Szerinted milyen hatása lesz a Google Glass jellegű eszközöknek a privacy-re?

Címkék

Károsan fog hatni
69% (217 szavazat)
Nem lesz káros hatása
6% (20 szavazat)
Előnyösen fog hatni
3% (8 szavazat)
Semmilyen hatása nem lesz
22% (70 szavazat)
Összes szavazat: 315

Hozzászólások

Te mit ertesz "privacy" alatt? Kinek a "privacy"-je?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

A privacy-t abban az ertelemben, ahogy te hasznalod fel fogjak szamolni a nagy cegek es a kormanyzatok.
A cegek jo ajanlatokkal (a jol szemelyreszabott ajanlat _sokkal_ olcsobb arat eredmenyezhet, megsporolja a nagy tomegeknek szolo marketing krva magas koltseget)
A kormanyzatok erobol fognak megszerezni minden adatot ami kell nekik.

--
Live free, or I f'ing kill you.

"a jol szemelyreszabott ajanlat _sokkal_ olcsobb arat eredmenyezhet"

Olvastam cikket arrol, hogy a targeted advertising megvalositasa erdekeben gyujtott informacio ugy is felhasznalhato, hogy a juzernek a leheto legmagasabb arat ajanlja a rendszer, amit meg hajlando megfizetni a begyujtott adatok alapjan... meg nem tartunk ott, de technologiai akadalya ma sem lenne.

Én arra szavaztam, hogy károsan hat, de ...

Ha abból indulok ki, hogy "fegyvernek számít minden olyan tárgy ami emberi élet kioltására alkalmas", még egy fogpiszkáló sem lehet nálunk.Az a lényeg, hogy az adott eszközt mire és hogyan használják (lásd: baseball kellékek :).

Valószínűleg az elején sokan fognak visszaélni vele és páros bakanccsal ugrálnak mindenki privacy-án.
Ezt majd egy jelentős ellenérdekű túlszabályozás követi (aminek az előszelei már fújdogálnak), később amikor már beépül az emberek életébe, és megtalálja a maga helyét, kialakul az íratlan "helyes kezelési szabály".
Persze mindig lesz egy-két idióta akit semmi nem érdekel, de velük eddig sem lehetett mit csinálni eszköztől függetlenül.

Ekkor a fenti kérdés már elveszíti az értelmét.
Csak győzzük kivárni. :)

Üdv:

Losonczi Árpád

Ha jól értem, te is arra gondolsz, amire én gondoltam, mikor elsőre olvastam a nyitó szöveget: a google glass viselői hogyan sérthetik meg mások privát szféráját? De érdekes az a szempont is, amit aga_et vetett fel, sőt... tartok tőle, hogy az lesz a gázosabb része, ha elterjednek ezek az eszközök. :(

"Ha jól értem, te is arra gondolsz, amire én gondoltam, mikor elsőre olvastam a nyitó szöveget: a google glass viselői hogyan sérthetik meg mások privát szféráját?"

Szerintem is ez a problemasabb, ha elegge elterjed, mindenki konnyen kovethetove valik az arcfelismeres reven. >>ez egy erdekes talalmany, es valoszinuleg meg lesz sok hasonlo, de pl. alarc viseleset kozteruleten mar most is tiltja a torveny par allamban (lasd Georgia, Minnesota), elobb-utobb ki fogjak ezt terjeszteni az arcfelismerest akadalyozo eszkozokre is...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Lehet furcsa amit írok de,
- az állam meg fog figyelni ha meg akar, erre MOST is meg vannak a JOGOSÍTVÁNYAI és az ESZKÖZEI
- egy nagy cég meg fog figyelni, ha meg akar, erre meg lesznek(vannak?) a LEHETŐSÉGEI.

- nem inkább azon kéne elgondolkodni, hogy mi a fenéért kell folyamatosan ON-LINE lenni?
- vagy inkább MEGFELELŐ eszközöket, programokat használni?

"- nem inkább azon kéne elgondolkodni, hogy mi a fenéért kell folyamatosan ON-LINE lenni?
- vagy inkább MEGFELELŐ eszközöket, programokat használni?"

Ebben a szalban az "offline emberek" megfigyeleserol van szo.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Károsan fog hatni rá, de a privát szféra beszűkülése nem valami új keletű dolog. Nemrég épp írni szerettem volna róla a HUP-on, de Vint Cerf megelőzött (vagy a gondolataimba látott):
http://www.businessinsider.com/google-vinton-cerf-declares-an-end-to-pr…

Nagyvárosi vagyok és ha kis településekre látogatok, mindig szemet szúr, ahogy az emberek beszélgetnek. Mindenki tudja, hogy ki kicsoda, látja, mikor, hová, kihez és kivel megy. Ismeri a teljes rokonságát, barátait, ellenségeit. Nincs olyan, hogy valamit nem posztolnának vagy kikapcsolják a GPS-t. És ha valakinek gondja van, a direkt marketing akarva, akaratlan kopog az ajtón vagy rá köszön az emberre az utcán.

Persze lehet azt mondani, hogy a kormány nem figyelt meg, de ha vasárnap nem mentél templomba, azt mindenki tudta. Márpedig a templomba járás és a perselybe dobás is a nemzetközi politika egyik legfajsúlyosabb része. Ráadásul ha valakit emiatt a szájára vett a falu, az nehéz jövő elébe nézett.

Erre tett rá egy lapáttal a Bethlen kormány, ami kis településeken megszüntette a titkos szavazást. Ez - érdekes módon - a szélsőséges pártok szavazótáborát is megkurtította.

Nem is olyan regen mindenki keszpenzzel fizetett mindent, senki nem latott benne semmi rosszat. Ma mar akinel valaminel tobb keszpenz van rogton gyanus, hogy bunozo, penzmoso meg tudjam mi.

