HOVD 2014 - Kedvenc desktop Linux disztró

Címkék

archlinux, manjaro és leszármazottak
10% (84 szavazat)
debian, debian variánsok és leszármazottak
18% (152 szavazat)
fedora, red hat, centos, oracle enterprise linux, scientific linux
9% (73 szavazat)
frugalware
1% (6 szavazat)
gentoo
5% (39 szavazat)
mandriva, blackpanther os, mageia
1% (7 szavazat)
mint és egyéb ubuntu leszármazottak
8% (69 szavazat)
slackware, zenwalk, slamd64, slax, salixos
1% (12 szavazat)
suse, opensuse, little susie
5% (46 szavazat)
ubuntu, ubuntu variánsok
42% (352 szavazat)
Összes szavazat: 840

Hozzászólások

kubuntu, lubuntu, xubuntu, Ubuntu MATE
Ezek mind ubuntu variánsok, a gnome felületet használók szintén (talán az Ubuntu MATE kilóg egy kicsit a sorból). Nekem ebből nem tűnik ki, hogy a "népek" megszoknák a Unity-t. Egyébként a debian, debian variánsok és leszármazottakra szavaztam.

Az UHU-Linux már megint kimaradt. :(
Egy magyar nyelvű oldal szégyellhetné magát, hogy egy magyar fejlesztésű disztró nem került be a listába.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

btw van még olyan?

régen elég sokat használtam, de most a honlapja helyén egy rakás fos jelenik meg, ráadásul ha a menüben kattintok valamira, akkor a böngésző plaintext kidobja a tartalmat XML-ben, ami nem túl user friendly

tbh az a weboldal inkább tűnik ruszki warezoldalnak, mint legitim oprendszer vendor honlapnak, de befejeztem a fikázást :)

Magyar égre magyar ufót...... Még ez a három is túl sok(lehet, hogy még egy is sok), egy ekkora ország, ekkora Linux közösségének. Az UHU "népszerűtlenségéről" pedig szerintem maguk a fejlesztők is tehetnek. Mondom ezt teljesen egyszerű hétköznapi felhasználóként. De akár még népszerű is lehetne egy hazai disztró, ha:

- nem próbálna meg egy sokadik csomagformátumot/kiterjesztést ráerőltetni a publikumra (nehogy véletlenül egyszerű legyen triviális hétköznap használatos multiplatform alkalmazásokat telepíteni, tudom, van valahol elrejtve FTP-n, de akkor meg illő lenne egy link a hivatalos weboldalra)
- frissítenék néha a weboldalukat(most szép friss, csak kevés az info. pl az új csomagformátumról egy bötű sincs)
- ha már saját kiterjesztésű csomagformátum, akkor esetleg lehetne egy amolyan online appstore a weboldalon, lásd-> Open Build Service, vagy anno a Linux Mint app database(vagy miaszöszvolt), esetleg a Bodhi Linux egy kattintásos rendszere(openSUSE-nak is van ilyen).
- végül nagyon szép a weboldal, csak épp szinte nulla az információ a fejlesztőcsapatról. csak akkor tudjuk meg, hogy ki áll közel az UHU-hoz, ha elégedetlenkedünk valahol, és pont rálépünk valaki tyúkszemére, aztán jön az "UHU bevédő hadjárat komment rengeteg"....
- lenne valami rendszer a kiadási ciklusaiban
- lenne valami kommunikáció a kiadások közti időközökben, az olyan "hazai internetes sajtóorgánumokat" is esetleg bevonva, mint pölö a HUP, mert jelenleg csak az van, hogy: MEGJELENT AZ UHU AKÁRHÁNY->kurvasok év hallgatás->ÚJABB UHU VAN, ÖRÜLJETEK, MERT EZ EGY HAZAI DISZTRÓ...
Mert itt már mindenki annyira egyedit akar alkotni, hogy a nagy egyediség szépen el is bújtatja a projektet, még azok elől is, akik amúgy kedvelik az ilyen speciális kis "csemegedisztrókat"... :-D

http://taklertamas.blogspot.com/ ::: http://www.taklertamas.deviantart.com/ :::Be::Shell:::

Az UHU-ról annyit, hogy évekig indokolatlanul benne volt a HOVD listában. Azt sem tudtuk, hogy él-e vagy megdöglött. A végén meguntam, hogy egy csomóan kérik az eltávolítását és kibasztam a picsába. Mindennek van határa. Tegyen le az asztalra valamit az UHU, legyenek felhasználói és itt visszaszavazói (nem egy ember, legalább kettő). Látszódjon, hogy van mögötte valami.

