Grafika: GUI, OpenGL

GIMP crash. Létezik valami megoldás?

Sziasztok!

Sajnos a GIMP 2.10.x verziók több forrásból leszedve is összeomlanak a vágólap használatakor:

[...](Note to programmers: normally, X errors are reported asynchronously;[...]

Igen, tele van vele a net, érdemi választ én sajnos nem találtam.

Próbáltam több forrásból is: ubuntu repo, ppa ubuntu repo, flatpack, snap. Forrásból nem próbáltam, de tűnik, itt nem fordítási hiba van, hanem programozási.
Tudtok valami megoldást workaroundot a GIMP mellőzése kivételével?

Wayland megbízhatóság. Cumi vagy nem cumi

Nem problémamegoldást keresek, hanem véleményeket várok, elsősorban akik napi szinten használják ezt a rettenetet.

Milyen buktatók vannak, mire érdemes figyelni. Kompatibilitás stb.

A napokban futottam bele. Az asztali pc-men van feltéve gnome a mate mellé, mert figyelem az újításokat, meg mivel akiknek linuxot telepítek a gépére álltalában gnome-mal szoktam és nem szeretek mások előtt bénázni ezért néha használom otthon is, hogy ne legyen szokatlan.
Mondom ha már van kipróbálom waylanddal is. Mivel virtualboxot használok, mert kell pár multimédiás programhoz a windows az alábbi fucsaságokra lettem figyelmes.

Elsötétül a kép és nem jön vissza a virtualbox ablakában ha:

- átméretezem az ablakot
- átlépek konzolra X-ből és vissza

Ezt azzal koronázta meg az utóbbi pár napban, hogy random megszakadt a virtualbox működése ilyen meg olyan hibára hivatkozva. Nem írom le mit kepesztettem mire gyanút fogtam, hogy lehet a wayland-dal való inkompatibilitás/hiba miatt rakoncátlankodik. Ha gnome+xorg-ot használok tökéletesen működik.

Mindenből stabilt használok gentoon. A wayland lehet még ennyire problémás, vagy csak az én rendszeremben lévő? Azért 11 évnyi fejlesztés után nem ártana ha tökéletesen kompatibilis lenne mindennel.

Más mibe futott bele?

(Iranyitott) graf, interaktiv GUI library, ami megbirkozik 100.000+ node-dal es feleannyi ellel?

Ugyan kerestem, de nem igazan talaltam megfelelo konyvtarat hozza.

http://visjs.org - Jo lenne, de 3000 node mar megizzasztja
http://sigmajs.org - 5000 kornyeken halalozott el

https://d3js.org - meg nem probaltam, de nem fuzok hozza tul sok remenyt

Volt par celprogram is, amit a Google kidobott, de a GUI-t es a maradekot en szeretnem osszerakni, es csak a graf abrazolast out-sourceolnam.

Ha lehet, akkor fusson browserben, elfogadhato sebesseggel, de az se baj, ha desktop only, macOS Swift, vagy Qt JavaScripttel, esetleg Java / Python. A fizikai szimulacio nem fontos, viszont az aszerint rendezett autolayout jo lenne (tehat peldaul elore generalt node poziciok is boven jok, nem kell real time szamolni).

Az interaktivitas fontos, szoval nem kepet akarok generalni, hanem adatmegjelenitesre szeretnem hasznalni.

--

Legrosszabb esetben megoldas lehet meg fogni valamelyik JS library fizikai engine-jet es headless lefuttatni a szimulaciot, vagy ha van Java, Scala, Kotlin implementacio, akkor a GraalVM is jo valasztas lehet.

QT4 Multilang

Elkezdtem ismerkedni a QT-vel egy arm lapon (azzal ami rajta volt (QT4), mivel sosem programoztam még QT-ben sőt a C/C++ sem az erősségem, ráadásul egy példaprogramból építettem egy kódot amit majd valahogy QT5-re kell később átalakítanom (vagy kidobni az egészet és valami teljesen másra építeni), de ez most másodlagos (ha esetleg van valami (fél)automatizált mód, azt megsúghatnátok)) így későn jöttem rá, hogy rossz az irány. A baj, hogy a program már működik, teszi a dolgát, a GUI-val küzdök még kicsit, nem szeretném kidobni és elölről kezdeni.

Van mainwindow, settings, adjust, progress stb... „ablakaim”. A nyelv váltást a settingsben végzi és azonnal vált is a 3 megadott nyelv között, de ahogy visszalépek a kezdőablakon marad az indításkori nyelv, viszont a progressben a statikus szöveg indításkori nyelven marad a dinamikus pedig a beállítotton, de ha rányomok egy gombra akkor azon hol az egyik hol a másik jelenik meg, szóval nagy a kavar és a futásidejű nyelv váltásra amúgy sincs szükség.

Volna egy ötletem, de fogalmam sincs, hogyan tudnám megoldani. A lényeg, hogy ez a gép a bekapcsoláskor rögtön ezt a programot indítja, nincs más hozzáférés közvetlenül (konzolon ssh-val lehet ezen kívül hálózatról)
Szeretnék egy inicializáló ablakkal kezdeni (ez lenne a már meglévő settings), ahol a főbb paramétereket lehetne beállítani, pl. a GUI nyelvét is, ezeket eltárolni és a legközelebbi indításkor ne ez az ablak induljon, hanem a főablak, ahonnan akár ezt is el lehet érni (lévén ő a settings). Arra gondoltam, hogy indításkor keresek egy .config_app fájlt és ha nem létezik, akkor a program a settings-el indul, ha létezik akkor pedig a mainwindow lesz az alapértelmezett. Valaki esetleg futott már bele ilyesmibe vagy ismer ilyen projektet? (a lényeg az lenne, hogy meg is ismerjem, hogy miért csinálja, így valami kisebb kód lenne jó, amit a csekély tudásommal átlátok. Hetek óta keresgélek, próbálgatok ki programokat, de a kódbázis mindnél túlmutat a jelenlegi képességeimen) Ezen túl van még egy wiringpi problémám, a konzolos teszten működik a felhasználóval, de a guis program kilép azzal, hogy root jogot szeretne...