Igy lesz ez a okostelefonokkal, mobil internettel es a kozossegi oldalakkal is. Akinek nincs okostelefonja, abban mobil internetje es nincs regisztralva legalabb a legnagyobb kozossegi oldalakra az mar gyanus is lesz, hogy lehetseges terrorista, pedofil, gyilkos vagy ki tudja mi. Mert aki nem hajlando minden lepeset, gondolatat, tettet nyilvanosan jelenteni a nagy testvernek az gyanus...

Okostelefonnal ott a telefonszam, e-mail-cim, gps adatok, facebook regisztracio, mar fizetni is lehet mobillal (szamlaszam), soha se volt annyi info egy helyen az emberekrol mint most es legalabbis egyesek szamara nyitott konyv az egesz. Ez lehetett minden diktatura alma, de csak az usa-nak sikerult ezt veghezvinnie.

"Ez lehetett minden diktatura alma, de csak az usa-nak sikerult ezt veghezvinnie."

inkább azt mondanám csak az USA-ról derül ki.

aki pedig mindent a mobilján tárol, az meg is érdemli. ha csak arra gondolok, hogy elhagyja a mobilját valahol, és utána nem tudja a saját lakását sem felhívni, mert fejből nem tudja az otthoni számat sem...

csoda hogy az ilyen hazatalál:)
és ez valós példa sajnos.

Káros vagy nem, nem érdekes. A lényeg az, hogy az emberek, bele értve az iskolás korúakat is, rá fognak cuppanni. Az oktatás nyilván dacolni fog vele, ideig-óráig tiltani lesznek kénytelenek. A mai tanmenetbe ugyanis nem fér bele, hogy valaki bármikor bármit megnézhet órán, dolgozat közben, vagy akár sugdolózás nélkül kommunikálnak. De a telefon és a szemüveg csak kezdeti lépcsőfokok. Idővel felváltják a teljesen testbe épített eszközök. Az oktatásnak ezeket a változásokat követnie kell, hiszen már nem emberek, hanem ember-gép keverékek fognak a padokban ülni az igen közeli jövőben. Az oktatásnak át kell állnia a lexikális és egyszerűbb algebrai feladatokról a megértés és megoldás orientáltságra.

De nem csak a mai okos telefonok megfelelői lesznek belénk építve. A hirtelen szívleállás és szívinfarktus már most sem kéne, hogy halált okozzon, mégis vezető szerepük van a korai halálozásokban. Tömegesen meg fognak jelenni ezek az eszközök, olcsó hétköznapi művelet lesz ezek behelyezése. Ugyanígy a beépített gyógyszeradagolók. Ezeket mind mi is látni fogjuk és csak hüledezünk, mekkora veszélyforrások is ezek.

Elérkeztünk egy olyan pillanatba, amikor az eddigi hús-vér emberek lassan átadják a helyüket első körben egy vegyes ember-gép lénynek. Kicsi, lényegtelennek tűnő lépések sorozata ez a folyamat, az eszközhasználat hajnala, az ipari forradalom és a telefonok mind olyan lépcsőfokok ezen az úton, amiket már meg is léptünk. A Google Search már ma is a problémamegoldó gondolkodásunk szerves része, a Wikipedia a tudástárunk fontos építőköve. Ezek fogják a billentyűzet és képernyőnél természetesebb illesztőkön keresztül kiegészíteni a tudatunkat.

De menjünk egy kicsit túl a 21. századon! Itt van körülöttünk a naprendszer, a galaxisunk és az egész univerzum. Ezeket utódainknak megpróbálják majd meghódítani. De pl. Chris Hadfield víztől és könnytől megvakulós példája (http://youtu.be/MgJTNM0PMVQ) is mutatja, hogy a hús-vér ember nem való az űrbe. És a Marsig sem tudunk épelméjűen eljutni (http://youtu.be/cyd6cSiAUKw). Ha újra bolygóra érünk, rongybabák leszünk (http://youtu.be/GinfVdtWI3k). Tehát azok a lények, akik benépesítik majd a Földön kívüli világot, vagy valami hatalmas felfedezést fognak tenni, vagy nem fognak hasonlítani az őseikre, azaz ránk (pl. egy kis utazás kedvéért tízezer évre egyszerűen felfüggesztik magukat, ahogy mi aludni küldünk egy laptopot).

Mindenesetre a gépiesülés magával von olyan következményeket, mint élet közbeni radikális átalakulás, ami megkérdőjelezi az eddigi evolúciós eszközöket, amelynek része maga a halál is. Pl. gyors helyváltoztatáshoz nem kell generációk során átalakulnia az izomzatunknak, hanem be kell huppanni az autónkba. Ez a gepárdnak bele telt pár generációjába, mégsem tart ott, ahol az ember. De ha nincs halál, mi lesz a szaporodással, a vágyakkal? Na, ezt most nem fogom megválaszolni.

Ugyanez volt amikor kijött az IBM Simon, 1099 USD volt szerződés nélkül. 15 évvel később az iPhone 600 USD-n indult. Ma, hat évvel az iPhone indulása után 100 USD alatt vásárolhatsz okos telefont.
A Google Glassban technológiailag mindössze a kijelző, ami nem található meg a jelenlegi mobilokban, és valószínűleg, ez ami meghatározza a jelenlegi árát. Amint kijön a kommersz, tömegtermelésben előállított változata, a Glass ára is meredeken zuhanni fog. Szóval, türelem.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem díjaznám, ha elterjedne, aggályosnak tartom sok szempontból.
Viszont a dolognak egy másik vonzata is érdekel. Miben fognak változni az utcai rablások, bűnözés, ha mindenki ilyet hord?