"This is not a GSM phone, it will not work on any GSM network worldwide."

A targyi felirat a kerdes szamomra ( www.gsmarena.com -on egyre tobb telefonnal futok bele) , mit takarnak azon, hogy nem GSM phone? Azt amire gondolok, hogy nem lehet vele a szo szoros ertelmeben telefonalni? Es ha igen, miert jo ez a gyartoknak/szolgaltatoknak? Ha jol ertelmezem akkor itt valami voip technologiara lesz szukseg, jééé, akkor Skype-oljon mindneki ingyen a mobilnetjerol, minek vegulis GSM a SIM kartyahoz. Mert tudtommal a CDMA csak videotelefonalashoz es 3G nethez van (fixme, ezert nyitotam a topikot) Vagy valamit nagyon rosszul latnek? Van valami VoIP technologia, amit mar direkt kitalaltak erre a _mobil_szolgaltatok, hogy ezzel lehessen GSM telefonokat oda-vissza hivni (akar wifirol), vagy marad a Skype-out/Skype-in, Nimbuzz-out, GMail-out es tarsai? Vagy csak azert szuntetik meg a GSM tamogatast, mert "elavult", es midnenki vegyen 3G-set mostmar?

http://www.gsmarena.com/htc_evo_4g-3427.php
http://www.gsmarena.com/samsung_acclaim-3430.php

Oket talaltam pl. sok masik mellett GSM funkcio nelkul, a legtobbhoz oda van irva, hogy csak egy szolgaltatonak, azert hoztam a masodik peldat, mert az nem csak egy szolgaltatonak gyartott elvileg

Hozzászólások

ebbol csak a sebesseg derul ki szamomra, az nem, hogy van-e ra kidolgozva olyan technologia, mint a GSM-GSM parosnal a telefonalas

meg a GSM-et ugymond "nyugdijazni" keszulnek, vagy GSM es CDMA Skype in es out nelkul is hivhatjak _egymast_ még sokaig mobilszolgaltatok dijain?

------------
A Windows 95 hibajabol tanulva inkabb Windows XP-nek nevezték el, hogy ne legyen ciki, hogy a legtöbb dologra 2008-ban még mindig a "Windows 2001" a leghasználhatóbb

CDMA. Nem tudom, mit mondjunk még, hisz te is észrevetted, csak utánnajárni vagy lusta.
Értjük.

probaltad mar Google-be beirni, hogy CDMA? En igen! Azt nem irjak sehol, hogy a GSM-mel kompatibilis-e, tulajdonkeppen atgondolva ez az egy kerdesem van

------------
A Windows 95 hibajabol tanulva inkabb Windows XP-nek nevezték el, hogy ne legyen ciki, hogy a legtöbb dologra 2008-ban még mindig a "Windows 2001" a leghasználhatóbb

CDMA és GSM alma és körte. Némely telefon elcsattog mindkét hálózaton. Pl. az E71 működik Európában, US-ben és Japánban is.

"Azt nem irjak sehol, hogy a GSM-mel kompatibilis-e, tulajdonkeppen atgondolva ez az egy kerdesem van"

vs.

"This is not a GSM phone, it will not work on any GSM network worldwide."

Ebből én az vélem kiolvasni, hogy nem.

"Pl. az E71 működik Európában, US-ben és Japánban is." Az is csak a GSM hálózaton, amiért ki kell emelni hogy mindenhol működik, az a használt frekvencia, 900/1800/1900/2100MHz. De GSM szabvány. A CDMA-hoz nincs sim kártyás azonosítás sem, csak szolgáltatófüggő telefonok.

--
"If God exists...why is there no porn of Him?"

A WCDMA az az UMTS másik neve, semmi köze ahhoz a CDMA-nak nevezett szabványhoz, amit Amerikában használnak egyes szolgáltatók. Az E71 NEM nem működik CDMA hálózaton, csak GSM/UMTS hálózaton.
(Igazából ha precíz akarok lenni, akkor a helyzet úgy néz ki, hogy a WCDMA az UMTS rendszer rádiós átviteli technológiája, az UMTS egy átfogóbb név, ami sok technológiát magába foglal, de valamiért WCDMA-nak is szokták nevezni az UMTS-t, főleg Amerikában...)

