Elmennél Csernobilba kirándulni?

 ( BlinTux | 2019. június 14., péntek - 9:32 )
Igen, kíváncsi vagyok a helyre!
32% (142 szavazat)
Nem, mert nem érdekel, vagy félek.
57% (247 szavazat)
Csak az eredmény, vagy még az sem érdekel.
11% (48 szavazat)
Összes szavazat: 437

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egy jó paintball meccsre elmennék. Lenne hangulata, hozná a Metro, Fear stb. feelinget :)

--
trey @ gépház

azt lehet siman akarmelyik regi/elhagyatott magyar ipartelepen is, felesleges olyan messzire menni, tokugyanaz

Így van és utána ráadásul nem is világítasz a sötétben! (Trolololo :D)

Sosem tudhatod, voltak nálunk is érdekes, eltitkolt cuccok...

--
robyboy

Itthon is van olyan házgyári elemekből épült lakótelep, ahol a salakban "kattogós" dolgok vannak.
Amúgy általános iskolai osztálytársamat elkapta egy eső Csernobil után, évekig járhatott a fejbőre miatt a Kékgolyóba (Országos Onkológiai Intézet). Akiknek vannak ilyenek a közvetlen ismeretségében, az valszeg nem akar katasztrófaturistáskodni...

Egészen biztos, hogy a betegségének köze volt hozzá?

Egészen biztos. Győrben édesapám a haverokkal sörözött a kertben, amikor eleredt az eső. Amikor elállt, és visszamentek, a sör tetején olajfoltszerűség volt. Kiöntötték. Ez volt a szerencséjük.

--
robyboy

Mondjuk olaj nem jött ki a reaktorból, az inkább a hagyományos környezetszennyezés (hőerőmű, dízelmotor, trabant) része lehetett. Ami Csernobilból kijött, az már ott helyben sem volt látványos anyagmennyiség (vékony, fehér gőzcsík, a nagy része sima vízgőz, a veszélyes része a benne lévő rádioaktív anyag, jód-131 (0.4 kg, ez gondolom, valami jodid-só formájában jön le, felezési ideje 8 óra), cézium-137 (24 kg, fém, valami só formájában jön le, T1/2 ~ 30 év), xenon-izotópok (nemesgáz, pl. Xe-133, 5 nap felezési idő), tellúr-132 (fém, T1/2 ~ 78 óra), üzemanyag (kb. 6 tonna! de a nagy része, 80-90 %-a nagyobb szemcsékben, ami a zónába hullott le). Amekkora területen eloszlott, sehol sem alkothatott látható mennyiséget, az eső annál több nagyságrenddel több egyéb mocskot (korom, por) tartalmaz.

Ráadásul eleinte nem Magyarország felé hozta a szél a szennyeződést, hanem északnyugatra, Skandinávia és Németország felé. Napokkal később kezdett errefelé is terjedni, amikorra már annyira szétoszlott, hogy nem okozott nálunk nagy sugárzás szennyeződést.

Csakis radioaktív cucc lehetett a sörben, semmi más. Mondjuk jó hogy kiöntötték, de nem azért, hanem mert a vizes sör az elég szar.

Tehát ami a sör mellé esett, azt nem öntötték ki, sugárzott tovább. Fuck logic. :) A sugárzás az nem olyan méreg, mint a gomba, meg a sósav, hogy csak akkor káros, ha valamivel a szervezetedbe juttatod.

Édesapám nem sokkal ezután rákos lett, de szerencsére kigyógyult belőle, és mai napig él, 70 felett van már.

--
robyboy

Természetesen radioaktív anyagok mindenhol vannak, különböző mennyiségben. Az ércekben is, annak egy része összegyűlik a kohósalakban, így abban több van, mint más építőanyagokban. Ami nehézfémet tartalmaz, általában abba is jut (régi zöld mázak). Az, hogy ez mérhető, még nem jelenti azt, hogy bajod is lesz tőle, inkább azt, hogy jó a méréstechnika. A Föld természetes aktivitása az évmilliók során csökkent, amikor a sejtek szerkezete kialakult, több volt, ki kellett bírniuk.

A haverod hol kapta el az eső? Valahol Pripjaty, Csernobil, Kijev környékén? Az akkori időjárási adatok alapján, mire a felhő Magyarország fölé jutott volna, a nagyja kihullott (amúgy szép nagy területre eloszolva), ott már determinisztikus hatás nem nagyon lehetett.

Mára már elbontották azokat az épületeket, amikre célozgatok de évtizedekig lakottak voltak. Egyértelműen egészségkárosító volt bennük lakni, legalábbis ez volt a szakvélemény végkövetkeztetése (az írója közeli ismerős volt, bár az utóbbi időben nem tartjuk a kapcsolatot). Szóval volt ilyen is. Hogy most is van-e kis hazánkban azt nem tudom.

Pest megyében. Ezt neki mondd, hogy nem lehetett rá hatása. Akkor volt hét éves. Kb ugyanazt a lemezt nyomod, amit az MKP nyomott a közeli rokonának, mint alacsony szintű vezetőnek. Az onkológusok viszont más lehetséges magyarázatot nem tartanak valószínűnek a betegség jellegéből, kezdetéből, és a többi egészségügyi adatából kifolyólag.

És az onkológus ismeri az akkori viszonyokat, tudja hogy merre mekkora mennyiségű radioaktív csapadék hullott? Mekkora dózis kell hogy valakin azonnal ilyen tünetek jelenjenek meg? Ha egy eső ilyet okozott, akkor mások - tömegesen- miért nem lettek betegek? Amire az eső ráhullott - autók, házak, utak, stb- azok miért nem lettek szennyezettek és okoztak másoknak ilyen szintű sugárbetegséget?

Az megvan, hogy https://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1514492/20-years-on-Britain-still-feels-the-effects-of-Chernobyl.html ?

Mr Roberts is one of 375 British farmers, with more than 200,000 sheep, whose land is still considered "dirty" and subject to restrictions brought in after radioactive rains brought contamination to Britain in 1986.

Itt a térkép: http://www.no2nuclearpower.org.uk/old-reactors/chernobyl/chernobyl-fallout-applied-to-the-uk/
--
https://janosfeher.com

Ömm, és szerinted ez a térkép mit ábrázol?

Na, most megnéztem az illusztrációnak betett térképet.

LOL

Azért írjuk is le, hogy ne kelljen klikkelgetni: a térkép azt ábrázolja, hogy hol, mekkora szennyezettség lenne Nagy-Britanniában, ha a csernobili baleset az ő egyik atomerőművükben történt volna. Sima propagandafogás, nekik ugyanis nincs és nem is volt RBMK reaktoruk.

01 Apr 2006

A panelokba beépített azbesztről is lehetne egy minisorozatot csinálni, hogy hány ember halálához vezetett közvetlenül vagy közvetve.

--
robyboy

Nem beszélve az olasz városkáról, ahol bányászták az alapanyagot, és gyártották a palát, csövet, stb. A fő baj a gyártással, vágással, bontással van ráadásul.

Az az élmény meglehet radioaktív sugárzás nélkül is. ;)

Egyébként én Szentkirályszabadja mellett az elhagyott szovjet laktanyáknál szerettem kóricálni, csak van ott két kutya, akik múltkor megkergettek, így meg nem olyan fun. :(
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Az MH87 “Bakony” Harcihelikopter Ezred repteréről beszélsz? Magyar volt az.

Én a Kis Moszkvát keresném fel a helyedben, Nagyvázsony és Úrkút közt félúton.
--
https://janosfeher.com

Szentkirályszabadján volt szovjet laktanya is, a magyar laktanya szomszédságában.

Mindig tanul az ember. +1

Annak, hogy sima turistaként odamenjek, semmi értelmét nem látom. A hely se nem szép, se nem kellemes, azt pedig, hogy odamegy valaki bohóckodni meg szelfizgetni kifejezetten undorítónak tartom. Csernobil egy katasztrófa helyszíne, ahol emberek haltak meg, a kiürített városokban és falvakban emberek szinte összes tulajdona veszett el. Lehet, hogy a Szovjetúnió "megérdemelte", vagy legalábbis maga idézte elő a katasztrófát, de a zóna egykori lakói nem.
A másik, hogy ha valaki meg akarja érteni, hogy mi történt, mi vezetett oda, az okokat, akkor többet tanul az INSAG 7 jelentésből, az Aszódi-Szatmáry könyvből, meg egy-két könyvről a diktatúrák természetéről, arról, hogy mi történik, ha az elkövetett (tervezési, kivitelezési, gazdasági) hibákat, a biztonsági rendszerek kispórolását kijavítás helyett titkosítani lehet.
Azt viszont, hogy a nagy ipari katasztrófákról (Csernobil, Bhopal) tanuljanak azok, akik esetleg hasonlóan nagy ipari létesítményeket tervesnek, ezek megépítéséről döntenek, hasznosnak tartom.

"odamegy valaki bohóckodni meg szelfizgetni kifejezetten undorítónak tartom"

Én ezt a dolgot nem osztom. Az oroszok katasztrófaturizmusnak teret engedtek, 30 ezer forintért árusítják ki a katasztrófa helyszínét. Ez az egyik dolog.

Katasztrófa pedig sok helyen történt, sok helyen haltak meg emberek. Pl. Győrben hol a török, hol Napóleon seregei stb. öltek. Most akkor ne menjek el éjjel jól bebaszni ha úgy tetszik? Vagy ne szelfizzek a győri várban, mert onnan emberek estek le fejükbe vágott szekercével?

