36 ezer

 ( trey | 2010. augusztus 27., péntek - 8:56 )

Középiskolába megy a gyerek szerdától. Elmentem a tankönyvekért, hogy ne buszon kelljen neki cipelni. Emelt informatikát és angolt fog tanulni. Tankönyvek ára szótárral: 36 ezer. Összehasonlításként egy másik középiskolásé ugyanabban az iskolában 14 ezer. Az informatikáért mindent.

Füzetek, ruhák, testnevelés cucc, gólyatábor, ezt vigyük be, azt küldjük be, aztán hipp-hopp száz rugó lesz.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Még jó hogy ingyenes az oktatás, mennyit fizetnél ha nem az lenne?

--
falura elmegy, városban meg úgy sem nézik...

Melyik suli?

Gondolom ezt treytől kérdezted, az én fiam csak sima suliba jár amiben a plusz költség évi 50e mint alapítványi díj.

--
falura elmegy, városban meg úgy sem nézik...

Jaja,trey-nek ment a kérdés, mert hogyismondjam', van tapasztalatom pár sulival és kíváncsi vagyok melyik ez a iskola.

Deák.

--
trey @ gépház

Az jó suli, én is oda jártam.
Meg is lehet nézni mi lett belőlem :D

Jedlik?

Elsőre nekem is a jedlik ugrott be. De van egy rakás más ilyesmi suli itt győrben, HA győrbe jár.

Nekem is gyanús. Főleg a "busz" miatt, de biztos nyilatkozik majd Trey.

( az is lehet, hogy szánt szándékkal nem oda megy a gyerek. Biztos meglátta a tablónkat a "B" épületben. :) )

Én személy szerint nem örültem volna a Jedliknek. Én azt szerettem volna, ha a Bercsényibe megy belügyi szakra. Egy kis tartás nem árt. Utána a rendőrtiszti főiskola, majd ellimbózott volna 40 éves koráig a szolgálatban és jó pénzért már nyugdíjba menne 25 évvel korábban mint az átlagember. :) Ott is van informatika. Bár mondtam neki, hogy ez a szakma egy csőd, ha rám hallgat mással foglalkozik, de úgy fest, hogy ez érdekli. Legalábbis a Quake része és még ott tart, hogy ez az egész csak erről szól. :D Majd rájön.

De hát nálunk úgy van, hogy nem a szülők döntenek a gyerek helyett és ez így is van jól. Ő kinézett magának egy iskolát, ahova simán fel is vették.

--
trey @ gépház

Szóval azt nézted ki a fiadból, hogy rendőrnek jó lesz? :)

Nem, én azt nézem, hogy a sógorom "rendőr" volt (nem az a járőr fajta) és 39 évesen nyugdíjba ment havi olyan nettó pénzért, amiért én is szívesen elmennék nyugdíjba. ;)

--
trey @ gépház

De jó neki. :-)
Édesanyám maholnap 60 éves, és még mindig több éve van hátra a nyugdíjig... Szarrá dolgozza magát az ember (elnézést a kifejezésért de ez van), főleg ha éjszakás műszakban (is) dolgozik, aztán meg 40 évnyi munka után kiszúrják az ember szemét nyugdíjnak nevezett holmi aprópénzzel...

Magyarországi közszolgálatra és nyugdíjra alapozni.. CRITICAL MEGA FAIL.

ezzel egyet kell ertenem.

Nyugodjámeg, a rendőrök (katonák, vámosok, satöbbi) sokan is vannak, fegyverük is van. Ha önként nem mondanak le az ilyen-olyan szolgálati idő szorzókról, kedvezményes nyugdíjbavonulási lehetőségről, akkor meg is marad nekik.

Aztán meg gondosan lepapírozzák a kincstári töltényeket.... .

sajnos +1

Nekem annó gimiben 11. évfolyamra lett majd 20.000-es könyvcsomagom. Két éve nagybátyámnál jártam, Neusiedlben (A Fertő-tó északi partja, Ausztria), ott a 14-éves középiskolás lánynak 19 Euro volt a tankönyvcsomagja, mert a támogatások annyira lenyomták, és 9 Euroért kapott olyan bérletet, amellyel az ország bármely két pontja között ingyen közlekedhetett - a bérlet egyéves.

19 Euro - 5,400 Ft - ez harmada kb. az itthoni tankönyvcsomag árának
9 Euro - 2.600 Ft - Nekem egy hónapra volt 15km-re 1100 Ft a bérlet, és azt csak lakcímigazoló betétlappal lehetett használni, azon a 15km-en.

Ez van, ekkora itt a jólét.

Mondjuk a 36.000 tényleg durva. Remélem abban már van valami Tannenbaum, vagy Knuth könyv is, nemcsak a magyar átképzett "informatikusok, programozók" """"szak""""-könyvei.

Ebben kérlek egy darab informatikai témájú könyv sincs. Hacsak a gépírást nem vesszük annak.

--
trey @ gépház

> Összehasonlításként egy másik középiskolásé ugyanabban az iskolában 14 ezer. Az informatikáért mindent.
VS
> Ebben kérlek egy darab informatikai témájú könyv sincs.

