Interjú a szabad szoftver helyzetéről, korlátairól és lehetőségeiről

 ( jrewing | 2010. június 1., kedd - 22:18 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

bocs, de a cikk tobb helyen hulyeseget allit. itt hagytam abba:

A jelenlegi magyar jogszabályok olykor illegálisnak tekintik a szabad szoftverek használatát, a jogi akadálymentesítést például el lehetne kezdeni az adószabályoknál, az APEH-nál.

es nem a szofverre gondoltam

---
Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

szerintem teljesen rendben van ez a cikk
kar, hogy a topicindito trollkodik :)
(vagy nem azt olvasta, amit linkelt)

Jaja, nem kéne a FUD-ot terjeszteni. Ez a "szabad szoftver illegális" mém sehogy sem bír kihalni.

pedig van ilyen. nem abban az értelemben illegális, hogy maga a oprendszer/szoftver lenne az, hanem abban hogy nem használhatsz, bizonyos okok miatt mást, mint X operációs rendszert + X szoftvert. - tudjuk melyik az - több - sőt sok - helyen azt kell használni, annak is akinek egyébként lehetne mást. minden más illegális, nem csak a szabad v. nyílt forráskódú, pl. macet sem lehet/szabad.

Ne beszelj mar marhasagot, nem illegalis, maximum nem certifikalt/tesztelt/supportalt.

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

teszemazt (belső) rendelettel tiltott, akkor milyen?

akkor belso rendelet tiltja
'picit' mast jelent mint, hogy torvenyileg tilos :D
es sok helyen meg mindig el ez a FUD, meg ha nem
szepen szitazott telepitocd-t latnak, azonnal
bepanikolnak (rosszabb esetben kikerik maguknak)
hogy de jon a bsa.

nem csak vállalatoknál használnak számítógépet.
vállalatok nem adnak ki rendeletet, belsőt sem. ott ezt máshogy hívják.

kapcs ford pls
otthon tiltja meg maganak a FLOSS szoftverek hasznalatat a user?

pl. azt mondja, hogy csak egy bizonyos szoftverrel készült dokumentumot adhatsz le.
persze lehet tudatlanság, hogy nem azt mondja hogy mondjuk .doc formátuma legyen... de nem is számít, hogy tudatlanság vagy nem.
vagyis !elvileg OpenOffice-szal készült Word dokumentumot nem nyújthatsz be.

Hát itt halkan meg kell jegyeznem, hogy vannak esetek, amikor vannak makró és/vagy VB kódok egy kitöltendő dokumentumban. Ismerve az OpenOffice.org-ot nem nagyon látom, hogy ezeket hogy tölthetnéd ki megfelelő módon vele.

Nagyon más, amikor a CV-det nem fogadják el a OpenOffice.org-gal készített .doc-ban, és más, amikor automatizált folyamatokat lőnél keresztbe a "szabadsággal". Ha meg lecserélnék a jól működő teljes rendszert csak mert Windows, lenne aki nyafogna érte, még az is lehet, hogy jogosan.

Az új rendszereknél lehet szerintem kérdés, hogy mi legyen, de például az ODF-re se mondhatod, hogy független, mert az MS másképp implementálta le a szabványt, és nem vagyok meggyőzve róla, hogy nem szabványosan (tehát a független fájlformátum még mindig kérdés...).
--
http://www.naszta.hu

hol/kinek/miert?

Ezen cikk alapján azt, hogy hülyeség átállni, csak a funkcionális analfabéták állítják.
Ez a cikk arról beszél, hogy az átlagember (user, döntéshozó, stb) tudatlan ahhoz, hogy szabad szoftvert használjon és ebben sok igazság van.

Kicsit tájékozatlan a riportalany a magyar helyzettel kapcsolatban, de ennyi belefér.

+1

topicindító kissé elhamarkodta véleményét. Szöveget érdemes értelmezni is, nem csak olvasni. Ilyenkor azért elgondolkodom, hogy minek jár ide valaki, aki azt állítja, hogy nem érdemes átállni szabad szoftverre....

