Legközelebb ember a Holdon ...

Címkék

A NASA és az USA kormányzata 2024-re ígérte a "Boots on the Moon"-t (amit aztán a Netflix Space Force sorozata ki is figurázott), azaz, hogy ebben az évszázadban ember fog lépni a Holdra.

In the half-century since people visited the Moon, NASA has continued to push the boundaries of knowledge to deliver on the promise of American ingenuity and leadership in space. And NASA will continue that work by moving forward to the Moon with astronauts landing on the lunar South Pole by 2024.

Számos szakértő kacagott a dátumon, amelyet aztán 2025-re vagy "utána"-ra finomítottak. Szerinted mikor lép ebben az évszázadban ember a Holdra?

Választások

Hozzászólások

Legkozelebb olyan 363000 km kornyeken.

Azt írtam, hogy sose lépett, de csak viccből. Igazából a kínaiak meg fogják ismételni a Holra lépést, de még nekik is legalább 10 év. USA már nem fogja tudni megcsinálni.

10 év múlva szerintem lesz jobb dolguk annál, minthogy pénzt égessenek ilyen luxusra. Már most is meredek lenne - és ahogy nézem, a világunk sem felfelé araszol a jólét felé, ahol esetleg beférne egy-egy ilyen faszság.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

(x) Egyeb

Passz, nem prioritas. Marha draga projekt lenne, epp megszoritasok vannak mindenhol, a defense-aero-space ipar haromszoge most a defense-re gyur, kutatasi haszna alig van, gazdasagi haszna alig van (most epp minden holdraszallas-kompatibilis munkaeronek tud munkat adni a defense contracting biznisz), stb.

Szerintem senki le se szarja a holdat mostanaban. Akkor mennek majd legkozelebb, amikor drasztikusan csokkennek a koltsegek es/vagy kitalaljuk, hogy lehet a holdrol nagy tetelben kibanyaszni dolgokat.

Baromira nem a holdi sugárzásra van kitalálva a földközeli pályán lévő űrállomás. A központi hardvere 25 éves, az orosz részen ereszt is már.

Az űrállomás egy állandó szabadesésben (laikusan fogalmazva zéró gravitációban) lévő kísérletekre lett kitalálva, egy laboratórium. Nem állandó űrbézisra van kitalálva. Miféle alkatrészt akarsz belőle újrahasznosítani?

Nem vas van ott hanem Aluminium. https://www.quora.com/What-types-of-materials-is-the-International-Space-Stations-exterior-and-interior-made-of

The most common material is 2219-T6 aluminum alloy. Most of the ISS structure is aluminum. In fact, the Node modules were each made from single blocks of aluminum.

Kompletten újrahasznosítható és újrahasználható lenne a holdon (is).

 

Írd meg Musk-nak, úgyis a SpaceX nyerte el az ISS lehozásását. Egy űrbázisnyi aluminium van benne amit nem kellene feljuttatni ha mégis építenének űrbázist a holdon.😉 A SpaceX meg lehet egy Starship-el akarta volna megoldani a lehozást...

Brutál mérnöki teljesítmény lenne, épp Musk-nak/SpaceX-nek való kihívás.

De miért kerül elő újra és újra ez a marhaság? Nem, kurvára nem lenne triviális feladat lehozni az ISS-t. Rengeteg űrséta kellett eleve ahhoz, hogy összerakják, és nagyjából 50 indítással vitték fel a komponenseket. Ugyanúgy rengeteg űrséta kellene, hogy szétszereljék...

...ha az illesztések egy jó része nem önzáró lenne, ami megakadályozná, hogy szétszedjék. És senki nem fog ebbe tízmilliárdokat beleölni.

ISS öreg, rohad szét, 5 éve ereszti a levegőt, tele van repedésekkel. Fogadjuk már el. Így is már több para felmerült annak kapcsán, hogy a deorbitálást egyes régi modulok hogyan fogják bírni az ismert repedések miatt. Senkinek nem hiányzik 450 tonnányi űrszemét szétszóródva az alacsony Föld körüli pályán.

Rá kell kendácsolni egy olyan rakétát amivel a prérifarkas szokta előzni a Gyalogkakukkot, meggyújtani a kanócot, és azzal beküldeni a csendes óceán közepébe. 

