a fostaliga gépét, amit be kell rakni gépterembe, mert így szerinte olcsóbban jön ki, mintha bérelne egy normális vasat/VM-et...

A pontosság nekem is fontos - viszont nekem rááll a szemem arra, hogy a képernyő sarkában, a rádión, a telefonon ott a pontos idő - meg ami lényeg, időben elindulok, és kész :-) Ha meg szoros az idő, akkor úgyis telefonon jelzem a csúszást.

Nekem terepen fontos az idő, de arra ott a gps, amiről az amúgy is szükséges egyéb adatokat is le lehet olvasni, minden másra ott a telefon :-) Díványkrumplinak azért nem mondanám magamat, mert bár idén nem lesz meg túrázva az 1000km, csak max. a fele (miközben kert+faházépítés is bekerült a hétvégék programjába), de szerintem elég sokan bőven ez alatt vannak sportszakmailag :-)

> ott a boxon az óra

Most direkt kiszedtem a CI+ modult a tévéből de nem volt rajta óra :(

Nem az a meglepő és csalódást keltő, hogy lemerül egy elem. Hanem az, hogy 200K környékén az ember elvárna egy minőséget.

Az a meglepő, hogy ha a gyár tudja ezt, akkor hozzon szabályt, hogy a kereskedő köteles az órát 0. perces szervizelni és elemcsere után átadni.

Ezt nevezik (illetve neveznék) minőségnek.

A gyár viszont nem vállal az elemre garanciát. A kereskedő jóvoltából van csere. Egy ilyen óránál az elemcsere 5 ezer forint, ha nem csinálnak semmit.

Nem az öt ezer forinton van egyébként a hangsúly, hanem a kellemetlenségen, hogy egy kevesebb mint egy hónapos órával kétszer kell meglátogatni a szervizt és nélkülözni kell az órát akár 1-2 napra is.

Ekkora összegnél építsék bele az árba akkor a 0. perces revíziót, leszarom. De ne álljon meg nekem 1 hónap alatt.

--
trey @ gépház

Éppen ezért változtattam stratégiát. A dolog lényege, hogy néha a kínai cuccokban is lehet csalódni.
Megveszel 3-4 típust bagóért, abból 1 lehet, hogy tutin fog menni.

Nem akarlak elkeseríteni, de eszembe nem jutna olyan cuccot venni, ahol 5k az elemcsere. Feldughatják a svájci órájukat ahová akarják.

Ha én nem tudom az elemet kicserélni magamtól, felejtős a cucc.

Rááltam a kínai cipőkre, miután a Marc cipő kiállított egy szakértők álltal megfogalmazott papírt, hogy azért ment tönkre, mert rosszul használtam. Én meg kiállítottam egy másik papírt: azért nem veszek Marc cipőt többet, mert minőség helyett szakértőket fizetnek, akik azzal foglalkoznak, hogy cseszegessenek. Évente két Marc-ot vettem annak idején, azóta már egyet sem.

Biztosan megérte nekik kiállítani a papírt, nagyon jó üzlet lehetett. A vidéki cipész ismerősöm 1500-ért kijavította a cipőt. Pofázás és szakértőzés helyett ha dolgoztak volna, messzebbre jutottak volna.

Az elemet ki tudod cserélni (én is ki tudom), de nincs itthon megfelelő tömítéskészlet (nem is biztos, hogy szervizúton kívül kapsz), azt pedig illik cserélni, ha az óra vízálló. Utána nyomáspróba stb. Illetve ugrik a garancia.

Van több órám is, van amelyikben én cserélem az elemet, ne aggódj :) Éppen ma indítottam el kettő álló órát, a sarki öreg órásnál vettem 1600 Ft-ért 2 Maxell (Made in Japan) elemet :D

Egyébként igen. Én is találtam olyan terméket, amiből korábban a prémiumot vettem, nem voltam elégedett, ma pedig kínait használok helyette nagy megelégedéssel (OnePlus One, OnePlus 3 iPhone-ok helyett).

--
trey @ gépház

igazabol te basztad el, egy hogy gagyi kvarcorat vettel 200E-ert

de hardvert venni tudni kell

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

A témának semmi köze a hardverhez vagy a quartz-hoz. A hardvernek semmi baja.

Quartz órák vígan elmennek 2-5, extrém esetben akár több évig is. Pontosságuk pedig simán hozza és akár meg is haladja a mechanikus órákét. Évi +-10 másodperc pontosság önerőből nem a gagyi kategória órában.

