Mi a véleményed az IoT (Internet of Things) terjedéséről

 ( carlcolt | 2019. július 9., kedd - 8:26 )
Ugyanúgy el fog terjedni majdnem minden, mint az okostelefonok, tabletek
39% (93 szavazat)
Már most nagyon erős a terjedés mértéke, még az okostelefonokét is meghaladhatja
5% (13 szavazat)
Halott - 10-15 éve nagyon szép esélye lett volna terjedni, de mára az emberek bizalmatlansága túl erős privacy terén
4% (10 szavazat)
Halott - az ötlet is halott volt eleve, a cloudban tárolt információról mindig mindenki tudta, hogy "nem eléggé az övé"
2% (4 szavazat)
Halvaszületett - soha semmi esélye nem volt terjedni, csak a befektetőknek még belefér kockáztatgatni
1% (2 szavazat)
Engem érdekelt volna, amíg rá nem jöttem, hogy már most sem tudok fontos tech cégeket elérni, ha "kizárnak"
2% (5 szavazat)
Csak a "gondolkodók" korében halott, a buták viszik majd, mint a cukrot
22% (53 szavazat)
Az eddig megjelent termékek PR katasztrófái épp most nyírjak ki az IoT jövőjét
4% (10 szavazat)
Egyéb, leírom hozzászólásban
8% (18 szavazat)
Mi az az IoT?
12% (29 szavazat)
Összes szavazat: 237

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Engem spec a viz is kiver ha csak ragondolok...

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

+1

Az én házamba nincs semmi helye ilyen okos kütyüknek.
--
:wq

Melóhelyről írsz, és 3310-esed van? :)

Otthonról dolgozok és nem. IoT kütyükre gondoltam. Van okostelefonom, és úgy gondolom épp elég egy olyan potenciális kémkütyü amit mindig magamnál hordok, nem szeretném még a házamat is telerakni hasonlókkal. Meg amúgy se látom értelmét, nekem nem fáj a kezem felkapcsolni a villanyt.
--
:wq

Nekem sem gond felkelni hajnali haromkor, megpakolni a kazant, hogy reggelre legyen meleg a szobakban, meg melegviz. Nekem speciel TV-m sincs.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Imadnam ezt a nyugodtsagot. 9-5 munkahelyed van? En azert felnek felkelni ejjel, mert ki tudja vissza tudok-e aludni es teljesiteni masnap; de freelancerkent, vagy vallalkozokent siman jo lenne. Ha 9-5 nyomod, akkor meg nagy-nagy respect!

Nekem is fáskazánom van, de van mellette egy 2 m3 puffer tartály, így napi egyszer kell tüzet rakjak és 24/7 stabil hőmérséklet van a házban. Mondjuk minden szobának saját termosztátja van.
--
:wq

Ha csak annyit értettél meg az IoT témakörből, hogy nem kézzel kell felkapcsolni a villanyt, akkor értem a hozzáállásod... de hasznos lenne, ha nem abból ítélnéd meg, hogy nagyon messziről milyen karikatúrát láttál a témában... :)

--
https://iotguru.live

Egyetértek veled, de ez nem az ő hibája. A felszínen tényleg a bugyuta dolgok jelennek meg (az emberek nagy része nem ért meg többet, nem is akar többet megérteni), holott tényleg lehet értelmeset is alkotni.

Tudom, hogy ennél többről van itt szó, ez egy szándékos (és provokatív) leegyszerősítése volt az egész témának, és arra utal, hogy én még egy számomra vonzó IoT use-case-ről se olvastam. Eddig főleg ilyen "Alexa turn on the lights" szintű rendszerekről hallottam, amik -- gondolom a fenti hozzászólásom fényében nyilvánvalóan -- nem fogtak meg. Bevallom nem is nagyon néztem utánna, hogy milyen -- esetleg számomra is érdekes -- rendszerek vannak.
Az első dolog ami eszembe jut bármilyen okos kütyü kapcsán, hogy vajon a fejlesztők vajon mennyire fáradtak, hogy biztonságossá tegyék. Vajon van egyáltalán bármilyen azonosítási folyamat (ami nem egy admin/admin plaintextben küldve), használ-e titkosítást a kommunikációjában, vannak-e hozzá biztonsági frissitések? Vagy elég egy kósza kártevő és máris csak egy újabb zombi lesz egy orosz botnetben?
--
:wq

"és arra utal, hogy én még egy számomra vonzó IoT use-case-ről se olvastam"

Pedig ilyen vonzó dolog lehet a csőtörés védelem, ami alapvetően egy átfolyásmérő és egy motoros szelep felokosítva, hogy paraméterek alapján felismerje vagy megtanulja a szokásos fogyasztást és beavatkozzon, ha hosszú időn át folyik a víz vagy olyankor is van fogyasztás, amikor nem kellene legyen.

