Maemo őrület...

Életem első telefonja egy Nokia 8210 volt. (Hát, nem mostanában...) Az szépen meg is halt úgy másfél év után. Nem vagyok olyan típus, akinek a kezében szétesnek a dolgok (inkább meg szoktak javulni, hehe...), úgyhogy ez egy kicsit kiakasztott. A neten akadtam rá, hogy nem én voltam vele egyedül: egy remek típushibát sikerült a mérnököknek beépíteni a hardverbe. (Vagy csak egyszerű „tervezett élettartam”?) Na, EKKOR döntöttem el, hogy többet nekem Nokia telefonom NEM lesz... Ahhoz képest itt a kezemben egy N900. Hogy is van ez? :)

Tulajdonképpen nem akartam én ezt a márkát, de ha „ők” csinálták meg azt a készüléket, aminek a specifikációja láttán elfogott az „ez nekem kell” érzés, akkor mi legyen? Az előző eset már régen volt, hátha azóta megváltoztak. (Még szép! :) ) Megrendeltem, elhoztam. Szép, új...

Az első benyomások: Nehéz. Meg „kicsi”. De ezek nem értek váratlanul, az előző telefonom egy SE P800 volt, az se éppen kicsi és könnyű. Ez viszont nehezebb úgy 23 grammal (158g vs. 181g), viszont kisebb. Valahogy „furcsa” fogni a P800 után, azt a szappan formát valami iszonyat módon eltaláltak. A nyitó mechanikát nem érzem egy örök életnek, meg a gombok nyomáspontja egy kicsit hagy kívánni valót maga után, de tulajdonképpen elmegy. A kijelző kb. tökéletes (Viszonyítási alap még mindig a P800-am...), de legalább egy szép nagy ujjlenyomatmágnes. A „multitáccs” egyáltalán nem mozgat, az „nem fáj” hogy nincs. Tulajdonképpen tetszik.

Akkor SIM kártya be! Itt kezdődtek a gondok, mert a hátlapot leszedni az elején nehezen mertem, nehogy kettétörjem mint egy ropit. Gyorsan előszedtem a dobozból a használati utasítást, de olyat csináltam, amit talán óvodás koromban utoljára: csak a képeket nézegettem. Mivel két nyelvű leírást kaptam, de ez a két nyelv se nem magyar, se nem angol... Remek. De azért sikerült leküzdeni eme akadályt, bekapcsolás, majd szépen várok, míg boot-ol... (Pár éve ezzel a szöveggel még poénkodtunk...) Ezt a folyamatot nem siette el, de a végén csak elindult. Be kellett állítani a nyelve(ke)t, meg a dátumot/időt. Utána még „darált” egy darabig, majd... ...elindult. Én meg néztem ki a fejemből bután, hogy HOL van a PIN bekérése? Hö!

Némi nézelődés után már tisztul a kép: a térerő visszajelzés helyett egy piros vonallal áthúzott kártya ikon van, ami NEM azt jelenti, hogy nincs a készülékben SD-kártya. Hehe...

Ez a cucc nem is SmartPhone, inkább egy PDA, amibe van telefon funkció is. A GSM-es részt valahol külön be kell kapcsolni? Tehát nem értek én ehhez (se), kellene keresni legalább egy angol nyelvű user guide-ot. Mondjuk angolul se beszélek, de azért sok mindent megértek... Az első értékelhető találat a magyar nyelvű használati utasítás volt, gyorsan meg is mentettem. Az erről kb. annyit ír, hogy: „kapcsold be, várjál, ha kéri akkor add meg a PIN-t, készen vagy”. Hát nem... Rossz (ide nem jó) a SIM kártyám? Gyorsan kerestem egy másikat, szituáció ugyanez. Kifogtam egy hibás példányt?

Mi is van ezen? Linux. Na! Mit szoktam ilyenkor csinálni? Google a barátom. A keresés a „nokia n900 sim” kifejezésre a második találaton egy ”Nokia N900 Sim Card not recognized...” linket adott vissza, gyorsan rákerestem erre a stringre is. Kb. 38000 találat... Mikor is mondtam én azt, hogy Nokiát soha többet? :)

A linkek mind fórumok, ahol a júzerek arra panaszkodnak, hogy frissítés után nem látja a cucc a SIM-et, így a hálózatot sem. Remek. De ez egy ÚJ cucc, gyári FW-el! És én még azon gondolkodtam, hogy hogyan tudnám esetleg a gyári állapotot lementeni a megvétel után. Mondjuk az biztató, hogy létezik az eset, és nem tutira HW hiba... De úgy látszik ez a cég engem nem szeret.