Kolontáron, Devecserben sem állt meg az élet. A sok gyászkodás helyett az embereknek meg kellene tanulni egy kicsit élni.

--
trey @ gépház

Azzal semmi gond nincs ,hogy az ember elmegy es megnez ilyen dolgokat. A problema ott kezdodik ,hogy a mai generacio (sigh...) nem tud viselkedni es semmifele tiszteletet nem tanusitanak semmi irant. Pl en voltam Auschwitzban de nem csinaltam gazkamras pozolos selfieket vagy jatszottam rabot masztam fel a keritesre hulyulve a haverokkal.

Az, hogy az ukránok teret engednek a katasztrófaturizmusnak, még nem ok arra, hogy részt is vegyünk benne (vannak országok, ahol a pedofíliának is teret engednek, mégsem oké, ha valaki odamegy és él a lehetőséggel). Amúgy ők a turizmusnak engednek teret, az már rád van bízva, hogy hogy viselkedsz ott, a történelem részeként nézed meg, vagy creepy háttérnek tekinted a szórakozáshoz.

A másik, hogy egy katasztrófa esetén az is számít, hogy mikor történt. Ha örökké kegyeletteljesen viselkednénk egy katasztrófa helyszínén, akkor már nem sok hely maradt volna a Földön, ahol szórakozni lehetne. De amíg élnek a kárvallottak, az áldozatok hozzátartozói, a kitelepítettek, akik elvesztették az addigi életük minden tárgyi emlékét, addig nem kellene. Nem "gyászkodás" kell, hanem civilizált viselkedés és egy pici együttérzés. Nem mondom, hogy ne menjen oda, ne csináljon egy szelfit, de amikor százával tölti fel valaki a poszt-apokaliptikus hangulatú szelfijeit, ő meg rajta van fülig érő röhögéssel, az azért nem szép.

"Ha örökké kegyeletteljesen viselkednénk egy katasztrófa helyszínén, akkor már nem sok hely maradt volna a Földön,"

Pontosan erről beszélek.

"Nem mondom, hogy ne menjen oda, ne csináljon egy szelfit, de amikor százával tölti fel valaki a poszt-apokaliptikus hangulatú szelfijeit, ő meg rajta van fülig érő röhögéssel, az azért nem szép."

30 éve volt. El kéne engedni. A Hableány katasztrófa helyszínén ne sellőzzenek (bár jó, kérdés, partyhajó elmehessen felette?), OK. De egy 30 éves témát illett volna már rendesen meggyászolni, feldolgozni és elengedni.

--
trey @ gépház

30 éve volt. El kéne engedni.
Valamiről nagyon lemaradhattál...

Igen a robbanás maga 30 éve volt, persze. Azonban ~2 éve került csak rá az a beton burkolat, ami elvileg megakadályozza a további radioaktív anyagok kijutását. Addig ki tudja hányan tették ki magukat közvetlen veszélynek, és dolgoztak azért hogy a világ többi része ne kerüljön még nagyobb veszélybe.... Ám ezzel is csak úgy ~100 ére ELTAKARJÁK a radioaktív romokat, azok ott lesznek még akár ezer év múlva is.

Ezen felül azok az emberek akik kényszerűségből otthagyták mindenüket, még mindig élnek. Te meg ott parádéznál azokon a hátrahagyott "romokon".
Most, mikor már "biztonságosan" meg lehet közelíteni a területet?? nice.

Szóval nem, szerintem nem kéne elengedni, mert koránt sincs vége ennek a sztorinak.
Sőt, arra is rámutat, hogy a "zöld eneriának" kikiáltott atomreaktor, nagyon optimális esetben is csak nagyon rövid távon "zöld". A földbe elásott elhasznált fűtőelemek, és egyéb radioaktív anyagokról ugyanis kevesen akarnak tudomást venni - de ez már egy másik téma.

szerintem.
--
zrubi.hu

Tudnád még valamivel dramatizálni? :)

Mi lesz vele, amikor a Föld majd belezuhan a Napba? Vagy amikor a folyton táguló világegyetem széthullik?

--
trey @ gépház

Ezt beszéljük meg majd akkor, ha már legalább a Merkúr belezuhant ;)

--
zrubi.hu

Hát nem tudom, de szerintem most kicsit óvatosabb lehetnél. - A sógorom katonai szállító csapatából, akik ano megjárták többször is a Zónát, már csak Ő él egyedül. Sokan már fiatalon, régen elhunytak, de neki is jó néhány infarktusa, "bypass" műtétje, agyvérzése volt azóta. - Pszt, nem publikus ma sem. :)

(Sőt, volt egy nagyon jó barátom, néhány évet lehúzott a pécsi uránban, az erek szabályosan "szétdurrantak" nála is, viszonylag korán meghalt emiatt. - és persze nem tudom, hogy a sugárterhelés következményeként, de nagyon hajlok erre a feltételezésre, és Ő is közvetlenül halála előtt nekem ezt mondta.)

En is ismerek egy fuvarost, aki 80-88 kozott csernobiltol 100km-re haladt rendszeresen.
A ceg ahol dolgozott a rendszervaltaskor megszunt.

Nem tudom a betegseg nevet, de a bore ilyen bazi nagy foltos volt, mintha esne le az emberrol. Egy orvos se adja hivatalosan a nevet, hogy ez bizony csernobiltol van. Karterites nem jar neki, mert mar nincs meg a munkaltatoja (plusz orvosi papirja sincs ugye).

Igazabol rossz volt ranezni az emberre.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

:(

"Mi lesz vele, amikor a Föld majd belezuhan a Napba?"
1: a Föld nem az ember miatt zuhan a napba
2: az ember ez ellen nem tehet semmit

Csernobilnál más a helyzet: az ember okozta, az ember elkerülhette volna, az ember tanulhatna belőle, és az ember megelőzhetné, hogy a jövőben megismétlődjön.
Ehelyett most a turisták többsége parádézni megy oda, és fel sem fogják mekkora emlékműve az a "Következmények"-nek.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Értem, értem. Nekem ezzel az egésszel az a bajom, hogy az emberek le se szarnák hogy mi van ott, ha nem lett volna a sorozat, sokan azt sem tudnák, hogy volt. Most meg, hogy nagy a hype körülötte, újra megjelentek a sopánkodók is. Szokás szerint kicsit túltolva a biciklit.

--
trey @ gépház

Most hogy ekkora a hype körülötte, megjelentek azok akik -- ha tudták is hogy megtörtént -- képtelenek ezt felfogni, odamennek turistáskodni, vagy bagatelizálják, szórakoznak az eseménnyel. Ezekre válaszolnak azok akik értik mi történhetett, miért, és mi a következménye. Ők a "sopánkodók".

Szóval a sopánkodók nem a hype miatt jelentek meg, hanem azok miatt akik nem veszik komolyan, vagy bagatelizálják az egészet.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

persze, hogy nem tudnák, hiszen eléggé nagy energiát fektettek az eltusolásába.
A vörösiszap fiaskóról sem tud senki csak akit konkrétan érintett, meg esetleg aki esetleg látta a TV-ben.
De attól még létezik.

Azonban mi, akik ezt már a történés pillanatában gyermekként, nem olyan nagyon messze az eseménytől "átéltük", ne hívjuk már "sopánkodásnak".
Főleg, ha az eseménynek valóban globális - az egész föld lakosságát érintő - hatása van/volt.

De amíg a földön bárki is úgy gondolja hogy az ő "országa", ott azt csinál amit akar - addig bizony kell a "sopánkodás", hogy a többséget is ráébressze arra, hogy ugyan azon a golyón lakunk, nincs olyan hogy "kóreai/amerikai/orosz/whatever atomkísérlet/légszennyezés/vízszennyezés" mert az bizony az egész földre kihatással van/lesz és mindenkinek köze van hozzá, aki itt lakik a földön.

Ha ez a gondolkodás szerinted túltolás, akkor én is túltolom.

szerintem.
--
zrubi.hu

Ezt úgy hívják: mementó. Vannak dolgok, amiket egyszerűen nem lehet "túltolni", nem lehet elégszer beszélni róla, még ha a te érzékenységed sérti is.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Lehetett volna Thoriummal is hajtani, csak ugye abból nem tudnak fegyverbe való Plutóniumot készíteni, mert más a hasadási folyamata.

Pontosítás: 86 végén került rá a beton burkolat (szarkofág), ami eltakarta a világtól. A kibocsátás akkor gyakorlatilag megszűnt, amitől a zóna zárt, az az előtt jutott ki. Az jelenlegi acél ív 100 évre tervezett, a célja nem eltakarás, hanem hogy az alatt a 100 év alatt megoldják a romok eltakarítását.

(Az, hogy zöld-e az atomenergia, tényleg másik téma. A használt fűtőelemet jelenleg tényleg "elássuk", de ez azért nem olyan sima elásás, hanem kicsit alaposabb, másrészt reprocesszálás esetén a szükséges térfogat lényegesen csökken, harmadrészt, sok más energiaforráshoz képest az már óriási előrelépés, ha a szemete szépen lokalizálható és elásható, bár meg tudnánk ezt csinálni a fosszilis energiahordozók esetében is.)

