QNAP: 10 gigabitet mindenkinek! (x)

 ( hup | 2018. június 11., hétfő - 11:54 )

Lassan, de biztosan szériafelszereltség lesz a NAS-oknál a 10 gigabites átviteli sebességet ígérő Ethernet.

Bár a másodpercenként 10 gigabites átviteli tempóval kecsegtető 10GbE szabvány már jóval több mint egy évtizede a piacon van, pár évvel ezelőttig leginkább nagy adatközpontokban, illetve speciális, magas sávszélességet igénylő munkakörnyezetekben találkozhattunk vele. Ennek triviális oka volt, hogy kis- és középvállalatok döntő többségét tökéletesen kiszolgálta a lényegesen olcsóbb, illetve jó néhány éve már sztendernek tekinthető gigabites Ethernet. A virtualizáció fokozatos térnyerésével, a fájlok méretének rohamos növekedésével, valamint az elsősosorban SSD-knek köszönhető, ugrásszerűen megnőtt kliensoldali háttértár átviteli sebesség miatt azonban ma már számos környezetben jelent szűk keresztmetszetet a gigabit.

Ezzel pedig egyre több vállalkozás szembesül, olykor viszont csak későn. Az évről évre növekvő méretű biztonsági mentések (és azok helyreállításához), illetve a nagy felbontású mozgóképek (pl. biztonsági kamera felvételek, 4K felbontású nyersanyagok, stb.) rengeteget profitálnak a tízszer nagyobb sávszélességből, amellyel drága perceket, hosszabb távon pedig akár órákat is meg lehet takarírani. Elsősorban ezen okok sarkallták a tárológyártókat arra, hogy elkezdjék bevezetni a korábban még borsos felárat jelentő 10 gigabites hálózati szabványt termékeikbe. Természetesen a bővíthető NAS-oknál korábban sem volt akadályt a nagyobb tempóhoz vezérlő beszerelése, azonban a közelmúltban egyre több hálózati tárolóban tűnt fel szériafelszereltségként a 10GbE.

Utóbbi állítás hatványozottan igaz a QNAP-ra, amely az elmúlt pár hónap során több, a 10 gigabitre felkészített NAS-sal jelentkezett. Ezek közül a legolcsóbb modell a némi felárért akár rack kivitelben is elérhető négylemezes TS-431X. A termék egyik érdekessége, hogy az az Amazon birtokában lévő Annapurna Labs Alpine Alpine AL-212 processzorára épül. Az ARM-alapú központi egység két darab 1,7 GHz-es Cortex-A15 magot tartalmaz, amelyekhez 2 vagy 8 gigabájt rendszermemória társulhat. A TS-431X egy darab 10 gigabites SFP+ porttal rendelkezik, amely akár 956 MB/s elérési sebességre képes 10GbE hálózatok esetében, illetve 312 MB/s olvasási sebességre, amikor az adatok AES 256-bit kötet szintű titkosítással vannak ellátva. Mindezért igen barátinak mondható, mindössze nettó 359 eurós kezdőárat szabott meg a QNAP.

A 10 gigabites modellek közül a legfiatalabb a TS-832X, amely egy 8 lemezes, négymagos tároló két darab beépített 10GbE SFP+ porttal. A tárolóba a már említett Annapurna Labs egyik processzora, az Alpine AL-324 került. A négymagos rendszerchip 1,7 GHz-es Cortex-A57 magokat tartalmaz, ami mellé alapból 2 vagy 8 gigabájt DDR4 RAM kérhető, amely kapacitás 16 GB-ig bővíthető tovább. Emellett a PCIe aljazatoknak hála akár további a 10GbE vezérlőkkel is gazdagítható a tároló, de amennyiben elég két port úgy akár USB 3.1, vagy WiFi adapter, vagy a QNAP saját bővítőkártyája, a QM2 is bepattintható a slotok valamelyikével. Utóbbival egy időben lehet két SATA vagy PCIe csatolós M.2 SSD aljzattal, illetve egy 10GBASE-T porttal bővíteni a TS-832X képességeit, amelynek ára nettó 619 euróról indul. (A szóban forgó bővítőkártya egyébként olcsóbb QNAP NAS-okba is betehető, például a mindössze nettó 349 euróról induló TS-253Be-be.)

