2.5 vs 3.5 vs 6.3

 ( csupka91 | 2010. december 11., szombat - 11:50 )

Sziasztok!

Olyan kérdésem van, hogy van valamilyen minőségbeli különbség a fent említett csatlakozók közül? Úgy értem, hogy a 6.3-as csatlakozón több jel átmegy, mint a 3.5-ön vagy a 2.5-ön? Mert kaptam egy Sennheiser HD 555-t, amihez alapból 6.3-as csatlakozó van, és van hozzá 3.5-ös csatlakozó, de ha a 6.3 mm-en több "jel" megy át, akkor veszek egy expresscardos vagy valamilyen hangkártyát ami tudja a 6.3-at

Várom a válaszotokat!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Valszeg a csatlakozó nem igazán szól bele, de a kábel igen,
nagyobb átmérőnél kisebb az ellenállás.

a csati is nagyon fontos, kisebb keresztmetszet=nagyobb csillapítás. Valamint a kontaktus szempontjából, a csatlakozó időtállósága miatt sem mindegy, milyen fajtát használsz. a bevonatra is érdemes ügyelni.

Fejhallgatóba még nem láttam olyan áramerősséget, teljesítményt átvinni, amit nem birt volna el a 3,5 jack.
Általában 3,5-s szokott lenni minden uj komolyabb füles. Ez se néz ki rossznak, de valahogy elfeljtették tervezéskor.

Hogy miért 3,5?, mert arra van olyan átalakító, amit ha rádug az ember akkor nem lesz sokkal másabb súly, súlypont szerint mintha eredetileg lenne 6,3. Ja és néha még csavaros is. Tehát 3,5-ként jól használható, mert nem szaggatja ki a csatlakozót a panelből, és 6,3-ként is rendesen használható, mintha az lenne gyárilag.

+1

"Általában 3,5-s szokott lenni minden uj komolyabb füles"
Hát ezt cáfolnám, 20-30e csak a belépő a profi kategóriába. Én még nem láttam olyan DJ keverőt amelyiken 3,5-es csati lett volna.

http://www.youtube.com/watch?v=o5i1_iBDnpo#t=04m26s

vagy prózaibban: egyrészt nehogymáaszondja valaki hogy a dj-nek hangminőség kell, neki mechanikai strrapabírás kell (eaglább naponta kihúz-bedug, a hangrő vibrációja, rángata a "madzagot",... ); persze leet a sarut is kapni csillagászati áron is, mindegy milyen szakadt, csak mert az egy jel, az Ő jele :)

Néha végig olvasod az egész posztot is vagy egy mondatnál leragadsz?

Meglepve tapasztaltam, hogy a nagyobbacska AKG fülesekhez alapban egyik végén miniXLR, másikon meg 1/8"-os jack csatis kábel jár - persze az 1/8" - 1/4" menetes átalakító szériatartozék.

az én k240s-emen is ugyanez a helyzet, de tessék megnézni a csúcskategóriát. ott is találni ilyet.
a csavaros jack átalakító egy igen okos találmány, és a mini-xlr is nagyon profi. ugye itt az a lényeg, hogy cserélhető.

_____________________
home, blog, dreamgrave

Én az 1/8"-on lepődtem meg picit - de csak picit - ugyanis az 1/8-ból mechanikailag teljesen stabilan lehet 1/4-est csinálni egy rátekert bővítővel, ellenkező irányban viszont igencsak durva mechanikai igénybevéltelt jelentene a dolog a dugónak is, meg az aljzatnak is - vagy marad a lengő aljzat - rövid madzag - vékony dugó felállás, ami meg a lengő csati miatt kontakhibára erősebben hajlamos.

+1

persze, hiszen nem az áramerősség és a teljesítmény az a két paraméter, ami befolyásolja a hangminőséget. Ha csak ennyin múlna, akkor tökmindegy lenne, hogy alu, vas, réz, ezüst, arany, vagy ólom a vezető közeg, hiszen ilyen kis szakaszon/teljesítményen kb. mindegy is lehetne... de nem az.

