Az Ubuntu új fontjának szemrevételezése

Címkék

Amikor az Ubuntu a közelmúltban bejelentette, hogy áttervezi megjelenését, s ezzel együtt új desktop kinézetet is kínál majd a felhasználóknak, felfedte azt is, hogy megbízta a Dalton Maag céget, hogy az tervezzen kifejezetten számára fontot. A fontkészlet megtervezése jó úton halad és lehetséges, hogy alapértelmezett fontkészlet lesz az októberre tervezett Ubuntu 10.10-ben.

A Canonical Design csapat részéről Ivanka Majic tegnap bejelentette az Ubuntu Font - egyelőre - zártkörű bétatesztjét. A tesztben jelenleg csak az Ubuntu Member-ek vehetnek részt, de a tervek szerint augusztus 8-tól publikus bétába fog átcsapni a dolog, mikortól gyakorlatilag bárki tesztelheti majd.

A fontról és a tesztelésről bővebben a Canonical Design weboldalán lehet olvasni. Az Ars Technica szemügyre vehette a stuffot. Cikkében egy képernyőkép erejéig bepillantást nyerhet bárki abba, hogy mi készül.

Hozzászólások

Hát ez jól néz ki!

--
trey @ gépház

Jelen pillanatban a font még nem publikus, elméletileg belső, zárt körű tesztelése zajlik. Ennek megfelelően még nem is terjeszthető szabadon. A tervek szerint augusztus 8-tól teszik publikusan elérhetővé, és valószínűleg ekkor derül ki az is, hogy pontosan milyen licenc vonatkozik majd rá. Egyébként szabadon elérhető és megosztható lesz, szóval az addig hátralévő kb. 1 hónapot igazán ki lehetne várni...

itt, a cikkben látható képernyőkép alapján csúnyán lukacsos, (nem különülnek el rendesen a szavak), belehülyülnék ha így kéne olvasnom hosszabb szöveget.
ezt leszámítva jópofa.
(igen, tudom h még béta.)

+ nagyon tetszik, hogy szakértő cég lett megbízva a melóval!!
ha van kedvenc F/OSS rencered meg egy kis fölös pénzed, vehetsz bele értéket, nem kell mindenáron neked fejlesztened. :)

Yesterday

Amennyiben rákényszerülnek "szabad kereskedelmi utánzatú" fontok használatára, akkor inkább Liberationt/Libertine fontokat használnék.

Kritikáknál elemi kerning hibákról lehet olvasni (de láthatja maga az ember is), ezek után vagy tényleg szakértő céget bíztak meg, de akkor fillérekért várat kértek tőle, vagy "jól lesz ezeknek bármi" alapon történt a "fejlesztés". Vagy szokás szerint olyan szakértésről van szó mint Mo-n a közbeszerzésnél.

Igaz hogy béta, de őszintén szólva kétlem, hogy bármi jelentősen változna végleges változatig.
--
http://opensolaris.org/os/project/indiana/
http://www.opera.com/browser/

Szerintem pont ezért nem akarta kiadni a font-ot a cég béta tesztelésre, amíg ők úgy gondolják, hogy nincs kész, de a canonical erősködött… gondolom az ilyen kritikákat szeretnék elkerülni. Majd ha (a tervező csapat) késznek nyilvánítja, és így fog kinézni, akkor lehet reklamálni, addig maximum hibákat jelenthetnek be az illetékesek.

Vagy egyszeruen csak jobban olvashato LCD-n? :)

Le vagyok nyűgözve ezektől a fontos fejlesztésektől, amiket mostanában az ubuntunál csinálnak. A 11.04-ben mi lesz, áttervezik a kurzort?

Ez szó szerint csak egy "font"-os fejlesztés. Nem ők dolgoznak vele, nem ők tervezik, csak csináltatnak a suszternél cipőt a gyereknek…
Neked ez miért cseszi ennyire a csőrödet? Úgy csinálsz, mintha olyan szuper fontok lennének linuxon. Én örülök neki, hogy nem csak 125$-os akciós áron juthatok egy igényes betűkészlethez, ha unom az lucida-t, a sans-ot, az arialt, stb…
És még egyszer hangsúlyoznám, ezt nem ők fejlesztik, ők azt csinálják, amihez értenek…

"aki a beryldelfinhez ért nem fog kernelt hekkelni"
"aki a reklámhoz ért nem fog kernelt hekkelni"
"aki az ablakfejléchez ért nem fog kernelt hekkelni"
"aki a fontokhoz ért nem fog kernelt hekkelni"

Akkor végre felvehetnének valakit aki a kernelhez is ért, ugyanis az is az OS része ha nem tűnt volna fel nekik........

Nafene, Ubuntuék úgy látszik komolhyan gondolják ezt a betűtípus-dolgot. Már szinte minden más nagyobb disztribúcióhoz elérhetők a saját patch-eik:
http://aur.archlinux.org/packages.php?ID=17156, http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?p=1364537, http://forums.opensuse.org/english/get-help-here/applications/425534-su… (ezutóbbi post által ajánlott patchek már sajnos nem elérhetők)

Mindenesetre én örülnék egy regressziós hibáktól mentes kiadásnak inkább, pl.: a 10.04-re elromló fingerprintes authentikáció rendbehozatalának...