Egyébként a CDMA rendszernek a 3G-s változata a CDMA2000 vagy másnéven EV-DO. Mondom, semmi köze nincs a WCDMA technológiának ezekhez.
(Mondjuk számomra az is furcsa, hogy az EVO4G telefon, amiről beszéltél ugye állítólag 4G-s, de nem tudom, hogy mitől lesz 4G a WiMax...)

Kérlek nézz, utána. Az UMTS többféle többszörös hozzáférésű rendszert is leír. Az UMTS (szabvány) része mind a 4 (általam lentebb leírt) típusú hozzáférés szabványának leírása. Az más kérdés hogy ebből nem minden szolgáltató szolgálja ki mindegyik típust. Amerikában az UMTS-ből szinte csak a WCDMA-t használják (szívnak is vele rendesen). Van CDMA2000. Az egy másik szabvány. Az UMTS és az CDMA2000 is CDMA technikát használ (mondjuk frekvenciakiosztás helyett). De CDMA és WCDMA között elméleti síkon (hiszen ezek technikák mint mondjuk a Fourier Transzformált) nincs nagy különbség.

Áááá, miért olyan nehéz megérteni azt, hogy ami ki van írva a telefonra, az a hálózati szabvány, amit használ, nem a csatornahozzáférési mód? Ez a telefon a CDMA szabványt használja (vagy CDMA2000 vagy EV-DO), Európában mi meg az UMTS-t(meg GSM-et, meg lassan majd LTE-t), amik nem kompatibilisek egymással, ezért azt a telefont, amire rá van írva, hogy csak a CDMA-val kompatibilis, azt nem fogod tudni használni nálunk.

Az másik kérdés, hogy a CDMA egy technológia neve is, aminek egy változatát használja a WCDMA szabvány is. Persze, értem, hogy zavaró, hogy egy szabványnak és egy techológiának is ugyanaz a neve, de azért illik tudni, hogy mikor melyikről van szó.

Hozzá nem értésedet hepciáskodással próbálod ellensúlyozni.

Idézet a wikipedia CDMA lapjáról:

Code division multiple access (CDMA) is a channel access method used by various radio communication technologies. It should not be confused with the mobile phone standards called cdmaOne and CDMA2000 (which are often referred to as simply CDMA), which use CDMA as an underlying channel access method.

Tehát nekem van igazam. A CDMA _nem szabvány_ (a cdmaOne vagy a CDMA2000 az). Azzal hogy leírják hogy "CDMA phone" még nem mondtak semmit arról hogy milyen szabványokat támogat, tehát ezt meg kell kérdezni.

A WCDMA is egy technológia, de abban igazad van hogy ezt az utóbbi időben csak IMT-2000 CDMA-DS-re használják (Én még emlékszem rá amikor a WCDMA szabvány még nem is létezett).

kiemelném: "which are often referred to as simply CDMA". Amerikában meg előszeretettel WCDMA-nak hívják az UMTS-t, csak hogy még nagyobb kavarodás legyen a fejekben. Attól, hogy hivatalosan a szabvány neve az, hogy IS-95, még mindenki CDMA-nak hívja.

Komolyan azt gondolod, hogy a telefon vásárlót az érdekli, hogy milyen technológiát használ a csatorna hozzáférésére a telefonja? Miért írnák ki rá? Az sincs ráírva, hogy pl milyen codec-eket tud a készülék, egyszerűen a vásárlót ez nem érdekli, mert miért érdekelné...

