fizessen a google a halozat hasznalataert!

 ( prygme | 2010. április 13., kedd - 0:37 )

fizessen a google a halozat hasznalataert!

a hülyeség szabaddá tesz! ez is lehetne a 3 telefonszolgáltató jelmondata. A France Télécom pedig foglalkozhatna azzal "csodálatos" corporate culturejával aminek köszönhetően egymás után lesznek öngyilkosok az alkalmazottaik. komolyan megérdemelnék, hogy a Google kitiltsa mind a 3 telecom dinoszaurusz címtartományát a youtuberól, vagy "minimálvonalra" rakja őket, ha már annyira aggódnak a nagy videoforgalom miatt. egyhamar megroppanna a
France Télécom kvázimonopóliuma.
nem ártana átgondolniuk a harcias nyilatkozatok előtt a következőket,
#1 a youtube jelenleg veszteséges, a Google más bevételeiből finanszírozza a működését.
#2 a HD youtubeozás komoly érv a prémium internet csomagok mellett.
#3 tartalom nélkül nem sokat ér a hálózati infrastruktúra.

a francia "digitális Bokros" nagyon elemében van mostanában. ha kitombolva magát a teljes netmegszorító csomagját véghez tudná vinni, megszüntetné a p2p fájlcserét plusz a Google videómegosztóját is elüldözné, végül minden franciának elég lenne egy 2Mbites minimál netcsomag. böngészésre emailezésre az is elég:) természetesen minimál áron:D

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"#1 a youtube jelenleg veszteséges, a Google más bevételeiből finanszírozza a működését"

Igen mondja ezt a Google, nekik ez igy sokkal jobb a licence problemak miatt.
Mindenki azzal buzergalja a Google-t, hogy fizessen a videok utan, amiket a userek feltoltenek.(teszem hozza hogy szerintem igazuk van)
Ha veszteseges papiron, akkor sokkal egyszerubb nekik mert van mire hivatkozni es a Google pontosan ezt teszi minden alkalommal.

Nekem a Google eddig csak adott. Szabadon megoszthatom a videoimat a világgal. Ez a youtube előtt csak álom volt, és a média-cézárok monopóliuma volt. Normális e-mail szolgáltatás, a Gmail olyan a Freemail után, mint átülni egy Bentley luxuskocsiba egy ezerhatos lada után. A Google kereső is csak nagyon hiányozna, ha nem lenne.
Ez mind ingyen van számomra.

A magyar telefontársaságról csak rossza emlékeim vannak. Mindenki csak szidja őket, okkal. Az Adsl drága, lassú, ügyfélszolgálat inkompetens. De fizetni azért kell érte, nem is keveset.
A Spanyol, Francia telefontársaság sem lehet jobb, a Németet a Magyar Telekom fő tulajdonosaként pedig sajnos ismerjük.

+1 A távközlési cégek monopolhelyzetükből kifolyólag brutális módon megszedték magukat az egész földön, nem is olyan régen vezetékes telefonról 110 Ft/perc-ért hívhattam mobilt, pl. Sok helyen még most is annyi a havi előfizetési díj (amiért csak van a vonal), amiből máshol egy órát beszélsz.
Az Internet ilyen technológia, és szerintem attól is fejlődik ilyen gyorsan, mert a világ megoldást akart találni a telkó cégek által kikényszerített méregdrága egy helyben toporgásra. Vége a monopolhelyzet diktálta jó világnak, részemről amelyik telkó cég nem veszi tudomásul a változást, az akár pusztulhat is.

_______________________
echo crash > /dev/kmem

"brutális módon megszedték magukat az egész földön, nem is olyan régen vezetékes telefonról 110 Ft/perc-ért hívhattam mobilt"

Mingyá elsírom magam. Amikor megjelentek a telekommunikációs társaságok idehaza, akkor a semmiből építettek hálózatot. Mert a T-com (Matáv) előtt gyakorlatilag rézkábelek "százszor-négyes", meg koaxok adták a gerinchálózatot; és circa 18 évig várt az előfizető a telefonvonalára. Monopolhelyzet már régen nincs, bárki aki koncessziót szerez elindulhat a piacon. Ja hogy ez sokaknak nem éri meg, és a 4. mobilszolgáltató sem jelent meg a piacon az már más kérdés.

Én személy szerint jó ötletnek tartom azt, hogy a tartalomszolgáltatók fizessenek a hálózaton generált forgalomért és akár végfelhasználók fizessenek kevesebbet, vagy kapják ingyen a netet.

"Én személy szerint jó ötletnek tartom azt, hogy a tartalomszolgáltatók fizessenek a hálózaton generált forgalomért és akár végfelhasználók fizessenek kevesebbet, vagy kapják ingyen a netet."

én pedig rossz ötletnek tartom, az ISP, ebben az esetben a telefonos cégek nem ingyen adják a netet a felhasználóiknak, milyen jogon akarnak megfejni egy 3. céget?

--
by Mikul@s

+1

azért a 4. mobilszolgáltatós dolog meg lett fúrva rendesen...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

pont a jelenlegi 3 mobilszolgáltató hathatós lobbizása miatt lett lefújva a 4. mobilszolgáltató tender.
jó sok "nokiás dobozt" küldhettek a minisztériumba:)

ezt mondom én is :) még a végén verseny lett volna :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Nyald csak az MTelekom seggét! Fényesre! Csak vigyázz, nemhogy túl barna legyen az orrod! :-)
Hátha olvassák a főnökeid a HUP.hu-t és előléptetnek. :-)

Te valószínűleg nem tudod, hogy mi volt a hazai telekommunikációban a németek bejövetele előtt: Rotary, Crossbar és kézikezelésű CB központok, CB667-es telefonok, 2,8db telefonállomás 100 lakosra, ólomköppenyes papirszigetelésű rézkábelek... Nagyon sokat költöttek hálózatépítésre mire neked kilógott a DSL a falból.

A rádiók és televezíók sugárzási díjjat fizetnek az Antenna Hungáriának amit simán kigazdálkodnak a reklámbevételeikből, és az Antenna Hungária nem szed előfizetési díjat a tévénézőktől.

Már régen nem dolgozom a Matávnál...

Mar nem szednek tv dijat? En ugy tudom, hogy van.

Én semmit sem fizetek azért a 4 afóért amit itthon tudok nézni, sima mezei antennával. Csak a kábeltv-ért fizetsz.
_______________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05
Macbook & MAC OS X

regebben volt ilyen, hogy megkerdeztek hany teved van, es kellett erte fizetni.
de szerintem ez mar nincs.

Tyrael

van, csak nem te fizeted közvetlenül, hanem állambácsi.

Nézd meg a 0901-es bevallást. Kéne fizetni, de senki nem teszi...

Piacot és monopóliumot vásároltak, méghozzá bagóért!
A németek bejövtele előtt, az 1991 körül lehetett. Akkor, na jó még meg sem születtem :-) az apám valamilyen 8-bites Commodore gépet használt. Az sem volt egy csúcstechnika a mai gépekhez képest. Nem kellett hozzá monopólium, hogy eljussunk a mai gépekig, és egymással versenyben tolták a PC gyártók és az Apple a portékáikat a képünkbe egyre olcsóbban. A Microsoft majdnem monopolhelyzetbe került, de nem állami tender miatt. És 1991 óta bárki használhatott Linuxot is ha akart. Vagy ott volt a Mac PC helyett.
De a rohadék Matáv helyett nem lehetett semmit sem választani. Az valódi monopólium volt. Divat szidni a Microsoftot, de ők is teljesen korrektek a lokálisan szemétkedő Matáv-hoz képest.
Minden forintot, amit hálózatépítésre költöttek, többszörösen hajtották be az előfizetőkön és talicskával tolják ki azóta is a profitot az országból.

"... az 1991 körül lehetett. Akkor, na jó még meg sem születtem :-)"

Ezt már az első postodból láttam. Mostantól Bácsinak szólíts, tegeződni csak mérnök körökben szokás.

akkor mostantol te se tegezz, kerlek.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"talicskával tolják ki azóta is a profitot az országból"

magyar telekom == nyílt részvénytársaság. nem tolnak ők semmit sehova.

a politikusok offshore cégei, meg a haverok plázaépítő offshore cégei, azok igen.

csa, csak a privatizacio elott kerult bele nemi allami penz, amit aztan toredekaron ertekesitettek.

Tyrael

nyílt részvénytársaság != nem tolnak ők semmit sehova
A tulajdonosi szerkezet: http://www.telekom.hu/befektetoknek/magyar_telekom_reszveny/tulajdonosi_szerkezet
A GmbH nem a GamBoy Hungary rövidítése! Ez a földrajzi megosztás fülön is látszik.

-----
Innen most töltsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba: ...

> A rádiók és televezíók sugárzási díjjat fizetnek az Antenna
> Hungáriának amit simán kigazdálkodnak a reklámbevételeikből, és
> az Antenna Hungária nem szed előfizetési díjat a tévénézőktől.

A retek-klub, és telaviv2 stílusa az amiből nem kérek, köszi. Gyűzikesó, valóságsó, mónikasó, hetitetvek, estébé... Szemét és trágyalé reklámtengerben. Ezeket a kereskedelmi TV-ket nyugodtan lehetne ShitTube-nak is hívni. Nem fogom a pofámra irányítani a csövet, hogy telibe kapjam a szart, ezért nem nézem őket.
Nem engedjük, hogy az internetből is ilyen szeméthalmot csináljanak!

Nesze neked polkorrektség :D
Amúgy +1


Bye Bye Nyuszifül

Az a baj, hogy az a jó üzlet, ha minél nagyobb szeméthalom a Net, mert annál több gyökér hülye használja, aki előfizet, etc.
Amióta a tudatlan, mezei, egységsugarú lúzerek is hozzányúlhatnak a gépekhez és betehetik a lábukat a Világhálóra, az azóta "szemétdombosodik"...
Amíg valóban hozzáértők, hasznos és értékes információk megosztására használták, addig nem volt szemétdomb, csak hát akkor nagyon drága volt és nem volt jó üzlet.
---
Mézi 4Ever!

"Amióta a tudatlan, mezei, egységsugarú lúzerek is hozzányúlhatnak a gépekhez és betehetik a lábukat a Világhálóra, az azóta "szemétdombosodik"..."
szerintem ez a fajta gondolkodasmod (sznobizmus?) is nagyon artalmas, es sajnos elegge elterjedt a rendszergazdak kozott.
megfigyelheto meg az idossebb korosztalyban is, a "bezzeg a mi idonkben" jellegu mondatok suru ismetelgetese kozben.
nem hiszem, hogy 10 eve szazalekosan tobb volt a troll, mint iden, de valoban, valoszinuleg mivel akkor meg nem volt mainstream, ezert aki hozzafert, az valoszinuleg amugy is szakember volt.
de ez olyan dolog, mintha a forma1-es versenyzok szidnak a suzukit, mert hogy mar miattunk mindenki autohoz jut.
valojaban persze pont forditva van, ha nem jutott volna el a tomegekhez az internet, akkor valoszinuleg meg mindig bbs-eken olvasgatnank/olvasgatnatok modemmel analog telefonvonalon keresztul a hireket.

es ez a fajta hozzaallas (fikazas) csak ront a helyzeten, az uj felhasznalok elkonyvelik, hogy a regiek bunko parasztok, es nem is kezdik keresni a sajat hozzaallasukban a hibat.

szoval a szolgaltatoknak valoban az a celja, hogy minnel "nagyobb" legyen a net, es minnel tobb ember hasznalja, de a "szemethalom", es a "gyoker hulye" resze mar nem a szolgaltatokon, hanem a regi es uj felhasznalokon, a netikett terjesztesen, es betartatasan mulik.

Tyrael

"Nagyon sokat költöttek hálózatépítésre mire neked kilógott a DSL a falból."

Hát, nemtom, nekünk vidéken 90-esekben lett telefonunk, ha jól tudom 30k-t kellet fizetni a matávnak a vonal bekötéséért + utána rendesen havidíj.
Ma 30k nem sok, akkor ez simán havi fizetés nagyságrend volt, ha nem több.

Szóval meg lehetne nézni, hogy ki költött.

Másrészt: tudomásom szerint ezek a cégek válságtól, kormánytól, mindentől függetlenül nyereségesek voltak, mindig. A matávnak tavaly volt 77 milliárd nettó profitja.

Vagyis nem költöttek, hanem befektettek. Pénzt tettek be egy cégbe azért, hogy később kivegyenek abból a cégből sokkal több pénzt, mint amit betettek.

Én személy szerint jó ötletnek tartom azt, hogy a tartalomszolgáltatók fizessenek a hálózaton generált forgalomért és akár végfelhasználók fizessenek kevesebbet, vagy kapják ingyen a netet.

az ötlet nem volna rossz, azaz pl. a spammer meg a hirdető fizesse meg az elhasznált sávszélességet; egy gond van ezzel: nem lehet megvalósítani.
az, hogy csak a legnagyobbak (gugli) fizessenek, az éppen nem jó. én azt szeretném, hogy a spammerek is fizessenek, sőt, a sok szar hirdetést az arcomba nyomni próbálók fizessenek a legtöbbet.

Nem értem a dologt.
Az itthoni internet-előfizetáésemmel mi mást fizetek, mint a hálózat használatát?
Ha berakok egy szervert valahová, az elhelyezésen kívül/az árában fizetem a hálózati kapcsolat díját is.
Szóval miért állítja azt bárki is, hogy ingyen van használva a hálózat?

+1
röhej az egész.

+1
teljesen igazad van.

+1
Ez is csak egy újabb harácsolós kampány MÁV-os mintára. :-)
Szerezzünk pénzt munka nélkül!
Abban okosabbak, hogy a célpontjuknak a google-nek valóban van pénze. :-D

Én úgy gondolom, hogy a jutyubra vonatkozna a regula, és a tartalom szolgáltatókra.

Vedd ki az internetből a youtube-ot és a tartalom szolgáltatókat. Mi marad?
E-mail?
Azért egy átlag internetező kábé havi fél eurót adna maximum.

Milyen jogon regulázná meg a 3 Telekom a fizető felhasználóit? Mert ők húznák a rövidebbet a regulázott tartalom miatt! Ha így gondolkoznak általában a telekom cégek vezetői is, ahogy te érvelsz itt, akkor most csak megerősítettél abban, hogy el kell tűnniük. Megújulásra képtelenek, csak hátráltatják a fejlődést.
Fel kell darabolni őket, ahogy az Egyesült Államokban tették az AT&T-vel!

Te még ehez nem érthetsz. Az internet nem csak úgy magától jön, és alanyi jogon jár mindenkinek. Azzal hogy Te (de inkább szüleid) megfizeted az aprópénzt és fröcsögő szájjal követeled a korlátlan internetet, attól még nem csak úgy alanyi jogon jön a falból a Tbps! És amikor beviszed a dataplexbe a szerveredet, nem fizetsz semmit a gerinchálózati szolgáltatónak, azért hogy használod a hálózatát.

Épült állami pénzből (adófizető pénzből) autópálya is és mégis fizetni kell érte. Valóságban azonban nem csak te fizettél érte, hanem a befektetők, a hitelezők is.

Ehhez még lehet, hogy nem értek, de ahhoz már igen, hogy az ehhez szót két H-val írják. :-)
Emiatt a lenéző fikázó mentalitás miatt utálta meg lakosság nagy része az MTelekomot. Ezt tíz névváltással sem mossa le magáról ez a rossz hírű társaság.

Finnországban alanyi jogon jár a net júliustól. Hoppá! :-)

Most is FIZET MINDENKI az internet használatáért. Fizet az előfizető, fizet a Google. Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy ha egy új-zélandi webtartalmat olvasok, akkor én is és a szolgáltató is bérelt vonal mértékű pénzt fogunk fizetni a tisztelt Telekomoknak, az összes közbenső vonalra Új-Zélandig???

Az MTelekom mennyit fizet a linuxos szerverei után Linus Torvaldsnak és a többi fejlesztőnek? Használják iwiw-en, freemail-en, origon-n. Nekik ingyen van más munkája? Az Intel-nek, Cisco-nak, EMC-nek fizet külön az MTelekom a fejlesztésekét? Neeeem?
Csak úgy használja ezeket a sok pénzen fejlesztett modern technológiákat és csak a termékekért fizet??? MIT KÉPZELNEK!!

namost hiddel hogy a cisco, emc, egyebek nem maradnak penz nelkul. Tudom milyen dragak a dolgaik. Linus es tarsai meg busas penzeket kapnak a fejlesztesert...gondolom nincs olyan komoly linux kernel fejleszto, aki segelyert konyorogne a hivatalban. Az hogy a T mennyit es hogyan fizet, az az ö managereire van bizva.

http://www.telegraph.co.uk/technology/broadband/6337698/Finland-makes-fast-broadband-a-legal-right.html

Joga van az internetelereshez 1 megabittel a finneknek. De sehol sincs irva, hogy ingyen (fixme ha megis)
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

imho az egész irónia volt. válasz a autópályás bullshit szövegre.

nekem ugy tunik hogy a srac komolyan gondolta...:)
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

Tévedsz, az volt. Nálunk már szerepelt a tanagyagban az értő olvasás. :-)

hatjo,akkor tevedtem. ember vagyok en is ;)
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

Szuper a csaj!

Nagyon el vagy csúszva a világtól... A finn is fizetni fog érte, de kötelezően kell neki adni, nem lehet azt mondani sajnos nincs, majd jövőre.
Ha már mást nem értesz meg ebből annyit érts meg a távközlési szolgáltatónak van lehetősége kizárni a hálózatából a jutyubot és ennyi, ezen az alapon szól bele és kész.

Jakubovics írta: "attól még nem csak úgy alanyi jogon jön a falból"

A linkelt cikkben olvasható: "jövő év júliusától minden egyes Finnországban élő személynek törvény adta joga van az 1Mbit/sec sebességű internetkapcsolatra" ... "A minisztérium már azt is eldöntötte - szól a hír -, hogy 2015-re az 1Mbit/sec-ből 100Mbit/sec lesz."

Neked is problémát jelent az értő olvasás! :-)) <<(ez egy "szmájli")

Minden MTelekomos-nak akkora arca van, hogy reggelente kaszával borotválkozik??? :-)

Ha ez neked az irónia, akkor nem tudom, valami baj lehet velem... én nem vettem ironikusnak, vagy túl sok hülyeséget olvasok itt..

mondja ezt willy az 1ügyű:D

"A finn is fizetni fog érte, de kötelezően kell neki adni"

Tovább gondolva ezt, lehet hogy a finn akkor is fizetni fog ha nem kell neki az internet, mert kötelezően ott lesz neki ha kell, ha nem... :D Úgy mint a hazai Csatornázási Művek esetében: akinek nincs be kötve csatornája az is fizeti a csatorna árát a vízszámlájában.

ha nincs csatornád környezetterhelési díjat fizetsz.

