Szerinted mi fog történni, ha elfogynak a kiosztható IPv4-es címek?

Megdrágul a dedikált (https), fix IPv4-es cím ára
24% (145 szavazat)
Mivel senkit sem érdekel, bevezetik a Large Scale NAT-ot
26% (156 szavazat)
Nagy költségekkel, gyorsan vezetik be internetszolgáltatók az IPv6-ot
42% (249 szavazat)
A gazdaságra is kiható katasztrófa lesz
3% (19 szavazat)
Egyéb, leírom hozzászólásban
5% (30 szavazat)
Összes szavazat: 599

Hozzászólások

A https-hez már egy ideje nem kell mindenképp dedikált IP, tessék megnézni az SNI-t. :)

Egyéb, leírom hozzászólásban:

fogalmam se nincsen. és szerintem nem is tudja senki.

köszönöm, hogy kikerült a szavazás!

igazából csak "ötletbörze", a különböző emberek véleménye érdekel

boldog kart.

Imho kombinalt jelenseg lesz akkor: mindenki aki halogatta az IPv4-et, az hirtelen "elkezd erdeklodni komolyan" az IPv6 irant, plusz sokan at is gondoljak, hogy nem pazaroltak-e IPv4-et (kell-e oda publikus tartomany, ki van-e hasznalva minden cim belole, stb). Ezek imho hosszabb tavon, egymassal atfedesben is, nem hiszem, hogy a vilagon mindenhol egyazon idopillanatban kapja fel mindenki a fejet, hogy "na most fogyott el az IPv4, most kell a 6-os ...", mar csak azert sem, mert kulonbozo "tartalekok" lehetnek IPv4-ben is akar egy cegen belul is, ami rovid tavon meg mindig olcsobb lehet az adott cegnek, mint IPv6-ra atallni.

egyszeru. azok a szolgaltatok akiknek nincsen, nem fog uj ugyfeleket fogadni. majd szepen atter mindenki ip6ra amire a legtobb (nagy) szolgaltato mar igy is keszen all.

Meghalunk, mintha nem volna több dolgunk a világban és édes lenne a halál.

Volt erről kb. egy-két éve egy film: 2012 végén mindenki menekülni fog, az emeriség bárkát épít, és akik túlélik, újra teleszaporítják a Földet, az átrendeződött kontinenseken. Vagy az nem az IP-címek miatt van...?

Visszaveszik az egy-két egyetemnek, cégnek, stb kiosztott, tök üresen álló /8-as tartományokat?

EUs torveny hogy az Europai backbone 2012re IPv6 alapu kell legyen. Szoval szerintem nem kell ronyozni... A kinai mar reg IPv6 alapu a vilag tobbi resze meg kit erdekel? :D

Megdrágul a dedikált fix IPv4, ezért az ISP-k nagy költséggel bevezetik az IPv6-ot, de ez senkit nem érdekel, így bevezetik a Large Scale NAT-ot, de ez már nem segít és a gazdaságra is kiható katasztrófa történik, ahogy ezt egyébként leírtam ebben hozzászólásban is.

Szerintem az első három lehetőségben leírt hatás egyaránt érvényesülni fog abban a néhány évben, ami a teljes IPv6 átállásig még hátra van.

** Egyéb ** Nagyjából semmi: az élet megy tovább. A bélszín
ára változatlan marad, az átlaghőmérséklet tovább emelkedik.

> Sol omnibus lucet.

Egyébként én azt nem értem, miért nem vezették már be régen a Large Scale NAT-ot alapon (kis plusz pénzért vagy ingyen külön kérésre pedig lehetne saját IP-t kérni), hiszen netezgetésre, msn-ezgetésre, skype-olgatásra nem igazán kell saját IP cím. Még torrenthez sem, ha a NAT-on nem szűrik :P Otthoni szervert meg nem hiszem, hogy divat futtatni az átlagfelhasználók körében, főleg amióta minden téren a szolgáltatást multik nyújtják "ingyenesen" (kapcsolattartás, videómegosztás, fájlmegosztás, e-mailezés stb.).

Vége lesz az egész világnak.
Vagy, az egyes országok rájönnek, hogy IPv6-ra állni drága, nehéz, és még a választóknak is kényelmetlenséget okoz. A következő lépés logikusan csak a háború lehet. A nagyobb országok megtámadják a kisebbeket, és elrabolják tőlük az IPv4-es címeiket, amiket aztán majd tehervagonokon szállítanak haza. Végül (a csak egy maradhat elve alapján) egyedül a legerősebb országnak lesz IPv4-es címe, de abból k*va sok, és annak ad belőle akinek csak akar, és amennyiért csak akar.
A többi ország visszazuhan a középkorba...

Újra kezdjük a történelmet Róma és a Barbaricum korátóltól, csak más technikai szinten...

