Hányféle hulladékot gyűjtesz szelektálva otthon a műanyag-papír-üveg trióból?

 ( hajbazer | 2017. április 13., csütörtök - 16:02 )
1
7% (31 szavazat)
2
24% (102 szavazat)
3
47% (201 szavazat)
nulla
17% (72 szavazat)
Egyéb, leírom
3% (15 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
2% (9 szavazat)
Összes szavazat: 430

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nullara direkt nincs opcio?

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Tessék

--
trey @ gépház

Mar szavaztam is :)

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Ha a nullára, akkor gratulálok. :-/

Nyilván megvan rá a mérnöki precizitással megindokolt önigazolása.

Nincs onigazolas, egyszeruen nem erdekel.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Kiviszem a szelektíven rendezett kukákat reggel a kapu elé.
Délután hazajövök, sokszor még ott vannak látszólag érintetlenül. Van, hogy csak másnap jönnek érte.

Belenézek... Szét van turkálva, idegen cuccok belehányva.

En nem hanyom tele a sarga es a kek kukat nem belevalo dolgokkal, csak latom, hogy rothad benne a tegnapelotti fozelek, mert azt valakinek nem ebbe kellett volna kidobnia.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Régen szelektáltam, de valami sznob polgárjenőseggnyaló baromnak szúrta a szemét, hogy a konténerek egy komplett parkolónyi helyet elfoglaltak, így aztán, mikor a "Kátya nem hátrál" színmű megtekintése miatt kénytelen volt 100 métert gyalogolni, a polgárjenő elvitette a szelektív hulladék-gyűjtő konténereket 500 méterre, na, odáig meg én nem caflatok.
Válaszom tehát: 2 évvel ezelőttig mindent, azóta semmit sem szelektálok, minden megy a kommunálisba. Köszönet a sznoboknak.

Ui.: Az olyan kemény darabok megtekintésére, mint pl. "A két férfi és egy létra" is ugyanazok a sznob barmok gyülekeznek, olyankor a kommunális konténereket is képesek kitolni az út szélére, csakhogy vadonatúj BMW-jüket minél többen láthassák. Szép látni, hogy ők jönnek ki először az előadásról, de nem szállnak be, hanem valami rejtélyes oknál fogva telefonálni kezdenek, és érzékeltetik, hogy az autó, ami mellett állnak, bizony az övék.

Tehát szemetet termelsz, mint mindenki más, de _téged_ aztán nem érdekel az utóélete. Nem szimpatikus.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Az _ön_igazolas, ha a helyi erdeku szemetelszallito egy helyre dobja mind a 4 kuka tartalmat? Vagy ettol meg 3fele gyujtok?

Nem tudhatod, hogy a szemétszállító hogyan és miként válogatja szét később, az egy helyre rakva beszállított szemetet.

Előfordul, hogy az egyes szelektívgyűjtő konténerekben is teljesen más alapanyagokat gyűjtetnek. Tehát mondjuk a műanyagosba dobhatsz üdítőitalos kartont. Ezt nyilván később kézzel szétválogatják, általában futószalag mellett.

Addig nem önigazolás, amíg nem bizonyosodtál meg arról a saját szemeddel, hogy az elszállított szelektív kukák tartalmának egész a szeméttelepen landol.

Ez nettó baromság. nyilván egyszerűbb úgy szétválogatni a 3 tartalmat, amelyet csaknem 90%-os pontossággal pakolnak bele a szelektív kukákba, de utána összekeverve, hogy könnyebb legyen utólag kiválogatni... Ezt te sem hiszed el szerintem, csak trollkodsz.

Nem ír kivételesen baromságot, én is láttam már olyat, hogy többféle szelektívnek egy szelektív tároló van. Meg olyanról is olvastam, hogy ugyanarra a szeméttelepre egyszerre ürítették ki a szelektíven összegyűjtött hulladékot a nem szelektívvel (talán Csongrád megyében, már nem emlékszem pontosan), úgy, hogy újra összekeveredett, ergo értelme nem volt az egésznek, nem érdekelte őket, amíg nem lett belőle botrány.

Persze, erre mondhatnánk, hogy ez Magyarország, itt a szemétkezelésnek még nem alakult ki a kultúrája. Viszont állati nagyot tévednénk. Példának tudom írni Angliát. Itt sokkal rosszabb a helyzet még a magyar szintnél is. Eleve ott elkezdve, hogy a legtöbb önkormányzat nem szelektíven szállítja el a háztartási hulladékot, sőt, még kuka sincs, az emberek szemeteszsákba bekötve teszik ki a hulladékot a ház elé, kerítés mellé, stb., mint egy gettóban, de ez az elit környékeken is sokszor így van. Ahol esetleg van is kuka, ott a tulaj csak faágakat, meg faleveleket gyűjt benne. Az utcán ha mész, tele van szemetelve az egész, mert nem képesek tömbönként letenni közkukát, ahová kidobhatnád a szemetet, sokszor még buszmegállóhoz sem tesznek ki, így hiába tiltja a szemetelést néha felirat (írja, hogy vidd magaddal a szemeted, ami eleve nevetséges), senki nem foglalkozik vele, szétdobálja, amerre jár. Ahol ki is van téve városokban közszemetes, vagy cégeknél, ahol szelektíven gyűjtenek (céges policy miatt ügyebár) ott is csak két szimpla kuka van (tehát semmi szűkítő nyílás vagy szűrő rajta), egyikbe megy az ételszemét, a másikba a recyclingos (tehát műanyag, fém, papír, stb. vegyítve), csak hogy az emberek nagy része eleve nem nézi mit hova dob (virágnyelvet elhagyva lesz*rja konkrétan nagy ívben), meg mivel nem ürítik időben, ha az egyik tároló betelik, akkor bedobják a szemetet oda, ahol még van hely neki. Pedig itt bőven lenne pénz, hogy a szelektív gyűjtést rendesen megvalósítsák, de csak jelmondatnak hajtogatják a környezetvédelmet, igazából nem érdekel itt sem senkit, persze mindenki büszke magára, hogy milyen környezettudatos, meg tett a környezetért, mert van szelektív gyűjtés is. Termékeken is rajta van, hogy a termék meg a csomagolás mely része esik recycling alá, persze az egész értelmetlenül, mert repül majd bele az egész a háztartási szemét közé.

