Nyugdíjasnak Linuxot? Melyiket?

Fórumok

Eddig számítógépet nem használó nyugdíjasnak ki melyik Linux disztribet ajánlaná nyugdíjas felhasználókkal szerzett tapasztalatai alapján.
A várható felhasználási terület: Netezés (Wifi kapcsolattal), skype, e-mail, szövegszerkesztés, táblázatkezelés (tőzsde, árfolyamok kapcsán), USB-s MP3 lejátszó kezelése, fényképek esetleg videók megnézése, válogatása, adatok DVD-re írása.

A kérdés egy nyugdíjas házaspárnak történő notebook vásárlás kapcsán jött elő, mivel az egyik ajánlat egy HP620 notebook SUSE Linux Enterprise 11-el volt, a másik pedig egy Lenovo B550G OS nélkül. Windowsos tapasztalat híján az alapokat is most fogják elsajátítani. Amennyire tudom segítem őket, de azért jó lenne néhány alapszintű rövid magyar Linuxos anyag is amivel egyes dolgokat akár önállóan is megtanulhatnának.

Hosszabb idő alatt fognak csak eljutni a kívánt felhasználói szintre ezért feleslegesen nem akarom bonyolítani nekik a számítógép használatot, így a Win XP/7 vagy esetleg a Mac OSX sincs kizárva. Amúgy szerveren Debiant (esetleg Ubuntut), desktopon meg általában Windowst szoktam használni.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Hozzászólások

Szerintem ha valaki teljesen a nulláról indul és nincs semmilyen, de tényleg semmilyen tapasztalata akkor az OSX a legfelhasználóbarátabb. Egyszerűen a fentebb leírt dolgokra ez a legjobb, mert ott tényleg ezekre mennek rá (értsd: egyszerű halandó ember is tudja használni a gépet), de lehet most sokan letámadnak majd, ezért előre is jelzem, hogy ez saját vélemény. Viszont a MacBook-ot nem fogod olyan olcsón megúszni mintha laptopot vennél. Nálunk van olyan, hogy egyetemistáknak 10% diákkedvezmény, bár nem tudom neked ez aktuális-e.

ui: Linux-ra is meg lehet tanítani akárkit. Kérdés neked mennyi időd van arra, hogy tanítsd őket, nekik mennyi idejük és kedvük van, hogy tanuljanak.

Fedora került néhány évvel ezelőtt nyugdíjas szüleim gépére. Körülbelül két órát tanítottuk őket, utána már egyedül boldogultak. Semmi közük az informatikához, PC-t akkor láttak először, Windowst pedig azóta se. Egy elromlott modemet leszámítva nem voltak a gép használatával kapcsolatban különösebb problémáik. Az egyébként szinte soha be nem kapcsolt, és immáron 25 éves Spectrum után egyből PC-re és Linuxra váltottak, minden különösebb gond nélkül.

Elgondolkodtató. :)

Fedora gyűlölő létemre sajnos már én is telepítettem p3-mas gépre másnak fedorát. Volt rá egy jó órám, hogy használhatóvá tegyem a gépet, és elővettem a linux hengeremet (ötvenes cd guriga - tele mindenféle linuxszal) És én hülye az idő szűke és a wifi miatt választottam azt. Pedig volt nálam még néhány egyéb disztró is. De én mégis fedorát válaszottam. Minden működött pöccre csak az a rohadt sok frissítés ne lenne meg a részben rolling release... A szőr feláll tőle a hátamon.(Egyébként debianos vagyok, dehát az idő meg a wifi...) Szégyellem is magam. Antifedorások kövezzetek!

**************************************************************************
Mielőtt beletaposnál a lelki világomba a 7 perc 30 másodperctől nézd meg ezt.