_________________________
Hogyan?

Lehet, én látom nagyon rosszul, de a szolgáltatónak én fizetek az előfizetésért. Ha korlátlan csomagért, akkor ő azt szerződésben vállalta, hogy korlátlanul használhatom. Ja, hogy ők azt úgy gondolták, hogy úgysem, és nem tetszik, ha mégis? Ez már magán probléma. Ne vállaljanak olyasmit, amit nem tudnak vagy nem akarnak teljesíteni.

A gerinchálózati szolgáltatónak fizetnek a kisebb szolgáltatók, abból a pénzből, amit én fizetek nekik, a tartalomszolgáltatók pedig fizetnek a szervertermeket üzemeltető cégeknek, vagy ha dedikált kapcsolatuk van, akkor az azt biztosító szolgáltatónak, aki szintén fizet tovább. Nézd csak meg, egy 10Gbps sebességű kapcsolat a BIX-re nem aprópénz ám...

Tehát mindenki fizet, aki használja a hálózatot, miért kellene a tartalomszolgáltatóknak mégegyszer fizetnie? Arról nem is beszélve, hogy tartalom nélkül feltolhatják maguknak a netkapcsolataikat, a mai árak mellett senkinek sem fognak kelleni.

ez az egész szarrágás nevetséges. a france telecom és a többi barom nem érdemli meg azt a fejlett technológiát ami az ölükbe hullott a USA jóvoltából.
talán jobb lett volna ha maradnak az online szolgáltatók és ma is a Compuserve, Prodigy, AOL és persze MSN uralnák a digitális infóhálózatok világát. linux meg FidoNeten tengődne, mi?:)
ezek az überlamer európai telefontársaságok még ahhoz is bénák voltak, hogy összehozzanak egy épkézláb saját online szolgáltatást. most kuncsoroghatnának az amerikai online szolgáltatóknak egy kedvezményes MSN vagy Compuserve szolgáltatásért.
szánalmas

én a magyar telekom helyében, titokban komolyan lobbiznék a fájlcserélő kalózok mellett. nehogy hasonló törvényt hozzanak, mint a franciáknál. ma még az internetes videózás többnyire belföldi forgalmat jelent. az e köré épülő sms warezért jó pénz üti a telefontársaságok markát is.
ha ez megszűnne, akkor a népek nem a dvd boltokba tódulnának, hanem, az videomegosztókon kárpótolnák magukat az elvett szórakozásuk miatt. majd befigyelnének az orosz online videoboltok a panamai szervereikkel, és olcsó áraikkal. akkor lenne csak itt hatalmas nemzetközi adatforgalom:D

Azt azért érzed ugye, hogy nem néhány lokális lakótelepi szolgáltató hőbörög.

Rohadtul mindegy, hogy egy kis lakótelepi szolgáltató, vagy az ország legnagyobb ISP-je, ha reklámoz valamit, mert jól hangzik (korlátlan hozzáférés), akkor készüljön fel rá, hogy aki előfizet a szolgáltatására, úgy is fogja használni.

Gondolj csak bele. Egy futárszolgálat csomagokat kézbesít, az emberek azért veszik igénybe a szolgáltatásaikat, mert vannak kereskedők, akik eladnak termékeket, és ezeknek a termékeknek el kell jutniuk az emberekhez. Ha nem lennének a megvásárolható termékek, a futárszolgálatokra is keveseknek lenne szüksége. Mennyire hülyén venné már ki magát, ha az egyik ilyen futárszolgálat kijelentené, hogy XY cég mától fizessen neki, mert a vásárlók - akik egyébként fizetik a házhozszállítási díjat - tőle rendelnek a legtöbbet. Ugye?

Na várjál mondok egy másik példát: Felhívja a Google üzletkötője a Kis Pista Hoszting cégét, hogy tényleg korlátlan e az adatforgalom amit a webtárhely csomagban igért? Erre Kis Pista igent mond. Jó akkor szeretném itt hosztolni a google.hu oldalamat ezentúl -mondja a topmanager-, és nekem is listaáron kell a tárhely, mert más is annyiért kapja a korlátlan tárhelyét! Kis Pista ha korlátlant vállalt akkor az legyen is az! Ha nem bírja a szerver parkja akkor vegyen még 10.000db-ot, de nekem akkor is listaáron számlázzon! Kis Pista ingyenes linuxot használ, és nem fizet az Intelnek sem csak a végtermékért.
Szerinted ez megoldható!? Ugye hogy nem. Akkor most Kis Pistát négyeljük fel, mert korlátlan adatforgalmat igért?

A futárszolgálat adhat egyedi árat a kereskedőnek ha megnövekedik a forgalma, hiszen több autót kell vásárolnia stb. Ha a kereskedő húzza a száját az áron, akkor keres másik futárt ha van rá lehetősége.

Kis Pista ezen a listaáron a korlátlan forgalmú csomag mellé ad mondjuk 1GB tárhelyet, meg 10Mbps sebességet. Mert azért nem hülye ő, és nyereséget akar. Ha a google annyi ilyen tárhelyet vásárol tőle, amivel el tudja látni a mostani felhasználóbázisát, hát Kis Pista baromi gazdag lesz seperc alatt, még ha be is kell ruháznia egy vadonatúj szerverparkba.
A futárszolgálatnak is minden megbízáson van haszna. Ha valakihez köthetően sok megbízást kap, az neki jó. Valószínűleg bővít is, mert ettől lesz hosszú távon nagyobb nyeresége.
Az ISP-kkel ugyanez a helyzet. Nagyon kevés olyan ember van, aki tizenmegabites kapcsolatért fizetne, ha nem lennének olyan tartalmak (mint például a Youtube HD, a videotelefonálás, a különböző - legális vagy nem - letöltési lehetőségek), amik igénylik a szélessávot.
Persze, ha a kezdetektől korlátoztak volna, nyilván le lehetne nyomni az ügyfelek torkán az 1GB korlátos kapcsolatot is havi 5K+-ért, a valóban korlátlant meg csillagászati összegekért, de ez nem így alakult, utólag már teljesen felesleges kapálózni.

Btw, te miért vagy annyira érdekelt a kérdésben, hogy foggal-körömmel véded az ötletet?

Btw, te miért vagy annyira érdekelt a kérdésben, hogy foggal-körömmel véded az ötletet?

jevgenyij rátapinthatott a lényegre. nyalizás előléptetés reményében:) csak most tagadja:)

sőt, ha valaki nagy, folyamatos megrendelő, akkor annak inkább kedvezményt adnak, nehogy a fejőstehén elpártoljon.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Az ilyen jellegű post-okat mindig csak olvasgatni szoktam, de kezdem magam egyre szarabbul érezni :)

:D :D

miért hagyod, hogy sértegessenek ? :-)

ebben az esetben Kis Pista hosting cége villámgyorsan a tőzsdére megy, ahol a Google üzlet híre miatt azonnal 100Xára mennek fel a részvényei...

az ilyen prognózisok miatt :)

ebben az esetben Kis Pista hosting cége villámgyorsan a tőzsdére megy, ahol a Google üzlet híre miatt azonnal 100Xára mennek fel a részvényei, majd a következő hónapban 1000Xére. a gyorsan jött bevételből Kis Pista szerverekből építhetne falat a telephelye köré, de inkább többségi tulajdont szerez a Magyar Telekomban többségi részvények felvásárlásával:)
probléma megoldva:D

De Kis Pistának a google nem akar kifizetni csak 4500Ft-ot havonta, mert a google.hu oldalnak elég lesz csak 19Kbyte tokkal vonóval :)

ez mellékes. a Google neve hallatán a spekulánsok megrohamozzák a brókereiket és tonnaszámra vásárolni kezdik a részvényeit:)

"És amikor beviszed a dataplexbe a szerveredet, nem fizetsz semmit a gerinchálózati szolgáltatónak, azért hogy használod a hálózatát."

Melyik gerinchalozati szolgaltatonak? Mikor legutobb neztem, egy fullra kitolt nemzetkozi 100mbitert meg igencsak brutalis penzeket kellett kifizetni.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Hmm... szerinted tényleg csak az áramot és a helyet fizeted a Dataplex-ben és egyéb hostingban?
Aki akarja, h GYORSAN elérjék az általa kínált tartalmat/erőforrást az kifizeti a vastag csőért a
nem kevés havidíjat - főleg ha külföldre is garantált kapacitást akar kínálni.

"Te még ehez nem érthetsz. Az internet nem csak úgy magától jön, és alanyi jogon jár mindenkinek."

Te pedig már nem értesz hozzá, az látszik. Alanyi jogról, meg ilyen hülyeségkről.

Segítek, elmagyarázom:az internetért nem azért fizetnek az emberek az ISP-knek, mert nem tudják hova tenni a pénzüket. Hanem azért, mert van tartalom.

Ilyen alapon a gugli is kérhetne az ISP-ktől pénzt, mert ennyi erővel ő is ingyen állítja elő azt a tartalmat, amiért a fogyasztók nekik fizetnek havidíjakat.

"És amikor beviszed a dataplexbe a szerveredet, nem fizetsz semmit a gerinchálózati szolgáltatónak, azért hogy használod a hálózatát."

Persze hogy nem. Fizetek a hosting cégnek, ő az ISP-jének, ő meg a gerinchálózati szolgáltatónak.

Ki ne találd már, hogy a szerverért fizetett összegben nincs benne gerinc üzemeltetésének költsége.

A fészbúk elvileg nem tartalomszolgáltató. Viszont a játékaik megeszik a RAM-ot és pörgetik a CPU-t. Akkor most a fészbúk fizessen pl. az e-onnak mert terheli a hálózatát? Vagy fizessen a RAM gyártóknak mert több RAM kell a pécébe, és azt ki kell fejleszteni valamiből? Vagy hogy?
No és mi van akkor ha jutyubék nem fizetnek? Kitiltják dojcslandból az IP tartományt amit használnak? Ennyi erővel dojcsland szomszédai is mondhatják hogy "Akkor a határainkon egy vezeték se fog átmenni!", és elvágják Jürgenéket a világtól? Ne már...

Bepróbálkoznak, sírnak egy kicsit hátha kapnak pénzmagot az államtól/EU-tól, de ezt nem fogják végigvinni.

_______________________
echo crash > /dev/kmem

Maradjon már mindenki a saját portáján. Internet szolgáltató biztosítja a fizikai közeget az ügyfelének hogy netre csatlakozzon. a tartalom szolgáltató pedig a tartalmat és fizikai közeget hogy kitudja elégíteni minden user kérését. ezért fizet a user tartalomszolgáltatónak vagy internetszolgáltatónak.
Miért kéne a googlnek egy internetszolgáltatónak fizetni? alkalmazkodjon egy netszolgáltató a fizikai igényekhez... userek is fizetnek meg a google is kb akkor fenntartási kölktsége ne is legyen egy internet szolgáltatónak nem? ráadásul ha nagy tartalom szolgáltatónak fizetni kell akkor a kicsiknek is kellesz valamennyit .. és akkor már megint hova jutunk... az előbbiből meg következhet az is, hogy itt elérhető lesz majd ez a honlap másik szolgáltatónál már nem lesznek elérhetőek bizonyos site-ok ? :D anarchista dilettáns egy felfogás

A usereknek miért kellene fizetni a googlenek? feltölti (a user önszántából hogy megosszon) a Brigike ballagását és fizessen a google? lool nem kötelező feltölteni, meg használni sem

"akkor a semmiből építettek hálózatot"

Vagy inkább a nép pénzén (89-ig), a szolgáltatást igénybe venni kívánók saját pénzén /mi pl. kifizettük a póznákat, a madzagokat és még az ásást is/ (89-2004), majd EU-s pénzekből /egyenlő a plebs adójával/ (2004-). Hogy hogy nem, valahogy mindig az adófizetők is öltek bele nem keveset adó vagy "magántőke" formájában (ami ugye elveszett, mert nem vihetem haza azt a kábelt amit én fizettem ki). A mi településünkön a nulla felé konvergált a beruházási költségük.

Ezért cserébe nem is olyan régen nálunk még 37 000 Ft-ért kötötték az ADSL-t, és 18 000 Ft volt a havidíja a 384/64-nek (ez 3X annyi volt mint az országos átlag). Szintén nem is olyan régen még olcsóbb volt az EU-ból itthoni mobilt hívni, mint itthoni vezetékesről, most nem tudom hogyan van.
Akkor mondtuk le a vezetékes telefonunkat amikor azzal az indokkal emeltek brutális mértékben havidíjat hogy karban kell tartani a hálózatot. Azóta is pontosan ugyanazok a madzagok lógnak mindenhol, és még az ADSL is tökéletesen megy rajtuk...

Most már "csak" tisztességes hasznot hajtanak, nem pedig extrém sokat. A szívem szakad meg értük, hüpp-hüpp...

_______________________
echo crash > /dev/kmem

Samsula György miniszter úr potom 1 milliárd HUFt kapott "sikerdíjként" egykor a Matáv Deutsche Telekomnak való privatizációjáért. Akkor ez legalább 10x annyit ért, a privatizáció hajnalán. az mennyi Nokiás dobozban férhetett el?:)
a német nagycégek DT, Siemens, Daimler hírhedtek a keleteurópai korrumlálási szokásaikról és egyéb szemétségeikről.
ha csak tehetem nem vásárolok német termékszemetet.

Erős demagóg szöveg azért e ugye tudod?

előbújtak a matávhuszárok:) hurrá:D

ROTFL!

A személyeskedésed miatt már rég járna egy jól irányzott szájon vágás, lehet, hogy most az elnézés kérés hiányában lehet megkereslek és meg is teszem. Ez nem fenyegetés, mert az minek, csak segélykiáltás kíván lenni. Már elegem van ebből a személyeskedek kicsit, nincs alapja de elfér, bajom nem lehet belőle, nagy és nyílt az internet típusú viselkedésből.
Mégegyszer: nem soha nemvolt közöm a matávhoz, ha csak nem jelent a szolgáltatás igénybevétele ilyen kötődést, vagy szolgáltatás nyújtása nem jelent hasonló kötődést.

az önkéntes matávhuszárok még szánalmasabbak, mint a fizetettek. az utóbbiakat legalább az előléptetés és a hó végi prémium lehetősége motiválja, az előbbieket csak a saját ostobaságuk:)
gyere willy fiú várlak! hiányzik már egy jó kis webrage:) csak szólj mikor jössz, hogy előtte beállítsam a kamerákat és a videot elküldjük Tomcatnek, LOL:D

Matáv már vagy 10 éve nincs.
Csak nehogy jöjjön most valaki aki megmondja a frankót, hogy csak 8 éve nincs!

ohh, te állítólagos matávbennfentes felsorolod a matáv történetét, pár durva tévedéssel és még az sem tudod, hogy 5 éve cserélte le a matáv nevet T.kömre?:)
2004. május 1.ével Magyarország EU tagságával egy időben váltott nevet a Westel T.mobilera, a nyomatékosság kedvéért Sting koncert kíséretében. egy évre rá váltott a többi matáv érdekeltség.
ilyet nem tudni!:)

"Én személy szerint jó ötletnek tartom azt, hogy a tartalomszolgáltatók fizessenek a hálózaton generált forgalomért"

Szerintem ezt te sem gondolod komolyan...
----------------
(:> )B

"Én személy szerint jó ötletnek tartom azt, hogy a tartalomszolgáltatók fizessenek a hálózaton generált forgalomért"
a Googlenek talán ingyen van a net? NINCS INGYEN.
fizet a Google is a szerverei internetes kapcsolatáért, nem is keveset. most azt akarják a telekom cégek, hogy fizessen duplán triplán, mert neki van pénze, mert ügyes, még nekik nincs elég mert bénák?
az internet sajátossága, hogy azért cserébe, hogy hozzáférjen a hálózaton az internet többi részéhez, nekem is be kell engednem az onnan jövő forgalmat. ha nem tetszik, nem kellett volna beszállni az ISP businessbe. vagy csináljanak a telekomok saját privát internethálózatot, és töltsék meg maguk tartalommal. sok sikert hozzá!:)

"fizet a Google is a szerverei internetes kapcsolatáért, nem is keveset. most azt akarják a telekom cégek, hogy fizessen duplán triplán, mert neki van pénze, mert ügyes, még nekik nincs elég mert bénák?"
Most elmorzsoltam egy könnycseppet a szememben. Azon töprengek, miként tudnám fizetésem 150%-át havonta elutalni a google számlájára...

"csináljanak a telekomok saját privát internethálózatot, és töltsék meg maguk tartalommal. sok sikert hozzá"
Ezidáig azt hittem, hogy google botok "3th party" szolgáltatók hálózatából szedik össze a tartalmakat, és jelenítik meg a találati listájukban. A google egyetlen tartalmi szolgáltatásának jutyubenak jelentős része meg jogsértő tartalom.

urban legend.
a jogtulajdonos kérésére a Google eddig is eltávolította a valóban jogsértő tartalmakat.
a videa viszont valóban tele van pornóval és jogsértő tartalom is van ott bőven. nem vagyok képmutató, őszintén szólva szarok a jogsértő tartalomra, de az el nem különített pornó a videan gáz.

"Most elmorzsoltam egy könnycseppet a szememben. Azon töprengek, miként tudnám fizetésem 150%-át havonta elutalni a google számlájára..."
Most elmorzsoltam egy könnycseppet a szememben. Azon töprengek, miként tudnám fizetésem 150%-át havonta elutalni a fővonali szolgáltatók számlájára...

"Ezidáig azt hittem, hogy google botok "3th party" szolgáltatók hálózatából szedik össze a tartalmakat, és jelenítik meg a találati listájukban. A google egyetlen tartalmi szolgáltatásának jutyubenak jelentős része meg jogsértő tartalom."
Marmint "3rd party", onnan is szedi, de nem o talalta fel a webcrawlert mint fogalmat, gondolod hogy a metropol csak sajat riportokat kozol? Atveszi forrasmegjegyzessel mas ujsagok/hirszolgaltatok hireit.

A youtube-nak nem jelentos resze jogserto, legalabbis mikor utoljara neztem meg nem az volt.
Minden lehetoseget megadnak ahhoz, hogy aki ilyet eszlel jelenteni tudja, es viszonylag gyorsan el lehet tavollittatni cuccokat, a 10 perces videohossz limit is ezert kerult be, van valami automata keresojuk is, ami az illegalis tartalmakat leszedi.