Te vagy szokás szerint fogalom nélkül.

--
trey @ gépház

"A témának semmi köze a hardverhez"

Oszt tán egy óra az szoftver vagy élelmiszer vagy valami kézzel fogható izé?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Segítek. A téma itt: egy prémium termék mellé nyújtott kritikán aluli szolgáltatás. Nem a termék (a hardver) a probléma itt, hanem a gyártó hozzáállása. Erről volt itt szó. Az azért megnyugtató, hogy volt, akinek sikerült megértenie.

--
trey @ gépház

200k-s óra, mint prémium termék. You made my day. :) Tegyél hozzá még egy nullát és elérted a prémium termékek belépőszintjét.
Ez a vekker a nyugateurópai plebsnek készült, alsó kategóriás, villantósóra. Az a fajta, amit azért vesz az apuci, hogy a kölyköt ne nézzék már ki az osztálytársai, de ne fájjon ha a szombati bebaszás után, hazafelé, elszedik a migránsok az iphone-al együtt.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Kevered a prémium és a luxus (google://luxury watches) szavakat. Bár tőled ez nem meglepő. De legyen, mert nem én használtam ezt a szót először itt, legyen akkor prémium-alja, nehogy valami törést okozzon. :)

--
trey @ gépház

Mitől prémium a prémium? A prémium átlag felett állót, exkluzívat takar, ahol a termékhez olyan extra szolgáltatások, minőségi kritériumok társulnak, melyek megkülönböztetik a tömegtermékektől. Hogy egy termék drága még nem jelenti, hogy prémium, de a prémium státusz elérése árral jár, mert valakinek ki kell fizetnie az extra szolgáltatást. Az, hogy ki, mit él meg prémiumnak, az erősen kultúrkör függő.
Mi a prémium termékek jellemzői?
- Képes vágyat ébreszteni, többletet adni. Egy jó prémium terméket a vásárló, meg AKAR venni, függetlenül az árától. Függetlenül a beltartalmától. Függetlenül attól, hogy bármikor fizikai kapcsolatba került volna a vásárlóval.
- Ritka. Egy prémium termék nem jön szembe minden nap.
- Története van. A prémium brandnek, korától függetlenül, van egy imázsa, ami meghatározza és bevonzza az azt megvenni vágyókat. Ez oda vissza ható, önerősítő folyamat, ahol a márkatörténetet magát a vásárlók erősítik.
- Authentikus. Megjelenésben, és minden tekintetben adott stílusjegyeket egy irányvonalat képvisel. Nem a tömegeknek akar megfelelni a termékével, hanem a vásárlók adott szeletének.
- Minőségi. Ami ott kezdődik, hogy a márkának, saját neves üzlete van, ahol csak az adott gyártó termékeit fogod megkapni. Ahol a termékhez azonnali kiszolgálás, és vevőcentrikusság tartozik.
- Választási lehetőség hiánya. Egy prémium termék, az adott ár és technológiai, minőségi kategóriában csak néhány versenytárssal rendelkezik.

A fentiek teljesülésének ára van. Az extra vevői figyelmességnek, a tömeggyártással szembemenő, nagyon aprólékos és átgondolt designak, a minőségi alapanyagoknak, egytől egyig.
Innen, K-Európából nézve, lehet, hogy agy 200k-s ár és a svájci brand prémium kategória, de ebben az árkategóriában már Dunát lehet rekeszteni a svárci microbrandekkel, és a nagy nevek belépőszintű tömegóráival. De egy 20 napos működés utáni elemcsere nem az. Egy valódi, prémium márkánál ez kapásból óracserét jelentett volna, mert egy ilyen szintű baki, egy prémium márkánál, nehezen megengedhető.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Mitől prémium a prémium? A prémium átlag felett állót, exkluzívat takar, ahol a termékhez olyan extra szolgáltatások, minőségi kritériumok társulnak, melyek megkülönböztetik a tömegtermékektől."

Például a zafír üveg, a szabadalommal védett, ~ 60 éve alkalmazott DS (Double Security) megoldás? A sorszámozott és regisztrált példány? A díszdobozos csomagolás, a plasztik garanciakártya? A világgarancia? Az előkelő boltban az elegáns eladónő, aki fehér kesztyűben fogja meg az órát? Mindegyik pipa.

"Hogy egy termék drága még nem jelenti, hogy prémium, de a prémium státusz elérése árral jár, mert valakinek ki kell fizetnie az extra szolgáltatást. Az, hogy ki, mit él meg prémiumnak, az erősen kultúrkör függő."

