Használsz dokkolót a notebookodhoz?

 ( traktor | 2015. augusztus 10., hétfő - 19:04 )
Igen, "rendes" dokkolót (gyártó specifikus, speciális csatlakozó)
37% (166 szavazat)
Igen, USB dokkolót
2% (10 szavazat)
Nem, driver-problémák miatt
1% (4 szavazat)
Nem, mert nem érzem szükségét
48% (216 szavazat)
Nincs notebookom / csak az eredmény érdekel
12% (55 szavazat)
Összes szavazat: 451

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem, mert nem cipelem sehova, csak méret és fogyasztás szempontjából sokkal jobb, mint egy böhöm nagy PC. (Amúgy volt idő, amikor cipeltem, de akkor se hiányzott.)

--

En ugy vagyok vele, hogy a notebook az amit cipelek, a dokkolo(k) meg ott van(nak) ahol sokat hasznalom a gepet, ott viszont kulso monitorral, billentyuzettel, stb.

Hasonlóan vagyok én is, csak dokkoló helyett a külső monitort dugom be illetve a netet (eggyel több dugás:); a billentyűzet, egér pedig egy pici usb donglén van, amit sose húzok ki. Így sok előnyöm nem nagyon származna a dokkolóval.

Marmint net, monitor es akkor meg nem tolt a notebook, ha azt is akarod az meg egy, osszesen 3. Es ez is csak azert mert a wireless bill dongle mindig be van dugva, de a billentyut nem cipeled sehova... Az USB billentyuzet+eger lenne a 4. USB HUB-on keresztul, de akkor meg nem dokkolod van, hanem USB HUB-od, nem jobb semmivel.

Nem mondom, hogy dokkolo nelkul nem lehet elni, sot, viszont kenyelmes. A "rendes" Dell dokkolon pl power gomb is van, ugyhogy fel se kell nyitni a lapost (gondolom nem csak a DEll tudja ezt, nem nagy varazslas).

En egyebkent akkor orulnek igazan ha lenne erre valami elterjedt szabvanyos modszer, ami mukodik kulonbozo gyartok eszkozei kozott is. Az USB-s dokkolo egesz kozel van ehhez, de nem tolt (+1 kabel) es ahogy a cikkbol is latszik eddig nemigen mukodott Linux alatt. Van meg a DockPort, ami jol hangzik, de nagyon uj es meg nem lattam semmit ami tamogatna.

"3. Es ez is csak azert mert a wireless bill dongle mindig be van dugva, de a billentyut nem cipeled sehova"

Egy logitech-es dongle-hoz 6 wireless billentyűzetet és egeret lehet hozzárendelni. Így egy dongle akár három helyen is fix billentyű és egeret kiszolgálhat, amiket nem kell vinni.

Nice, ezt nem tudtam.

Bármilyen logitech dongle tudja ezt? Nekem egy wireless logitech egerem van, és ha ez a dongle is tud ilyesmit, akkor simán vennék hozzá még wireless logitech billentyűzeteket és még egy egeret.

Csak az unifying-osak ilyenek.

meg a tápot, gondolom.

Dokkoló esetén meg nem dugsz semmit, csak lerakod a laptopot, szóval szerintem az nem egyel, hanem hárommal több.

Ami egyébként nem kibírhatatlan, ha az ember napi 2-4 alkalommal tolja, de ha leülsz, 10 perc után meg menni kell valami meetingre, vissza, leülsz, aztán negyed óra múlva máshová, és ez így megy folyamatosan, akkor még az a három be, három ki is sok.

Azért az, hogy leteszem a laptopot, leülök, dolgozom, menni kell, megnyomom az eject gombot és a hónom alá csapom és megyek, az nagy különbség.

"meg a tápot, gondolom."
Így van, viszont a net mehet wifi-ről, akkor meg mínusz egy :)

Teljesen igazad van, már akár napi 2-4 dugdosásánál is érdemes lehet dokkolót használni.
Nekem havi 2-4 dugdosás van, így nagyon nem érdemes.

"Azért az, hogy leteszem a laptopot, leülök, dolgozom, menni kell, megnyomom az eject gombot és a hónom alá csapom és megyek, az nagy különbség."

Ha az időről beszélsz, akkor az 1 mp vs. 3 mp-ről van szó, aminél én pont nem látok nagy különbséget. Inkább a kényelem érzet és a csatlakozók kímélésében lehet különbség.

a nagy különbséget én sem időben értettem, hanem ahogy te is írod.

