Reklámblokkolót ...

Címkék
yt_blocker

Használsz, nem használsz, csak itt használsz, csak ott használsz stb.

Választások

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 11. 08., sze – 15:36
 • 24.hu
 • portfolio.hu

Folytasd a sort!

trey @ gépház

Így jár az, aki úgy szidja az XP-t, hogy nem is használja. :P

Egyébként, láss csodát, még ilyen is van: https://github.com/gorhill/uBlock-for-firefox-legacy (vagyis volt, amíg Putyin le nem rohanta Ukrajnát, a fork maintainer-ével együtt)

Nem szidom, csak próbálom mindig elmondani neked, hogy retró. Mivel te egész végig használtad, neked simán aktuálisnak tűnik, de pl. nálam olyan régen csak Linux megy, hogy lassan már eljön az a pont, hogy többet használtam azt, mint XP-t. Ennek ellenére gondolkodtam rajta minap, hogy felrakok egy XP-t virtuális gépre (bár igazi hardverem is van hozzá, egy 11 éves ThinkPad X220, ami teljes mértékben kompatibilis vele, chipset, hang, SATA, Intel iGPU), csak a poén kedvéért, meg megnézni hogy működik most 2023 végén. A legtöbbünknek itt már annyira régi, retró rendszer, hogy ilyen időbeli távlatban már olyan régi, halvány emléknek tűnik, mint a DOS, Win 3.x, Win9x, OS/2, stb..

Szerintem frissítsd az XP-s topikot, hogy hogyan lehet működőképesen tartani, így 2023 végén, 2024 elején. Telepítő bootolása, SSL, böngészők, update-ek, driverek, aktiválás/keygen, fontosabb alkalmazástípusok (szövegszerkesztő, fájlkezelő, médialejátszó, stb.), ezeket összeszeded egy helyre, retrósoknak nagy segítség. Használják még sokan, csak nem fő rendszernek.

Ha jól rémlik, Putykó tábornok elvtárs is nagy XP-s volt régen, lehet Ukrajnát is ezért rohanta le, hogy rátegye a kezét ilyen legacy kódokra.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Olyan oldalakkal kell folytatni a listát, amiket ha meglátogatsz reklámblokkolóval, popup-pal vagy egész képernyős kitakarással figyelmeztetnek arra, hogy ez gonosz dolog.

https://i.imgur.com/Ecq69IX.png

https://i.imgur.com/GlpipDG.png

Ilyen például a YouTube, lásd a nyitó postot.

trey @ gépház

de az X kikapcsolja es olvashato a cikk. 

Igen, és a következő cikk lekattintásnál megint ott van. Teljes képernyőben. Mondjuk, annyira nem zavaró, mert olyan szar az oldal, hogy csak perverzióból/unalomból szoktam odatévedni. Amikor napközben már kínomban végeztem az összes szeméttel - Telex, 444 és társai - utoljára még ránézek a 24.hu-ra, de sokszor kérdezem magamtól "minek?", ugyanaz a fos van rajta mint a 444/Telexen.

trey @ gépház

Asszem van ahol engedélyeztem, ahol kiírta, hogy tegyem meg mert ebből élnek, de lehet vissza is kapcsolatam, mert zavaró volt? fogalmam sincs :D

Szerkesztve: 2023. 11. 08., sze – 16:28

Alapvetően mindenhol használom, és van ahol a működést is befolyásolja.

Ilyen esetben megnézem kikapcsolva, ha nem 'abusive' a végeredmény, akkor megfontolom, hogy kikapcsolva marad-e - vagy szimplán csak nem használom/olvasom azt az oldalt.

(de általában csak a 'login oldalra' marad hosszú távon is érvényben az engedélyezés, ilyen pl ali-express is)

 

Céges gépen ott alapból nincs bekapcsolva, de azon nem is megy 'random internetezés'

 

Hivatalos szolgáltatói oldalakat szintén külön gépen (VM) futnak, azoknál sincs blokkolás, de ott meg még szigorúbban nincs semmiféle más 'böngészés'

Egyéb, leírom: híreket többnyire GNU Emacs elfeed + eww kombóval olvasok. Itt eleve nem jelennek meg zavaró reklámok (talán a Javascript hiánya miatt?), a trey által idézett 24.hu és portfolio.hu is reklámmentes (külön ezért csekkoltam).

