A háztartásunkban .... Rubik kocka.

 ( trey | 2014. április 29., kedd - 6:37 )
van egy darab
35% (166 szavazat)
van több darab
22% (103 szavazat)
nincs
43% (205 szavazat)
Összes szavazat: 474

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Volt.
- - - - - - -
A nagy tudású uraknak felhívnám a figyelmét arra, hogy a Windows ugyan sok mindenre nagyon jó, de Linuxnak speciel nagyon szar. csfeco

Nekem is volt. Kb. akkortájt, mikor megjelent ez: http://youtube.com/watch?v=XKewhUMDqJY
A szövegét csak tegnap sikerült megértenem, miután megtaláltam leírva. :)
Kirakni talán negyedóra, húsz perc alatt tudtam.
A közelmúltban láttam villamoson egy srácot, szinte rá sem nézett, úgy rakta ki nem egészen fél perc alatt.

Olyan 6-8 perc alatt én is ki tudtam rakni a régi szép időkben, azóta már sok lépést elfelejtettem. De van több is a lakás különböző pontjain.

Én csak azt a technikát ismerem, ami egy lappal kezdi, aztán halad lefelé, és a végén sokat küzd az aljával, mert végig meg kell őrizni az addig már kirakott elemeket. Az olyan 6-7 perc nekem is, meg úgy hallom másoknak is.
Viszont aki 1 percnél gyorsabb, az biztosan nem ezt a technikát használja. Valószínűleg azt én soha nem fogom megtanulni, mert szeretnék magamtól rájönni (mint ahogy az egylapos technikára), de nem valószínű, hogy lesz annyi időm. Meg az egylapos technika valószínűleg nagyon korlátozza már a gondolkodásomat.

Ezzek a sikonkentki modszerrel nekem olyan masfel perc alatt van meg a kirakas.

Wow, gratulálok!

Igen valszeg te is ezzel a technikaval oldottad meg mint ezen a videon: https://www.youtube.com/watch?v=T12Hv5T8CGk

En is csak ezt ismerem, nem volt turelmem/idom masikhoz.
Ebben a verzioban van a sarga oldalon a "hal" fazon es szintenken haladsz felfele vagy lefele, attol fuggoen hogy hogyan tartod a kockat.

A rétegről rétegre technikát ismerem csak, a legjobb időm 45 másodperc volt.

+1
Egyszer szeretnék majd. Talán nyáron vagy jövőre. :-|

Az eredeti 2170Ft, ennyit megér...

Éppen a múlt héten vettem, eredeti Rubik kockát, több változat is van belőle. Én egy versenykockát vettem a fiamnak mert azt sokkal könnyebb forgatni. Az klasszikus darab az nyekergett mozgatás közben és érezhetően nagyobb erő kellett a tekeréshez. Kissé kiábrándító volt.
A kínaiaknál több cég is ráállt a másolásra és mindenféle változat kapható, a youtube-on találsz különböző ajánló videókat. 6-8USD-ért kaphatók már a versenykockák, sőt ami érdekes, hogy kitben is kapható és összerakod magadnak és matricázod is.

A klasszikus darabnak egy kis hintőpor sokat segített. Meg a kellő ideig tartó koptatás :-P

Kapott WD40-et, azóta kicsit mozgékonyabb :)

Anno nem volt wd40, csak sima talkum por :)

Én kicseréltem a rugóit golyóstollból (az is magyar találmány) kitermelt rugókra.

+1 , de tudom hogy csak leraknám valahová a lakásban. Most nem tudnék vele érdemben foglalkozni. :( Addig meg nem látom értelmét megvenni. Jelenleg nagy hibám hogy több dologgal foglalkozom mint amennyi időm ténylegesen van.

Legutóbb a feleségemnek (akkor még barátnőm) vettem egyet, de sajnos ellopták. A táskájával együtt...

Igaz a táskában lévő dolgok közül a kocka volt a legkisebb veszteség.