Egyszerűen frusztráló mondjuk napi 10-30 alkalommal a kábelekkel vacakolni.

Voltak projektjeim, ahol reggel bedugtam, este kihúztam, és nem hiányzott a dokkoló. Más projekten meg folyton menni kell valahová géppel, ott nagyon. Az ember könnyen hozzászokik a jóhoz, aztán bosszantja, hogy csessze meg, már megint be kell dugni/ki kell húzni.

Az igen, usb dokkolót szavaztam, gondolom a csudiokos monitor, ami usbn letol a kép mellett lant is (meg elveszi a default audiót, kár, hogy hangszóró nincs rajta...), ill egy külön kábelen ad tovább tápot annak számít.

Viszont ha rajtam múlna, a normális dokkolót használnám, csak sajna a cég megunta, hogy a hp két generációnként kicseréli, és nem kompatibilis, lett ez az usbs szar, ami így lassan egy év távlatából már legalább viszonylag megbízhatóan működik, a kép még mindig fos, de legalább többnyire van anélkül, hogy fekete kakas vérét kellene a driverre meg a csatlakozóra csorgatni. Ja igen, és innen üdvözlöm az usb3 csati kitalálóit kiemelkedő mérnöki teljesítményükért, remélem a pokolban majd lesz egy légkondi, ami sose megy, mert a hátsó csatikon menne, de az kontaktos...

Nem, mert drága :( (a laptop meg céges)

---== ::: M 0 R p h 3 U 5 ::: ==---

A Thinkpad T400 dokkolóját (Type 2503) csak dicsérni tudom ami kell benne van, optika meghajó a gépemben nincs a dokkolóban benne, videokártya szintén Quadro FX (az alaplapi intel-t nem ecsetelném :D ), ha kell valahova menni vinni a gépet csak leválasztom és viszem!

Oykawa

Es ez a videokartya valtas Linux alatt siman megy ki-bekapcsolas nelkul?

Gondolom bumblebee-vel megy az is, ott meg a második kártyát neked kell meghívni egyes programokhoz, nincs ilyetén fajta átkapcsolás egyikről a másikra.

FathoM

Hmm, a külső gpu-t csak úgy kikapcsolás nélkül le lehet választani?
Nekem a T61 + gt610 mellett a lekapcsolás vált be. Ha áramszünet van, akkor szegény belefagy a gpu elvesztésébe (win alatt).

Szegény másod T61esemet már nem tudom dokkolóval használni. Lehet nem tett jót neki, hogy tele volt pakolva a dokkolós usb hub tv tunerekkel éveken át, valsz elfáradt valami az alaplapján lévő külső usb vezérlőnél, mert ha azt használom, akkor instabillá válik. A 2505 port replikátorral még elvolt, de a 2504-be áttéve csak attól, hogy az usb kivezetés a dokkon át be lett kötve már fagyogatott. Csupaszon, dokk nélkül meg továbbra is jól elmegy.

Lassan csak be kell újítanom valamit, mert 7 évesek és kezd a stabilitásukon ez meglátszani.

Van dokkolóm, de soha nem használtam, mert kényelmetlenül megemeli a gépet az asztaltól kb. 1 centire.

Másrészt, úgyis csak töltőt + ethernetet dugok bele - azt pedig "kibírom" minden alkalommal.

Kényelmetlenül? Nekem akksik vannak a dokkoló alatt, és még így is alacsony, lefele kell néznem.
--
The Community ENTerprise Operating System

Érdekes egyébként, mert alapesetben szeretem, ha nem lefelé, hanem egyenesen előre kell néznem az asztali monitorra (vagyis, inkább úgy mondanám, hogy lefelé nézve kényelmetlen), viszont ha a notebookon dolgozok, akkor eszembe nem jutna sem dokkolóra tenni, sem egyéb módon "desktoposítani" / megemelni. Megszoktam, hogy úgy használom, ahogy.

A monitornak az az egy centi nem oszt - nem szoroz, a billentyűzet és trackpoint használata válik kényelmetlenné az asztalszinttől való felemeléssel.