Akkor majd visszakerül.

--
trey @ gépház

trey,

én mint az uhu egyik alapítója, nem bántam, hogy kiraktad az uhu-t, mert én is azt gondoltam hogy ez a kis vihar a biliben megszűnik végre, már én is untam. de nem szűnt meg :)

azt azért viszont megjegyezném, (mint ahogy tavaly is tettem), hogy két dolgot nem tartok racionálisnak:
egyrészt, miért szempont a listán tartáshoz az, hogy "halott". azon kívül persze, hogy azt csinálsz amit akarsz :) szerintem a "kedvenc" szempontjából tökmindegy. akit zavar, hogy szerinte halott, annak nem lesz a kedvence, és nem szavaz rá, szavaz majd másikra.
másrészt, az uhu sohasem volt utolsó az eredményhirdetésben, legalább két másik diszrót mindig megelőzött, az utóbbi 5-6 évben általában a mandrivát és a frugalware-t. sőt, az igazán vicces az, hogy tavaly (2013) a kommentekben 7 szavazatot kapott, míg a frugal 4-et, a mandriva pedig 5-öt. az uhunak nyilvánvalóan nagyon kicsi a felhasználói bázisa, csak tényleg nem értem, hogy akkor ugyan ezen az elven mit keres itt a frugal meg a mandriva.

Ezt most az UHU-Linuxhoz írtad vagy a BlackPantherhez?
Az első bekezdésben még az UHU-ról beszélsz, de aztán jön a halandzsa, aminek semmi értelme jórészt.
Pl. miféle új csomagformátumról van szó? Az UHU-nál biztosan nincs ilyen.
Persze van igazság is abban, amit írtál, pl. a kiadási ciklusok és a gyenge kommunikácó, de a többi az hülyeség.

Ha a BlackPantherről beszéltél, akkor vedd úgy, hogy nem szóltam, azt nem ismerem.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Az UHU-Linuxhoz készült csomagok kiterjesztése mindig is *.uhu volt. Ez a kezdetek óta így van.
És a kezdetek óta ezek a csomagok szabványos dpkg csomagok, tehát akár *.deb is lehetne a kiterjesztése.
Az *.uhu kiterjesztés pusztán formalitás.
Nézd csak meg az első UHU kiadását is: ftp://ftp.uhulinux.hu/uhu/1.0/packages/cd1/

Egyéb dezinformáció az UHU-val kapcsolatban?

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Ez esetben meg kell hogy kövessek minden dezinformáltat.... Régebben (1.0) nem lehetett .deb csomikat is telepíteni rá, mindenféle móka nélkül(duplakatt, és gdebi vagy valami hasonló indult)? Vagy az idő ennyire elhomályosította az elmémet(meg a finom forralt bor)?

http://taklertamas.blogspot.com/ ::: http://www.taklertamas.deviantart.com/ :::Be::Shell:::

Régen is lehetett és most is lehet deb csomagokat telepíteni UHU-ra.
Csak nagyon nem ajánlott. (Függőségi és csomagelnevezési problémák, ütközések miatt.)

Nem szabad elfelejteni, hogy az UHU-Linux _nem_ Debian vagy Ubuntu alapú disztribúció, hanem teljesen független, csupán az alapértelmezett csomagkezelője a dpkg.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Nehany hete Manjarot hasznalok, nekem nagyon bejott. Elotte evekig Ubuntu-hivo voltam.

Kíváncsi vagyok, a gentoo mivel bukott ennyit az elmúlt évtized alatt.

Elfelejtettek fejlodni.
A masik, hogy a 2006-2008 korulre kialakult relative stabil es sok szolgaltatast nyujto linuxos szoftvervilag felbolydult, a jol bevalt stabilabb szoftverek reszben eltuntek (pl. gondolj a KDE es GNOME valtozasokra), megvaltoztak (felgyorsultak) fontos nagyobb szoftverek release cilusai. Ki birja a folytonos probalgatast forditassal, ki akar ABI inkompatibilis gcc verziok miatt mindent ujraforditani, stb.. A gentoo akkor jo, ha keves es relative stabil szoftvert hasznalsz (stabil desktop vagy szerver). Ez ram sokaig igaz is volt, es nagyon is szerettem a gentoot, de ez a helyzet megvaltozott.

Sajnos nagyon sok tekintetetben az Arch meg mindig nem olyan jo, mint a gentoo volt fenykoraban.