Szerintem pontosan tudod, hogy igazam van, ha megnézted a hivatkozott oldalakat, a telefonokra ez van kiírva:
2G Network CDMA 800 / 1900
3G Network CDMA2000 1xEV-DO

Ez márpedig még nem is félreérthető, teljesen nyilvánvaló, hogy nem támogatja az UMTS vagy a GSM hálózatokat annak ellenére, hogy az UMTS használ egyfajta CDMA technológiát, és ez is tud egyfajta CDMA technológiát.

(Légyszíves amíg egyetlen állításomat nem tudod megcáfolni, addig ne mondd azt, hogy nem értek hozzá, mert ez így egyszerűen személyeskedésnek tűnik nekem, amivel meg azt fogod elérni, hogy ignorálni fogom a hozzászólásaidat. Köszi.)

The EVO doesnt have a SIM slot, therefor it cannot be used outside the U.S. Some CDMA Blackberry's have SIM cards to use GSM carriers in another country. The EVO is limited to only CDMA carriers.

A telefon nem képes GSM-re, csak CDMA-ra, így Európában, ahol GSM-only a hálózatok igen nagy része, nem tudod használni.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

General 2G Network CDMA 800 / 1900

vagyis 900/1800-on nem megy.

Szegényt leugatjátok pedig csak kérdez.

Tehát: A GSM egy 2. generációs FDMA (Frekvecia kiosztásos többhozzáférésű), vonalkapcsolt rendszer.
Vannak nem FDMA hanem TDMA (időosztásos) vagy CDMA (kódosztásos, ilyen csomagkapcsolt pl. az UMTS) rendszerek.

A telefon amit néztél nem GSM készülék. Attól még olyan szolgáltatónál működhet ami olyan CDMA-t használ amit a telefon tud (ez nagy valószínűséggel UMTS, de ki tudja...). Ill van a CDMA-n belül W-CDMA (főleg USA-ban használják) TD-CDMA TD-SCDMA (főleg Kína).

Ha nagyon tetszik a fenti telefon utánaérdeklődhetsz a szolgáltatódnál/telefongyártónál hogy milyen CDMA-t tudnak kiszolgálni/kapcsolódni.

Nah, azért ne keverjük már a dolgokat, az, hogy valami milyen csatorna hozzáférési technológiát használ, még nem fogja meghatározni, hogy áramkörkapcsolt (CS - CircutSwitched), vagy csomagkapcsolt (PS - Pocket Switched) a kapcsolat.
Nálunk a GSM hálózat frekvenciaosztásos technológia, de ezen ugyanúgy van CS átvitel (telefonáláskor), mint PS (internet elérés EDGE-en, vagy HSPA kapcsolaton, vagy akár MMS fogadáskor). Az UMTS CDMA csatornahozzáférési technológiát használ (ezt a WCDMA - Wideband Code Division Multiple Access szabvány határozza meg, habár ez sem csak a csatornahozzáférésről szól), de efölött itt is működik PS és CS kapcsolat is(ugyanúgy a hívás itt is áramkörkapcsolt), ugyanis mindkét rendszer ugyanazt a core network-öt használja, ezért teljes mértékben kompatibilisek ilyen tekintetben.

A CDMA egy GSM-mel konkurens mobil telefon szabvány, ami nem kompatibilis a GSM hálózattal. Leginkább Amerikában használják, és ott is egyre kevésbé, mert nagyon terjed a GSM/UMTS ott is. Ennek is van 3G változata, és az sem kompatibilis a GSM/UMTS szabványokkal. Többek között a legnagyobb különbség, hogy nem használnak ezek a telefonok SIM kártyákat, szóval ezek a telefonok teljes mértékben a szolgáltatóhoz kötöttek.

Szóval összefoglalva a CDMA telefonok nagyon kevés kivétellel NEM használhatóak itthon. Az a nagyon kevés kivétel az néhány BlackBerry, meg gondolom pár kínai noname telefon is van ilyen.

Ja, és még egyszer mondom, ne keverjük már a WCDMA és a CDMA szabványokat, mert egyrészt még csak nem is összehasonlíthatóak (a CDMA a GSM-mel, vagy az UMTS-sel hasonlítható legfeljebb össze), másrészt semmi közük egymáshoz!