Debián forevör

Azt, amit a legjobban ismersz, mert valószínűleg számítanak majd a támogatásodra. Ugyanakkor érdemes testre szabni a rendszert (nagy ikonok az asztalon, csak egy munkaasztal beállítása, hogy ne tévedjenek el, értelemszerűen elnevezett mappák, stb.). Nem tudom, milyen a látásuk, de idősebb korban már jellemző, hogy közelre kevésbé élesen látnak az emberek, így érdemes lehet az alapértelmezettnél nagyobb betűméretet és ikonokat beállítani.

Az általad felsorolt célok első körben szerintem bonyolultak lehetnek egy olyan idősebb embernek, aki még nem használt korábban számítógépet, mindenképpen érdemes időt szánni arra, hogy ezeket megtanulják. Szóval szerintem számolj úgy, hogy néhány órát rá kell majd szánnod az életedből erre. Az Ubuntuhoz van ingyenes online tananyag, ez sokat segíthet az alapok elsajátításában:
http://edu.ubuntu.hu/

Linuxot általában csak terminálon használom, így annyira nem gond ha desktop miatt másik disztróban kell elmélyednem, bár az időből néha nekem is kevés van.

Azt hogy nem fog egyik napról a másikra menni minden, azt ők is tudják mivel nyugdíjas baráti körükben is látták hogy bizonyos dolgokhoz több idő kell (Windows alatt is), viszont a kedvüket sem szeretném elvenni egy feleslegesen bonyolított megoldással.

Szerk: Köszi, az edu.ubuntu.hu tananyaga tényleg jó.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

opensuse
------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

A Novell Windows és SLED összvetése szerint bár a SLED olcsóbb a Windowsnál, de egy nyugdíjasnak lehet hogy nem elég olcsó, ha a notival kapott példány csak egy év támogatást ad nem pedig az adott verzió kifutásáig szól.

Az OpenSuse és a SLED közt van-e valami lényeges különbség funkciókban, ami miatt egy otthoni felhasználónak érdemes megtartania a notival kapott SLED-et? Azért érdekes, ha az jön ki hogy a notival jövő kereskedelmi Linuxot is érdemes lecserélni annak nyíltabb változatára...
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Xubuntu vagy Linux Mint XFCE, MIME tipusokra figyelj (meg ugye a fentebb emlitett egy asztalterulet, nagy ikonok nagy betuk dologra), meg szerintem inkabb Chromiumot rakj elejuk, mint Firefoxot

rakj fel ismeroseidnek KDE4-et es rajossz. Jo az a buborekos plasmoid rendszer, meg hogy midnen eltunthetheto a panelrol, de atlagfelhasznalo nem kepes rajta kiigazodni, megnyomja az unlock widgetset es vege mindennek. Es akkor meg sem emlitettem a kwallets es nepomuk dialogokat, az alapbeallitaskent visszaallitodo sessiont (20 eves ismerosom emiatt elinditotta 8 peldanyban a kmesst) annyi erovel Windows is lehetne fent

Gnome-ot ugyanemiatt nem javasolnam: "jobb gomb, panel eltavoltiasa, reset gomb, hatha meg nem jegyezte meg a gep."
Az XFCE ilyen szempontbol r1user baratabb, annak ellenere, hogy en szemely szerint nagyon szeretem a KDE4 teljes konfiguralhatosagat, sajnos rajtam kivul nemsokmidnenkinek valo. Meg XFCE-ben olyan tul sok minden nincs is (kelloen buta), de ahhoz epp eleg, hogy eligazodj rajta, es nem annyira atallithato, feje tetejere alllithato, stb.

atlaguser fejevel gondolkodj, most kepzeld el, hogy a te nagyapad kattintana a "panel eltavolitasa" gombra veletlen/kirpobalasbol GNOME-ban, es latna eltunni a fenti panelt, leesne neki hogy hogy indit alkalmazast ezutan, mert az asztalra nem rakott ki semmit, szerinted megis hogyan reagalna? Az egy dolog, hogy te okosan, gyrosan alt+f2 firefox es kiguglizod a megoldast, de ez nagyon nem az atlagember gondolkodasa.

