Gates: A GPL meg fogja enni a gazdaságodat, de a BSD cool

 ( trey | 2002. április 23., kedd - 22:12 )

Bill Gates ejtett néhány keresetlen szót a GPL licence-ről, a BSD stílusú licence-ről, az open source-ről, és a Linuxról. A múlt héten Seattle-ben a Kormányzati Vezetők Konferenciáján beszélt ezekről a dolgokról a Microsoft vezetője. A téma az open source szerepe a kormányzati szférában volt.

"Alapvetően, ha a te országod a standardizálni fogja a Linuxot, nem fogsz több IT munkához jutni." - mondta Gates.

"A dolognak különböző aspektusai vannak. Az egyik kérdés: valóban szükséged van arra mint operációs rendszer felhasználónak, hogy megkapd egy OS forráskódját? ... A válasz: nincs szükség. ... ""Azoknak a felhasználóknak - nagy felhasználók, egyetemek, akiknek szükségük van a forráskódra - mi odaadjuk."

Ilyen mondatok hangzottak el Bill Gates szájából a felszólalások során. Tulajdonképpen szidta a GPL-t, viszont érdekes módon volt egy-két jó szava a BSD stílusú licencelésről.

Akit érdekel a dolog a The Register oldalain bővebben is olvashat róla.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez hülye... :)))

The NeverGone

Azt eddig is tudtuk, hogy hülye.

De üzletileg nagyon is profin adja: Rúg egyet a gpl-en, mert ha gpl licensz alatt jelenik meg valami, akkor azt ő nem építheti be a saját vackaiba, és nem rombolhatja szét. A BSD licenszet meg támogatja, mert az pl. megengedi neki, amit meg is tett, hogy BSD licenszű cuccokat lenyúljon. Így történhetett meg, hogy a w2k tcp/ip stackje egy az egyben a BSD-ből van.

Evvel, ha kicsit is sikerül akár az Open Source közösséget a BSD licensz felé mozdítania, az csak neki jó, mert szabadon lenyúlhatja a kódot:)

Nem kötelez. Hogy pontosan mire nem? Arra, hogy a windozt, vagy az ő cuccát használd. (Magyarul használhatsz linuxot is, csak ő ezt nem reklámozza:) )

De nézd csak meg pl. a zlib bugját. Ugyanúgy hibás volt az övék is!

Háth, ahhoz nem tudok érdemben hozzászólni, hogy a BSD ip-stackjében mennyi hibát javítottak ki. Ezt majd megteszi bra :)

Viszont, amit tudok: A BSD-nél inkább valamit nem tesznek be (a -stable ágba), mint hogy hibás legyen. Nem arra gondolsz véletlenül, hogy újabb feature-ket tettek az újabbakba? Kötve hiszem, hogy a BSD IP stackjében hiba lett volna, ui. elismerten ez a világon a legjobb!

Amit az is bizonyít, hogy pl. a Juniper is ezt használja a routereiben! (Kb. olyan szintű cég, mint a Cisco, csak ezt kevesebben ismerik. Bár, ha jól tudom per pillanat az ország legnagyobb teljesítményű routere pont Juniper:) )

egy kivétel van, a microsoft.

Ugyanis ha valaki a saját szabadidejét BSD license -ű kódokra fordítja, azzal más cég(ek)nek hozhat jelentős profitot.

Ha pedig egy vállalkozás BSD kódra költ saját forrásából, akkor azzal valóban öngólt rúg. Az általa kifejleszetett programok a multinacionális monopol konkurencia minden ellentételezés nélkül építheti be a saját termékébe.

Lehet ettől az ő terméke sokkalta jobb, megsem azt fogják megvenni. Erről szólt a 90-es évek IT története - OS/2; beOS, geos, netscape, corel office ... még a Machintosh is elbuktak az Microsoft durva nyomulása miatt -.

Ha cégünk ragaszkodik a hagyományos szerzői jogokhoz legalább tárgyalásra készetetheti a nagyranőtt konkurenciát, és ha szerencséje van még fizet is neki. Bár a microsoft még így is sokszor egyszerűen csak lenyúlja a kódot -pl dblspace ... -. A microsoft birodalom felvirágzása egy bizonytalan eredetű CP/M változattal kezdődött, ebből lett a dos.

A GPL viszont negyszerű megoldás mindazoknak, akik nem akarnak hosszabb rövidebb távon, egy aggresszív cég gépezetének a fogaskerekeivé válni. Ha valaki hobbyból ír programokat a GPL számtalan plusz fejlesztőt hozhat neki, akiket szintén érdekel az adott program. Így 5-8 év helyett akár 1 éven belül is elkészülhet vele.

Egy cégnek pedig jelentős megtakarítást jelent a GPL. Az egyébként költséges bugfix-elés így 'magától' előáll. Nem kell plusz forrásokat fordítani rá. A fejlesztés is jóval alacsonyabb költségekből oldható meg, a projectbe interneten bekapcsolódó többi fejlesztőnek köszönhetően. Az ő idejüket ugyanis nem az ő cégének kell megfizetnie. Ráadásul olyan új ötleteket vihetnek a programba a "külső" fejlesztők, amiknek az értéke sokszor felbecsülhetetlen. /pl Netscape6 gecko engine/.

Az és végül el kell oszlatni egy félreértést. Az GPL programokból is van profit. A GPL programokért is lehet pénzt kérni. Sőt a GPL license még azt sem követeli meg, hogy .deb .rpm vagy install cd iso formájában letölthetővé tegye a GPL programot, az azt kifejlesző cég/személy. Csak a forráskódot kell elérhetővé tenni, akár csak cvs-en is, az már elég. Amennyiben csak belső haszálatra szánja a programot, és nem hozza kereskedelni forgalomba még a forráskódot sem kell közzétennie. A CIA ezért szereti a GPL-t :)

Ha egymásik cég átveszi a programot pl redhat, azzal egyben relámozza is az illető programozót vagy céget. Ugyanakkor a redhat GPL-es fejlesztésű programjait, is át lehet venni. Igy kölcsönös a "programcsere".

A GPL az egyenlők eszköze, még a BSD az alárendelteké.

A GNU/linux már most ellenfele a Windows-nak. A freeBSD magában sosem lesz az, mert a Microsoft annyi kódot ültet át belőle a saját renszerébe, amennyit nem szégyell.

Végül egy fontos probléma. Valóban átvehet a Microsoft illegálisan GPL kódokat, a saját zárt rendszerébe. Ám ez épp úgy ILLEGÁLIS mint a warez Windows terjesztés. Amennyiben az egyetemek valóban megkapják a Ms termékek forráskódját ennek bizonyítása is egyszerű. Egyedül arra lenne szükség, hogy meghatározzuk a GPL kódok értékét. Szerintem hasonló módszerre lenne szükség mint pl a védett madaraknál az Eszmei Érték fogalma. Ha van valakinek jogász barátja/barátnője ezzel érdemes foglalokznia.

prygme at yahoo.com

Hogy ne legyen félreértés közöttünk. A FreeBDS-t és a többi

BDS-t is nagyon jó rendszernek tartom. Nem magaval a rendszerrel van gond, hanem a BSD LICENSE-el.

Épp ezt akarja kihasználni Gates, és még ellentétet is kreálhat

az open source kozösségen belül.

Szerintem a BDS rendszer ugyanolyan jó lehet gpl szerü license-el, sőt talán meg többen fejlesztenék.