OpenOffice Calc "P2P" szöveg helyettesítése

 ( answ | 2010. május 30., vasárnap - 20:46 )

Az OpenOffice Calc egy cellájába írt "P2P" szöveget a jelenlegi hónap másodikai dátumára javítja. Persze átjavítottam 'P2P-re és utána nem nyúlt hozzá, de nem találom ennek a funkciónak a leírását. Valaki tudja hol olvashatok erről?

Köszönettel
Answ

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Automatic Date Conversion névre hallgat. Az aposztróf használatával lehet kikapcsolni. (http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Documentation/OOo3_User_Guides/Calc_Guide/Entering_data_using_the_keyboard)

-----
Innen most töltsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba: ...

Calc automatically converts certain entries to dates.

Ennyit írnak ott csupán. Nem derül ki, hogy csak a p ilyen különleges, vagy van még más is. A p1, p2 stb. is működik, nemcsak a p1p, p2p stb.

Köszönöm szépen, ezt a hivatkozást én is megtaláltam.
Csak ez "túlzottan" bőbeszédű: Calc recognizes a variety of date formats.
Lassan az egész program leírása két szó lesz: "Just works."

Valamilyen aljas indokból kifolyólag, úgy gondolja, hogy a "p" a péntek rövidítése. Lásd még: hN, kN, szeN, csN, szoN, vN. Valamilyen, még aljasabb indokból kifolyólag, úgy gondolja, hogy az aktuális év, aktuális hónap N. napjára kell cserélni a betű(k)szám kombinációt. Ha nem érvényes az így kapott dátum, akkor nincs konverzió.

Lehet még kísérletezni az 1., 1.1, 1.1.1-el, és az ezekhez hasonlóakkal is.

-----
Innen most töltsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba: ...

Köszi szépen az információt!

De ennek a hN, kN, szeN, .. behelyettesítésnek egyébként mi értelme van? Ez nem valami bug? Mármint ekkor a hét napját nem is veszi figyelembe, csak a mögé írt számot. Akkor pedig minek?

Csak tippelni tudok: Mivel "megfelelő" betű(k) és szám is van a cellában, ezért úgy "gondolja" a program, hogy ez csak dátum lehet. Itt az amerikai dátum formátumra kell szerintem gondolni, ahol a nap van legelől: Sunday, May 30, 2010. A magyarítás miatt tudja, hogy a sunday az vasárnap, de az automatikus dátumkonverziónál nem veszi figyelembe a magyar írási formátumot. Azonban figyelmen kívül hagyja, ha az így keletkezett dátum nem az adott napra esik.

-----
Innen most töltsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba: ...