Oh, most jövök rá, nem fog menni, ott nem lehet meggyújtani a kanócot, mert az ISS környezetében tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Hát jó, majd valaki kitalálja, mi lesz vele, én feladom. :-)

Lehozás alatt a deorbiting-et értettem. Részletek: https://www.space.com/iss-deorbit-destroy-spacex-vehicle-18-months

Szétszerelve visszaszállítani a földre tényleg értelmetlen lenne. De felvinni a holdra (vagy legalább egy holdi pályára) már nem biztos.

Az nem igazán In-situ, ha az ISS-t viszed oda. De amúgy tényleg semmi értelme nem lenne. ISS egy elöregedő állomás. 2019 óta szivárog belőle a levegő (most olyan napi 900g), vannak repedések, amik már a deorbitálás kapcsán is felvetnek kérdéseket, itt-ott penészes is (ami a Földön is problémás, nemhogy az űrben). Nem is arra lett kifejlesztve, hogy szétszedd, stb. Tényleg egyszerűbb, olcsóbb felvinni egy új állomást a Holdra, mint az ISS-t bárhova is mozgatni, ami nem a Csendes óceán.

Csak és kizárólag a benne lévő anyag lehetne érdekes. Ha becsapódna akkor lenne egy bányászható alu lelőhely. Ehhez lehet ki kéne takarítani előtte. Ami kell visszahozni ami nem kell légkörben elégetni. A nagy szerkezetet meg beleküldeni a Holdba. Lehet őrült ötlet, de ha bázist építenek akkor minden gramm felküldendő anyagot megfontolnak.

Mert sokkal egyszerűbb lenne kinyerni (a ráadásul valószínűleg megfelelő ötvötzetből) mint az ott található anorthitból (CaAl2 Si2O8).

Ebben az esetben csak újra kellene olvasztani, kiönteni és új alu elemeket gyártani. A második esetben bányászni kellene, technológia kellene timföldgyártáshoz (meg a maradék iszap tárolásához) ott majd brutál elektrolizálókkal (meg rengeteg szénnel) aluminiumot előállítani...

A két folyamat anyag és energiaigénye köszönőviszonyban sincs egymással...

Továbbra is rossz problémát akarsz megoldani. Ugyanúgy hozott anyagból dolgozol.

Plusz, ahhoz, hogy utána egy új modult gyártsál le belőle, sokkal több anyagra van szükség. Pörgesd át a képeket, hogy mekkora tömbökből marják i ezeknek a moduloknak a részegységeit: https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/space/press_release/thales-ale…

Ezek mind-mind olyan dolgok, hogy komplett ipar kell hozzá, ami mellett a bányászat már kb. gyerekjáték. Főleg, hogy konkrétan kutatások vannak rá (ld. Blue Alchemist).

Semmi értelme odacibálni az egészet sok-sok ezer tonna üzemanyag elégetésével, mikor ugyanazon üzemanyag elégetésével odavihetünk egy komplett gyárat is, amivel sokkal-sokkal több alumínium lenne előállítható.

Nem ugyanaz mert az ISS már az űrben van. Amit a földről viszel az több üzemanyag. A kutatás jó, de ha megkérdeznéd a kutatókat, hogy lenne ott pár tonna alu. Gondolom azt válaszolnak, hogy, pár dolog leegyszerüsödne pl a napelemek keretei tartószerkezetei...

Oké ez nem szép ISRU és nem elégítené ki a tudományos igényeket, ellenben valószínű baromi praktikus lenne 😉

nem feltetlenul ez a problema, lehet hogy a megsemmisites/holdra szallitas koltsegei most jelentkeznek, mig a holdbazis koltsegei majd csak evek mulva. vagy masik zsebukben van a penz, de a burokracia miatt nem tudjak attenni, stb.

de igazad van, hulyeseg hosszu tavon vagy rendszerben gondolkodni :)

neked aztan fura humorod van...

Az ISS-t holdi pályára állítani lehetetlen. Épp nagy baj az, hogy nagyon kevés olyan hajtómű van, ami le tudja hozni Föld körüli pályáról, mert a legtöbbnek akkora a gyorsulása, hogy a keletkező erők szétvetik az űrállomást darabokra. Nem arra lett tervezve, hogy nagyot gyorsítsanak rajta. Ha egy TLI műveletet akarnál rajta végrehajtani, szétszakadna kontrollálhatatlan darabokra.

