A telefonomon az ujjlenyomat-olvasó ...

Címkék

elöl van és jó helyen van
35% (207 szavazat)
elöl van és rossz helyen van
1% (8 szavazat)
hátul van és jó helyen van
24% (142 szavazat)
hátul van és rossz helyen van
1% (7 szavazat)
oldalt van és jó helyen van
1% (8 szavazat)
oldalt van és rossz helyen van
0% (0 szavazat)
valahol van, de nem használom
4% (23 szavazat)
nincs, de jó lenne
9% (54 szavazat)
nincs és nem is kéne
25% (149 szavazat)
Összes szavazat: 598

Hozzászólások

A OnePlus 5T kézközeli tesztek cikk kapcsán merült fel, hogy hol is kellene lenni az ujjlenyomat olvasónak.

A "jó helyen van", "rossz helyen van" azt jelenti, hogy szerinted jó/rossz helyen van éppen ott, vagyis neked kényelmes úgy ahogy van és nem raknád máshova ha lehetne.

A halmazelméleten ne akadjunk fel, hogy "de nekem oldalt is van meg rossz helyen is, de nem használom, hova szavazzak?". Egyrészt ha nem használod, akkor szerintem nem is feltétlenül tudod, hogy jó vagy rossz helyen van-e, másrészt a szavazásnak vannak technikai korlátai, így tudtam kiírni.

Kisse talan megkesve, de az utokornak osszegeznem az eredmenyeket (a HUP szavazogep kicsit tul egyszeru...):

ujjlenyomat leolvaso elol van: ~96% elegedett (osszesen 215 szavazat)
ujjlenyomat hatul elol van: ~95% elegedett (osszesen 149 szavazat)
ujjlenyomat oldalt van: 100% elegedett (viszont osszesen csak 8 szavazat erkezett)

Az is erdekes, hogy akiknek nincs ujjlenyomatleolvasojuk azoknak a 3/4-e (~73%) szerint "nem is kéne", viszont akiknek mar van azok kozul mindossze 6% nem hasznalja.

Vagy alapbol nem ugy kereste az eszkozt, de "ha mar van, akkor hasznalja". Sokaig en sem hasznaltam, aztan raszoktam. De ha lett volna azonos gyartotol masik altipus, amiben nincs (csereben mondjuk $5-al olcsobb), akkor azt veszem.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Van az helyzet amikor nem kell kipróbálni, hogy tudjuk biztosan nem jó a hátsó feloldás. Fektetett telefon az asztalon és csak olvasásra akarom feloldani emelés nélkül... Rendszeresen nézek rá így. Eddig ezért kaszáltam el minden hátsó szenzoros telefont és ezért nem örülök, az 5T-nek sem annyira. Bár a 3 még nem lesz cserélve egy darabig.

Az autóban nekem akkor van csak a telefon tartóban, ha navigálok. Akkor meg úgyis fut a Waze, nem zár le. Egyébként ha az autóban van Bluetooth, akkor trusted device-nek jelölve a Bluetooth-szal párosítva lehet feloldást nem? Felesleges ujjlenyomat-olvasóval szarakodni.

Trusted devices
Pick trusted devices

You can have your phone stay unlocked whenever it's connected to a trusted device. You could need to manually unlock your phone first.

Bluetooth watches, fitness trackers, or car speaker systems can be good choices for trusted devices. We recommend avoiding devices that are always with your phone or tablet, like Bluetooth keyboards or cases.

--
trey @ gépház

..Ez a két nagyhatalom harminchat hónappal ezelőtt már heves és makacs háborúban állt egymással. Az ellenségeskedés így kezdődött: hosszú ideig a két ország megegyezett abban, hogy a tojást, mielőtt megesszük, vastagabb felén kell feltörni. Dicsőséges uralkodónk nagyatyja azonban, még gyermekkorában, egyszer feltörvén a tojást vastagabb végén, megvágta az ujját. Atyja, a császár ekkor rendeletet adott ki, mely szigorú büntetés terhe alatt megtiltotta a népnek, hogy a tojást a vastagabb felén törje fel. A népet annyira felbőszítette e törvény, hogy hat ízben lázadás tört ki. E forradalmak folyamán egyik császárunk életét, másik trónját vesztette. Blefuscu uralkodói állandóan szították ezeket a polgárháborúkat, és ha elfojtották őket, a számütöttek rendesen Blefuscuba menekültek. Feljegyezték, hogy tizenegyezer ember szenvedett inkább kínhalált, semhogy a hagyományok ellenére a vékonyabb felén törje fel a tojást...

"elöl van és jó helyen van" és nincs útban :D

Elol van, de masutt is jo lenne. ;-)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Örülök, hogy eddig mindenki elégedett a sajátjával.

Legyen minkét oldalon, alul és felül, valamint elől és hátul.

hátul van, és rohadtul utálom.ötből kétszer, ha feloldja a telefonomat.