Ez a csaj kb. semmiről sem beszélt. Vagy ha mégis, az nem szimpatikus:

De most tényleg: mennyire demokratikus egy olyan szoftver, amit állami nyomásra akar elterjeszteni? És az Open Source-szal nem csak az a nagy baj, hogy nem értenek szót a felhasználók a fejlesztőkkel. A baj többrétű és project-enként változó:

- van olyan projekt ahol az a baj, hogy nincs egyértelmű irányvonal még az API-ra sem. Ki fejlesztene vagy építene rá üzleti vállalkozást? Ki akar állandóan a kód után futni?
- van olyan, ahol fontosabb, hogy a legapróbb bisz-basz és szép legyen, csak a technológia 20 éves alatta,
- dokumentáció: hány olyan könyvtár van, amit a kódból ismersz meg, mert még az alap függvények is vicc szintjén vannak dokumentálva.
- az OpenOffice.org meg pont az a projekt, ahol kéne 20 percet foglalkozni a felhasználó munkamenetével és megkérdezni Gizikét, hogy mit szeretne. De ez eddig nem nagyon történt meg...

Én szeretek Linux alatt dolgozni, de a növekedés akadálya az irányvonalak teljes káosza, illetve hiánya. Amíg nem rak valaki rendet, addig csak a nagyok (google, intel stb.) Lego-s doboza marad. Sajnos.
--
http://www.naszta.hu

Magánemberként és linuxfanboyként épp ezek teszik szexivé a syst. Ha üzlettel kéne foglalkoznom, én is vakarnám rendesen a fejem a FOSS káosza miatt.

(és remélem, sosem jön el a linux éve, mert minél anti-userebb a linux, annál jobban lehet vele menőzni, és ezt szeretem :D)

----------------
(Működésképtelen) processzorokat gyűjtök. Ha van, msg me!

Nem látom a szabad szoftveres, nyílt forráskóddal foglalkozók közösségét annyira szervezettnek, hogy egy alapos, átgondolt oktatási, szakképzési programot össze tudjanak rakni.

Mert nincs is rá szükség. A szabad szoftver és a nyílt forráskód nem egy alternatív valóság, hanem ideológia, licencválasztás, illetve fejlesztési módszer. A szabad szoftverek kezelése nem szabad szoftveres ismereteket kíván meg, hanem szoftverkezelési ismereteket.

Mindazonáltal, hogy mást ne említsek, az FSF.hu Alapítvány az elmúlt év során a következő anyagok elkészítését tette lehetővé saját forrásra (főként az 1%-ra) támaszkodva: Ubuntu 10.04 tananyag (ami nagy részben általános Linux desktop kezelés), OpenOffice.org Calc tankönyv (érettségi, ECDL tematika), amiből készül a 2. javított kiadás, és Kiadványszerkesztés az OpenOffice.org-gal (ez még nincs teljesen kész). Készül az OpenOffice.org 3.2 tananyag is (szintén e-learning, mint az Ubuntu 10.04 tananyag). Mindez a kormányzati szabadszoftver-támogató projektekhez képest fillérekből valósul(t) meg, és itt még egyszer hangsúlyoznám a megvalósult szót.

Az új kormány egyik fontos feladata lehet, hogy akár nyomással is kikényszerítse [pl. a civil szervezetek között] az összefogást

Ezen konkrétan behaltam olvasás közben. És ezt így hogy?!

"És ezt így hogy?!"

már szervezik :)

"A szabad szoftver és a nyílt forráskód nem egy alternatív valóság, hanem ideológia..."

Igen, csak ezzel az a baj, hogy egy ideológiát nem lehet számítógépre telepíteni. Egy átlagos felhasználó számára a Linux meg atöbbi igenis alternatív valóság. Nem teljesen úgy működik, nem ott vannak benne a gombok, stb.

"hogy akár nyomással is kikényszerítse [pl. a civil szervezetek között] az összefogást"
"Ezen konkrétan behaltam olvasás közben. És ezt így hogy?!"