Van ám ionhajtómű is a világon nem hajt senkit sem a tatár. Plusz kisebb darabokra is lehetne bontani ha nem is teljesen szétszedni.

Ezért írtam, hogy brutális mérnöki teljesítmény lenne. A kockázatok viszont nem kicsik. Könnyen űrszemétté válhatna. Elszennyezni a jelenlegi pályáját vagy egy magasabb esetleges holdi pályát senki se merné bevállalni.

Van ám ionhajtómű is a világon nem hajt senkit sem a tatár.

Gravity loss meg smafu. Oké, hogy tök hatékony az ion hajtómű, csak épp Föld közelében borzasztó sokat vesztesz a rajt a gyenge tolóerő miatt. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy hogyan landoltatod?

Plusz kisebb darabokra is lehetne bontani ha nem is teljesen szétszedni.

Azt ugye vágod, hogy egy csomó minden úgy van összerakva, hogy az utána önzáró módon kapcsolódik egymáshoz? Nem volt sosem tervezési cél a szétszerelés. Oké, CBM-en meg a SSPV-vel kapcsolt modulokon még menne.

De ismételten, mi a fasznak odavinni az egész szart, elégetve rá legalább annyi pénzt, mint amennyiből két másik ISS-t lehetne építeni 0-ról? Nagyon azt látom, hogy neked egyszerűen bekattant a "vigyük oda, jó lesz az valamire" gondolat anélkül, hogy legalább egy átlag KSP player szintjén lenne bármi fogalmad arról, hogy ez mekkora munka és mennyire egy lehetetlen küldetés.

Hogyan? Mármint persze, elméletben mindig csak a periapszis/apoapszis közelében menne a gyorsítás. Kémiai hajtóművel még lehetne, viszont a téma az ion hajtóművek voltak. Na most miközben egyszerre küzdesz az ISS pályájának süllyedésével, plusz még az inklinációt is le kell küzdened és még 5700 m/s deltaV különbséget is meg kellene tenni egy 450 tonnás szerkezettel (+a transfer stage), én nem tudom, hogy hogyan akarod kiküszöbölni a gravity loss-t.

Konkrétan a ~20 tonnás PPE-Halo-nál is azzal számolnak a legtöbb tervezetnél, hogy 300 napot fog folyamatosan menni a hajtómű, kb. a transzfer 2/3-ában, és azt már eleve GTO pályára indítják. (Plusz még a Föld árnyéka is bekavar nekik. Jut eszembe, ez még az ISS-nél halmozottan problémás lenne egy SEP-es rendszerrel)

https://ntrs.nasa.gov/api/citations/20210020022/downloads/AAS_McGuire_A…

https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2024/05/CMV-Lunar-Tr…

Szerinted miért írtam, hogy brutális mérnöki teljesítmény lenne? Nem az a gondom, hogy nem viszik oda 😉

Inkább az, hogy ezzel az opcióval nem foglalkoztak mélyrehatóan. Mert első blikkre hülyeség - elismerem, de mi van mégsem akkora hülyeség ha kiszámolják? Esetleg megpróbálják megoldani és eközben keletkeznek jó öteletek amiket nem is az ISS-nél de később másra használnának.

De honnan veszed, hogy nem számolták ki? Ha valamit nem lehet elmondani a NASA-ról az az, hogy ne vizsgálna meg valaminek a lehetőségét.

4. oldal: https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/06/iss-deorbit-analysis-su…

57 m/s kell minimum ahhoz, hogy lehozzák kontrolláltan, 9000 kg üzemanyagot becsültek rá. A Deorbit Vehicle-ben jelenlegi tervek szerint 16 tonna üzemanyag lesz. Ha csak annyit akarnak, hogy 1-200 évvel kitolják a már ahhoz 2-2,5x annyi üzemanyagot becsültek. De magasabb pályán meg nagyobb eséllyel találná el valami, és csak még több törmelék lesz belőle, nem múzeum állomás.

De még ha elméletben egy telitöltött Starshipet is hozzácsapnánk, abból is kellene vagy 3-4 telitöltve, hogy elcibálja a Holdra, de azt meg a szerkezet sem bírná ki. És ezt is megvizsgálta a NASA.