Erre jön rá az IoT ott, hogy ha például automata öntözőrendszered van, akkor az öntözőrendszer jelezni tudja, hogy most azért van extra vízfogyasztás, mert öntözöl, nem kell riasztás és nem kell elzárni a főcsapot. Illetve még az az IoT, hogy meg tudod nézni a vízfogyasztással kapcsolatos statisztikákat, illetve adott esetben kaphatsz riasztásokat, ha épp nem vagy otthon, amikor csőtörés van.

Nyilván, ha saját kútból öntözöl nyomógombos szivattyúval, akkor ezekre nincs szükség.

--
https://iotguru.live

ilyet en is gondoltam csinalni, de nem kell ehhez iot. Ez egy emergency kapcsolo.
Egy m3 viz 400huf (kornyektol fugg), nekem boven megeri, hogyha 2000 forint elvesztese utan, azaz 5m3 elhasznalasa utan (mondjuk egy oran belul) akkor elzarna.

Ehhez nem kell tanulni semmit. A te megoldasod annyit tud hogy nem 2000ft a veszteseg hanem 0-2000 kozott valahol az ML tanulasi kepessegeitol fuggoen.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Csőtörésnél nem a víz elvesztése a probléma, hanem az épületben okozott kár, amit hiába térít meg esetleg a biztosító teljes mértékben, akkor is egy csomó bosszúsággal jár. A másik ilyen probléma az, amikor csak szivárog a víz a falban, rongálva annak szerkezetét, ehhez konkrétan mérned kell, hogy van-e akkor is fogyasztás, ha amúgy nem szabadna lennie. A legtöbb csőtörés így kezdődik, aztán eszkalálódik.

--
https://iotguru.live

Amit te irsz is igy valos usecase (csatlakozo elenged), de szerintem az nyomasprobaval es evente rgyszer ranezel, hogy ejszaka ment-e a vizora, ugy, hogy minden el volt zarva; kiszurheto.

A masik hogy egy csatlakozo eldurran foleg nyaraloban, es pikk-pakk elmegy 50m3. Nekem a vizoraaknaban ment szet a kpe-3/4"-es idom olyan 4m3 viz ment el mire eszrevettem.

A locsoloslag gyorscsatlakozoi rendszeresen szetmennek. Volt hogy ugyfelejtettem a kerti csapot ejszaka, es reggelre szep kis to volt...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"A locsoloslag gyorscsatlakozoi rendszeresen szetmennek. Volt hogy ugyfelejtettem a kerti csapot ejszaka, es reggelre szep kis to volt..."

Locsolás után nekem atomi művelet a slaghoz legközelebbi csap fizikai elzárása, nem-maszkolható interrupt-ra se reagálok ezen művelet befejezéséig :)

nálunk egy összeillesztés ment el, 180m3 víz folyt el.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

ez mennyi idő alatt történt?
--

Mi épp 3700m3-nél járunk egy társasházban....*rolleyes*

Azért láttam én már olyan helyzetet, hogy a présháznál az aknában szétfagyott a cső valamikor tél elején, aztán jöttek az enyhébb idők és hónapokon át folyt el a víz. Jó sok köbméter és több száz ezer forint bánta.

De igen, pl. a lakásban egy kevés elfolyt víz is egy csomó kárt tud okozni.

A legrosszabb talán az, amikor a szomszéd vagy az alattad lakó jön, és szól, hogy eláztattad, hámlik a festék, a vakolat, potyognak a csempék, nálad meg nem is látszott, mert csak egy gombostűfejnyi luk volt az egyik csövön, és a falban szépen csendben elszivárgott az a kevés víz, ami ott kijött.

Az én olvasatomban nem azon kellene lennie a hangsúlynak, hogy minden vacak elérhető az internetről, hanem arról, hogy mindenféle vacakot rendszerbe lehet kapcsolni. (nem is kellene minden vacakot elérni az internetről, az alább szereplő Intranet of Things nekem is szimpatikusabb)

Én például a házat és a kertet is automatizálom, nagyon kényelmes. Sok odafigyeléstől és kézi tevékenységtől megkímél, ráadásul egy integrált felületen mindent el tudok érni. Akár távolról is, ha VPN-nel bekapcsolódok a házba. Nem érzem biztonsági problémának (nyilván nagyobb a kockázat, mintha semmi nem lenne, de a haszon jóval nagyobb).

Mi az amit konkrétan autómatizálsz? Mondanál erről egy pár szót (mondatot)?
--
:wq