Az arany rosszabb vezető mint a réz, de sokkal puhább, igy csatlakozót ha ranyoznak akkor jobb lesz a kontatkus. Félvezetőkben pedig a kivezetésekhez (bondolás) azért jó mert nagyon vékony szálat lehet belőle huzni.

Tehát aranyozott vezeték hülyeség.
Aranyozott csatlakozó nem hülyeség, csak a kérdés hogy kell-e.

DJ technika pedig olyanra van tervezve hogy egy orosz díjbirkózónő is tudja kezeleni, fél liter vodka után.
Egyszerüen letörne a 3,5-s a buliban, arról nem is bveszélve hogy egy XLR vagy SPEAKON, esetleg fékes JACK csatlakozót megnézel, eléggé hülyebiztosak és erősek.
SPEAKON és XLR-el el lehet huzni arrébb egy racknyi erősítőt. (kipróbálva)

Véleményem szerint jobb a 3,5-es jack-al a kábelen a füles, mert 6,3-as ugy alakítható belőle hogy semmi hátrányod nem származik belőle. Ellenben gyárilag 6,3-as az nagy és nehéz lesz átalakítás után egy 3,5-s aljzatban.

Kérdés: Láttál már 3,5-es jacket csavaros átalakítóval? Csak, hogy egy dologról beszélünk-e.

ki beszélt itt aranyozott vezetékről? van pl. az a Neutric 3.5 jack, ami kialakításánál, anyagminőségénél fogva tovább bírná a kiképzést, mint a vezeték, amin lóg.
A csatlakozókat az adott igényeknek megfelelően választják meg, pl. a Sony miniatürizálási mániája volt pl. a 2.5-es jack aljzatok/dugók használata, persze a hurcibálós cuccokon nem volt indokoltak a kani dugók. 3.5 -> 6.3 jack átalakítót pedig mintha láttam már volna.. természetesen csavaros is volt közte, semmi extra nincs ebben.

Szerintem erősen elbeszélünk egymás mellett.

ahogy elnézem, éppen te vagy az, aki erősen elbeszél mindenki mellett...

Kezdőposztomnál kérlek köss bele valamibe. Esküszöm megmagyarázom!
De olvasd el elötte!

megtörtént, arra válaszoltam.

Nem azért használnak aranyozott csatlakozó véget mert az arany puhább, azon az ~1um-es bevonaton nem nagyon játszana, viszont az sokkal fontosabb, hogy nem/kevésbé oxidálódik.

Igaz kevésbé oxidálódik. Valószinü hogy nem mar bele a csatlakozó egymásba. :) Bár némelyik RF csatlakozó igen.

Értem, köszönöm a válaszotokat!

Szinte semmi nem múlik a csati méretén.

Placebóhatásra apellálva szoktak eladni aranyozott csatlakozót, x*1000 Ft/m-es kábelt, illetve piros pöttyöket a falon.

Ha minőség kell, ott érdemes kezdeni, hogy nem hallgatunk mp3-at, főleg nem 160 kbit alatt. Számít a füles minősége, vagy a hangfal, erősítő.

Maga a csatlakozó ezen a szinten nem nagyon számít, viszont ha PC/laptop hangkártyájától jobb minőségűt veszel, az jótékony hatású lehet a hangra

a csatlakozó legalább olyan fontos, mint a drót, amin "zsal a petró".

dzsal

még gyakorolok...

Szerintem annyira azért nem fontos, mint a madzag.
De nem is ez a lényeg, itt nem a csatlakozó minőségéről beszéltem, hanem a méretéről.

Laptophoz milyen jó minőségű hangkártyát lehetne venni?