Nyilván.

"- Képes vágyat ébreszteni, többletet adni. Egy jó prémium terméket a vásárló, meg AKAR venni, függetlenül az árától. Függetlenül a beltartalmától. Függetlenül attól, hogy bármikor fizikai kapcsolatba került volna a vásárlóval."

Mint egy iPhone?

"- Ritka. Egy prémium termék nem jön szembe minden nap."

Mint egy iPhone.

"- Története van. A prémium brandnek, korától függetlenül, van egy imázsa, ami meghatározza és bevonzza az azt megvenni vágyókat. Ez oda vissza ható, önerősítő folyamat, ahol a márkatörténetet magát a vásárlók erősítik."

- Az 1888-as cégalapítás vagy az 1959-ben letett DS alapjai?

- "- Authentikus. Megjelenésben, és minden tekintetben adott stílusjegyeket egy irányvonalat képvisel. Nem a tömegeknek akar megfelelni a termékével, hanem a vásárlók adott szeletének."

"DS (Double Security) Line: In 1959 Hans and Edwin Kurth had set themselves the objective of creating a brand new niche in the marketplace, based on quality through engineering and technical designs."

"Innen, K-Európából nézve, lehet, hogy agy 200k-s ár és a svájci brand prémium kategória,"

Istenem, hát itt élünk. Valószínűleg ez Anglia előkelő klubjaiban nem számít annak.

"De egy 20 napos működés utáni elemcsere nem az. Egy valódi, prémium márkánál ez kapásból óracserét jelentett volna, mert egy ilyen szintű baki, egy prémium márkánál, nehezen megengedhető."

Egyetértünk, erről szól a blogbejegyzés.

--
trey @ gépház

""- Ritka. Egy prémium termék nem jön szembe minden nap."

Mint egy iPhone. "

Ezt ugye most csak viccnek szántad.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nyilván.

--
trey @ gépház

> Mint egy iPhone.

Nem ugy volt, hogy a zandroid lenyomta a szifont mar megint, es az alma mar csak vegetal a piac egy piciny szegleten?

Nem érted a szarkazmust.

--
trey @ gépház

A Samsung porszívóm is sorszámozott, regisztrált, és világgaranciával rendelkezik. A csinos eladónő kesztyűs kézzel, fogta meg a dobozát. Jó, elismerem, mindez a helyi MédiaMarktban volt és csak papír alapú garanciát adtak hozzá.

A történet, jelen esetben a brandhez kapcsolt, a közemberek fejében élő mesét jelenti. A Land Rover, a mai napig az emberekben a Defender mesét jelenti. Az igénytelen, kocka terepjárót, ami mindenhova elmegy. A terepjárót.
Ugyanígy a Toyota új meséje a Prius, a nagyon zöld autó.

A zafír üveg és a DS csak az órabuziknak mond valamit. Kell egyfajta jelenlétnek lennie, hogy az emberek felismerjék és fogalmakat társítsanak hozzá.

Egyszerű, nem a prémium márka adta lejjebb, hanem te nem vettél prémium márkát. Nincs ezzel semmi gond, erre valók a microbrandek. Pici, manufaktúráknak látszó cégek, akik erősen adnak a látszatra és az exkluzivitásra. Közben, saját üzleteik és szakszervizeik nincsenek külföldön, csak szerződött feleik.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Tagja vagyok pár órabuzi fórumnak (ahogy fogalmaztál) és a téma egyébként köztük is megosztó. Van olyan aki a Rolex-et vagy a Tag Hauert is "ledivatórázza", hivatkozva arra, hogy szerintük többet fizetsz a marketingbe, mint magába a termékbe és a márka túlmisztifikációja miatt indokolt a magas piaci ára. Ezzel személy szerint nem értek egyet. A luxus márkákat az utca embere pedig fel sem ismerné, annyira szűk réteg engedheti meg magának. Szvsz a 200kHuF vételár már alulról azért súrolja a prémium kategóriát, ezek közé tartoznak például az Edox, Swiss Military, Albert Riele, Lois Erard, Omega vagy a nagy kedvencem a Maurice Lacroix. Az óravilágban igazán luxusnak számító időmérők halandó ember számára szinte soha el nem érhető álmok maradnak, például Patek Philippe, Audemars, Jaeger-Lecoultre, de sorolhatnám napestig. Csak annyit akartam ebből kihozni, hogy nagyon relatív kinek mi számít prémium kategóriának. Az átlag ember ingerküszöbe óravásárlásnál kimerül a 20-30kHuF árkategóriánál és általában elégedett is egy ilyen termékkel.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Az én műszaki szempontjaim óra vásárlásnál:

Zafír üveg
316L acél vagy titán tok
Másodpercstoppos kézzel is húzható mechanikus automata szerkezet ( lengésszámot most hagyjuk :))
100m/10atm vízállóság legalább

Ezek nem jönnek ki 30KHUF-ig. Japán órából Orient-et kapsz úgy 100K körül már hasonlót. "Svájciból" 150K-tól kevésbé ismert márkát kapsz ennyiért, de legalább nem jön szembe minden sarkon.

Szubjektív szempontok:

Szkeleton,agyonkomplikált szerkezet idegesít, maximum dátum, vagy extraként járástartalék kijelző legyen rajta.

Mondjuk ez egy szép darab "svájci":

https://www.steinhartwatches.de/en/diver-watch/triton-1000-titan.html

Vagy Japán:

https://orientwatchusa.com/shop/mens-watches/sde00002b0/

Az orient tetszik, a másik nem az én világom. Ízlés dolga…

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Nekem igazabol pont forditva :)

Képes vágyat ébreszteni, többletet adni.
rotfl, van akinek az alja is adja. van akinek a hamisítvány is. lehetőségek kérdése, életkor kérdése, szocializálódás kérdése, érdeklődés kérdése, meggyőződés kérdése, a környezeted kérdése, kivagyiság kérdése meg még sok mindené.

Ritka. Egy prémium termék nem jön szembe minden nap.
hol nem? biharröcsögén biztosan nem.

Története van... a márkatörténetet magát a vásárlók erősítik.
wtf? ez akkor egy ismertető jel?

Authentikus. Nem a tömegeknek akar megfelelni a termékével, hanem a vásárlók adott szeletének
talán igen. de minél többnek annál jobb, annál nagyobb bevétel.

a márkának saját neves üzlete van, ahol csak az adott gyártó termékeit fogod megkapni
Hiena, most ellopták az accodat vagy mi van már??

Egy prémium termék... csak néhány versenytárssal rendelkezik
mennyi a néhány? 2? 5? 10? 100?

kedves Márk, ez valami hülye trollkodás volt?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az egész szál az, csak itt már annyira alacsony az ingerküszöb, hogy csak pejoratív személyeskedést veszik észre.
Mindenesetre, a hatását elérte.
Hogy mi számít prémiumnak és mi nem, az sokkal komplexebb kérdés, és kell egy kis világlátás ahhoz, hogy rájöjj, az amit nálunk prémium életérzésnek próbálnak elsózni, az máshol a normál kiszolgálás része.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Quartz órák vígan elmennek 2-5, extrém esetben akár több évig is.

+1 Edifice órámban 12 év után kellett elemet cserélni.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Lazán kapcsolódik: https://www.spaceintelreport.com/galileo-clocks/

Ugyanebbe az indiaiak is belefutottak a saját navigációs rendszerükkel. (Akik pont most szívták meg azzal, hogy a payload fairing rajta maradt egy PSLV-n, mikor legutóbb próbáltak meg egy új navigációs műholdat fellőni: http://spaceflight101.com/pslv-launch-failure-irnss-h/ )

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Idézet:
the rocket did not have the energy needed to attain its planned orbit peaking 20,650 Kilometers in altitude and only reached a much lower orbit of 167 by 6,555 Kilometers

Ezt valaki lefordítaná? Mit jelent az, hogy orbit of 167?
Mi a 6555? Ilyen magasra jutott végül a rakéta?

az orbitális pálya egy 167 km x 6555 kilométeres ellipszis lett, ezt jelenti. ami elég gáz.

Ja, hogy 167 by 6555, mint ahogy azt mondom, hogy 8x3-as téglalap.

Értem.

Köszi.

A 6555, de főleg a 167 az elég karcsúnak tűnik a 20 ezerhez képest.

"A 6555, de főleg a 167 az elég karcsúnak tűnik a 20 ezerhez képest."