Ház:
- riasztó: riasztás esetén minden lámpa felkapcsolódik, redőnyök felmennek (itt még TODO, hogy kamerák folyamatosan vegyenek)
- redőnyök: árnyékolás (fényerősségtől függően, napállásnak megfelelő oldalakon) és esti leegendés; reggeli ébresztőkör redőnyök felmennek
- melegvíz készítésekor leáll a fűtés és nem is megy az esti időben, hogy ne szívja le a hőtárolót, kivéve a fürdőket, ahol 20%-on megy a padlófűtés temperálni (főleg a garázs hőéhes)
- elutazás esetén távolról visszakapcsolható a napi melegvíz készítés
- mosás/teregetés, főzés esetén szellőző extra fokozatba kapcsolható 30 percig
- lehetne jelenlét szimulációt a lámpákkal (a redőny automatikus mozgása eddig megoldotta, szomszédok sokszor azt hitték, itthon vagyunk, mikor elutaztunk)
- ha sötétben érünk haza, garázs lámpája automatikusan felkapcsolódik, nagyon kényelmes, hogy nem sötétben kell botorkálni (hasonló külső lámpák is felkapcsolódnak, ami könnyíti a bejárást)
- riasztáskor (nincs itthon az ember) elzárhatók a vízcsapok (ugyanígy sok mindent lehet áramtalanítani is egy központi mágnes kapcsolóval)
- padlófűtés szabályozás, hogy ne emelkedjen túl gyorsan a padló hőmérséklete (parketta)
- ha fentről le akarok menni a konyhába, már az emeleten fel tudom kapcsolni a pult világítását: enyhe fénynek köszönhetően nem kell több lámpát kapcsolni (visszafelé is igaz: elég fent lekapcsolni)
...

Kert:
- kapu automatikus nyitása, ha kertész vagy hasonló jön (van/volt, aki kapott távirányítót, de így egyszerűbb, akár adott időben automatikusan is nyitható); nyitáskor/záráskor jön értesítés, tudom mikor jött/ment
- ha nincs otthon senki, futár hoz valamit és nem kell fizetni, kinyitható a kapu, be tudja tenni eldugott helyre
- öntöző körök tetszőleges rugalmassággal futtathatók (például többször megy kevesebbet ciklusban, hogy legyen ideje felszívódni a vízben), nem kell kimenni a kertbe bekapcsolni (már vannak Wifis vezérlők, ez igaz, de az egész vízkezelés integrált)
- folyamatban van nyomás alapon szivárgás vagy szűrő tömődés detektálása
- kerti tartály automatikus töltése patakból: ha tiszta a patak vize (nem zavaros), elindítom a töltést, automatikusan leáll
- vízkonnektort X időre be tudom kapcsolni: addig biztosítja a nyomást, utána nem (nyomáskapcsoló funkció)
- kerti tó szűrőkörben is tudom érzékelni, mikor kell szkimmert tisztítani (van, amikor ritkán kell ránézni, van, amikor gyakrabban, enélkül tipikusan elfelejti az ember, a sok szivattyú ki/be nem célszerű)
- kerti csobogó időzítéssel: x időnként bekapcsol valamennyi időre, hogy ne rozsdásodjon be, de azt is tudom, hogy bekapcsolom néhány órára, ha kint vagyunk a kertben is bámulni szeretném
- kerti tó szintjének automatikus szabályozása
- medence víz szintjének automatikus szabályozása (ha nincs elég víz, az is problémát okoz, ha ott felejtem a slagot és túltöltöm, az is sok kárt tud okozni - volt már rá példa)
...

Ezek némelyike baromi apróságnak tűnik, de a mindennapi életben nagyon hasznosak, sokkal kevesebb felé kell figyelni. Néha nyilván rá kell nézni erre-arra, hogy rendben van-e, de sokkal egyszerűbb. Ha nincs kert, pláne mindenféle extrával, nyilván még egyszerűbb lenne, de az egy más történet. Engem pihentet a kert.

Külön jó, hogy ehhez a sok dologhoz nem 47 alkalmazás van a telefonon, hanem 2: egyik az automatizálás, másik a kamerák (+3. a VPN). Bár talán a kamerák is berakhatók lennének az automatizálásba, de ezzel több okból sem szeretnék izzadni.

automatizálás level 9000!
--

Milyen software stacket használsz?

Olyat, amit le akarok cserélni :-)

KNX alapú a rendszer, Gira HomeServer a központ. Ha tudsz valamit ajánlani, megköszönöm, mert sok problémám van vele, nagyon nehézkes (süt az egészből, hogy villamosmérnökök tákolták). Egy fontos jó tulajdonsága van azért: ami fut, az stabilan fut, szerver oldalon nincsen fagyás/akadás/újraindulás.

Ha lesz egy kis nyugi, majd ki akarom bővíteni 1-2 rádiós érzékelővel (hűtőbe vettem már bluetooth-os hőmérőt, bluetooth AP-m is van már, úgyhogy egy lépés a hűtő monitorozása; talajnedvesség érzékelőt szeretnék a rendszerbe integrálni, ilyenből is vettem már néhányat, de az utóbbi időben nem volt időm foglalkozni vele).

A hutobol mennyire jut ki a BT jel?

A hűtő körül van egy bútorlap burkolat, azon van a BT AP. A mélyhűtő egy válaszfallal odébb van, az is ok.

Idézet:
elutazás esetén távolról visszakapcsolható a napi melegvíz készítés

Nekem ez (és a fűtés) volt annyira fontos, hogy emiatt kezdtem az egészbe.