[megoldva] Adatpárok ábrázolása interaktív jelölési lehetőséggel

Adott jó sok számpár, melyeket tudok ábrázolni (pl. gnuplottal) x és y koordinátájú pontokként.
Ha ráviszem a kurzort egy-egy pontra, látom is az adatpontok (közelítőleges) koordinátáit.

Egy olyan (linuxos) grafikus alkalmazásra vágynék, ami
1) Akár a "jobbra/balra" gombra, akár egérmozgatásra kiemelne egy-egy adatpontot, és a neki megfelelő számpárt is pontosan megmutatná.
2) Bizonyos gombnyomás hatására egy fájlban el lehetne tárolni adatpár(ok)nak bizonyos (mondjuk kétféle) állapotát.

A wxMaxima nem tud valami ilyet? Esetleg a kst2 vagy a quickplot?

A LibreOffice tud hasonlót, meg lehet változtatni egyes pontok színét (és akkor ki is írja a vonatkozó adatpárt), de energiaigényes és egyszerre csak kevés pontot lehet így vizualizálni.

Megoldás: a kst2-vel (2.0.8 verziótól kezdődően) lehet az x->y adatpontokat (Create/Curve) ábrázolni és ctrl+c segítségével a koordinátáikat kimásolni (és szövegszerkesztőben/táblázatkezelőben elmenteni). A hibásnak gondolt pontok színezése még elég nyögvenyelős, de megoldható. (Egyelőre úgy, hogy egy másik görbét is ábrázolok, amiben a hibás pontok térnek csak el a 0-tól, értékükben megegyeznek az eredeti adattal, és más színűek.)

[megoldva] R-ből gráf szebb kirajzolása

Az R-beli igraph modul lehetővé tesz gráf-feldolgozást.
Van egy nagyobbacska gráfom, http://porgeto.hu/diagram/Rplots1.txt, melyet szeretnék ábrázolni. (A célja az lenne, hogy kirajzolódjon, hogy mely élek megszüntetésével lehetne kisebb darabokat nyerni.)

Egy gyengus példa a paraméterezetlen plotra: http://porgeto.hu/diagram/Rplots3.pdf

Nincs valami olyan formátum/program/paraméterezés, amivel valamiféle "rugalmas" ,"húzogatható" formátum nyerhető? Vagy akár csak kellő él-nyújtás az olvashatóbb .pdf-hez?

Lehet .pdf-en kívül .ps kimenetet is nyerni: https://www.stat.berkeley.edu/classes/s133/saving.html

Még ezt is nézem: http://kateto.net/networks-r-igraph

(Most látom, hogy magyar szerzője van a plot.igraph-nak, amit a help(plot.igraph) mutat: Author(s): Gabor Csardi )

Szerk: ez egész használható lett: plot(g1,layout=layout_with_fr, vertex.size=4, vertex.label.dist=0.5, vertex.color="red", edge.arrow.size=0.5)

Grafikus megjelenítés GUI nélküli linuxra

Sziasztok!

Most csak kíváncsiskodom, infókat gyűjtök egy későbbi játszogatáshoz. (mert most épp tonna más dolgom van)
Tegyük fel, hogy adott egy minimálisan telepített linux rendszer, PC vagy raspberry pi, kb most mind1 is. Nincs rajta semmi GUI telepítve, csak a parancssor.

Ha erre szeretnék írni egy grafikus felülettel rendelkező programot, akkor milyen lehetőségek vannak? GUI-t nem szeretnék telepíteni, törekednék a minimálra. Nem kell ablakozó felület, nem kellenek ikonok, nem kell tálca és semmi lópikula, csak annyi, hogy tudjak rajzolni a képernyőre (lényegében egy darab ablak) és azon belül esetleg észlelni a kattintásokat (raspberry esetén akár touchscreen-es adatbevitelt, de az kb ugyanaz mint az egér)
Opengl nem lenne rossz.

Mit gondoltok róla? Van tapasztalatotok ebben? Mit javasoltok?

openscad: png import QT-errorral

Sziasztok.

Openscad-ben, kis kedvencemben egy mezei .png fájlt próbálok importálni, de nem megy, le is álla program, visszadobja a promptot.

Qt has caught an exception thrown from an event handler. Throwing
exceptions from an event handler is not supported in Qt. You must
reimplement QApplication::notify() and catch all exceptions there.

terminate called after throwing an instance of 'std::bad_alloc'
what(): std::bad_alloc

Ennyi. Salixon futtatom, minden friss, stabil. Openscad és Qt repóból felrakva.

az openscadben így hívom be a png-t (mint mindig):

"
surface("./modositott_nagy.png");

"

Szerintetek mi a baja a qt-nek?

[megoldva] Gimp-pel .png fájlba berajzolni

Lehet, hogy valami elállítódott a gimp-ben (Ubuntu), de – az utóbbi időben – ha elmentek egy képernyőképet .png-ként, és ki akarok benne emelni valamit aláhúzással vagy bekarikázással (mondjuk pirossal), nem tudom megtenni. Talán az a gond, hogy a kiválasztott szín nincs benne az aktuális színpalettában? Egyébként a "Kép/Mód"-nál RGB látszik. Mit állítsak át?

Szerk: megtaláltam; az "ecset" valahogy magától "vágólap"-ra áll át. Ha ezt visszateszem normál ecsetre, akkor megy jól.