Az internet forgalmanak nagy reszet a warez meg a spam adja, ergo az osszes fovonali szolgaltato egy kocsog, mert nemhogy nem szuri megfeleloen ezeket, de meg hasznot is huz belole!!! (ironia)

Szerintem ulj le egy kicsit, csinalj mast, aztan gyere vissza, olvasd el megegyszer a topicot, es teljesen mas megvilagitasban fogod latni az egeszet.

Tyrael

a jogvédőket sem szoktam pártolni. őrájuk is jellemző, hogy rendszeresen átlépik a jogi kereteket, nemcsak azokra akik ellen fellépnek. a BSA/ASVA/Artisjus éppen úgy törvényt sért, csak arra építenek, hogy az áldozataiknak nincs pénze ügyvédhadseregre ellenük.
konkrétan a témában. az youtobeon sok hírműsor részlet, ma is sok videoklip, filmrészlet található. a millió újraértelmezése a Bukás című hitler filmnek vicces feliratozással, vagy a most divatos szanyi kapitány viccvideo, ami a YAMATO, öngyilkos küldetés című film újraértelmezése, ezek a bsa/asva jogértelmezése szerint szintén sértik a szerzői jogot.
csakhogy a bsa álláspontja egyáltalán nem áll szilárd lábakon. a hatályos jogszabályok szerint elektronikus és nyomtatott sajtóban fair.use.policy mellett az jogtulajdonos engedélye nélkül is közzé lehet tenni film/zene/cikk/könyvrészleteket például egy hírműsor vagy paródia show részeként. ezt a szabad újságírás teszi szükségessé, különben nem lehetne közzétenni egy politikus bakiját, mert letiltaná a szerzői jogaira hivatkozva, vagy egy színházi buktából sem lehetne részleteket mutatni.
a Google azt az álláspontot képviseli ebben a jogilag nem egyértelműen szabályozott helyzetben, hogy egy rövid részlet miatt is eltávolít egy videót, ha arra az eredeti jogtulajdonos felszólítja, és nem indít semmiféle eljárást a video feltöltője ellen, mert vélelmezi a jóhiszeműséget. ez teljesen korrekt álláspont a Google részéről.
mellesleg az ilyen youtuberól leszedett magyar vonatkozású "jogsértő" videók jellemzően a videa oldalán szoktak kikötni utána.

"Most elmorzsoltam egy könnycseppet a szememben. Azon töprengek, miként tudnám fizetésem 150%-át havonta elutalni a google számlájára..."

Én az ISP-kért remegek. Szegények rínak mint a fürdős kurvák. Ez a 3 cég együtt tavaly csak vagy 20 milliárd euró profitot termelt, szegény szerencsétlenek. A matáv meg 77 milliárdot (Ft). Nettó.
Jótékonykodnak itt a guglival meg a felhasználókkal, mindjárt sírok.

"Amikor megjelentek a telekommunikációs társaságok idehaza, akkor a semmiből építettek hálózatot. Mert a T-com (Matáv) előtt gyakorlatilag rézkábelek "százszor-négyes", meg koaxok adták a gerinchálózatot; és circa 18 évig várt az előfizető a telefonvonalára"
Te miről beszélsz ?
Még a szocializmusban 1988-1989 elkészült az optikai gerinchálózat.
Akkor vált ketté a klasszikus posta és a távközlés.
1988-1992-ig épült ki az országban 80%-ban a helyi hálózat.
1992-ben privatizálták a Magyar Távközlési Vállalatot.
Első tulajdonos az Ameritech volt.
1993-1994-ig szinte semilyen fejlesztés nem történt. Csak profit kivitel.
Akkor adtak el koncessziós területeket.(Monortel,Egomcom,UTI,KisdunaCom)
Hól vannak ezek mára ?
Pedig mindent megkaptak ami a területükön volt.(Optikai hálózat , vadi új központok.
Te éltél már akkor , vagy ezt a sok dőreséget az újkori liberális történelem könyvekből szeded ?
100x4 csak Qv kábel van , na az meg nem távkábel típus.

A távközlési vállalatok az előfizetőiktől már egyszer megkapták a szolgáltatásaik díját.
A tartalom szolgáltatókról ilyen módon lehúzott sarc , elég gusztustalan volna !

Köszönöm az infót.

És még jakubovics jön azzal, hogy bácsinak szólítsam. Nevetséges! :-))
Közben meg totál nincs képben a témában.

Ettől még szólíthatod bácsinak. :)

Cukros bácsinak! :-D

pláne ha cukorbeteg. de akkor meg nem polkorrekt.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Na akkor pontosítsunk:
1980-as évek elején kezdi a Posta az Optikai kábeleket tesztelni.
1980-as évek végén kezd terjedni az NDK gyártmányú első multimódusú, gradiens indexű kábel
1988 végén elkészül az első önhordó optikai légkábel Esztergom és Dorog között középfeszültségő oszlopsoron
1991. december 31-én a korábbi állami vállalat jogutódjaként megalakult a Matáv Magyar Távközlési Rt.
1993. december 22-én megkötött szerzôdések értelmében a Deutsche Telekom és az Ameritech International távközlési vállalatokból álló MagyarCom konzorcium – 875 millió dolláros vételár ellenében – a Matávra kötelezôen átruházott országos telefonkoncessziónak és a megnövelt alaptôke 30,29%-ának tulajdonosává vált.
1995-ben, a Matáv privatizációjának második fordulójában a MagyarCom a Matáv többségi tulajdonosává vált.

A Matáv Európa egyik legelmaradottabb távközlési hálózatát örökölte meg, és 1989.-től kezdődően készültek az első optikai gerinchálózatok el, és még 2002-ben is adtak át gerinchálózatot, ami Eger városát kapcsolta be a hálózatba.

"Akkor adtak el koncessziós területeket.(Monortel,Egomcom,UTI,KisdunaCom)"
A Monortel működik.
A hazai piacon megjelenő Invitel, a sok társaságot felvásárolt, de eközben az MT is terjeszkedett: megvette pl az EPT-t.

továbbá Hungarotel, Digitel2002...

Még annyit hozzátennék, hogy 2000. július 3-án bejelentették, hogy az SBC és a Deutsche Telekom közötti részvényesi megállapodásnak megfelelôen a Deutsche Telekom megvásárolja az SBC 50%-os MagyarComban meglévô részesedését, így a Deutsche Telekom Matáv-beli tulajdona 59,49% lett, a fennmaradó 40,47% nyilvános forgalomban van (Budapest és New York tőzsdéin), míg az aranyrészvény a magyar állam tulajdonát képezi.
1997. november 14. nyilvános részvény kibocsájtásnál, illetve a 1993. dec. 22.-i privatizáció során kerül jelentős tőkebevonás a Matávba.

"1993. december 22-én megkötött szerzôdések értelmében a Deutsche Telekom és az Ameritech International távközlési vállalatokból álló MagyarCom konzorcium"
"A Matáv Európa egyik legelmaradottabb távközlési hálózatát örökölte meg, és 1989.-től kezdődően készültek az első optikai gerinchálózatok el, és még 2002-ben is adtak át gerinchálózatot, ami Eger városát kapcsolta be a hálózatba."

Pontos.

Jól írod ,igen 3-év leforgása alatt a minimálisból nyugateurópai szintű gerinc készült mindenféle DT nélkül.
Tehát mire ide ette a fene a multit addigra egy vadi optikai gerinc szolgálta az érdekeit.
Ők csak megvették ami már működött és gazdaságosan termelt.
A helyi hálózat építését meg megfinanszíroztaták az előfizetőkkel 37000/96000 Ft fővonalanként.
Nem véletlen , hogy a mgyar nyelvben a lopás szó szalonképes formája a privatizálás.:)

Megépited a fodrásznak a műhelyét.
Beviszed a vizet az áramot.
Megveszed az ollót a fésüt.
Mindezt saját költségen , és az ő tulajdonába adod.
Ezek után a hajvágás után még ki is fizeted.
Ha tőkehiányos egy cég értem én , hogy előfinanszírozás kell neki ,de mikor fogja leszolgáltatni és hogyan ?

"A Monortel működik"

Ja csak UPC-fennhatóság alatt.

"de eközben az MT is terjeszkedett: megvette pl az EPT-t."

Nem volt nehéz ,csődbe ment.

"Jól írod ,igen 3-év leforgása alatt a minimálisból nyugateurópai szintű gerinc készült mindenféle DT nélkül."
Ez így nem nagyon igaz. Amikor Én ott dolgoztam, még javában cseréltük le az elavúlt rendszereket, pedig Én 1992-1995 között voltam ott. A németek bejövetele előtt a Matáv egy hatalmas, bürokratikus, vergődő cég volt. Nem igazán volt jó ott dolgozni, az állandó bizonytalanság miatt. Ezért is húztam el továbbtanulni tőlük. Még ma is túl sok embert foglalkoztatnak a németek szerint...

Te már politizálsz. Mivel Én sem értek hozzá, ezért érdemben reagálni nem fogok a többi részre.

a németek legszívesebben oda is olcsóbb görög munkavállalókat vinnének, de csak addig még nem találnak még olcsóbbakat a távolkeleten. ez a német mentalitás.

"Amikor megjelentek a telekommunikációs társaságok idehaza, akkor a semmiből építettek hálózatot."

Ez nem politika ,ezek tények.
Csak lereagáltam a nyilvánvaló csusztatást.

"Ez így nem nagyon igaz. Amikor Én ott dolgoztam, még javában cseréltük le az elavúlt rendszereket, pedig Én 1992-1995 között voltam ott."
Te kevered a végberendezéseket a hálózattal.
Ugyan ezen a hálózaton azóta a 6 generációnyi berendezés ment nyugdíjba és még vagy 10 biztos menni fog.
1995-ben már javában csarélhetted a PDH-t SDH-ra.
Valamint akkor még meglévő analóg rendszereket szedtétek át TMUX-okra.

Én 1989 előtt is ott dolgoztam és még mindig ott dolgozom.
Ennek ellenére nem tetszik ez a mentalitás.

Mi még 1994-ben PCM-eket kerülgettünk a amikor "Cegléd vonalon" visszaszórási értékeket mértünk és jegyzőkönyveztünk az éppen megépített kábelen. Sok üres KPE csövet fektettek még akkoriban a kábelfektetők, és csak évek múlva került beléjük kábel.

A százszornégyesek a 80-as évekig távközlési kábelek voltak. Ezek ólomköppenyes, papírszigetelésű kábelek voltak. Ha nem hiszed akkor látogass el a Postamúzeumba, vagy kérdezz meg egy régi Matáv dolgozót.

ez aztán a kreativitás:) gúgli fiú, aki offline is gyűjti az infót a Postamúzeumból, LOL:)

Na akkor egy kis kábeles szakma.

A távközlési hálózatban a következő síkok vannak.
1) Gerinc hálózat
Az ország nemzetközi központját köti össze egy körzet primer központjával. pl: BPED1-Biatorbágy(23)

2) Átkérő hálózat.
Két egymás mellett lévő primer központ összekötése. (Másodlagos választás) pl: Érd(23)-Biatorbágy(23)

3) Körzet hálózat.
Az adott primer központ összekötése a kihelyezett fokozataival(RSS). pl: Biatorbágy(23)-Budaörs(23)

4) Helyi Link.
Az adott primer központ kihelyezett fokozatainak egymással való összekötése (Városi gyűrű). pl:Érd host(23)-Avar RSS(23)

5) Helyi hálózat.
A fogyasztókat (előfizető) köti össze a kihelyezett fokozattal vagy a host központtal.
Most már akár Gpon vagy pont pont optikával is.

"A százszornégyesek a 80-as évekig távközlési kábelek voltak."

Az ólom/aluminium köpenyű réz/aluminium vezetőjű papir szigetelésű kábelek
azok koszorú elrendezésű kábelek.
Ennek megfelelően nem lehet belőle csak ,104x4-es.
Nem voltak soha a gerinc hálózat része mert az érátmérőjük csak 0,4-0,6-0,8mm és C3 csillag sodrattal rendelkeztek.
A gerinc hálózati kábelek érátmérője 0,9-1,2mm, sodratuk DM vagy C2 sodrat.
A 100x4 már a ma is használatos pászma rendszerű müanyag köpenyű Qv kábel.
Csak körzet és helyi síkra szánva.
A gerinc hálózatban a nagy távolségok (60Km) miatt a gyenge futásidejű Qv nem alkalmazható.
A Qv nem egyenlíthető ki kondenzátorokkal és nem lehet a sávot normalizálni tekercsekkel (pupinizálás).
Ha Cegléden dolgoztál akkor tudnod kell ,hogy az optikák előtt csak a Szegedi távkábel
és a BP-Martfű T6 koax kötötte össze a várost a gerinccel.
Az általad emlegetett csövek a körzet hálózatnak a részei.
Az ebbe behúzott kábelek az 53 körzet felhordó hálózata.
Te legfeljebb a körzet 30csatornás primer PCM-jeit kerülgethetted , aminek köze nincs az országos gerinchálózathoz.

A privatizáláskor az optikai gerinc már üzemelő termelő eszköz volt !

Látom, hogy valami szélsőjobbos vagy, ezért nem megyek bele a privatziácós összeesküvés elméletedbe, mert meggyőzhetetlen vagy.
Pont te írtad le hogy a gerinc, ma már nem az ami 1992 előtt volt. Csak egy kérdés, ami szerintem neked is megvilágosulást hozhat: mekkora a MT gerinchálózat sávszélessége 2010-ben és mekkora volt 1992-ben?

Még jó, hogy nem mész bele, épp most írta le, hogy amit írtál nem igaz. Tehát amit írtál az hazugság / csúsztatás / hülyeség, a nem kívánt rész törlendő.

A gerinchálózat sávszélessége meg egy dolog, az optikai kábel fekszik a földben, kicserélnek 2 dobozt a 2 végén és máris sokkal nagyobb a sávszél. Néha kicserélik a kábelt is, ha nagyon muszáj, ha az akadályozza a sávszél növelést.

De nyilván én is jobban etnnék ha kussolnék, mert szélsőjobbos vagyok

Politika:
Nem tudom ,hogy a szakmai hozzáértés/nem értés mióta tartozik bármiféle politikai meggyőződéshez ?
Én a szakmai tévedéseidet tettem helyre ,és nem a politika vagy etnikai nézeteidet kritizáltam.
Ahhoz nem értek , politikai meggyőződésem nincs (szar az mind---erősen bugos). =)
Csak egy józan két lábbal a földön álló magyar paraszt vagyok ,aki ezt a korszakot ott megélte.
De nem szeretem ha utólag kezdik el a szerecsent mosdatni ,és főleg azt a a történelmet meghamísítani
amit megéltem ,és mindezt egy felületes kivülálló.

Szakma:
Egyszer már leírtam , hogy a hálózat az kábelek ,végelzérók ,csövek,szekrények,aknák,oszlopok, rendezett halmaza.
Berendezést nem tartalmaz !
Így a sávszélesség fogalma elég nehezen értelmezhető rá.
De tegyük fel az optikai szálnak van ilyen csak még nem tudjuk , hogy hol a vége.
Akkor a válasz az hogy ,ugyan annyi , mert a szálszám a gerincben érdemben nem változott.
A berendezések változtak de az nem hálózat!(1992--> 144Mbit/szálpár 2010--> 10Gbit/szálpár).
A berendezések pont annyit fejlődtek mint az átlag ethernet az otthonokban. (10Mbit halfduplex vs 1Gbit fullduplex.)

Figyelj, most ugyan nincs kedvem keresni de azért egyszer be fogok ide is linkelni egy a kábelgyárban kiállított kábel mérési jegyzőkönyvet egy egész dob 100*4-esről amit anno technikumi kötelező nyári gyakorlaton maradt nálam. Eredeti kábelgyári, és 100*4-es megsárgult mérési jegzőkönyv a Velencei telephelyen volt belőle jó sok. Ugyan azt soha nem állítottam, hogy ezek gerinchálózatokon lógtak volna de attól még működtek ezerfelé Budapest utcái alatt, vidéken meg mindenhol.

Itt van egy főiskolai segédanyag: http://www.oj.hu/kando/hirad_kotelezo.doc a 90-es évekből, aminek szerzője (régi Kandós oktató) némi kronológiát is írt a távközlés jeles évszámairól. Egy dátumut nézzél meg: "1997 Magyarországon befejeződik az ország telefonhálózatának teljes mértékű automatizálása" ez az évszám 5 évvel az MT első privatizációja utáni; és 3 évvel a második privázitóciós üteme utáni dátum! Ez némiképp ellentmond annak az állításodnak, hogy 1993 után semmiféle fejlesztés nem történt az MT távközlési hálózatában.

Értem Én hogy miről beszélsz, hogy a gerinc valójában 1992-re elkészült, ezt anno hangoztatták is a felsővezetők, de az a gerinc rövidebb és kisebb sávszélességű volt mint amit most használnak. Azt is tudom hogy arányaiban a fejlesztések nagy része nem a gerincen történt, hanem a végberendezésekben a központokat cserélték le, és a lokális hálót fejlesztették. Anno még lépcsős törésmutatójú kábeleket használtak, ma már gradiens indexű szálak vannak használatban úgy tudom. De javíts ki ha tévedek, mert én már vagy 15 éve nem jártam kábel közelében, és a Matávot is csak a T pontokból ismerem már.

"Figyelj, most ugyan nincs kedvem keresni"
mik vannak! a gúgli fiú már keresni sem akar!

pedig már annyi mindent összeszedtél a témában, a neten keresgetve. és még te szidod a Googlet:)

Drastik legutóbbi mainframe "szakértése" óta nem láttunk ekkora önégetést a HUP-on, mint amit itt jakubovics előadott. :-)))
Ilyen állatkerti kreténekből aránylag kevés esik be a HUP-ra, ezért lehetséges hogy 'jakubovics' is csak egy újabb Drastik nick. HUPper-ezni Drastik szokás.

"Amikor megjelentek a telekommunikációs társaságok idehaza, akkor a semmiből építettek hálózatot. Mert a T-com (Matáv) előtt gyakorlatilag rézkábelek "százszor-négyes", meg koaxok adták a gerinchálózatot;"

Ez a két mondat az amit lereagáltam.
És mint látod mid a kettő vagy pontatlan , vagy hibás.
1990-ben még egész Európában a Koaxok alkották a gerincek 90%-át.