Az asszony sípol, ha hazaérünk és nem lehet fürdeni meg hideg van.
Ha nem lehet távolról bekapcsolni, akkor bekapcsolva kéne hagyni akár hetekre, amíg nem vagyunk otthon, akkor meg én sípolnék.

Ha tervezhető előre a visszaérkezés napja, akkor szinte minden értelmesebb basic termosztátban van holiday funkció 1-99 nap visszaszámolással. Amint a beállított érték lejár, visszakapcsol normál üzemre, praktikusan a hazaérkezés napján.
--

Igen, egy ilyen megoldás is jó lenne.

Mondjuk ilyen termosztátot még nem láttam az eddigi lakásaimban. Vagy holt buták voltak (vagyis tudott egy beállított hőfokot tartani vagy időre (órától óráig) kapcsolt), vagy be lehetett programozni tipikusan 1 heti mintát és ismétlődést.

Persze lehet, hogy ez egy friss találmány, a mostani házban 4 éves a termosztát, abban még nincs ilyen.

Honeywell cm707 rádiós (nem-wifi!) termosztátom van, az tudja ezt. Nem mai darab.
--

Hát, akkor talán az lehet, hogy nem tudják a basic termosztátok.

Jo sok a negativ valaszlehetoseg..:)

Esetleg a kerdezo velemenyet tukrozi?

Amugy az adatbiztonsaghoz: IoT-t lehet epiteni (pl hazon belul) felho nelkul is, szoval a biztonsagi aggalyok ilyen esetben sztm nem olyan jelentosek.

én sem értem miért van összekapcsolva a szavazásban az IoT meg a felhő meg az adatbiztonság

Azert, mert az IoT fogalmaba beletartozik az is, hogy te Internetrol (erted: "Internet" of Things) iranyitod a kutyujeidet es ennek kiszolgalashoz kell a felho es maris ott vagyunk az adatbiztonsag kerdesenel.
Majd ha lesz szavazas az LoT-rol (LAN of Things), akkor beszeljunk az offline automatizalasokrol.

Elvileg nem kell/kéne használnia felhőt, elég (lenne), ha WAN-on keresztül hozzá lehet(ne) férni (ip:port). Az már más kérdés, hogy az ilyen cuccok legtöbbje csak valami zárt forrású szaron hajlandó kommunikálni.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

+1

az internet of things nem kéne, hogy felhőt is jelentsen, az IP kamera is internet of things, az hogy van olyan kamera IS ami egy felhőszolgáltatásra van kapcsolva, az egy dolog. van ilyen is, olyan is, nem? esetleg cloud of things, vagy hasonló nevek kellhetnek a különválasztásra.

"kell a felho" kell a frászt!
2 évvel ezelőtt érdekelt ez nagyon. Összeraktam egy kis rendszert próbából: Rpi0w, mosquitto, node.red, ESP32, MongooseOS, BME280. Azóta is megy, eleinte LoT, de mióta beállítottam a VPN-t, a világon bárhonnan ránézhetek. rpi helyett lehetne gépem egy szerverparkban, nem felhő.
IoT-nek nagy jövője van, de a mostani szolgáltatások többsége csakugyan gyomorforgató.

Szerk.: Nem vagyok se sw fejlesztő, se rendszeradmin. Ha a korlátolt képességeimmel én is össze tudtam rakni egy minimál rendszert, akkor a nagy cégeknél nyilván nem technológiai okokból erőltetik a felhőt.

Két kérdés: a mentés és frissítés milyen rendszerességű?

--
https://iotguru.live

Mentés, mint backup? Nincs. Szöveges fájlokba logolok, de nem is használom semmire. Egy napi grafikont a node.red dashboard megjelenít, azt szoktam csak megnézni néha.
Raspbian-t pár havonta, mongooseOS-t kb félévente frissítem.

De ezek kevésbé relevánsak a fenti témához. A saját példámat csak arra hoztam fel, hogy "kell felhő". Speciális szaktudás nélkül, pár nap alatt össze lehet hozni egy prototípust, ami működik, de nem felhő. Még pár napnyi utánajárással, tutorial-okat követve biztonságossá is tehető. Ha meg termékről van szó, gondolom félig automatizált frissítések és tesztek is lehetnek.
Annak, hogy a jelenlegi megoldások központi szervereket használnak, inkább gazdasági okai lehetnek. Az implementációk pedig ugye több szempontból megkérdőjelezhetőek.

Én valahogy nem hiszek abban, hogy speciális szaktudás nélkül biztonságossá tehető egy IoT rendszer, az egy szimpla önáltatás.

--
https://iotguru.live

Ezen én is gondolkodtam.

Valószínűleg az "építeni" a megfejtés. Amit te állítasz össze vagy te gyártattatsz le erre képes céggel, az a te kontrolod alatt marad.