+1

Lehet venni kellene egyet.
Ma képet kaptam. :D
Napelemek solar kábelének ásogatunk árkot, elérkezünk egy olyan részhez ahova az előző, azóta lebontott házból kidobott lomokat ásták el, (barbár módon) sok káromkodás, és lassú haladás közben küzdünk a flakonokkal, fóliával, melltartóval, körömlakkal, lábtörlővel, zománcos hirtelenkék színű vödörrel, és mindennel ami a föld alatt van, és mit fordított ki az ásó? Egy rubik kockát. Egy matrica hiányzik róla, tele van földdel, de működik.
El is baromkodtunk vele egy kicsit...
- - - - - - -
A nagy tudású uraknak felhívnám a figyelmét arra, hogy a Windows ugyan sok mindenre nagyon jó, de Linuxnak speciel nagyon szar. csfeco

Érdekes, itt Finnországban nagyon népszerű a kocka, sok helyen lehet kapni, és gyakorlatilag mindenki (akit kérdeztem) ismeri. Azért érdekes ez nekem, mert nekem sosem volt vele sikerélményem, gyakorlatilag nem tudom, hogyan kell kirakni. (Pont úgy vagyok vele, mint a sakkozással. Az se az én műfajom.) Ennek ellenére jó érzés látni, hogy itt ennyire értékelik a kockát, még ha általában nem is tudják, hogy van magyar vonatkozása.
Csaba

Én egyszer Egyiptomban megkérdeztem a piacon egy árust, aki Rubik kockát is árult, hogy hogy hívják azt a kockát, mert kíváncsi voltam, hogy tudja-e. Azt mondta, hogy "arabic cube"...

Ez bearanyozta a reggelemet. :-)))

---
Science for fun...

Lehet, ugy ertette: Sir, this is a rubik cube :-)

/sza2

%D

A büdös életben nem tudtam elképzelni, hogy mi a jó abban hogy ezt tekergetik.
Olyan mint a foci: sok hülye kerget egy labdát. Itt meg tekergeti a szeleteket :D

Foci nekem sem műfajom, de a kockát érdekes logikai játéknak tartom. Vagy ezt, vagy jól sakkozni illendő lenne megtanulnom.

+1
---
Bill Gates a sátán, a Microsoft pedig az apokalipszis egyik lovasa...

Ezek az ugynevezett jatekok.

Nem tetszik neki, mert nincs benne rail gun, meg rocket jump! :)

--
trey @ gépház

Nagyon-nagyon sok évvel ezelőtt, amikor nagyon új dolog volt kaptam egyet; emlékszem a piros celofán zacsiban a kocka meg egy narancs volt.
Fiatalabbak kedvéért megjegyzem, hogy akkoriban narancs meg banán csak télen, elsősorban karácsony táján volt kapható; a "déligyümölcs" elnevezésre született is egy magyarázat: azért déligyümölcs, mert reggeltől délig kell érte sorban állni.

Na ja a deli gyumolcs, meg a Hetfon zarva tarto "Kozert", meg az uveges Pepsi-Cola. :)

Fura dolog, mert minden logikai játékkal viszonylag gyorsan végzek, de ezt még sosem raktam ki. A Rubik lapokból viszont legjobbak között lettem volna, aztán megjelent a csavarós technika.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Az a csavarós technika nagyon lelombozott emgem is. Emlékszem, egy hétvégét azzal töltöttem, hogy kirakjam a lapokat, és nagyon vártam, hogy az iskolában bemutassam a tudásomat. Aztán az egyik gyerek végignézte, hogy 10-20 mozdulattal kirakom a karikákat, majd lealázott a csavarós technikával.

A „megcsavart” lapokat utána marha nehéz volt hagyományosan kirakni.
Lentebbre: Igen, ez az amit damilok tartottak össze.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A rubik lapok az a damilos, nyikorgós izé? Azt szerettem, bár kölyökoromban újra kellett egyszer damiloznom... :D
- - - - - - -
A nagy tudású uraknak felhívnám a figyelmét arra, hogy a Windows ugyan sok mindenre nagyon jó, de Linuxnak speciel nagyon szar. csfeco

Van egy 3x3-as, egy 2x2-es meg egy mirror.

