PRISM adatgyűjtés botrány a tenger túlsó partján. Sommás vélemény?

Címkék

Központi hírszerző adatgyűjtés eddig is volt, ezután is lesz. Mi ebben az újdonság?
45% (173 szavazat)
Fontos kérdés, kár, hogy eddig főként az összeesküvés elméletekben lehetett ezzel találkozni. Talán most megindul a közbeszéd.
12% (45 szavazat)
Odafigyeléssel megkerülhető a nagy testvér "mindent látó" szeme, én biztonságban vagyok (vagy lehetnék, ha érdekelne)
5% (19 szavazat)
Óriási botrány, az emberiség megérett a pusztulásra
3% (11 szavazat)
Az amerikai kormány jogos önvédelme. Akinek nincs takargatni valója, az miért fél?
1% (2 szavazat)
Ez csak a jéghegy csúcsa, engem az érdekelne, amiről nem cikkeznek az újságok
28% (108 szavazat)
Egyéb/egyik sem/egyszerre több is/kommentek közt kifejtem
7% (27 szavazat)
Összes szavazat: 385

Hozzászólások

(x) Egyéb

Rendkívül izgi, de miközben mindenki Snowden-t hajkurássza és amerikai megfigyelésekről beszél, engem sokkal jobban érdekel, hogy itthon ki, kit, hogyan és mivel figyel meg. Annak idején jó pár IT cég jó pár nagy számítógépet / storage-ot talicskázott be szolgáltatókhoz azért, hogy azzal ilyen-olyan adatokat rögzítsen valaki, valamennyi ideig.

Vagy lehet, hogy csak álmodtam?

--
trey @ gépház

A szornyu, hogy - mint minden - ez is most 'hot topic' aztan meg kell 10-15 nap aztan elhal az erdeklodes, es minden megy tovabb ...

Egy nemet politikus birosagilag kikerte a telefonszolgaltatojatol 6 honapi cellainformacioit.
Ezt feltette a netre. http://www.zeit.de/digital/datenschutz/2011-03/data-protection-malte-sp…
Ez azert erdekes, mert arrol mindenki tud(hat, merthat EUs rendelkezes (is) van rola) hogy a szolgaltato tarolja az adatokat.
De hogy ez mit jelent az nem olyan egyertelmu.

_Ez_ a jeghegy csucsa!
Ez mindossze egy fele informacioforras egyfele informacioi alapjan osszerakhato kep.

Ugy tunik, hogy technologi megvan, mar csak akarat kerdese, hogy milyen szinten lep(ett be) az eletunkbe a BB.

Hogy magyarországon miként intézik ezt, az nem titok. lásd MDF.

Sokkal érdekesebb, hogy azok kerülnek bíróság elé jogsértő adatkezelésért, akiket lehallgatnak/megfigyelnek, ha fel mernek lépni:)

A TEK mindenkit lehallgathat, akit csak akar, v. eszébe jut, és ami azt illeti jogosítványa is van hozza, és még bírósági végzés sem kell neki ehhez. És ha megteheti, nyilván meg is teszi! Nem lehet véletlen, hogy a rendvégelem területén csak a TEK költségvetése nőtt az elmúlt években.

Nem álmodtad, annak idején erről lehetett olvasni.
Azt azért nem jelenteném ki, hogy az amerikai megfigyelés nem nagyon érint minket, vagy hogy sokkal kevésbé fontos, mint a hazai, hiszen az információ hatalom. Pl. egy kulcspozícióban lévő emberről (kormánytisztviselő, stb.) megismerhetnek olyan dolgokat, amikkel aztán zsarolni lehet őt, megismerhetnek olyan üzleti titkokat, amiket ki tudnak használni, stb. Az echelon-nal kapcsolatban is kirobbant egy botrány régebben, most a prism-mal is. Az echelon-t is felhasználták üzleti titkok megszerzésére, amiket aztán továbbadtak közelálló cégeknek. Ezek a szervezetek nem csak védelmi célokat szolgálnak. Majd a prism-mal kapcsolatban is lelohad az érdeklődés. Itt ahol dolgozom, továbbra is használjuk a skype-ot, a gmail-t, a levelezésünk továbbra is kimegy titkosítatlanul, senkit nem érdekel. Akik tehetnek ez ellen valamit, azok meg már eddig is tudták, hogy lehallgathatják őket, azok már eddig is tettek óvintézkedéseket. Nagy jelentősége nincs most ennek a botránynak, csak egy lufi, ami ki fog pukkanni.