Viszont a kereskedelmi forgalomban kapható eszközök jellemzően a gyártó szolgáltatáscsomagjához vannak kapcsolva. Azaz, közvetlenül, egyénileg mennek ki a netre és a vezérlés a szolgáltatónál van. Láttunk is már ezzel kapcsolatban problémákat, limitációkat: eol termék működésének megszűnése. Régiókorlátozás, hogy ne használhasd más országban a terméket, mint ahova azt szánták - vedd meg a másik régiósat.

Szóval szerintem az lehetne értelmesebb konzumer megoldás, ha lenne egy helyi hub, amire minden kapcsolódik és teljesen az ügyfél kontrolálhatja. S onnan valami szabványos módon esetleg felkapcsolódhatna szolgáltatók szervereire vagy saját megoldására. Attól függően, hogy mennyire akar önálló lenni.

>Szóval szerintem az lehetne értelmesebb konzumer megoldás, ha lenne egy helyi hub, amire minden kapcsolódik és teljesen az ügyfél kontrolálhatja. S onnan valami szabványos módon esetleg felkapcsolódhatna szolgáltatók szervereire vagy saját megoldására. Attól függően, hogy mennyire akar önálló lenni.

Hehh, bilibe lóg a kezed. A júzerek 99.5%-ának olyan cucc kell, amit bedug és működik, mindezt olcsón, lehetőleg nagyon. Nem akar hubot vásárolni, azzal szarakodni, átlag usernek már a router kezelése is problémát jelent. A gyártó meg úgy tudja annyiért adni, amennyiért, hogy kispórol belőle mindent, illetve belekalkulálja, hogy 2 év múlva majd veszel tőle egy újabbat. Ezért a saját rendszerébe zár, a saját, többiekkel inkompatibilis felhős vackára. Kereszt kompatibilitás fel se merül, pár user persze pampog miatta, de lenyelik inkább ők is a békát.

Saját hostolós cuccok nem véletlenül csak "lábbal hajtós" opensource geek játékszerek léteznek, esetleg pár borsos árú kickstarteres projekt. Léteznek, bárki számára elérhetőek, ha lenne rájuk valós piaci igény, nyilván hamar le tudnák nyomni a konkurenciát. Az, hogy marék hobbista szórakozása az összes, jól mutatja, nem érdekel senkit az ilyesmi.

"Halott - 10-15 éve nagyon szép esélye lett volna terjedni, de mára az emberek bizalmatlansága túl erős privacy terén"

Haha :)

+1

én is ezen nevettem fel, hogy lenne már erős a bizalmatlanság, volt pár cikk pár tech oldalon, meglepne, ha lenne piacilag komolyan vehető hatása, de fixme

+1

Ha az embereket érdekelné a privacy annyira, hogy ez a terjedés sebességét befolyásolhatná egyáltalán, akkor ma üres lenne a facebook. Persze tény, hogy sokan azt mondják, hogy érdekli őket, de igazából nem sokat tesznek érte. Fontos a privacy, de a messenger mellé nem rak fel egy signal-t, mert két üzenetküldő nem kell neki...

Botnet of Things :)

IoT-röl (consumer market) beszélünk vagy IIoT-röl (Industrial IoT)?

+1

Egy FB csoportban olvastam, hogy valaki elutazott és otthon lekapcsolta az áramot a fél házban, de a lényeg, hogy nem volt internet amíg nem volt otthon, addig a sonoff reléjét nem vezérelték az internetről és szétdurrant a medence melegítő csőrendszere. Persze használhatott volna egy nagyságrenddel olcsóbb időkapcsolót is, de azt nem tudta volna a telefonjáról nyomkodni :D

Van amiben hatalmas élőrlelepést hozhat, pl Industry 4.0, de sok helyre baromság vagy nem indokolt vagy mint az előző, tudjon mindent és legyen olcsó és amíg minden a helyén addig nem is szar.

És ez továbbra is így fog maradni. Egészen addig, amíg a FB csoport csinálja az okosságot a szakemberek helyett.
Ezt a jelenséget támogatják a szoftveresek (==betanított munkások), akik azt hiszik értenek valamihez. Szintúgy a hardveresek (==össze tud dugni - általában hibásan - két modult), abszolút nulla hardver hozzáértéssel.
Régen, amikor még nem volt mindennak 3-4 betűs angol rövidítése, még úgy hívták: kontár.

Ha olcsó lesz a cuccos ami reá csatlakozik a villámdelejes éterre, akkor a buták viszik majd, mint a cukrot!
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

a Sonoff-ot vagy a Philips Hue-t nem tekintem IoT-nak. Ezek net kapcsolattal elátott céleszközök, most már relativ olcsó áron.

