Szelektíven gyűjtöd a szemetet?

Nem
9% (37 szavazat)
Alapvetően nem, de néhány erősen indokolt veszélyes hulladékot (pl. elem) különveszek
11% (46 szavazat)
Igen, 2 félét gyűjtök
16% (65 szavazat)
Igen, 3 félét gyűjtök
30% (123 szavazat)
Igen, 4 félét gyűjtök
17% (67 szavazat)
Igen, 5 vagy többfélét gyűjtök
9% (36 szavazat)
Nemcsak hogy különveszem a szemetet, erősen próbálom is minimalizálni
7% (30 szavazat)
Összes szavazat: 404

Hozzászólások

Külön:

- pet és egyéb műanyag
- üveg és alu göngyöleg
- egyéb háztartási
- veszélyes (elem, akku, vegyszer)

--
trey @ gépház

A komposztáló jó:
felül betöltöm fűnyírás után a füvet (+ megy bele minden zöldség és gyümölcs héja, csutkája, stb.).
Aztán alul nem jön ki belőle semmi, mert sosem nyitom ki az ajtaját.
Viszont ha legközelebb nyírom a füvet, ismét van benne hely.

Ha nem lenne komposztáló, akkor fizetnem kellene a kerti nyesedék elszállításáért.

Előbb-utóbb elfogy benne a hely, akkor a tetejét át kell lapátolni az áthelyezett komposztáló aljára vagy venni egy új komposztálót és hagyni a régit megérni, aztán szétszórni a tápanyagban dús komposztot. :)

Extrémisták néha bele is hugyozhatnak, az jó tesz a komposztnak. :D

Nem tudom, miért van megkülönböztetve.

A kajamaradékot azt begyűjtik hetente egyszer. Ez a normális szemétszállításhoz tartozik, vagyis az önkormányzat fizeti a beszedett helyi adóból.
De ha kerti nyesedéket is akarok kitenni, akkor ahhoz egy külön (ötödik fajta) kukát kell kérni, és egy éves díjat fizetni. Nem túl nagy összeg egyébként.

Erről hirtelen ez ugrott be: http://index.indavideo.hu/video/autonom_haz (főleg a 4:40 utáni része)
És ilyen messzire hányan megyünk? A felvételeken látszik, hogy olyan szép frissen trágyázott a fű :D (amúgy régen falun tudom ez volt a sztenderd, azok a gyönyörűen virágzó rózsabokrok titkai...)

Amúgy meg tipikus társasház:
1 vegyes
1 műanyag-fém
1 papír
és egy sarok a pincében ahonnan a veszélyes hulladékot évente egyszer a lomtalanítás alkalmával kitolom a veszélyes pontra, az egyéb lomokat meg a ház elé.

sajnos mióta államosították és 45 lakásra 1 kék és 1 sárga fedelű kuka jut, amit hetente 1x visznek el, leálltam a szelektálással. az elszállítás napján már délután tele mindkettő...

eddig legalább volt cég, amelyik örömmel elvitte, azóta tönkrementek/kivonultak

+1, ugyanígy, bár a heti szállításban se vagyok biztos.

Ami maradt: az elemet és akkut külön gyűjtőbe rakom, és a lejárt gyógyszert is gyógyszertárban adom le. Bár ez utóbbival volt egy érdekes tapasztalatom, egy időben injekcióznom kellett magam (trombózis elleni, előre töltött fecskendős téma), és a gyógyszertárban nem vették át a használt fecskendőt mert az szerintük veszélyes hulladék. Mivel nem volt használható ötletük arra hogy mit kellene ezzel csinálni, ezért a gyógyszertár előtti kukába dobtam ki.

Hát a kupakot nyilván visszaraktam, majd a fecskendőt szintén abba fém/fólia lófaszba amiből kivettem, és azzal együtt került vissza a papírdobozába. Kb. olyan eséllyel szúr meg bárkit, mint egy bontatlan csomag.
Ha jól emlékszem valami olyasmit magyaráztak, hogy vigyem be egy kórházba mert ott van ilyen gyűjtő - ja, van, arra amit ők használnak. Szóval menjek be egy random kórház random osztályára, aztán ott keressek egy pont megfelelő gyűjtőt és belepakoljam a vackomat. Ezt remélem komolyan gondolták, mert viccnek azért durva lenne...