A hirszerzes ugy mukodik, hogy minden adatok, ami elerheto osszegyujtenek es kielemeznek.
Ez a jelenlegi technikai/penzugyi helyzetben azt jelenti, hogy az USA kepes mident eltenni.
Semmi shatrany nem eri oket ha csinaljak, es problemajuk lehet belole ha nem csinaljak.
=> Barmit is mondanak, mindent eltesznek ami eletronikusan erinti az USA-t.
Nem csak email/web/tel/... adatokat, de az osszes biztonsagi kamera kepet, a banki adatokat, sot mivel az M$-tol megkapjak elore a 0-day sebezhetosegeket a ceges adatbazisokat is feltorik es letoltik "just in case"

Önkorlatozas nem itt, hanem a felhasznalasnal figyelheto meg, arra vigyaznak, nehogy kideruljon, hogy honnan tudtak meg vmit.

--
Live free, or I f'ing kill you.

Egyéb: 1, 2, 6.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Központi hírszerző adatgyűjtés eddig is volt, ezután is lesz. Mi ebben az újdonság?
-Volt, lesz.Nincs benne újdonság, szerintem már mindenki tudja.

Fontos kérdés, kár, hogy eddig főként az összeesküvés elméletekben lehetett ezzel találkozni. Talán most megindul a közbeszéd.

-Fontos kérdés és a mindenható Rendszergazda mentsem meg minket a közbeszédtől és annak téziseitől.

Odafigyeléssel megkerülhető a nagy testvér "mindent látó" szeme, én biztonságban vagyok (vagy lehetnék, ha érdekelne)

-Így van, megelőzhető. De a kérdés az, hogy megéri-e a beleölt energiát és a sok lemondást.Keletkezik-e olyan közvetett, vagy közvetlen haszna az életemben, amit az elvesztett időt/kényelmet pótolja?

Óriási botrány, az emberiség megérett a pusztulásra

-Óriási botrány, tény. Lehetne felhozni ezer és egy ennél sokkal gennyesebb ügyet is, a környezetvédelemtől, az éhezésen és hatalmaskodáson át. Természetesen megérett a pusztulásra, csak bírd kivárni.

Az amerikai kormány jogos önvédelme. Akinek nincs takargatni valója, az miért fél?

- Bhutan miért nem hallgat le?...az USA szekrényei tele vannak csontvázakkal, mindenki tudja. Tehát valóban igaz, akinek nincs takargatni valója az nem fél.(a személyes adataimat, nem az alapján mérlegelem, hogy hány férfi-női-gyermek szeretőt tartok)

Ez csak a jéghegy csúcsa, engem az érdekelne, amiről nem cikkeznek az újságok

- Kicsit olyan ez mint a Cthulhu mítosz. Minnél többet tudsz meg, annál inkább tudod a saját életed úgy élni, ahogy kell/szeretnéd. Aztán elkap az őrület és mire észbe kapsz, már aluminium fóliával a fejeden ülsz a knapaén otthon.

Odafigyeléssel megkerülhető a nagy testvér "mindent látó" szeme, én biztonságban vagyok (vagy lehetnék, ha érdekelne)

-Így van, megelőzhető. De a kérdés az, hogy megéri-e a beleölt energiát és a sok lemondást.Keletkezik-e olyan közvetett, vagy közvetlen haszna az életemben, amit az elvesztett időt/kényelmet pótolja?