A mainstream böngészőkön amúgy mindenhol be van kapcsolva a reklámblokkoló.

Mindig, mindenhol, nem viselem el a reklamokat. Ha valami nem mukodne vele, azt nem hasznalnam.

Reklámblokkolót sosem, és rettentően unom, hogy a privát böngészést nagyon sok oldal annak veszi.

Szerkesztve: 2023. 11. 08., sze – 16:27

Mindenhol! Ahol így nem érhető el a tartalom akkor lemondok róla. Már a routeremben szűrőm őket. 

Majdnem mindenhol, azon az aron is, hogy lemaradok az adott tartalomrol.

A kivetelek azok, ahol normalisan megkernek, mert fontos nekik - erdekes modon jobbara pont ezeken az oldalakon nem zarnak ki ha megis blokkolom a reklamokat.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szerkesztve: 2023. 11. 08., sze – 17:12

most megneztem, kb 220 oldal van felveve kivetelbe ublock origin-en. ezek nagyreszt webshopok, vagy mindenfele admin oldalak, de pl. a hup.hu is kozte van.

szorakoztato celu oldalakon nem szoktam kikapcsolni, mert a reklam nem szorakoztato :)

a multkori topic ota sokat gondolkoztam az egesz moralis/etikai oldalan. mennyire okes hogy en nem nezem meg a reklamokat, es ezert a tartalom keszitoje sem kap (annyi) penzt? de en ugy vagyok vele, hogy aki a neten szabadon elerhetove teszi a tartalmat, az ne sirankozzon ha "ellopjak". en is kirakom a netre a szoftvereket amit irok, ingyen viheti aki akarja, pedig rengeteg munkaora es nem keves penz van az elkeszitesukben, de ez egy hobbi. aki csak penzert hajlando adni, az menjen inkabb az onlyfansra vagy medium.com-ra es hasonlo elofizetos oldalakra...   ahogy a 444.hu is atment a fizess ha olvasni akarod a cikket uzleti modellre, en meg azota nem olvasom, mert annyira nem erdekel.

En mindenhol hasznalok, de nincs elvi problemam a reklammal, ingyenes tartalomnal. A kontextus nelkul odahanyt reklammal viszont van bajom. Peldak, a YouTube vilagabol:

YT videoban megjeleno szponzor-megemlites => oke

Szponzoralt YT videok => oke

A videot random megszakito HODOS BONUSZ!!! beordibalasok => nem oke

Egyebkent YT es Spotify elofizetesem van, ezt a kettot orrba-szajba nezem/hallgatom, akar hatterzajnak is, szoval megeri. De peldaul a Facebook nemreg feldobta, hogy talan valami 15 euroert van valami reklammentes csomagjuk, azt kirohogtem. Az en reklammegtekinteseim biztosan nem hoztak a FB-nak 15 euro bevetelt, szoval ezt netto lehuzasnak gondolom.

a hosts fajl minek minosul?

neked aztan fura humorod van...

Az is reklámblokkolás, csak a technológiai formája más, mint egy böngészőpluginnek. Előnye, hogy böngésző és platformfüggetlen, hátránya, hogy nem valami finoman szabályozható megoldás, és az oldalrenderelést eltolhatja.

Én mindenhol blokkolok mindent, uBlock Origin pluginnel, minden böngészőben, kivéve telón a Brave, mert az saját beépített reklámblokkolóval jön. Van azonban 1-2 oldal, ahol kikapcsolom, mert reklamálnak érte, és általában az ilyen oldalakat igyekszem nem is használni, de 1-2-nél elvétve nem lehet néha megúszni. Illetve régen volt 1-2 oldal, amit valami magánember üzemeltetett, és nem volt tele zavaró reklámmal, és kikapcsoltam, hogy segítsek neki az oldal fenntartásában, de ez is kikopott. Így alapvetően blokkolok mindenhol mindent.