Nekem anno mikor a Note-on volt elöl, akkor nem tudtam volna egy kézzel feloldani úgy, hogy ne essen ki a kezemből. Viszont autós tartóban meg jó volt, mert nem ugrált el a képernyő a pin beírása közben, csak lehúztam az ujjam az olvasón és fel volt oldva. Most, hogy már csak igen ritkán használom autóban, a Xiaominak hátul van és ez meg azért kényelmes, mert amikor kézbe veszem, pont ott az ujjam és azonnal feloldja.

A Samsung akkor úgy volt kényelmes, ez meg most így.

Nekem elöl van szerencsére. Most próbaképp felemeltem az asztalról 5x a telefont ahogy szoktam, és egyszer sem került az ujjam oda, ahol az ujjlenyomatolvasó lenne hátul. A telefon széle felé ér a hátlaphoz, vagy teljesen a szélén, de középen egyáltalán nem. Gondolom rá lehet szoktatni magát az embernek és akkor akár természetesnek is tűnhet, vagy csak én fogom meg bénán :) De a fő bajom igazából az lenne, hogy fel kell emelni hozzá a telefont, nem oldható fel magam előtt tartva az asztalon.

Elöl van, és jó helyen van, mert navigálni is azt használom.

Az nem csak ujjnyomat?
ujjnyomat != ujjlenyomat

Az elozo telefonom Ulefone Power 1 volt, a mostani Ulefone Power 2.
A ket kutyu nagyon sokban megegyezik, az uj a regi rancfelvarrott valtozata: tobb flash, tobb ram, gyorsabb SoC, ujabb Android, viszont kiszedtek par alig hasznalt (de azert poen) funkciot (pl. infra taviranyitot, meg a CD emulaciot).

Az 1-en hatul volt az ujjlenyomat-olvaso, pont ott, ahol hatul megtamasztottam, elol pedig 3 fizikai gomb volt (back, home, ablakvalto). A mostanin elore kerult a home gomb helyere az olvaso, gyorsabban reagal, a kepernyore kerultek virtualis gombok, az olvaso meg nyomashossztol fuggoen csinal valamit.
Mindkettonek van elonye-hatranya, a regi mukodesi modjat viszont jobban szerettem. Amikor a kutyut fogom, akkor a legtobb ujjam mogotte van, es be lehet allitani, hogy megadott ujjra mit csinaljon. Szoval pl. kozepso ujjra rogton elohozza a bongeszot. Neha jol jott.

Az "elöl van és rossz helyen van"-ra szavaztam emiatt, mert az lenne a legjobb, ha a ket kutyut kevertek volna: ha a regi vasat joreszt megtartjak kicsit gyorsabb belsovel es OS-sel. De igazabol elol is hasznalhato.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Nincs a telefonomban, de hátul lenne a legcélszerűbb helye. Sose fogom úgy, hogy a hüvelyk(- vagy bármelyik másik)ujjam a nem létező fizikai home gomb helyén legyen.

Nekem mindkét féle van.
Elöl van az iphone-on és az hibátlanul teszi a dolgát. De nincs igazán jó helyen.
A Huawei-en hátul van - jó helyen - de egy kalap szar.

--
Gábriel Ákos

Kíváncsi vagyok, hogy azok akik a "nincs és nem is kéne"-ra szavaztak használták-e valaha. Én is így gondolkoztam róla míg nem lett. Most meg úgy vagyok, hogy többet nem kell olyan telefon amin nincs. Egyszerűen annyival kézenfekvőbb mint beírni a 8 számjegyű pint. Vagy van aki élvez érintőképernyőn gépelni minden alkalommal amikor meg akarja nézni, hogy mit írtak a Telegrammon? Vagy csak nem fontos a biztonság és elég a "drag to unlock" vagy a "pattern"?
--
:wq

Ugyanezt fogod átélni, amikor legtöbb telefon arcfelismerést fog használni, és lehagyják az ujjlenyomat szenzort.

Ugyanezt fogod átélni, amikor legtöbb telefon DNS tesztet fog használni.

Ugyanezt fogod átélni, amikor a telefont egy implantátum lesz, és a bőr alá építik be.

Ugyanezt fogod átélni, amikor megtanulsz telepatikus úton kommunikálni. :-)

Ellenben:
Aki kihagyja az ujjlenyomat szenzort, és egyből az arcfelismerésre tér át, csodálkozni fog, hogy egyesek miért ragaszkodnak a „primitív” ujjlenyomat szenzorhoz.

Aki kihagyja az arcfelismerést, és egyből a DNS tesztelésre tér át, csodálkozni fog, hogy egyesek miért ragaszkodnak a „primitív” arcfelismeréshez.

A lényeg: Ami ma szerinted kényelmes, az holnap elavult és kényelmetlen lesz. Ilyen az élet.