Lássuk be, amit a nyílt forrással kapcsolatos szervezetek (Pl.: LME) az elmúlt egy évtizedben műveltek, azok alapján nem kizárt, hogy tényleg jót tenne nekik egy kis seggbebillentés. Ami pedig a nyomságyakorlás módját illeti, az lehet például egy olyan pályázati rendszer, amelyben csak konzorciumok indulhatnak erős központi vezetéssel és ellenőrzéssel.

---
Science for fun...

Nem ott vannak a gombok, oda ne rohanjak. A kellően idős felhasználó végigcsinálta a DOS, Windows 3.1, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 sort az elmúlt 20 évben, azokban sem ugyanott voltak a gombok. Az „átlagos felhasználó”, amivel példálózni szoktatok, nemcsak a Linuxot (OpenOffice-t, akármit) nem tudja jól kezelni, hanem semmit sem, tehát ő nem lehet ezen szoftverek bevezetésének akadálya. Mennyivel nehezebb MS Office 2003-ról 2007-re átállni, mint ugyanerről OpenOffice.org 3.2-re?

A civil szervezeteket békén kell hagyni. Csinálják, amit jónak látnak. Az LME szervezzen sörözést, Linux Mikulást, nyári tábort stb. Erre való egy egyesület, nem pedig tanulmányírásra. Ha valaki lát a szabad szoftverben fantáziát, alapítson rá egy céget, szerezzen állami megrendelést, és fizesse meg a hozzáértő embereket.

Lehet olyan a pályázati rendszer, hogy csak konzorciumok indulhatnak erős központi vezetéssel és ellenőrzéssel, de mi motiválná a civileket, hogy egy ilyen konzorciumba belépjenek? A pénz? De hiszen nem azért csinálják (azért céget vagy vállalkozást csinálnak az emberek). Kár akkor keresztülfolyatni a pénzt a civil szervezeten, mehetne direktbe is kisebb overheaddel. Ha viszont az volna a szándék, hogy az önkéntesek ingyen értéket állítsanak elő, akkor ahhoz szerethető célokat kell kitűzni. Ez sikerült a Mozillának, egyes disztribúcióknak, kisebb mértékben az OpenOffice.org-nak, de nem tudom, hogyan sikerülhet egy kormányzatnak.

"Nem ott vannak a gombok, oda ne rohanjak."

Furcsa, de a jelek szerint te nem láttál még igazi átlagos felhasználót. Neki az ilyesmi tényleg számít. Sőt, ha jobban belegondolsz, nekünk profiknak is számít, csak mi érezzük azt a biztonságot, hogy nem tudjuk ugyan, hova a bánatba lett az a gomb, de biztosak vagyunk benne, hogy megtaláljuk. Az átlagos felhasználó viszont simán pánikba esik egy ilyentől.

"A civil szervezeteket békén kell hagyni."

OK, csak akkor tudomásul kell venni mindkét oldalról, hogy nem ők lesznek azok, akiktől a Linux meghonosodik a közszférában meg az oktatásban. Én természetesen el tudok képzelni más megoldást is, sőt, azt kell mondjam, hogy az oktatással kapcsolatban akár teljesen konkrét elképzeléseim is lennének. Az viszont őszintén szólva egy kicsit zavar, hogy egy "Linux" nevű társadalmi szervezet az adófizetők 1 százalékaiból sörözget vagy 10 éve, de ezt tudjuk be az egyéni érzékenységemnek.

"A pénz? De hiszen nem azért csinálják..."

Ennek ellenére ha jól tudom szoktak pályázgatni pénzekre. Szóval akkor ez most hogy is van?

"...de nem tudom, hogyan sikerülhet egy kormányzatnak"

Én úgy tudom, hogy egy csomó ország kormánya foglalkozott már a nyílt forrás meghonosításával, sőt, mintha mindenféle sikerekről is harangoztak volna.

---
Science for fun...

"Nem látom a "... szemészeten gyógyítják az ilyet.

Úgyis kell már egy új szemüveg. Indulok...

---
Science for fun...

!ban jrewing

Nem ez az első eset hogy direktben provokatív a témafelvetése. Fentebb linkeltek is párat.

Nincs ezzel gond hogy ez a véleménye/beállítottsága, csak ne itt.
--
http://csuhai.hu
http://sys-admin.hu