Sot, magam is backeupolom surun a .kde4-et, mert tudom, hogy barmikor elronthatom vagy elronthatjak nekem (2 eve nem volt ra pelda, de biztosamibiztos)

"Miert nem ABC sorrendben vannak a billentyuk?"

Nyugdíjast kora ellenére sem kell hülyének nézni, 90 éves Nagymamám még most is fejből eldarálja a billentyűzet középső sorát (mert 18 éves korában tanult gépírást). Nem vicc, leteszteltem, a pofám leszakadt, ahogy hadarta hogy asdfghjkl...

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Kiindulásnak nem erre gondoltam, hanem a novellnél megtalálható doksikra. Régebbi verziókhoz ezekből volt magyar nyelvű is, talán elő lehet keríteni, mondjuk a legjobbak a régi SUSE-s felhasználói kézikönyvek voltak. Az igaz, hogy nem gondoltam arra, hogy magyar legyen, az en.opensuse.org-on már sok minden van az említett doksik mellett.

Nyugdíjasnak, valami régi linux dukál. Slackware? (-::
> Sol omnibus lucet.

édes mindegy. csak batár nagy panelt meg ikonokat kell tolni az asztalra. ablakkezelő témáját is úgy választani hogy jó nagy gombok legyenek rajt, azt jónapot. Panelra egy óra, egy gomb ami kikapcsolja a gépet (vagy méginkább a kikapcsológombot beállítani erre). Én így szoktam. Szerintem a linux dokumentációk alkalmatlanok számítógéppel először találkozó felhasználók számára, vagy legalábbis én még nem láttam használhatót. Mondjuk a nyugdíjasok sem feltétlen egy kategória, van aki még képben van azért, de az idősebbeknek (és előtte fizikai munkát dolgozóknak) a tv távirányítója is gondot okoz.

szerk.: a fizikai munkás résszel véletlenül sem az esetleg ezt dolgozók intelligenciáját szeretném lebecsülni, csak azt gondolom hogy aki öreg koráig nem (vagy nem olyan) mértékben használta az agyát mint más, esetleg szellemi munkát végző emberek, azoknak nagyobb falat lehet öreg korra a számítógép :)

Amelyiket egyedül segitségnyújtás nélkül fel tudja telepiteni azt! (osx)

Tök mindegy, csak segíts neki. Olyat amiben te maximálisan otthon vagy. Mondjuk pl egy gentoo necces, de ha ahhoz értesz? :)

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Én egy Ubuntut telepítettem a nyugdíjas szüleimnek már 2-3 éve. Kell nekik böngésző (egy apámnak egy anyámnak), gmail, skype, esetleg gmail video és openoffice, hogy meg tudják nyitni a vicces fájlokat amiket levélben kapnak. Ezeken kívül képeket, zenéket és videókat tudjanak megnyitni, a többi már úgyis túl bonyolult egy nyugdíjasnak :), nem érdekli, ha elmagyarázod és fél év múlva használni akarja, akkor addigra elfelejti. Örülnek, hogy biztonságban vannak mert nincs vírus és nem sokkolja folyamatosan őket a gép, hogy x y program használni akarja az internetet, a gépük veszélyben van, a vírus adatbázis elévült, stb. A szoftver rendőrség sem aggasztja már őket. Azt is érdemes elmondani nekik, hogy a logikáját jegyezzék meg a dolgoknak, tehát, hogy nem a bal felső kis sárga menüből kell kiválasztani a második pontot, majd klikkelni 2-vel lejjebb, hanem, hogy mit szeretnénk elérni, akárhogy is néz ki a felület, és így büszkék is arra, hogy nagyobb a rálátásuk a dolgokra, és nem járnak majd pórul, mint amikor a win95-ös gépüket XP-re cserélték. Titokban biztos félnek is, hogy kisvártatva - ami náluk néhány év :) esetleg le kell cseréni a megszokott rendszert és egy teljesen másképp működő lesz, ami feleslegessé teszi ezt az óriási felhalmozott tudást. :)

Szerintem nem célszerű Linux vagy Windows könyvet adni a nyugdíjasoknak, minek tömnénk a fejükbe olyan dolgokat ami nem érdekli őket. Csak általános dolgokat kell tudjanak, mik azok a fájlok és könyvtárak, és hogyan lehet az interneten elboldogulni. El kell mondani, hogy tartsanak rendet a desktopon akár az íróasztalon és rendszerezzék a dolgokat egy könyvtáron belül, amit néha elmentünk nekik.