Ezért jobb családi házas övezetben lakni. Egy 240 literes papír/műanyag és egy (szintén 240 literes) zöldhulladékos kuka van. Nyilván a zöldhulladékos kukát magasházas övezetben nem használnák ki :)
Az üvegre nincs külön edényzet.
A papír/műanyag kukát havonta egyszer viszik, de nekünk ennyi elég is, a zöldhulladékost pedig hetente (nyilván télen nem). A három kukára (szelektív+zöldhulladék+vegyes) három különböző autó szokott jönni.

Magasházas övezetben (nálunk legalábbis) a szelektív szigeteket megszüntették (állítólag a lakók visszaéltek vele, a szelektívekbe olyat is raktak, amit a vegyesbe kellene).

Nálunk sajnos nem.
Havi szállítás van és ha az ember komolyan veszi, akkor 2 hét alatt fullon vannak a kukák (összenyomott palackokkal és dobozokkal + felaprított papírhulladékkal).
Kommunális hulladékunk viszont szinte alig van.

Mióta állami a szolgáltatás van, amikor el se viszik (pl. nem lehetett 100%-ban lecsukni a papíros kuka fedelét, mert annyira tele volt. Hozzá se nyúltak.)

> nem lehetett 100%-ban lecsukni a papíros kuka fedelét, mert annyira tele volt. Hozzá se nyúltak.
Ha minden igaz, ez a szerződésben benne van, miszerint ha nem zárható le, nem viszik el. Bár nem értem, hogy a papírt miért ne vinnék el, mivel azt ingyen viszik (nálunk legalábbis).

A közös képviselő kérhet többet. Nálunk 21 lakásra elég (eredetileg 2 kuka, most 2+1+1), a szomszéd nagyobb ház, náluk 2-2 szelektív van. A probléma általában a megnövekedett számú kuka fizikai elhelyezése... a szomszédban átkerültek a belső udvarba (4+2+2 kuka amióta szelektív, ez azért nem bárhol fér el).

Nem tudom erre melyik vonatkozik:

Nalunk a szelektivbe mehet a papir, a muanyag es egyeb csomgolasi anyagok mint alu, de pl. a konzervdoboz is ami nem aluminium (viszont egyeb femhulladekot nem szabad beletenni).

Szoval ket fele megy, de a szelektiv elvileg kesobb tovabb bontodik (a feldolgozo altal).

/sza2

Én inkább G1 GC-vel gyűjtöm, java 8 óta

"Pet palack" és "minden más" kategóriákat gyűjtök. Elméletileg lehetne külön papírt és fémet is, de annyira nagyon minimális mennyiségű papír és fém (1-2 havonta 1 db konzervdoboz) szemetem van, hogy ezeket bedobom a normál szemétbe.

A szemetet általában törlöm. Minek foglalja a helyet?

Társasházban lakom, 2 szelektív kukát vettem a lakásba. Egyik papír, a másik fém és műanyag. (pontosan ugyanezek vannak a házban szelektív kukának)

Nagy Péter

Amióta elvitték a hulladékgyűjtőket azóta nem(oka szerintem az volt, hogy a helyi kisebbség sima mezei kukának nézte és teleb@aszta mindennnel).

Mikor otthon laktam akkor nem igazan volt ertelme, a szelektiv kukak majd mindig tele voltak, rettentoen ritkan vittek el. Masreszt a hajlaktelanok allandoan kipakoltak a tartalmat a kuka kore ... teljesen feleslegesnek tunt.

Miota UK - London/Watfordban elek azota meg nem valasztas kerdese. Alapvetoen 3 fele kell szelektalni:
- Ujrahasznosithato papir/muanyagok/femek amik teruletelnkent, onkormanyzatonkent is valtozhatnak
- Konyhai hulladek (papirba lehet tenni, jopar helyen a lebomlo muanyagzacsi elfogadott meg)
- Minden mas hulladek vegyesen
- Bonusz: ha kerted van kulon kerni kell a kerti hulladek tarolot. Ez kulon fizetos moka, bent is es itt is.