Ha már dokkoló, akkor billentyűzet és egér.
Na meg persze a töltő, lan, monitor, külső hdd, telefon usb kábel, és hangszóró... :) Én imádom a dokkolót.
--
The Community ENTerprise Operating System

dependson, én továbbra is a laptop monitort használom(tam, míg rendes dokkoló volt) elsődlegesen ilyenkor, ahhoz nem buli a külső bill...

+1

A laptopot fel se nyitom, ott van a rendes billentyűzet és monitor. Ki akarja azt a szar beépített TFT-t bámulni egész nap a nulla kontraszttal?
Be van állítva BIOS-ban, hogy power érzékelésekor bekapcsoljon, így reggel csak rátolom, és már indul is a rendszer, amíg kávézok.
Dokkoló nélkül egy laptopot desktopnak használni szopás.

"Ki akarja azt a szar beépített TFT-t bámulni"

Pl. akinek viszonylag nagy és jófajta TFT van a laptopján.

+1, illetve két monitor (laptop + külső) az rögtön egyel több, mint csak a külső.

Én sokáig próbáltam használni így, aztán a múltkor kikapcsoltam a laptopét, és azt kell mondjam, sokkal jobb így egy kijelzővel.
Valahogy több kijelzőnél megoszlik a figyelem, sokkal kevésbé tudok koncentrálni. Plusz sosincs egyenesen a fejem, vagy kicsit jobbra, vagy kicsit balra kell nézni. És ezt még nehezíti a különböző magasság és dőlésszög.
--
The Community ENTerprise Operating System

Én a notiét használom elsődlegesnek (szerencsére jó minőségű kijelző FullHD-ben), a második monitorra általában egy fokkal kevésbé érdekes dolgokat teszek ki.
Pl. logot - egyszerűbb odapislantani mint váltogatni, ill. szemem sarkából látom, ha változik.

Jól jön akkor is, amikor pl. NYÁK-tervezésnél a másikon rajt van a kapcsolási rajz is... vagy dokumentáció.

Lehet, programkódot két monitoron, mindegyiket két részre osztva azért egy kicsit sok (volt ilyen is), de én inkább segítségnek érzem a második monitort mint hátránynak. :)
Ellenben kis felbontású, esetleg rossz minőségű noti kijelzőt jobb is kikapcsolni, azon sokkal rosszabb dolgozni...

Gondolom attól is függ, hogy ki milyen munkát végez.

Ha pl. egy ablakba firkálok (programot, shell parancsokat, szerelmes levelet), vagy egy dolgot olvasok, akkor semmit nem segítene egy második monitor.

Ha két dokumentumot hasonlítok össze, vagy valahonnan szedek adatokat, amiket egy másik helyre pakolok be, akkor mindenképp két (vagy több) ablakkal dolgozom. Ilyenkor, ha két monitor van, akkor egyszerre láthatom a forrást és a célt, sokkal jobb.

Sokszor úgy rendezem el a dolgokat, hogy az egyiken dolgozom, a másikon meg van a mua meg a skype, így ha valaki ír valamit, látom, és tudok válaszolni. (Országok között szétszórt csapattal dolgozom általában, skype chat az elsődleges kommunikációs csatorna általában)

A pozicionálás egyéni preferencia kérdése, én egymás felett szeretem őket. Mindig egyenesen nézek előre, csak néha feljebb, néha lejjebb.

En nagyon gyakran ugy dolgozom a gepemen, hogy a masik monitoron megy egy YT video vagy valami film, aztan idonkent odapillantok.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Én kettőt használok: http://i.imgur.com/NJKh9gj.png

Nem méretarányos ábra, mert azonos felbontás mellett a laptop kijelzője kisebb (ez éppen 10.8" vs nem tudom, mennyi, de 20+). A laptop kijelzőn mennek a koncentrálós dolgok (=amin éppen dolgozni kell), a külsőn a feladat inputja :)

Én annyira hozzászoktam a T61 majd a T500-nál a dokkolóhoz, hogy megdönti a billentyűzetet, hogy azóta nem is szeretem ha sima felületen van a notebook, mindig teszek alá valamit...

En dokkolot meg csak kulso monitorral es kulso billentyuzettel hasznaltam szerintem (szmomra?) ez a dokkolo ertelme, igy meg nem erdekel, tolem elere allitva is lehetne a lapos.