Köszi a pontosítást.
(szerencsére én is csak messziről hallom ezeket az infókat)

És bízzunk benne hogy azt a ~100 évet valóban romok eltakarításával töltik. De kik is?
Meg ugye ha tető "kell" fölé, akkor az nyilván azt jelenti, hogy az eltakarítás egyátalán nem veszélytelen munka, amit gondolom továbbra is emberek fognak végezni...

--
zrubi.hu

Hogy ki végzi az eltakarítást, azt nem tudom. A tetőt építő céget pályázaton választották ki, a Novarka nyerte. Az egész atomerőmű decomissioningje zajlik, a többi blokkot is leszerelik.

Az, hogy tető kell fölé, egyrészt azért van, mert benne van a leolvadt üzemanyag, hasadvány, stb., és az eredeti épület instabil. Nem lenne jó, ha összedőlne, és felkavarná a port, esne rá az eső, stb. Hogy elzárják a környezettől azért épült az eredeti szarkofág, és megkötötték a port. Most először az épület instabil részeit fogják leszedni róla, ezek a részek nem erősen radioaktívak. Magának a reaktornak a romjait, gondolom, valamilyen távirányított gépekkel fogják elpakolni.

"amit gondolom továbbra is emberek fognak végezni..."
Az NSC-be be vannak építve azok a robotkarok és daruk, amik a leszerelést végzik, távirányítással.

https://www.par.com/files/9013/6605/8015/Lift__Hoist_International.pdf
Itt van egy anyag az NSF_be épített darurendszerrről és távirányítható szerszámokról.

Mutatta az egyik dokuvideó a YouTube-on, hogy de, emberek dolgoznak az új szarkofágtetőn is. Persze vannak daruk, meg karok, de rendesen emberek is dolgoznak rajta.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Igen, eddig is emberek végezték, ezután is emberek fogják. Be vannak vonva daruk is, de csak azért, mert vannak olyan nehéz szerkezeti elemek, amiket ember nem tud megemelni, tehát ugyanazt a funkciót látja el a daru, mint egy normál építkezésen például.

Azt sokan elfelejtik, hogy a baleset után még 3 reaktor ment, az egyik 1992-ig, a másik 2000-ig, a legutolsót talán 2004-ben vagy mikor állították le, aki kíváncsi a pontos számokra utánaolvas. Épp ezért volt az erőmű teljes területe megtisztítva.

A tető azért kell, hogy az időjárási elemek, szél pl. ne hordják ki por formájában a radioaktív törmeléket a balesettel érintett blokkból. Azaz csak ne legyen teljesen nyitva.

Állítólag ma már nem veszélyes ott dolgozni. Akkor volt az, mikor frissében kezdték meg a takarítást 1986-ban, és emberek dobálták a le törmelékeket a szomszédos blokk tetejéről, meg alagútban dolgoztak a blokk alatt, na akkor valóban sokakat ért jelentős sugárzástöbblet, sokan meghaltak, rákosak lettek.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A reprocesszálás eléggé vitatott dolog még környezetvédelmi okokból. Uis mocskosul környezetszennyező a folyamat.
Sajna a nagy mértékben radioaktívan sugárzó anyag becslések szerint kb 250e tonna jelenleg a földön, amit ezzekben a "zöld" erőművekben állítottunk elő így x év alatt. És ennek a felezési ideje valami 100e években mérhető. Erre jelenleg nincs megoldás, nem tudjuk hová tenni, mert nincs olyan kőzet, ami tuti garantált ennyi ideig kibírja.

Megoldás valóban a tóriumos erőmű lenne, de azzal nem foglalkoznak igazán, mivel nincs katonai felhasználása.

Valamiről te is lemaradtál. Az eredeti szarkofágot kb. 20 évre tervezték septiben ideiglenes megoldásnak, hogy majd ennyi idő alatt kitalálják, hogy hogyan takarítsák el a négyes blokk maradványait. Bár gondolom azzal nem számoltak, hogy közben összeomlik az SZU. A New Safe Confinement pont azért készült, mert az előbbi nagyon septiben lett összerakva és ahhoz képest is már másfélszer annyi ideje van. Ráadásul többek között célja az építménynek az is, hogy a következő 100 évben el lehessen takarítani belőle amennyit csak lehet. Gondolom cél az, hogy idővel az egészet eltakarítsák valahogy.

Az, meg, hogy egy dizájn hibával rendelkező, viszonylag korai tervezésű reaktort, amit ráadásul faszul is üzemeltettek mosol össze sokkal-sokkal modernebb, biztonságosabb reaktorokkal, ráadásul plusz 3 évtizednyi üzemeltetési tapasztalattal, arról nem tehetek.

Oroszok? Nem az ukránok?

Nos, mivel én a Szovjetunió alatt születtem, nekem tök mindegy.

--
trey @ gépház

Ukránokról jut eszembe, tegnap találkoztam egy csoport melóssal, magyarul sem beszéltek, úgy viselkedtek, hogy na, és vettek egy tonna különbözö piát, hogy kikapcsolódjanak meló után...
Ùgy tünt, mintha kikerülték volna a kerítést. Számomra ök migránsok, akik -elvileg- nem megtürtek itthon. ja, biztos nem illegálisak, hanem legálisak. Az más! oh wait.
Kb. egy büdös csürhe volt, akik leginkább feketén dolgoznak nálunk szaré-hugyé, mert egy élelmes magyar vállalkozó ebböl egész szépen meggazdagodhat.
Van itt a hivatalos kommunikáció és a tömör valóság között némi kontraszt.

--
robyboy

A Fidesz migránsa az jó migráns. A roszatom jó atom, stbstb...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Vicces, hogy a propaganda ezerszer elmondta, a kormány szerint ki migráns, te meg találgatsz, mint egy álmából keltett retardált.

:)

Nem ertem. Csernobil a tortenelem (eleg jelentos) resze. Akarcsak a romai Kolosszeum, ahol tizezresevel hullottak az evek soran a rabszolgak, gladiatorok, stb. - azt megsem illetlen megnezni.

A katasztrófa szerintem nem egyelő sok ember halálával.

szerintem.
--
zrubi.hu

Mert a katasztrófa egyébként mi? Valami félelmetes dolog, szarva van neki és megharaphat? :)

(Mint a mirha? :)

--
trey @ gépház

Az a balzsam :)

Jaja:

 - Egyébként mi az a mirha? - kérdezte.
Menyhárt, le nem véve szemét a jászol tartalmáról, válaszolt neki.
 - Egy értékes balzsam.
Az asszony újra rikácsolni kezdett:
 - Balzsam! Miért hoztatok neki balzsamot? Megharaphatja!
 - Mi?
 - Az egy veszedelmes állat! Dobjátok a vályúba!
Hevesen tiltakoztak.
 - Nem, nem!
 - De bizony az! Nagy izéje is van - mutatott ágaskodó szarvakat az ujjaival
az asszony.
 - Ez egy krém - magyarázta Gáspár. A matróna kezdett elbizonytalanodni.
 - Létezik egy balzsam nevû állat. Vagy ezt csak álmodtam? Szóval ti
asztrológusok vagytok? - mutatott a jászolban fekvõ gyerekre.
 - Hm? - nem értették.

--
trey @ gépház

A Kolosszeumot is meg lehet nézni illedelmesen, és illetlenül. Ha a történelem részeként nézed meg, az pozitív. Ha fasza kis háttérnek tekinted a szelfidhez, az nem.

Pedig nem dőlt össze ettől sem:

https://www.youtube.com/watch?v=g2yoiYSQn3g

(Tőlem Bud Spencer és Terence Hill (vagy Benny Hill) is bohóckodhatott volna benne, ettől az emléke számomra nem lett volna kevesebb)

--
trey @ gépház

Nem beszélve arról, hogy jó kis elektronikus zene partykat nyomnak olyan helyszíneken, mint pl:

Théâtre Antique d'Orange (Unesco világörökség része)
Château de Fontainebleau

Nem hinném, hogy ez tiszteletlenség lenne.

--
trey @ gépház

A Fontainebleau-i kastély amúgy is eleve mindig a perverz partik színhelye volt.

Chuck Norrisnál lényegesen jelentősebb embereket is kipicsáztak már a Colosseumban a hosszú-hosszú évszázadok folyamán.

Kolosszeum? Csak a Colosseum szót ismeri a Hunspell, a híres római amfiteátrumot, önmagában nem illetlen, ha a Colosseum van egy alkotás hátterében, ez kontextus-függő.

A Hunspell "ervet" elengednem, viszont akkor valaszold meg kerlek, hogy a Csakazertis Kolosszeum, es Csernobil kozott mi a kulonbseg? Pontosan hany ev utan lesz a katasztrofaturizmusbol rendes turozmus?

Megnézni nem. Pucéran szelfizni talán egyesek számára kegyeletsértő, amit én meg tudok érteni, vannak még élő rokonok, akik az ott meghaltakhoz kötődnek.
Amúgy a fenét öltek gladiátorokat, drágák voltak ők ahhoz! :P
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

.

Idézet:
Csernobil egy katasztrófa helyszíne, ahol emberek haltak meg

Szerintem ettől még meg lehet látogatni. Voltam már koncentrációs táborban, az Egri várban, Muhiban, stb. A szelfizésben sem látok kivetnivalót, ha nem tiszteletlen.

