mplayer vaapi

 ( TJ | 2010. augusztus 24., kedd - 12:00 )

Sziasztok!

Gondoltam itt az ideje, hogy működésre bírjam a vaapit, mert szaggatnak a full hd-s videók. Követtem ezt a leírást: http://www.drupal4hu.com/node/244, és lényegében minden működik is, csak nem úgy, ahogy én akartam.

Az mplayer kb. a film lejátszásán kívül mindenre alkalmatlan. Felirat nincs, hang sztereón megy... Feltételezem, hogy újra kéne forgatnom az mplayert. Ezen a ponton nem sikerült teljes leírást találnom, ehhez szeretnék segítséget kérni.

köszi,
TJ

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hát ez engem is érdekelne, mert én is képtelen vagyok összehozni, és bár nálam nem kimondottan szaggatnak a videók, de a 2 mag fullon megy, így a GPU be nem dolgozása híján...

megy az MT?

A leírást követed, akkor a vaapi működni fog. HA VLC-t használsz, akkor nem kell semmit tenni, mert abban benne van alapból, csak én az mplayert szeretném használni.

Nekem valahogy egyik lejátszóval sem megy normálisan a HD film. Vagyis mennek, de tudom, hogy csak a proci dolgozik, kb széteszi a gépem és rendesen melegszik...mindkét mag 95-100% körül. Próbáltam VLC-vel, sima mplayerrel ( forgatni vaapi-val eredménytelenül), totem, smplayel, xbmc...stb. Mindez Win7-en egy vlc-vel vagy egy smplayerrel, tökéletesen 40-60%-os magterhelés mellett akadálytalanul megy. /Gép: Core2duo T4200, 4GB ram, Ati Mobility HD4330 512MB OS: Ubuntu 10.04 + amit az eszközkezelő felajánlott, alap tárolóban lévő Ati zárt driver./

Erre várnod kell még szerintem. A radeon driver remélhetőleg a következő hónapokban eljut oda, hogy tudja kezelni a vaapit. http://xorg.freedesktop.org/wiki/RadeonFeature Most már lassan lehet, hogy érdemesebb lesz ati kártyát vásárolni.

a Feliratot is be lehet állítani, és megy is, és hangot is játszik, annak is megfelel, aki teminálban játsza a zenét !

Úgy tűnik sikerült egész használható mplayert összerakni.

A gond, hogy a sima hd-t le tudja játszani, de a full hd-vel már nem tud megbirkózni. Mintha a processzort egyáltalán nem használná, és perce a "vga" nem bírja.

Valami ötlet?

Az mplayer furcsa dolgokat kezdett el mostanában. Az egyik problémám valószínűleg nem a lejátszóval kapcsolatos, mert az újraforgatott verziója is ugyanazt műveli.
mkv videó lejátszásakor megy úgy egy 20 percet, majd hirtelen a kép belassul, akad, a hang kissé furcsán normál sebességen megy tovább. Ha nyomok egy visszát minden rendbe jön. Van olyan jelenség is, hogy pillanatokra beakad, aztán megy rendesen tovább. Ez kimondottan élvezetes, ha már úgy 10mp-ként csinálja.

Ami előtt szintén értetlenül állok, hogy rendes fullhd-s videónál vaapi-val szétcsúszik a videó és a kép, miközben a processzor használat 30% körül lehet.

Már nem tudok mire gondolni, hogy egyszerűen az intel videódrivere rossz. Valami ötlet?

Állíts be nagyobbb cache-t. Nálam most cache=4096. A régebben a kisebb is elég volt...
Igaz, nálam nem vaapi megy, de egy próbát megér.

Nem tudom a megoldást, de nálam is jelentkezik, pedig itt nvidia vga van. Kb. ugyanazt csinálja amit mondtál, annyi különbséggel, hogy néha csak fekete kép van szaggatás helyett. Fullhdt csak xinevel tudok játszani gyakorlatilag emiatt. (egyébként 720p nél is ugyanez van, nem muszáj fullhd, viszont kisebb tömörítésű mkv knál (480p) nincs gond)

Ja és amikor a szaggatás van, rakat warningot akarna kiírni. (too many buffered pts) Ezt általában indításkor, kb. 3 ból kétszer elindul rendesen, 1x ezt csinálja.

Vedd fel ezt a tárolót és ebből rakj mplayert:
deb http://ppa.launchpad.net/nvidia-vdpau/cutting-edge-multimedia/ubuntu lucid main
Nekem nvidiával gyönyörű a videó, nincs olyan, ami nem menne szépen.

Nekem FullHD-s filmek simán mennek az alap mplayer csomaggal:

$mplayer -vo vdpau -vc ffh264vdpau path/to/file

Archlinux:
extra/mplayer 32025-1
extra/vdpau-video 0.6.10-2

Csak ha nem nvidia kártyád van, akkor sokra nem mész vele...

Igen. De kezdem már fontolgatni, h újra beszerzek egyet...

A vdpau egyébként tényleg jó. Haverom gépébe most raktam be egy 210-es kártyát. Valami Celeron Dual Core van a gépében 2GB DDR2 800-as RAM-mal (az se duálban). Az 1080p-es 20 Mbps-os videót 10% processzor terhelés alatt viszi mplayerrel.

Arra gondoltam megvárom a gt 420-t. Ha minden igaz még ebben a hónapban kiadják.

Olyat csak akkor vegyél, ha windózon szoktál játszani. Linuxra totál felesleges.

Mert? Szerintem az is alsó árkategóriás lesz, vagy nem?

A mostaniaknál biztosan drágább lesz. De te tudod mennyit szánsz rá. Működni biztosan jól fog.

9200 M GS már minden videóra elég. Ha másra nem kell, akkor nem érdemes újat/nagyot venni.

Az a nagy kérdés, hogy beruházzak -e öt évre előre, vagy csak szerzek valamit, hogy tudjak filmet nézni végre.

Hogyan akarsz filmet nezni? Ha monitoron nezel filmet akkor meg minek HD? Ha teveben nezed, akkor inkabb vegyel egy medialejatszot.

--
FeZo

Van az is, de néha célszerűbb itt nézni. Ilyenkor nem bánnám, ha akadásmentes lenne.

Mondjuk a videokártya csere nem hinném, hogy a dvd problémáját megoldaná ...