Hülyeség az egész, nem csak első blikkre, hanem az összes blikkre.

A pályaemelést számították ki és nem a holdig. Ezt az opciót ha eszükbe is jutott vagy azonnal elvetették vagy a pályemelés opciónak az alesetének gondolhatták. (thereby preserving the spacecraft for future generations)

Végig azzal számoltak, hogy üzemképesen tartják a pályemelés közben amit egyben követelménynek is állítottak ehhez az opcióhoz:

Space station operations require a full-time crew to operate, and as such, an inability to keep crews onboard would rule out operating at higher altitudes.

Gyakorlatilag ez egyből megvalósíthatatlanná teszi ezt az opciót. (Ráadásul az oroszok segítsége is kellene hozzá...)

A lassú emelkedést (amire bedobtam az ion hajtőműveket ők meg a SEP-et vizsgálták) meg azért nem jó mert a magasabb pályák tele vannak űrszeméttel és az katasztrofális ütközés esélye nagyon megnő. (az űrszemétté válás rizikóját én is írtam)

Szóval annyira nem hülyeség, hogy a pályaemelést megvizsgálták de ez tényleg megvalósíthatatlan.

Igazad volt 😉

Griffin mondjuk esetleg kussolhatna, mert nem kis része volt abban, hogy a Constellation program megbukott - nem lett volna vele baj, csak a büdzsét is meg kellett volna teremtenie. Az ESA részéről meg... hát bakker, bele kellene tenni a pénzt egy európai emberes és teherűrhajóba meg egy saját űrállomásba is.

Hiszem, hogy ha sikerült Google Drive-ról bootolni, akkor már csak hónapokra vagyunk attól, mikor Linus Torvalds hivatalosan is bejelenti, hogy a Linux:

"Boots from the Moon"

Végső határ az űr!

Kína miatt újra űrverseny van, az USA nem nézheti tétlenül, hogy:

- 2010: részletes térképet készítettek a holdról
- 2013: holdjárót juttattak a holdra (a 70-es évek óta senki nem tett ilyet)
- 2018: újabb holdjáró a sötét oldalra
- 2020: kőzetmintákat hoztak vissza a holdról (a 70-es évek óta nem történt ilyen)
- 2021: elkezdődött a Mennyei Palota építése, amely mostanra már állandó legénységgel működik
- 2021: komplex mars misszió, egy keringő szonda, egy leszállóegység és egy marsjáró ami azóta is működik
- 2024: elindult a csang-o-6 hold szonda, ami a dél vízjéggel bíró övezetbe tart, felmérni azt
 

Kín bejelentette, hogy 2030 előtt állandó emberi bíró holdbázist szándékozik építeni. Lehet erre legyinteni, hogy ezek csak nagy szavak, de amikor kizárták őket az ISS -ről, akkor ugyanezt mondák, hogy akkor csinálnak saját űrállomást. Akik akkor kinevették őket ezért, azok most kínosan néznek az égre, mert a Mennyei Palota menetrend szerint megvalósult.

Ha az USA most nem csinál semmit, akkor hamarosan másodhegedűs lesz ezen a téren. Már az is elég kínos hogy a 2011 -es tiltás így visszaütött, nem voltak képesek Kína űrkutatását gátolni, sőt, az lelépte őket. Ez presztízsben elég jól jött Kínának, hiszen abban a délkeleti befolyási területen ahol most szövetségeseket (igazából vazallusokat) gyűjt (beleértve kis hazánkat) ott elég jól lehet ezekkel villogni.

Elvégre melyik másik több ezer éves civilizációnak van saját, szuverén űrállomása? :-)

Azért számít, mert a jaszkarit (vagyis a büszke műájer magamutogatást) nem fogja elengedni egy olyan nép, amelynek egy jó része azt üvölti, hogy Make America Great Again.

Ha Kínának van (lesz), míg az amcsiknak nincs (nem lesz) űrállomása, holdbázisa, marsbázisa, és ami ezzel jár, űrbéli nyersanyag bányája, gyártóüzeme, fejlett anyagtudománya (nulla gravitációban készült egykristály, stb) akkor az átlag amcsi szomorú lesz. Ezért nem tudják elengedni a dolgot, főleg nem a döntéshozók.