A web már kb. 15-20 éve nettó használhatatlan adblocker nélkül, ezt a sok agresszív webdev meg adserver oldal magának köszönheti, hogy telezsúfolták a netet, és a sávszélességet szeméttel. Nem csak az, hogy zavaró, de pl. mobileszközön, ahol az akku és a netsávszél drága, korlátos, ott feleslegesen is eszi le a dolgokat. Illetve, hogy amit reklámoznak, az az esetek többségében szemét, kamu, scam szolgáltatás, már ránézésre nyilvánvaló, és nem azért van, hogy az eladásokat segítse, hanem a web használatát ballaszttal ellehetetlenítse. Ha értelmes termékeket, és szolgáltatásokat reklámoznának, és kulturált módon, oldalanként 1-2 nem zavaró, nem zenélő, nem mozgó reklám lenne csak, ami nem pörgeti az erőforrásokat, nem fogyassza le a sávszélt, akkor nem blokkolnék semmit, annyit elviselnék, néha meg is nézném.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Van gépem ahol van telepítve, van ahol nincs. Nekem a legtöbb helyen nem éri el a zavaró szintet a reklámozás. Ami villog az egy kicsit zavar, de kibírom. Ha hosszabban olvasok valamit, akkor úgy huzigálom az ablakot, hogy ami mozog az ne legyen látható. Lényegében egyedül a youtube-on zavarnak a reklámok, mert húzza az időt nekem. Ezellen azzal teszek, hogy ytfe-t használok (Lásd: https://hup.hu/node/182995 ), vagy yt-dlp-vel lehúzom inkább ha valamit meg akarok nézni. Néha még használom böngészőből is, de leszokóban vagyok. Az 5 másodperc még elment, de mostanság van hogy berak kettőt, ami külön külön is 10 másodperc.

Egyéb, leírom: Az elmúlt 20+ évben sose használtam reklámblokkolót. Viszont az utóbbi pár hónapban elhatároztam, hogy év végéig beüzemelek egyet. A 2023-s pilot projektem pedig átállni a saját magán gépemen Windowsról Linuxra/BSD-re. "Picit" kezd betelni nálam a pohár az MS "megoldásaitól" - holott MS-s cuccokkal dolgozom, több certtel is rendelkezem 2007 óta.

Nyilván mindenhol használok uBlock Origint. Nem pusztán a reklámok szűrése miatt, hanem a magánszférához való jog érvényesítése céljából, biztonsági megfontolásból, és mert a modern web egy gőzölgő hulladék. Végeredményben globálisan blokkolok minden 3rd party-t, és whitelistelek weboldalanként, esetleg globálisan, ha utóbbi logikusabb. Kozmetikai szűréssel pedig eltakarítok minden felesleges elemet.
Összességében, a végeredmény jobb privacy, jobb security, jobb sebesség, erőforrás-hatékonyság és sokkal kevesebb bloat.
Az etikus, például keyword alapú, nem bloat, nem tolakodó, nem tartalomnak álcázott reklámokat whitelistelem, a tracking alapúakat sosem. A híreket, blogokat, Youtube csatornákat pedig Minifluxon/RSS-en keresztül követem, ami szintén egyfajta reklámblokkolás. A teljes tartalmat is tudja fetchelni, ha valamelyik weboldal csak a bevezetők közzétételével trollkodna, átkattintás reményében.

mindenhol. sőt, külön karbantartott szűrőim is vannak

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Szerkesztve: 2023. 11. 09., cs – 08:46

Sosem kapcsolom ki/be sehol, fel sem telepítem, az Internet azért van, hogy személyra szabott hirdetéseket kapjak, így egyéniségemnek leginkább megfelelő termékeket és szolgáltatásokat vásárolhatok.