"1993 után semmiféle fejlesztés nem történt az MT távközlési hálózatában"
Nem ezt írtam.
1993-1994: a hálózat építési projecteket felfüggesztik , megreformálják.
Német tanácsadók , (- na nem szakmai hanem pénzügyi) piros tollal szaladgálnak és lehuzzák a
költségvetés 20-35%-át, önök a műszakiak hát oldják meg , felkiáltással.
Félévente cserélik őket nehogy aklimatizálódjanak.
Az akkor formálódó optikai körzethálózat kábeleit zömmel csövek és kötésvédő létesítmények nélkül temetik a földbe.(26)
A helyi hálózat Qv kábelei is hasonló sorsra jutnak.
Megkezdődik a tőke kivitel.
A berendezés tendereken csak a DT-hez Ameritech-hez közelálló cégek nyernek , még akkor is amikor a műszak nem azt választja.
Megfelelően elavult technikát kell üzembe helyezni.(HITAS,Analóg KTV az üvegszálon,stb)
Döntés születik arról ,hogy a hálózatokat nem jegyzik be a földhivataloknál mert az iszonyú sokba kerül ,
pedig egy 1990-es törvény kötelezővé teszi azt.
Fejembe vésik ,hogy bizonyos műszaki kérdésekről hogyan vélekedjek.
Pedig nem gondolom ,hogy ostobább vagy szakmailag képzettlenebb lennék mint egy német mérnök.
Megkezdődnek a nagymérvű ingatlan eladások, és az új arculat formálás sok elengedett dolgozó formájában.
Ez napjainkban is tart , kb 2-3 évente nevet/logót váltanak , a sokszor 10 éves járműveket átmatricázzák.
Ezek után hol van itt az összeesküvés elmélet ?

"Egy dátumut nézzél meg: "1997 Magyarországon befejeződik az ország telefonhálózatának teljes mértékű automatizálása" ez az évszám 5 évvel az MT első privatizációja utáni"
Mikorra is történt meg az ország teljes digitális átállása ?
2005.12.19-én .Nem semmi a ,gyermekeimből önálló felnőttek lettek ezalatt a 12 év alatt.

"de az a gerinc rövidebb és kisebb sávszélességű volt mint amit most használnak"
A gerinhálózat nem számottevően hosszabb , vagy sűrübb most mint 1992.-ben
A gerinc kábelek ugyan azok , ITU-T G.652 szabványnak megfelelőek.
A sávszélesség kérdését meg már tisztáztuk ,hogy magára a hálózatra az csak sajátosan értelmezhető.
Mert leteszek A és B közé egy 110PVC csövet azzal 1000x-esére tudom emelni a sávszélességet , mig
a legmodernebb high tech berendezéssel csak a 10x-esére.(A költségek között csak 3x-os viszony van)
Látom érdekel a kérdés , hát akkor a 40Gbit-re való átállás problémáiról egy kis olvasni való.
http://www.hiradastechnika.hu/data/upload/file/2004/2004_02/HT0402-6.pdf
A régi kábeltipusokhoz kötelező irodalom: Távkábelek szerkezete és gyártása ,Helyi távbeszélőkábelek szerkezete és gyértása ,
valamint Hírközlőkábelek szerkezete és gyártása.
Antikváriumokban még fellelheted.

Amennyiben megpróbálod megmagyarázni ,hogy én mit gondoljak a közelmult eseményeiről ,és ezt
még politikailag minősíted is, onnantól ignorálni fogom a hozzászólásaidat.

"Mert leteszek A és B közé egy 110PVC csövet azzal 1000x-esére tudom emelni a sávszélességet , mig
a legmodernebb high tech berendezéssel csak a 10x-esére"

A gerinchálózat nem 110-es PVC-ben van, azok KPE csövek. 110-es PVC csöveket csak lakott településeken raktak le. A kábeleket nem behúzták (végül is 1km-es kábel darabot nem lehet behúzni) azokat beúsztatták.

A kábel cserével lásd gradiens indexű sokszorosára lehet emelni a sávszélességet, mert míg a lépcsős törésmutatójú kábelben egy módus tud kialakúlni, addig gradiens (folyamatos törésmutató átmenetű) kábelben több módus tud kialakúlni.

Ismétlem, 2002-ben még adtak át gerinchálózati szakaszt.

Te voltál aki ebből politikát kreált: azzal vádoltad a részvényeseket hogy olcsón kiprivazitálták az MT-t és csak kitolták a profitot. Ember, az MT egy nyilvánosan jegyzet RT, a részvények szabadon adhatóak-vehetőek. A részvényesek gyakorlják tulajdonosi jogukat minden évben.

Nincs másról szó, mint hogy savanyú a dolgozó szájíze, ezért háborog.

Valaki beírta, hogy anno még a póznákat is kifizetteték velük. Azt viszont elfelejti leírni, hogy azokon a területeken ahol ez történt az előfizetők MT részvényekhez jutottak, amit aztán a részvény árfolyam függvényében eladhattak. Még dolgozó részvények is kikerültek hozzátok is. Amikor az MT árfolyama lent volt, a MT kedvezőbb áron vagy névértéken vásárolta vissza a részvényeket. Az osztalékot mindíg mindenkinek kifizették a részvények után még én is kaptam anno.

Leszögezem, hogy nem vagyok alkalmazásban egyetlen ISP-nél vagy Telco-nál sem, de a DT összeesküvés elmélet egy városi fikció, amit hangoztatnak az elégedetlen munkavállalók (mert eladták névérték alatt) a saját részvényeket; meg azok akik nem jutottak a nagy MT tortához közel.

"Leszögezem, hogy nem vagyok alkalmazásban egyetlen ISP-nél vagy Telco-nál sem, de a DT összeesküvés elmélet egy városi fikció, amit hangoztatnak az elégedetlen munkavállalók (mert eladták névérték alatt) a saját részvényeket; meg azok akik nem jutottak a nagy MT tortához közel"

ez is csak egy összeesküvés elmélet.

a France Telecomnál a tömeges öngyilkossági esetek ellenben tények! már állami szintű vizsgálat is indult az ügyben.
a Google álommunkahely, "a munkaidő 20%a saját projektre fordítható", kellemes munkakörnyezet, jó hangulat, pozitív vállalati kultúra. és pláne álommunkahely az olyan Telecom céghez képest, ahol a sok belső stressz miatt jelenség lett az öngyilkosság sajnos.

Mit hogyan miért? Az én postom a Magyar Telecomra vonatkozott te meg a France Telecom-ról írsz! Nem csaponganak a gondolataid túlságosan?

A fórum témája a France Telecom-ról szól, de látom téged és a hozzád hasonló trollokat ez nem zavarja. Az első hozzászólások között csak azért írtam pár mondatot a magyar telefontársaságról, mert őróluk vannak első kézből tapasztalataim. Az utolsó mondatban megjegyeztem a Magyar Telekom fő tulajdonosa a DT. Ha tudtam volna, hogy a Magyar Telekom említése miatt annyi sületlenséget fogsz írni - személyes megtámadtatás okán - két hsz-al lejjebb és ez kihozza belőled a legrosszabb trollt, biztosan kihagyom azt a bekezdést.
http://hup.hu/node/85717#comment-999746

"A gerinchálózat nem 110-es PVC-ben van, azok KPE csövek. 110-es PVC csöveket csak lakott településeken raktak le. A kábeleket nem behúzták (végül is 1km-es kábel darabot nem lehet behúzni) azokat beúsztatták."

Ez csak egy általános példa volt .
Lakott területen kívül is van 110-es pvc cső.
Azokba 3db 32-es kpe csövet húznak.Abba fújják vagy usztatják a kábeleket.
Az osztók közé további 3 kábel tehető.
Láthatóan leghatékonyabb módja az általad sokat emlegetett sávszélesség növelésének.
Ráadásul nem kell szolgáltatás szünetet (ÜFE) tartani hozzá.
A gerinchálózaton a szakaszok legtipikusabb hossza 2 Km , 40-es kpe csőbe húzva.
Van 3 Km-es , sőt páncélos szakasz van 4 Km is ,de 1 Km építési hosszú irányról nem tudok.
A csőnyomvonaluk általában tartalmaz több megszakító létesítményt is.
Sok irányváltás esetén ugyan is áthúzhatatlan volna.
A kézi húzást, usztatást ,fújást , mindegyíket kábel húzásnsk nevezik.
Mert olyan mint a hajókötél ,húzni lehet de tolni nem. :)

"A kábel cserével lásd gradiens indexű sokszorosára lehet emelni a sávszélességet, mert míg a lépcsős törésmutatójú kábelben egy módus tud kialakúlni, addig gradiens (folyamatos törésmutató átmenetű) kábelben több módus tud kialakúlni."
Különbözö tipusú szálból álló kábeleket nem házasítunk egymással.
A gerinchlózat ITU-T G.652 tipusú szálakat használt 1992-ben és használ ma is.
Hiba esetén a szakaszcsere ugyan olyan tipusú lessz.
1992-ben a szálakat 1310nm-en használtuk , mára 1310nm-1625nm-ig berendezésektől fuggően, akár egyszerre is.

"Te voltál aki ebből politikát kreált: azzal vádoltad a részvényeseket hogy olcsón kiprivazitálták az MT-t és csak kitolták a profitot"
Ez nem politika ,ezek tények ,pénz beszélt ! Az akkori kormányt kevésbé erdekelte a MATÁV-ra pályázó másik szakmai befektető ajánlata
aki ugyan kevesebbet igért ,de cserébe jóval több pénzt forgatott volna vissza a fejlesztésbe.
Nem tudod ki kormányzott akkor ?
Ennek ellenére nem én minősítettem a te politikai hovatartozásodat.

"Nincs másról szó, mint hogy savanyú a dolgozó szájíze, ezért háborog."
Én nem háborgok ,csak pusztán felsoroltam az eseményeket.
Az EU szabályozásoknak köszönhetően megcsappant ezen cégek indokolatlan extra profitja.
Ezt rajtad vagy rajtam már nem képesek behozni , ezért kell egy új fejőstehén (Google).
Ez a mentalitás nem tetszik , lehetne fejleszteni Pl: videophone/personal cima vagy bármi más
, de nem ,inkább a könnyebb pénz szerzési lehetőség.

"DT összeesküvés elmélet egy városi fikció, amit hangoztatnak az elégedetlen munkavállalók (mert eladták névérték alatt) a saját részvényeket"
Na ez kiverte a biztosítékot.
Részvényem nem volt nem vettem . Ennyi erővel lottózhatnék is , de azt sem teszem.
Az 1db jelképes ajándék részvényt amit gratisz kaptam , megvan , be van keretezve.
Osztaléka lehet hogy volt , de nem lehetett egy megrázó összeg ,mert nem emlékszek rá.
Nem vagyok elégedetlen mert a munkámat becsülik és kifizetik , sajnos mára Magyarországon ez a ritka.
Én ma is ott dolgozom , veled ellentétben aki az elégedetlensége miatt hagyta el a céget.

Áruld már el ,hogy milyen alapon hirdetsz itt sommás itéletet a telekomos dolgozókról ,azok tetteiről ,
és minősíted nem létező politikai identitásomat ????????????

"A gerinchálózaton a szakaszok legtipikusabb hossza 2 Km , 40-es kpe csőbe húzva.
Van 3 Km-es , sőt páncélos szakasz van 4 Km is ,de 1 Km építési hosszú irányról nem tudok.
A csőnyomvonaluk általában tartalmaz több megszakító létesítményt is."

Csak gondolj bele józan paraszti ésszel, hogy geodéziai okok miatt nem lehet hogy nem lehet kereken 2km-es vagy akár 3km-es szakaszt építeni, mert pont egy folyó vagy vasuti pálya közepére esne a létesítmény. Nem állítottam, hogy 1km-es szakaszokból épült a hálózat, de bizony lehet hogy van 1812m-es földrajzi szakasz, ahol a maradék 200m kábel az aknában van feltekerve. Elősfordulhat 500m-es szakasz is, de igazad van 2km a szokványos. De messze nem is ez a lényeg!

Haladjunk kronológiailag: Először beleém kötöttél, hogy Én nem láttam még kábelt madártávlatból sem, mert te már huszonx éve ott dolgozol a matávnál és bizony bizony közel 20 éve semmi fejlesztés nem történt. Én előtte azt írtam (olvasd vissza ha nem hiszed), hogy a gerinc hálózat 1980-as évek végétől folyamatosan készült, míg a helyi hálózatok fejlesztése miként történt. Erre te elkezdtél arról írni, hogy ne pofázzak bele, mert a hálózat úgy épűl fel ahogy leírtad és 1993-ban készen is volt. Ugyan semmi köze nem volt az eredeti postomhoz, és ellentmondásba sem volt vele de akkor is elkezdted itt fényezni a szaktudásod. Örülök hogy nagytudású vagy a területeden, de az olvasás nem az erősséged (vagy csak a harci kedved homályosította el azt amit írtam).
Kinyilatkoztattad hogy bizony az átviteli berendezések nem részei a hálózatnak, mert a hálózat aknákból PVC csövekből, és egy kábelekből áll csak. Ezt mindenki értékelje saját belátása szerint.
Aztán ugyan elismerted hogy a hálózat átviteli kapacitása megsokszorozódott, de szerinted ennek semmi köze a fejlesztéshez mert a tulajdonosok csak a pénzt talicskázták ki, és eladták a felesleges, a Matáv igényeinek már nem megfelelő ingatlanokat.
Ugyan az nem zavarta meg eszmefuttásodat, hogy anno a távközlési szolgáltató volt a matáv, míg ma már ISP, kábel tv szolgáltató, mobil szolgáltató, tartalom szolgáltató és ha a hirek igazak energia szolgáltató is.

Állítólag te nem háborogsz, neked nagyon jó melóhelyed ott ahol vagy huszon éve, ellentétben velem a mocskos árulóval aki otthagyta és inkább diplomát akart. Persze a főnökeid szerint még mindíg sokan vagytok, a németországi cégnél 20%al kevesebben végzik el ugyan azt a munkát mint idehaza.
Ha annyira világosan átlátsz olyan makrógazdasági folyamatokat, amit még talán neves közgazdás professzorok, illetve cégvezérek sem képesek: "Az EU szabályozásoknak köszönhetően megcsappant ezen cégek indokolatlan extra profitja." és egyben világosan látod is a megoldást: " videophone/personal cima vagy bármi más" Miért nem ülsz Te a vetzérigazgatói székben?

Végül is nem minősítem én a te dolgaidat, és mivel erősen/szánalmasan provokatív viselkedésed ellenem, ezért a későbbiekben nem fogom figyelmbe venni postjaidat. Van egy fogadásom rá, hogy lesz azért egy postod most.

miután izzé porrá zúzták az érveidet, leleplezték a szedett/vedett tudásokat, jön az ultima ratio,
a vitapartner csakis szélsőjobbos lehet!

ritka gennyes egy alak vagy te jakubovics!

"ritka gennyes egy alak vagy te jakubovics!"

Csak hogy megmaradjon emlékbe, ha egyszer szájbabaszlak.

^^^^^íme a közutálatnak örvendő telefontársaságok fogadatlan prókátora:)
nélküled lapos lenne a téma és a végén még át kellene rakni flameből offtopicba:) bár egy kicsit olyan vagy, mint a B akciófilmek főgonosza,
arrogáns, komikus, és kissé ostoba:D

Köszönet hogy itt vagy a fórumon, és megfeleő mennyiségű baromságot postolsz be. Ezzel megsporólod a konkurens trollok drága munkaidejét. :)

ritka egy allatfaj vagy..
___
info

Konkurens trollok? Úgy látom monopólium vagy :D


Bye Bye Nyuszifül

ez a jakubovics egy "gúgli fiú", csak most ironikus módon szidja a fő "munkaeszközét".
soha nem dolgozott a matávnál, sőt az is kérdéses, hogy egyáltalán dolgozott e már valahol. erre a fajtára az jellemző, hogy ki tudja milyen okból, összegúgliznak némi nem közismert infót egy témában. utána az összegúglizott információ tartalmának megfelelően, tűzoltónak, kommandós katonának, blackhat krekkernek, dzsémszbondnak, vagy matáv bennfentesnek adják ki magukat. a pechük az, ha összefutnak egy valódi szakértővel, ilyenkor kisebb nagyobb pontatlanságaikon elbuknak. mert hát az összegúglizott tudásuk természetesen eléggé kaotikus, és valójában nem értenek az adott témához.
nem tudom miért jó ez nekik? imho kicsit beteges.

"soha nem dolgozott a matávnál, sőt az is kérdéses, hogy egyáltalán dolgozott e már valahol."
Neked már nagyon kijárna egy szájbavágás, köcsög stílusodért. Szaladj oda apádhot, kérj egy nyaklevest gyorsan!

fáj az igazság, mi?

> Nekem a Google eddig csak adott.

a könnyem kicsordult

> Szabadon megoszthatom a videoimat a világgal. Ez a youtube előtt csak álom volt

a gúgel találta fel az eftépét meg a hátétépét, vagy hogy?

Nem jó a link (szándékosan/véletlenül?). Ejejjj! ;-)
De a híroldal jó lett, a gyár bezárása után. A részvételért piros pont Gabu! :-D

"Ez egy zártkörű rendezvény" ROTFL-MAO!!! :-D
Csak a szomszéd Torvaldsnéját ne szidnád zsigerből állandóan!

Azért youtube-on lényegesen egyszerűbb az r=1 usereknek is megosztani videót, mint azt kézzel konvertálgatni, fel-ftp-zni valahová, fabrikálni hozzá valami alapszintű html oldalt, stb.stb....

> mint azt kézzel konvertálgatni

most hogy "konvertálgatják" upload előtt?

felvettel egy videot akarmivel.
ha analog kameraval, akkor meg be is kellett digitalizalni.
ez legtobbszor egy olyan formatum, amit nem tudnak az atlag userek lejatszani, szoval ezt meg at kellet konvertalni vmw-be, vagy regebben volt elterjedt a realvideo formatum, van mar regota quicktime, illetve a flash eloretorese ota meg bejott par formatum.
de a lenyeg az, hogy a youtube meg klonjai elott neked kellett gondoskodni rola, hogy olyan formatumban tedd kozze a videoidat, amit a latogatok le tudnak jatszani.
ez pedig azert egy eleg nagy belepesi kuszob az atlag wanabe-tvsnek.
ehhez kellett a flashplayer ternyerese, a normalisabb codecek bekerulese a flashplayerbe, az mplayer/mencoder/ffmpeg project munkaja, es igy megszulethetett a youtube, mint otlet.

