Szerinted is trágya az Ubuntu mostani szofverközpontja?

Címkék

Igen
26% (81 szavazat)
Nem
7% (22 szavazat)
Whatever
32% (99 szavazat)
Csak az eredmény érdekel (vagy az sem)
35% (110 szavazat)
Összes szavazat: 312

Hozzászólások

A korábbi szoftver-központ lassú, meg egy bloatware volt, de legalább lehetett használni, viszont ez a mostani... Meh
Nekem telepítés után az egyik első dolgom volt, hogy felraktam a Synaptic-ot, a szoftver-központot meg leszedtem, és ez nekem így remekül működik is, de egy 1-bites felhasználónak nem hiszem, hogy optimális.

Engem inkabb a Snapok csesznek fel. Mindig irtoztam azoktol rendszerektol, ahol egynel tobb telepito eszkoz van felrakva. Raadasul nem minden app mukodik ertelmesen Snappkent, pl vscode nem latja a lokal sdk-kat, mert kontenerben fut.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Én telepítettem a VLC-t, átmásoltam a konfig fájlokat, és... A VLC alap beállításokkal indult. Egy ideig próbálkoztam helyrehozni a dolgot, aztán rájöttem, hogy ez azért történt, mert snap-ként települt, és az nem a .config könyvtárból olvassa be a konfig fájlokat (mer' miért is?). Ez volt az a pont, amikor végleg kukáztam a gnome-software (szoftverközpont) csomagot. De egyébként ezt leszámítva is elég sok nyomora van szegénynek, szerintem most ez az egyik leggyengébb elem az Ubuntu-n.

Ja, hogy ez egy Gnome3, vagy mi a fittyfene szoftverközpont?
Nem tudom, hogyan működik, de a KDE-s Discover nevű kollégája is megemészti az erőforrásokat, ellenben nem csak egy mezei apt update-et hajt végre, így kicsivel előrébb lehet vele az ember, mint a Synaptic-kal.

Hogy mije? Az Ubuntunak van szoftverközpontja? :D

--
trey @ gépház

Parancsokat hasonlítasz egy interaktív programhoz.
Mit tud az mc, amit a cp, mv, cd, mkdir, chmod nem tud?

Konkrétan én a következők miatt szeretem:
- lehet látni a listát, és kézzel válogatni belőle. Pl. egy nagyobb upgrade esetén szét tudom szedni kisebb, veszélytelenebbnek ítélt részekre.
- ha valami gond van, pl. valami eltörne valami mást, akkor ugyan az aptitude is felajánl alapból több megoldási javaslatot, de kézzel is végig lehet nézni, hogy mi és miért panaszkodik, és be tudod állítani, hogy mit szeretnél (ez nekem azért jó, mert stable és testing forrást használok, és van olyan, hogy a testing nem konzisztens, pl. egy frissebb A-nak kellene egy frissebb B, de C-nek a frissebb B nem jó, és C-ből még nincs frissebb verzió testingben).
- logolja, hogy mikor milyen csomagot változtatott, így ha valami nem jó, meg lehet nézni, mi is történt.
- be lehet állítani, melyik csomagot akarom megtartani, és melyik az, ami csak függőségek miatt van fent és nem bánnám, ha leszedné madj egyszer a jövőben.

Sosem használtam ilyeneket egyik disztribúción sem.

Valahogy hamarabb megtaláltam mindig mindent amikor konzolon keresztül kerestem és telepítettem

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Mindig is egy kalap szar volt... Próbál hülyebiztos lenni, de mióta össze-vissza telepít snapeket meg deb-eket, hát azóta messze kerülöm. F@szomnak erőltetik a snapeket olyan esetben, amikor amúgy bőven lehetne deb-et is csinálni...

Úgy látom nem csak én gondolom ezt.
Egy rakat f0s volt szerintem mindig is. A Mint és a Debian szoftverközpontja sokkal használhatóbb, de inkább az aptitude. Sajnos a deb csomagok jellemzően elavultak, sokszor a fejlesztő oldaláról szerzem be a cuccokat. A Snapot nem értem minek erőltetik, viszont az appimage barátom :)
---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

"F@szomnak erőltetik a snapeket olyan esetben, amikor amúgy bőven lehetne deb-et is csinálni."

