Spam, Adathalászat

Fizetési kérelem

https://www.youtube.com/watch?v=TcgEulg-Lm8

Wise kártya, USD számlaszám, Kolompár Fitnes Inc. , fizetési kérelem: 700$
Nem volt annyi zsé a számlán, elutasítva. Nem kérdezte meg az app, hogy ezt tényleg ki akarom-e fizetni.
Nincs fizetési kérelem letiltása kapcsoló az USD számla beállításai között. USD számla törölve lett, mert jött utána Lakatos Car Rent Inc. 1000$ próbálkozással.

Asztrál síkon se jártam amerikában.

Ez hogy van?

Hang AI

Erdekes cikket vett at a 444 (sajnos paywall moge):

„Fegyvert tartanak a fejemhez” – mondja anyád a telefonba, te pedig csak azt kérdezed, „jó, de hogy hívják a kutyámat?”

Ami kerdes felmerult:

- hogy lehet ez ellen vedekezni? tenyleg kerdezzuk meg hogy van wolfie??

- hogyan alakitja ez at a biroi bizonyitast? ezutan majd minden hang bizonyitekra ra lehet mondani hogy fake, es johet a szakerto aki megmondja hogy az/nemaz? (nem, most itt nem MP fele hanganyagokra gondolok, ok hulyebbek hozza hogy ilyet gyartsanak)

Legyek gyanakvó?

Kaptam egy ilyen levelet a biztosítómtól:

Titkosított E-mail Szolgáltatás 

[HU] Titkosított e-mail értesítés
Tisztelt Címzett!

Önnek titkosított e-mail üzenete érkezett.

Feladó: Allianz Hungária Zrt. <allianz@allianz.hu>

Üzenet tárgya: Allianz xxxx szerződés - rendszeres egyenlegértesítő

Adatainak védelme érdekében, a jogszabályok, valamint a hatóságok előírásainak megfelelően az Önnek szóló e-mailt titkosítottuk és a SecureContent.html csatolmányban helyeztük el.

A titkosított üzenet elolvasásához Önnek Olvasóként regisztrálnia kell magát az E-mail Titkosítás Szolgáltatásunkba. A regisztrációhoz:

- amennyiben ezt a levelet levelező programban olvassa, úgy nyissa meg a csatolt fájlt egy Internet böngészőben (pl. Firefox, Safari, Chrome, Opera, Edge, stb.)

- amennyiben ezt a levelet böngésző programban olvassa, úgy nyissa meg a csatolt fájlt a böngésző egy új ablakában (pl. használja a letöltés + megnyitás parancsokat a böngészőben)

- Apple iPhone/iPad iOS 15 rendszerű eszközön kérjük tartsa a levélben található csatolmányon az ujját, amíg a helyi menü előjön, majd válassza a "Megosztás" menüpontot és válassza ki a SEPPmail Reader or Microsoft Edge programot (melyek telepíthetőek az Apple AppStore-ból). (Egyéb böngészőket az Apple nem támogat a levél elolvasásához.)
majd a fájl megnyitása után hozza létre a saját jelszavát! A későbbiekben érkező titkosított e-mailjeit a most megadott a jelszavával fogja tudni megnyitni. Jelszavát a későbbiekben bármikor megváltoztathatja.

Amennyiben levelünkre bizalmasan szeretne válaszolni, kérjük, használja a levél olvasásakor megjelenő „Bizalmas válasz a feladónak„ vagy „Bizalmas válasz mindenkinek„ gombot. Válaszáról másolatot kérhet magának a „Kérek a válaszomról egy másolatot magamnak„ lehetőség bejelölésével.

További segítség: Használati útmutatók.

FIGYELEM!
Ez a titkosított üzenet csak működő Internet kapcsolat mellett és csak addig tekinthető meg, amíg az Ön Olvasói fiókja aktív. Amennyiben Önnek fontos, hogy a levél tartalmát internet kapcsolat nélkül is elolvashassa, vagy hosszú távon titkosításmentesen szeretné megőrizni azt, kérjük, a megtekintéskor a „Mentés magamnak kititkosítva” gombbal mentse el a saját gépére az üzenetet és töltse le mellékleteit is (ha vannak)!

A csatolmány egy secure-email.html fájl. Egyelőre nem nyitottam meg. A levél szövegében SecureContent.html fájlt írtak. Ilyen levél tavaly és tavalyelőtt is jött, azokat sem nyitottam meg. A biztosítási kötvényeim indexeléséről időnként jön levél, normális PDF mellékletekkel, amiket a személyes adataimból képezett kóddal szoktak titkosítani. Azok eddig rendben voltak.

Lehet, hogy felhívom a biztosítót, mit tudnak róla.

Domain név átverés

Sziasztok.

 

Az agro_zzzz.hu cím és és az agro_zzz.com is regisztrálva a cégnek, a .hu végződést használják levelezésre.

A napokba az egyik külföldi partner jelezte, hogy az aqro_zzzz.com címről kapott levelet, miszerint a cég számlaszáma megváltozik... stb. Valószínű kikerült a kereskedő címe/levele, mert az e-mail címben minden szinte ugyanúgy nézett ki (aláírás, logo), leszámítva azt az egy betűt és a domain végén a .com-ot.

Ma újra jelezte a partner, hogy ma már konkrét fizetési felszólítást kapott (a számlákat elektronikusan aláírt .pdf-ben küldik), de látja, hogy ez átverés.

A domaint ellenőrízve külföldön regisztrálták november 14-én, levelezésre az MS rendszerét használja, ha jól láttam a levél fejlécében.

 

Szóval a kérdés, hogy a rendőrségen kívül lehet -e tenni valamit? 

 

Segítségeteket, ötleteket előre is köszönöm.

Giganet (fura) abuse cím?

Jött pár virusos email a 88.209.253.229 ip címről, mondom nézzük meg az abuse címet és írjunk nekik egy szívhez szóló levelet.

De az abuse cím (egyáltalán, hogy lehet ilyet megadni/elfogadni?):

  • role: The PRIVACYFIRST Project - Abuse
  • address: Suite 9, Ansuya Estate
  • abuse-mailbox: abuse@spursdk.online

Nem túl megnyerő és igazából a tartomány reverse lookupjai alapján a domain nevek sem (már abban sem vagyok biztos, hogy magyarországi címek):

Name:    christina4449.floydtown.com
Address:  88.209.253.220

Name:    kimberly4919.mingxianggu.com
Address:  88.209.253.221

Name:    elizabeth0662.donecrd.com
Address:  88.209.253.222

Name:    patrica3608.iagencyreport.com
Address:  88.209.253.229

Valaki esetleg tud valami használható abuse címet hozzájuk?

"kaptam egy emailt. és most valami nagyon erős késztetést érzek, hogy írjak a megadott címre."