Az irodánál nekünk egy nagy konténer van, papírnak, üvegnek, műanyagnak. Üvegünk nincs, de tudod mekkore könnyebbség, hogy egy gépháznak vagy valaminek a dobozába összeszedjük a szemetet, és csak levisszük, bedobjuk?
--
"Sose a gép a hülye."

Igen a nullara.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

A válasz otthoni érték. +fém + mellette van lábam elmenni veszélyes hulladékkal is (pl elemek, akksik) a megfelelő helyre.
Irodában, ha akarnám se lehetne.
------------------------
Everyone is a winner*

+1, illetve a forrasztási hulladékoknak van egy zárható dobozom. Ha megtelik, akkor az is megy a megfelelő helyre.

Ez különösen dícséretes. Azon röhögtem magamban (vagy inkább sírtam), mikor előző munkahelyemen az ISO9001 jegyében éves célként kitűzték maguk elé, hogy bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést.
Ennek az lett a megvalósulása, hogy a kb. semennyire sem újrahasznosítható PET palackoknak kiraktak egy külön kukát.
A gyártási hulladék meg továbbra is ment a kommunálisba...

Nálunk ez teljesen jól működik. Szintén 9001 alatt. Az ISO-sotokat és az auditor(oka)t kéne jól picsán rúgni.

--
trey @ gépház

+1

Hatigen, en az irodaban is szelektiven gyujtottem. A lenovo/ibm szeret csomagolni....Ott egy akkora doboz, hogy ot laptop beleferne egymas hegyen-hatan es mire mindent kicsomagolok, egy darab PCI-E kartya esik ki belole...

Amig volt ilyen utcai gyujto, addig odacipeltem (olyan tiz perces seta), amiota nicns, lerakom a normal szemetes melle.

Itthon meg papir-muanyag termeszetesen, uvegnek nicns, azt ha eleg osszgyulik (befottes uveg altalaban), akkor elviszem hulladekudvarba vagy a piacra (mezarusok 20 Ft-ert megveszik, csak a halalnak van kedve 30 db befottesuveggel a hatan elmaszni a piacig, pedig jobban orulnek, ha meg szelektivbe se kellene, hanem rogton hasznositana valaki...)

aksi/elem nem nagyon van. Etolajat multkor a lomtalanitasnal raktam ki, mert "hatarozatlan ideig" zarva volt a hulladekudvar. Ahogy lenni szokott, lomtalanitas utan ket hettel kinyitott....

Gogyszertari cuccokat (fecskendok, kiurult inzulintartaly) ...hat azt meg nem tudom. Elvileg a gyogyszertar visszaveszi.

Oszinten, meg ifjabb koromban (20-25 eve) Budapestre haladtamban lattam szemetdombokat, olvastam Moldova konyvet es rosszul vagyok a szemet gondolatatol, szoval ez nalam egyszeruen annyi, hogy nem akarok rosszul lenni :)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Nálunk a műanyag csak műanyag palackot jelent. Egyéb műanyag csomagolóanyagnak nincs gyűjtőkonténer a városban.
Azt nem tudom, hogy a tejesdobozt bedobhatnám-e a papírok közé, (Merthogy szennyezett. Ki kéne öblíteni?) ezért az megy a "kukába".

Kiöblíted és mehet a papírok közzé.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Azért ezen a ponton keletkezik egy elég nagy dilemma, mely szerint azzal okozol-e nagyobb környezeti terhelést, ha a dobozt a közönséges hulladék közé dobod, vagy azzal, ha a kiöblítésére ivóvizet fordítasz.

---
Science for fun...

Ja epp akartam irni, hogy nem biztos, hogy megeri a ra forditott viz/energia.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Mivel multiék kilobbizták maguknak, hogy ne kelljen betétdíjas termékeket árulniuk, amit kötelezően minden üzletben visszavesznek, így egyelőre ez az egyetlen lehetőség. Én a szemétmentes fogyasztásban hiszek, betétdíjas tárolóedényekkel, palackokkal stb.

Ha jól emlékszem, 5 alatti kört bírt ki egy üveg, amig volt, és pluszban szállítani kell a nehéz, törékeny cuccot. Akkor már inkább a kimért dolgoknak van esélye (csomagolásmentes üzlet).

Amúgy pl. Hollandiában a PET palackot is a boltban veszik vissza, és pénzt kapsz érte.

Én emlékszem, amikor még itthon is volt muanyag palack betétdíjas, ezek a vastagfalú 2 literes kólásüvegek, stb.

13 liter egy wc lehuzasa.
Ehhez kepest max. fel liter az oblites.
4-5 napig tart egy doboz tej, szoval nem mondhatnam, hogy orult mennyiseget pazarlok, viszont _hatha_ kevesebb fat kell kivagni....

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Nálam a Dömötör 4-10 liter között állítható, a vízóra szerint kb. 5 literre van most beállítva. (Meg relatíve könnyen megoldható, hogy ne a teljes tartályt ürítse.)

