HOVD 2015 - Kedvenc szkriptnyelv

 ( trey | 2016. január 19., kedd - 17:07 )
dart
0% (4 szavazat)
javascript
9% (83 szavazat)
lua
2% (14 szavazat)
*nix shell (bash, csh stb.)
27% (235 szavazat)
perl
9% (83 szavazat)
php
18% (160 szavazat)
powershell
3% (28 szavazat)
python
27% (239 szavazat)
ruby
3% (28 szavazat)
typescript
1% (8 szavazat)
Összes szavazat: 882

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ez ilyen attol fugg. ha valami olyasmi kell, amit meg lehet egyszeruen oldani meglevo programok hivogatasaval es pipe-okkal, akkol nyilvan shell script. ha valami komolyabb dolog kell, akkor ruby vagy lua.


I hate myself, because I'm not open-source.

"Kedvenc" - azaz melyik szereted a legjobban. Járművek között van autó, motor, bicikli. Szakadó esőben 200 km-re nem mennék biciklivel, de mégis a bicikli a kedvencem.

Te jó ég. PHP?

Lehet, hogy nem ismernek mást :-)

Fuszenecker Róbert

Eleve nem kellett volna a kategóriában lennie, mert nem nyelv.

:D

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Muszáj ezen minden évben "kiakadni"? Nyilván nem tökéletes, ahogy egyik felsorolt sem, viszont attól függően hogy neked szimpatikus, vagy sem, lehet sokak kedvence, mint ahogy az is.

Az Erlang helyere miert a Dart kerult be, mikor a vonatkozo szavazas szerint az R tobb (3 VS 2) szavazatot kapott a cserere?

vélhetően azért, mivel azok módosítási _javaslatok_, amelyeket nem kellett mindenképpen a szerkesztőnek elfogadnia.

Arra lettem volna kivancsi, hogy a HUP miert dontott ugy, hogy a cseret nem ejti meg a szavazatok ellenere ("A HUP fenntartja magának a jogot arra nézve, hogy eldönti, hogy a cserét megejti-e vagy sem").

Attól függ... Bash, perl, vagy néha php. Feladattól függ, illetve melyikbe mennyire egyszerű megcsinálni.
--
The Community ENTerprise Operating System

A kérdés arra vonatkozik, hogy melyik a kedvenced, nem pedig arra, hogy egy adott feladatot melyik nyelven egyszerűbb megoldani. Lásd itt.

Nagy ev volt ez az idei: iden talalkoztam eletem elso olvashato mas altal irt perl kodkjaval.

ki volt csomagolva? :)

:D
--
Avoid hangovers, Stay Drunk!

print "hello world\n"; ? :)

Perlben lehet írni szép és ronda kódot is. Sőt, mondhatjuk, hogy Perlben nagyon sok nyelven lehet kódot írni.

"Perl 6 is ready for release"

https://perl6advent.wordpress.com/2015/12/25/christmas-is-here/

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."
Instant Coelho

sub

esetleg guile // hogyhogy kimaradt ? :)
--
Avoid hangovers, Stay Drunk!

Nem kimaradt, hanem kiesett (a tavalyi 0% / 3 szavazatával). Tök más...

--
trey @ gépház

perl, php (hagyjuk mar ezt a 'nem nyelv' es mas hasonlo baromsagokat), bash, ... ill. ha a go is belefer a scriptnyelv koncepciojaba, akkor meg az is a listamon van (amibe beleasom idovel magam).

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Végül is, logikus nem?

$a = 0;
$b = 'x';
var_dump(FALSE == $a);
var_dump($a == $b);
var_dump($b == TRUE);

true, true, true

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

akkor olyan a php, mint a vindoze: bar vannak hulyesegei, megis sokan hasznaljak. Btw. en is olvastam azt a php fikazo oldalt, ahol a nyelv 'furcsasagait' taglaljak. Valahogy sikerult kikerulnom azokat a hibakat...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Persze, nekem is sikerült mindig találni valami szebb-ocsmányabb workaroundot, de az ilyenek nyomozása és kerülgetése valahogy nem növeli a produktivitást.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

en arra probalom hasznalni, amire alkalmas a php. Mert azert 1-2 dolgot meg lehet vele csinalni...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Meg lehet, csak egy idő után túl sokszor jutottam oda, hogy igazából egyszerűbb lett volna valami másban.

No de BUÉK.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Mit kell ezen nyomozni? Világosan le van írva a PHP dokumentációban.

A doksibol kulon kiolvasni is "nyomozas", ido, amit nem a valos fejlesztessel toltesz.

Miért, más nyelv tanulásakor nem olvasod el a doksit?

