HOVD 2016 - Kedvenc szerver operációs rendszer

 ( trey | 2017. január 2., hétfő - 13:57 )
aix
2% (15 szavazat)
freebsd
7% (58 szavazat)
gnu/linux
81% (701 szavazat)
hp-ux
0% (3 szavazat)
netbsd
1% (6 szavazat)
openbsd
2% (17 szavazat)
opensolaris, solaris
2% (13 szavazat)
openvms
1% (5 szavazat)
tru64
0% (3 szavazat)
windows server
5% (44 szavazat)
Összes szavazat: 865

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Valószínűleg a legértelmetlenebb szavazás, az összes közül.
--
"Sose a gép a hülye."

+1
És ennek a megtartása miatt elvesztettük a single board PC szavazást :-(

Miért is? Szerintem inkább a "cloud computing" az újdonság a 0. verzióhoz képest.

A cloud computing bekerüléséhez ennek, (vagy a BSD-s szavazásnak) kellett volna mennie.

http://hup.hu/cikkek/20161130/hup_olvasok_valasztasa_dij_2016_kategoriak#comment-2042963

+1

Lehetett volna helyette valami más. Bármi más.

+1

Ezen az elven a verzio kezelos is ertelmetlen, sot vegulis a fajlrendszeres is, meg talan a smartphone os is.

-
Go konkurencia kezelés gyorstalpaló

Igen, pontosan.
--
"Sose a gép a hülye."

Legalábbis szerinted. A tradicionális HOVD kategóriák nem mennek sehova.

--
trey @ gépház

Igen, szerintem. Ezért írtam. Ezen ne kapd fel a vizet.
De egyébként akkor miért teszed ki előtte a módosítási kérelmek részt, ha úgyse veszel ki semmit?
--
"Sose a gép a hülye."

Semmilyen vizet nem kaptam fel. A módosítási kérelmeket pedig azért teszem ki, hogy hátha van valami értelmes módosítási javaslat. 13 év alatt felépített szavazás szerkezetét mindenféle egy darab módosítási igénnyel nem fogunk felrúgni.

Vannak olyan igények, amiknek van értelme.

Ne bohóckodjunk, hogy egy főként operációs rendszerekkel foglalkozó oldal éves szavazásából pont az operációs rendszereket fogjuk kidobni!

--
trey @ gépház

Nem az összes oprendszeres szavazást, na de a szerver operációs rendszer szavazásnak mi értelme?
Ha akarod, ebben a kategóriában is hirdethetsz nyertest, de szavazni felesleges róla ;-)

Ezt már egyszer megmagyaráztam. Azért mert Hosszzú Katinka mindenkire ráver két hossznyit, nem törlik az olimpiai számokat, csak azért, hogy helyette víz alatti hokizást tartsanak. A TOP500 listában csak Linux van 3 kivétellel. Akkor ne csináljanak többé listát?

--
trey @ gépház

Az oké trey na de a tru64 népszerűsége pl évek óta töretlen - már HW sincs hozzá

Akinek kell, van. Nálam is áll egy a garázsban :-)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

És ha kéne egy vas egy hobbiprojektre, előszednéd az alpha-t és pont Tru64-et tennél rá?

Jó kis tervezési gyakorlat egy facebook for OS/400, értem én, meg fut C64-en lengyel autószervíz, a MÁVnál meg most próbáljuk lecserélni a Z80 alapú pénztári rendszert (komolyan), de nem tudom azt mondani hogy kedvenc OS a Commodore Basic V2, hiába azon nőttem fel.

Nem kell rátenni, már rajta van. Viccet félretéve, te nem mondod kedvencnek a C=64-es oprendszert, mások pedig igen. Márpedig egy alapvetően Jujniksz-lájk OS-ekkel foglalkozó oldalon több keresnivalója van a Tru64-nek - vagy éppen lenne a DG/UX-nek akár -, mint mondjuk a Windows-nak - ebben a szavazásban. Főleg, hogy azért a Tru64-ben voltak olyan funkciók bő 20 évvel ezelőtt, amik után éppencsak kapaszkodnak a jelenlegiek - így akár kedvence is lehet néhány embernek. (Kedvenc (!) példám az AdvFS, ami már röhögve üzleti használatban volt, amikor a Stanford University Network gárdája bőszen tervezgette a mostanság nagy sikernek örvendő ZFS-t. Vagy akár a TruCluster. Vagy épp a Logical Storage Manager, aminek kistesóját LVM néven itt is sokan szeretik - én is amúgy, de ez mellékszál.)