Pont egy OneLink Dockot vettem egy hónapja a Thinkpad Edgemhez, eddig nem bántam meg, csupa öröm-boldogság mikor egy mozdulattal elrakom a gépet - ábr ez nem túl jellemző, heti ~1 alkalom. Amúgy a speckó dokkra ment a szavazat, bár ez nem klasszikus dock, hogy beleállítod a gépet, csak egy különálló doboz, egy elég érdekes kábellel.

Ez szerintem "rendes" dokkolonak szamit, egyebkent van egy uj DockPort nevu dolog ami pont ugyanazt tudna mint a tied, csak szabvanyos. Mar vagy egy eve letezik, de en meg nem lattam megveheto notebookot ami tamogatna. (Jo mondjuk annyira nem is kerestem.) Orulnek ha ez terjedne el, jobb mint a DisplayLink blobos megoldasa.

Már én is nézegettem. Mennyire vált be? Mit használsz rajta?

--
Kum G.
Linux pólót a PingvinBoltból!

Hát, gyakorlatilag mindent - hdmi, ethernet, usb, jack. A lényeg, hogy a kábeleket egyszer összedugdostam, azóta hozzájuk se nyúltam, csak a nagy csatit kell kirántanom, amikor vinném a gépet.
A jó dolog amúgy, hogy jár hozzá egy táp is - bár csak 65W-os -, ezért inkább azt fogtam be a cipelős tápomnak, az eredeti 90-est meg használom a dockhoz.

Nekem is ugyanez van az E540-hez, teljesen fain.

Majdnem az összes laptopomhoz volt hozzá illő dokkoló 2005 óta. Ha pár napnál többet vagyok valahol, akkor telepítem és használom.

A mostanihoz épp nincs rendes, csak egy USB-s, ami Windows alatt is sokkal vacakabb, mint egy rendes dokkoló, de ráadásul Linux alatt nincs is driver a külső monitor meghajtásához.

Illetve eddig nem volt, meglátjuk majd hogy lesz ez a jövőben. De működő monitorral is vacak az USB-s, de a mostani cégnél ez a policy

Az melyiknek számít, hogy a gépbe bedugok egy displayport-ot, egy usb-t, és egy audojack-et?

"Nem, mert nem érzem szükségét"
A dokkolo lenyege eppen az, hogy ne kelljen "ezer" kabelt dugdosni.

Thinkpad X200 + ultrabase

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

+1
(X201 + ultrabase)

Akkor gondolom nem kell magyaráznom... :D
Örülnék ha belebotlanék egy x201s-be (1440x900-as kijelzővel..)

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Nemrég kezdtem egy ilyen cuccot használni, mert nem volt olyan és annyi monitorport a gépemen mint ami kellett. Az első egy usb2-es Lenovo, a második egy usb3-as Targus cucc és megdöbbentem, hogy működnek és jól. A monitor lag mentes és ha már az jó, a többi is. Ajanlom mindenkinek.

[x] Szeretnék, de nincs a gyártótól, az utángyártottaktól pedig fázom. (MacBook Pro 2013)

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears
Development Lead @ IXOLIT

Azon nincs thunderbolt...?

De van, de en olyat szeretnek amibe berakom a gepet es tolti, csatlakozik a TB, stb. Vannak third party megoldasok, de fazom az ilyenektol, mert elegge valtozo a minoseguk.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears
Development Lead @ IXOLIT

Thunderbolton nem lehet tolteni (ugye?), tehat mindenkeppen be kell dugnod ket kabelt, a thunderboltot, meg a toltot, nem? Nem ertem, hogy mit jelent, hogy "berakod a gepet" es "csatlakozik a TB" (magatol?).

Igen, otthon igy is mukodik, van egy toltokabel es egy TB. Third party dokkolok igy neznek ki: http://hengedocks.com/

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears
Development Lead @ IXOLIT

En ezt hasznalom a 2013-as MBP-hez: https://eshop.macsales.com/shop/Thunderbolt/Dock/OWC/Thunderbolt2-Dock/

Eddig nem volt vele problema, minden megy frankon, azert az nagy tutisag, hogy csak egy Thunderbolt kabelt es egy tapkabelt kell bedugni a gepbe es van minden. Ez mar szinte teljesen analog az igazi HP, Toshiba, IBM, ... dock-ok hasznalhatosagaval.

Az egyetlen problemam, hogy nem igazan olcso, mert ugye kell hozza egy Thunderbolt kabel is (nem adnak vele a kocsogok!), ami nem filleres dolog.