Nem keverem a dolgokat! Ugye EDGE HPSA az már 2.5(egyesek szerint 3)G nem eredeti GSM. Kb. '98 ban vezették be ezeket a szabványokat a hazai mobil szolgáltatók.

A CDMA nem konkurense a GSM-nek az UMTS az. A CDMA a frekvenciakiosztásos hálózatok alternatívája. Amerikában nem terjed CDMA a GSM kárára ez egy hülyeség. A GSM 2. generációs az UMTS 4. generációs.

CDMA - Code Division Multiple Access (vagyis kódkiosztásos csatorna)
W-CDMA Wideband-CDMA (szélessávú ugyanebből)

Ezek sima elnevezések (elég nagy tudományos szakirodalma is van, aminek csak részben van köze a mai szabványokhoz). NEM szabványok. Az UMTS szabványnak van olyan része ami a W-CDMA típusú vagy CMDA típusú többhozzáférésű rendszerek szabványosítását írja le. De ugye az UMTS a szabány, nem a CDMA.

"Nem keverem a dolgokat! Ugye EDGE HPSA az már 2.5(egyesek szerint 3)G nem eredeti GSM. Kb. '98 ban vezették be ezeket a szabványokat a hazai mobil szolgáltatók."

Nem mindegy, hogy mikor került bele a GSM szabványba a GPRS és az EDGE? (Konkrétan a GSM Release 97-ben, de szerintem tök lényegtelen, a szabvány része, és mellesleg ugyanazon a rádiós csatornán megy a PS forgalom is, mint amit korábban használtak a CS forgalomra.)

"A CDMA nem konkurense a GSM-nek az UMTS az. A CDMA a frekvenciakiosztásos hálózatok alternatívája. Amerikában nem terjed CDMA a GSM kárára ez egy hülyeség. A GSM 2. generációs az UMTS 4. generációs."

Feltételezem, hogy azt akartad írni, hogy a GSM nem terjed a CDMA kárára, mert én ezt állítottam. Márpedig az a helyzet, hogy NEM lesz olyan 4G-s hálózat, ami CDMA kompatibilis lenne. Szóval a CDMA hálózatok ki fognak halni idővel.

Mellesleg a GSM az UMTS és az LTE mind a 3GPP szabványai, mind kompatibilis visszafelé, és inkább kiegészítik egymást, mint hogy konkurálnának egymással. Szemben a CDMA hálózatokkal, amelyek másik csoportosulás a nagyon fantáziadús nevű 3GPP2 szabványa, és mivel teljesen ugyanarra való technológiák, mint a GSM/UMTS, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy konkurensek. Ugyanis ha Amerikában akarsz venni egy telefont, akkor nem azt fogod mérlegelni, hogy most UMTS vagy GSM telefont vegyél, mert nem kapsz olyat, ami ha tudja az egyiket, akkor ne tudná a másikat, hanem azt fogod mérlegelni, hogy CDMA/EV-DO vagy GSM/UMTS telefont akarsz.
Kb mint hogy az PS3 nem a PS2 konkurense, mert a gyártó ugyanaz, és visszafelé is kompatibilis (volt) vele, ellenben az XBox/XBox360 a konkurense.

"CDMA - Code Division Multiple Access (vagyis kódkiosztásos csatorna)
W-CDMA Wideband-CDMA (szélessávú ugyanebből)

Ezek sima elnevezések (elég nagy tudományos szakirodalma is van, aminek csak részben van köze a mai szabványokhoz). NEM szabványok. Az UMTS szabványnak van olyan része ami a W-CDMA típusú vagy CMDA típusú többhozzáférésű rendszerek szabványosítását írja le. De ugye az UMTS a szabány, nem a CDMA."