Hát, akkor viszont drágán fogja elsajátítani az alapműveltséget :)

Mi is úgy tanulunk informatikát, hogy itt a könyv, de ha azt mondom, hogy egyszer belelapoztam, már sokat mondok..
Sose használtuk. Ami lényeges azt röviden lediktálja a tanár elméleti órán, majd alkalmazzuk őket gyakorlaton. A legviccesebb, hogy a legtöbb esetben a leírtakat meg se kell tanulni, mert már eleve tudtuk. Sokan le se írják. :-)

azert kivancsi lennek, hogy ha en odamennek es csinalnek egy C++ felmerot (ugye az valaszthato erettsegi programzasi nyelv?), akkor mennyien buknatok meg. :)

Mivel választható, ezért nem kötelező, azaz semmi értelme nem lenne az egésznek. Tanárok kinézik maguknak az egyik nyelvet (rendszerint pascal, de volt sulimban már szerencsére C), és azt tanítják, érettségin (emelt szinten, mert középszinten nincs prog) meg vagy azt választja a diák amit tanítottak neki és akkor kap supportot, vagy mást, de akkor nem.

--
Don't be an Ubuntard!

Csak emelt szinten van programozás informatikából, arra meg nem sokan mennek, ha mégis akkor nem tudnak programozni, mert a 40 többletponttal még anélkül is megérheti ha a HTML, szövegszerkesztő, táblázatkezelő függvények, SQL lekérdezések mennek, de ha mégis akkor sem a C++-t választják, hanem a Pascal-t vagy Delphi-t.

De biztosan találnál valakit aki tudja, hogy a C++ egy programozási nyelv, én sokkal magasabbra nem tenném a mércét.

rotfl :)

es aztan az ilyen megy az egyetemre, aztan sir, hogy jaj de sokat kernek...

hol tanuljon meg az ember programozni (vagy megalapozni) ha nem az egyetemen?
Küldje el a szeretett édesapa a fiát inasnak pógramolni? :D

Hát a fene tudja... én egyetem előtt is _akartam_ programozni, és ezt-azt sikerült is összehozni - QBasic, Pascal, Excel makrók, pár batch/bash-szkript.

Ma egy tizenéves a gépét nem vezérelni akarja. Ma facebook, IWIW, és az ezekről induló flashjátékok kötik le őt.

Pedig manapság aztán lehetne otthon tanulni suli mellett "pógramolni", csak a szélessávú Internet-elérésnek inkább a szélessáv tulajdonságát használják ki, nem pedig azt, hogy ez nem percdíjas, mint 10 éve, amikor én szerettem volna böngészni az oktatási anyagokat/tutorialokat/howto-kat.

Csak most néztem meg, hogy mik vannak benne. Állítólag azok még csak ezután jönnek.

--
trey @ gépház

Jó kérdés, hogy mi az informatika, mint tudomány és mi az alkalmazott számitástechnika?!

Felteszem pl. ha orvosi kutatásokat végzel informatikai rendszerekkel akkor az tudomány, de ha orvosi berendezésekre fejlesztesz szoftvert akkor alkalmazott számítástechnika.

Bizony, ezt a nézőpontot nézve még több kategória van. :)

Emelt informatika az mégis mit takar? :)

Nálunk ezt nagyon egyszerűen oldották meg. Volt sima informatika ami kb. ki is fújt office ismeretekben, volt külön programozás, adatbázis kezelés (ez első évben elmélet, aztán access), aztán voltak ilyen 1 éves tárgyaink, hogy programozás elmélet, html, php, anyag- és eszközismeret (ez volt szerintem a legjobb de rajtam kívül kb. mindenki utálta, első félévben a félvezetőkről tanultunk, második félévben hardverek működéséről), operációs rendszerek, meg még volt olyan is ahol kép- és videószerkesztést, solid works-t csináltunk minimális szinten, de az se volt rossz.

Szóval külön elméleti óránk informatikából nem volt, az elméleti ismeretekre vagy csináltak külön órát, vagy letolták a gyakorlati tárgyon belül.

--
Don't be an Ubuntard!

Fogalmam sincs.

--
trey @ gépház

rólam egy huszast gomboltak le tegnap pontosan ugyanilyen körülmények miatt...

Én nem magát a 36 ezret tartom soknak. Végülis ez egy befektetés és egy évre szól. Hanem azt, hogy sima és az "emelt infó" (amiről azt sem tudom mi) osztályok közti 2x-es szorzót. Ráadásul úgy, hogy egy informatikai témájú könyv sincs benne. Illetve, hogy látszólag a boltinál 2x annyiba kerülő szótár gerince 4 kinyitás után szét fog törni, mert olyan silány a ragasztása.

--
trey @ gépház

Ez ilyen szakmai szótár? Mert ha nem, akkor az direkt kitolás, hogy megvetetik az emberrel.

--
Don't be an Ubuntard!

Reménykedni lehet, hogy az emelt az nem az ECDL-t jelenti...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

pont itt ne lenne semmi összefonódás... nem hiszem, csörömpöl az üldözési mániám...

Az milyen poén lenne, ha a számtech fogadóórán a tanárán HUP póló lenne... :)))

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."