Koszonom Nektek! Kikapcsoltam a blokkolast. Egy teljesen uj vilag nyilt meg elottem. Most mar nem is tudom hogyan tudtam eddig abban a szurke, unalmas, reklammentes vilagban elni. Hirtelen minden olyan friss, elo es szines lett.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szerkesztve: 2023. 11. 09., cs – 08:48

Mas: van Youtube Premium-om es nagy megelegedessel hasznalom evek ota. Amugy van reklamblokkolo is.

Amugy Privacy Badger-t hasznalok reklamblokkolonak, ami pl a beagyazott Twitter widgeteket is blokkolja it a huppon.

:wq

ebből is látszik, hogy a hup a sosem fizetek semmiért, de mindent szeretek használni linuxosok gyűjtőhelye

Mennyit hoz egy random weboldalnak az en reklammegtekintesem havonta? Mondjuk 50 forint? Ennyit siman kifizetnek. Siman. Egy percig nem gondolkodnek, hogy kerjem-e a reklemmentesseget. 322 jelszo van a jelszokezelomben, ha mindegyik elkerne havi 50-et, meg akkor is kifizetnem. Szarok ra. 16 kilo egy honapban. Easy. Es ugye nem is 322 weboldal, mert a fele sem tartalomfogyasztassal kapcsolatos, ami meg igen, ott alapbol is fizetek mar (Netflix, YT, stb.), szoval realisan ez 5000 forint se lenne.

Csakhogy nem lehet igy. Mert amig en a reklamnezegetessel termelek 50 forintot (ennyit sem, amugy, de hagyjuk), addig a reklammentesseg ara mindenhol nehany ezer forint. Azert alljunk mar meg, ha az elmaradt reklambevetel 50-100-szorosat kellene kifizetnem, akkor menjenek a faszomba, marad az adblocker.

komolyan csinalhatna valaki egy olyan szolgaltatast, hogy fizetek nekik havi x ezer ft, es akkor minden (a projektben resztvevo/csatlakozo) oldal reklammentes lenne. nem kulon-kulon kene mindegyiknek fizetni. egymassal meg meccseljek le a penz elosztasat, forgalom alapjan vagy ahogy akarjak.

Ebből a kommentből is látszik, hogy egy fogalmatlan szubhumán entitás vagy. Etikátlan gyakorlatokhoz gondolkodó lény nem fog jó képet vágni, és a saját eszközeivel protestelni fog. A monopólium nem etikus, a tracking nem etikus, a profilozás nem etikus, a tök egyértelmű scam reklámok nem etikusak, és még sorolhatnám.
Ha egy weboldal etikus, tiszteletben tartja a saját látogatóit, akkor én is megtisztelem a whitelisteléssel, a többi bekaphatja.

Ez így már eléggé kontraproduktív, gyönyörű fingerprint alkotható a bővítményeid segítségével. Privacyre, biztonságra és reklámblokkra több, mint elég a uBlock Origin.
Az Adblock Plus és az AdGuard szűrőit alapból ismeri, semmilyen pozitív redundanciát nem adnak hozzá. A Privacy Badger már nem rendelkezik "öntanuló" funkcionalitással, miután a fejlesztők rájöttek, hogy jelentős mértékben növelte a hatékony fingerprinting kockázatát, így az már szintén egy gagyibb uBlock. A click-to-activate funkcionalitása pedig replikálható a click2load/Privacy Essentials szűrőkkel. Az annoyances szűrők pedig blokkolják a cookie popupokat, talán be is van pipálva alapértelmezés szerint.

Én pont a YT miatt tettem fel legelőször a uBlock origint évekkel ezelőtt. Minden mást átengedtem azon kívül. Aztán következtek a politikai hirdetések.

Engem paywall remover is érdekelne

Security aggályok miatt nem használok böngésző bővítményeket, reklámblokkolót sem.

Youtube premium egy jó dolog a családnak.

Security aggályok miatt nem használok böngésző bővítményeket, reklámblokkolót sem.