Már egy ideje nem frissítettem az ubuntujukat, meg vannak vele, mondtam, hogy az ubuntu közben lila lett azután meg, hogy máshol vannak az ablak gombok, és ha kell felteszek egy ilyen kék (kde) rendszert ami az én gépemen van, de egyelőre minden igényüket kielégíti az ami van. Ők akkor nőttek fel, amikor nem volt még számítógép, profik a saját dolgaikban, de a gép mindig csak egy új dolog lesz, ami túl gyorsan változik. Windows-t nagyon nem ajánlom, hogy feltegyél nyugdíjasoknak, egyrészt mert hamarosan összeszed valamit vele és elvesznek az adatai, másrészt ha mégsem, akkor jön a gyerek, az unoka, a szomszéd és feltesz valamit ami miatt nem a szokásos kép vagy video nézegető fog megnyílni (ami mondjuk nem játsza le az egyik video fájlukat) és egész életedben te leszel a hibás, mert már csak úgy fognak emlékezni, hogy azóta nem megy a gép amióta hozzányúltál, hiszen általában te nyúlsz a gépükhöz... :) Ezt tapasztalatból mondom, évekig hallgattam ezt, de főleg azután, hogy a régi gép már meg se volt :)

"Nyugdíjasnak Linuxot? Melyiket?"

LFS. A nyugdíjasnak van elég ideje hozzá.

Ubuntu, mégpedig a legfrissebb LTS.
Mert:
* Sok ideig támogatott, ők eldöcögnek egy telepítéssel éveket. Több helyen is most futottak ki a 9.04-ek.
* Nem elhanyagolható információ és közösség van az ubuntu.hu -n.
* A Gnome egyszerű mint a faék, vannak benne szép kontrasztos témák, betűtipusok.

Olyan ember is használ Ubuntu-t, akiben 2 év alatt nem sikerült tudatosítanom hogy a Firefox és az Opera nem külön internet kapcsolat, hanem csak két különböző program.

Pár tanács:
* Update manager-t úgy állítsd be, hogy ne zaklassa a felhasználót. A frissítéseket telepítse a háttérben.
* Ikonokat asztalra. Bal felső sarok Firefox, jobb alsó LibreOffice ikonok, bal alsó kikapcsolás gomb esetleg egy gDesklets óra a jobb felső sarokba, de lehetőleg mutatós legyen.

Nekem van nyugdíjas rokonom, aki Ubuntu 9.10-et használ nagy megelégedéssel (kb. ugyanarra, amit írtál).
Egy éve ült először számítógép elé, teljesen a nulláról indult. Most már gmail-en levelezik, iwiw, youtube stb. :-)

Tapasztalataim szerint a teljesen kezdő felhasználóknak sokkal jobb linuxot (persze valami felhasználóbarát kiadást) telepítened, mint windowst. Ha nem piszkálja el (márpedig nem nagyon tudja), akkor megy mint a mosógép.
A windows-zal a vírusok és férgek miatt sokkal több baj éri a kezdőt (meg téged, akit aztán állandóan hívogat segítségért).

A legrosszabb a begyepesedett "windows power user", azokat reménytelen átszoktatni. Szívrohamot kapnak, ha nem látszik az MS logós start menü. :-)

És kérd meg a nyugdíjast, vegyen egy windows liszencet.
(Csak jogtiszta szoftvereket telepítünk, ugye?)