Egy *kedvenc* szavazáson nem kérheted számon az embereken, hogy miért nosztalgiáznak, vagy miért épp az a kedencük, ami/aki. (Ha valakinek a szeplős, vörös hajú Pannika volt az óvodában az első szerelme, ezt akkor is bevallhatja, ha azóta a hideg futkoz a hátán ha vörös démont lát.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

"a MÁVnál meg most próbáljuk lecserélni a Z80 alapú pénztári rendszert (komolyan)"

Az új pénztári rendszer borzalom. SOKKAL tovább tart kiadni egy jegyet, mint előtte. Ha neked ahhoz a UX-hoz közöd volt, arra nem lennék büszke.

> Az új pénztári rendszer borzalom. SOKKAL tovább tart kiadni egy jegyet, mint előtte.

+1, lassan úgy kell kimenni Kelenföldre, mint a reptérre: két órával előtte, mert hatalmas a sor a check-in pultnál.

Az hagyján, az automaták sem jobban. Voltak a régebbi automaták (kép : http://www.infogyor.hu/external/image_cache/3/3/5/335727b1cf2df5e184b40797e87a7b6f.jpg ), ezekkel baromi gyorsan lehetett jegyet venni, igaz, kártyával nem lehetett fizetni. A UI nyomógombos volt, nem touchscreenes.

Az újak tök lassúak, az érintőképernyő lassú, pontatlan, a szoftver borzalmas. Persz meg lehet szokni, de még mindig lassabb, mint volt.

+1, sajnos, az új automaták nem annyira kedvesek
(de a BKK-s is ilyen, az is lassú, rossz helyen érzékel, nem pontosan ad vissza - de ott legalább a régebbi még sz*rabb volt)
--
blogom

Annak az új felületét jövő nyárra tervezik bevezetni, mi tavaly nyár végén végeztünk a tervezésével.

A gombok akkorák lesznek rajt (2,5cm magasság) hogy nagyon nehéz lesz nem eltalálni.

A kísérlethez különböző testalkatú embereket kértünk meg hogy mindenféle fura pózból nyomjanak meg pontokat, és vettük ennek a 90%-os fedését.

Csak a nagyságrend végett, a 17"-os képernyőre max 12 fér ezekből a gombokból.

igen, mintha láttam volna egy előadásodat tavaly a HWSW-s mobilos meetupon erről, nem? :-)
de itt inkább a vandálbiztos touchscreen az, ami gáz - a BKK-s automatát percekig kell nyomogatni, mire egy toucht érzékel.
ilyen szempontból „fapadosabb” volt a régi, „írd be a számot a táblázatból” megoldás, meg nem olyan fancy - de nekem jobban tetszett.
--
blogom

A BKV automatái - jellegükből adódóan - Budapest belterületén találhatóak. A MÁV automatáival ellentétben az a terv, hogy ott lesznek ahol a pénztáros tartása már nem gazdaságos, esetleg emiatt eddig se volt - pl. Almásfüzítő-Felsőn, meg a hasonló, Fehér- Komárom és Borsod-megyei kistelepüléseken, megállókban.

Ezek az automaták tulképp smart széfek, teherautóval se lehet őket kirángatni a helyükről, gondolom sejted hogy ez nem teljesen véletlen és nem annyira edge case.

Arról nem is beszélve, hogy a szervíz kiszállási díja se egy kategória.

Már a BKV-sok is nehezen használható vackok, akkor a MÁV-osak még rosszabbak lesznek? :-)

Mentségükre szóljon, hogy a hátam borsózik ha vandálbiztos touchscreennel találkozom, az esetek nagy részében szar az élmény, gyártótól függetlenül. Ez lett az új sztenderd.

OFF
Az a dúrva, hogy 1986-ban NDK-ban Drezda főpályaudvaron autómatából vettük már a vonatjegyet.., tény, hogy az sem érintőképernyős volt:-),de akkor is 31 év..