Megint nem látod teljesen pontosan a dolgokat. A CDMA valóban egy technológia, vagy inkább elv, ennek egyfajta megvalósítása mind a WCDMA és a CDMA távközlési szabványok által leírt technológia. És igen, ezek tényleg csak sima elnevezések, de a WCDMA bárhogy csavarod egy szabvány neve, és az általa használt CDMA válozat, a DS-CDMA. Az UMTS szabvány meg nagy rakat másik szabványra épít, ezek egyike a WCDMA.

>> Feltételezem, hogy azt akartad írni, hogy a GSM nem terjed a CDMA kárára

NEM mert a CDMA nem szabvány, de pl az UMTS igen.

>>, mert én ezt állítottam.

Csacskaságot állítottál.

>>Márpedig az a helyzet, hogy NEM lesz olyan 4G-s hálózat, ami CDMA kompatibilis lenne. Szóval a CDMA hálózatok ki fognak halni idővel.

LTE=4G. Ebbe benne lesz az összes CDMA támogatása (is) visszafele kompatibilitási okokból. Tehát megint butaságot mondasz. Biztos hogy terjedni fog, mert ez a szolgáltatóknak nagy megtakarítás.

Most miért kötsz bele olyanba, amit te is értesz, hogy mit akartam mondani, csak direkt nem akarod érteni? A CDMA mint ahogy írtam fent tényleg nem a szabvány hivatalos neve, de ha azt írom, hogy IS-95/IS-2000, akkor nem sokan fogják érteni, hogy miről beszélek, ezért írom úgy, ahogy mindenki használja a neveket. Ha hiszed ha nem, mindenhol CDMA/EV-DO(vagy CDMA2000)-ként hivatkoznak a két technológiára, amit hivatalosan az IS-95 és az IS-2000 szabványok írnak le.

A második részben igazad van, az LTE tényleg visszafelé kompatibilis lesz a CDMA rendszerekkel, erre nem figyeltem eddig, csak feltételeztem, hogy nem lesz az, mert ugye a 3GPP technológiája, de nyilván logikus, hogy megoldják, hogy a jelenlegi CDMA rendszereket lehessen 4G-re bővíteni.

ugy latom erdemes volt megnyitni a topikot, ugyanis tobb embernek latvanyosan uyganugy nem volt teljesen tiszta, hogy ki kivel van, kezdjuk a "ne keverjuk" hangulatu kommentekkel, szeretnek kulon gratulalni azoknak, akik lehurrogtak a topik nyitasanak a tenyeert is. Mert minden kerdesre annyit a legkonnyebb felelni, hogy "Google"!

------------
A Windows 95 hibajabol tanulva inkabb Windows XP-nek nevezték el, hogy ne legyen ciki, hogy a legtöbb dologra 2008-ban még mindig a "Windows 2001" a leghasználhatóbb

A linket amit beírtam megnézted? Mert úgy érzem nem. Nem a legkönnyebb út választása a google. Jelen esetben is egy jól működő, nagyon sok aspektusból eredményt adó találati lista.
Sokkal több információval esetenként.
(mint pl. a ez vagy pl. ez konyhanyelvi változatok)
Az ilyen beírásnak nem csak az a célja, hogy ne írjunk le valamit századjára, hanem az is, hogy az internetes publikációk olyanok, amelyek több kérdésre több szempontból adnak választ, és mellesleg megóv attól hogy ordenáré nagy butaságot írjunk ide. A célja nem hinném, hogy a leugatás lenne.
idéznék tőled:
"probaltad mar Google-be beirni, hogy CDMA? En igen! Azt nem irjak sehol, hogy a GSM-mel kompatibilis-e, tulajdonkeppen atgondolva ez az egy kerdesem van"

Pont Amerikában voltam, amikor a RIM bejelentette az első dual szabványos GSM-CDMA kombó telefonját. Úgy tálalták, mint a spanyolviaszt az amerikai népeknek: "lehet vele külföldön is telefonálni". Az óceánon is túl, ahol a sárkányok élnek? Hát könnyesre röhögtem magam...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

nem csak GSM szabvanyu mobilhalozat letezik a vilagon