Általában a geostacionárius pályákra állítandó műholdak saját erejükből érik el a végleges pályát, a rakétákkal jellemzően csak úgynevezet geostacionárius transzfer pályára (GTO) állítják azokat először a rakétákkal. Ennek több előnye is van:
- egyszerűbb a rakéta, nem kell újraindíthatónak lenni a legfelső fokozatnak
- kevesebb űrszemét: mikor már GTO pályán van a rakéta és a műhold, akkor szokták elengedni a műholdat. A műhold önerőből befejezi a cirkularizációt, a rakéta meg az apoapszisban (a távolabbi pontban) minimális sebességváltozással bele tudja nyomni a periapszisát a légkörbe, hogy majd néhány kör után önállóan is elégjen abban. (Bár 160 km az nem túl stabil magasság, onnan előbb-utóbb "leesne" eleve.)
- ha valami valami balul üt ki, nem marad szemét a hasznos pályán. (Érdekesség: a Galileo műholdakat is pl. előbb az üzemidő utánra szánt magasabb "szeméttároló" pályára állítják, majd miután meggyőződtek arról, hogy minden működik, akkor állítják a megfelelő pályára.

Egyébként nem csoda, 1450 kg körüli a műhold, és kb. egy tonna körül van a payload fairing, ami fennmaradt a rakétán.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Klassz leírás, köszi.

Csak azon gondolkoztam el, hogy egy kizárólag szélvédelmet szolgáló borításnak miért kell egy tonnásnak lennie.
Persze nem hülyék tervezik ezeket, szóval biztos megvan az oka, csak furcsán nehéznek tűnik így laikus szemmel olvasva.

Egyrészt azért, mert azért elég gyorsan mennek azok a rakéták. Például a Falcon 9 általában olyan T+1:10 környékén éri el a max-Q-t (amikor a legtöbb erő hat a rakétára), akkor ~420 m/s-el halad épp. Mikor ledobja van az már 2500 m/s is. Nyilván próbálják minél könnyebbre elkészíteni őket, de kell egy struktúrális stabilitás neki. Nagyon szép példa egyébként az Ariane 5 első startja, amikor a megdőlő rakéta tetején miszlikbe törik a payload fairing, csak mert 10-15 fokkal odébbről kapja az erőhatást.

Másrészt nem csak légvédelmi célokat szolgál, hanem ameddig akkusztikai is. Például a rakéták indításakor is hangszigetelés miatt van víz a hajtómű környékén illetve a mindenféle láng/füstelvezető nyílásoknál.

Vagy ugyanezért csináltak "hideg" indítást az oroszok az ICBM-eknél: először kisebb segédrakéták kivetik a a csőből (akár földbe épített silo, akár mobil transporter/erector), aztán gyújtják be a rakétát, hogy ne tegyen kárt a rakétában/teherben az erős akkusztikus hatás, amit a cső csak tovább erősítene.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szerintem a kisebb szám a periapszis (Földhöz legközelebbi pont), a nagyobb pedig apoapszis (Földtől legtávolabbi pont) magassága. Tehát a pályaellipszis közeli és távoli "sarkai".

Lásd pl: https://www.youtube.com/watch?v=fyy_tXwiT0U

Valaki sokat játszott a Kerbal Space Programmal :)
A valóságban perigeum és apogeum a nevük, ha nem tévedek.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

A perigeum és apogeum az tényleg a földközelpont és földtávolpont, ott mindenképpen a Föld a középponti test, ami körül a szatelit kering.
A perihélium és afélium az a napközelpont és naptávolpont, ott a Nap a középponti test.
A periapszis és apoapszis pedig általános megnevezés, ott bármi lehet a középponti test.

Túl sokat...

First world problem.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem mintha a te linuxos szopórollereid azok lennének :P

--
trey @ gépház

Nem használod már a Mi Band-et?
Vagy egyik az egyik kezeden van, másik a másikon? :)

Elszakadt a szíja kb. egy hónapja, ezért letettem. Érdekes, hogy a Mi Band 2 szíja elszakadt, miközben a sokat nyüstölt Mi Band 1-é még mindig jó... Na mindegy. A csereszíj közben megérkezett, de addigra leszoktam a viseléséről :) Szóval most pihen.