IoT számomra egy olyan berendezés (kütyü), ami az emberek életét hivatott megkönnyíteni és nem feltétlen szélessávú adatkapcsolattal van ellátva (=az IoT-ba való osztályozást nem a sávszélesség indokolja).
Példák:
egérfogó: jelet ad, ha "kapás" van. 1 bitet kell küldenie, meg esetleg egy heartbeat-et napi 1x
konténer/betonelem szállító állvány/vasúti vagon: GPS poziciót jelent, x óránként
tüzcsap: jelzi az illegális vízvételezést, esetleges vízszennyezödést
stb, stb.

ezekre lettek a LoRaWAN és NB-IoT hálózatok és csomagok kitalálva. Egyes szolgáltatok már adnak SIM kártyát 500MB adatvolumennel 10 évre 10€-ért. Túl nagy öröme nem lesz a script kiddienek, ha sikerülne feltörnie, mert hamar leszopja az adatforgalmat. Ha egyáltalán sikerül feltörnie, mert ezek a cuccok nem tipikusan a neten lógnak, hanem saját hálózatban, aminek a gateway-ét berakják a te hosting szolgáltatódhoz száloptikán. Onnantól meg tied a felelösség, hogy hogyan engeded fel a villámdelejes éterre.

Az IoT szamomra haszonlo mint a felho. Azelott is volt, hogy elneveztek volna. Csak akkor a felho meg computing/data cluster volt, az IoT meg remote controllable eszkozok halmaza. Kicsit ugy erzem, hogy azok az emberek akik ugy gondoljak megvilagosodtak, hajlamosak tulmisztifikalni kifejezeseket meg ugy egyaltalan a fogyasztok valasztasi lehetoseget. Nyilvanvaloan terjedni fog minden ami botegyszeru es kenyelmesebbe teszi az emberek eletet olcson. Az nem biztos, hogy erre a buzzword 5 ev mulva is az IoT lesz.

-------------------------------------------------------------------
Semmi közöm ahhoz, ami aktuális. Az mindig látszat...

Baromságnak tartom ezt az egész IoT dolgot. Van olyan terület ahol van létjogosultsága, de alapvetően mindenre megpróbálják ráhúzni kisebb-nagyobb sikerrel.

Igazából elterjedtség tekintetében is csak azok körében volt jelentős, akik tech b*zik. Akik egy kicsit jobban belátnak a dolgokba és érdekli őket az adatbiztonság azok messzire kerülik.

Lényegében ez az IoT kb annyi, hogy a gyárak/termelések esetén alkalmazott eszközök, tehát hogy az adatokat egy helyről ki lehet nyerni és nem kell egyesével utána járni az még rendben van, bár ezt anno még nem nevezték IoT-nak. Az hogy minden, mondom MINDEN adat a felhőbe megy, ahol a fene sem tudja, hogy az üzemeltető cég miket is csinál az adatokkal, ott már problémák vannak.

Lásd példának mikor azt hiszem UK-ban elérhető gyermek karórákat sikerült feltörni és bármelyik gyermek pontos helyzetét ki lehetett nyerni belőle. Nem mondom inkább, hogy egy ilyet mire és ki tudna használni. Vagy még korábban volt egy olyan játék amelyre hang üzeneteket lehetett küldeni. Azt is sikerült feltörni és az összes üzenethez (visszamenőleg) hozzá bírtak férni. Anyuka/apuka küld a gyermeknek egy üzenetet, hogy pár órával később érnek haza és aki megszerezte az információt az egyből tudja, hogy szabad a ház addig...

Vagy ha nem is ilyen biztonsági oldalról nézzük ezeket. Nemrégiben volt egy nagyobb visszhangja annak, hogy egy okos otthon eszközöket gyártó cég megszűnik vagy csak adott termékhez kapcsolódó szolgáltatásokat állítja le. Mindenki aki az adott terméket használta vakarhatta a fejét, hogy akkor most mit is csináljon, mert az eszköz onnantól kezdve maximum porfogónak használható.

Vagy nézzük a dizájn oldalt. Azt hiszem pont itt volt fenn nemrég egy videó, egy okos villanykörte (annyiban okos, hogy Wi-Fi Repeater-ként is üzemelt) reset-ről. Hát már a fejemet fogtam, mikor néztem és a hozzászólásokat is olvastam. Egy gomb van az egészen, be/ki. 5-ször csináld meg, hogy 5 másodpercre bekapcsolod, majd 3 másodpercre ki. Ha elrontottad a számolást, akkor újra kell csinálni. Kész vicc.

Megpróbálnak manapság már minden sz*rt eladni, mert hát az SMART meg IoT, ez a jövő... Hát nem tudom, én inkább maradok a hagyományos dolgoknál és inkább veszek minden feladatra céleszközt.

Szerk.:
Bezzeg anno még röhögtünk mikor a NetBSD kenyérpirítót megmutatták. Manapság meg már lassan mindenhol olyan lesz.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

"Akik egy kicsit jobban belátnak a dolgokba és érdekli őket az adatbiztonság azok messzire kerülik."

Nincsenek sokan, azt azért gondolom tudod.

- - - - -

"Az hogy minden, mondom MINDEN adat a felhőbe megy, ahol a fene sem tudja, hogy az üzemeltető cég miket is csinál az adatokkal, ott már problémák vannak."