Lehet kapni olyan tartályt, ami 2 gombos: egyik teljeset öblít, másik annyit ameddig nyomod. Sokat lehet takarékoskodni, ha nem minden öblítés teljes tartálynyi vizet használ el.
--

Láttam már, de jelen esetben panellakásról beszélünk, oda szerintem azt a fajtát nem igazán lehet beépíteni helyhiány okán.

Btw, ez a Dömötör is úgy működik, hogy ha csak 1 mp-re húzod meg, akkor csak annyi megy le. Minél több ideig húzod, annál több jön le a tartályból. Ha elengeded, akkor azonnal visszazár.

"ha a kiöblítésére ivóvizet fordítasz"

Errefelé vízbőségben élünk, 6000 köbméter - 6 millió liter - csapadék jut egy főre évente, amely kevéssé szennyezett, nem célszerű úgy gondolkodni, mintha kevés lenne a víz.

Én sem értem ezt a nagy vízspórolós dolgot, legalábbis háztartási szinten. Attól, hogy mi itt spórolunk a vízzel, attól még nem lesz több azoknak, akiknek máshol jelenleg sincs...

Szigorúan közgazdasági szempontból talán még igazatok is van, de ugyanilyen szempontból nálunk fából is sokkal több jut egy főre, mint egyes más országokban. És ugye attól, hogy mi itt szelektíven gyűjtjük a papírt egy dekával több fa nem fog nőni a Szaharában. Tehát értelmetlen az egész erőlködés.

Ennyit a szigorú közgazdasági szempontokról.

---
Science for fun...

OK, értem én, hogy igazunk van közgazdasági szempontból, de akkor miben nincs igazunk, azt szeretném megérteni, hogy mi értelme van a vízspórolásnak? Mi különbség van közgazdasági szemponton kívül aközött, hogy 10 l vízzel ürítem a WC-t, vagy 30-cal? Mert mindkét mennyiség ugyanúgy visszakerül a vízkörforgásba, nem fog hiányozni, nem tűnik el...

Ha tisztított ivóvízzel húzod le a szarod 10 helyett 30 literrel, akkor elpazaroltál 20 liter vizet, aminek a tisztítása, rendszer nyomás alatt tartása, szivattyútelepek fenntartása, szennyvíztisztítók fenntartása stb. pénzbe és energiába (és CO2-pöfékelésbe) kerül. Tehát végső soron szennyezted vele a környezetet.

Ok, köszi, meggyőztél!!!

Magyarországhoz hasonlóan vízben bőséges helyeken nem a vízért fizetsz alapvetően, hanem az infrastruktúra fenntartásáért, csak nincs külön részletezve a számlán. Jelenleg egy köbméter víz például ~200 forintos nettó árában 60 forint a személyi jellegű ráfordítás, 120 forint az infrastruktúra fenntartása és a maradék 20 forint a vízzel kapcsolatos tényleges és _változó_ költség. A szennyvíz tisztításának díja is csak kényelemből köbméter alapú, a költség nagy része ugyanúgy az infrastruktúra fenntartása és a személyi jellegű ráfordítás és paradox módon több vízzel érkező szennyezést könnyebb tisztítani, mint a tömény szennyvizet.

Ökológiai lábnyomod kapcsán teljesen mindegy, hogy 10 vagy 20 liter vízzel öblíted le a szarodat, minimális és szinte mérhetetlen lesz a lábnyomod változása. Azzal tudsz érdemben ökológiai lábnyomot csökkenteni, ha nem hoznak el a házadig csövön vizet és nem viszik el a szennyvizet. Ha már elhozták, ott el van baszva az egész és akkor már mindegy, hogy mennyi vízzel öblítesz.

Hozzátenném, hogy a magyarországi vízhasználat fejenként nagyjából 1000-1200 köbméter víz évente, ebből 950-1000 köbmétert a mezőgazdaság és az élelmiszeripar használ el, minden egyes húsban gazdag étkezésedhez közel egy köbméter vízhasználat tapad. Szóval, ha ebből az 1000 köbméterből okosan megspórolsz a napi 20 literrel 6 köbmétert, akkor semmit nem értél el. Ha lemondasz a húsban gazdag étkezéseid feléről, akkor már spóroltál 500 köbméter vizet. A kérdés továbbra is az, hogy akarsz-e ténylegesen spórolni vagy csak a látszatra szeretnél adni?

Van egy rossz hírem: A zöldségek sem a levegőből vonják ki a növekedésükhöz szükséges vizet.

„Egy kilogramm étkezési paprika előállításához évi 500 liter víz szükséges – magyarázza a röszkei Kovács István.”

És ugyan lehet azt mondani, hogy nem csak homokon lehet paprikát termeszteni, de jelenleg a paprika (és még egy rakás másik zöldség) nagy részét homokos területen termesztik.

Ha a húsban gazdag ételek mellett, a zöldségben gazdag ételek fogyasztásáról is lemondasz, akkor még több vizet tudsz megspórolni. Tehát ha ténylegesen spórolni akarsz, akkor fényevő leszel. Ennek további előnye, hogy WC-re sem lesz szükséged.

"Van egy rossz hírem: A zöldségek sem a levegőből vonják ki a növekedésükhöz szükséges vizet."

Így van. Viszont a növényeknek nem kell ivóvíz minőség, mint az élelmiszer-alapanyag állatoknak, illetve az öntözés nagy része ezen az éghajlaton teljesen természetes úton történik.

„Egy kilogramm étkezési paprika előállításához évi 500 liter víz szükséges – magyarázza a röszkei Kovács István.”