Tyrael

> de a lenyeg az, hogy a youtube meg klonjai elott neked kellett gondoskodni rola, hogy olyan formatumban tedd kozze a videoidat, amit a latogatok le tudnak jatszani.

erre való a flash
a jútúb csak alárakott egy komment+rating mezőt

meg egy rahedli procit amik mindenféle forrásból egységesre konvertálják a videókat...

_________________________
Hogyan?

a jútúb előtt sem volt szükség harmincezer szerverre egy video internetre tételéhez, és most sincs

nem is ahhoz kell, hanem, hogy a random forrásból jövő videókat egy formátumba konvertálni, hogy ne kelljen a gépedre csillió codecet felrakni, hanem elég legyen egy.

_________________________
Hogyan?

ehhez se jútúb kell, csak "flash"

ok, jatsz le nekem wmv-t flashel.
koszi

Tyrael

flash csomo formatumot nem tud lejatszani.
a maradekot meg szerinted tenyleg futasidoben kellene konvertalnia kliens oldalon?
komolyan azt hiszed, hogy a random feltoltott 10 megapixeles videokbol realtime kellene kliens oldalon 320x240es videokat konvertalni miutan atcibaltad a tobbszaz megas videot a droton?
csinald meg elobb a hazifeladatod, utana szolj bele a nagyok dolgaba!

Tyrael

érdekes ötleteid vannak, nem világos hogy ezek közül melyik problémába ütközött Maxim a jútúb eljövetele előtt

loop

Tyrael

tehát akkor a jútúb azért jó, mert az egységsugarú homeuser közvetlen tölti fel a max 2 gigás raw 720x576 streamet a kazettáról? (a nevezett user nyilván gyakran tesz ilyet, rejtély hogy miért)

nem, akar egy webkamera es egy bongeszo segitsegevel fel tudja tolteni a videojat, tud ra caption-t tenni, alavagni masik hangot, es kozzetenni a neten.
tehat nincs szukseg studiomunkara, videokonvertalasra, webhosting kornyezetre, ahol a videojat 3 fele felbontasban es formatumban felrakja.
de reszemrol itt vege a szalnak, latvanyosan nem akarod megerteni mirol beszelek.

Tyrael

Tyra3l jól rátapintott a lényegre. Nálam a lustaság volt a legfontosabb szempont. :-) A youtube a legkényelmesebb megoldást nyújtja tálcán arra amire kitalálták, a videók megosztására.
A formátumproblémák mellett a terjesztést is optimalizálta a Google. Korábban az ingyenes webszolgáltatók nem örültek annak, ha valalki sikeres videókat rakott a szerverükre. Problémát jelentett az adatforgalom még geocities méretű szolgáltatónak is. Ha nagyon népszerű lett egy videó udvariasan megkértek arra, hogy: "Szedd már le azt a kurva videót, vagy legyaluljuk az egész oldaladat!"
:-)
A Google ellenben csak örül a te sikerednek. Sokan nézik a videódat = ezzel is népszerűbb a youtube. Nem kell azzal bajlódnod, hogy mindig elég cache proxy szerver legyen a hirtelen népszerűvé vált videód mögött, a Google megoldja helyetted.

nyilvan orul, mert addig is bamuljak az o reklamaikat, ami neki bevetel. Szoval ez csak alszent marketing hogy orulnek a te sikereidnek. Erdekeltek abban hogy a reklamaikat terjesszek. Ezert orulnek a sajat sikereiknek, ami a te videod altal keletkezett.
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

Nem teljesen mindegy, hogy a Google miért csinálja, ha Neked nem származik belőle károd?
A kölcsönösség a lényeg. A Google lehetővé teszi, hogy Te sikeres lehess, cserébe persze neki is megéri. Ez a szimbiózis.

en koszonom, de nem kerek a googlebol. Szoval nekem nem ad semmit a jotekony lelek google...ne is probalkozzon :D
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

"en koszonom, de nem kerek a googlebol"

matáv részvényes, microsoft részvényes, vagy al kaida tag vagy?:)
kb ezek utálhatják okkal a Googlet.
vagy esetleg hivatásos rettegő vagy?:)

a matáv azért mert a youtube sokkal sikeresebb, mint a videa, és a freemail is folyamatosan veszíti az aktív usereit a gmail miatt.
a microsoft, bing, android, és az opensourceba tolt google pénzek miatt.
az al kaida pedig természetesen azért, mert a google beleolvas a gmailes terrorszervező leveleikbe, és loggolja a "nuclear device building howto" és az "atomic physics for dummies" kulcsszavú kereséseket indítók ip címeit:)

'vagy esetleg hivatásos rettegő vagy?:)'
ROTFL-MAO!!!!

Szabad megtudni, hogy miért?

ez egyszeruen bizalmi kerdes. Nem bizom semmilyen adatomat egy olyan cegre,akik az adatokbol elnek kb. Sajat tartalma nem nagyon van a googlenek, masok tartalmaibol tartja fenn magat (kozvetetten, de megis)
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

ez eléggé kisarkított álláspont,
ilyen erővel ugyanez a merevlemezgyártókról is elmondható.

de a merevlemezgyártók nem mentik le a vinyo adatait, mondjuk folyamatosan.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Értelek.
Ezek szerint semmilyen publikus online szolgáltatást nem használsz?
Vagy használod oket, csak account nékül?

egyedul a keresojuket hasznalom amikor a bing nem teljesen pontos talalatot ad. Egyre kevesbe van nalam jelentosege a g search enginenek. Ami online szolgaltatast hasznalok azt megoldom magam, vagy fizetek tarhelyszolgaltatonak.
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

"egyedul a keresojuket hasznalom amikor a bing nem teljesen pontos talalatot ad"
akkor igen gyakran szükséged lehet a Google keresőjére:)

Nem feltétlenül. Mert a Bing is folyamatosan fejlesztve van és persze egyre több oldalt indexel, így egyre kevésbé lehet különbség a találatok között. Valamint a Bing is tárol keresési szokásokat, így egyénre (cookie-ra) szabhatja a találatokat. Vagyis ha sokat használsz Bing-et, tud olyan pontos lenni, mint a sokat használt Google kereső.

ha csak ezen múlna... akár Clusty keresőt is használhatnánk:)

:)

Nézd, ha azt is nagyságrendileg annyian használnák, mint a Bing-et, Google-t, akkor hasonlóan jó eredményeket hozhatna. Itt jön be két nagy (három, ha a Yahoo-t is nagynak tartjuk) erőssége, a tömeg. A keresőmotorok nagyjából ugyanazon az elven működnek, a találati pontosság a súlyozáson múlik. És párszázmilliárd kattintásból jobban lehet az eredményeket finomítani, mint párszázból.

Én még emlékszem arra, amikor az Altavista mellett elkezdtem a Google-t is használni és bizony elég gyengén muzsikált, pedig a keresőmotorja és a súlyozása már akkor is klasszisokkal jobb volt az Altavistáénál, csak éppen nem volt még mögötte a tömeg, ami alapján ez a nagyon jó rendszer elég pontos lehetett volna. Most meg nem igazán tudsz nála jobbat mutatni.

ha használók száma, és a keresési inputjaikból összeállított statisztikák csak egy, és nem a legfontosabb részei egy keresőnek.
a mainstream keresőmotorok nagyjából valóban ugyanazon az elven működnek ma már, de ezen elvekre nagyon sok munkával lehetett felépíteni azt, ami most a Google kereső. a Via processzorok is ugyanazon az elven működnek, mint az Intel cpuk, mégis összességében jelentős különbségek vannak, ami miatt az egyik sokkal jobban fogy, és nemcsak a nagyobb gyártási kapacitása miatt.
a Google már az első beta óta jobb eredményeket ad, mint az Altavista. már akkor a legrelevánsabb találatok adó kereső volt, amikor sokkal többen használták a többit.
ha kíváncsi vagy a háttérre, a Yahoo és a Bing is egy norvég cég keresőjére épül. külön ágakon vették meg ugyanazt. ők kb a Google keresővel együtt párhuzamosan indultak, csak hát Európában nehezebben ömlenek a kockázati befektetési alapok pénzei. ma már a Yahoo is a Bing keresőmotorját használja, egy Yahoo Ms megállapodás óta.

éss eljutottunk oda, hogy a subthread spagettivékony lett.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

mert a keresesi szokasaidat nem hasznaljak fel a talalati oldalon megjeleno hirdetesek targetalasahoz?

Tyrael

a keresei szokasaimat nyugodtan tarolja akarki. En a leveleimet, dokumentumaimat, kapcsolati halomat, etc. nem bizom googlere, es senki masra. Jol vannak ezek a dolgok a sajat szerveremen.
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

es ugye a te szervered es a cimzettek kozott csak pgp-vel titkositott leveleket kuldesz ugye?
kulonben kettotok kozott barki elolvashatja azokat.
plusz ha a cimzett pl. gmail-t hasznal, akkor vele nem is levelezel, ugye?

Tyrael

nem paranioas vagyok. Csak nem adom onkentesen a bizalmas informacioimat akarmilyen cegnek. Csak mert ingyen adnak valamit.
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

"En a leveleimet (...) nem bizom googlere, es senki masra."

Megrazo hirek kovetkeznek: a levelezes egy plaintext protokoll, az nem olvassa el, aki nem akarja.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

+1 Ha meg pgp-vel titkosítod a levelezesed, akkor google akkor se tudja elolvasni, ha gmailezel.
Es akarhogy nezem, a googlieknel kisebb a valoszinusege, hogy az osszes szerver egyszerre lerohad,
es leall a szolgaltatas (hanyszor is volt ilyen? ketszer? es azalatt is elerheto volt imapon, szoval megse)
Atomtamadas ellen persze nem ved, csinalok is hetente LTO-ra backupot a gmailokrol, es viszem le femkazettaba a bunkerbe :)

annak pedig aki levelezőprogram helyett böngészőből szeret gmailezni webes felületen, van FF gpg plugin is titkosításra.

remek, kepzeld...ezt en is tudom. pusztan nem veszem igenybe az altalotok lassan isteni magaslatokba emelt, hudemilyenjofej googlet az ilyen dolgaimra. nem bizok bennuk. pont. "If an offer sounds too good to be true, it probably is."
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

pedig igaza van. Magyarországon a titkosszolgálat már majd egy évtizede helyezte üzembe a BIXre kötött transparent lehallgatóját.
saját email szerverrel sem tudod megkerülni. ráadásul az elmúlt évben a magyar nemzetbiztonságnak annyi piszkos ügye vált botránnyá, hogy már ciki az országra nézve.
gondolom az üzleti titkaidat félted, és nem a nemzetközi titkos társaságokkal folytatott levelezés miatt aggódsz:)
sajnos puszta haszonszerzés miatt is "bevetette" a technikáit a magyar nemzetbiztosság az elmúlt években, a csókosaik érdekében.
imho egy jó vpn írországba + gmail még mindig megbízhatóbb.
ha az irodában tönkremegy az összes szerver, pl leég. akkor nagyon jól jön az, hogy van egy külső backup a levelezésről a gmail servereken.
a FireGPG pedig még böngészőben is biztosítja a Google számára is láthatatlan levelezést a gmailen.

en kulfoldon vagyok, csak hetvegente leutazom fehervarra, ennyi kozom van magyarorszaghoz az allampolgarsagomtol eltekintve. Itt ahol van a virtualis szerverem, naponta keszul mindenrol backup, es en tudom managelni. Nem tudok es nem is akarok olyan cegben megbizni, ahol nem latom mi tortenik a dolgaimmal. Nem, nincsenek uzleti titkaim, nincsenek tikolnivalo dolgaim. Pusztan nem orulok annak hogy nem tudom mit csinalnak az adataimmal. Eshat benne van a privacy policyukben hogy akarmit csinalhatnak a dolgaimmal, akarmire felhasznalhatjak az adataimat, az azokbol nyert informaciot. Szerintem ez nem kis ar egy webmail feluletert es tarhelyert.
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

+1

Idézet:
Eshat benne van a privacy policyukben hogy akarmit csinalhatnak a dolgaimmal, akarmire felhasznalhatjak az adataimat, az azokbol nyert informaciot.

ezt hol olvastad?

http://mail.google.com/mail/help/privacy.html
En itt csak annyi olvastam, hogy a spamszureshez, illetve reklamok megjelenitesehez processzaljak a leveleimet, third party fele nem adnak ki infot, max annyit, hogy 27500 ember megkattintotta a gmail-ben a hirdetesuket.
de valoban van ra matematikai esely, hogy a google-nel osszekotik a keresesi szokasaidat a levelezesedbol kinyert informaciokkal, de abbol eleg nagy botrany lesz, ha kiderul, nem vagyok biztos, hogy meg mernek tenni.

Tyrael

értelek. van ráció ebben a gondolatmenetben. nekem azért ennyit megér egy biztonságos mailbackup.
ha fizetsz éves díjat a Gmailért, akkor ugyanazokkal a feltételekkel használhatod, mintha az ISP szolgáltatód mailserverét használnád.

Köszönöm a válaszodat.
Kicsit reméltem, hogy kapok pár tippet alternatív szolgáltatásokhoz, amit ajánlhatok olyanoknak, akik nem szívesen használják a Google-féléket az Általad (és sokan mások által) nehezményezett adatgyűjtés miatt.

sajnos nemtudok alternativ szolgaltatot ajanlani fentebb vazolt okok miatt (sajat magamnak szolgaltatok), esetleg ha europai ingyenes levelezest szeretnel, akkor gmx bizonyult jonak a multban.
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

http://www.hushmail.com/
release grouppok a warez scene-ben eloszeretettel hasznaljak, gondolom megvan ra az okuk.

Tyrael

+1.
Továbbá youtube-ra feltöltött tartalom esetén nem kell attól tartanod, hogy milliós kártérítési perrel keresnek fel a jogvédők. Írnak egy levelet a Google részére, leszedi a videódat és annyi.
Ha saját magad host-olod a videót, akkor téged bombáznak ha véletlenül jogot sértettél. A kártérítési díjat pedig letöltésenként szokás kiszámolni, pár nap után is már durván csillagászati lehet.

Én kétszer raktam fel videót a youtube-ra, mindkét alkalommal cak feltöltöttem már mit tudom én milyen formátumban, aztán a youtube gondoskodott arról, hogy az mindenki le tudja játszani a webes felületen.
Nem csak konvertálhatnom nem kellett, hanem nem kellett hozzá html-t sem szerkesztgetnem, se semmit, csak upload, és voilá, lehetett nézni a videót.
Ez az egyik konkrétan, semmit nem csináltam vele, csak áttöltöttem bluetooth-on a telefonomról, aztán youtube-on upload.
http://www.youtube.com/watch?v=zkFnj4r_Kp8

youtube nélkül nem let volna ilyne egyszerű megosztani.

nem az volt az állítás, hogy a youtube óta nem egyszerűbb.

> Szabadon megoszthatom a videoimat a világgal. Ez a youtube előtt csak álom volt

Igazából erre válaszoltam:
http://hup.hu/node/85717#comment-1000033

"most hogy "konvertálgatják" upload előtt?"

"a jútúb csak alárakott egy komment+rating mezőt"
most akkor melyik?

Tyrael

"Ez mind ingyen van számomra."

Baromi nagy tévedés! Úgy eladod közben magad, hogy észre sem veszed! Néha nagyobb ára van annak, ami nem kerül pénzbe, ezt ne felejtsd el!

en merlegelve a kockazatot ugy erzem, hogy nekem megeri a google-t, gmail-t, google analytics-et, meg mittomenmit hasznalni, mint amit a privat levelezesem, vagy a szemelyes adataim ertekesitesen buknek. :)
a szemelyes adataimat mar ugy is eladta a magyar allam, tobbet hivogatnak a telemarketingesek, mint amennyi veletlen becsuszo spammet vagy fizetett hirdetest olvasok a fent emlitett szolgaltatasokban.

ps: mar ha egyaltalan eladja, a valoszinubb inkabb az, hogy csak sokkal nagyobb meretu statisztikak milliomod resze vagyok.

Tyrael

"Szabadon megoszthatom a videoimat a világgal. Ez a youtube előtt csak álom volt, és a média-cézárok monopóliuma volt."

A videát nem ismered?

videa?:)
azt a szart elsőnek fogom letiltani ha gyerekem lesz az indavideóval együtt.
nem fog hiányozni, minden ami érdekes megtalálható a youtubeon vagy a vimeon is. a videa csak a pornóban tud kitűnni, amit ott nyakló nélkül enged a Magyar Telekom keverve a többi tartalommal.
azon is érdemes lenne elgondolkozni, hogy a mostani magukat nemzetinek valló pártok netkampánya is a Facebookra épült és nem az iwiwre. gondolom szívesebben választottak volna egy magyar közösségi oldalt, de ami szar az sajnos szar.

jogos, az iwiwről mindent ami (szelso)jobboldali, azonnal moderalnak/torolnek, ami meg (szelso)baloldali, azt hagyjak.
POC: csinalj egy hitler es egy sztalin kamuprofilt, toltsd fel mindkettot tortenelmileg helyesen, majd merd az idot, de az egyiknel nem kell napokig varnod, a masiknal egy hetnel abbahagyhatod. Rad bizom, hogy felismerd, melyik tart ki tovabb.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Mit keres ez a populista topic egy szakmai portálon? Hova lehet még lenyomni a szintet?

flame, látod? itt a helye.

Ha nem szólsz hozzá, már jobb. Ha törtlöd a regedet akkor pedig még emelkedik is a szint.
:-)

http://suicidemachine.org/

Dolgozni kell a hup-os implementacion ...

Az a szolgáltató, amely nem tudja, nem akarja, vagy csak hülye hozzá, hogy az előfizetési díjakba berakja a gerinchálózat, vagy bármilyen hálózat üzemeltetési, bővítési költségét, az haljon éhen.
Tiltsa le a fujjjgonoszbérenc Google az adott hálózatok elérését (ha már Kínával is kikezdett, ez csak hab a tortán) és pár emberke a marketingen igen nézne szerintem, hogy hová mentek a népek tőlük, akik a zavartalan felhasználói élménybe a youtube-ot és pár ilyen jellegű oldalt is beleértik.
Vagy az is lehet, hogy szándékosan provokálnak és így akarják megoldani a hálózati terheltségüket, utána meg tudnak mutogatni másra, hogy miatta volt...

De hisz amit ezek követelnek, azt minden egyes előfizető fizeti meg sokszorosan. Mi jogon követelnek olyan után pénzt, ami ingyenes szolgáltatás, mégis ki van fizetve, csak épp az internet szolgáltatónak?

peniszirigyseg, a guglinak nagyobb van...