Ez így van de egyelőre ott tartunk, hogy az ujjlenyomatolvasó az ami kényelmes kioldást tesz lehetővé és kellőképpen elterjedt már középkategóriás készülékeken is. Én arra vagyok kíváncsi, hogy van-e valami oka annak, hogy "nem is kell", azon kívül, hogy az illető még nem próbálta és már kellőképen megszokta azt ami van.
--
:wq

Lehetséges okok:

- Mostanában volt egy cikk az USA biometrikus azonosítókkal kapcsolatos szabályozásáról. Mondjuk ez Magyarországon legfeljebb azokat érinti, akik gyakran járnak az USA-ba.
- Viszonylag könnyen hamisítható*. Akinek új igazolványa van, és megadta az ujjlenyomatát, esetleg van útlevele, azoknál adott minden feltétel. A többieknél kell némi titkosszolgálati módszer.
- Az Apple szerint 1:50 ezerhez az esélye, hogy sikerül feltörni a ujjlenyomat szenzorral védett készüléket. Egy 5 számjegyű PIN-kóddal kb. ugyanott vagyunk.
- Egyes elemzők szerint az iPhone-okból soha többet nem lesz ujjlenyomat olvasó. Ez vagy igaz, vagy nem. De ha valaki elfogadja ezt, akkor ez azt is jelenti, hogy ez már egy elavult techológia.

*: Az egy másik kérdés, hogy a bűnüldöző szervek hozzá nem értése miatt ez nem olyan nagy probléma. Például a legutóbbi texasi lövöldözésnél a halott „birtokában” sem sikerült feloldani az FBI-nak a telefont. De ez megszokott ezekben a körökben, és nem csak az ujjlenyomattal kapcsolatos. Néhányan biztosan emlékeznek még, amikor a magyar rendőrök nem tudták kivenni a SIM-kártyát a szlovák milliomosnő iPhone-jából.

A központi rendszerben szerepelni fog az ujjlenyomatod grafikus formában is. Amihez az arra feljogosított szervek hozzáférnek, így bármikor tudnak gyártani ujjlenyomat „pótlékot”. Tehát számukra – elvileg – nem lesz akadály az ujjlenyomattal védett telefon feloldása.

"A központi rendszerben szerepelni fog az ujjlenyomatod grafikus formában is."

Ugyan már, ha valaki megszerzi a telefonomat, jó eséllyel az ujjlenyomatomat is megszerzi, hiszen fizikailag ott van a telefonomon, nem kell ahhoz hatósági nyilvántartásban lenni.

Én a telefont mindig magamnál tartom, és napi 0-4 alkalommal nézek rá, ami feloldást igényel, míg többször tekintek rá időleolvasás miatt mikor nem vagyok otthon, ami nem igényel feloldást. Nekem az 5 számjegyű PIN kód tökéletesen megfelel, nem zavaró, nem érzem, hogy több energiát veszítenék vele, stb.

Először is limitáld a fizikai hozzáférést a telefonodhoz, ha biztonságot akarsz (oh, meg persze ne használj telefont privát dolgokhoz, ne csatlakozz az Internethez, stb.), másodszor pedig ne hidd, hogy az ujjlenyomat-alapú zár sokkal biztonságosabb mint pl. 5+ számjegyű PIN kód. Kényelmesebb: már akinek, de biztonságosabb: nem igazán. :)

Re: biztonság. Két eset van:

  1. A Moszad/{hárombetűs} akarja feltörni a telefonod. Ebben az esetben lehet akármilyen feloldási megoldás, semmi se véd meg. Ha kell levágják a fejed és belógatják a kamera elé, hogy feloldják a telefonod, szóval a PIN is annyit ér mint a swipe to unlock.
  2. Nem a Moszad/{hárombetűs} akarja feltörni a telefonod hanem csak Pistike aki meg akarja kukkantani a fotóidat míg te elmentél a mosdóba és az asztalon felejtetted a telefonod. Ebben az esetben már a pattern is megfelel nagyjából, de ha teljes nyugalmat akarsz akkor egy 4-5 számjegyű PIN vagy ujjlenyomat illetve egyéb biometrikus megoldás tökéletes.

Szóval igen, az egész csak a kényelemről szól.
--
:wq

Tanulság: tök mindegy hol van jó helyen van. Ami annyit jelent: megszokás kérdése.

Hátul van, számomra jó helyen, de azért látom a hátrányait is, pl asztallapon, dokkolóban használat.
Ha elől lenne valószínűleg ugyanolyan jó lenne, de nem örülnék, hogy a kijelző annyival kisebb lenne (vagy a telefon nagyobb)
Ha oldalt lenne nem tudom hogy oldanák meg a tokban használatot azt leszámítva, hogy kivágnak a tok oldalából egy részt. A hátul kivágás még oké, de oldalt furcsa

Már vártam! De ki van kapcsolva, mert szar helyen van elöl! xD

Van, de minek?
Mindössze három mintát tárol (bizonyos esetekben, pl közvetlenül fürdés után, okoz gondot a használata), a páratlan darabszam egyébként sem logikus.
Ráadásul többször sikerült úgy feloldani, hogy nem a regisztrált ujjammal próbáltam. (Samsung A5)