Van USB meg ExpressCard inputom

Nem kezdesz ágyúval verébre lőni? :)
Mire használod "hangszinten" a laptopodat? Ha játék, mp3 hallgatás meg napi használat, akkor szerintem felesleges pénzkidobás lesz a dolog, főleg, hogy egy jackdugó miatt indult az egész. Szerintem nem fogsz hallani semmi változást, hacsak most nem gázos pld. az mp3 lejátszás. Studiómunkára meg nem a legszerencsésebb a laptop, bár nem is kizáró ok. Vannak elég jó hangkártyák (jó pézért), bár egy ismerősömnek valami USB-s Tascam 4 csatornás cucca van, és panaszkodott, hogy az asztali gépen minden flottul megy, míg laptopon meg vacakol, késik, pattog stb. (Azon egyébként a Line-in-ek 6.3 jack (+XLR) aljzatok, de asszem valami 40-50k körül kezdődik a kütyű ára. A többsávosak meg még többek ráadásul firewire kell nekik)

Egyébként léteznek Express card hangcuccok, 1 éven belül valaki hirdetett is itt a hupon, ha jól emlékszem.

Lényegében zene + filmhez kell. De ha ilyen horribilis összegű (10k fölött), akkor nem is gondolok a vételére.

10k alatt nem is érdemes elkezdeni ezzel foglalkozni, ha most nem kritikán aluli a hangkártya (ami azért a 30k-s fülesen kijönne), akkor javítani nem valószínű, hogy tudsz rajta párezres cuccal.

szerintem az számít a legtöbbet, hogy a 6.3-as csatlakozón több hely van rendesen megforrasztani meg húzásmentesíteni, szerintem az tovább fog tartani, mint a 2.5-ös.

A telefonodban olyan X*10^6-on forrasztás van, mekkora területen is?
Nem gondolod komolyan hogy nehéz megforrasztani egy 3,5-s vagy 2,5-s jack-et? Még asztalon sem, sőtt egyáltalán nem. A gépsoron főleg nem.
Akinek nagy gondot okoz egy 2,5-s megforrasztása az ne csinálja.
2,5-s amugy is legtöbbszöt headset-ek csatlakozója. (PMR, mobiltelefon, stb...)

a proci tokjának beforrasztott lábait szoktad cibálni? ki-be húzogatni? ugye, hogy nem.
tehát feldereng benned, hogy teljesen más igénybevételre vannak tervezve azok és ezek a forrasztások?

egyébként nekem nehéz, nem is csinálom, pont, ahogy mondtad. azt a lábosztást, amit a sima ic-k használnak (nem tudom a rendes nevét, dil?) még beforrasztom, ha muszáj, de kisebbet már nem.

Nem az a kérdés hogy te csinálod-e. Hanem ne csinálja az akinek nem kell.
Ezelött sok sok évvel sem okozott gondot egy gyártósoron előrőregyártani egy kábelt, csatlakozóval, a végén lezárva rendesen.

Hogy jön ide a proci lába?

Ezt írtad:
"A telefonodban olyan X*10^6-on forrasztás van, mekkora területen is?"
hát így jön ide a proci lába. a telefonomban is van vagy proci vagy soc.

Persze valószinü BGA-s és nem is veheted ki. :) ha már a kiszedésnél tartunk.
Gondoltam illusztrálom valamivel hogy egy 2mm átmérőjü forrasztásnál már sokkal jobbakat tudnak.
Bár ez az ólómmentes hulladék megkeseríti mindenki életét.

Ez a füles még sajnos messze nem az a kategória, ahol a csatlakozón (ne adj isten a füles erősítőn) kéne gondolkodni:-)

Tényleg nem, de többen elégedettek vagyunk vele itt a hup-on.

Kell rá egy kábeles átalakító s probléma megoldva. A gyári nem az igazi, mert otromba, s könnyű megrúgni (s kiszakítani a csatlakozót).

Az erősítőt viszont lehet, hogy megpróbálom :)

mondj egyet, ami szerinted olyan minőségű... 3.5-ös, 4 érintkezős érdekelne.

+1
És egyébként is tudni kellene, hogy mibe lesz bedugva az a füles, szerintem az, hogy 3,5 v 6,3 szinte mindegy, az többet ronthat a dolgon, ha egy átalakítót közbe kell iktatni.