Profi informatikusként "for dummies" könyveket...

Címkék

gyakran olvasok.
4% (15 szavazat)
ha a szükség úgy hozza, olvasok.
53% (185 szavazat)
soha nem olvasok.
36% (127 szavazat)
egyéb, leírom.
6% (22 szavazat)
Összes szavazat: 349

Hozzászólások

Semmilyen könyvet se olvasok soha. Egy-két tutorial, aztán bele a közepébe, próbálgatom, felfedezem magamtól.

--

Én pl. ezért nem tartom pazarlásnak az egyetemen eltöltött időt. Az alapokat megadta, lenyomtam jó sok könyvet. Valóban vannak olyan alapjai az informatikának, amik nem annyira évülnek el. De ha jelenleg szakmailag a csúcson akarok maradni, akkor kb. szóba se jön könyv.

--

Szerintem az már nagyon más téma, hogy papír, vagy nem papír, ebből a szempontból most mindegy. Egy csomó "igazi" könyv jelenik meg nyomtatva és ebook formában is, de mindkettőnek ugyanaz a baja: sokáig tart a megjelenése, ritkán frissül, elavul. Az már egy jó kérdés, hogy ha Péhápé Pistike ír egy tutorialt és ebooknak nevezi, de azt se tudja, mi az az ISBN szám, akkor az most könyv, vagy nem könyv.

--

Te így látod - más meg másképp - nekem van pár méter szakirodalom a polcon - egy része tényleg elavult, de a Kernighan - Pike UNIX, a L'lama Book (Perl), Tanenbaum "összes", S. Lipschutz: Adatszerkezetek és még egy rakat hasonló könyv papír alapon nagyon jó, hogy megvan - egyszerűen jobb papíron olvasgatni - és elavultnak úgy mindenestől egyik sem mondható.

The Mythical Man-Month, The Art of Computer Programming, Clean Code, Code Complete, Clean Coder, No Silver Bullet, Peopleware amik így hirtelen eszembe jutnak, mint el nem avult szakkönyvek.
Abban igazad van, hogy papírkönyvként lehet, hogy felesleges őket kiadni (bár én szeretek papírkönyvet olvasni még mindig), de ezek nem elavuló könyvek.

Amúgy az igaz, hogy technikai dokumentációt papíron kiadni baromság. De nem minden szakkönyv technikai dokumentáció, az előbb felsorolt könyvek sem.

Értem, hogy mit mondasz, biztosan van néhány kivétel, de én arra nem általánosítanék. Ráadásul nem mondtam, hogy évekkel ezelőtt nem volt érdemes könyvet nyomtatni.

BTW, én arra emlékszem, hogy zsákszám dobáltam ki az iskolában megkövetelt "dBASE III", "Delphi 1-2-3", "Clipper alapok", "DOS 6.22", "Windows 3.1", "Windows NT Server általános üzemeltetés" és társai könyveket. Szerintem itt a cégnél a pincében még mindig van egy-két teherautónyi ilyen hulladék, pedig jó néhányat már el is vittek belőle.

Az elmúlt években amennyi papír-alapú tananyagot kaptam HP-től, VMware-től és egyéb cégektől, azokkal egy kisebb család teleket tudna kifűteni. Ha jól égnének, de nem. Nekem feleslegesek, egyszer nem nyitottam ki őket, mert nem lehet pl. bennük keresni.

Adják oda PDF-ben és kész. Ne kelljen már 2014-ben 40 kilogramm könyvet cipelni.

Igen, nekem is van otthon néhány szakmai könyvem a polcon. De eszembe nem jutna elővenni, leporolni, belekeresni, ha valamire szükségem lenne, mert egy keresés az interneten és az infó a naprakészen rendelkezésre áll.

--
trey @ gépház

Referenciát valóban nincs sok értelme kinyomtatni, tankönyv jellegűt nem feltétlen baj. Persze ez is személyes preferencia, de én pl nem szeretek digitálisból tanulni, sőt, hosszabb lélegzetvételű izéket is van hogy inkább kinyomtatom. Persze kicsibe, meg kétoldalra, de sokszor kényelmesebb benne dolgozni.

Azért nem tudsz keresni, mert ki sem nyitottad, és nem tudod, mit, hol találsz meg bennük :) Nekem Solaris/Oracle/IBM/HP/... oktatóanyagokból illetve doksikból van bőséggel, és ha valami kell(ett), akkor az esetek döntő többségében legfeljebb másodikra eltalálom(tam) a megfelelő könyvet, és némi lapozás után a szükséges infót.
Ha van internet/google, akkor döntően én sem a könyvet veszem elő, de DRP-hez teljesen jó a papír alapú szakirodalom :-)

Na akkor megegyszer: van a betanitott munkasnak szolo konyv, ami leirja, hogy mikor mit nyomj meg. Most a betanitott munkas szintje mehet egy funyirohoz mellekelt hasznalati utmutatotol egy urhajo kezikonyveig barmi.

Meg van a masik tipusu konyv, ami az elmeleti alapokat fekteti le. (Aztan, hogy ez menynire absztrakt matek vagy mennyire gyakorlatias az mas kerdes). Utobbiak kicsit kevesbe avulnak el. Bar teny, hogy nagyobb szakirodalma van sw/hw fejlesztesnek, mint sw/hw uzemeltetesnek, ha nem allnal olyan cinikusan mindig ehhez a terulethez, neha eszrevenned.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Én valahogy könnyebben megtanulom, ha nyomtatottan olvasom, és közben gépen tesztelem, próbálgatom, mintha egy másik monitoron ki lenne téve ugyanaz egy ablakba. Persze az amerikai stílusú kilóméterre írt könyveket nem szeretem én sem, az tényleg pazarlás, ha három oldalanként van benne valami infó.