Ez jo, marmint, amit kitalaltak!
De nem uj, kicsit hasonlit a regi modira, amikor a hivott fel is fizetett a telefonhivasert.
Egyebkent meg pusztuljon a france telecom is meg a dt is! Gondolom leultek otletelni, hogy mibol lehetne meg tobb penzt csinalni es kiderult, hogy baromira impotensek.

+1

Az összes telecom cég a 20. század nagy részében úgy ült az aranytojáson, mint a kotlóstyúk. Senkit nem engedtek nyereséges monopóliumuk közelébe sem. Innováció szinte alig volt, a világ elhúzott mellettük. A drága technikai múzeumuk költségeit az előfizetőikkel fizettették meg busásan, sokszorosan lehúzva őket (drága percdíjak, előfizetési díj, kapcsolási díj, levegővételi díj...:-)
Ha eltűnnek, senkinek sem fognak hiányozni!

"Az összes telecom cég a 20. század nagy részében úgy ült az aranytojáson, mint a kotlóstyúk"
Azért a telekommunikációs cégeke hatalmas tőkét toltak bele a hálózatokba, fizették a koncesszió díjat, és foglalkoztattak jó sok munkavállalót.

"Senkit nem engedtek nyereséges monopóliumuk közelébe sem."
Ez egy bullshit, az állam adja el a koncessziót korlátozott számban.

meg kellene nézni a számokat is. Mondok egy konkrét példát:
2006-ban a vodafone group megvette a romániai connex-et 2.5 milliárd dollárért

A nettó profitja:
- 2006-ban 1.142 milliárd LEJ (szerk. ~300 mill euro),
- 2007-ben 0.881 milliárd LEJ (szerk. ~250 mill euro),
- 2008-ban 1.128 milliárd LEJ (szerk. ~300 mill euro)

és fizetett kevesebb mint 3000 alkalmazottat.
azért nem olyan rossz biznisz az, evente hoz ~ 1 milliárd LEJT (szerk 400 mill eurot) evente. De a korlátlan netet leshapelik.

(forras: http://www.doingbusiness.ro/financiar/raport/1196942/ , http://www.wall-street.ro/articol/IT-C-Tehnologie/13701/Regele-a-murit-Traiasca-regele-Vodafone-a-inghitit-Connex.html )

És ez a profit mekkora tőkét igényelt? Mert ha kevesebb lenne, mint ha a Vodafone befektetők beraknák a bankba kamatozni, akkor a távközlési piac megszünne létezni.

Ezt a tipikusan magyar szemléletmódot rühelem ami itt is kiütközök: "Többet tejel a szomszéd tehene, tehát dögöljön meg!"

de azt ugye látod, hogy itt épp arról van szó, hogy "többet tejel a google tehene, tehát dögöljön meg"? és ezt nem én mondom, hanem a telekom cégek :P

a telekom cégek hozzá voltak szokva a magas profithoz, persze hogy rosszul esik ha ez csökken. ugyanez van a zenekiadókkal.

Azt nem tudom hogy a Google mennyit tejel, lehet hogy kevesebbet, lehet hogy többet. De ha néhány nagy gerinchálózati szolgáltató korlátozná a jutyúb forgalmát (Pl a 3 szolgáltató), akkor Magyarországon nem nagyon lesz jutyúb felhasználó többé.

meg az is lehet, hogy a 3 szolgáltató ügyfelei tűnnének el csak úgy egyik napról a másikra. esetleg utána bosszúból lemondják tömegesen a T.mobile/Orange/O2 mobiljukat is és más szolgáltatókat keresnek maguknak.

vagy egy idő után arra fogják használni az access-t amire való. mobil net mobil elérésre, vezetékes megy gyors elérésre :-)

Minden internet elérés ugyan arra való: az internet elérésére, annak teljes egészében.

haha, jó is lenne

A telko cegek kezdenek rajonni, hogy nem nyereseges eladni a "korlatlan" netet olcsoert. Ami nyilvan azert korlatlan, mert a torrent az EXTREM HASZNALAT ((c) vodafone, szonelkul kivagnak ha csinalod). Fuckit. Tanuljak meg az emberek hogy elzarjuk a csapot, lekapcsoljuk a villanyt es lementjuk a jutub videot ;)

synapse

--------------------------
The OOM killer is like a surgeon that amputates the limb of a man to save his life: losing a limb is not a nice thing, but sometimes there is nothing better to do.

"Understanding the Linux Kernel" on page frame reclaiming

Ezek az amerikaiak és európaiak, ahelyett, hogy az infrastruktúrát fejlesztenék (mint ahogy Japán teszi széles körben elérhető, fillérekbe kerülő gigabites optikai és műholdas internettel), ahelyett sírnak a legfeljebb 4 Mbit-es bitrátájú Youtube videók miatt.

Időnként mindig elfelejti az ember, hogy Európában és Amerikában ennyire kedvezőtlen a helyzet ha szélessávú internetelérésről van szó.

Azt ellenben tényleg meg kell oldani, hogy az internetes vállalkozások több adót fizessenek az országokban ahol jelen vannak a szolgáltatásaikkal, ez kétségtelen.

"Azt ellenben tényleg meg kell oldani, hogy az internetes vállalkozások több adót fizessenek az országokban ahol jelen vannak a szolgáltatásaikkal, ez kétségtelen."

Ez nem lenne igazságos. Ha a kifogásolt UK helyett Németországba helyezné a Google az európai székhelyét, hogy jó kisfiúként többet adózhasson, abból mi magyarok ugyanúgy nem látnák egy Euró centet sem, mint most.
Csak több reklámot kellene a pofánkba nyomnia a Google-nek, hogy fedezhesse a Német államnak fizetett extra adót.
Vigyázni kell a Német-Francia tengellyel. Imádnak szociális igazságosság köntösében követelődzni, közben csak a saját hatalmukat akarják kiterjeszteni.

arról nem is beszélve, hogy a google is biztos fizet a videók kiszolgálásáért, nem is kevés pénzeket csak hogy rácsatlakozhasson a valamelyik telekommunikációs cég gerinchálózatára.

A hálózatot nem is a Google használja, hanem a Google használói. :)
És csak azért a Google, mert ő a legnagyobb? Ez is de hülyeség.

Az lesz majd szép, ha a Google a hisztiző 3 szolgáltató ügyfeleitől nem lesz elérhető. A tömeges felmondás után talán elgondolkoznak azon, hogy ezt talán mégsem kellett volna. :)

a kínai google story után, most úgy gondolják az európai telekomok, hogy akkor már méé ne? ők is megszorongatják kicsit a gúglit, természetesen szigorúan csak üzleti alapon, extra haszonszerzési céllal.

Vegyék a kezükbe a sajátjukat és azt szorongassák.
Vajon a Microsoft-tal miért nem akarnak fizettetni? Gyanítom, hogy ők is komoly forgalmat generálnak az online szolgáltatásaikkal (és a windows frissítésekkel).

Még a végén képbe kerül a hup is az egymillió hozzászólás miatt. :)

Ha google lennek egyszeruen megoldanam: Nem(, tiltsatok le inkabb mintsem hogy fizessunk)

Az elso szolgaltato aki letiltja annyi elofizetot veszit amiutan 2x meggondolja mi a dragabb, az a dedikalt 10gbit/isp amit erre aldozunk vagy az elofizetok :D haha .. n00bz..

Lassan a -sz@r- kevesbe okos sony-ericcson telefonok egyetlen eladhato modja ha ezeket a szolgaltatasokat raeroltetik. Aki ezt kitalalta sokaig nem lesz hatalmon :D

Persze, majd jon hogy "kozos erovel" aztan megjelenik az elso ceg aki NEM hajlando beszalni, es hoppa hirtelen az egesz borul. lol ez csak mediahack inkabb mint valosag .. :P

drk

Magyarországon kevesebbet veszítenének a szolgáltatók egy hasonló helyzetben, mivel hűségnyilatkozat íratnak alá az előfizetőikkel (ami kötelezi őket az adott szolgáltatás hosszabb távon történő igénybevételére).

a szerződésben rögzített feltétellel, azonban ha az előfizető hátrányára változik, akkor fel lehet mondani. és ha én nem érem el a szolgáltató faszsága miatt a youtubeot, az nekem nagy hátrány...

_________________________
Hogyan?

arra azért nem mernék fogadni, hogy a mai magyar jogviszonyok között te meg is nyernél egy ilyen pert.
azért az lenne a legjobb, ha törvényileg tiltva lenne minden hűségszerződés a jövőben. semmi szükség nincs erre a versenykorlátozó marhaságra.

persze, de valoszinuleg ilyenkor az tortenne, hogy nyilna 1-2 proxy szolgaltatas, amin keresztul a youtube-ot ugyanugy neznek az emberek, vagy atternenek dailymotion-re, de a huseg lejarta utan mennenek ok is at a normalis szolgaltatokhoz.

Tyrael

Mellesleg a franciak pont betiltottak mar a torrent es egyeb p2p halozatok hasznalatat is (kuldenek egy figyelmeztetes, hoy hagyd abba, aztan meg buntit fizetsz es kitiltanak 2 evre a netrol). Es mindezt szerintem csak azert csinaltak, hogy utana kitilthassak a 128bites SSL titkositast is hasonlo torvenyekkel, mondvan, hogy ugyis p2p-ket titkositananak. Egyszeruen nem ertem a franciaknak milyen elkepzelesuk van az Internetrol. Ott aztan tenyleg eleg lenne a minimalcsomag ha a google is rajuk fenyitene, de vagjak csak ki a fat maguk alol. En is visszafenyitenék a google helyeben, hogy ok akkor a ti ip tartomanyotok nem nezhet youtube-ot. A jobbak ugyis proxyznanak.
--
"Majd nagyot fogok rohogni Bill, mikor en szoftvert arusitok, te meg meg kell hogy nyissad a Windows forraskodjat, mert elvesztettel egy ilyen rohelyesen egyertelmu fogadast" (90's)

Franciaország volt az a "felvilágosult" európai állam, ahol utolsónak szüntették meg a titkosítási eljárások tilalmát.
náluk nemcsak a titkosítási algoritmusok exportja volt tiltva, mint Amerikában, de a használata is. nem kis hátrányt szenvedtek a francia kutatás+fejlesztéssel is foglalkozó cégek. az ipari kémkedés aranykora volt az, a szűk látókörű francia kormányzat balfaszsága miatt. azóta sem sikerült sokat fejlődniük.

A franciak a vilag legkretenebb nepe. Velunk 5x kurtak ki a tortenelemben, mar a torokok is az o fegyverkereskedelmi politikajuk miatt jottek be. De a segguket mindig feltettek, most is nyalas b*zik orszaga. Bezzeg mikor H*tler odaallt, hogy veletlen 1000x annyi tankot gyartott le, mint a szerzodesben megengedett, egybol "non problem, non problem, ich bien non problem", aztan meg gyoztes allamnak lett titulalva mert veletlen a jo oldalon harcolt.
--
"Majd nagyot fogok rohogni Bill, mikor en szoftvert arusitok, te meg meg kell hogy nyissad a Windows forraskodjat, mert elvesztettel egy ilyen rohelyesen egyertelmu fogadast" (90's)

"aztan meg gyoztes allamnak lett titulalva mert veletlen a jo oldalon harcolt"
HARCOLT? amit a háború elején produkáltak azt legnagyobb jó indulattal is csak "taktikus menekülésnek" nevezném:D
az úgynevezett "francia ellenállási mozgalom" egy vicc volt. néhány hőzöngő francia barikádhuszár. durrantottak egy kicsit pár helyen aztán futottak:) a lengyel ellenállás közelébe sem érhettek. Charles de Gaulle volt a leghumorosabb tábornoka a II. világháborúnak, még egy századnyi épkézláb katonát sem tudott felmutatni. a Vichy Franciaországban sokkal több francia katona szolgálta a fritzeket hűségesen:D
ennél már csak Ausztria volt szánalmasabb. a háború után "Hitler első áldozatának titulálták magukat". LOL, az még csak hagyján, hogy Hitler osztrák volt, de csak meg kell nézni az archív filmeket Hitler prágai, varsói bevonulásáról, majd utána a bécsi bevonulásáról.

Mint a közismert viccben:
- Hány francia katona kell, hogy megvédje Párizst?
- Nem tudni, még sosem próbálták ki.

vagy...
- Mi az általánosan elfogadott bemutatkozó formula franciául?
- Ne lőjön, megadom magam!

- Hány sebességi fokozata van egy francia tanknak?
- öt. 4 hátramenet és egy előremenet arra az esetre, ha az ellenség hátulról támadna.

- Honnan lehet felismerni egy francia katonát?
- Le van barnulva a hóna alja.

- Miért voltak a Második Világháborúban a francia utak szélén fasorok?
- Mert így a németek árnyékban masírozhattak be.

Anyone else sick of WW2 computer games? I think I've killed more Nazis then the entire French army.
(sickipedia)

--
I can't believe Steve Jobs's liver is replaceable but the battery in my iPhone is not. - sickipedia

Ezek jók, subscribe :)

de Gaulle volt az, aki KÖVETELTE az amerikaiaktól, hogy adják át neki a hatalmat franciao. felett, hogy kormányt alakíthasson, ja, és pár tengerészgyalogos dandárt is, hogy megvédhesse magát.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Tudod, mi az a french ts encryption a távoli asztali kapcsolatnál? (RDP)
Az a disable encryption. Mert feléjük jobban korlátozzák a titkosításokat mint az amerikaiak, csak erről nem tudunk, mert a franciák IT szempontból sokadlagosak, szemben az USÁval.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Én is leteszem a bringámat,
végül is gyalog is odaérek (csak mikor és hova?).

A facebookot is ki kell majd tiltaniuk, mert pl. a törökök a többiek vendégmunkásként feltöltött tartalmait nézik facebookon. Türkce T-com nem engedi tecső-t.

Aztán itt van még a többi net-közösség is.
kép

Ott is van török nemzeti tűzfal? Mindenkinek tiltva van, vagy csak a Türkce T-com ügyfeleit szívatják ezzel?

van-é más a t.t-com kívül is, ez itt a második kérdés :-)

A türkcell -es tv reklámokban sokszor benne van(/volt?), hogy a zájfon 3g -vel közvetlenül fel tudod tölteni youtubra a videódat. Valszeg ők a másik szolgáltató, de mobilos.
Ami furcsa, hogy tavaly a saját laptopon vindóz alatt nem ment a jutúb, linux alatt igen, telefonról (ottani free wifin) háromból kétszer szintén. Mondjuk erről külön akarok topikot nyitni, mert most nem megy, törökül meg nem tudok, megoldást meg szeretnék.
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime
Windows hate ;)

Vodafone biztosan van Törökországban. az igen sikeres magyar voda ceo Vitai Attila, oda lett átküldve vezetőnek.
a mobilnet ugyanakkor nem azonos kategória még a vezetékessel.

Nos, veled szegény szerencsétlen áldozattal szemben akinek otthon flatrate internetje van, a szolgáltatók nem kapnak flat rate internetet. Fizetnek bizonyos prefixekkel folytatott forgalmakért. Nos, nem szereti a túlságosan rossz boltot elvégre gazdasági társaság. Ennyi. Ez nem extra profit, hanem profitrealizálás elvégzett munkáért. Vagy itthon már a posta fizet az újságnak, hogy kihordhassa?

akkor kerjen erte annyi penzt az ugyfelektol, akivel szerzodesben all, hogy megerje forgalmazni.
ha most en csinalok egy kurvajo viccvonalat, es egesz nap mindenki engem hiv telefonon, es azt hallgatja, akkor joga lenne a telefontarsasagnak extra sapot kivetni ram, mert nekem jol megy a bolt?
vagy ha csinalok egy kurva forgalmas vendeglot, es annyian jarnak arra, hogy elkopik a kozut, akkor azt nekem a vendeglo tulajdonosanak kellene kifizetnem?
vagy ha tortenetesen inditok egy olyan levelezos szerepjatekot, ahol a jatekosok fizetnek a postanak, hogy bekuldjek a fordulonkenti karakterlapot(nemtom mar hogy hivtak a tulelo foldjenek azt a szarjat) de nepszeru lesz, es ezert mar nem tudja kihordani egy postas, akkor en fizessem ki a masik postas fizeteset, mert tulterhelem az altaluk kinalt, es a felhasznalok altal megfizetett szolgaltatast?

egyszeru a keplet: nem kell bagoert korlatlan netet arulni, ha nem gazdasagos az uzemeltetese.
annyira vicces, hogy eddig magyaraztak a szolgaltatok, hogy miert nem para az overselling, mert az atlag felhasznalo ugysem hasznalja ki a toredeket sem, mostmeg ugy csavargatjak a szamokat, hogy mindjart kiderul, hogy minden hardcore letolto...

eszre kellene venni, hogy ez a jovo, terjednek a fullhd tv-k, jon a 3d tv, mindennek egyre nagyobb savszelesseg-igenye lesz, aki nem tudja tartani a lepest a piaci versenyben, az csukja be a boltot.

Tyrael

Azt kellene megérteni ehhez hogy ez döntés kérdése. Az hogy ő a google-től kéri el, és te oda fizeted meg a használat díját (vagy kigazdálkodja másból .. aka üzleti modell) vagy hogy elkéri mindenkitől nos az picit más. Képzelj el egy olyan szolgáltatót ahol prefixenként (mondjuk úgy műsorcsomagonként) MB díja lenne (mind a külföldi hívás díja a telefon piacon) és ez a szarkupacból kellene válogatnod, vagy lennének olyan csomagok ahol minden MB díja egységes így picit fizetsz másik fogyasztása után is.. vagy még elvetemültebb rendszer is lehetne. A kérdés csak hogy miért terheljünk valamit emberek egy részére mikor azon szolgáltatást csak igen kis részük használja? Hogyan nevesítsük a Google jól fizető targetált hirdetéseit, hogyan adjunk árat neki?
Ez csak egy módszer. Nehogyazthidd hogy mindenhol van flat rate net végfelhasználónak.. menjetek ki az ossik-hoz, a barátom köpködéséből igencsak vidám lennél.

nem uzleti dontes kerdese.
en szerzodesben allok a sajat ISP-mel, a google a sajatjaval.
kettonk kozott van X darab halozat akik peeringelnek egymasnak, vagy veszik egymastol a nemzetkozi savot.
hogy jon ahhoz egy koztes szolgaltato, hogy akar engem, akar a google-t meg akarja sarcolni, amikor semmilyen szerzodesben nem all egyikunkkel sem?
sarcolja meg azt a masik szolgaltatot, akinek az iranyabol erkezik a nagyobb forgalom, vagy szalljon ki a peeringbol.