Mindenki más okból megy. Van, akit a hely veszélyessége vonz, van, aki csak a saját szemével szeretne látni egy darabka történelmet testközelből. Van, akit a régi szovjet kultúra vonz, mert a kitelepített területeken megállt az idő, és van pár ember, aki vonzódik az ilyen régi szovjet kulturális dolgok után, építészet, művészet, stílus, berendezések, életmód, az ő körükben is rettenet népszerű úticél. Az igaz, hogy kezd egy kicsit túlhájpolt és elcsépelt lenni, de én tiszteletlennek semmiképp nem mondanám. Akit érdekel, ma már simán megnézheti. Tiszteletlen sokkal inkább az lenne, ha senki nem lenne rá kíváncsi és mindenki csak elfelejteni akarná.

De azt is megértem, akit az ilyen nem vonz. Nem vagyunk egyformák, mindenkit más érdekel.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

"kirándulni"? :o

Sokkal inkább katasztrófa turizmus.
Én meg nem vagyok hajlandó ezt támogatni, semmilyen formában.
(insert "földre köpős szmájli" here)

--
zrubi.hu

Barátom volt ott.
Semmi érdekes.

---
Science for fun...

"Barátom volt" :)

Tudom, hogy viccnek szántad, de pár évvel később tényleg meghalt gyomorrákban.

Az összefüggés természetesen csak esetleges.
---
Science for fun...

:(

Engem spec leginkább elszomorít ez az egész, ezért nem is vagyok különösebben kíváncsi rá közelebbről. Nem is értem azt, ha valaki katasztrófaturistaként itt bohóckodik, mintha fel sem fogná az egésznek a súlyát. Mert ha többezer évre visszatekintve nem érinti meg az embert ilyesmi, talán meg lehet érteni...

Kimaradt a "Már voltam" :/
(így jobbhíján az igen-re szavaztam, mert jövőre megyek még vissza)

És nem, nem bohóckodni, nem szelfizgetni (szerintem max. egy csoportkép készült, amin szereplek). És nem is annyira akatasztrófa maga és annak utóhatása érdekel, szimplán "csak" az elhagyatott, posztapokaliptikus hangulat, a megállt idő - ugyanúgy, mint egy berlini bezárt vidámparkban, egy budapesti bezárt kórházban, vagy épp a szentkirályszabadjai laktanyában.
DE mindemellett maximálisan tisztelve a történteket.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Dozimétert vittél magaddal? Betartottad a maximális 200 uSv adagot?
Betartottad, hogy 500uS/h-nál erősebb intenzitású helyekre nem mész?
Ruhát cseréltél? Zuhanyoztál? Poros helyen jártál (maszkod volt?)?

Vagy csak úgy mentél kirándulgatni?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Természetesen mind megvolt. Az említett értékeknek bőven alatta voltunk mindenhol.
Ilyen helyre az ember direkt nem a nyári, száraz 40°-ban megy, hanem ősszel, mikor nem száll a por és nem kényelmetlen a zárt ruha. Ahol mégis van por, oda meg természetesen csak maszkban - nem jó ilyen cuccot letüdőzni!
Vannak szabűlyok, amiket azért illik ott betartani - de sajnos nem mindenki teszi :/

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Az aláírásod ebben a topikban eléggé üt.

ha akarja, csinalja, ha nem akarja, nem csinalja. az o elete. ha akar, bemaszik a szarkofagba, lok par selfiet instara, es orul. es? o dolga.

nincs mit nézni, a rádióaktivitás nem látszik, azon kivül meg lerobbant ruszki gépek/épületek vannak ott, de azko akkor is ocsmányak voltak, amikor még működtek

--
Live free, or I f'ing kill you.

Ha lenne egy lehetőség, amire csak fel kellene tenni az embernek a kezét és jelentkezni, akkor mennék, mert érdekes lehet, főleg ha megfelelő idegenvezetés is van hozzá (pl. elmagyarázzák a kapcsolódó megfigyelhető tudományos jelenségeket), de semmit nem tennék annak érdekében hogy ez meg is történjen.

Annyi más hely van még ezen a bolygón amit még nem láttam, és kellemesebb vagy érdekesebb hely, mint egy felrobbant szovjet nukleáris reaktor maradványa és az általa lakhatatlanná tett zóna valahol az ukrán-belorusz határon a tajga peremén.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A nem, nem érdekel opció nem elég meggyőző nekem. Kellet volna egy olyan is, hogy Ló**szt. ;)

+1

Semmiképpen!

És nem azért, mert nem érdekel! Hanem azért, mert:
1. A sugárterhelés mai napig nagyon nagy. A radioaktív elemek felezési ideje több, mint száz (!) év Az eddig eltelt 33 év pedig ehhez képest lóf...
2: A Csernobil robbanás „áldásos“ hatásait mai napig napig „élvezzük“, nekem senki ne próbálja megmagyarázni, hogy nem (csak) ezért vannak tele az onkológiai osztályok (gyerekek, felnőttek).
3: Akik ott éltek a robbanás előtt, 1 csapásra tönkrement az életük. Elvesztették szerettüket, családtagjaikat, barátaikat, otthonukat.

Ezekután számomra egyértelműen nem fér bele, hogy turistaként betegyem a lábam oda.

--
-- Üvegfiú - Csontkemény harc
Tégy Jót!®

+1

Tervezek venni egy Geiger-Müller számlálót, hogy a háttérsugárzást mérjem.
Paks és az ottani eltitkolt üzemzavarok érdekelnének elsösorban.

Kell nekünk Paks 2 is, mint egy falat kenyér!

A csernobili katasztrófában hivatalosan 31-en haltak meg :)

--
robyboy

Nincsenek eltitkolt üzemzavarok, nem lehet eltitkolni. Üzemzavarok vannak, voltak és lesznek. Az mondjuk valamire jó lehet, ha veszel egy GM számlálót, csak ne felejtsd el időnként szabvány szerint kalibráltatni, továbbá mérd külön a radonsugárzást is a környezetedben -> nehogy félrevezetődj.

Paks 2 nem kell, de nagyobb veszélyt jelent hazánkra a Bohunicei atomerőmű és a Mohi erőmű is. Mondjuk a Mohi modernebb és jobb konstrukció, csak közelebb van.

Fóliasisakot is vegyél! ;)
Egyébként a normál háttérsugárzás 2-3 millisievert, a paksi erőmű közelében minimálisan magasabb, 4-5 millisievert.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Erre tudsz megadni valami forrást?

A magam részéről egy ennek ellentmondó forrást mutatok:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=monitor_nbiek_index
Ha megfigyeled, a SOTE-s és az ELTE-s mérőállomáson is magasabb értékek mérhetők, mint Paks-on.
Netán Tatán vagy a Bátaapáti útelágazásnál is üzemel atomreaktor?

Egy helység szellőztetése és a környező kőzetek alakítják ki a háttérsugárzást a kozmikus forrásokon túl, nem az, hogy milyen távolságra van Pakstól.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Bátaapátinál radioaktívhulladék-tároló van.
http://www.rhk.hu/letesitmenyeink/nrht/

Majd ha tudsz egy jó forrást megbízhatóra, - ami meg is érkezik, - megköszönném, ha priviben v. itt megosztanád. - (Ha lenne több jelentkező is a "bulira", lehet még v.milyen árkedvezményt is elérhetnénk. - Nálam is terv egy idő óta.. de én a közúti kőszórások, valamint egyes esetekben az import-cuccok ellenőrzését sem tartanám feleslegesnek.)

"A csernobili katasztrófában hivatalosan 31-en haltak meg :)" - percenként-naponként? - (Plusz még azóta is, folyamatosan.)

Én vettem egyet, a múltkor magammal vittem egy fogászati röntgenre, kiakadt a készülék, pár mp-ig a 70uSv/h-s felső méréshatáron visított. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Apropó fogászati röntgen, azzal kb egyenértékű egy ragasztószalag-letekerés. Csak hogy lássuk mennyi mindennapi dologról derülnek ki új dolgok. Veszélyességi pótlék a csomagoló beosztású dolgozóknak? :)

A ragasztó letekerés nem csak vákuumban bocsát ki röntgen sugárzást? Én legalábbis így hallottam.

Azért a röntgen esetében ennél jóval nagyobb dózist kapsz,

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Jobban jársz, ha rendes dozimétert veszel. GM számláló ugyanis a működési elvéből következően az ionizáló sugárzások részecskeszámát tudja mérni, de azok energiáját nem, így az emberi testre gyakorolt hatását nem tudod vele mérni, így pedig teljesen céltalan mondjuk arra, hogy következtetni tudjál, hogy mekkora dózis ér, mekkora veszélyben vagy.
Kaphatók energiakompenzált GM csövek, de azokban az elektronika a számokból előre meghatározott értékekkel szoroz, és állapít meg valamiféle energiaértéket. Azonban azt folyamatosan kalibrálni kell, plusz csak előre megadott értékekkel tud számolni, nem valós energiát mér.

A "rendes" dozimeter többszázezer forint, a célnak tökéletesen megfelel egy 50e Ft körüli összegért beszerezhető példány is, ha nagyon zakatol, jobb ha elpucolsz és nem azon agyalsz, hogy vajon ez kis, vagy nagyenergiájú sugárzás. (ezt vettem egyébként: https://www.youtube.com/watch?v=GVPhz_SodVQ)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

1. A sugárterhelés mai napig nagyon nagy.

Az itt linkelt térképeken a zónában kihelyezett állandó, fix mérőpontok adatai.
Összehasonlításképp a magyarországi háttérsugárzási adatok - meglepő módon messze NEM Paks környékén a legmagasabb.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Érdekes, Kisújszálláson mennyire ingadozik...