Hirtelen eszembe jutott, hogy ha lekapcsolják a villany vagy víz vagy távhő szolgáltatásom, akkor sem tudok mit kezdeni. Lehet van ennek valami törvényi háttere, alapjogom van hozzá, hasonlók, de hirtelen látok valami párhuzamot.

- - - - -

Karóra, beszélgetések, miegymás törhetőségénél szerintem nem hangsúlyoztad ki a lényeget: centralizáltság. Majdnem minden törhető, a gond az, ha egyet törnek, akkor sokezer * ezer másik ember adata is ott van, és kontrollálni is lehet. Ez viszont nem technikai, hanem üzleti probléma: ha nem 1-2 nagy óriáscég lenne, akkor nem lenne egy helyen mindenki adata.

- - - - -

Az elévülés-elavulás-garancia és a design kérdések kb. minden más termék körében is léteznek, nem IoT specifikusak, lehet egy apró reset gombot rakni a villanykörtére, és van egy pár frissíthetetlen telefon is körülöttünk.

Felhő és víz+villany hasonlatban az sántít, hogy a felhőnek van állapota, a közműnek nincs. Lajtos kocsi, generátor megoldja a szolgáltatás pótlását, de ha nem éred el az adatokat, akkor nehezebb helyzetben vagy.

Ezt tovább is lehet göngyölíteni: lopás/támadás hatása, kivitelezhetősége.

"Vagy ha nem is ilyen biztonsági oldalról nézzük ezeket. Nemrégiben volt egy nagyobb visszhangja annak, hogy egy okos otthon eszközöket gyártó cég megszűnik vagy csak adott termékhez kapcsolódó szolgáltatásokat állítja le. Mindenki aki az adott terméket használta vakarhatta a fejét, hogy akkor most mit is csináljon, mert az eszköz onnantól kezdve maximum porfogónak használható"

Ez.

Nem a tiéd a cucc, mert valakinek bazi fontos, hogy a saját proprietary szarja fusson rajta. Update nincs a végtelenségig, backdoor pedig lesz. Lásd okostelefon. Nem, nem tökéletes a lineage, mert nem adnak ki mindent hozzá a gyártók, hogy az legyen. És mindenben ez az irány: nem a tiéd a termék, és nem is termék, hanem valami szolgáltatás, amiért fizess állandóan. Ja és sosincs kész, mert nincs rákényszerítve a gyártó, mert félkészen is piacra dobnak mindent, mert majd egy frissítés helyreteszi. És most már ez jön a kocsiknál is.

Olcsóbban el fog terjedni természetesen, azután az első hetek, hónapok tapasztalata után ott fog porosodni legtöbb összetevője, a kutyát nem érdekli majd, - (mint általában a játékkütyük sorsa. - Hát még, ha a garanciális idő után pénzbe kerülne a frissítések, és a tervezett elavulás miatti problémák megoldása..!?) Valamint, általában minden családban egy kivételesen "techbuzi" családtag szokta az ilyen fejlesztéseket kezelni, - ha "Ő megy", akkor hosszabb időre bukik az egész... (Ahhoz, hogy "emberek között" "megragadjon", egy központi mesterséges inteligenciának kellene kezelnie ingyenesen az IoT rendszereket, emberi beavatkozás nélkül. - Szerintem, majd ha a kihalásunk után, (alatt, következtében,) át tudja venni a Föld-i rendszerek üzemeltetését. - Véglegesen.)

Hogyhogy "el fog terjedni"? Szerintem már rég elterjedt, a fogkefémtől elkezdve a föld nedvességtartalom mérőmön át a kávéfőzőmig minden hálózatba van kötve, és ez egy teljesen jó dolog, hatékonyabbá, kényelmesebbé, energiatakarékosabbá teszi az életet, mivel minden folyamat optimalizálható.

Es ha mar mindent sikerult optimalizalni, akkor teged is kioptimalizalnak:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kik, és hogy és miért? Gyíkemberek?

A hatterhatalom:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azért az "okosotthon" (o.fogkefe és o.hangszóró..?) még távolról sem jellemez minden házat Magyaro.-n. Talán a napelemek telepítésével terjednek elsősorban az energia termelés-felhasználás önszabályozó rendszerei. Ez hozza magával a monitorozás igényét, és azzal együtt termosztát és további pluszszok. - Befektetésre pénzigényes, - kiépítésére is és a megtérülését illetően is lassú folyamat.., - a 4 millió nyugdíjas Magyarországában a házukat, lakásukat illetően nem annyira "húsba vágó", mint más felújítási témák, (pl. szigetelés, ablakcsere, fűtés-, tetőcsere, stb. - van itt bőven, ami még évtizedekig eszi a pénzt "okosságok" nélkül is.)

Nekem az IoT valami mást jelent mint a kérdezőnek, legalábbis a választási lehetőségekből kiindulva. Látom benne azt az előnyt, hogy a technológiát tudom monitorozni, irányítani. Eszembe sem jut harmadik félen keresztül végezni ezt.