Ez egy kicsit soknak tűnik... a paprika és a paradicsom mesterséges öntözővíz-igénye ezen az éghajlaton szabadon teremve ~2500 m3 / ha és a terméshozam pedig ~50-100 t / ha körül alakul, ez 25-50 liter mesterséges öntözővíz egy kilogramm termésre és ez fedi is a valóságot. Én nagyon csodálkoznék azon, ha egy négyzetméterre 2,5-5 köbméter öntözővíz kellene egy idényben a paprikának és a paradicsomoknak, soha nem locsoltam megközelítőleg se ennyit. Ne keverjük a vízigényt és a mesterséges öntözővíz-igényt...

+1

Most mar nemigen dohanyzok (par naponkent, de remelhetoleg ennek is vege), de amig szivtam, meg azt is kepes voltam a papirhulladekba tenni.
Tejes/gyumolcsleves/mososzeres meg oblites utan megy bele.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Nalunk a varosgazdalkodas ugy keri, hogy az UHT tejesdobozt, meg a tetras dobozokat a femes zsakba tegyuk, a konzervdobozok melle.
En azzal a vizzel szoktam kiobliteni oket, amit mosogatas elott amugy is kiengedek, mielott megerkezik a meleg.

+1 zseni vagy! Én is rájöttem már 10 éve hiperintelligensen, hogy a használt víz még bőven jó az öblítésre.

A szelektív hulladékot a megfelelő szeméttelepen (nem ez a neve) kiválogatják még, úgyhogy ezen nem érdemes nagyon stresszelni. Mehet minden műanyagnak látszó hulladék a palackok közé.

--
jAzz

Bizti? Amikor neten kutakodtam a temaban es probaltam kideriteni, hogy a muanyag fedos, szogletes, vekony dobozokat, amibe a kajat szoktak csomagolni, lehet-e ujrahasznositani (nem lehet!), valahol egy csoka olyansmit irt, hogy ha a szelektiv kontenerekbe ilyensmit, vagy egyeb muanyagfelet dobunk, ami nem ujrahasznosithato, akkor nagy valoszinuseggel kidobjak az egesz kontenert, nem allnak le megint szelektalni.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Volt szerencsém személyesen látni, hogy megy ez. Pont ugyanezt kérdeztem a telepvezetőtől, hogy dobhatom-e a nylonszatyrot is a pet palackok mellé?
Persze, majd kiválogatjuk! - jött a válasz.

Egyébként ez úgy megy, hogy a leborított egynemű hulladékot szalagra rakják, és emberek kézzel szelektálják még vagy 4-5 felé (palack, zacskó, csokispapír, mifene). Pontosan amiatt, amit írsz, hogy melyiket mire tudják még használni vagy sem.

--
jAzz

Ez attól is függ, hogy hol élsz. Pl. Angliában nyilván más a szabályozás, mint Budapesten.

Budapesten:
„Sárga fedelű tartály: Ez a tartály az üdítős és ásványvizes PET palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (pl. samponos, habfürdős), háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejes-, joghurtos poharak gyűjtésére alkalmas. Ebben helyezhetők el továbbá a különféle háztartási fémhulladékok (pl. evőeszközök) és fémdobozok (italos- és konzervdobozok). A fém- és műanyaghulladékok elkülönítése utólag, válogatóműben történik.”

hát nálunk van egy lista.

Pl. nylon szatyor nem jó, buborékos fólia nem jó, fekete műanyag tálca (amiben pl. mikrózható tésztát árulnak a boltban) nem jó...

Mondjuk nem tudom, miért nem azt csinálják, amit mondasz. Tuti senki nem tudja megjegyezni, hogy x jó, y nem jó. Biztos válogatniuk kell így is, úgy is.

Mi kaptunk szep listat, es leirast, hogy mit lehet, es mit nem beletenni, majd a vegen egy kedves megjegyzest, hogyha nem igy teszek, akkor eloszor figyelmeztetnek, masodszor mar jegyzon keresztul jelzik, egy csekk kisereteben. Tudok olyanokrol, akik ezen felbuzdulva vissza is adtak a szines kukakat. Mi egyedul a gyerkocok miatt nem adtuk fel, (nehez eloadni, hogy ez milyen fontos, ha en mas peldat mutatok nekik), mostanra pedig mar hozzaszoktam, es az zavar, ha pl egy pillepalackot nem tudok szelektiven kidobni.

Errefelé egy kazalba kérik gyűjteni az összes újrahasznosítható cuccot: papír, pet palack, alu-doboz.
A gép úgyis ügyesebben válogatja majd szét.

Szóval nagyjából háromféle gyűjtemény van:
* újrahasznosítható
* komposzt
* üveg, bár ez a kazal egyelőre csak gyűlik, a közelben nem láttam üveggyűjtő kukát, csak pár kilóméterrel arréb :/

Kulon gyujtom, meg lehet gyujtenem onszorgalombol is, de az, hogy _en_ dolgozzak ingyen, a buntetes terhe mellett, hogy egy cegnek ne kellejen szelektalnia, tehat egyszerubben tudjon profitot termelni, na az azert nagyon zavar.

Amikor Párizsban laktam, a sárga tetejű kukába bármi újrafelhasznosítható hulladékot egybeöntve kellett tenni. Papírt, üveget, műanyagot, fémet - aztán ezt valahol valaki szétválogatta.

Itt, Londonban, úgy megy ez, hogy ha rossz cuccot teszek rossz helyre, akkor egy bizonyos mennyiség felett a feldolgozó cég az egész teherautónyi adagot visszaküldi az önkormányzatnak, és mehet a lerakóba.
Ha a lerakóba megy, ott fizetni kell érte. Ha a feldolgozó cég veszi át, ott ingyenes.
Engem nem büntetnek - nem tudják, hogy ki tette tele nem odavaló holmival a kukát, viszont ha az önkormányzatnak a költségei emelkednek, akkor jövőre több lesz az önkormányzati adó - szóval mindenkin csattan az ostor.

