36 ezer

Középiskolába megy a gyerek szerdától. Elmentem a tankönyvekért, hogy ne buszon kelljen neki cipelni. Emelt informatikát és angolt fog tanulni. Tankönyvek ára szótárral: 36 ezer. Összehasonlításként egy másik középiskolásé ugyanabban az iskolában 14 ezer. Az informatikáért mindent.

Füzetek, ruhák, testnevelés cucc, gólyatábor, ezt vigyük be, azt küldjük be, aztán hipp-hopp száz rugó lesz.

Hozzászólások

Még jó hogy ingyenes az oktatás, mennyit fizetnél ha nem az lenne?

--
falura elmegy, városban meg úgy sem nézik...

Én személy szerint nem örültem volna a Jedliknek. Én azt szerettem volna, ha a Bercsényibe megy belügyi szakra. Egy kis tartás nem árt. Utána a rendőrtiszti főiskola, majd ellimbózott volna 40 éves koráig a szolgálatban és jó pénzért már nyugdíjba menne 25 évvel korábban mint az átlagember. :) Ott is van informatika. Bár mondtam neki, hogy ez a szakma egy csőd, ha rám hallgat mással foglalkozik, de úgy fest, hogy ez érdekli. Legalábbis a Quake része és még ott tart, hogy ez az egész csak erről szól. :D Majd rájön.

De hát nálunk úgy van, hogy nem a szülők döntenek a gyerek helyett és ez így is van jól. Ő kinézett magának egy iskolát, ahova simán fel is vették.

--
trey @ gépház

De jó neki. :-)
Édesanyám maholnap 60 éves, és még mindig több éve van hátra a nyugdíjig... Szarrá dolgozza magát az ember (elnézést a kifejezésért de ez van), főleg ha éjszakás műszakban (is) dolgozik, aztán meg 40 évnyi munka után kiszúrják az ember szemét nyugdíjnak nevezett holmi aprópénzzel...

Nekem annó gimiben 11. évfolyamra lett majd 20.000-es könyvcsomagom. Két éve nagybátyámnál jártam, Neusiedlben (A Fertő-tó északi partja, Ausztria), ott a 14-éves középiskolás lánynak 19 Euro volt a tankönyvcsomagja, mert a támogatások annyira lenyomták, és 9 Euroért kapott olyan bérletet, amellyel az ország bármely két pontja között ingyen közlekedhetett - a bérlet egyéves.

19 Euro - 5,400 Ft - ez harmada kb. az itthoni tankönyvcsomag árának
9 Euro - 2.600 Ft - Nekem egy hónapra volt 15km-re 1100 Ft a bérlet, és azt csak lakcímigazoló betétlappal lehetett használni, azon a 15km-en.

Ez van, ekkora itt a jólét.

Mondjuk a 36.000 tényleg durva. Remélem abban már van valami Tannenbaum, vagy Knuth könyv is, nemcsak a magyar átképzett "informatikusok, programozók" """"szak""""-könyvei.

Mi is úgy tanulunk informatikát, hogy itt a könyv, de ha azt mondom, hogy egyszer belelapoztam, már sokat mondok..
Sose használtuk. Ami lényeges azt röviden lediktálja a tanár elméleti órán, majd alkalmazzuk őket gyakorlaton. A legviccesebb, hogy a legtöbb esetben a leírtakat meg se kell tanulni, mert már eleve tudtuk. Sokan le se írják. :-)

Mivel választható, ezért nem kötelező, azaz semmi értelme nem lenne az egésznek. Tanárok kinézik maguknak az egyik nyelvet (rendszerint pascal, de volt sulimban már szerencsére C), és azt tanítják, érettségin (emelt szinten, mert középszinten nincs prog) meg vagy azt választja a diák amit tanítottak neki és akkor kap supportot, vagy mást, de akkor nem.

--
Don't be an Ubuntard!

Csak emelt szinten van programozás informatikából, arra meg nem sokan mennek, ha mégis akkor nem tudnak programozni, mert a 40 többletponttal még anélkül is megérheti ha a HTML, szövegszerkesztő, táblázatkezelő függvények, SQL lekérdezések mennek, de ha mégis akkor sem a C++-t választják, hanem a Pascal-t vagy Delphi-t.

De biztosan találnál valakit aki tudja, hogy a C++ egy programozási nyelv, én sokkal magasabbra nem tenném a mércét.

Hát a fene tudja... én egyetem előtt is _akartam_ programozni, és ezt-azt sikerült is összehozni - QBasic, Pascal, Excel makrók, pár batch/bash-szkript.

Ma egy tizenéves a gépét nem vezérelni akarja. Ma facebook, IWIW, és az ezekről induló flashjátékok kötik le őt.

Pedig manapság aztán lehetne otthon tanulni suli mellett "pógramolni", csak a szélessávú Internet-elérésnek inkább a szélessáv tulajdonságát használják ki, nem pedig azt, hogy ez nem percdíjas, mint 10 éve, amikor én szerettem volna böngészni az oktatási anyagokat/tutorialokat/howto-kat.

Emelt informatika az mégis mit takar? :)

Nálunk ezt nagyon egyszerűen oldották meg. Volt sima informatika ami kb. ki is fújt office ismeretekben, volt külön programozás, adatbázis kezelés (ez első évben elmélet, aztán access), aztán voltak ilyen 1 éves tárgyaink, hogy programozás elmélet, html, php, anyag- és eszközismeret (ez volt szerintem a legjobb de rajtam kívül kb. mindenki utálta, első félévben a félvezetőkről tanultunk, második félévben hardverek működéséről), operációs rendszerek, meg még volt olyan is ahol kép- és videószerkesztést, solid works-t csináltunk minimális szinten, de az se volt rossz.

Szóval külön elméleti óránk informatikából nem volt, az elméleti ismeretekre vagy csináltak külön órát, vagy letolták a gyakorlati tárgyon belül.

--
Don't be an Ubuntard!

rólam egy huszast gomboltak le tegnap pontosan ugyanilyen körülmények miatt...

Én nem magát a 36 ezret tartom soknak. Végülis ez egy befektetés és egy évre szól. Hanem azt, hogy sima és az "emelt infó" (amiről azt sem tudom mi) osztályok közti 2x-es szorzót. Ráadásul úgy, hogy egy informatikai témájú könyv sincs benne. Illetve, hogy látszólag a boltinál 2x annyiba kerülő szótár gerince 4 kinyitás után szét fog törni, mert olyan silány a ragasztása.

--
trey @ gépház

Az milyen poén lenne, ha a számtech fogadóórán a tanárán HUP póló lenne... :)))

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."