Attól függ, hogy mit értünk IoT alatt. Mert amit jelenleg sokan IoT alatt értenek, az annyi, hogy mobilról (hangvezérléssel) kapcsolja a lámpát.

Pölö, mint karikatúra: https://www.facebook.com/IoTGuruLive/photos/a.689765818027015/880481652288763/

Az IoT ennél azért sokkal több, alapvetően az történik, hogy ami az iparban vezérlés- és szabályozástechnika címszóban kurva drágán elérhető volt pár gyártó termékeivel, az most elindult alulról szerveződve és belekerül olcsón az otthonokba. Nyilván vannak zsákutcák és szopások, de egészen jól halad a dolog.

--
https://iotguru.live

Széles körben el fog terjedni, olyan általános dolog lesz, mint az internet, vagy az okostelók, de szerintem nem 2-3 éven belül.

Ahhoz képest, hogy a kifejezés megszületése óta jóformán csak "innovációs" bullshit generátor előadásokban, cikkekben jön szembe, pont ez hiányzik az iparból. A technológia, a hardver régóta megvan, filléres, de valahogy képtelenek a gyártók a valós use-caset, illetve az "életérzést" mögé tenni. Még nem jelent meg az IoT "iPhone-ja".

1-2 kivételtől eltekintve (pl. remote vezérelhető termosztát) szinte csak gagyi értelmetlen játékszereket lehet kapni IoT címszó alatt jelenleg a konzumer piacon. A blútyúkos fogkefe meg az okosóra jó poén az első két hétben, átlaggéza kirázza párszor a csilivili appban a statokra, aztán mivel az üres számok nem jelentenek kb semmit, utána el se indítja az appot többet. Ha egy digitális személyi asszisztens szólna, hogy próbálj meg futni menni mert mostanság keveset mozogtál, vagy a boltban járva hogy vegyél csere fejet a fogkefédre mert már csak 1-2 hét lehet a mostaniban, akkor talán lehetne ezeknek is értelme, de ettől még baromi messze vagyunk.

Masok is felvetettek mar - mi koze az IoT-nek a Cloud-hoz???

OK, van metszet, de az egyik nem fugg a masiktol. Egyaltalan.

Otthon vannak szenzoraim, tudom vezerelni a lampakat, a legkondit, kazant, stb. Akar a telefonomrol is elerheto az egesz. En ezt nevezem IoT-nek.

Viszont mindez VPN-en keresztul elerheto csak (illetve az otthoni halozatrol), semmilyen szolgaltato nem kerul a kepbe.

A kerdezo megmagyarazhatna, miert keveri ossze az IoT-t a Clouddal. A ket fogalomnak nincs koze egymashoz, meg ha sok kutyu eseten a gyarto eleve Cloud megoldast alkalmaz az IoT termekeihez.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Az IoT nalam is inkabb Intranet of Things-t jelent :)

Igen, ez egy szerencsés definíció. :)

A legtöbb IoT eszköz esetén alap kritérium, hogy távolról is elérhető legyen, push notification-t küldjön események esetén vagy épp különböző szabályok alapján módosítson beállításain.
Ezt az eszközök 90%+-a cloud segítségével (külső szerverrel kommunikálva) oldja meg, mert így a legegyszerűbb: Kevesebb kompatibilitási probléma, nem kell a NAT-olással foglalkozni vagy hogy ugyanazon a hálózaton van-e a két egymásra ható eszköz.

Ezt nyilvan ertem, csak ne mossuk mar ossze a ket fogalmat.

> Mi a véleményed az IoT (Internet of Things) terjedéséről
> [ ] Halott - az ötlet is halott volt eleve, a cloudban tárolt információról mindig mindenki tudta, hogy "nem eléggé az övé"

A kerdes kifejezetten csak IoT-t emlit, viszont az idezett valasz csak a cloudrol szol.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Még csak most, az 5G elterjedése ad lökést neki, hogy a pékbe ne terjedne el? A harmadik generációs önvezető járművek például az egyik legfontosabb use case.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Én alapvetően az iot kütyüket jó dolognak tartom, viszont privacy szempontból aggályosnak, szóval inkább ráálltam a home made iot dolgok gondolatára. Rpi, saját hálón belül közlekedő adatok, barkács házi okosságok, igazából gyakorolni/tanulni is hibátlan. Tervben van most redőnyt fel/lehúzó motor, napellenzőt nagy szélben visszatekerő cucc, kertbe locsolóhoz scheduler, ilyesmik. Illetve van robotporszívóm ami nem tudom mennyire minősül iot kategóriának de nekem speciel nagyon bejön :)

Az hogy a "klasszikus értelemben vett" iot sorsa mi lesz, az egy nagyon jó kérdés. Szerintem szépen lassan beszivárog a köztudatba de inkább mint jópofaság, kiegészítő dolog. Aztán majd jön valami nagy katasztrófa amikor okos wc kefék dosolják le a fél világot, akkor majd elgondolkodnak a biztonság kérdésén a gyártók, viszont a jelenlegi állapotában szerintem tarthatatlan.