Na, a parizsi megoldas az maris kellemesebb. Kecske is jol lakik, es a kaposzta is megmarad.

Nálunk Pécsett is így van, minden lépcsőháznak van egy szelektív és egy kommunális kukája, a szelektívbe mehet a papír-műanyag-fém.

Cserábe a szelektiv hulladékot ingyen elviszik. Azaz a te érdeked is, mert ha csökkented a maradékot, csökken a szemétdíj.

Ha ez igy van, akkor lehet, hogy ujragondolom az allaspontom.

3+1(+1) felé válogatunk

1 nem újrahasznosítható, szennyezett, ilyesmi - kuka
2 papír - fekete doboz
3 műanyag, fém, üveg - zöld doboz
+1 ételmaradék - spec. zárható ételkuka - ezt komposztálják melegítve, nagyüzemi módon
+1 +1-e: házilag komposztálható ételmaradék megy a kert végében levő komposztálóba, ahová a kerti hulladék is. Ezt a kaját egyébként simán elvinnék az előzővel együtt, viszont a kerti hulladékot nem viszik el, szóval úgyis kellett egy komposztáló, akkor meg miért ne menjen bele ebbe az összes gyümölcs meg zöldséghulladék?

muanyag es papir..bar a papirt azt en hasznalom fel(gyujtosnak, mulcsnak illetve komposztnak)
ezenkivul a nyers hulladekzoldseget is komposztalom.

arra nem gondoltál még, hogy korszerűsítsd a fűtést?

és hogy ne azon melegedj meg otthon, hogy egész télen pöfékeled a gyújtóst?

De hát van neki egy tök jó, működő kazánja, miért tömné extra profittal a kazangyárat?

Mi a gond a papir gyujtoskent valo felhasznalasaval? Nalunk is igy hasznosul, es ez nagyon nem jelenti azt, hogy "egesz telen pofekelunk". Hint: tomegkalyha.

az a gond, hogy a papiron levo festek veszelyes hulladek:). Van olyan papir amin hajszalvekony muanyagreteg is van.

Erre en azt mondom, hogy a csomagoloanyaggyartokat kellene p*csanrugni, hogy kornyezetkimelo festeet hasznaljanak. Meg muanyagot ne, vagy szethuzhato legyen mint nehany hentespapiron.

Egyebkent milyen lenne mar amikor egy tescoban, auchanban mindennek barna csomagolasa lenne fekete felirattal...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

aki rendszeresen csinalja nem hulye. a fenyes papir ne alkalmas gyujtosnak.
ez a papirfestek para imho kicsit tul van tolva. anno 40 eve amikor megvettuk a jelenlegi hazunkat a kertunkben evekig jottek elo a foldbol kulonbozo femszemetek..a komplett kalyhatol a biciklikig. es szerintem ez volt a szokasos hulladek kezeles a multszazad kozepeig es elotte.

"gyujtosnak"

Valaki a muanyagot is :(

Muanyag, papir, uveg a kek kukaba tobbi a feketebe...

Papír, műanyag, üveg, rossz gyerek > Piros kuka
Többi > Szürke kuka

[ Falu.me | Tárhely | Domain ]

Minden újrahasznosítható dolog megy egy tárolóba, majd ezt a hulladékgyűjtő szigetnél szoktam szétválogatni. Jó relaxtevékenység munka után és addig is friss levegőn vagyok :)

7, Svédország.


alias killall='echo "Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja. Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput." | espeak -vde' #That's not funny.

Müanyag (mindenféle) + fém egy kuka
Papír
Üvegekből nem is igen keletkezik hulladék, mert vagy visszaváltható, vagy család elhasználja (befőttes üveg, pálinkásüveg, stb)

Olajok, elemek, egyébb veszélyes hulladék megint külön, de azt kézzel viszom el a hulladékpontba.

Azt azért mindenki kifigyelte, hogy 1 helyre borítják a hulladék szállító teherautóba (kukáskocsi) az aprólékosan szétválogatott hulladékot.

https://digx.hu

urban legend: http://tudnodkell.info/tenyleg-egybeontik-a-szelektiv-hulladekot

mellesleg a szemét hatalmas biznisz...

:-)

várd meg amíg elér a szeméttelepre, nézd meg ott. de ha lokális csodát láttál, akkor go helyi hulladékudvar és pl. az elektronikai hulladékot üveggel, akkukkal, nehézfémekkel, műanyaggal együtt törik be és zárják a konténert. a festékeket és tonereket a csomagolással együtt (papír, nylon, fémötvözet). de te vagy a ge@i, ha két ceruzaelem a kommunális szemétben landol. cuki biznisz, élősködőkkel és a témára nagyban szaró hiénákkal.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Amit sajat szememmel lattam:

muanyag ujrahasznositasa, Bp-en a 10. keruletben van egy ceg aki csinalja. Ketszintes gepsorok amik mellett emberek kezzel szortirizzak a muanyagot anyag es foleg szin szerint.

A pet palack kvazi a legertekesebb, mivel konnyu felismerni, es sok can belole.

A palackokat megorlik, majd kiaztatjak, es egy hatalmas extrudalo gepben muanyag bogyokat keszitenek, ami mehet froccsonto gepbe. Ugyanitt egy masik gep orvosi minosegu muanyag granulatumot is csinal.
Annak horror az ara.
Rossznyelvek szerint a szorpgyartas egyik alapanyaga, de ennek lusta voltam utananezni.