Kissé ironikus ez, tekintve, hogy a uBlock Origin-nek az egyik nagy erőssége, hogy malware listákkal is dolgozik és elég erőteljesen kivágja az ismert kártevő weboldalakat, iframe-eket stb. Szerintem gondold újra.

sot technikailag akar az is lehetseges, hogy a netbank oldalan kicsereli a szamlaszamot utalaskor... ezert kell ilyesmit privat ablakba hasznalni, es arra kikapcsolni az osszes bovitmenyt. de akar maga  abongeszo is lehet kartyekony, ha pl. feltorik a firefox szerveret, tehat ennyi erovel ne bizz senkiben!

Az rá a garancia, hogy olyan listákat használsz, amire csak ellenőrzött, több körös review-n átesett elemek kerülhetnek fel. Ilyenek a uBlock Origin beépített listái és az EasyList, Fanboy listák is.

Arra viszont semmi garancia nincs, hogy adblocker nélkül nem esik be egy malware valamelyik szarul-húgyul karbantartott weboldalról, sőt az esélye is sokkal nagyobb.

Áh nekem muszáj ezek nélkül legalább ennyire veszélyesen élnem. Gyógyszert szedünk a gyógyszer mellékhatásaira eset. Mindent feltelepítünk-moddolunk a nagyobb security illúziója miatt.

Én a saját szabályaimban hiszek, abban is hogy nem kúrom tele a gépem minden szarral és nem nézek semmilyen furcsa oldalt...

Esetleg a HUP-ot... :)

Alapból mindenhol, pár helyen ideiglenesen lazítok a szabályokon, ha anélkül nem megy az oldal. (Ha pedig csak a blokkolás teljes hiánya mellett megy az oldal, akkor én is megyek.) Viszont hogy ne legyek tenorista náczi, rendszeresen adakozok a REKLÁM* Alapítványnak.

* REklámbevétel-Kiesés által Lesújtott Ártatlanokat Megsegítő

Mindenhol használok, de bizonyos helyeken előfizetek a reklám mentességre.

 

Ezt az opciót hiányolom.

 

A Youtubot egy ideje prémiummal használom. Alpvetően minden más Google szolgáltatást kerülök, de ezt ugye nem nagyon lehet. Havi 1800-t nekem megér hogy van jobb minőségű videó, nincs reklám, és megy záró képernyő.

Ugyan szívem szerint egy forintot nem adnék nekik, de videónkénti reklám ideje többe kerül végig nézni mint az én időm. Végső soron így nyúlnak le a legkevesebb pénzel.

 

Ugyan itt hülye iOS user vagyok telora nincs yt vanced :(((

(ugy tudom már Androidra se btw.)

Nem, de lehetne.

Prémiummal használva is azt csinálja a youtube, hogy kattintod/bepasztázod a linket, utána megjelenik szürke masszaként és szépen lassan adogatja hozzá a kontentet, de persze a címet legutoljára? Tehát ha csak látni akarod, hogy mi a fenét linkeltek, akkor ki kell várnod amig minden szart betölt, hogy aztán végre lásd a címet is? Azt várom, hogy előbb lemenjen a reklám, és csak azután mutassa a címet!

arra szavaztam, "Mindenhol használok, kivéve ott, ahol a használhatóságot befolyásolja". valójában csak youtube-on van tiltva. ott jó a premium

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Kevesebb eroforrast eszik a bongeszo/gyorsabb, ha van reklamblokkolo. Mindent tiltok. Kiszedtem pipat "show acceptable ads" opcio elol is. Firefox + Adblock Plus teljesen jol vegzi a munkajat. Youtubeon sem vettem eszre, hogy tiltana adblock miatt. Netbank, kormanyoldalaknal, ipmi feluleteken fixen, elore kikapcsolom, ne okozzon neki problemat.