Ez a fingerprintes authentikáció érdekelne, mivel a laptopomon van érzékelő, de sosem használtam. Win alatt is sokszor hibázott, de >2 éve csak linux van rajta. Eddig nem éreztem szükségét a használatának, de ha be lehet lőni akkor megtenném.
Milyen programot használtál eddig hozzá? Vagy egy leírás esetleg valahol?

Thinkped T61-em van, thinkwikin vannak fenn útmutatók.

Lucid

From a working Karmic, upgrade to Lucid gave me a somewhat broken thinkfinger.

The scanner still works, but (in X windows) you need to hit "Enter" after doing a scan. The scanner works fine while in terminal mode.

This is almost definitely because of the xorg version, see this message with no response for more info: http://article.gmane.org/gmane.linux.drivers.thinkfinger/567
Hint:
There is a PPA with working ThinkFinger for Lucid. At least it works fine on my Z61m. See here
Hint:
ThinkFinger can be installed through Ubuntu Software Centre/Synaptic Package Manager/Terminal without special repositories enabled in Lucid. Search "ThinkFinger and install thinkfinger-tools (Synaptic/Software Centre), or type "sudo apt-get install thinkfinger-tools" (Terminal).

Sajnos ez a helyzet, a PPA-s csomag sem megy. :\

Nagyon szép font, jól olvasható, tft-n is jól jön át.
Kurvajó lesz.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Nem csak Neked. Én linux alatt elég gyakran úgy érzem, hogy már megint erősebb szemüvegre lenne szükségem, mert homályosnak, életlennek látom a betűket. Pedig a betűk még nagyobbak is mint amit Win alatt használok, mégsem látom a szöveget rendesen, nem tudom őket olyan kényelmes olvasni. Próbáltam már párszor szórakozni a beállításokkal, de sosem sikerült olyan hatást elérnem, amit a Winen default kapok. Gondolom a linkelt képen lévő szöveg is fekete karaktereket tartalmaz, de nekem közép szürkének tűnik, de csak tűnik, mert a szivárvány minden színében pompázik, ami engem eléggé zavar. Ha kikapcsoltam az antialiasingot, akkor meg botrányos volt az eredmény. Ha sikerült is valami elfogadható eredményt elérni a desktopon lévő fontoknál, akkor meg egy másik program vált "használhatatlanná" az eltérő fontok miatt...

------
Az akarok lenni ami akkor voltam, mikor az akartam lenni ami most vagyok...

Jopar eve amikor meg freetype-al foglalkoztam nem volt defaultbol bekapcsolva a TTF hinting tamogatasa a patentek miatt. Win alatt meg persze be van... es a hinting nagyon sokat szamit kisebb betumereteknel az olvashatosag szempontjabol, az autohinting meg csak tobb mint a semmi de messze nem eleg.

A'rpi

Leszedhető valahonnan. Megvan valakinek?

Remélem, a kerningen csiszolnak még (v, e betű között)

Tetszik :)

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

No akkor egy ellenvélemény. Nekem nem tetszik, cserébe nem tudom, hogy mi a helyzet a nyomtatással. (Annyit tudok, hogy ránéztem a képernyőképre, és az azon levő szöveget elolvastam.) De mivel nem használok Ubit, így ez talán annyira nem is gáz :-)

És ezért hány fontot fizetett a Canonical?

Nagyon keves szabadon elerheto font van linuxra.
Egy kezemen meg tudom szamolni.

Viszont az szomoru, hogy nincs egy olyan nyilt kozosseg, akiket fel lehetett volna kerni a font megalkotasara.

Ez annyira nem tunik lehetetlen feladatnak, mivel Jakub is megalmodta a Fifth Leg fontot az egyik Hackweek alatt:
http://jimmac.musichall.cz/log/?p=439

"Mindosszesen" arra van szukseg, hogy egy designert felkernek, aki megalmodja (papiron) a fontot, es utana a tobbi mar "csak" robotmunka.

Az kulon szomoru, hogy Fontlab Studio-t hasznalnak hozza:
http://www.daltonmaag.com/docs/FontDevelopment.pdf

Pedig van szabad alternativa, es a Bitstream Vera font oroszlanreszet is a DejaVu kozosseg vegzi.

Azert az UTF-8-ban van egypar karakter....

ps: kifejezetten orulok egy uj fontnak, foleg ha a licensze is szabad lesz!

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Na ez szép. Végre lesz valami egységes kinézet az egyéb design-elemekkel. Összhangba kerül az egész.

Már csak programozáshoz kellene egy szabadon elérhető, jó betűtípus, jelenleg DejaVu Sans Mono.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Bakker. Nem is tudtam, hogy ennyire drága (még ha 45 dodóért is kapható néhol).
Anno Bp-én láttam egy emberkénél, nagyon tetszett.

Persze, így tárgytalan a javaslatom.

Pragmatatt.ttf-et anno ingyen töltöttem le (most már nem vagyok meggyőződve, hogy "jogosan"), még szerencse hogy cirill karakterek hiányában nem maradt fenn sokáig.
--
http://opensolaris.org/os/project/indiana/
http://www.opera.com/browser/