excel abra eps-ben?

 ( apal | 2010. december 22., szerda - 18:49 )

sziasztok!
at kellene tennu"nk egy word-ben irt szakdolgozatot latex-be, hogy ki is ne'zzen valahogy. van benne pa'r excelben generalt grafikon, amit ertelemszeruen eps-ben illendo" beimportalni a leendo" tex/dvi/ps/pdf kornyezetbe. nomarmost kerdes, hogy ezutobbi (mmint az excel) az tud olyat hogy eps-be exportalni? eddigi kiserletek/keresesek eredmenyei:
- vegigklikkolva a win/word/excel-t, ilyet nem sikerult talalni (direkt featura nincs a 2007+/-1- es office-ban)
- pdf export az elegge gagyi (egy 3 ecsetvonasos grafikonbol csinal egy 300k-s pdf-et, amibol egy 5megas [e]ps lesz, tehat lenyegeben egy pixmap-ot bir kiexportalni, tehat gyakorlatban felejto"s)
- google azt mondja rendszeresen hogy "telepits fel egy ps nyomtatot, es ugy" => ez lenyegeben ugyanaz lehet mint az elozo opcio, mert itt me'g nem is elvaras ugye hogy normalis [e]ps legyen belole, nyomtato megeszik barmilyen bitmap-et, win-es rendszerekne'l ugye hogy "nagy" az meg nem szempont.
ilyesmivel talalkozott valaki? erre van unix-kornyezetbeli standardoknak is ertelmesnek mondhato megoldas?
thx, a.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egy tipp: Vágólapon keresztül átrakni a grafikont egy vektoros rajzolóprogramba (pl. inkscape), és onnan eps-be menteni.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

jo otlet, megprobaljuk. az inkscape-rol hallottam, csak absz nem hasznalom; szoval tenyleg van ese'lye. koszi, a.

És ha png-be mentitek a képet (az excelt nem ismerem, gondolom vágólap vagy screenshot)? A png azért ideális, mert bár nem vektorgrafikus, de kicsi lesz a mérete (észreveszi a sok azonos pixelt, zipet használ). A tex fájl egyből pdflatex paranccsal kell fodítani, különben png-t nem lehet beilleszteni.

Ha nincs nagyok sok és nagyon eltérő ábra (és megvannak az eredeti adatok), akkor talán célszerűbb pl. gnuplottal újragyártani őket. Ennek az előnyeit gondolom, nem kell pont neked felsorolnom - az egyetlen korlát az lehet, hogy a szakdolgozat írója nem ért hozzá. De talán jót is tesz neki, ha megtanulja.

+1

Ha nem akarja, akkor azért a Calc-kal tennék egy próbát.

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

ja, hosszutavon nem lenne hulyeseg gnuplot (gnuplot 4 prezident, vagy hogy kell itt mondani); de most ez me'g egy rutinos gnuplot expertnek is tul sok idot elvinne az osszes atkonvertalasa (es ebben konkretan, mmint pie chart-okban nincs is nagy tapasztalatom, azaz kb eletemben nem hasznaltam ezt a featurajat a gnuplot-nak...). szoval inkabb konverzio kene. kar hogy ez a vektor => vektor ennyire nehez u"gy ms ko"ro"kben, dehat ahol a me'ret es a minoseg nem szamit...:/ bar persze ma'r az is lehet hogy maga az excel is bitmap-eket rajzolgat a hatterben, oszt lehet barmilyen csodaprogram, az bitmap marad ma'r orokke'.

> - pdf export az elegge gagyi (egy 3 ecsetvonasos grafikonbol csinal egy 300k-s pdf-et, amibol egy 5megas [e]ps lesz,

én ezen az úton indulnék tovább. Ha maga a pdf kicsi, akkor te kézzel alakítsd át ps-sé. A trükk: ne a Ghostscript-hez tartozó pdf2ps-t, hanem az xpdf-hez tartozó pdftops-t használd :-) Nekem nagyon úgy tűnt, hogy az nem generál bitmap-et belőle - sőt tán még szebb is lett. (Legalábis a mérete alapján én ezt szűrtem le magamnak.)

aha, koszi, ez a pdftops egeszen jonak tunik. ez ma'r csak 1mega's ps-t csinal a pdf-bol, szoval valoszinuleg tartja a bitmap-et (marmint az excel/word-bol exportalt pdf is ma'r bitmap, azert egy mezei "pie chart" ha 300k, pdf-ben, akkor az azert bitmap, es nem vektor). marmint tenyleg tartja a bitmap-et (megnezi az ember a ps kodot, latszik). de tenyleg jobb/gyorsabb definite mint a gs/pdf2ps. leszamitva a bbox-ot, azt majd kezzel bele kell tenni. a.

Kipróbáltam az alábbit:

- kerestem egy XLS fájlt, ami igazi Excellel készült és vannak benne grafikonok
- megnyitottam OOo Calc-cal
- indítottam egy OOo Draw-ot is
- kijelöltem a grafikont
- copy&paste a Draw-ba
- exportálás EPS-ként

100 k körüli lett úgy, hogy a grafikon hülye gradienses hátterét kis téglalapok seregeként exportálta.
Megnyitottam Inkscape-ben az EPS-t, és vektorosnak tűnik, még szerkeszteni is lehet a vonalakat. (A betűket is útvonalakká alakítja sajnos)

- copy&paste a Draw-ba
erdekes, hogy pont az ooo nem kompatibilis onmagaval... az xcl-t meg ugy normalisan megnyitotta, par minimalis kulonbseggel teljesen jo volt. viszont az ooocalc-bol az ooodraw-ba a copypaste az teljesen szetszedte a grafikont (3.2.1-es, asszem, magyar valtozatu ooo).

Bizarr. Nálam teljesen jól átvitte (meg is lepődtem, nem ezt szoktam meg az OO-tól).
Szigorúan véve nem OpenOffice-t használok, hanem OxygenOffice-t, amit itt a hupon ajánlottak, de nem hiszem, hogy ez számítana. Valószínűleg nem mindegy, hogy milyen grafikon.

Sajnos egyebet nem tudok mondani. Kérem kapcsolja ki, vagy csinálja újra az ábrákat gnuplottal.

(Egyébként pedig boldog karácsonyt!)