Femhulladekok:
Eloszor megy egy nagy ollomube, ahol 50mm vastag vasanyagig tudnak vagni, csuklos buszt megeszi:)
Utana leorlik, majd rostaljak.

A femet magnessel az aluminiumot eddy current elven veszik ki a ledaralt tormelekbol.

Persze a nyersanyagot elotte kezi munkaerovel is szetszedik, ha olyan. (langvagoval szetvagjak, vagy flexszel)

A ledaralt nem fem dolgok meg mennek szemetbanyaba. Ugye egy auto ugy 70%-a (terfogatban) muanyag....

Szerintem, es ez maganvelemeny, az van ujhasznositva amit konnyu kinyerni, es sok van belole.
Egy idealis vilagban robotok szednek szet a gepeket, szetszedo kezikonyv alapjan, amit minden termekhez meg kellene csinalni. Kulon a csavarokat, kulon a ferfiakat, kulon a noket. Najo nem lovallom bele magamat...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

khiraly írta:
Egy idealis vilagban robotok szednek szet a gepeket, szetszedo kezikonyv alapjan, amit minden termekhez meg kellene csinalni.

Jelen pillanatban ezt spórolják meg nagyiparosék, és ezért lehet veddmegdobdki áron eladni minden szart birkáéknak.

Mivel a piac csak azokra a hulladékokra röppen rá, aminek újrahasznosításából profitál, így a nem (vagy csak nagyon drágán) újrahasznosítható anyagokkal büntetlenül szemetelhetnek tele minket a gyártók úgy, hogy utána a legjobb esetben is csak a szeméttelepre megy.

Mindemellet még:
- elemek, mint veszélyes hulladék
- fém üdítős/sörös dobozok (ezeket egyben viszik el a műanyag flakonokkal)
- és konposztáló is a van a kert végébe.
(Mondjuk leginkább a kerti zöld hulladék megy oda, lakásból szinte semmi)

--
zrubi.hu

papír, műanyag, fém >> piros kuka
üveg >> külön gyűjtöm, ha megtelik a gyűjtőm, akkor a gyerek ovija melletti üveg-gyűjtő kukába dobom ami nem visszaváltható
ételmaradék >> fagyasztóban gyűjtöm, hétvégén viszem az állatmenhelyre
elemek, akkuk >> ha összegyűlik egy jó adag, akkor az Aldiba, Lidlbe viszem, ott van gyűjtő
égők, elektronikai hulladék >> Intersparba viszem, ott van gyűjtő
ruha >> oviba van ruhagyűjtő konténer

valaki latta mar sajat szemevel hogy az elemek ujhasznositasa pontosan hogyan zajlik?

Sanda gyanum, hogy viszik egy banyaba, kb mint az atomhulladekot.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Bedarálják és szétválasztják a fémeket. Nem gyűjtenék külön nagy fáradtsággal, ha bedobnák egy bányába... Sőt, van egy iskolai program, a gyűjtőt elemekért pontokat kapnak, amit be lehet váltani egy csomó dologra.
Annyira gáz egyébként ez a hitetlenség, hogy nem is létezik újrahasznosítás. Magam kezeltem egy embert, aki megszúrta magát a hulladékválogató soron. A Tescoban 3 Ft egy alu sörösdoboz.
Stb.

Akkor megéri darabonként beadni, és rögtön nyersz rajta +2Ft-ot. :D
--
"Sose a gép a hülye."

Nem gyujtom szelektiven, meg a Pentium 3-ast is a kommunalisba dobom.

Ha a családtag épp nem esővízgyűjtőnek használja a szép színes kukát, a válasz akár 3 is lehet :)

Gyűjtöttem egy ideig, már nem csinálom.

1. Ezek az utcára kirakott színes konténerek viccek. Értem én, hogy a nyílás alakja utalni akar arra, hogy mit kell bedobni, de amikor összegyűjtöm egy zsákba az üres flakonokat és műanyagot, vagy egy nagy papírdobozba egy csomó papír hulladékot; és ezután ha leviszem még lent ugyanúgy fogjam meg mindet, szedjem ki egyenként hogy be tudjam dobni, plusz a nagy dobozt tépjem miszlikekre, a nagy flakonokat még kézzel nyomjam/tapossam még kisebbre, hogy hogy beférjen a pici lyukon, ez röhej. Ezek arra jók, hogy sétálás közben ha kiürül a vizes flakonod, vagy egy reklámújságot ki akarsz dobni, és épp van egy ilyen, akkor bedobd, de ennyi, ennél semmi több.
2. A másik az, hogy leraknak 3-4 háztömbre egy ilyen konténer triót, kedden reggel ürítik, van hogy szerdán estére már tele; előtte, rajta, mellette mindenhol szemét, amit fúj a szél össze-vissza, túrnak a hajléktalanok... Ha van egy kis szél, úgy néz ki az utca mint a szeméttelep. De van, hogy csak egyszerűen más sem dobja be, valószínűleg amiatt, amit én az 1-es pontban leírtam, csak simán leteszi mellé. Gondolom, mennyire örül az, akinek az ablaka eme csendéletre néz.

Szóval, miért nem lehet ugyanilyen színes konténereket, de rendes felnyitható vagy elhúzható fedővel (mint a sima konténer) letenni, hogy tényleg csak be kelljen hajítani, és persze minden házhoz ugyanúgy, mint a hagyományosat, hogy el is férjen, zárható is legyen, stb.? Szerintem sokkal többen gyűjtenék.
--
"Sose a gép a hülye."

+1

Mert akkor a csovesek kilopnak belole. Lopas, mert amit ingyen bedobtal, az mar a kontenert kirako tulajdona.