E mellé sorakozik fel a legfeljebb 9 lemezes, kompakt torony kialakítású TS-932X, ami egyidejűleg öt darab 3,5"-os merevlemez és négy 2,5"-os SSD fogadására képes. Az alapvető specifikációkban meglehetősen sok átfedés van a két modell között, így többek között a processzor típusa és a memória kapacitása, valamint utóbbi bővíthetősége is egyezik. Ugyancsak hasonlóság, hogy a TS-932X hátuljára is két 10GbE SFP+ port került, viszont ezek száma nem bővíthető, a TS-832X-szel ellentétben ugyanis ebbe modellne még nem kerültek PCIe kártyahelyek. Szoftveres szempontból a két NAS között gyakorlatilag nincs különbség, a Qtier tárolórétegzés és a pillanatkép (snapshot) támogatás a TS-932X esetében is elérhető, amelynek ára nettó 559 euróról indul.

A sorban a harmadik, ugyancsak 9 lemezes (5 x 3,5" és 4 x 2,5"), TS-963X típusjelzésű NAS-nál már más központi egységre bízta a számítási feladatok elvégzését a QNAP. Ebben az esetben az AMD a beszállító, a GX-420MC négymagos processzor pedig 2 GHz-es órajelen üzemel, miközben támogatja az AES titkosítás hardveres gyorsítását is, amit természetesen a tároló ki is használ. A gyártó ezt a NAS-t is 2 vagy 8 gigabájt memóriával szállítja, amely ugyancsak 16 gigabájtig bővíthető. A tároló hátoldalára egyetlen 10GbE képes hálózati port került, ugyanakkor a másik két modellhez viszonyítva különbség, hogy SFP helyett itt RJ45-ös aljzat formájában került fel a hátlapra a csatlakozó. A TS-963X kezdőárát nettó 659 euróban szabta meg a QNAP.

Egy kis- és középvállalkozás esetében borítékolhatóan kevés lesz a jellemzően legfeljebb két darab 10 gigabites csatlakozás. Ezzel természetesen a QNAP is tisztában van, ezért a NAS-ok mellé egy kedvező árú, 10 GbE-t támogató, 12 portos unmanaged switchet is készített. A QSW-1208-8C típusjelzésű hálózati eszköz előlapján négy-négy RJ45-ös, illetve ugyanennyi SFP+ port került. A gyártó hangsúlyozza a switch energiahatékonyságát, az eszköz fogyasztása ugyanis maximális terhelés mellett legfeljebb 49, üresjáratban pedig 21 watt lehet. Emellett a QNAP a hűtésre is gondot fordított, a beépített ventilátorok ugyanis kifejezetten csendesen teszik a dolgukat, így az eszköz szükség esetén akár az irodában is elhelyezhető, de természetesen a rackszekrénybe építés is megoldható a mellékelt kittel.

(A QNAP megbízásából készített anyag.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lehet ezekre, pl a QNAP TS-431X-ra magam által választott OS-t telepíteni?

van annak ertelme? Itt inkabb a szoftverrel egyutt van erteke szerintem.

Van egy szükséges és kis erőforrás igényű PHP-s webalkalmazás az iroda számára. Azért nem vennék külön gépet, erre raknám fel egy Linux rendszer részeként.

Érdekelne, hogy miért akarsz ilyet tenni?

Szerintem csak hekkeléssel és értelemtelen. Pont az OS a nagyon nagy előnye és az értelme egy ilyen NAS-nak.

van benne docker, tehat ha valami sajat cuccot akarsz futtatni akkor arra megvan a lehetoseg.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Tökéletesen elegendő a docker környezet. Köszi az infót.

off: Synology-t vagy qnap-ot választanátok?

Én Syno-t :)

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Synology ds916+ és rt1900ac nálam,
Synology ds214 öcsémnél.

Érdekes egyébként hogyan fékezik a gyártók mesterségesen a piacot. Már 5 éve csak 10G-nek kellene lennie, erre még 100 Mbit-et látni a legtöbb helyen.