Hát ez az. Aki nagyon akarja, az (gondolom) tehet a megfigyelés ellen. Tehát valójában az átlagembert, a nem komoly eseteket, meg az őrülteket lehet így megfigyelni. Persze ha néhány fegyvermániás világmegváltó fészbúkhuszárt le tudnak időben kapcsolni, az már eredmény. Aki komolyan szervezkedne, az el tud bújni a megfigyelők tekintete elöl. Abban bízhatnak még, hogy a legtöbb ember lusta. Vagy arról van szó, hogy bárkiről jól jöhet egy kis kellemetlen anyag a későbbiekben, amivel meg lehet zsarolni.

>>Odafigyeléssel megkerülhető a nagy testvér "mindent látó" szeme, én biztonságban vagyok (vagy lehetnék, ha érdekelne)

>Így van, megelőzhető. De a kérdés az, hogy megéri-e a beleölt energiát és a sok lemondást.Keletkezik-e olyan közvetett, vagy közvetlen haszna az életemben, amit az elvesztett időt/kényelmet pótolja?

Legalábbis jó (lenne) ezt hinni! Wishful thinking szaga van.

--
trey @ gépház

Őszintén szólva még arról sem vagyok meggyőződve, hogy a titkosító algoritmusok számelméleti bizonyítása valóban helytálló, s nincs esetleg elvi hiba abban, hogy publikus kulccsal titkosított anyagot csak a privát kulcspárjával lehet visszafejteni, eltekintve most a nyers erő módszerétől. Mert ha ebben elvi hiba van, akkor aztán lehet kitűnően implementálni a titkosítást, a megfelelő helyen még csak komoly számítási kapacitás sem kell a töréshez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

* Egyéb:
- központi hírszerzés eddig is volt, ezután is lesz, a módszerek, lehetőségek változnak
- képtelenség annyi információt összegyűjteni és elemezni, mint amennyi manapság átmegy a világhálón. Ezért szerintem nincs komolyabb megfigyelés, mint backdoorok telepítése (veszélyes, könnyen kiderülhet); szűrés amilyen korán csak lehet az adatfolyamokban (adatcserélő központokban elhelyezett berendezésekkel), de ez nagyon bonyolult és drága és valószínűleg kis hatékonyságú megoldás + be kell vonni a szolgáltatókat; központosított szolgáltatások központi figyelése (be kell vonni a nagy cégeket); telefonközpontokban lehallgatás (be kell vonni a telefontársaságokat);
- Szóval az előző pontot összegezve: helyi elemzés vagy sok adat átirányítása. Ezek után én nem tartom valószínűnek egy mindenre kiterjedő általános megfigyelőrendszer létezését. Ha mégis, akkor viszont kb. a számítógépek és mobiltelefonok rendszerchipjébe mélyen beágyazva lenne, de azzal kapcsolatban is több lenne a felmerülő probléma, mint az eredmény.
- média szereti felfújni a dolgokat. Eddig is szépen elvoltak az összeesküvés elméletekkel, ezután is ellesznek.
- akinek nincs takargatnivalója, annak meg úgyis tök mindegy az egész, mert olyan szinten nem lesznek felhasználva az így szerzett információk, hogy azt se fogja soha megtudni, hogy egyáltalán kik és milyen információt gyűjtöttek róla. Ezeket nem használhatják fel törvényes eljárás keretében, és semmilyen más olyan dolgot nem fognak művelni, ami összeköthető lenne az adatszerzéssel.
- és zárszóként idézném egyik tanáromat: nem az információ eltárolása a nagy kihívás, hanem az előkeresése. Sokszor a tűt könnyebb a szénakazalban megtalálni, mint a telefonbeszélgetéseket, amik egy gyilkosságot megelőzhettek.