Nekem ezen felül van 4x4, 5x5 változat is (ezeket nem tudom kirakni, a többit igen), illetve még régről (80-as évek eleje) van egy ugyanilyen elven működő holmi, ami nem kocka, hanem dodekaéder (12 db szabályos ötszög lappal határolt). Ez is élenként 3 elem, és elég sok forgatási megoldást át lehetett venni a 3x3-as kockából (természetesen nem mindent), és ezekkel kirakható. Na, ilyet azóta se láttam boltban. Viszont ez nem Rubik-termék, csak az ötlet van onnan.

Azért ez (nekem) meglepő, hogy a hupon van (legalább) 2 dodekaérer tulaj is.

Android rubik kocka app is beleszámít?
Mert akkor kb 10 perce van egy :D

Soha nem mozgatta meg a fantáziám, de alapvetően hülye vagyok az ilyenekhez.

Na pont itt nincs "egyéb" opció. Mert hogy van egy rendes kockánk, meg egy Rubik-kocka szerű reklámanyag. Az utóbbi azért nem igazi Rubik-kocka, mert feliratok meg fényképek vannak a lapjain és sokkal nehezebb kirakni, mint a színeket. Ugyanis a lapközepek is elfordulhatnak egymáshoz képest, ami a sima színes kockánál nem számít.

Apropó, van valakinek 4x4-es kockája? És azt nagyon nehéz kirakni?

Hát az :-)

Nem nehéz azt a képeset-feliratosat kirakni.
Csak az első négy kocka beforgatásakor kell figyelni, a többi már megy magától.

Van 4x4-es. Elsőre nehéz. :) Tetszenek a 3x3-as utáni plusz kihívásai; kettőre rájöttem magamtól (volt itt még egy, ami elkerülhető). Aztán hármat, ami a végén jelentkezhet, úgy oldottam meg, hogy ha nem jól jött ki, újra összekevertem és reménykedtem a következő sikerben. :) Aztán feltúrtam a netet. Az említett három problémából kettőt át lehet vinni egymásba, tehát kettőt kellett megtanulnom. Ebből az egyik nagyon nehéz.

Aztán szereztem 5x5-öst is; az ezek után nem olyan nehéz, de szintén érdekes. :)

Van 2x2-es, 3x3-as, 4x4-es és 5x5-ös itthon. Meg Mirror. Meg 2x3x3. A 4x4-es után én az 5x5-öst már feladtam. De kihívásként van tetraéderem és dodekaéderem is (a 12 szinű). Az előbbi relatív könyen saját kútfőből kirakható volt, de a dodekaéderből még csak a felső felét sikerült magamnak kiraknom - igaz, eleve összekeverve kaptam. (Aztán egyszer a nagyobbik gyerek bevitte suliba mutogatni, és az osztálytársa kirakta az egészet nap végére. Igaz, Fazekas matektagozat, ott legalábbis nem meglepő a jó térlátás.)

A 4x4x4 vége tényleg nehéznek tűnik. Karácsonykor kezdtem bele, most én is ott tartok, hogy inkább összekeverem, és kezdem előlről. Fölülről lefelé 3 szint készen van, meg a 4. szinten a 4 sarkot tudom kirakni. Illetve van egy baromi hosszú technika, amivel a fennmaradó 4x2 élközép, meg még 3 másik szépen sorban végigmegy egy pályán egyesével. Ezen a pályán kellene sorba rendezni azt az összesen 11 élközép elemet, de 1 léptetés ezen a pályán 40 egyedi forgatásból áll.

Szerk.: na készen van. Nehezebb onnan kirakni, hogy már csak 2 élközép elem van fölcserélve, mint odáig. Biztosan lehetne egyszerűbben csinálni, de most egy ideig nem nyúlok hozzá.

Kb 10 éve van, de egyszer sem sikerült kiraknom, eddig neki estem már vagy 100x, hogy "na majd most"

Van. Kömalban (Középiskolai matematikai lapok) külön feladatok voltak ebben a témában.

kár h nincs olyan h volt, ott is lenne sok szavazat..
gyerekként órákat elvoltam vele

2x2x2 - :)
3x3x3 - 3 perc
5x5x5 - ~15-20 perc

Nem vagyok speed solver. Csak lazán. :)

volt, de kikezeltettem :)

Ezen a Borg Rubik modon most megálltam picit.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)