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

" A radioaktív elemek felezési ideje több, mint száz (!) év "

Aha, melyiké? U-232 69 év. Plutónium-238 88 év. Pu-239-é viszont 24 ezer év. Az U-235 700 millió, az U-238-é meg 4,5 milliárd év.

De van egy halom olyan radioaktív elem is, aminek a felezési ideje 10^-22 másodperc, annyira instabil.

Szóval ez a több, mint száz év nagyon hatásvadász és önmagában nem igaz.

Tudtommal az RBMK eromuvek U-235-ot hasznaltak.
Szerk: az is igaz, hogy valoszinuleg inkabb a bomlastermekek felezesi ideje szamit, mint a futoelemeke.

Nem az uránnal van a gond, az gyakorlatilag stabil. A hasadványtermékek között vannak radioaktívak, különböző felezési idővel.

Van ott plutonium is, 20 ezer éves felezési idővel, ezért szokták mondani, hogy nagyjából annyi idő, míg Pripjaty környéke újra lakható lesz. De az valóban igaz, hogy ésszel közlekedve a normál háttérsugárzás nem magasabb, mint egy repülőn.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Ésszel közlekedve teljesen biztonságos. Elmondják a túrán, hogy merre szabad menni, nem szabad letérni megtisztított területről, nem kezdesz el mindenfélét megfogdosni, szájba venni, ottani állatokat cseszegetni. Akármilyen dokufilmesek is voltak ott, nem szedtek össze egy orvosi röntgennél nagyobb sugárterhelést, de inkább még annak is csak töredékét.

Igazából Csernobilban egy-két újságíró harapott fűbe, akik viszonylag frissen az elefántlábat filmezték, mert ott iszonyat nagy volt a sugárzás, de pár szenzációhajhászt nem érdekelt, sztorit akartak, kockáztattak, nem jött be nekik.

Csernobili témában nagyon érdekesek bionerd23 videói a YouTube-on. Értenek a témához, rendes szakmai idegenvezetéssel mentek, beengedték őket mindenhová, meg nem tisztított, húzósabb helyekre is bementek méricskélni.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

U-238 volt az. Nem kellett centrifugálni hozzá, ez volt az egyik előnye. Másik, hogy elvi korlát nincs a méretében. Harmadik, hogy üzem közben is lehetett benne üzemanyagot cserélni. Hátránya, hogy pozitív üregtényezős, a moderátorrudak tervezési hiánya, stb.

Dehogy U-238. Az nem hasad, nem radioaktív izotóp, csak az U-235. De ez teszi ki az urán 99.3 százalékát, ezért kell dúsítani. Csak épp az RBMK elmegy dúsított urán nélkül is - azaz ott volt 0.7% U-235 is, az az üzemanyag.

Az ottani sugárzástól nem kell annyira parázni, a hétköznapokban is sok helyen ér minket nagyobb dózis, mint amit Csernobilban kapnánk. Repülőn, röntgenezéskor, hegyekben, bányák környékén, stb. Én pl hat évig laktam az Alpkban, tuti több sugarat beszedtem, mint a zónában pár óra alatt. Persze a szabályokat be kell tartani. Sokkal de sokkal veszélyesebb, rákkeltőbb dolgokat csinálsz nap mint nap, ehhez képest egy csernobili látogatás nem oszt nem szoroz.

Ha rákos beteg lennék, és sugárterápiát ajánlanának...

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

De csak azért, mert a sugárzás megöli a sejteket - a rákosakat és az egészségeseket egyaránt.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

1986 májusától, anyám 6 hónapos terhessége után is tolta magába a zöldségeket az ajánlásoknak megfelelően. Azokat, amik addigra a - minimális - szennyezett tavaszi esőzések által a földbe mosott anyagokkal voltak feljavítva.

5-6 éves koromig rengeteget voltam kórházban (pécsi és komlói rettenetek), a "végstádiumban" már jobb híján simán megkaptam a leukémiásoknak járó kezeléseket, úgyismindenmindegy alapon. De nemcsak én, sok kisfiú volt még mellettem hasonlóan szerencsés. Hát itt tartott az állam által kontrollált orvostudomány és ellátás.

Egy külföldi orvos bökte ki, hogy valószínűleg Schönlein-Henoch-kór volt. Fun fact, az IgA-hiány a mai napig megvan, és együtt kell élnem a tüneteivel (na erről inkább nem linkelek ki így ebédidőben képet :-D )

Hogy ennek van-e kapcsolata Csernobil közelségével, az jó kérdés. Mindenesetre sokan voltunk annó így, akik pont pár hónapra születtek, mint ahogy én is.

Nah. Ezt is kiírtam magamból.

Szerk: Ja, igen. Nem mennék oda.

Mint amatőr biológust, érdekelne a kialakulúban lévő, bolygatatlan ökoszisztéma. Megnézném.

> Sol omnibus lucet.

Alap, de inkább a Zónába megyek majd jövő nyáron Tallin mellett, ha lényegében ezt a hangulatot akarom kapni :)

Zónába ne nyáron menj! Legjobb ősszel, vagy kora tavasszal (bár, én lehet, hogy legközelebb télen mennék).

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

az a baj, hogy a mostani magángimis tanári munkám mellett a következő 2 évben nem látom, hogy nyáron kívül tudnék menni komolyabb helyre, miért ne nyáron?

Mert nyáron van a legnagyobb esélye a szálló pornak és az overall viselete is akkor a legkellemetlenebb.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

én ilyenkor csak betöltöm a STALKER-t azt szevasz.

--
GPLv3-as hozzászólás.

1. ukrajnába ... most ???
2. leninszobrot sem járok el nézegetni ...
3. 86-ban +kaptam az esszenciáját /bár a kiképzésen inkább volt rajtam gázálarc, mint nem ...nem tudom mennyit nyelhettem be a jóból, de fejessaláta jutott akkor gazdagon :)/ , ... a zacc + nem érdekel
4. ha posztapokaliptikus élményre vágyok, elballagok a kerület szélén lévő "rozsdaövezetig"
5. ha + szórakozás, ha lehet inkább a 30 cm-en siklóernyőzés, valami ilyen: https://www.youtube.com/watch?v=d9qy1-Ezz3s /a kiserdő mögött elterülő bordói borvidék + nem patyomkinfalu :)/

2015 végén, felezésiidő party címen a cimborákkal, ... elég sok sört elfogyasztottunk :):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Ha befizetnének ingyen egy túrára, elmennék, de annyira nem érdekel, hogy költsek rá. Láttam róla egy csomó videót, dokumentumfilmet. Félni nem félnék tőle, mert ma már nem veszélyes, ha az ember betart néhány egyszerű szabályt. Posztapokaliptikus hangulata nagyon ott van, az egyszer biztos, de ha ilyenre vágyok, tolok egy kis Stalkert.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

+1

Én azt még hozzátenném, hogy annyira nem hiszem, hogy "vadregényes" lenne, mint sokan gondolják. Szerintem én nem érezném annyira a poszt-apokaliptikus kihalt város fílinget, hogy tele van graffitizve, szét van lopkodva az egész, napi több turnus turistát hurcolásznak végig rajta.* Gondolom most a sorozat hypeja után csak nagyságrendekkel romlik ez. Elhagyatott szovjet laktanyák a drogos csövikkel, urbexes tinikkel simán hozzák a szintet idehaza is.

Illetve emellett rohamosan eszi meg a természet az egészet, egyre kevésbé a sugárzás az igazi veszély (ami btw. mindig is túl volt hypeolva, amíg mocsok a szervezetedbe nem kerül, nem gáz), lassan nagyobb kockázata van, hogy rád dől valami.

Szóval sok pénzt valszeg nem áldoznék rá. 10-20 éve viszont tényleg kemény élmény lehetett.

* Tudom, hogy most sokan meg fognak sértődni, de a birkenaui tábor romjaiban sem kapott el a sírógörcs, hiába borzasztanak el a történelmi tények. Egy virágos rét volt az egész, pár pajtával kb.

Nekem az egyik legdurvább élményem az volt, amikor a recski munkatáborban jártam, és konkrétan nem hallottam madárcsicsergést, amíg ott tartózkodtam. Először fel sem tűnt, csak egy idő után, hogy szó szerint síri csend van.

--
robyboy

"Tudom, hogy most sokan meg fognak sértődni, de a birkenaui tábor romjaiban sem kapott el a sírógörcs, hiába borzasztanak el a történelmi tények. Egy virágos rét volt az egész, pár pajtával kb."
- nem hiszem, hogy ezen bárki megsértődne, a legtöbb ember érzelmi intelligenciája, beleérző képessége túl fejletlen ahhoz, hogy mások szenvedését átérezze, kell ehhez hozzá neki a saját bőrén való megtapasztalás élménye is.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Különösebben nem dob fel a gondolat, hogy odamenjek. Én nem félnék menni, de a családomat például már nem vinném oda, biztos ami biztos.

Ennek semmi köze a félelemhez. Értelmes ember nem megy oda. Ha fontos a családod, akkor te sem mész.

--
robyboy

Miért nem? Én nem tudom ezt érvekkel megindokolni, egyszerűen csak nem vonz mint látványosság/élmény annyira, hogy rászánjam az időt.

A családot meg szimplán irracionálisan féltem, és mivel a másik serpenyőben nincsen plusz, ezért nem gondolkodok rajta ésszel, mert felesleges.

Szóval nagyjából egyetértünk, de én nem érzem ennyire erősnek, hogy "értelmes ember nem megy oda".