Ha valaki nagyon hardcore arc, akkor megprobalhat egy ilyet is: http://www.sonnettech.com/product/echo15thunderboltdock.html , de en ennyire nem akartam elszallni (mellesleg az OWC docknak 5 usb portja van, a Sonnet-nek meg 4, nalam ez szamitott).

Nem is rossz,lehet egy ilyenre beruhazok.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears
Development Lead @ IXOLIT

de van, úgy hívják, hogy thunderbolt display ;)

Szerencsés vagyok mert az enyémhez a régebbi dell E szériás dokkoló is jó, így mondhatni fillérekből megúsztam a 2 db-ot (5000 ft / db töltővel). Noha nincs rajta hdmi, de ezzel együtt tudok élni, egy rövidebb d-sub kábellel semmi minőségbeli romlást nem tapasztalok.

http://www.ebay.com/itm/Dell-Latitude-E5430-E5530-E6230-E6330-E6430-E-Port-Replicator-Dock-Station-PR03X-/281141202596

Ui.: Aki nem érzi szükségét, azért mert nem tudja milyen kényelmes, nem kell az asztalon a gépnek állandóan helyet csinálni, (persze lehetne rend az asztalon de ezt sztem hagyjuk ;) ) dugdosni a töltőt egeret billentyűzetet stb. Én csak ajánlom, aki teheti vegyen, nem fogja megbánni.

Ja és most pont ezért a feleségemnek is E szériás használt latitude-ot veszek, így még én dolgozok ő otthon tudja használni.

Ilyet használok én is a cégnél.
Először csak egy plusz tápot akartam venni, hogy ne kelljen állandóan a tápját hajtogatni/cipelni, de kis ráfizetéssel megkaptam a dokkolót is.

Sokkal jobb vele, a gépet egy pillanat alatt előveszem/elrakom.

Az enyémen van DVI, benne egy DVI-->HDMI "átalakítóval" és ezen keresztül megy külső monitorra.

USB dokk otthon és a melóban is, többek között mert két teljesen különböző márkájú laptopot kb. felváltva használok.

asztali gépet használok, a cégeshez meg már nem kaptam mert az újaknak nem jár :D

Igen, használok. Asztalomnál nagy 22" monitor egér, billentyűzet és töltő egyből a dell dokkolóba dugva. Meeting idején pedig csak leveszem a gépet és vihetem. haza is csak magát a gépet viszem. Nagyobb akku van benne, így ha otthoni munkavégzésre kerül a sor, akkor van benne szufla bőven. Nagyon szeretem, ezsméletlenül kényelmes dolog. nem kell bajlódni semmivel csak rápattintom meg leveszem és jó vagyok.
----
üdv,
Gergő

[x] Nem, mert nincs ilyen a notebookomhoz gyarilag

Es egyebkent nem erzem a hianyat.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Gyárilag nem is adnak a legtöbb laptophoz. :)

Pedig tök izgi, ahogy levételkor, vagy ami sokkal gyakoribb, visszatevéskor a legkülönbözőbb módon röppennek el, fagynak le vagy csak részben működésképtelenné válnak a laptopok (pl. USB nem éled fel egyáltalán vagy csak percek múlva). Ezeket Win7-tel több gyártó gépein tapasztaltam, nem is ritkán.

Van dokkolóm a T410-hez és használnám is, de valami meghibásodhatott. Ha dokkolóra teszem a gépet, erősen rá kell nyomnom, hogy létrejöjjön a csatlakozás. De ha megmozdítom, már le is csatlakozik róla. A külső monitor felbontását sem tudja automatikusan kezelni a rendszer, ha dokkolóra van kötve, gondolom szintén az érintkezési gond miatt.
Sajnos nincs pluszban egy külső monitorom, dokkolóm és gépem, hogy utána tudjak járni, melyik a ludas.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

T61 - type 2503, geforce gt610, 2 x 24" monitor, egér, bill, lan, táp, asztali hangszórók.

Bár kicsit bonyolultabb a helyzet, mert az egyik monitor és a bill + egér egy kvm switchbe van dugva, hogy a többi gépre is átválthassak. A másik monitor pedig egy hdmi switch-en át kapcsolódik. A nyomtató csak azért nem a dokkra van kötve, mert az másik géphez van.