London: 3 lakas, 2 kicsi 100l fekete a vegyes hulladeknak, 2 nagy zold kuka a szelektiv ujrahasznosithatonak, 2 nagy kajas gyujto. Elszallitva minden heten kedden tobb hullamban
Watford: van egy kis hulladektarolo haz es van ra 10 lakas. Egy nagy kontener van a nem valogatott szemetnek - ezt 2 hetente uritik nem nagyon volt meg tele. 3 nagy zold kuka van a szelektiv hulladeknak es lakasonkent van egy kajas hulladekgyujto. Ez utobbit minden heten csutortokon elviszik.

Meg a kikoltozes utan tortent, hogy valaki beleontotte a vegyes hulladekot a szelektives kukaba. Nem vittek el, csak egy cetlit kaptunk, hogy mikepp kell valogatni. Gumikesztyu es valogatas volt a vege. Emellett ha a kuka melle teszunk dolgokat nem nagyon viszik el... Mokas volt koltozes utan a butorok dobozait heteken at kidobalni.

A jelenlegi lakhelyemen az onkormanyzat eleg buszke arra, hogy atlagon feluli a szelektalas (60-70% kozt).

èn azokat "bírom" (értsd: utálom), akik minden szart elégetnek otthon a vegyestüzelésü kazánjaikban, föleg télen.

--
robyboy

a fáradt motorolaj durvább... nemrég költöztem és találtam a garázs szerelőaknájában néhány kanna olajat amit még a kettővel? ezelőtti tulaj hagyott ott okosan, azóta a senki nem kukkantott be az aknába eddig... Pakolom ki bőszen az utánfutóra, hogy elvigyem a benzinkútra. Szomszéd meglátja, szól, ne tegyem, aki nála takarít ezzel is fűt elviszi.... Inkább leadtam. De szerintem a bútorlap is elég gáz tele van ragasztóanyaggal. Na azt pl elvitték szintén fűteni.

Fél éve még külön-külön gyűjtőautóval jöttek és külön vitték, azóta normál kukásautóval jönnek és egybe feldobálják a gondosan válogatott hulladékot, így azóta nem válogatom annyira gondosan... az utóéletét nem tudom, hogy átválogatják-e vagy megy a normál hulladékok közé pénz híján, mert tavaly óta nem kaptam számlát a nagy nemzeti hulladékkezelőtől... :/

A gond nélkül éghető hulladék megy a kazánhoz, a komposztálható megy a komposztra, a csomagolás megy a szelektívbe, így havonta 10 liter a normál szemét és ~40 liter a szelektív... ha sikerülne a környéken házi tejet találnom, akkor a szelektív is csak 5-10 liter lenne, többnyire üvegek.

Nálunk két hónapig (amíg szolgáltatóváltás nem volt) eleve egybe lehetett dobni a papiros, muanyagos szelektív hulladékot (meg volt a normál kommunális). Ott a cég átválogatta, ha jól emlékszem azt írták, hogy mivel amúgy is válogatniuk kell (mert kb megbizhatatlan, hogy a lakosság válogassa), akkor olyanmindegy, hogy hogy hozzák el.

Nalunk van egy kulon kuka (1-2-4 hetente jon erte a kukasauto):
- komposztnak
- muanyagnak
- papirnak

Az utcan, fold ala sullyesztett kontenerben van meg vegyes/egyeb szemet (ami elvileg ugye kozel 0, ha rendesen szeparalsz).

Ezen felul teruletenkent van egy fold ala sullyesztett uveg, textil kuka.
A veszelyes hulladekot persze a hulladekudvarba kulon viszi az emberfia. Mondjuk oda minden egyebet is lehet.

hálunk van egy szemétszállítási naptár és azon rajta van hgoy mikor van szelektív. papír, és műanyag amit elvisznek, plusz az üveget és az elemeket mi elvisszük ahová kell

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Külön:
- nem újrahasznosítható
- újrahasznosítható (amit majd a szemétkezelő társaság gépei és emberei feldolgoznak: papír, üveg, fém, újrahasznosíthatónak megjelölt műanyagok)
- elemek

Igyekszem mindent megfelelő helyre.
De pl. használt óvszerrel mi lenne a helyes? Mosás után irány a műanyagba?

