Új generációs DVD-k

 ( bra | 2002. április 25., csütörtök - 12:40 )

A CD-k (Compact Disc) utódja, a DVD (Digital Versatile Disc) megjelenésekor óriási előrelépésnek számított. A CD-k 650 MB-os kapacitásával szemben GB-os mennyiségű adatok tárolása vált lehetővé. Azonban az idő ketyeg, lassan a DVD is elavul és átadja helyét egy új generációnak. Erről számolt be a Storage Newsletter című kiadvány.Az új generáció formátumával a Toshibán kívül az összeg nagy DVD-vel kapcsolatba hozható cég egyetértett. A "Blu-ray Disc" kapacitása 27 GB lehet.
A CD (650 MB) utódjának, a DVD-nek a jelenlegi kapacitása 4,7 GB, amely a nagy felbontású videók tárolásához kevés. Néhány kezdeményezés már napvilágra került, amelyek az írást és az újraírást is támogatják. A Samsung és az LG Electronics a legutóbbi CES-en bemutatta a 23 GB-os meghajtóját. A Philips és a Sony egy DVD-Blue-nak nevezett termékkel jelentkezett, amelynek a kapacitása 23,3 GB-tól 25 GB-ig terjed. A Matsushita 25 GB adat tárolását tudta megoldani rétegenként egy 12 cm átmérőjű, egy oldalas, kétrétegű lemezen. A Pioneer pedig egy 13,5 GB kapacitású HD-DVD-n dolgozott abban az időben. Eközben -szintén a CES-en- a Taiwanese Optodisc Technology bemutatta a 25 GB-os fázisváltó médiáját. Ugyanezen a kiállításon a Toshiba egy 30 GB-os saját eszközzel jelentkezett, jelezve, hogy egy új technológiát készül a DVD Forum elé beterjeszteni.

A Blu-ray, a Toshiba és a jelenlegi DVD-RAM összehasonlítása
Blu-ray lemez Toshiba DVD-RAM
Kapacitás23,3, 25, 28 GB30 GB4,7 GB
Lemez(átmérő/vastagság)12 cm/1,2 mm12 cm/1,2 mm12 cm/1,2 mm
Fedőréteg vastagsága0,1 mm0,1 mm0,6 mm
Adatsebesség36 Mbps35 Mbps22 Mbps
Fájlformátum?UDFUDF
Technológiafázisváltófázisváltófázisváltó
Lézerdióda405 nm405 nm650 nm
Kódolási módszer?PRMLCsík
Moduláció?RLL(1,9)RLL(2,10)

Toshiba ellenes kartel?Február 19-én látott napvilágot a bejelentés a "nagy kapacitású optikai video rögzítési formátumról, amelynek Blu-ray disc a neve". Három kapacitást terveztek: 23,3, 25 és 27 GB, 4,4 MB másodpercenkénti átviteli sebességgel. A kilenc támogató cég (a 9C csoport) a Hitachi, az LG Electronics, a Matsushita Electric Industrial, a Pioneer, a Philips, a Samsung, a Sharp, a Sony és a Thomson Multimedia. Gyakorlatilag a DVD társulat krémje. Ha ezt a listát összehasonlítjuk a DVD Forum 1995-ös alapítótagjaival, csak a Time Warner (nem érintett a technológiában), a JVC (a Matsushita csoport tagja), a Mitsubishi (csak a médiában érintett) és a Toshiba, a DVD Forum elnöke hiányzik. Felmerül a kérdés, hogy tudja majd a Toshiba elérni azt, hogy ne kelljen belépnie ebbe az új kartelbe, hiszen ezáltal neki kéne fizetnie, ahelyett, hogy neki fizetnének. Az egyedüli megoldásként a nagyobb OEM-ek meggyőzése kínálkozik, azonban ez koránt sem olyan egyszerű feladat. A toshiba mellesleg azt mondja, hogy várja a Blue-rayt, amellett természetesen a saját kezdeményezését is a DVD Forum elé terjeszti. Győzzön a jobb.
Számos megválaszolatlan kérdés felmerül, mindenesetre az már most látszik, hogy a Blu-ray lemez bejelentése korai volt. A bevezetés időpontjával kapcsolatban semmilyen információ nincs megadva, illetve az sem egyértelmű, hogy miért kellett rögtön három féle kapacitást definiálni.


A végső döntés a DVD Forumé.