Zárható a szeméttároló.
--
"Sose a gép a hülye."

Hozzátenném még azt is, hogy nagyon kevés a szelektív hulladékgyűjtő. Megyeszékhelyen lakom, társasházi övezetben, 1 km-es körzetben két gyűjtő van ráadásul egyik sem esik útba. Néha elvisszük a PET palackokat de a 95%-a megy a házunk előtti konténerbe.

3
Muanyag,papir, uveg kulon zacskoba. (kulon jonnek is ertuk es elviszik)
+ a haztartasi.

Erősen szelektív gyűjtés, újrahasznosított műanyag zacskók, saját termelés, célzott és tudatos vásárlás helyi termelőktől, minden komposztálható hulladék megy a Lasagna ágyásba vagy a komposztkeretbe, a reguláris hulladék így havonta egy szatyornyi.

+1

Nem mutattad be ezt már valami videóban, vagy tévé műsorban? Esetleg cikkben?

Igencsak példaértékű.

Nagyon sok videó van a témában, nem látom értelmét egy újabb videónak, amin semmi újat nem mutatok be, de ha érdekel a dolog, akkor http://gyuttmentfesztival.hu, a videón többször is rajta vagyok... :)

Köszönöm.

Van benne jó háttérzene, meg néhány aranyos lány, akit elfogadnék ma estére.

De téged nem látlak és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos infrastruktúrádat sem.

A hulladékgazdálkodás nem a videóban van, hanem élőben a konferencián, ahol lehet értekezni különféle mértékben környezettudatos emberekkel. A videó csak a hangulat miatt van ott... :)

Egyszer lehet lenézek.

unscrollable javapage, hupu-approved(TM)

fejlődés(tm) :P

külön gyűjtöm:
a papírt
a használt étolajat
az elemeket
az akkukat
az elektronikai kacatokat
a ruhákat
a pet palackokat
a fahulladékot

és ha végre kertes házba költözök, akkor lesz komposztálóm is

Nálunk:
sárga- műanyag, italos karton, fém
zöld- papír
barna- üveg

e-hulladék: pl. a tecsóban van gyűjtőpont

Ezeket mind egy kukába kell rakni a helyi önkormányzat (Oxford) utasítása alapján. Viszont külön gyűjtik a nem újrahasznosítható hulladékot, külön a kerti szemetet és külön a veszélyeset. Meg van még egy, nem emlékszem.

Miért kéne ezt a hármat (papír, fém, üveg) külön gyűjteni? Megvan a módszerük a szétválogatásra. Még jó, hogy hulladékfeldolgozót nem kell magamnak üzemeltetnem...
Amin rajta van, hogy widely recycled vagy check local recycling, az egy helyre megy. A feldolgozóban meg kíválogatják. Gondolom géppel, de rájuk bízom, felőlem az eltartottak is csinálhatják.

dupla

papír
műanyag
üveg
"elektro-hulladék"
"biohulladék" (saját komposzttárolóba kerül)

csak a pet palackokat gyujtom kulon zsakban, es ha megtelik (havi 1x) akkor elviszem a szelektivbe. papirral kulon nem foglalkozok, kiveve ha valamiert hirtelen egyszerre sok keletkezik (ceges papirok eves selejtezese, vagy sok hullampapir/csomagoloanyag) akkor azt kulon elviszem, de alapbol azt nem gyujtogetem kulon.

A'rpi

Papírhoz, műanyaghoz és fémhez kapott mindenki kukát a környéken. Ezeket nyilván rendeltetésszerűen használjuk.

Az üvegeket elpasszoljuk ismerősön keresztül valakinek, aki lekvárt főz vagy mittudoménmit (feleségem intézi). A lényeg, hogy nem lesz belőle hulladék.

Biokomposztunk is volt, meg lesz is, csak most épp nem a saját házunkban lakunk, ezért sajnos most nincs.

Nálunk nincs lehetőség a válogatásra megy bele minden a kukába, az meg ki a ház elé. Kukásautó jön aztán viszi. Ha Németországban vagyok ott meg 5 -féle képen (normál, fémet tartalmazó + műanyag kombó, üveg, bomlóhulladék, papír) ha nem jól csinálod a kukás megtagadhatja az elszállítást, először kapsz egy figyelmeztető cetlit - következőleg akár bírságolnak is. Ok ez kis falú, városok még ott is kesze-kuszák . Van mit fejlődni ez irányba.

műanyagpapír érdektelen, de támogatom az olyan kukák kihelyezését mint amelynek felfedezése közben áldásosan belepusztult egy rejtett szelektív erőforrás nemrég

Az us megérne 1 szavazást, ki mit művel a háztartási használt olajjal (étolaj, olajos hal stb.)!
--

Olajos hallal ezt szoktam:

  • 1 doboz olajos makréla
  • 1-2 chili paprika
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • paradicsompüré
  • penne tészta
  • őrölt bors

Felteszem a vizet a tésztának melegedni. Só, kicsi étolaj bele.

Kinyitom az olajos hal konzervet, az olajat beleöntöm egy serpenyőbe. Felhevítem az olajat. Közben felaprítom a chili paprikákat és beledobom a forró olajba. Megkeverem, hogy kioldódjon. Ha már egy kicsit megpuhult, belenyomom a fokhagymát. Kicsit megkeverem. Utána belenyomkodom villával a konzervhalat és felengedem paradicsompürével.

Ha kész, a kifőtt tésztára teszem. Hami-nyami. Olcsó és gyors meleg étel.

--
trey @ gépház

Ez állati jól hangzik, ki fogom próbálni. Kb. mennyi olajos halhoz mennyi paradicsompüré, és mennyi tészta kell? Már csak hogy az arányokkal is tisztába legyek.