1000

x. Nincs rá időm.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Csernobilt a média feldobta, de volt durvább is, pl:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Majak

--
robyboy

A magyar wikipedia már megint baromságot ír. A Kistim-katasztrófa során 740 petabecquerelnyi aktivitású anyag került a környezetbe, Csernobilban 14 ezer petabecquerelni. Nem véletlenül 7-es az INES skálán Csernobil, Mayak pedig 6-os.

" A radioktív szennyezés nagyjából kétszerese a Csernobilban bekövetkezett katasztrófáénak."

ha nem haragszol, egy random magyar blogot kevésbé tartok hitelesnek, mint a nemzetközi atomenergia ügynökséget.
https://www-pub.iaea.org/iaeameetings/IEM4/Session2/Mokrov.pdf
Ez 20 millió curie radiaktivitást jegyez, és mivel 1 curie az 37 gigabecquerel, ez az egész összesen 20*10^6*37*10^9 becquerel, azaz 740*10^15 becquerel, azaz 740 petabecquerel.

https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/Pub1001_web.pdf

Ez 12*10^18 becquerel aktivitást ad meg adatnak. Így is több nagyságrendnyi az "előny" Csernobilnál, sokkal-sokkal-sokkal durvább katasztrófa volt Csernobil, mint Mayak.

Megnyitottam a pdf-et, ahogy megláttam a tetején a Roszatom logót, be is zártam.

--
robyboy

A Greenpeace-nek elhiszed?
https://www.greenpeace.org/archive-international/Global/international/planet-2/report/2007/9/mayak-a-50-year-tragedy.pdf

Te hozhatnál arra nemzetközi, hiteles forrást, hogy Mayakban a Csernobilinál kétszer nagyobb radioaktivitás volt. Mert ezt nem sikerült.

Mivel 1957-ben csak a ruszkik tudtak a dologról, nem úgy, mint Csernobilnál, és jegelték a témát több mint 30 évig, utólag mindenki azt mond, amit akar.

Amúgy meg jómagam mindig a legrosszabb verziót fogadom el hitelesnek, mert bármilyen "hivatalos" vagy annak látszó beszámoló eleve hazugság.

--
robyboy

Nehezen mond utólag mindenki azt, amit akar - hiszen a jelenlegi aktivitásból a felezési időket ismerve pontosan tudhatjuk, hogy mennyi volt 1957-ben a sugárzó anyag. Ez a szép a tudományban. Elég a jelenben mérni, és visszafelé következtetni.
Miért lenne eleve hazugság?

Persze, tudom, hogy random magyar blogok forrásokat nélkülöző szenzációhajhász összeesküvéselméleteit könnyebb elfogadni, mint gondolkodni egy percet.

Persze végigmérték a 25 ezer négyzetkilométer minden centiméterét, hogy reális képet kapjanak, hogy a folyóba és tóba engedett radioaktív vízről ne is beszéljünk.

--
robyboy

Akik azt állítják, hogy durvább volt kétszer, mint Csernobil, valószínűleg végigmérték, igaz?

Melyik gyakorolt nagyobb hatást az élővilága?

Csernobil is akkor lett volna igazán durva, ha el tudták volna titkolni 30 évig, mint Majak-ot. A szándék megvolt, csak a svédek beleköptek a levesbe. Belegondolni is rémes, mi lett volna akkor, ha a csernobili radioaktív felhö is kelet felé veszi az irányt, mint Majaknál. Akkor most nem lenne sorozat sem.

Abban is biztos vagyok, ha Pakson lenne komolyabb üzemzavar, arról sem kapnánk reális infókat, mert itt is sötét kommunizmus van mai napig - a fejekben.

Most látom, friss hír:

https://index.hu/gazdasag/2019/06/18/volt_egy_kis_gond_a_paksi_atomeromuben/

--
robyboy

"A teljesítmény csökkenését egy automatikusan generálódott villamosvédelmi működés okozta a 3-as számú turbinagenerátor-rendszernél. "

Mit nem értesz ezen? Turbina hiba. Ha nem Pakson történt volna turbinahiba, hanem teszem azt a Mátra erőműben ingerküszöböt meg se ütötte volna senkinek.

Azt írnak, amit akarnak. Èvek óta nem hiszek senkinek :) alapból

--
robyboy

De random magyar blogok által leírt blődségeket, mint Az Igazság, elhiszed.

Nem hiszem el ezt sem feltétlenül, de valószínübbnek tartom, mint a hivatalos verziót.

Komolyan.

Amióta élek, hazugságban élek - 47 éve immár, volt ebben kommunista, szocialista, szociáldemokrata, illiberális, mindenféle hazugság.

Miért is kellene BÀRKINEK is hinnem? Magamban hiszek, meg abban, amit látok, tapasztalok.

--
robyboy

Huha mar nem kell tul sok lougras ,hogy elokeruljon az elet iskolaja erv? :D

Fura módon nem látom ezt a kritikus szemléletet a sötétződ propaganda iránt.

Elég nehéz lenne eltitkolni, amióta lehet dozimétert venni az aliexpressről. Csernobilt sem lehetett, mert már sok helyen mértek pontosan. Ha más felé fújt volna a szél, akkor sem lehetett volna titkolni, a keleti blokkban is bőven túl sok lehetőség volt mérni ahhoz, hogy a titok titok maradjon. Nincs olyan, hogy egy titkot több százan tudnak, polgári személyek (laboratóriumok dozimetrikusai), és az titok marad. Szerencsére.

Kérdés a mikor. Csernobilt is titokban tudták tartani napokig. Majak 30 évig nem volt ismert.

--
robyboy

"Majak 30 évig nem volt ismert."
Szerinted. A CIA már rég ismerte, csak nem akarta nyilvánosságra hozni, hogy az oroszok tudjanak róla, hogy tudják.
Francis Gary Powers híres U-2 repülése is részben Mayak miatt volt, fontos fotózási hely volt

KGB, CIA egykutya: titkolózás. A lényeg. 30 évig nem volt publikus. Csernobil sem lett volna, ha nem 86-ban történik, hanem korábban.
Másrészt meg még örültek is neki, hogy a ruszkik öngólt rúgtak.

--
robyboy

Leadták ezt a fostalicska Csernobil sorozatot és hirtelen rábuzultak az emberek. Eltelik három hónap és a nagytöbbség emlékezni sem fog erre az újabb emberhülyítő divathullámra.

Szerintem pedig kurvajól megcsinált sorozat volt, ritka precízen és egyáltalán nem hatásvadász módon foglalkoztak a témával. Az hogy ez kit mennyire érdekel, mindenki el tudja dönteni magában. Neked ez láthatóan nem való.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Kitalált karakterrel. Meg ki tudja mi volt még. De szívesen megnéznék egy hasonló orosz filmet a Challenger-katasztrófáról pl.

--
trey @ gépház

Van benne egy két, a történet szempontjából irreleváns karakter, ami a sztori rövid, tömör elmagyarázásához szükséges. Nincs hatása a hitelességre, ez sajnos nem egy kitalált történet. A Challenger katasztrófa mennyiben volt is hatással Magyarország lakosságának egészségére? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Van benne egy két, a történet szempontjából irreleváns karakter, ami a sztori rövid, tömör elmagyarázásához szükséges. Nincs hatása a hitelességre, ez sajnos nem egy kitalált történet."

Mi tudsz te vagy akárki a hitelességről? Melyik a hiteles történet?

"A Challenger katasztrófa mennyiben volt is hatással Magyarország lakosságának egészségére? :)"

Nem ebből az aspektusból. Az amerikaiak mindig is hajlamosak voltak az oroszokat komplett idiótának nézni, pedig a Challenger-katasztrófában pontosan ugyanolyan inkompetens döntések okoztak katasztrófát, mint amit a filmben lefestettek.

--
trey @ gépház

Az amerikaiak alapból mindenkit komplett idiótának néznek, nézzük csak pl. a régi háborús filmekben a nácikat :)

Közben meg pont ők a komplett idióták.

--
robyboy

Az egész világnak egyszerre hadat üzenni... nos, nem a racionalitásról vall.

Számomra az a legérthetetlenebb, hogy mi a f@szért nem tudnak a nemzetek a 21. században békében meglenni egymás mellett? Éppen elég vér folyt már ahhoz, hogy rájöjjünk, a háborúknak semmi értelme. De még mindig itt tartunk, és ennek sosem lesz vége.

--
robyboy

Én a világbékés naivitásos embereket nem értem. Azt hittem, hogy ez csak a szépségkirálynők egyszerűségének terméke, de nem.

--
trey @ gépház

Hát ha választani kell a világbéke vagy a taposóakna között, én az elsöre voksolok.
Próbáld ki mindkettöt, egyböl megérted e naivitás mélységét.

--
robyboy

Egyszer legyél egy háború nyertes oldalán vezető szerepben, és megérted, miért akarnak háborúzni a népek.

Nem a népek akarnak háborúzni, hanem pár elmebeteg, aki fanatizálja a buta népét.
A nép az, aki így is úgy is beszopja, mert ideológiákért halnak meg, tehát teljesen értelmetlenül.