A MAGA elég sokféle területre értelmezhető kijelentés, s ezt amit fentebb írsz épp így ráhúzható lenne mindenre. Ha a könnyűiparról beszélnénk akkor arra, ha a káposztatermesztésre akkor arra. Egyszerűen nem prioritás az "holdipar" a hadiipar felpörgetése mellett, akarom mondani nem tud prioritást lenni, mert nem lesz miből annak lennie: az űripar nagyságrendi különbséget jelent az előzőekhez képest. A MAGA jelentheti akár azt, hogy "az ilyen ökörségekkel leállunk és mindent a megélhetésünkre fordítunk a hadiiparral karöltve". Akár.

De tulajdonképpen nézd meg hol van az amerikai államkötvények, a MAGA nekem pl. ezt a helyzetet jelentené normalizálni, s nem a hold sötét oldalán sétálgatást elemlámpával illetve nem a holdkráterbe szarást. Ha fullra lehülyített amcsi lennék, akkor is. Emiatt a "döntéshozók" el nem engedésében annyira nem lennék biztos, már ha Kína az ellenfél.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Oké, 10 év múlva meglátjuk, hogy melyikünknek volt igaza.

Szerintem az USA felveszi a kesztyűt, de (főleg ha Trump nyer akkor az indulatos idiótasága miatt) el fogja veszteni az űrversenyt, és 10 év múlva Kína űr, anyag, és fegyver technológiája elkezdi megelőzni az amerikai technológiát, a földön kívüli kutatások eredményei miatt. És/vagy elkezdik tervezni a földön kívül bányászatot, én még ezt is kinézem belőlük, pedig ez tényleg nagy falat, ez még szerintem is sci-fi. De ha ezt meglépik, akkor tényleg állva fognak hagyni mindenkit.

Szerintem nem vagy teljesen uptodate. 
Az olaszok már nagyban gyártják a Lunar Gateway-hez a modulokat, ami elvileg az Artemis III-al kellene, hogy Hold körüli pályára álljon. Oda fognak ingázni az Artemis űrhajók és onnan majd átszállnak jelen szerződés szerint Musk bácsi Starshipjébe, amivel elvégzik a Holdra szállást és a Lunar Gateway-hez a visszatérést

Egyelőre a Starship-el bármilyen spekuláció felesleges. Egyelőre senkinek sincs sok elképzelése, hogy valójában mik lesznek a paraméterei.

A block 2-nek elvileg már 100 t-t LEO-ra fel kellene tudnia vinni. A 6. repülésen már lehet hogy az fog repülni. De már a block 3 is tervben van.

A NASA a kalkulációt az alapján mondta, amit a SpaceX vállalt. Csak közben kiderült, hogy Musk nagyot mondott, a SpaceX nem tudja telejsíteni azt a hasznos teher mennyiséget a Holdhoz, amit megígértek.

Eléggé nagy hiba volt a Startshipre alapozni a Holdra szálló küldetést sajnos, egyelőre alulteljesítenek. Ahogy a Boeing is alulteljesít, a Starliner egy hatalmas blama lett.

Nézd meg a videót, a NASA nem nagyon gondolkozott ezen, pont ezen akad ki a srác 
 

Ezt a SpaceX-re való alapozást úgy mondod, mintha más már bizonyított volna, és mégis ők kapták volna a megbízást. A Boeing nem éppen azt bizonyítja, hogy ők jobbak lettek volna, Bezos meg elég lassan halad előre. De őket is kiválasztották mint második szolgáltatatót (https://www.nasa.gov/news-release/nasa-selects-blue-origin-as-second-artemis-lunar-lander-provider/)

Miért, ki mondta hogy kell Lunar Gateway? :D

Nem azt mondtam, hogy ne legyen újrahasznosítható, hanem hogy a Starshippel (ami a második fokozat, és az is dögnagy, amúgy ide Lunar Starship lesz, de mindegy) nem szállnék le a Holdra, mert TÚL NAGY. Nem erre a feladatra lett kitalálva, hanem arra hogy a Marsról visszajöjjön, amihez nagyságrandekkel nagyobb űrhajó szükséges.

