HOVD 2015 - Kedvenc szerver operációs rendszer

 ( trey | 2016. január 16., szombat - 22:00 )
aix
2% (18 szavazat)
freebsd
6% (54 szavazat)
gnu/linux
81% (701 szavazat)
hp-ux
0% (3 szavazat)
netbsd
1% (8 szavazat)
openbsd
1% (12 szavazat)
opensolaris, solaris
2% (15 szavazat)
tru64
0% (1 szavazat)
vms
1% (7 szavazat)
windows server
6% (48 szavazat)
Összes szavazat: 867

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sose hittem volna, hogy hpux helyett solarist választok egyszer. azért +1-et adjunk a hp-nak az eredmények értelmezésénél, nem hivatalosan. :D

Engem egy picit érdekelne, hogy kinek mi volt a legfőbb indoka a szavazatára szavazni csak egyre lehetett de de kettőre szavaztam volna.

gnu/linux: Mert rendkívül rugalmas, stabil, megbízható és sokoldalú. A fejlődeése töretlen és az erőforrás igénye is megfelelő. Alapvetően A kiszolgáló OS-nek tartom amellett, hogy a legtöbb grafikus felület mögött is már megtalálható.

windows server: A saját magával és az MS termékekkel lévő rendkívüli integráció, hosszú támogatási ciklus és az alapból járó széles szolgáltatáskör használatának lehetősége. - Egér nélkül nem megy* (FUNOFF).

FreeBSD: laptopon is ezt használom, jobbnak tartom, mint a linuxot.

Miért jobb neked a FreeBSD? Kompatibilitás? Rugalmasság? Sebesség?

Laptopon a sebessége szerintem kb. a linuxéval egyezik, legalábbis "felhasználói élmény" szintjén. Nem csináltam mindenféle teszteket, így ilyen adatokkal nem tudok szolgálni.
Amiben jobbnak gondolom (legtöbbje inkább szubjektív vélemény):
- az alaprendszer fejlesztése a "felhasználói programok" karabantartásától független, az alaprendszer fejlesztése viszont egységes (a legalapvetőbb programokat nem külön csomagból telepíted, sőt, egy működő csomagkezelő is az alaprendszer része)
- ports és csomagkezelés: megoldható egyéni opciókkal történő telepítés is, ami sok esetben hasznos lehet (forrás-alapú telepítés, viszont nem kell mindent forrásból telepítened)
- rendszer "stabilitása": nem változik napról-napra a rendszer, pl. ugyanaz az rc.conf van már ezer éve, amit egyszer megszoksz, sokáig marad
- rendszerfrissítés az rendszerfrissítés, nem pedig rendszerfrissítés, és utána következő javítgatások (bár volt egy ijesztő hiba, de csak ijesztgetés volt, tettlegességig nem jutott el)
- sok jó eszköz (poudriere, daemon, jail-rendszer, stb.)

"a legalapvetőbb programokat nem külön csomagból telepíted, sőt, egy működő csomagkezelő is az alaprendszer része"

a) ugye a pkgNG-hez tartozó pkg bináris tkp semmire nem jó, csak hogy letöltse a valódi pkg-t, amivel aztán már jól elleszel
b) és azt ugye tudod, hogy a 11-esben át akarnak állni csomagalapú alaprendszerre? Mondjuk nem láttam részletesebb leírásokat arra nézve, hogy annyira szét lesz szabdalva, mint mondjuk egy Debian, vagy csak azokat szervezik ki, amik jelenleg make world-nél kihagyhatók a rendszerből, esetleg csak az ilyen-olyan contrib dolgok mennek át csomagba?

Idézet:
a) ugye a pkgNG-hez tartozó pkg bináris tkp semmire nem jó, csak hogy letöltse a valódi pkg-t, amivel aztán már jól elleszel

Tudom, de még mindig több, mint a semmi.

Idézet:
b) és azt ugye tudod, hogy a 11-esben át akarnak állni csomagalapú alaprendszerre?

Olvastam valahol, hogy a freebsd-update funkcióját átvenné a pkg - de nem találom, hogy hol olvastam. Akkor úgy értelmeztem, hogy a freebsd-update parancs helyett (mondjuk) egy pkg system-update parancs kell majd, azaz nem lesz kernel, coreutils, binutils, stb. csomag.
Jó lenne megtalálni a bejegyzést, nehogy hülyeséget terjesszünk ;)

z/OS

Linux, windowst csak virtuálisan telepítek (könnyebb menteni, visszatölteni). De meglepőnek tartom, h az ms ennyire lemaradt.

OS/400, I5/OS vagy IBM I OS-t nem lehetne választani?

Már nem, arról lekéstél amikor a 10 jelölt kiválasztását kellett/lehetett javasolni!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

De kevesen vagyunk elvetemült aixosok :D