--
trey @ gépház

maskullonben melyik model?
nekem is van 1- ds podium chrono-m ebayrol (israel)(lol?)
1.5 eve van meg kb par hete kellet cserelni benne ellemet (nyilvan nem tudom hogy ezelott mikor volt)
de meg vagyok vele maskullonben elegedve

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

DS Sport

--
trey @ gépház

Van jópár órám, de valamiért a quartz órák soha nem tudtak lenyűgözni, így a mechanikus automatákat kezdtem el gyűjteni.
Előbbi esetében maximum néhánytízezer forint a felső lélektani határ amennyit hajlandó lennék fizetni érte, utóbbi esetben akár a csillagos ég.
A kvarc tekintetében nem tud lenyűgözni a mögötte rejlő műszaki csoda ami felértékelné az eszközt.
Egyébként csatlakozom ahhoz a nézethez, hogy nem az a kérdés, hogy egy férfi kezén kell-e lennie órának, hanem hogy milyen legyen az az óra.
Egy svájci óra az időmérő eszközök legfelsőbb kategóriáját szimbolizálja és nem kérdéses, hogy egy ilyen hiba mekkora csalódást képest okozni.
Lehet itt magyarázkodni, hogy mennyit állt a raktárban vagy milyen minőségű az elem (amit nem az óra gyártója állít elő), de a lényegen nem sokat változtat, egy világvégegaranciásnak hitt műszaki eszköz 20 nap működést követően megállt! A „nagy bajvan a világgal”, találó kifejezés a téma személtetésére, mert ha már a svájci órában sem lehet bízni, akkor miben lehet?

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Végre valaki megértette, hogy miről szólt a bejegyzés!

BTW: quartz óra és quartz óra közt óriási eltérések lehetnek. Simán hozzák a legtöbb mechanikus óra pontosságát. A mechanikussal is vannak bőven problémák. Ha nem használod, forgatódoboz kell hozzá stb. Előnyök, hátrányok mindegyiknél vannak.

BTW: ha belenézel egy LCD-s quartz órába, tök mást fogsz látni, mint egy 1/1000 sec mérésére képes órába. Az utóbbiban alig marad hely a mechanikus alkatrészek mellett az elektronikának. Előbbiben egy darab mechanikus alkatrész sincs.

--
trey @ gépház

Nem a pontosságuk miatt nem nyerték el a tetszésem (van rádiófrekvenciás quartzom is, ami atom pontos), hanem a mechanika műszaki precizitása ejt ámulatba. A legtöbb órám skeleton jellegű, hogy minél többet lássak a beltartalomból. Szeretem látni a felhúzókalapácsot, az apró fogaskerekeket, az escape gyors és halálpontos működését, a kristályokat satöbbi… Én ezt a varázst "hiányolom" az elektronikus időmérőkből…

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

mivel nem sok kalapácsautomata maradt a világra, így nem csodálom ha szereted bámulni. én is jobban szeretem mint a rotorost.

ui van egy felújítás előtti hammer Doxa-m: karbantartás + tokozás után gyönyörű cucc lenne. patinás-texturált a számlapja, nem is próbáltam javítani olyan jól néz ki. mivel a Doxa-t nem sokba nézem adhatsz érte valamit, nekem félkészen egy dobozban alszik. a szerkezet mindenütt eredeti, billegő ok, szép járata van. jah bocs, a korona nem eredeti és a tok valami ruszki csoda.

** aranyóra volt és vagy 50 éve ellophatták a ruháját csórinak. azóta csak kölcsönkabátjai voltak :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

„Doxa-t nem sokba nézem adhatsz érte valamit”

Érdekes lehet. Dobj egy pm-et ;)

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

"(van rádiófrekvenciás quartzom is, ami atom pontos)"

Ez az, amelyik rádiótoronyhoz állítja be magát? Mert ha az. akkor az nem pontos, csak sokszor pontosítják (szinkronizál)... Ne keverd a kettőt. Semmi köze ahhoz, amelyik szerkezetből adódóan elvisel mínusz x foktól plusz x fokig adódó hőingadozást és mindenféle szinkron nélkül évi +-10 másodperces pontossággal jár.

--
trey @ gépház

Igen arról van szó, wave ceptor névre hallgat ha jól rémlik. Természetesen más a kettő. A rádiósat már csak a gyakori szinkron miatt sem indokolt ilyen precizitással megalkotni.
De bevallom őszintén, hogy van pár divatórám is, amit sok nagy órafan leszokott hányni, de hát mit csináljak, ha nekem az is tetszik. Anno mikor megbetegített az órázás, nagyon erős gyűjtögetésbe kezdtem és sikerült összeszednem jópár darabot. Ennek ellenére az egyik leggyakoribban viselt órám egy Fossil ME3130. Olcsó divatórának van elkönyvelve, de masszív fegyveracélból van a háza, ásványüveg előlapos, a szerkezete (japán) pontos és finoman jár. A másik nagy kedvenc márkám pedig a szerintem jogtalanul alulbecsült Orient japán automaták.
--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”