Tehát egy kisebb, erre a célra szánt űrhajó felelne meg erre a célra.

nem szállnék le a Holdra, mert TÚL NAGY. Nem erre a feladatra lett kitalálva, hanem arra hogy a Marsról visszajöjjön, amihez nagyságrandekkel nagyobb űrhajó szükséges.

Na de akkor amivel leszállnál a Holdra, az a Hold felszínéről hova menne? Egyből vissza a Földre? Ahhoz nagy űrhajó kell. Ha meg a Hold körüli pályán lévő űrhajóhoz - na, ennek a többször felhasználható változata a Lunar Gateway. Ezért kell.

A jaszkarinak egy másik fontos jellenzője, hogy borzasztó kockázatos, általában óriási nagy a beégés, ha éppen nem sikerül a mutatvány.

Az emberes holdraszállás egy baromi nehéz feladat. Ráadásul az elmúlt 60 évben nem csinálta senki, ezért nem arról van szó, hogy akár egy hozzá nem értő banda is becsukott szemmel megcsinálja rutinból.

Innentől a kérdés alapvetően az, hogy:
1) Fontosabb-e Trumpnak a state capture (ami a hozzáértő emberek szükségszerű lecserélésével jár), minthogy sikerüljön a Nagy Mutatvány?
2) Trump racionálisan gondolkozik-e (ill. van-e a környezetében ráhatni képes, racionálisan gondolkozó ember), és felméri-e, hogy itt komoly kockázata van a bukásnak, amit ráadásul nehéz eltitkolni/kimagyarázni?
3) Illetve mennyi fogadókészség van az egész kínai űrprogram fakenews-konteó kommunikációval kezelésére? (Ugye ha már egyszer az Apolló holdraszállás kamu volt - "merthogy lehetetlen" - akkor nyilván a kínai holdraszállás is kamu kell legyen. Ezzel két legyet ütnek egy csapásra, dobtak jutifalatot a holdraszállás-tagadóknak, másrészt olcsón és kockázatmentesen megoldják, hogy Amerika továbbra is "Great"-nek számítson, függetlenül attól, hogy Kína mit csinál.)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Az emberes holdraszállás egy baromi nehéz feladat. Ráadásul az elmúlt 60 évben nem csinálta senki, ezért nem arról van szó, hogy akár egy hozzá nem értő banda is becsukott szemmel megcsinálja rutinból.

Ráadásul az előző, szinte heti rendszerességű holdraszállások, Hold felszínen való autós driftelések összes adata, telemetriája - hogy-hogynem - elveszett, egy fia A4 oldalnyi nem maradt belőle :(

:D

trey @ gépház

No problemo, most meg lehet mutatni ki mit tud - így időnként egy párkilós gyerekjáték lábra tétele is feladja a leckét.

Ügyes, ügyes.. kár, hogy nem én találtam ki, mert amúgy kikezdhetetlen terelés a "mindent odaveszett".  Király párbeszédek mehetnek, kb ilyesmi lehet: "Megvannak a papírok? Nincsenek? Akkor faszt dumáltok, ez van, látjátok nincsenek sehol."

Faszom se szállna Hold-járatra XD

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Meg az olyan kérdések, hogy hány ember gazdagodhatott meg a feneketlen költségvetésű amerikai űrprogramból, aminek a dokumentumai nagyrészt elvesztek és kb. egy az föld és ég határán lebegő kasztnit tudnak felmutatni belőle, de az is vagy szovjet volt (MIR) vagy nemzetközi koprodukció ...

trey @ gépház

Persze, mert az amerikaiak nem A4, hanem US letter papírt használnak :)

Egyébként amit írsz egy nagyon erős túlzás. A papíralapú dokumentáció nagy része megvan (sok restaurálási projekt dolgozik belőle), a mágnesszalagokból veszett el sok, mert sokáig nem tartották fontosnak archiválni, és egyszerűen letörölték majd újrahasználták más projektre.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Nem akarlak elkeseríteni mindegyikben van akkumlátor (ráadásul Tesla akksi van a Starship-ben) és a holdon is elektromos járművekkel terveznek mozogni 😉

Sőt űrhajókban is van elektromos: https://universemagazine.com/en/ion-engines-advantages-disadvantages-and-prospects/

Mostmár csak felszállnak a 44-es helyi járatra és ott is vannak. Vesznek két kiló holdpaprikát nomeg holdcsirkefarhátat a helyi piacon és gó haza. Vagyishogy' nem, de kb. itt kellene tartani, hamár tucatjával jártak bulizni a fekete-fehér TVadások idejében.