Erőltetik?

A szoftverközpont támogatja a snap és deb csomagokat is. Nincs egyik sem előnyben részesítve a másikkal szemben. Ha egy program elérhető mindkét formában, eldöntheted melyiket telepíted.

Még is milyen kifacsart logika alapján vált egy _választási lehetőség_ számodra erőszakká?

"Ha egy program elérhető mindkét formaban" hat epp ez az eroltetes, hogy mar nem erheto el minden mindn formatumban. Ha viszont csak snap van es kozben az alkalmazas nem mukodik megfeleloen konterben, akkor van a baj.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Whatevert jelöltem, ami azt jelentette, hogy fogalmam sem volt róla, hogy létezik. Pedig egyelőre Ubuntu felhasználó vagyok.

Régóta mintelek, igazából ami a szembejövő ubuntukon zavar hogy ha véletlen rákattintok egy deb-re akkor nem a gdebi jön fel hanem ez a valami. Na akkor irány a terminál és mehet a jó öreg dpkg -i kiskutyafüle.deb

Lehet a régi megszokás, de nekem ezek az új szoftverboltok inkább tűnnek felesleges bloatware-nek, de megértem hogy próbálják behúzni a mezei usereket és mivel rám nincs kényszerítve ezért... whatever.

Én is Mint-et tolom régóta. Használom néha a szoftverközpontot, amikor lusta vagyok kiguglizni, hogy adott feladatra milyen szoftverek érhetőek el, és látni akarom a screenshotokat is. Synaptic nyilván majdnem ilyen hatékony a célra, viszont abban nem tudom megnézni a screenshotokat. Bár a helyük megvan, de nem bírom kivárni hogy vajon képes-e letölteni.

Whatever-re szavaztam... ha már itt tartunk azért a snap elég Mir/Unity gyanús dolog; megint sikerült valami redundanciát teremteni, ahol nem vagyok biztos benne, hogy jó ötlet volt. (snap vs. flatpak) Mindenki azon sír 25 éve, hogy a Linux disztrókon nincs közös csomagformátum: hát most rögtön lett kettő közös formátum.

Mondjuk a két előbb említett esetben az Ubuntu korrigált már, és szerencsére az ilyen kisérleti dolgok nélkül is egész jól el lehet lenni.

"Mindenki azon sír 25 éve, hogy a Linux disztrókon nincs közös csomagformátum: hát most rögtön lett kettő közös formátum."

https://xkcd.com/927/

(Egyébként, ha jól tudom, Debian alapú disztrókon ezért csináltak az "alien" csomagot, amivel rpm-ből deb-et lehet konvertálni.)

Nekem a flathub nagyon bejött, nagyjából ami ott van elég is pár cucc van ami nem onnan való de az meg fogalmam sincs honnan van mert beírom apt-get install programnév és jön a cucc. Öszintén megmondom fogalmam nincs milyen az ubuntu szoftverboltja.

Kezdőknek kifejezetten hasznos lehet. Akinek meg nem kell nem kötelező használni, ráadásul van alternatíva is.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Amióta nem tudja eldönteni a Canonical, hogy az ubuntuban deb vagy snap legyen azóta nem használom. Unity dobása után mikor frissítettem, jött ez a szoftverközpont ahol duplán volt minden. Első dolgom volt törölni a gnome-software-plugin-snap csomagot, aztán a gnome-software csomagot, majd a komplett gnomot majd a komplett ubuntut... Ahogy elkezdte erőltetni a waylandet amin nem ment a synaptic meg a gparted, na akkor betelt a pohár és formáztam is az ssd-t. Arról nem is beszélve, hogy full amd gépen a gnome egy kalap sz*r..

---
Amíg a test renyhe, az elme dolgozik...
Software ist wie Sex, es ist besser mit einem Pinguin. :)

whatever: laikusként Ubuntu-t az új használt gépemre már nem engedtem vissza mert azt éreztem hogy túlságosan kiszolgál ezért irányít, így azt sem tudom hogy milyen a legújabb boltja, amit addig sem használtam amíg lehetett volna :).
A Debian nevű szülője meg a Mate-val számomra jobb mint az Ubuntu valaha volt, bolt nélkül vagy sem.