A másik dolog, hogy egy kezdő számára "kulcsrakész" ubuntu telepítés töredék idő ahhoz képest, mire elkészíted a windows konfigodat. (a csupasz op. rendszerre még egy rakat programot telepítened kell: kezdve a drivereken)

Nem direkt, de már megint a Jolicloud ugrik be mint kézenfekvő megoldás. Bazinagy ikonok by default, kb "elállíthatatlan" GUI, telepítés überegyszerűen. Probléma esetleg a részleges magyar fordítás lehet, bár én még csak angolul próbáltam. Én R1 usereknek újabban ezt teszem Windows mellé újratelepítés után, hogy ha sikeresen hazavágta a BillGéc OS-t, akkor is tudjon legalább Facebookot nézni, amíg újra nem húzom a gépét megint...
__
http://fodi.be

linux minth. ubuntura épül, startmenü szerü gnome van alatta oem is telepíthető.

én gépszüz usereknek raktam cégnél gépekre, és 2 óra magyarázás után tudják önnállóan használni.

alap firefox és thunderbird illetve openoffice.

--------------------------------------------------------
„Az Univerzum már elég nagy és öreg ahhoz, hogy egy fél óráig vigyázzon magára.”

A windows az bármire képes, akár még mûködni is....
--------------------------------------------------------

Anyám 64 évesen Ubuntut kapott, jól elvan vele. De inkább azt, amit a legjobban ismersz, hogy akár telefonon is tudj segíteni, ha szükséges.

Én már több nyugdíjasnak (70+) tettem fel Ubuntut, és tetszik nekik.

Én már 3 nyugdíjasnak is telepítettem a Mandrivát, és teljes mértékben meg vannak vele elégedve. Ha gyengébb a vas, akkor xfce-vel.

Hát lehet, hogy most ki fogtok nevetni, de én kifejezetten ajánlom a legújabb Linux Mint 9 Fluxbox-ot, vagy Peppermintet, vagy egy jól belőtt Crunchbanget.
Hogy miért?

- a Tint2-t nem lehet véletlenül eltüntetni, viszont kis erőforrás igényű, és lehet szép nagy ikonmérete a futó alkalmazásoknak. Az órát és a systrayt megjeleníti, és ennyi. Kicsi és informatív
- A menü TELJES MÉRTÉKBEN testreszabható, saját menüt írhatsz, és azt linkelsz bele amit akarsz, így biztos, hogy nem nyúlnak olyanhoz, amivel bajt csinálhatnak.
Továbbá a menüben további egyedi funkciókat, testreszabott scripteket is meghívhatsz, vagy pipemenükkel kiegészítheted.
- Mivel nincs annyi függőség, ezért a feltelepített alkalmazások számát valóban annyira csökkentheted, amennyi épp szükséges.
- Ha teszel fel egy conkyt(Crunchbangben alap, már a LUA kiterjesztésekkel együtt), akkor még varázsolhatsz az asztalukra egy informatív, mindig jelen lévő naptárat, tévéműsort vagy akármit, a net tele van conky scriptekkel...
- A legfontosabb: Egy Crunchbang telepítése nem több 20 percnél és a lényeg benne van, aztán még fél óra mojolás és minden a helyén. Wifi van alapból, nekem a mobilnet is elsőre ment az USB modeswitch feltelepítése után. szóval én csak ajánlani tudom.
Ha nincs ötleted(mármint az asztali elemek ízléses, és átlátható elrendezésével kapcsolatban), akkor van egy csomó Openboxos screenshot a deviantarton, meg egy csomó hasznos conky script a crunchbanglinux.org-on....

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537

+1 a Linux Mintre vagy a Peppermintre (főleg gyenguszkább gépre).
Viszont Crunchbang Linuxot azért már nem tennék fel a nagyinak. Mondjuk láttam én már öregnénit RSS-feedet olvasni az okostelefonján...
Amúgy akár GNOME menüje is testreszabható, csak nehezebben. (Scripteket is meg lehet hívni, csak bonyolultabb megcsinálni.)