Akkor most mi legyen? Essek neki egy fél órás telefonon firmware-t frissíteni? Vagy legyen belőle szerviz, ahol jó eséllyel ugyanezzel kezdik? Remek... Akkor keressünk fw frissítés howto-t. Szerencsére van belőle „hivatalos” verzió:

http://wiki.maemo.org/Updating_the_tablet_firmware

Első pont: töltsd le a Flasher-t a készülékedhez.

http://tablets-dev.nokia.com/maemo-dev-env-downloads.php

Itt ért az első igazi meglepetés: VAN linuxos fw-frissítő progi. Nahát... Igaz, hogy csomagban csak debian/ubuntu változat van, nekem meg CentOS alá RPM lenne az ideális, de az alien a barátom (nem, nem a 8-adik...), úgyhogy ez nem gond. Sőt: nem csak RPM lett belőle, simán föl is ment! Ráadásul el is indul, nincsenek függőségi bajai...

Második pont: töltsd le a megfelelő firmware-t a készülékedhez.

http://tablets-dev.nokia.com/nokia_N900.php

Némi IMEI-s „bohóckodás” után le lehet tölteni az összes eddigi fw-t, ami hivatalosan megjelent a cucchoz, ebből én gyorsan le is szedtem az összes Global címkével ellátott verziót. De itt van két fajta flashelni való: az egyik a „Maemo 5 release” nevet viseli, a másik a „Vanilla eMMC content” nevet. Argh, kell MINDEN! :) Ráadásul azt írják, hogy: ”Always flash the FIASCO image first, then the eMMC image immediately after that.” Jelentsen ez bármit... De örülnék neki, ha legalább halvány elképzelésem lenne, hogy mit is fogok csinálni...

Harmadik pont: legyen az akkumulátor TELJESEN FELTÖLTVE. Remek. Akkor pár óra várakozás...

Negyedik pont: húzd ki az USB kábelt, kapcsold ki a készüléket. Jó, legyen...

Ötödik pont: installáld föl / csomagold ki a letöltött flashert. Ezen már túl vagyok, remek!

Hatodik pont: ha a tar.gz-t töltötted le, csomagold ki, nekem nem érdekes...

Hetedik pont: root-ként indítsd el a flasher-t:

flasher-3.5 -F firmware-image.bin -f

Ide ír még egy ”-R” paramétert a végére, de az újraindítja az N900-at a flash-elés végén, ami most ellenjavallt, mivel HA fel akarom rakni az eMMC-t is (persze), AKKOR a felrakás előtt NEM indulhat el a készülék. A ”latest” firmware most:

RX-51_2009SE_20.2010.36-2_PR_COMBINED_MR0_ARM.bin

Ez szerepel értelemszerűen a firmware-image.bin helyén.

Nyolcadik pont: ”Suitable USB device not found, waiting” szöveg jelenik meg a terminálon. Ekkor tartsd lenyomva az N900-on az „U” gombot, majd dugd be az USB kábelt. Majd várj addig, ameddig a jobb felső sarokban megjelenik az USB ikonja, ekkor elengedheted a gombot. Remek, próba... És tényleg. Ez működik, nahát...

Kilencedik pont: Ha végzett, jöhet az eMMC (csak tudnám hogy mi ez, hehe...):

flasher-3.5 -F eMMC-firmware-image.bin -f -R

Ide már kell az ”-R” paraméter, ezután induljon csak el szépen újra... A ”latest” eMMC firmware most:

RX-51_2009SE_10.2010.13-2.VANILLA_PR_EMMC_MR0_ARM.bin

Ha ez is végzett akkor ELVILEG újraindul a készülék, majd el lesz magában egy darabig. És tényleg...

Ekkor azért vártam jó pár percet, de miután megcsinált magának mindent, valószínűleg kikapcsolt, mert újra be kellett kapcsolnom. Nekiállt boot-olni, még mindig nem sieti el... (Ennyi idő alatt a CentOS is bebootol, pedig az se kapkod.) Majd – minő meglepetés – a nyelv/idő beállítása után (Esetleg előtte? Eh, ki emlékezik már arra, tegnap volt...) megjelent a PIN bekérő ablak. PIN beírva, és tényleg képes feljelentkezni a hálózatra... Nahát, „Hol tart ma a technika!” (tm) Egy telefon, amivel telefonálni is lehet... :)

Tehát köszönöm a Nokiának, amiért befejezhettem a készülék gyártását! Vajon kellett ez nekem? :)

2010.12.03.: Pár kiegészítés így „tiszta fejjel” még ide a végére:

Azt, hogy „kellett-e ez nekem”, majd az idő eldönti. Amit tuti vissza fogok sírni a P800-ból, az a forma (Szappan rulez! Az N900-at utána egyenesen kényelmetlen tartani, pláne kinyitva. De ez megszokás kérdése.), az 5 irányú (!) Jog-Dial (fene gondolná hogy milyen hasznos...), de a legfájóbb pont a készenléti/beszélgetési idő, amire még nincs tapasztalat, de nagyon kíváncsi leszek... Illetve van egy olyan érzésem (Ne legyen igazam!), hogy ez nem fog 6 évet kibírni. Ezt meg pláne az idő dönti el...