--
robyboy

Aha, persze, nyílvánvalóan a mindenféle fosztogató hadjárat is azért volt régen :)

Pont erről beszéltem, hogy semmi sem változik, pedig a 21. században már elvárható lenne, hogy abbahagyjuk a barbarizmust.
Nézz körül itthon. Utálni kell a migránsokat, hát utáljuk őket. Azt sem tudjuk, hogy kit. Egy kurva nagy hazug sztereotípiát utálunk. Azt a legegyszerűbb. Sokkal egyszerűbb, mint gondolkodni.
Ezt az országot sem a migránsoktól kell megvédeni (főleg, hogy nem ide tartanak), hanem a politikusoktól.

u.i.: mi a f@szt keresett egy ukrán hajóskapitány a Dunán (viking)? Nem lehet megfizetni a magyar kapitányokat?

Kíváncsi vagyok milyen bagatell büntetéssel fogja megúszni az alkalmatlanságát.

--
robyboy

Várd el...

Azt utálsz, akit akarsz...

A politikusoktól az értelmiség menthette volna meg az országot, de nyolcvankilenc óta nem húzták ki a seggükből a fejüket.

:)

Idézet:
u.i.: mi a f@szt keresett egy ukrán hajóskapitány a Dunán (viking)? Nem lehet megfizetni a magyar kapitányokat?

Ezt hogy kéne elképzelni? Jön a svájci cég hajója délről, elérkezik Magyarország határához, kiköt, a hajóskapitány leszáll, az ott várakozó magyar kapitányok egyike felszáll, tülköl kettőt, felhúzatja a horgonyt és a hajó megy tovább. Az külföldi hajóskapitány hív egy taxit és elviteti magát Szob-ig, aztán ott megvárja a hajót, a magyar kapitány leszáll, a külföldi beül és a szlovák oldalon folytatja az utat. A magyar kapitány felfújja az úszógumiját, beugrik a vízbe és lecsorog Mohácsig, ahol a kollégák kifogják, ő meg beáll a sor végére?

Mi a következő lépés? Ha jön egy külföldi autó, akkor ott, ahol korábban a határ volt, le kell állnia, a külföldi sofőr átül az egyik utasülésbe és megvárják, amíg arra jár egy magyar ember, aki beül és továbbvezeti az autót?

A kérdés inkább az, mi alapján döntöd el, hogy ki jöhet és ki nem?
Mert valójában tele vagyunk migránsokkal, csak körül kell nézni.

--
robyboy

A korábbi beírásod alapján azt hittem, az állampolgárság számít.

A svájci hajónak ukrán állampolgár volt a kapitánya, és te ezt nehezményezted, hogy miért nem magyar. Azt, hogy valaki ukrán vagy magyar, legegyszerűbben úgy lehet eldönteni, hogy megnézzük, milyen útlevele(i) van(nak)

Valójában az a problémám, hogy spórolás ill. profitmaximalizálás miatt minden kóklert képesek "megfizetni", ahelyett, hogy alkalmas szakemberek végeznék el a munkát.

Ha a kapitány alkalmas lett volna feladata elvégzésére, most nem tartanánk itt.
Az, hogy ukrán, egyenlö a költséghatékonyság fogalmával.
Ne is csodálkozzunk azon, hogy sérült a szolgáltatás minösége.

Nem általánosítani akarok, de tipikus.

--
robyboy

Nem értetted meg. A Földön elérhető erőforrások adott mennyiségűek, azok elosztása felett mindig is menni fog a harc. Ugyanis senki sem fog azokról lemondani önként. Az elosztása körül pedig mindig is lesz feszültség. A világbéke nem létező dolog. Utópia.

--
trey @ gépház

"azok elosztása felett mindig is menni fog a harc. Ugyanis senki sem fog azokról lemondani önként."

Fel lehetne osztani úgy a dolgokat, hogy ez ne legyen probléma. Ehhez csupán kollektív intelligencia kellene.

Az önzés és kapzsiság minden rossz alapja.

--
robyboy

A világ javainak túlnyomó része egy szűk réteg kezében összpontosul. Sajnos ezen rétegnek részei azok az emberek is, akik a naiv lelkekkel el akarják hitetni, hogy ők velük vannak. Sok sikert ezen emberek megnyeréséhez.

--
trey @ gépház

Pont ez a lényeg, hogy ez így nincs rendjén. De egyszerűbb naivnak nevezni azokat, akik hisznek abban, hogy lehetne MÁSHOGY is létezni. így le is van tudva a kérdés, slussz passz.

--
robyboy

Lehet ábrándozni egy világról, ahol mindenki egyenlő. Voltak kísérletek is társadalmi szinten ennek elérésére vagy szimulálására. Hallottál arról, hogy ez bárhol is bevált és működik? Egyszerűen az emberi természet az akadálya annak, hogy ez működhessen.

--
trey @ gépház

Ezzel egyetértek. De az ember képessége, hogy felülkerekedjen önmagán, egy jobb világ reményében.
Inkább az a probléma, hogy a TV, Internet világában az emberek elszigetelödnek egymástól, és a saját szórakozásuk elvonja az értelmet és figyelmet az életük alakításának lehetöségétöl is.

A történelem során számos alkalommal és helyen lázadt fel a pórnép az arisztokrácia ellen. Sokan ráfaragtak a vagyoni helyzetükre. Hosszú távon persze semmi eredménye nem volt, de legalábbis elrettentésnek számíthatott.

Ma pofátlanul lehet gazdagodni, minden negatív következmény nélkül. Nincs fék. Elszabadultak az ösztönök.

--
robyboy

Hát ez inkább az elnökökhöz, pártállásokhoz, mint a néphez lenne köthető. Ahol hülye az elnök, ott sok szarság történik (lásd. Trump, Bush, stb. - de közelebbi példát is hozhatnék :)).

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Mi tudsz te vagy akárki a hitelességről? Melyik a hiteles történet?"
- én nyilván nézőként kevesebbet, a lényeg, hogy a forgatókönyvírók sokkal többet, nem mellékesen Szvetlana Alexijevics nobel díjas író Csernobili ima c. műve volt az egyik forrás. Olvasd el, nem fog megártani - csak hogy egy kicsit te is többet tudj a hitelességről, mielőtt látatlanul kétségbe vonod...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Tehát, akkor semmit sem tudunk a hitelességről. Szívesen olvasnék egy megszerzett korabeli KGB belső jelentést Gorbacsov felé az esetről, mint holmi irodalmi Nobel-díjas író értekezését.

--
trey @ gépház

Persze hogy tudunk, ő nem egy "holmi Nobel-díjas író", hanem ő az, aki utánajárt az eseményeknek, és dokumentarista interjúkat készített az azokat megélő személyekkel. Lehet ezt nem hitelesnek tekinteni (mint ahogy bármit, ilyen erővel azt vonsz kétségbe, amit csak akarsz, de ez nem visz előrébb), de ha ennek nem hiszel, akkor tök mindegy ki mit mond az ügyben. Talán akkor menj oda, és nézd meg, hátha akkor csak elhiszed!..

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Majak, Csernobil, Fukusima, Charlie Bravo, Cár bomba. Leszarhatod az egészet, attól még megtörténtek úgy, hogy nem kellett volna, és a te életedre sem gyakorol a sugárzás jó hatást, abban biztos lehetsz.
Az elveszített atombombák is ott figyelnek az óceánban, de ne is foglalkozz velük, hiszen mindig minden rendben van, ez a lényeg.

A hidegháborús földfelszíni atomrobbantások többet tettek a globális felmelegedésért, mint más, de ezt soha senki nem fogja elismerni.

A cár bomba 50 megatonnás volt, eredetileg 100-ra tervezték, de a ruszki tudósok féltek, hogy ha a 100-ast robbantják fel, meghasad a földkéreg.

Nem baj, az is messze volt, nem kell vele foglalkozni, hiszen minden rendben van.

Divattól független az emberi hülyeség, és már az is ajándék, hogy még van emberi élet a Földön.

--
robyboy

> A hidegháborús földfelszíni atomrobbantások többet tettek a globális felmelegedésért, mint más, de ezt soha senki nem fogja elismerni.

Mi a hatásmechanizmus?

"de a ruszki tudósok féltek, hogy ha a 100-ast robbantják fel, meghasad a földkéreg."
LOL, dehogy. Maga a Teller-Ulam tervű termonukleáris fegyverek korlátlanuk skálázhatók, azért nem 100 megatonnásat építettek, mert azt nem tudták volna repülővel elvinni, nem volt akkora teherszállító képességű gépek. Így is külön kellett ledobószerkezetet építeni a Cár bombához egy Tu-95-ös bombázóhoz.
A Cár bomba 27 tonna tömegű volt, a 100 megatonnás változatot nem lettek volna képesek célba juttatni sehogyan sem, ezért nem építették ki akkorának.
A 100 megatonnás robbanás az kb. egy 8.5-ös erősségű földrengés energiája ám. Szó nincs a földkéreg megrepedéséről. Nem tudom, honnan szedsz össze ennyi baromságot.

Én úgy tudom, hogy a 100 megatonnásat is célba tudták volna juttatni, de egyrészt féltek, hogy akkor túl nagy lett volna a fallout, másrészt meg a pilóta garantáltan nem élte volna túl. Így is 54 megatonnásként szólt a szerkezet, nem sokon múlt, hogy a ledobó gép nem veszett oda, épp csak megúszta.