2 személyre:

500 grammos Barilla penne fele (250 g) (nyilván jó más tészta is és spagetti is OK)
1 doboz olajos makréla (170-200 g)
500 grammos dobozos paradicsomsűrítmény fele (250 g)

--
trey @ gépház

Autószerelőnél láttam pár éve, egy ilyen 30+ éves merci állt bent, olajcsere...
Emberünk előkapott egy tölcsért a csomagtartóból, amit leengedtek motorolaj, elkérte, és bele a tankba.
--
"Sose a gép a hülye."

Hát igen, a szívó dízel bármivel elment, ami olaj. Nem véletlen volt régen a dízel autóknak fasírozott szaga, mert beleöntötték a használt étolajat is, persze leszűrve. Ezt mai (de akár 10 éves) dízelekkel senki meg ne próbálja!

en is gyujtom oket..de ha belathato idon nem jonnek osszegyujteni kidobom.

Aminek ehető a zsírja/olaja, azt megeszem, aminek meg nem, olyat nem veszek.

A használt olajat külön flakonban gyűjtöm, amit viszont lezárva kidobok, ha megtelt. Lehet nem a legkörnyezettudatosabb, de legalább nem öntögetem ki sehová. Persze kevés termelődik, mert nem sokat sütögetek olajban, más kajába meg csak annyi olajat, zsírt teszek, amennyi a kajával elfogy. Ha valaminek a zsírja kisül, azt elteszem, vagy újra sütni benne, vagy kenyérre.

Itt az angol albérletben csak egy kuka van, meg amúgy sincs szelektív gyűjtés sehol a környéken. A PET-palackokat viszont én is gyűjtöm (úgyis túl gyorsan betelne velük a szemét), szörpöt, tejet (teába, kávéba), ezt-azt vinni melóba. Meg a üveges termékek üvegjeit elteszem fűszert, kávét, teát, stb. tárolni. Ha lenne szelektív gyűjtés, akkor viszont használnám. Nem nagy áldozat erre figyelni.

A MOL sok benzinkúton átveszi a használt sütőolajat.

Angliában? :P

Hát majd elviszi magával, ha utazik olyan országba, ahol van MOL kút. Mi a gond? :-)

Én semmit, mert szerintem nagyobb a lábnyoma a külön autónak, mint a központi válogatásnak, de a feleségem ezzel nem törödik és kétfélét gyűjt.

A C64 idejeben nem volt kulon csak a visszavalthato uveg, szoval ezeket kulon gyujtom. Befottesuveg megy kajat tarolni/szuleimhez, olajbogyo uveg csomagolasat foleg fuszernek gyujtom, de legutobb a tesom elkerte oket (kenyelmes a sok kicsi magas uveg), szoval kenytelen leszek potolni. :)

Na jo, a PET palackokat meg kulon gyujtom, mert az nagyon hamar megtomne a kukat (es van kulon tarolo). 3-4 alkalommal en is ujra szoktam hasznositani (vizet/szorpot viszek benne miutan kiittam az eredeti tartalmat).

Amugy ezeket bedaraljak, es fajsuly alapjan szortirozzak. A papir reszet pedig leaztatjak.

A sotetzoldeket meg nagyon utalom, mert pont ok inteztek el a baromsagukkal, hogy bizonyos muanyagokat nem csak, hogy ne legyen ertelme ujra felhasznalni, de meg jobban is szennyezze a kornyezetet ("zold" zacsi).

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

su

Bad window

Eggyel tobb/kevesebb volt az alt+tab mi? ;)

A házunkban sajnos nincs üveg gyűjtő (igaz nagyon ritka hogy üveg szemetünk legyen), műanyag és papir a lakásban egy tárolóba kerül, lent szétdobálom kétfelé. Ne rajtam múljon a dolog.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Cégbe a következő a helyzet:

Mérnökség gyüjti szelektiven (papir, üveg, PET palack,műanyag - hogy ne a palackok foglalják a helyet előle, alu-üdítős doboz, kommunális hulladék), majd délután jön a takaritó néni, és egybeburogatja, és kiviszi... Ezért ma nem tudtam, hogy röhögjek, vagy sírjak, mikor körlevélbe kaptuk a 2020-ra vonatkozó környezetvédelmi célokat.

Otthon csak PET, papir, és egyéb kommunális hulladékot gyüjtük külön.

*ben

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Mivel en japanban lakom nekunk kb 10-15 fele kell szelektalni a szemetet.

Eleinte fura volt, de egesz jol bele lehet jonni.

1. muanyag
2. egheto szemet
3. kupak
4. PET palack (nem osszenyomva)
5. uveg
6. can (fem doboz)
7. ujsagok
8. konyvek
9. karton dobozok (amazon, etc)
10. tejes, gyumolcsleves papir, kulon formara vagva, osszekotozve
11. bizonyos ruhanemuk
12. kisebb papirlapok, szorolapok

Ezen kivul meg van par opcio, de szerencsere mi olyan hazban lakunk ahol van erre "szemelyzet" es a maradekot mar ok szetvalogatjak...

Az meg itt jo, hogy barmikor kirakhatsz lomot. Ugy mukodik, hogy veszel egy "jegyet", amit raragasztasz, elotte egyeztetsz hogy milyen napra veszed a "jegyet" es kirakod ra egy telefonszammal/nevvel stb. Es akkor jonnek es elviszik a megadott napon a megadott oraban.

Szóval veled végeztetik a válogatást ahelyett, hogy géppel vagy munkásokkal csináltatnák.

Ez Japán, teljesen más mentalitás, ők nem így gondolkodnak!