Kérlek, ne keverd össze őket!

Az egyik központi költségvetésű szerv azzal keresett meg, hogy van egy kis baj az egyik rendkívül fontos Oracle adatbázis-szerverével. Ők már próbálkoztak (yay!!), de valami komolyabb szakértelemre lenne már szükség. A probléma: egyszer csak eltűntek a RAID vezérlőről a fizikai lemezek, ennek folytán a RAID tömbök és a logikai meghajtók is. Mivel ezek nincsenek, az OS sem indul és az adatok sincsenek meg. És ez baj.

Mondtam, hogy küldjék el, megnézem. Szétszedtem. Már a bekapcsoláskor látszott, hogy a BBWC akkuja tropa. Messziről sipárgott a vezérlő miatta. Állítólag erről tudtak, de valamiért nem tartották fontosnak.

A drive cage backplan-jén elektronikai égés nyomai látszottak a tápcsatlakozónál. Nem tudni, hogy minek köszönhető... A beépített CD és DVD egység kábelei szabadon lógtak... Hümm. A szétszedés, karbantartás és összerakás után a RAID vezérlő meglátta az elveszettnek hitt a lemezeket, csak a sorrendjük nem tetszett neki, ezért a 3 tömböt az adatvesztés elkerülése végett le is tiltotta. Hívom a rendszer gazdáját, hogy erről mit tud. Kérdezem, hogy "véletlenül" nem szedték-e ki a lemezeket, majd "véletlenül" nem rakták-e vissza random, de nem eredeti sorrendben? A válasz: "a kolléga valamit csinált vele, lehet, hogy kihúzkodta a diszkeket, meg visszarakta őket, hátha megjavul, de nem segített". Ja, azt látom...

Összeírtam, hogy milyen alkatrészek cseréje lenne szükséges ahhoz, hogy ebből ismét egy (többé-kevésbé, mert egy 5-6 éves gépről beszélünk) megbízható gép legyen. Közben elindult a barchoba, hogy vajon melyik diszk melyik fizikai helyen, melyik másik lemez társaságában lehetett. Eredetileg a 6 lemez kettesével összetükrözve alkotott három logikai egységet. Persze a kísérletezgetést úgy kellett végezni, hogy az adatok a végén megmaradjanak... "Van ám róla mentés... de azért nagyon jó lenne, ha az adatokat meg tudnánk menteni!" <-- Ez azt szokta jelenteni, hogy lehet, hogy van valahol róla mentés, talán működik is, de hogy nem naprakész, az hétszentség'...

Ne keverd össze! #6
Hosszabb sakkozás után az első tömb összeállt.... Megkezdődött a rebuilding. Elindult a Windows is. A másik kettő logikai meghajtó még szomorú volt.

Mivel a Windows már futott, fel tudtam telepíteni a hiányzó Proliant Support Pack-et. (Minek az rá, ha az elmúlt hat évben nem kellett, akkor nincs is rá szükség! Gondolom ezzel a felkiáltással nem hiányolta senki róla...) Így lett a gépnek rendes driverezettsége, ACU-ja, System Management Homepage-e. Ezekkel felszerelve nem voltam olyan világtalan, így a másik két logikai drive visszaállítása már sokkal egyszerűbben ment...

Ne keverd össze! #2
Sikerült összevadásznom és megfelelően összepárosítanom a második tömb 2 fizikai diszkjét, majd a harmadik 2 fizikai lemezét is. Újraengedélyezés után megindult a resync a második tömbön, a harmadik pedig várakozási sorba (Ready for Recovery) került...

Ne keverd össze! #1
...

Untitled

Ne keverd össze! #5
A vége happy end. A tömbök hamarosan egyben, az adatok megmenekültek. Már csak a BBWC akkuját kell kicserélni...

A tanulság? Ha valamiben nem vagyunk biztosak, akkor ne nyúljunk hozzá. Inkább hívjunk szakembert. És lehetőleg ne keverje össze senki a RAID tömbökben a diszksorrendet!

Vagy hülye vagyok én? Hadd keverjék össze. Amíg ilyen van, addig biztos van munkánk! ;)

Hozzászólások

Az a "elektronikai égés nyomai" az nagyon durva. Mit csinalhattak szegeny geppel?!

A sipakolasnal meg en mindig supportot hivok, hogy mi ez, ha magamtol nem tudok rajonni. Nem azert, mert felek, hogy nem fog tole mukodni a gep. Egyszeruen idegesit.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

A cim lattan azt hittem valaki mar megint az amd64-est keverte ossze az ia64-gyel, de abbol nem lett volna ekkora gaz :-)

E200i BBWC nélkül? Nem volt nekik az egy kicsit lassú? :-D
(persze az előzmények ismeretében azt gondolhatták ez csak ennyit tud...)