Tyrael

"eszre kellene venni, hogy ez a jovo, terjednek a fullhd tv-k, jon a 3d tv,"

Ezt a szolgáltatók saját hálózatukban oldják meg: IPTV a T-home esetében nem megy keresztül a Interroute hálózaton.

egyelore, de szerinted mennyi ido meg, amig a steam mintajara elterjed az online videoteka? (lehet mar van is, de meg nem annyira elterjedt)
befizetek 2 dolcsit, es mar jon is a netrol legalisan az Avatar 3D a tvmre.

Tyrael

itunesban vehetsz/rentelhetsz filmeket megfelelo orszagokban
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

és ki is fogod fizetni a vastagabb csövet, h ne akadjon a film - ha már kifizetted, h online nézhesd.

lementi ;)
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

http://blogs.tech-recipes.com/davak/2008/01/15/how-to-rent-movies-from-the-itunes-store/
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

Pontosan. A szolgáltatók évek óta kínálnak "korlátlan" hozzáféréseket, annak reményében, hogy úgysem lesz, aki tartalommal megtölti ezeket a sávszélességeket. De nem arra kell haragudni, aki videómegosztót indít a szolgáltatók kínálta kapcsolatra alapozva. Magyarországon nemrég húzta le a redőnyt a videoplayer.hu, mert nem volt akkora üzlet (konkrétan ráfizetéses volt), hogy megérje: maga a hosting és a hozzá kacsolódó Gbps kapcsolat is elég sokba került (nyilván a gugli is fizet azért a netért, amin a jútyúb tolja az adatot kifelé).

http://haxel.hu/wodehouse-konyvek.html

"#2 a HD youtubeozás komoly érv a prémium internet csomagok mellett. "

Kár, hogy nem éri meg a szolgáltatóknak, ha az user elkezd ezerrel tölteni ;)

----------------
Lvl86 Troll

El kellene dönteni hogy a felhasználók, vagy a nekik tartalmat szolgáltatók fizessenek-e a "kábelért" az internetszolgáltatóknak.

Gondolom ha a tartalomszolgáltató, vagy a tartalomszolgáltató is fizet, akkor a felhasználóknak ingyen, vagy olcsóbb lesz annyival...
Ugye???
Aztán majd a tartalomszolgáltató kifizetteti a felhasználókkal az ő részét..., úgyhogy mindenki örül valaminek.

...vagy az internet szolgáltatóknak nem éri meg ennyiért, úgyhogy teljesen jogos a követelésük..., bár nem értem hogy akkor miért szolgáltatnak internetet most.

...de van egy nagyon jó eszköz a kezükben, egyszerűen tiltsák le a google-t,és minden olyan tartalomszolgáltató elérését a hálózatukból, aki nem fizet nekik, mint ahogy a usert is letiltják, ha nem fizeti be a számlát!
Aztán örüljenek, hogy más nem használja a kábelüket, csak azok akik fizetnek a "szolgáltatásért".
Csak a tőlük is elérhető tartalmat kívánó userek és a fizető tartalomszolgáltatók, illetve azon userek, akik csak kábelt akarnak, azon haladó forgalmat nem.
Nekem ez szimpatikus megoldás...! :)

Bár mintha "már" lenne ilyen, csak többe kerül mint internetre kapcsolódni (ha mondjuk kettő vagy több telephely között akarom). Lényegesen drágább. Gondolom azért, mert egy ilyen zátz hálózatért aránylag "kevés" user fizet..., és kevés "tartalomszolgáltató", így a fenntartási költség/kopf magasabb.
(vagy mert az ilyesmit igénylőkből több pénz lehet kihúzni)

...na jó, megbékéltem a gondolattal. Fizessen mindenki mindenért (nekem is, nekem is!), abszolút igazságos! ;)

Szerintem csak azt mérlegelik, hogy az a néhány tartalom szolgáltató aki extrém forgalmat generál a hálózaton fizessen extra tarifákat. Nyilván most a forgalomnövekedésből eredő fejlesztési költségeket áthárítják az end userek-re, és nyilván ha a jutyube megfizetné a költségek egy részét, akkor a felhasználók fizetnének kevesebbet. Az biztos hogy a szolgáltatók részvényesei (azaz az állampolgárok egy része) nem fog lemondani a profitjáról, a jutyube felhasználók kényelme érdekében...

...hát addig van profitjuk, amíg van "jutyube".
Most például kategóriákkal többet keresnek, mint mielőtt az ilyen szolgáltatások megszülettek.
A forgalmat nem a tartalomszolgáltatók generálják, hanem azok akik letöltik a tartalmat.
Aki több tartalmat tölt le, az drágább internetszolgáltatást fizet, hogy meg tudja ezt tenni. (ha nem jók az internetszolgáltatók csomagjai, akkor dolgozzanak rajta, csináljanak másfajtákat)
Pl: legyen olyan csomag amivel elérhető a jutyube és társai, és legyen olyan, amivel nem.

Ha nem éri meg nekik fejleszteni a hálózatot hogy a felhasználók elérjék a jutyube-ot, akkor ne fejlesszék..., el fognak menni tőlük azok a userek, akik el akarják érni, a többieknek meg "jobb" lesz a szolgáltatás. Az internetszolgáltató meg (ezek szerint) jobban jár?!

Ha megéri fejleszteni azért így is, de a nemes cél az lenne, hogy egy olyan user elöl, aki nem jutyube ne foglalják el a sávszélességet akkor fejleszteni kell.
...de ez az internetszolgáltató célja (akinek nemes szándékaiban erősen kételkedem, mivel nem non-profit szervezet),nem a tartalomszolgáltatóé!
Akkor miért a tartalomszolgáltató fizetne?
Egyébként most is fizet a tartalomszolgáltató is, hiszen ő sem ingyen kapja a sávszélességet, amivel ki tudja szolgálni a userek hozzá érkező kéréseit...

Hát nekem 1996 óta van internet előfizetésem, és bőven 15db alatti jutyube videot néztem meg. Nem hiszem hogy hiányozna, de erősen b@szná az önérzetemet ha nem tudnám elérni ha akarnám. Én jobban Örülnék neki ha a legolcsóbb csomagommal is tudnám nézni ha akarom, és inkább a tartalomszolgáltató és a gerinchálózati szolgáltató játszaná le értelmes módon ezt a partyt. Egyezzenek meg, fizessék meg hálózati szolgáltató extra költségeit a tartalomszolgáltatók (elég sok google reklámot megnéztem, ergo sok bevételhez jutott a google általam is) csak nekem legyen normális szolgáltatásom ha már fizetek érte. Véleményem szerint ezesetben igazuk van a netszolgáltatóknak.

Véleményem szerint ha ez most nem a google-ról szólna, akkor senkinek sem okozott volna lelki traumát ez a hir. De hát az agymosott google funok itt nyüzsögnek mindenhol már.

szánalmas már ez a vergődés.

Röviden szerintem az az internetszolgáltatók baja, hogy manapság a tartalomszolgáltatásban jónak lenni jobb üzlet, mint az internetszolgáltatásban jónak lenni.
(répaföld kapálásában jónak lenni még kevésbe jó üzlet :( )

...és ahelyett (mivel ez nekik már nem elég jó befektetés) hogy befektetnének másba (jó tartalomszolgáltatást kitalálni, bevezetni nem olyan egyszerű..., különben ezt tennék. (..de pont ezért jobb üzlet most)), megpróbálják rákényszeríteni a piacra, hogy mégjobb üzlet legyen az övék.
Csak ez nem fog menni, ami nem is baj..., hisz pont azért találnak ki jobb és jobb dolgokat, mert az előző már nem volt elég jó befektetés.
Szóval vagy kitalálnak mást (jobbat! Találj ki mást, találj ki mááást...), vagy kénytelenek lesznek megelégedni ennyivel.
(más meg a napszám órabérével..., kit sajnáljunk?!)

A jutyubban mennyi az inováció? Semmi.
A web-et kitalálta egy svájci kutató, a video streaming a böngészőben flash plugin-nek köszönhető. A böngészőt nem a firefox és nem a google találta ki. Gyakorlatilag a google és a holdudvarába tartozó szolgáltatások semmi innovációt nem tartalmaznak, csak üzleti érdek, marketing és sikeres üzleti modell ami miatt népszerűek lettek. Na meg a folymatos felhasználói agymosás az amit nyomatnak ezerrel. Ők mit találtak ki?

te mekkora hulyesegeket beszelsz, mar ne haragudj! :)
mar a flash elott is volt video stream
http://en.wikipedia.org/wiki/RealVideo
http://en.wikipedia.org/wiki/QuickTime
http://en.wikipedia.org/wiki/Wmv

bongeszo:
"The introduction of the NCSA Mosaic web browser in 1993 – one of the first graphical web browsers – led to an explosion in web use. Marc Andreessen, the leader of the Mosaic team at NCSA, soon started his own company, named Netscape, and released the Mosaic-influenced Netscape Navigator in 1994, which quickly became the world's most popular browser, accounting for 90% of all web use at its peak"

"January 1998 was also the month that Netscape started the open source Mozilla project."

A Mozilla Foundation pedig rengeteget tett a webert, segitett a w3c ajanlasok kidolgozasaban/terjedeseben, es alternativat nyujtott a netscape halala utan megrekedt internet explorer-nek, nagyot lenditve ezzel az addigra leallo technologiai versenynek.

a googlet meg divatos fikazni, de azt allitani, hogy semmi innovativat nem tett hozza semmihez...
rengeteg hasznos szolgaltatast inditott, megreformalta a keresopiacot, a doglodo webes hirdetesi piacot (ezaltal pl. rengeteg projecten segitett, aminek amugy nem lett volna penz a finanszirozasra) ott a google summer of code, egy csomo cuccot kiadtak opensourceba, a mysql-be az smp patcheket, ami beolvasztasra is kerult, es meg kurva sok dolog, ami nem jutott eszembe az alatt a 20mp alatt, amennyit gondolkoztam rajta.

Tyrael

Nyilvan egy raketaban sincs semmi uj mivel a fembol keszult hengert es a tuzet is evezredekkel elotte feltalaltak... Bakker no offence, de borzaszto korlatolt ember lehetsz.

Bezzeg a Matáv^W Axelero^W Telekom^W T-Com^W T-Home^W T-ököm egy innovatív cég volt mindig is, amely hatalmas tőkét tolt a hálózatokba... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Mégis mit köszönhetünk ezeknek az elnyomó mocskos rómaiaknak? Semmit!

persze, en sem akarok fizetni semmiert, de a vilag nem igy mukodik.
amugy nem lepodnek meg, hogyha kiderulne, hogy amugy adblock van a gepeden, mert rajtad ne nyereszkedjenek a multik...

szerintem ha a google fizet a sajat ISP-jenek meg en is az enyemnek, akkor kettonk kozott ne kelljen meg kulon kulon minden tranzitszolgaltatonak nekem, vagy a google-nek fizessek.

"Véleményem szerint ha ez most nem a google-ról szólna, akkor senkinek sem okozott volna lelki traumát ez a hir. De hát az agymosott google funok itt nyüzsögnek mindenhol már."
Lehet hogy vannak agymosott google fAn-ok is itt, en nem erzem magam annak, es ha mondjuk a
http://www.savethewhales.org/
-rol lenne szo, akkor is leirtam volna, hogy faszsag a kalozkodas(a szo nem IT-s jelenteseben).

Tyrael

"az a néhány tartalom szolgáltató aki extrém..." -ez kb. olyan, mintha én mondjuk finomabb kenyeret sütök mint a többi pék, több vásárló jön hozzám, akkor nekem magasabb (%) legyen az adó..., a forgalom (sávszélesség amivel ki tudják szolgálni a kéréseket) után bár ugyanannyi %-ot fizetek be jelenleg mint a többiek, de nagyobb összeget most is, mint akik kevesebb kenyeret adnak el.

Szóval szerintem az egész ötlet nevetséges, jogilag és technikailag is megvalósíthatatlan.
Átalakulhat a fizetési rendszer (vagy az aránya), de az nem így fog zajlani. Hanem mondjuk úgy, hogy egy szolgáltató ingyen beköti a háztartásokba a netet, mert megegyezett a (tartalomszolgáltatókkal)reklámozókkal, hogy tőlük (ezekből a háztartásokból jövő lekérésekért) y pénz kap.
...vagy egy tartalomszolgáltató internetszolgáltató is lesz egyben (de ez csak technikai eltérés az előbbihez képest)

Nem értem miről beszélsz. Idéznék az egyik szolgáltató 2010. februári kis füzetkéjéból, amit előzékenyen a csekk mellé helyeztek. A bortón az első cím: Szupergyors és korlátlan vezetékes szélessávú internet! (így felkiáltó jellel) Lapozok egyet, és látok két csajt, ahogy a kanapén egy laptopot néznek mosolyogva, olvasom a második bekezdést: "Figyelmébe ajánljuk villámgyors csomagunkat, az QXYZ csomagot, amellyel játékhoz, letöltéshez, chateléshez vagy mindehhez együtt gyors internet elérést biztosítunk." Aztán a technikai leírás után egy kiemelt ajánlat: "Tipp! A szupergyors internet segítségével otthonából kényelmesen, a www.aaaa.hu oldalon akár online is, megnézheti az aaaa csatornán futó kedvelt sorozatokat és sikerilmeket, mint például a [...]"

Ha a szolgáltató önön kezével tolja le havonta a felhasználó torkán a videók online nézését, akkor miért sír azon, ha a felhasználók azt teszik, amiről olvasnak a színes füzetkében?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Az FT-nek és a DT-nek közvetlen linkje van a google-hez, illetve a googlenek az ISPk-hez. Miért ne kérhetne a jutyube-tól extra felárat az ISP? Itt úgy néz ki, hogy a felhasználók szólnának bele a történetbe a következők szerint: ha az internetért fizetek, akkor a 3. szolgáltató felé jelen esetben a google felé nem lehet árat emelni.

Miért ne kérhetne a jutyube-tól extra felárat az ISP?

Kérni kérhet, de a Google miért fizetné azt ki?

ott a pont:)

Nem vagyok járatos a szolgáltatók közötti kapcsolatokban, de majd segítesz. Ezeket a kapcsolatokat sávszélességre adják-veszik, mivel ki van húzva fizikailag a kábel, amit el kell adni, ugye? Tehát ha egy bit nem megy át rajta, akkor is annyiba kerül annak, aki kibérelte, mintha állandóan ki lenne terhelve, ugye?

Vagy itt is van jelentős overbooking és eddig úgy adták el a sávszélességet egymás között is az ISP-k, hogy fizikailag nem tudott volna rajta annyi adat átmenni?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Nem hiszem hogy a kábel a szűk keresztmetszet (habár idővel az is betelhet) a forgalom növekedés az összes végberendezésen jelentkezik (útválasztók stb.). Amikor a te szervere(i)d 100%-on fogja(k) masszívan kitölteni a 1GBps sávszélességedet, akkor nyilván a hálózati szolgáltatód vagy szerződést fog bontani, vagy felemeli a hozzáférésed árát 10x-esre. Nem tudom hogy jogilag mi a megléphető.

Idézet:
Nem hiszem hogy a kábel a szűk keresztmetszet (habár idővel az is betelhet) a forgalom növekedés az összes végberendezésen jelentkezik (útválasztók stb.).

Szerény véleményem szerint se a kábel, se a végberendezés nem fog jobban izzadni vagy lényegesen többet fogyasztani, illetve kopni, ha az eddigi 10 százalék helyett 100 százaléknyi forgalom megy át rajta. Szerény véleményem szerint ha egy szolgáltató kihúz egy új vonalat két végpont között, akkor annak előre ismert a létesítési költsége és az üzemeltetési költsége, és a szolgáltató azon igyekszik, hogy ezen vonal adta sávszélességet eladja előre, aki pedig megveszi, azon igyekszik, hogy lehetőleg teljesen kitöltse azt. Nem hinném, hogy itt a valóságtól elrugaszkodott overbooking lenne, de cáfolj meg... nézegettem a BIX grafikonokat, nem úgy tűnik, mintha a rendelkezésre álló vonalak tökig ki lennének terhelve... :)

Véleményem szerint az említett szolgáltatók nem az ISP-k közötti, illetve országok, kontinensek közötti sávszélesség miatt aggódnak, hanem az ISP és a felhasználók közötti sávszélesség miatt, mivel a felhasználói szokások egészen pár évvel ezelőttig lehetővé tették a jelentős overbooking-ot... a másik probléma, hogy ha a felhasználó a Youtube-ot nézi, akkor a reklámbevételek a Google-nek folynak be, és nem az adott szolgáltatónak, ugye mind a három kiabáló szolgáltatónak megvan a maga videómegosztó szolgáltatása, de nem azt használják a felhasználók és nem a szolgáltatónak csorog a reklámbevétel.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Szerény véleményem szerint a kábeltulajdonos és a hálózat tulajdonos sok esetben nem is azonos, és annál összetetteb a költségszámítás minthogy pocakra csapva bármely HUPper jóközelítéssel megsaccolja, mégha szakmabeli is.
Nem tudom pontosan, de úgy halottam hogy pl. Budapesten csövek kerületi önkormányzat, fővárosi önkormányzat, Siemens, meg még sokmindenki kezelésében vannak. A kábeleket nyilván valaki más rakja beléjük, míg a kábeleken másvalaki bérelhet sávszélességet, és hozhat létre saját hálózatot. Vidéken lehet hogy máshogy van, de megint csak én nem tudom.
Azt javaslom ne turkáljunk senkinek a zsebében, mert úgysem tud(hat)juk az igazságot, márcsak azért sem mert az egyedi szolgáltatási szerződések, titoktartási záradékkal készülnek.

Szerény véleményem szerint a BIX-en csak a node forgalmát látod, javíts ki ha nem így van. Jó esetben a T felhasználok jutyube forgalma át sem megy a BIX-en.

Kutyát nem érdekel, hogy milyen összetett a költségszámítás. Az összes említett cégnél vannak emberek arra, hogy ezt kiszámolják, nevezzék őket közgazdásznak, manager-nek, bárminek. Ők kiszámoltak valamit, az alapján kötöttek szerződést. Ha elcseszték akkor számolják újra, mondják fel a régi szerződést és kössenek újat, akármi.

De ne a sajtóban hisztizzenek már, meg ne akarjanak törvényt hozni a balfaszságukra.

"De ne a sajtóban hisztizzenek már, meg ne akarjanak törvényt hozni a balfaszságukra."