Műszaki értelemben ami 60 év alatt csak bonyolódni tud, ott valami zsiványság van. Ezt én mondom magának, Buga Jóska.. aki nem szép ember, de gavallér!

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Értelemszerűen felesleges mindenfajta vergődés a témában, hiszen sajtból van a Hold :-)

Egyébként az Apollo program után évekkel megmondta egy nagyon okos amerikai, hogy minek küldenének oda újból embert, hiszen nincs ott semmi. Űrverseny meg szerintem végképp nincs.

Nem én keveredtem önellentmondásba, hanem az amcsik. Ha tudták, hogy sajtból van a Hold, akkor ez a "nincs ott semmi" nyilván csak a többiek megtévesztésére szolgál. Nyilván Kína is hallgatni fog a sajtról, hiszen nem akarja a saját tejiparát padlóra küldeni.

Szerkesztve: 2024. 07. 18., cs – 07:59

Lazán kapcsolódik: https://index.hu/tudomany/2024/07/16/hold-felfedezes-barlang-felszin-al…

Eddig sosem látott méretű, ráadásul felszín alatti barlangra bukkanhattak kutatók a Holdon. [...] Pláne akkor, ha a képződmény a föld alatt, vagyis pontosabban a Hold felszíne alatt található

(kiemelés tőlem). Hát ez valóban érdekes, mert itt a földön csak úgy hemzsegnek a felszín feletti barlangok... (szarkazmus)

(Nyeld le ami a szádban van, mert kiköpöd)

A háború végén odamenekültek Hitlerék, nem tudtad?

Most is ott vannak, nemsoká ebédelni fognak. Ha integetünk akkor visszaintenek, még nem ültek asztalhoz. Ők már a 30-as évek végén megjárták a Holdat. Jeah.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Végül aztán öt évvel ezelőtt (1995. július 5-én, a floridai Tampa Bay-ben) tartott egy beszédet, utána pedig riportereknek válaszolt. Egyikük ismét feltette az immár 26 éve megválaszolatlan kérdést. Ezúttal nem hiába. Mr. Gorsky eltávozott az élők sorából, így Neil Armstrongot többé nem kötötte a tapintat. A következőket mesélte: Gyerekkorában egyszer baseball-t játszott egyik barátjával az udvaron. A labda a szomszéd fürdőszobaablakához repült. A szomszédban Mr. és Mrs. Gorsky lakott. Amint a gyermek Armstrong lehajolt az ablak előtt, hogy felvegye a labdát, a következő mondatok ütötték meg a fülét: – Orális szex! – kiabálta Mrs. Gorsky. – Orális szexet akarsz?! Majd akkor, ha a szomszéd kölyök felmegy a holdra!

Kérdés, hogy Mrs. Gorsky tényleg okkal oboázott-e ... :D

trey @ gépház

A törökök mennek a holdra, a zaszlojukon rajta van a fele. (épp nyaralok, szarkazmus volt) 

Nem úgy volt hogy boobs on the moon? Vagy rosszul emlékszem?

A 2031-2036-ra szavaztam, de csak durva tipp, ha meglépik, ez a legkorábbi lehetséges időszak. A 2024-2030-as időkeretet túl korainak tartom hozzá. Meg a legtöbb űrügynökség azt nyilatkozza, hogy inkább jól felszerelt szondákat küldenek mindenhova, mert olcsóbb, nem kockáztatnak emberi életet, sokkal több mérőműszer felfér rá. Meg ezeket inkább a Marsra meg más bolygókra küldök, amikről kevesebbet tudunk, a Holdon már voltuk, nincs ott semmi, csak kő meg homok. Ha van is rajta valami értékes, bányászható ásvány, anyag, akkor azt meg túl drága ott kitermelni, onnan elhozni.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Most kell menni, most telihold van, nem esnek le róla olyan könnyen. :DD

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bármikor is, a pénzégetésen kívül nem lesz haszna.