Én ubuntut pakoltam olyan embereknek akik még nem nagyon használtak gépet eddig. Legutóbb pedig Linux Mintet.
Teljesen bevált.
Tapasztalataim alapján a legfontosabb egy mindentudó fájlkezelő, pl. Nautilus.
A programok kiválasztásánál pedig az egyszerűség a lényeg. a Simple Scan ubuntuban példának okáért nagy áldás. a Skype magyarítását pedig ne feledd el :)
Ja igen. Ami nálam még bevált...
Ha a felhasználási profil engedi. akkor nagy vinyót pl 160 GB úgy felosztani, hogy csak 60GB látszódjon. a 100GBs partícióra meg backupolni, akár incremental, akár bárhogy.
User error esetén nagy segítség ám.

### ()__))____________)~~~ ################
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"#1000H/UbuFb

Bármit is teszel fel, az is fontos nagyon, hogy ha az aktuális frissítéseket fel is teszed, utána azonnal le kell tiltani a frissítéseket, meg azt is kikapcsolni, hogy látható legyen a panelon az ikonja.. Mert könnyen előfordulhat, hogy a néni/bácsi rányom, befrissít, aztán valami összeborul... (mondjuk ezért mondom a Crunchbanget, mert ott nincs ilyen figyelmeztetés eleve, a menüből meg ki lehet törölni a frissítés menüpontját)

Emellett azért is kardoskodok a minimál ablakozók mellett, mert nem tudom egy nyugdíjasnak mennyire van szüksége egy villódzó Compizra.. Nekem (akármilyen stabil is) a LinuxMint 8-on Gnome-ot használva nagyon ritkán (havonta egyszer) azért megfagyott az X (ez betudható a Flashplayer, Pulse Audio és a Compiz kutya macska barátságának.(van egy kedvenc flashes játékom és nem voltam/vagyok hajlandó lemondani róla) Míg Openbox alatt sosem volt ilyen gondom akármilyen kompozítort is használtam, vagy nem használtam. Sőt, Gnome alatt akkor is eljátszotta néha ha nincs Compiz bekapcsolva. (intel grafika)

Van még egy probléma: Jól válaszd meg a filerendszert!

Mert:
Nekem Ext4-et használva még mindig az van, ha valamit másolok külső tárolóról/ra, akkor mást nem nagyon lehet csinálni a géppel legalábbis fájlműveletet nem az tuti, de új alkalmazás nyitása is nehézkes ilyenkor. Én inkább javaslom az Ext3-at, mert az még mindig stabilabb, és kiforrottabb.

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537

Kb. 1 hete meg van a noti és a vejük segítségével próbálják a lehetőségeket. Az előretelepített SLES 11 és egy másik notin mutatott XP sem nyerte el a tetszésüket. Valamelyik ismerősüknél régebben láttak egy Linuxos Asus netbookot, ami tetszett nekik csak kicsinek találták...

Ezek után most az Ubuntu Netbook Remix 10.04 néz ki a következő teszt alanynak. Tapasztalatok alapján milyen más netbook disztrib van amit érdemes megpróbálni notebookon?
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

1. Esetleg ez: http://www.jolicloud.com/product
2. Jól belőtt Lubuntu
3. Crunchbang (főmenübe csak olyasmit tegyél, amit használni is fognak, fontosabb alkalmazásoknak csinálj ablakgomb+valami kombót is, írj scriptet arra, hogy hogyan tudják a kedvenc oldalaikat pipemenü segítségével közvetlenül az obmenüből indítani, stb. a lehetőségek határtalanok, jól bekonfigurálva és testre szabva nem azt fogják érezni, hogy ez egy "hűdekocka" disztró, hanem ténylegesen elkezdik használni. A jó dolog benne az, hogy semmi nem fog belevisítani a munkájukba, mert még a frissítésfigyelő sem indul el automatikusan. de ezt már fentebb is leírták.)

Én Ubuntu-t toltam fel szenior családtagnak. Teljesen jól elvan vele, mondjuk az összes aktivitás ebben merül ki: szörföl, levelez.