Azért lehet, mert a papír könyvön nem lehet Facsézni, Quake-zni, HUP-ozni közben. Értesd: a számítógépen olvasáskor egy csomó minden elterelheti a figyelmed (jön egy levél, pittyeg a chat, lemerül az akku és sorolhatnám). Ezeket kell megtanulni kizárni.

--
trey @ gépház

Egyszer belenéztem a "Banjo for Dummies" könyvbe. Az számít?

Beekeeping for dummies - zsenialis, ajanlom mindenkinek

könyvet nem, de amikor valami komplexebb téma kapcsán szar a doksi, mert az azonnal fejest ugrik mindenféle irreleváns részletbe, akkor kínomban néha szoktam a google-fut kiegészíteni egy for dummiesszal, hátha abban fel van vázolva a big picture.

Kiváncsi vagyok, hányan tartják magukat profi informatikusnak :)

Épp most állapították meg, hogy egy játékprogramba épített vírus, miközben játszanak a gépekkel, mellesleg feltöri a Pentagon tűzfalait és épp most törli az összes számítógépük tartalmát. :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Régen szerettem ezt a sorozatot, voltak benne jó poénok, de amit IT témában produkálnak, attól sírni tudnék. :(

Ugyan nem vagyok informatikus, de az IT-ben, C# programozással keresem a kenyeremet, ezért végülis szavaztam.
A kalligráfiáról olvastam utoljára "for dummies" könyvet.

Fuszenecker_Róbert

Hű mennyi "Profi informatikus" van itt :)))

Engem meg az lep meg, hogy az emberek többsége mennyire nem ismeri a professio latin szó eredeti jelentését.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

A professzionális az egy szó, a profi meg egy másik. Mindkét szóra tudok olyan embert felhozni példának, akire nem igaz a másik szó, legalábbis az én szubjektív nyelvérzékem szerint, ami egyébként szerintem egybevág a magyar hétköznapi nyelvvel. A szlengben gyakran torzul a jelentéstartalom, a latin, urdu és egyéb fordítás végképp nem számít.

--

A latinból magyarba átkerülve torzult a jelentés és nem fordítva, ergo a latin jelentése számít elsődlegesen. Az, hogy magyarul ki, mit ért rajta, az más kérdés - sajnos sokan dobálóznak, vagy akár mindennapi kommunikációban használnak úgy idegen, illetve jövevényszavakat, hogy nincsenek tisztában azok valódi jelentésével. Ez - szerintem - egyfajta nyelvi és kommunikációs igénytelenség.

Egy szó azt jelenti, amit az emberek legnagyobb része gondol róla. A nyelv egy folyamatosan változó dolog. Minden új szó/jelentés elindul valahonnan, és eleinte biztos sokan igénytelenségnek gondolják, aztán meg elfogadottá válik. Szerintem 2014-ben egyáltalán nem igénytelenség, ha a profiról azt gondolom, hogy hozzáértő, nem pedig azt, hogy ebből él. És 2014-ben kb. k****ra nem számít már a több ezer éves latin jelentés :). Én is hányok az ilyen mai új szavaktól, hogy pl. sunázás, mert felnőtt voltam már, mikor először hallottam, max nem használom, de nem tiltakozok ellene, majd a többség eldönti, hogy mi lesz a sorsa.

--

Egy magyar szóesetében magyarul annak magyar jelentése számít elsődlegesen, attól függetlenül, hogy mi volt az eredeti jelentés, és az hogyan torzult, vagy lett félreértve, vagy akármi.

Magyarul beszélni nem hiszem, hogy igénytelenség. Ellenben ez a tipikus "de műveletlen vagy, hát nem tudod latinul" izé meg okoskodás. Minősített eset, mikor nem jelentésre, hanem nyelvtani szabályokra akarja valaki erőltetni.

Azt hiszem, ez a szavazás sok mindent megmagyaráz.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

>profi informatikus
>hup.hu

my_sides.exe has stopped working

Hát én tényleg nem vagyok profi, mert nemhogy nem ebből élek, de ilyen irányú végzettségem sincs. Csak egy mezei linuxbarát emberke vagyok.

Konkrétan Dummies/Tantusz könyvet még nem olvastam, de szégyenérzet nélkül veszek a kezembe kezdőknek szánt műveket. (Ha jól sejtem, a Headfirst könyvek is ilyenek.)

Hát én tényleg nem vagyok profi, mert nemhogy nem ebből élek, de ilyen irányú végzettségem sincs. Csak egy mezei linuxbarát emberke vagyok.

+1

Bár van néhány Linuxos könyvem is, de azokat jóval később vettem/kaptam, mint amikor először ültem Linux elé.
Az ilyen irányú végzettség azért tervbe van véve...

---
| Dropbox | Ubuntu One | SugarSync |

Gimiben ill. egyetem elején még olvastam ilyeneket. Aztán rájöttem, hogy jobb ha nem teszem :)

Nem olvasok ilyeneket gyakran, de nem is szükség szerint, inkább csak hobbiból.

Arra szavaztam, hogy ha a szükség úgy hozza, hát olvasok. Eddig egy ilyen könyvet vettem meg és olvastam el. Ez volt az.
Csaba

Az életben egy IT témájú könyvet nem olvastam még el, mert tele vannak olyan dolgokkal amik nem érdekelnek, feleslegesek.
Inkább olvasok neten arról ami érdekel, ami kell épen.