De a gyakorlatban sincs értelme 1-2 megatonnás robbanótöltetnél nagyobbnak, egy szinten túl a hatékonysága romlik (nem egyenes arányban fed le nagyobb területet) és csak a falloutot növeli. Nem véletlen, hogy inkább kisebb, 1-2 megatonnás tölteteket szétszórására vannak szánva az interkontinentális rakéták. Ez az 50-100 megatonnás adag csak demózási célt szolgál, hogy ők technikailag ilyet is tudnak, megelőzve Usákiát.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Azért biztos nem mennék el, hogy egy gyorstalpalón kiképzett, a nyelveimen nem jól beszélő, meggazdagodni vágyó helyi elmagyarázza ami szerinte érdekes. Közben kattog az e-bayről vett gagyi Geiger-Müller, ami se alfa, se béta sugárzást nem mér, max gammát, abból sem mond energiát. A neutronsugárzást (néha deltának hívják) hírből sem tudja még a drága gép sem, de egy reaktornál nem árt ha van. Maszkot nem adnak, mert nekik nem szóltak róla, hogy nem csak az árt, ami kattogtatja a műszert. Továbbá pedig, van már egy beteg gyerekem, nukleáris diplomám, és az elmélet embere vagyok.

Eleg sok szempontbol korul jartatok a temat, tetszik.
Amit hozzatennek:

- Ostoba rovidlato emberek mindig lesznek, Csernobil meg mindig ol lassan embereket, mert egy idoben elloptak egy csomo olyan munkagepet, teherautot amit ott a zonaban leparkoltak, mondvan, hogy olyan eros szennyezodes erte oket, hogy dragabb lenne megtisztitani mint hasznalni helyette egy masikat.
Hatarorsegen dolgozo volt kollegam meselte, hogy a sugarkapu nem egyszer jelzett be lepukkant regi teherautokra, amelyeknel jellemzoen egy-egy alkatresz volt forro.

- Colosseum, Csernobil, Hirosima, Eger vára, Torokugrato, Auswitz, - ne hasonlitsunk mar egymashoz almat es kortet. Mind mashogyan es masok szamara tragedia, es masok szamara hasznos. Colosseum rengeteg oromet okozott a nezoknek, valamint stabilizalta a tarsadalmat, kenyeret es cirkuszt, remlik? Eger vara es a Torokugrato is a magyaroknak volt boldogsagos gyozelem, a torokoknek pont olyan rossz mint nekunk Mohacs. Auswitz pedig pont olyan rossz lehetett az ott raboskodoknak, mint amilyen rossz ma nem egy afrikai allamban a permanens torzsi es polgarhaboru artatlan aldozatainak, akik szinten nem nagyon koltozhetnek el. Hogy kinek jo a jelenkori verengzes es kinek volt jo az akkori nepirtas? Tobbnyire az aktualis vezetoknek, tobbnyire demagogiai, propaganda okokbol. Lattunk mar ilyet, illetve jelenleg is latunk ilyet, csak most nem keresztre feszitik a mutatni kivant ellenség képet mint a romaiak a keresztenyeket amikor ok voltak a bunbakok, hanem oriasplakaton mutogatjak a fekete-feher arcat, leven a modern hirkozles mar nem igenyli hogy mindenhova kitegyenek egy darabot mondjuk Koppanybol, eleg fenymasolni. Hirosima es Nagaszaki tragediaja megtorte a japan vezetest, igy nem lett a keleti front egy sokkal veresebb Verdun. Csernobil pedig nagy nyereseg volt mindazok szamara akik azokban az idokben elektromos energiat hasznaltak. Ugye? Szoval semmi nem fekete vagy feher, mindegyik tragedianak van jo oldala is. Csak tobbnyire nem annyira jo, mint amennyire rossz a masik oldal.
Szemet hozzaallasrol tanuskodnak a fenti soraim? Igen. Szerintem is. Es bizonyara nem is pontos, leven nem vagyok tortenesz.
De talan helyesen mutat ra arra a tenyre, hogy az ember minden korban kepes embertelensegre, es nem erdekli a dolog ha masok szenvednek. Foleg, ha anyagilag megeri, leven a haboruknak mindig van gazdasagi oka.

- Mindig felelotlen az ember, mindig sporol idovel es penzzel is, nem terveznek maximalista vedelmet, csak annyit ami akkor es ott nagyjabol elegnek tunik. Fukoshima is tulelte volna ha a cunami ellen vedo fal magasabb jopar meterrel. De nyilvan senki nem gondolta, hogy pont ott pont ekkora cunami lesz, az epiteskor ezt penzugyileg nem lehetett megindokolni.
Valamint idonkent technikai hibak, valodi balesetek is elofordulnak.
Sot, rendkivul sokszor latom, hogy dolgokat nem befejeznek, minden szalat szepen lekovetve es lezarva, hanem egy sikeresnek tekintett projekt ugy er veget, hogy egyszeruen csak abbahagyjak a csinalasat. Tegye fel a kezet aki meg sosem talalkozott ilyen lezart projekttel a munkaja soran, mondjuk csak az elmult egy evben!

- A szelfizes az alanyrol allit ki egyfajta bizonyitvanyt. Ennek megitelese ember fuggo, lehet vele csajozni hogy mekkora kiraly hogy egy olyan hires helyen voltam ahol kevesek, de erre mashogy fog reagalni az akinek ott egy szerette meghalt, vagy megbetegedett es vegig nezte a szenvedeset, es mashogy aki csak tavolrol borzongva hallott az ottani izgalmas es rendhagyo esemenyekrol.

- Zold energia: en atomparti vagyok. Egyszeruen azert, mert egyaegnyi energiara szerintem ez vezet hosszu tavon a legkevesebb kornyezetszennyezeshez, es barhol hasznalhato, nem kell hozza optimalis foldrajzi helyzet. Hiszem, hogy meg lehet csinalni elegendoen biztonsagosra. De nem vagyok elvakult, ha kiderul hogy van jobb, akkor annak orulni fogok.

"Hirosima es Nagaszaki tragediaja megtorte a japan vezetest, "

Egy nap alatt átlagosan a ket atombombaval osszemerheto konvencionális bombát dobtak le Japanra, ráadásul addigra Németországon eleg jól kikisérletezték, hogy a gyújtó bombákat hogy kell használni, ami a szőnyegbombázásokkal együtt nagyobb területén pusztított, mint az atom, aminél az energia nagyja felfele ment. És mire befutott a hír Hirosimáról, már megszületett a kapitulációról a döntés. Az atombombának itt két előnye volt: Az amcsik pózolhattak a szovjetek előtt, hogy ilyenük is van (akkor már látszott, hogy baj lesz) japánok meg kisebb arcvesztéssel kapitulálhattak, mondván, "bocs, ezt nem láthattuk előre". (Valójában nekik is volt atomprogramjuk)

Fukusimánál ráadásul egy réginerőműről van szó, az egyik elpukkant blokkot egy hónappal később egyébként is leállították volna végleg..

"Fukusimánál ráadásul egy réginerőműről van szó, az egyik elpukkant blokkot egy hónappal később egyébként is leállították volna végleg.."

és ráadásul nem történt volna semmi baj, ha az automatika a földrengés hatására nem állítja le a reaktorokat. ugyanis a földrengés maga semmi kárt nem okozott az épületben, reaktorokban, és a szökőári is csak a vészhelyzeti diesel-generátorokat tette tönkre.

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Charlie == Castle

--
robyboy

9 éve voltam. Nagyon klassz volt! Nagyon meghatározó élmény volt testközelből látni.

Én egy negyedik változatot válaszolnék erre a kérdésre.
Nagyon is érdekel a hely és a történet és tanulságai, de oda menni nem látom semmi értelmét. Nem elsősorban a félelem miatt, hanem azért mert úgyse sok látnivaló lenne már ott valószínűleg. Nincsenek szörny lények mindenfelé, csak normálisnak kinéző állatok, nővények, emberek. Az erőműhöz meg gondolom úgyse engednének oda. Az elhagyatott város részeket, hogy néznek ki, azt láttam filmeken. Mit lehetne látni még ott ezeken kívül ha oda mennénk?

"Az erőműhöz meg gondolom úgyse engednének oda."
Dehogynem. Az amúgy az egyik legbiztonságosabb hely ott. A vezetett túráknak a része az erőmű látogatása, lehet fotózni a New Safe Confinementet (új szarkofág) 300 méterről, a likvidátorok emlékművét, stb. Az erőmű épületébe persze nem mehetsz be.

a 2-es blokkba be lehet menni

...meg az 5-6-ba :)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Már nem emlékszem, de amikor kijött a S.T.A.L.K.E.R., akkor is ekkora volt a rinyálás a kegyeletsértésről meg stb?

Akkor még nem voltak influencerek :-) Meg nem volt ilyen olcsó a repjegy mint most

Ha valaki fizeti, akkor akár az egészségügyi határérték környékéig is hajlandó lennék elmenni. Persze módjával, meg cuccban.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Hát ez sajna nem így megy, hanem pont fordítva. A sok unatkozó katasztrófaturista fizet azért, hogy nőjön az adrenalinszintjük.

--
robyboy

Tudom, de szétgraffitizett pincét, meg járatokat a Debreceni egyetem alatt is láttam. Az a rész nem mutat újat.
A természetjárás meg a sugárzás szintjétől függetlenül természetjárás. Max nem az uv az ártalmas, hanem a gamma.
:)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

"Max nem az uv az ártalmas, hanem a gamma.
:)"
- de az uv-től legalább hamarabb is kapsz rákot, mint a Csernobili háttérsugárzástól.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

:) Debrecenbe kéne menni

--
robyboy

Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor voltam Csernobilban.

Tizennégyszer.