Van közöm, engem bíztak meg azzal hogy rendberakjam az általad említett problémák miatt, de még csak most írják alá a közbeszt.

Amúgy utasélmény szempontjából a pénztár UX egyszerű: az átlagos tranzakciós időt vissza kell nyomni az eddigi 25-35mp közelébe, lehetőleg kis szórással.

Azért ennyire nem egyszerű az utasélmény, nem csak az időről szól. Ha például veszel egy gyorsvonati pótjegyes vonatta egy jegyet bank kártyával,akkor kapsz kb. egy méter papírszalagot:
- sima jegy
- pótjegy
- nyugta
- bankkártya nyugta

Az első kettő között a diff az egy sor érdemi infó, mindkettőn sokkal több helyet foglal el a MÁV céginformációja, meg a lábléc.
Meg persze mindkettőn a hatalmas vonalkód, aminek beolvasásával szenvednek sokszor, mert mivel nagy a jegy, az utas többször is félbehajtja, amit a kézi érzékelő nehezen kezel. Ez is a jegy vs utas élmény része, nem csak az, hogy a jegykiadó nénik nehezen tudják kezelni a szoftvert.

Igen, a sztorinak ahhoz a végéhez is van némi közöm, de nagyon boldog lennék ha ezek miatt főne a leginkább a fejünk amiket az előbb felsoroltál. Az ellenőrzés ideje is tranzakciós idő, ott is zajlik a generációváltás, egységes backend lesz.

Amúgy egy IC jegy+pótjegy+nyugta fél méter, megmértem.

Nagyszerű, éljen a papírmentes iroda! (Tudom, hogy ez már veszett fejsze nyele, de nem lehetett volna oly módon megalkotni, hogy nyomtatni akkor nyomtat, amikor már végeztem, és nem külön-külön, hanem egyszerre, kb ugyanúgy, ahogy a sarki fűszeresnél: 3 liter tej, 10 kifli - nem pedig külön a 3 tejet, meg a 10 kiflit, lehetőleg azokat is egyesével? Jó, nem basztatlak.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Azert nagy kulonbseg, hogy ebben nincs nagyon valtozas 10+ eve, a verziokezeloben meg volt (meg ha az utobbi par evben ez nem is feltuno).

Szerintem van változás, csak sokkal kevésbé látványos és sokkal lassabb.

Érdekes módon a kedvenc médialejátszó az esetemben máig az MPlayer. vlc-től, meg bármi mástól amit azóta is megpróbáltam, hogy a hup szavazásban lekerült az első helyről, mindentől agyfaszt kaptam. Szóval részemről azon a téren nem változott a kedvenc.

Kedvenc szerver oprendszer meg pár évvel ezelőtt óta nálam a gnu/linux rendszerek helyett az illumos alapú rendszerek lettek, így a hozzá álló leközelebbire voltam kénytelen szavazni, ami az opensolaris.

Amerre a linux desktop meg tart a systemd és egyéb Pottering-átok alrendszerekkel, szerintem lassan várható lesz pár éven belül némi elmozdulás ott is.
Pl. 2002-3-4 körül volt pár kellemetlen élményem az akkori FreeBSD-kkel. Mostanában a Debian/Ubuntu vonalon fel...tam az agyam, és kipróbáltam egy FreeBSD11-t.
Egészen pozitív csalódás!

Szóval van egy pár kategória, ahol kifejezetten örülök Trey konzervatív hozzáállásának!
A kategórián belüli opciók változására meg szerintem továbbra is nyitott!

ugyan miért?
tán nem ezt az eredményt vártad egy unix oldalon, a linux (desktop) évében :)

OSX server +1.

az osx-ból nincs is szerver..
a szavazásban!

Én IBM i-n dolgozom, a pénzintézetek nagy részében ezt használják, mivel megbízható, stabil rendszer amit folyamatosan fejlesztenek már 1988 óta, mégis visszafelé kompatibilis szinte mindenben.
Fura, hogy nincs benne a szavazásban, pedig a jellegzetes zöld képernyője miatt még ilyen feliratú pólót is gyártanak: AS/400 running the matrix since 1988

A VMS a másik kedvencem, de használják még valahol az országban éles környezetben?

Egy vmsről tudok, az mailserver.

z/OS