Ha egy nyelv/library intuitív, akkor nem kell mindig a doksit olvasgatni, ahányszor valami olyat akar a fejlesztő csinálni, amit eddig még nem csinált. Pl. ha az MP3AudioStream osztálynak van egy olyan metódusa, hogy toAACAudioStream, meg egy olyan, hogy toVorbisAudioStream, akkor joggal várom el, hogy ha nekem Flac kell, akkor a metódusnak toFLACAudioStream legyen a neve, ne pl. asFLACAudioStream vagy toFlac vagy toLosslessAudioStream(LosslessFormat.FLAC) vagy FLACAudioStream.fromMP3AudioStream(mp3AudioStream).
A PHP-ban szinte semmilyen nyoma nincs konzisztenciának, se nyelvi, se API szinten. Ezért fejben kell tartani szinte az egész PHP doksit, vagy legalábbis emlékezni, hogy adott függvény valamiben eltér a többitől, ezért meg kell nézni a doksit, hogy mi ez az eltérés. Illetve ha megvan a megfelelő teszt lefedettség, akkor lehet még trial and error módszert is alkalmazni, csak nehogy pont az az eset ne legyen lefedve, ahol a hiba van. Ami egy dinamikusan és gyengén típusos nyelvnél sokkal valószínűbb, mint egy statikusan típusosnál.

A függvény nevek következetlenségében igazad van, de ahhoz, hogy megismerd a nyelv által használt típusokat, operátorokat, lehetőségeket, mindenképp el kell olvasnod a doksit, akármelyik nyelvről van szó. Magadtól nem fogod kisakkozni.

Aham, világosan. Úgy 2008-9 környékén futottunk bele abba a problémába, hogy a crc32 függvényt akartuk használni, ami teljesen jól ment a fejlesztői gépeken (XP, 32 bit), az első éles gépen és a tesztkörnyezetben (Linux, 32 bit, PAE-vel). Majd szervercsere után egyszer csak elkezdett az esetek 50%-ában elhalni.

Most már persze fel van tüntetve, hogy vigyázz, mert 64 biten long az int PHP-ül, 2009-ben nemigazán volt.

Vagy a másik emlékezetes szopásunk a pg_escape_string-gel volt, amikor egy serialize eredményét akartuk volna használni. Ott némi kódolvasgatás (mármint a PHP-nek a pgsql bővítményének a C-s kódjának olvasgatása) és a PQescapeString dokumentációjának elolvasása után kiderült, hogy igazából hiába van neki egy size_t length paramétere, szarik rá, ha egy \0 karakterrel találkozik. Mondanom sem kell, valamelyik zseniális PHP dev-nek volt egy olyan remek ötlete, hogy egy serializált osztályban valamit egy \0-al válasszon el, mert gondolom a kettőspont kimerítette az összes létező szeparálásra használható karakterkészletet. Ok, itt egy picit a libpq is ludas, de sorolhatnék még ilyen kisebb-nagyobb apróságot, amikor egyszerűbb megnézni, hogy mit csinál a program, mint a "jól, világosan megírt" dokumentációt böngészni.

Szóval igen, valahol a doksiban, kommentben, forráskódban elejtett félszavakban, fórumon, ezer éves IRC logban benne van a tudás. De attól még nem fogja segíteni a munkámat az, hogy a héber-angol||magyar szótárban kell túrni, hogy mi az isten az a T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM, mert egy izraeli származású fejlesztő úgy döntött, hogy tök jó poén lesz a T_DOUBLE_COLON helyett, amit valószínűleg jóval többen megértenek* (ami egyébként benne van a kódban). Természetesen nem javítják, mert csak, neki így tetszik. Majd a paraszt kikeresi a doksiból, elvégre is nem a nyelv van a fejlesztőkért.

(* Ilyenkor egyébként hol vannak azok, akik amiatt sírnak, hogy egy kifejezetten .hu-ra fejlesztett szoftverben valaki meghagyja az eredeti magyar kifejezést a kódban?)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A pg_escape_string ok, de én most kifejezetten a type jugglingról beszéltem. Ezen szoktak a legtöbben fennakadni, pedig ez egy nagyon régi dolog a PHP-ben, amivel illik tisztában lennie annak, aki ezzel a nyelvvel dolgozik. Aki meg csak úgy leül PHP fejleszteni a nyelv ismerete nélkül, az magára vessen. De szerintem ez más nyelvekre is igaz.

A T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM-en szerintem nem is fognak változtatni, mert az úgy vicces, ahogy van :)

Na és te pontosan tudod az összes type jugglingos szabályt a PHP-ben? Néha próbaképp beraktunk egy-két ilyet a felvételibe, csúnya vérengzés volt. A string-float/int konverziónál meg ha valaki nem néz a mélyére (jellemzően valamilyen phpwtf oldalon kell), csúnya meglepetés érheti az embert. Ld. 'x' == 0.