"Amióta nem tudja eldönteni a Canonical, hogy az ubuntuban deb vagy snap legyen azóta nem használom"

Miért ne tudná eldönteni?! A snap egy plusz opció a meglévő rendszer fölé, ha nem akarod nem használod.

"Ahogy elkezdte erőltetni a waylandet"

Ismét csak: Miben nyilvánult meg az erőltetés? Mert ahogy látom opcionális. Lehetőséged van használni, nem kényszerít rá senki.

Ha nem lennenek csomagok amik csak az egyik vagy masikban erheto el, akkor az lenne, aamit mondasz. De sajna mivel hisznek a snap-ben van, ami mar csak ott erheto el, es ha az epp nem kontenerizelhato, akkor baj van (lehet vadaszni mas modot, hogy telepitsd). En talalkoztam mar ilyennel.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Nem akarom védeni az Ubuntut, mert valóban egyre szarabb, kezdenek a linuxos világ Windowsa lenni, a Canonical pedig az MS-re hasonlítani. A snapot, flatpakot, stb. is utálom. De amiket írsz, azok nekem user errornak tűnnek.

Azt kell érteni, hogy egyik disztró tárolója sem teljes, csomagok mindig fognak hiányozni. Ezért minden disztró próbál több lábon állni, az Arch-alapú disztrók az AUR-ra támaszkodnak, az Ubuntu és társai eddig a PPA-kat tolták, de most lettek újabb opciók, pl. a snap. Ezzel semmi baj nincs.

A Waylandet ki tudod kapcsolni Ubuntun, bejelentkezéskor Gnome Wayland session helyett a X.org-os opciót választod, és már meg is szabadultál a Waylandtől.

Azt végképp nem tudom értelmezni, hogy a full AMD-s gépen mitől rosszabb az Ubuntu, mint mondjuk full intelesen? Miben nyilvánul ez meg pontosan?

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Szerintem ezeknek a "szoftver-hirdető központoknak" egyetlen végcélja, megteremteni a fizetős felhasználók szoftver-kánaánját. - Hogy ki mikor meri a Linux világában elsőként, az aljas célból írt szoftverek szűrésével és nagy volumenű kínálattal meglépni..,(?) na erre lehetne szavazást-fogadást kiírni... (Természetesen, az a 30% jutalék jól jönne az opr.-fejlesztőknek. - Egyébként működő megoldásként a "Linux-desktop" évét is közelebbre sikerülne hozni vele.)

Minden ilyen grafikus szoftverközpont trágya, nem csak az Ubuntué. Nem véletlen, hogy aki nem kezdő linuxos, inkább terminálban, konzolban használja a csomagkezelőt ezek helyett, sokkal megbízhatóbb, egyszerűbb, hatékonyabb.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Őszintén szólva én még linuxon 1 bites felhasználónak számítok szerintem, de az új áruházban nem szimpatikus, hogy már kötelezően a snap verziót telepíti, ha elérhető. Pedig pl a Spotify snap verziója (ez többek tapasztalata, nem csak az enyém) jelentősen lassabban indul.

Maga a bolt viszont szerintem hatalmas könnyedség a kedző felhasználóknak. Átlag ember számára átláthatóbb, mint mondjuk az octopi vagy a synaptic és a rendszert se lehet vele annyira könnyen elkurelálni.

Amikor elkezdtem Linuxot használni, a synaptic volt a "szoftverközpont".. Közben teltek-múltak évek.. Jött a Mint az ő saját tetszetős megoldásukkal, de nekem ott is az első dolgom volt, hogy egy synaptic-ot feltegyek, érdekes módon bár a synapticot terminálban telepítettem, eszembe nem jutott csak terminálban az aptot csesztetni, pedig sokat tanultam volna belőle.. Ezekkel a szoftverközpontokkal az a baj, hogy lassan már mindegyik asztali környezetnek is van sajátja, de a függőségeket vagy nem lehet bennük nyomon követni, vagy a frissítések nem jelennek meg mindig rendesen..

Régebbi Ubuntuknál előfordult, hogy "frissítés" után kézzel kellett mókolni benne amíg helyreállt. Legtöbbször a VirtualBox-os modulok nem fordulnak, de volt PGP hiba is.
Aztán, a régebbi kerneleket is kézzel kell törölgetni.