--
openSUSE 42.2 x86_64

Nálunk ezen a városrészen (dél-angol nagyváros külső kerülete) nincs szelektív gyűjtés. Hiába is gyűjtenénk szelektíven, a kukások összeszedik a kitett szemeteszsákokat (nincs kuka sem) és ugyanabba az autóba teszik be, ahol összekeverednek. Ha lenne rá lehetőség, szelektíven gyűjteném.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Na a Brexittel ezt is megúszták... (2015 volt a határidő) (nincs központi jogszabály rá, a régiók maguk szabályozhatták a dolgot, ez lett belőle)
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32008L0098…
http://ec.europa.eu/environment/waste/studies/pdf/Separate%20collection…

Jó, de zsák is egyféle van. Ilyen piros, önkormányzatos zsák. Honnan tudja a kukás, hogy mi van benne, vagy hogy szelektíven volt-e gyűjtve?

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

ennyire nem vagyok profi az önkormányzat dolgaiban nálunk nincs. Én magam gyűjtöm és viszem el a tárolókba ami nálunk szerencsére 2 sarok kb 10 perc séta oda - vissza. De a múltkor pont akkor mentem amikor vitték el és egy kocsival vitték, akkor kérdeztem rá a kukásoknál majd utána is néztem majd sikerült beszélnem egy mérnökkel is. Azt mondta így egyszerűbb szállítani és a szelektálóban ők csinálnak egy újraválogatást is amit sajnos meg lehet érteni mivel az emberek még most tanulják ezt a szelektíve dolgot és sok dolgot rosszul osztályozunk.

--
honlapom http://dyra.eu/

Külön gyűjtöm

- papír
- műanyag
- fém
- veszélyes hulladék
- üveg
- kommunális
- ruha

Panelben lakom sajnos nincs szelektív gyűjtés így mikor összegyűlik 1 - 1 kuka magam szállítom el. Szerencsére műanyag, papir, ruha, és üveg kb 2 saroknyira van, az elemeket a tescoban kihelyezett gyűjtőbe teszem ott van mellette kiégett lámpa gyűjtő is.

A nagy szünetmentes aksikat az akumlátorosnál adom le. A PC szemetet meg beviszem egy számtek boltba.

A fém az egyedüli ami nálam lassan gyűlik össze. A múltkor a méhtelepen adtam le egy keveset mikor a barátom régi fürdőkádját is leadtuk.

Ha hozzá szokik az ember akkor természetesnek veszi és nem is akarja másképp csinálni.

ui: Talán még az elhasznált sütőolajjal kéne valamit kezdenem.

--
honlapom http://dyra.eu/

Igen.
- papir
- műanyag, fém (ez egy tárolóba megy nálunk)
- veszélyes hulladék, elem, akku

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

- éghető hulladék, -> kályhába, kéményen távozik
- fémhulladék -> padlás, majd jó lesz még valamire
- e-hulladék -> lomos, majd szétbontom egyszer
- hulladék... üveg, összesöpört por, ez megy a kukába

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

e-hulladék-ról nekem más jutott eszembe.

Szelektíven gyűjtöd a SPAM leveleket, a tmp könyvtár tartalmát, a home könyvtárban felgyűlt nem használt vackokat, régi videókat, amiket egyszer megnéztél, a lomtár tartalmát,...

A környezetbarát ember gondoskodik a hulladék megfelelő kezeléséről, kezdve a spamekkel.

Nalunk minden szelektiven gyujtheto hulladek egy kukaba megy, egy masikba a zold hulladek, egy harmadikba a normal. Ez utobbira uritesenkent kell fizetni, a tobbire sehogy, tehat erosen motivalt is vagyok :)