"képtelenség annyi információt összegyűjteni és elemezni, mint amennyi manapság átmegy a világhálón"

A hírek pont arról szólnak, hogy nemcsak hogy képesek rá, de meg is teszik. Pl. néhány érdekes szám:
- Az USA összes telefonhívását rögzítik és eltárolják. Nem a szöveges leiratot, hanem a felvett, jó minőségű hanganyagot. Becslések szerint ennek költsége kevesebb mint az FBI költségvetésének 1%-a.
- Az USA összes postai csomagját lefotózzák, a fotókat és az OCR-ezett feliratok a csomagküldési adatokkal együtt határozatlan ideig eltárolják.
- Az e-mail header információkat már a kilencvenes évektől kezdve tárolták, pedig akkor még valóban drága volt. Ma már garázscégek is petabájtos clusterekkel játszhatnak, akkor egy hírszerző hivataltól több nagyságrenddel többet is bátran elképzelhetsz.

"akinek nincs takargatnivalója, annak meg úgyis tök mindegy az egész"

Ez a legnagyobb tévedés, amit csak elkövethetsz a témában. Minden amit mondasz és csinálsz felhasználható ellened, és ha valaki akarja, akkor fel is fogják használni. Néhány példa:
http://www.youtube.com/watch?v=6wXkI4t7nuc
http://www.jwz.org/gruntle/rbarip.html
http://falkvinge.net/2012/07/19/debunking-the-dangerous-nothing-to-hide…

"Ezeket nem használhatják fel törvényes eljárás keretében, és semmilyen más olyan dolgot nem fognak művelni, ami összeköthető lenne az adatszerzéssel."

Pont az a lényeg, hogy ezt az egész "mindenedet megfigyelünk" folyamatot úgy végzik, hogy a törvény előtt jogszerű. Pl. ha ember nem hallgat bele a telefonbeszélgetéseidbe, csak automata programok, akkor az amerikai jog alapján még nem minősült lehallgatásnak. Ha meg az automata program kisorsol 10000 embert hogy akkor ők a leggyanúsabbak, akkor a titkos nemzetbiztonsági bíróságtól automatikusan kapnak bírósági végzést a megfigyelés engedélyezésére, és ha ez megvan, akkor visszamenőlegesen is meghallgathatják a már rögzített telefonbeszélgetéseket. Ha éppen egy politikai vagy gazdasági ellenfeled arra kéri a rendszer üzemeltetőit, akkor Te leszel a +1 extra a listán.

" nem az információ eltárolása a nagy kihívás, hanem az előkeresése. Sokszor a tűt könnyebb a szénakazalban megtalálni, mint a telefonbeszélgetéseket, amik egy gyilkosságot megelőzhettek."

Szerintem a "gyilkosságok megelőzése" az csak a marketing maszlag, amivel megindokolják a költségvetésüket, és ezzel a résszel viszonylag nem érvelnék, mert Bin Laden is hamar megtanulta, hogy mit nem szabad csinálnia ahhoz, hogy minél tovább észrevétlen maradjon. Nem az e-mail-figyelés buktatta le.

A tű a szénakazalban pedig manapság sokkal egyszerűbb, mint régebben volt:
- http://accumulo.apache.org (hadoop alapú, egyenesen az NSA-től)
- http://research.google.com/pubs/pub36632.html

Unalmas téma, még az eredmény se nagyon érdekel. Azért megnéztem :)
Ja, amikor végeztem az egyetemen(86-ban), a BM állást ajánlott a témában. Csodálkoztam is, mert a családunkban egy fia párttag se volt soha. Nem válaszoltam rá :)
--
♙♘♗♖♕♔

Félreértetted. Engem, mint _matematikust_ soha nem érdekelt ez a téma. Mint átlagosan tájékozott halandó tudok a dolgokról, de az a része különösen nem érdekel, hogy éppen milyen "botrány" robbant ki, éppen ki bukott le, kit utasítottak ki, kit nem fogadtak be stb.
--
♙♘♗♖♕♔