Ez így lesz!
---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Az alábbiak kombinációja (nem sorrendben):

  • Elkezdik bevezetni az IPv6-ot az IPv4 mellé (IPv4 lehet, hogy csak privát címmel lesz)
  • Sokan újra fogják gondolni az IPv4 címosztásukat - Szolnak majd a felhasználóiknak, hogy - bocs kicsit kevesebbet kaptok.
  • A szélessávú internet előfizetéshez nem jár majd publikus IP cím, csak ha megfizeted.
  • Több szintű NAT-okat alakítanak ki, amitől a felhasználói programok és IP szintű szűrést alkalmazó megoldások problémákal fogna küzdeni pl. blacklisting megoldások.
  • IPv4 címlopások fognak megjelenni
  • Egyre kisebb IPv4 blokkok fognak megjelenni a DFZ routing táblában (/24, /28). Amit nem mindenki fog elfogadni, mert a mai routerek nincsenek felkészítve néhány milliónál több útvonal kezelésére.
  • fregmentálódni fog az Internet - jó és rossz szolgáltatókra (szolgáltatásokra) - jól fizető és "csak legyen valami" úgyfelekre
  • Sokat fognak keresni az ügyvédek a szolgáltatási feltételek megfogalmazása és a kapcsolódó perek miatt

értelmes alatt azt értem, hogy működjön is. mert oké, el lehet félig lopni egy címtartományt, bekonfigurálod magadnak, csak forgalmazni nem fogsz tudni vele, ennek sok értelme nincs. Máshol az még működni fog. de úgy ellopni, hogy az működjön, szerintem nem lehet.

Oké, behirdeted az edge rotueredről, és akkor mi van? az isp routere meg elhajítja a francba, mert hibás a hirdetésed. Már elég régen az a divat az itthoni isp-knél, hogy egyrészt szűrik a feléd eső lábon a forgalmat, hogy csak a hozzád rendelt címtartományból induló címeket fogadja be, másrészt szűrik a bgp-ben hirdetett címtartományokat, úgyhogy hiába erőlködsz, lepattansz.

már azért is külön szólni kell az isp-knek, hogyha pl. nem aggregálva akarod hirdetni a címtartományodat, hanem megbontva. és ez jól van így.

Az, hogy külföldön egy-két edge router rosszul van konfigurálva, szerintem nem oszt-nem szoroz, mihelyst ez komolyan felmerül, mint lehetőség (a címlopás), majd megfaragják ők is a konfigokat rendesen.

pl. a youtube-os peldaban mukodott a forgalmazas is, pont ez okozta a problemat.
es mint a peldabol latszik, sok helyen nincs megfelelo vedelem az ilyen hibak ellen, bar valoszinuleg, hogyha ezek az esetek mindennapossa valnanak, akkor a legtobb szolgaltato beepitene valamilyen megszoritast vedekezesul.

Tyrael

ezek gerinchálózati router-konfig problémák voltak, a kici ócó routerekben elírtak valamit. Ezt könnyű javítani, mert pár ember meg egy-két router problémás.

Az igazi gond az lenne, ha tömegesen lopnának ip címet, de nem látom ennek a műszaki hátterét.
Olyan majd lesz, hogy egyik előfizetési csomag natolt, a másik meg publikus és majd egymástól akarnak ip címet lopni az ügyfelek, de erre is van orvosság. (olyan már nálunk is volt, hogy megpróbáltak ip-t lopkodni, de lebuktak hamar).

"ezek gerinchálózati router-konfig problémák voltak, a kici ócó routerekben elírtak valamit. Ezt könnyű javítani, mert pár ember meg egy-két router problémás."

ezzel nem ertek egyet, nezd meg a ket entitast, aki saros volt (aki behirdette, es az o upstream-e, aki tovabbitotta):
http://www.ris.ripe.net/dashboard/AS17557
http://www.ris.ripe.net/dashboard/AS3491

meg a kissebbik is ket es felszer annyi prefixet kezel, mint pl. a magyar telekom
http://www.ris.ripe.net/dashboard/5483

szoval szerintem nemcsak a "sufni" tagoknal lehet ez problema.

Tyrael

Azokon a helyeken, ahol nagyobb az IP ínség (főleg Ázsia), ott felgyorsul az IPv6 bevezetése. Ott, ahol van elég (General Electric: 3.x.x.x) nem törik annyira kezüket-lábukat.

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Valaki ír majd egy RFC-t arról, hogyan lehet a DNS-ben portot társítani a névhez.

A browserek transzparensen megvalósítják, onnantól meg az user észre sem fogja venni hogy a web://www.nextpr0n.com már a pool.cloud.net:34345-re megy.

Az user már most is jó eséllyel NAT mögött ül, a szolgáltatók meg elosztották 65000 felé a problémát.

Igazabol amig le nem nyomjak az IPv6 kepes eszkozok arait a gyartok, addig itt nem lesz nag IPv6 bevezetgetes. Jelenleg a SOHO kategoriaban szinte egyaltalan nem, felette meg eleg borsos aron lehet olyan halozati eszkozoket kapni, amelyek kicsomagolva kepesek lennenek IPv6 halozaton kommunikalni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

"Nem mindegy? Csak gyuljon a youtube meg a facebook a kabelen, azt joaz..."

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."