Ha valaki a saját készülékén készül FW-t frissíteni, az NE felejtkezzen meg arról, hogy CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE, ill. a fenti leírás végrehajtása esetén AZ ÖSSZES ADAT EL FOG VESZNI, ami az N900-ban volt. (A SIM-es adatok maradnak természetesen, meg valószínűleg a memóriakártyás cuccok is, de az nálam NEM VOLT a gépben, úgyhogy ez nem 100%!)

2010.12.13.: Lassan két hét távlatából azért gyűlt össze pár tapasztalat. Valahogy régen elég futurisztikusnak hatott volna a következő:

Egyelőre még mindig az ismerkedésnél tartok, de egyre inkább tetszik! Nem rossz vas ez... :) Viszont van egy sejtésem, hogy miért is nem lett „átütő” sikere a készüléknek (az eladási statisztikák – ha jól tudom – nem túl fényesek):

Van egy állapotjelző LED az egyik sarokban. A képen egy „egyszerű” program látható, amivel különböző események bekövetkeztekor történő LED aktivítást lehet szerkeszteni. (Nem gyári a stuff, de csak egy rendszerfájlt módosítgat, tehát a „tudás” az benn van a vasban, csak szerkesztő nincs kéznél.) Szívesen megnéznék egy átlag júzert (akinek a háttérképe a „lankák.bmp” :) ), hogy mit kezdene egy ilyen lehetőséggel... Mert tulajdonképpen ez már a ló túlsó oldala. De nem baj, én inkább nem használok egy lehetőséget de meglegyen, mint hogy használnám de nem lehet... (ill. mindenki azzal szív, amivel akar, ugye...) Tehát ez már NAGYON NEM arról szól, hogy: „Használati utasítás? Nem érek én rá olvasgatni...”

2011.01.03.: Pár hozzáfűznivaló:

Még mindig a „nem bántam meg” állapot az aktuális, remélem így is marad! :) Ami jó lenne ha más lenne:

  • Jól nézne ki abban a „metálkék” színben, mint a P800-am
  • Ugyanonnan jöhetett volna a Jog-Dial is, hehe... :)
  • Az akkumulátor lehetne mondjuk 2 Ah-s LiPo
  • A billentyűzettel még mindig nem barátkoztam meg teljesen
  • Kár hogy a Maemo-t hanyagolják a jövőben, a MeeGo-ban nem bízok. (Az egy külön mese...)

Közben kiderült az eMMC rejtélye is: az eMMC az „embedded MultiMedia Card” rövidítése, ez egy MMC „kártya”, vagyis éppen hogy nem az, a chip egy BGA tokozásban lakik, ez van felforrasztva az alaplapra. Ez az eszköz a 32G-s tároló a telefonban. A RootFS egy 256M-ás tárolón van, fizikailag is külön (ha jól értettem...) chipben. A RootFS tartalmazza az alaprendszert, az eMMC meg 3 fele van partícionálva: van egy 2G-s rész a telepített/telepíthető programoknak (ez ext3), van egy 768M-s partíció SWAP gyanánt, a maradék meg a ”MyDocs” alá becsatolt partíció, ez az, ami Mass Storage mód alatt látszik a számítógépről (ez meg vfat, hogy a világ legelterjedtebb OS-e tudja használni külön FS-driver nélkül). Egy érdekesség, de teljesen logikus: ha USB-n kapcsolódik a telefon a géphez, és a Mass Storage módot kiválasztják, akkor „belül” a telefon OS lecsatolja a partíciót, majd az USB-s kapcsolat végén újra mount-olja. (Ha nem így lenne, akkor csúnya fájlrendszer-inkonzisztencia tudna létrejönni... :) )

balagesz

---

2010.12.02.
2010.12.03. Frissítés (meg pár elgépelés javítása)
2010.12.13. Kiegészítés
2011.01.03. Képek áthelyezve, kiegészítés
2019.12.04. D8.

Hozzászólások

Azért van egy kis különbség - régebben csak a szervíz lett volna járható út, most meg otthon is van lehetőséged hivatalosan hegeszteni :)) Mondjuk az is igaz, hogy régebben legalább telefonálni lehetett a telefonokkal :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Nekem is ilyen készülékem van. Meg vagyok vele elégedve. DivX, Xvid videokat futnak rajta akadás nélkül.Wi-fi, 3.5G-vel sincs gond. Skype videotelefonálás tesztelve. Az is megy. Egyedül a Sygic Mobile Maps 10 MAEMO V 8.16-ot nem tudtam feltenni rá. Mint később kiderült a SW 20.2010-re nem telepíthető. Egyedüli hátrány nekem a rövid akkuidő.