egyéb:
1. Központi hírszerző adatgyűjtés eddig is volt, ezután is lesz. Mi ebben az újdonság?
2. Odafigyeléssel megkerülhető a nagy testvér "mindent látó" szeme, én biztonságban vagyok (vagy lehetnék, ha érdekelne)
...lehetnék ha érdekelne, csak az sok lemondással járna: pl.: google, ms teljes termékpalettájának teljes mellőzése, stb.
3. Az amerikai kormány jogos önvédelme. Akinek nincs takargatni valója, az miért fél?
szerintem nem csak az usa érintett, fogadok hogy más nagyhatalmak is rendelkeznek hasonló eszközökkel, vagy előfizetnek az usánál a prism használatára :D csak máshol még nem volt ilyen botrány.
jelenlegi lehallgatás csak egy szempontból lényeges; Eddig is sejtettük de most már tudjuk is hogy egyes országok hírszerző szervei milyen hatékony eszközökkel rendelkeznek, és milyen, gyorsan és hatékonyan szereznek meg információkat. ezzel szvsz semmi probléma nincs is (Akinek nincs takargatni valója, az miért fél?), egészen addig amíg nem kerül a rendszerbe maga az ember.
tegyük fel hogy egy hírszerző akinek korlátlan hozzáférése van az ilyen mütyürökhöz és ezáltal mindent tudhat, láthat, hallhat amit csak akar, ami csak eszébe jut. ez nem túl egészséges, főleg akkor ha az adott illető agyára megy a tejhatalom és azt képzeli hogy neki mindent lehet, ő az isten, és ezzel vissza is él.
david barksdale esete a google-nél elég jó példa a fent felvázolt esetre, és szerintem egyáltalán nem egyedi. Mert őszintén: tegye fel a kezét aki egy ilyen munka esetében csak és kizárólag a feladatára koncentrálna, és soha egyetlen személyes indíttatású adatlekérést sem indítana...
Szerintem ilyen nincs ;)

3. Az amerikai kormány jogos önvédelme. Akinek nincs takargatni valója, az miért fél?
szerintem nem csak az usa érintett, fogadok hogy más nagyhatalmak is rendelkeznek hasonló eszközökkel, vagy előfizetnek az usánál a prism használatára :D csak máshol még nem volt ilyen botrány.

ez kb bizonyitott, mivel az EU-s amerikai konzulokat eppen amiatt baszqraljak, mert bizonyitottan EU-s teruleten EU-s tevekenysegeket figyeltek meg ...
es ez meg mar kilog amerika hatarain tulra ...

jelenlegi lehallgatás csak egy szempontból lényeges; Eddig is sejtettük de most már tudjuk is hogy egyes országok hírszerző szervei milyen hatékony eszközökkel rendelkeznek, és milyen, gyorsan és hatékonyan szereznek meg információkat. ezzel szvsz semmi probléma nincs is (Akinek nincs takargatni valója, az miért fél?), egészen addig amíg nem kerül a rendszerbe maga az ember.

meghat mi van, ha az irogepbe egy legy hullik? (Brazil)

,,3. Az amerikai kormány jogos önvédelme. Akinek nincs takargatni valója, az miért fél?"

kormány? önvédelme? Aj, aj, valakik túl sok disztópiát olvastak :)

Az amerikai állam egyik feladata a sok között: megvédeni az amerikai polgárokat. Azt teszi.

(azt meg, hogy jogos lenne a kormány önvédelme, nem tudom semmiféleképpen interpretálni. Mégis mit csinál ott az a szó?)

Régen is számontartotta a földesúr a parasztjait, min csodálkozunk?

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

"Az amerikai kormány jogos önvédelme. Akinek nincs takargatni valója, az miért fél?" -Egyesek azt szajkózzák folyamatosan, hogy a történelem legsötétebb időszakai listázásokkal kezdődtek...

"Központi hírszerző adatgyűjtés eddig is volt, ezután is lesz. Mi ebben az újdonság?"
Én eléggé túllihegettnek érzem a dolgot. A facebook-ról meg eddig is suttogták, hogy a titkosszolgálat ki-be jár rajta.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Echelon 2.0

Azzal is volt hasonlo "botrany" aztan mi lett ?

Kinotte az infoaradat epitettek ujat, most errol beszel mindenki.
Ez is ugyanugy elmegy majd kozonybe.

A kerdes, hogy mi az amirol a figyelmet ezzel akarjak elterelni ?

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.