Egyébként nem azt mondom, hogy nem kell ezeket megtanulni. A különbség az, hogy PHP esetén csak a type jugglinghoz annyi szabályt kell kell megtanulni, mint a C#-hoz meg a Javahoz összesen...

Igen, valahol sejtem, hogy nem fog kikerülni a nyelvből, mert csak. Csak az a kérdés, hogy
- egy programnyelvnek "viccesnek" kell-e lennie vagy produktívnak
- vajon azt a nyelvet érdemes-e használni, amit "így marad, mert csak" elvek mentén fejlesztenek vagy azt, amit értelmes, műszaki érvek alapján?
- illetve, ahol ennyire látványosan szarják le az usereket.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ugyan nem PHP, de ez idekívánkozik: http://gabinaureche.com/logicalornot/

Kíváncsi lennék, hogy nézne ki a PHP verzió.

Elég jól ismerem, igen. Én is fel szoktam tenni type juggling típusú kérdést interjúkon, és nálunk is rendszeresen elvéreznek ezen, de ez nem a nyelv hibája, hanem a PHP fejlesztők többsége sajnos ennyire ismeri az eszközt, amivel dolgozik. Szomorú. Nem nehéz ez, csak utána kéne egyszer olvasni.

Nem szeretem a vicceskedést a kódban én sem, tiltom is a kollegáknak, de ez a T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM már annyira régi, hogy sajnálnám, ha kikerülne.

Tehat, ha egy nyelvben rendszeresen elvereznek az emberek, mig egy masikon joval kisebb esellyel, mert esely sincs ra, akkor az emberek a hulyek. Ertem.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szerintem azt írta, hogy ha PHP fejlesztőt keres, akkor a jelentkező jól ismerje az eszközét. Ez elvárható, nem?


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Melyiket? Van több is. :)

Perl-t sokan siratják Python okán. Utóbbit nem ismerem, de itt is 3x annyi szavazatot kapott. Lehet meg kellene néznem.

____________________
echo crash > /dev/kmem

Én mindkettőt használom és szeretem. A Perlt jobban.

Itt a tavalyi: http://hup.hu/szavazasok/20141215/hovd_2014_kedvenc_szkriptnyelv

A legnépszerűbb nyelveknél 1-2 százalékpont a változás. Nem tudom, ezek a változások jeleznek-e valamilyen tendenciát, vagy mérési hibának tekintendők.

Ennyi szavazatnál (kb. 200) 1-2 százalék 2-4 embert jelent. Tehát?

Ezt statisztikával egyszerű megnézni, egy kis matek kell, ha el akarod dönteni, hogy szignifikáns-e a változás.

Nem értem a Python népszerűségét Ruby felett - annyira nehézkes a szintaxisa. Persze tudom ez szubjektív.

Azt a "data scientist" dolgot értem is, meg nem is. Értem, hogy ha adatbányászatra kell gyorsan valami kis progi, akkor Python-ban hamarabb megvan, mint Java-ban. Többnyire én is erre használom a Python-t. De ha komoly munkáról van szó, azaz cégek iratnak programokat, amiket aztán használnak is, azaz jóval tovább futnak, mint amennyi idő a kifejlesztésük volt, akkor a Python nem lehet vetélytársa a Java-nak, mert a keletkező kód kb. 10-szer lassabb.
Szóval nem nagyon értem, miért lenne összefüggés a "data scientist" és a "python developer" között. Szerintem a Python népszerűsödését a cikk ezen mondata indokolja a legjobban: "And many sysadmins, penetration testers and office workers use Python to automate their repeating tasks."

A lista eléggé megbízhatatlan, például a Facebook PHP-ban van, és nem Pythonban, a Disqust sem Pythonban csinálják, hanem Goban stb.
http://highscalability.com/blog/2014/5/7/update-on-disqus-its-still-about-realtime-but-go-demolishes.html

Facebook sem igazan PHP-ben van, hanem Hacklangban. Illetve a háttérben fut mindenféle kód.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Igy van, nálunk kb. teszt automatizálásra használnak python-t, meg kis scriptek írására, minden másra java, c#, vagy hasonló magas
szintű nyelv.

Kedvenc szkriptnyelv?
Ez igy most vicc?

PHP vs JavaScript?

A terulet lemaradt, anelkul szart sem er ez a kategoria.

Minden területen.
Ez így van a többi kategóriánál is. Kb. mindegyiknél területenként másokat lehetne megjelölni, mint arra legalkalmasabbat, de itt a kedvencről megy a szavazás.