Mindenhol hasznalok es ahol a hasznalhatosag rovasara megy, azt az oldalt nem latogatom. Akit meg tamogatni akarok, azt tamogatom.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2023. 11. 13., h – 11:32

Mindenhol használok, Youtube-on is, bár Youtube-ról inkább yt-dlp-vel töltök le, hogy később is megnézhessem. Preferálom még a Piped és Invidious független Youtube klienseket, amik gyorsabbak, hatékonyabbak, mint a hivatalos weboldal. Ahol feldobálják a pofámba, hogy reklámblokkolóm van, ott veszem a fáradságot és Element Picker módban kiütögetem a modalt, meg a takaró hátteret, ami blokkolná a user input-ot. Ha jól sikerül és nincs semmi gliccse, be is jelentem az EasyList-nek, hogy vegyék fel.

uBlock Origin-hez használom még ...

 • A hufilter listát: https://github.com/hufilter/hufilter
  Ez a Regions, Languages alatt elérhető beépítve uBlock Origin-ben.
  Szépen blokkolja a 24.hu, portfolio.hu és egyéb magyar oldalak reklámblokkoló-detektor vergődéseit.
 • EasyPrivacy
 • Online Malicious URL Blocklist
 • Phishing URL Blocklist
 • EasyList/uBO – Cookie Notices

Csak egy sztori: nem szoktam ezeknek a reklámblokkoló detektoroknak a kiiktatásával foglalkozni, de múltkor valamiért kíváncsi lettem és nekiálltam a böngésző fejlesztői eszközeivel kiütögetni a detektáló, megakasztó, végtelen ciklusba futó trükköket, "védelmeket". Kb fél órát szórakoztam vele, mire észre vettem, hogy amúgy benne van a kívánt (beágyazott) tartalom direkt linkje is egy helyen. :D

Gyakorlatilag négyötödös többséggel viszik a pálmát a hirdetésblokkolót használók.

Egyeseknek még így is van bőr a képén ingyenélőknek, tolvajoknak, vagy elszigetelt kisebbségnek beállítani őket. Jó tudni, hogy ez csak őket jellemzi.

Egyrészt ez egy informatikai portál ám - nem a világ.

A legnagyobb magyar informatikai portál, ami a hozzáértőket, szakmabélieket tekintve közel reprezentatív eredményt ad.

Másrészt addig kb a lesz*rom kategória, amíg nem kezd el bírságolni miatta az internetjard.

Éppen ezaz, hogy nem bűncselekmény, tehát nem bírságolhat miatta senki. Egyes fősodratú elemek mégis szeretnék bűncselekménynek (pl. lopásnak) beállítani.

Tehát te is jellemzed magadat, amikor ingyenélőzöl, meg tolvajozol, alaptalanul.

Csak amíg szélsőségesen idealista, fősodratú mérnök úrnak, profitprotektornak vagy Stockholm-szindrómásnak lenni nem bűn, csak egy állapot, addig te gyakorlatilag bűncselekmény elkövetésével vádaskodsz egy nyilvános fórumon, ami akár meg is valósíthatná a hamis vád bűncselekményét, ha egy bíróság előtt lennél. Szerencséd, hogy egyikünk sem lesz bíróság előtt, mert sem a szabad véleménynyilvánítás, sem a Youtube-videoletöltés nem bűn, hanem a törvény által garantált jog, legalább is Magyarországon, 2023-ban.

Pedig igazán beperelhetnél már, kíváncsi lennék hogyan állna meg a bíróság előtt, mivel ezeket így konkrétan sosem mondtam. Fasza ügyvédem van, ő is keresne legalább, én meg tolnám élő közvetítésben a tárgyalást. Lenne nézettség, dőlne a pénz! :D

Értettem én azt, meg ezt a kis sunyi fenyegetést is:

"Szerencséd, hogy egyikünk sem lesz bíróság előtt"

Tehát az én szerencsém, hogy nem leszünk bíróság előtt.:D Mintha kéne bármiről is tartanom. 

Aztán persze elkented a folytatásban, hogy ne legyél olyan  látványosan agresszív. 

Most meg, hogy nem xartam be erre hivatkozol, amit biztonságból azért mögé írtál. :D 

Hinta politika. Nem vagy férfi.