Gondolom, csak nagyon kevesen nézték meg az eredeti forrást, amiből az derül ki hogy az ft.com megkérdezett néhány ISP-t, hogy miért szövetkeznek, mire Ők elmondták az álláspontjukat. Sem több sem kevesebb nincs a cikkben csak ennyi. Nincs benne sem Google adó, sem jutyub adó sem semmi más.

Ehez képest itt a fórumon már volt szó alanyi jogon jövő finn internetről, az MT korrupt elrablásáról...

Idézet:
Szerény véleményem szerint a kábeltulajdonos és a hálózat tulajdonos sok esetben nem is azonos, és annál összetetteb a költségszámítás minthogy pocakra csapva bármely HUPper jóközelítéssel megsaccolja, mégha szakmabeli is.

Meg sem próbálkoztam azzal, hogy - akárcsak közelítéssel - megsaccoljam egy új vonal létesítésének és üzemeltetésének költségét, hiszen nem csináltam ilyet még életemben. Én mindössze azt bátorkodtam feltételezni, hogy a létesítés és üzemeltetés költsége jól és pontosan számolható.

Idézet:
Nem tudom pontosan, de úgy halottam hogy pl. Budapesten csövek kerületi önkormányzat, fővárosi önkormányzat, Siemens, meg még sokmindenki kezelésében vannak. A kábeleket nyilván valaki más rakja beléjük, míg a kábeleken másvalaki bérelhet sávszélességet, és hozhat létre saját hálózatot.

Ezek közül melyik az, amelyik jelentős üzleti kockázatot rejt magában? Ha kell egy új cső, akkor nyilván vannak emberek, akik meg tudják mondani, hogy kinek mennyit kell fizetni egy összegben és évente, hogy lehessen új cső - nem ez lenne a világtörténelem első csőfektetése. Ha kell a meglévő csőbe egy új kábel, akkor nyilván vannak emberek, akik meg tudják mondani, hogy kinek mennyit kell fizetni egy összegben és évente, hogy lehessen a meglévő csőben új kábel. Ha egy meglévő kábelben kell sávszélességet bérelni, akkor nyilván vannak emberek, akik meg tudják mondani, hogy kinek mennyit kell fizetni egy összegben és évente, hogy legyen bérelt sávszélesség a meglévő kábelben. Szerintem ez az internet és hálózat szolgáltatás legtisztább és legkevesebb üzleti kockázattal bíró üzletága.

Továbbra is csak tippelek, de a fent leírt folyamat végén lesz egy szolgáltató, aki eladja bérbe két pont között a sávszélességet, és lesz egy másik, amelyik bérbe veszi. Mindketten tisztában lesznek azzal, hogy a bérbe adott sávszélesség ki lesz használva a lehetőségek szerint: nem lesz jelentős az overbooking az eladott sávszélességen, de valaki mondja már meg ezt pontosan.

Idézet:
Azt javaslom ne turkáljunk senkinek a zsebében, mert úgysem tud(hat)juk az igazságot, márcsak azért sem mert az egyedi szolgáltatási szerződések, titoktartási záradékkal készülnek.

Senki nem kérdezett pontos összeget és részletes technológiát... :D

Előbb-utóbb a szolgáltatók kénytelenek lesznek a "korlátlan" csomagokról áttérni a "mért" csomagokra. Nehéz lesz elmagyarázni a felhasználóknak, hogy éveken keresztül azért hirdettek "korlátlan" csomagokat, mert a felhasználói szokások lehetővé tették, de túl kell esni rajta. Egyszer le kell ülnie egy asztalhoz a sales, a marketing és a hálózat-mérnök osztályoknak és tisztázni a helyzetet, amíg nem késő.

Idézet:
Szerény véleményem szerint a BIX-en csak a node forgalmát látod, javíts ki ha nem így van.

Én értek hozzá, azt mondd meg, én értek hozzá? :D
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

'Nem vagyok járatos a szolgáltatók közötti kapcsolatokban, de majd segítesz.'

Nyugodj meg ő sem járatos benne. Qcsaba darabokra szedte a szaktudását, prygme hat post-on át röhögte körbe az erőlködését, a szakértő bácsinak. :-))

lol...egy forumhsz halmazbol objektiven megitelni egy ember szaktudasat. tenyleg fiatal vagy ... nem szabad ilyet szakmai szempontbol elkovetni
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

Hát, eddig még nem hozott fel semmit, amivel igazolhatná, hogy jogos ez a kérés.

Lenácizta (leszélsőjobboldalizta, de ilyen szó nincsen is) azt, aki a csodatevő matáv elméletét darabokra szedte.

Aztán Franko leírt egy logikusnak tűnő okot, miszerint az ISP eladták azt, ami nincs, és most elkezdték használni az emberek és az ISP-k mástól akarják az árát behozni, nos erre az volt a válasza, hogy mennyire bonyolult dolog már a költségszámítás.

Szóval akár fiatal akár nem, én lennék legjobban meglepődve ha egy internetes trollról kiderülne, hogy IRL felkészült, jó szakember.

Mindenkinek van egy hobbija.

Nézd nekem aztán nem okoz fejfájást az amit gondolsz rólam, nekem szerencsére nem kell bizonygatnom senki előtt semmit magamról. Te visztont a másik troll haveroddal jevgenyijjel együtt személyeskedésen kívűl magadból nem sokat hoztál ki.

leszélsőjobbozod a vitapartneredet, pedig egy szót nem írt politikáról. játszod a szakértőt egy olyan témában, amihez közöd sincs. fölényeskedsz egy ifjú netezővel szemben és bácsinak akarod neveztetni magad. ekkora ordas trollt mint te ritkán látni errefelé!

Veled valami gond lehet! Legjobb lenne ha törölnéd a témát, mert már a nyitó postod is bull shit volt. Populista, hangulatkeltő, félreértett baromság.

neki viszont nincs vesztenivaloja leven, hogy nem tett le semmit az asztalra, te viszont rendesen lejarattad magad a topicban, legalabbis az en szememben mindenkepp. (tudom, tudom, leszarod, de lehet hogy masoknak is ez jon le az itteni hozzaszolasaidbol, mint nekem, es egy olyan kepp fog kialakulni rolad, amit nem szeretnel.)

Tyrael

Nem értem mit nem értessz...

Azért nem kérhet a youtube-ért extra felárat az internetszolgáltató, mert semmi köze a youtube-hoz, vagy ahhoz, hogy mire használja (mondjuk a) google az általa megvásárolt sávszélességet.
Az hogy a google csinált egy sikeres szolgáltatást, amivel az általa megvásárolt internetkapcsolatot(sávszélességet) jobban kihasználja mint mások, szintén kizárólag a google dolga.

A szolgáltatónak vannak csomagjai a google felé is (vagy egyéni szerződése), pl:
1.: "x" Gb/s-es kapcsolat "y" pénz/hó
vagy
2.: "i" Gb/s-es kapcsolat havi max "j" GB forgalomig "k" pénz

-Ezek árát az internetszolgáltató módosíthatja. (legfeljebb az ügyfél szolgáltatót vált).
-Azt is megteheti az internetszolgáltató, hogy ha eddig csak 1. típusú csomagjai volt, akkor most bevezeti a másodikat is, az elsőnek meg növeli az árát. (és mondjuk olyan max GB forgalomkortátot határoz meg "j"-nek, hogy mindenki beleférjen, csak a google-youtube nem.
-Teljesen átszervezheti az int.szolgáltató a csomagjait, például más típusú feltételeket is szabhat egy-egy csomaghoz.(nem csak savszélesség és max forgalom) Pl.: mint sok szolgáltató a userek felé tiltja a torrentet.

...de nem teheti meg, hogy ha valaki többet keres az általa kitalált tartalommal, akkor őt plussz megadóztatja (google többet keres a youtubbal mint az a szolgáltatónak jólesik, ezért fizessen a google a nyereségéből x %-ot?)

Emelje meg a google-ra vonatkozó szerződés árát, vagy mondja azt, hogy havi max forgalom felett már egyéni ajánlatot adunk a szolgáltatásra..., nektek google pajtás "t">y,x,z,i,j,k,... mert mi ennyiért szolgáltatunk nektek.

Ez rendben van, de ne találjon már ki egy internetszolgáltató adókat, mert jól jönne neki az extra pénz.
Nekem is jól jönne waze.
:o)

ja... ha valami csoda folytán mégis sikerül az internetszolgáltatóknak (ill. néhány internetszolgáltatónak) adót kivetnie, annak nagyon fogok örülni!
Ugyanis az én cégem is szolgáltat internetet felhasználóknak..., akik szintén használják a google szolgáltatásait.
(mármint a mi hálózatunkon keresztül éri el adott iroda lan-ja az internetet... az iroda fizet nekünk, mi fizetünk más internetszolgáltatónak. Mint ahogy egy user fizet azért az internetszolgáltatónak, hogy rajta keresztül elérje a google hálózatát.)
A kábelt, routereket (és az áltauk fogyaztott áramot) mi se ingyen kapjuk..., nem kevés költség.
A rohadék google meg használja ingyen.
Úgyhogy akkor a google a cégemnek is fog fizetni a bevétele után x százalékot! Alig várom! ;)

a fon groupban is eljön a kánaán, mindenki Bill lesz:) még az eddigi Linusok is:)

"Nem értem mit nem értessz..."

Én mindent értek, kivéve azt nem hogy kinek mi köze ahoz hogy az ISP-k és a Youtube között miről folynak tárgyalások?

Hát ez egy fórum, ahol az emberek elmondják az őket érdeklő dolgokról, hírekről a véleményüket..., és érvekkel, ill. egyéb módon megpróbálják meggyőzni a hitetleneket!
Mert jó dolog meggyőzni valakit az igazunkról, vagy elmagyarázni valamit... (feltéve ha a végén megérti), esetleg pusztán véleményt cserélni.

Ha te ezt nem így gondolod, akkor miért írsz a témában..., elvégre nincs közöd hozzá!?
Esetleg te vagy a youtube, vagy valamelyik említett internetszolgáltató? :)
Ha az utóbbi... kérlek engem is vegyél be a buliba, hátha mégis bejön a dolog, és öröm lenne veled közösen adókat kivetni jól menő cégekre! ;)
Ha viszont te vagy youtube, akkor kérlek messze kerülj el! Nem akarok plussz adózni az általam üzemeltetett tartalomszolgáltatások után..., pláne nem maszek cégeknek.

Mond már meg a topic indító post mennyire van összhangban a FT cikkel?

"He said Google was spending large amounts on its own data networks to carry its traffic to the point where it is handed over to telecoms companies round the world."

Érdekes, hogy ezen van egyáltalán beszélnivaló.
Én fizetek 2500 Ft-ot egy 1Mbit/0.25Mbit "párosért" egy "hazai" hárombetűsnek.
Gondolom a gugli is fizet X millió dollárt egy Y Mbit/Z Mbit párosért valakinek - youtube esetében feltételezem, hogy Z>Y.
Ezután az én szolgáltatómnak az égvilágon semmi köze a túlvéghez, igazából ahhoz sincs semmi köze, hogy mi megy át a dróton. (Közvetve nyilván van köze, de én sem szoktam a közértnek szállító pékség cipészének az optikusával üzletelni, tehát ebben az értelemben értendő, hogy nincs köze.)

Egy ISP áruljon sávszélességet, kinek feltöltésre, kinek meg letöltésre, szabjon olyan árakat, amiken el tudja látni a vállalt feladatot, a tartalomszolgáltatásba meg ne szóljon már bele.
Én nem is értem, hogy Télécom hogy gondolta ezt - legalábbis jóhiszeműen nem érthetem.

Fogalmad nincs az egészről. Flat rate-ben gondolokodás a mintája. Az ISP, ha a tartalomszolgáltatótól nem kapja meg (ahonnan lenne értelme mivel ott nyereség keletkezik a szolgáltatásból) akkor biza a saját felhasználóitól fogja kérni, és nem fogja vizsgálni vajh Gizinéni jutyubozik e...

hagyd már ezt a szánalmasan nevetséges "ha nem fizet a Google, akkor majd szegény előfizető fog többet fizetni" szöveget. ezt a baromságot itt nem veszik be, ez nem a blikk.hu:)
ez az egész ócska harácsoló próbálkozás, ami annak rendje és módja szerint el fog bukni.
szinte mindenki személyesen ismeri a Magyar Telekom lehúzó módszereit személyesen, de az Invitel sem jobb. ezek mind egykutyák.
a Google nem szed pénzt, mégis jó színvonalú szolgáltatást ad, "Matáv típusú" negatív élményei nincsenek senkinek velük kapcsolatban.
jól ismertjük miféle módszerei vannak a Telekomoknak, és miféle emberek a vezetőik. náluk csak a France Telecom tudott mélyebbre süllyedni. ők a dolgozóikat is az öngyilkosságig hajszolják.
csak magadat járatod le ezzel az ócska rablódumával.

+1.

+1000

+1

Szepen osszegyult a bologato slepp.

MTelekom témában nem meglepő, ha sokan egyet értünk.

"MTelekom témában nem meglepő, ha sokan egyet értünk."

Mi van veled? Ez a topic nem is az MT-ről szól, hanem DT-ről :)

tulajdonosi körét tekintve, ugyanaz.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Akkor lefordítom mit írtál: "Hagyjad már ezt a hülyeséget, mi akik értünk hozzá már kitaláltuk hogyan is lesz, te mi a szart szólsz bele, ha úgy sem tudod a véleményünket befolyásolni?"

A te vesszőparipád a mtelekom, meg a többi hülyeség. A dolog nem itt és nem így dől el. Ahol nincs tranzit (pénzbe kerülő) nem valószínű, hogy bárki pénzt kapna. Azt kellene felfogni, hogy te az elosztó ISP-kre látsz rá, abból is a legkisebbeket szemelted ki (mégha a DT az anyja akkor is)
Senkit nem érdekel hogy ő mit fog tenni. Azt meg, hogy hol és hogyan veszi át ki a google forgalmát azt hagyjuk, mert nem hiszem, hogy a te orrodra kötnék hol kapcsolódnak milyen módon. Ha normálisan átvehető ingyen a google forgalma valamilyen exchange-en keresztül senki nem fog semmi pénzt kapni. Még akkor sem ha valóban igaz az, hogy felhasználót ő szolgáltatja a google-nek. Az igazán nagy mamutok összefogva valamit elérhetnének, de ennyire nem egységes ez a piac. Ha viszont arról lesz szó, hogy a kimenő forgalommal kis helyen és tranziton lesz elérhető, akkor a cél az lesz, hogy ezen költséget minimalizálják, és biza ez pénzbe lesz.

A gazdaság addig jut el a tudatodig: google jó szolgáltatást ad mégsem szed pénzt (a levegőből tartja el a szervereit vazze, vagy nyomdát tart?)
Szed azt pénzt bődületes sokat, csak mástól máshogy. Ami szintén az egyszerű internetező emberektől gyűlik, mert a hosszútávon meg nem térülő reklámot senki nem finanszírozza.
A piac azon szereplőit szokás megkeresni aki tud fizetni is (itt példánkban a google ilyen) ha nem szedne pénzt és nem lenne neki, senki nem keresné meg, hogy fizessen.

A sokadik amit nem fogsz fel, hogy pl.: én(sztem mások sem) nem szurkolok ennek a verziónak, de talán figyelmedbe ajánlhatnak más szempontokat ami a te "polularista" szemléletű nézetettel szembehelyezkedik, meg kellene szívlelni.

De vazze, pont ez történik amit írsz!

Megkapja _jelenleg_, _most_ a fogyasztótól. Ki mástól kapná meg? Vele van szerződése, olyan amilyen.

A tartalomszolgáltatóval nincs szerződése, nyilván nem kap tőle semmit. (Közvetlenül. Közvetve azt kapja, hogy az ő ügyfele nagyobb sávszélt fog tőle venni, mert kell neki a tartalomszolgáltató tartalma. De ez itt off)

Értem, hogy nem szeretnéd. Kit érdekel? (nem nem kapja meg amit fent írtam...)

Olvasd el figyelmesen, amit írtam, abba is beleillesztheted a mondandódat, egyszerű: szerinted az ISP-k alulárazzák a letöltésre kiélezett lakossági termékeiket.
Ha ez így van, akkor bizony sarcolja meg az ISP Gizinéni forgalmát, de továbbra se üsse bele az orrát abba, hogy az a forgalom vajon honnan ered. Feltételezem, ők is erre gondoltak először (miután elvetették azt a gondolatot, hogy kevesebbet szolgáltatnak, mint amire szerződtek), csak az a fránya piaci verseny ne lenne: nem lehet, hogy az egyik emel, a többi meg alákínál. Az a ciki, hogy megegyezni sem lehet (jobb helyeken) a többi piaci szereplővel, mert a kartellezést büntetik annyira, hogy ne érje meg a kockázatot. Hát akkor maradt az a lehetőség, hogy essünk neki a guglinak, hátha csurran-cseppen valami, legfeljebb majd nem.

+1

A Tesco olcsó zsemle és kenyér kiverte már a biztosítékot a pékeknél azért, mert önköltség alatt árulják. (Ausztriában tilos így kiszorítani a konkurenciát.)
Az lenne csúcs pofátlanság, ha a Tesco ezért pénzt követelne a liszt beszállítóitól arra hivatkozva: veszteséges a kenyér és zsemle üzlet neki.
Azt nem hiszem, hogy az internet ára önköltség alatt lenne az MTelekomnál. Az adsl ma is drágább, mint a upc vagy digi, és még lassabb is.

Ahha... nézd már meg kérlek mennyi a legolcsóbb csomag. Pl. externet-nél bruttó 2k HUF (1mbit) (a drótot itt az MT adja).
MT-nél a legolcsóbb csomag 4k HUF (5mbit). Egy számla kiküldése, lekönyvelése (sajnos esetek nagy részében felszólítás fizetésre, etc)
legkevesebb 500HUF. Sajnos nagyker áron Kb drágábban tudom megvenni az ADSL kapcsolatot (továbbértékesítésre), mint az MT-től végfelhasználóként.

Az MT magánelőfizetői csomagnál annyira letolta az árakat, hogy a TÖBBI szolgáltatónak, AKI TŐLE VISZ A DRÓTOT (a userig) ráfizetés a magán csomag - csak azért éri meg eladni, h a céges csomagon tudjon keresni a darabszám miatt. Az MT-nek még így is megéri eladni a saját ADSLt olcsóbban, mert ugye havi díjat is fizet az ember a vonalért...

Tesco analógia: a tesco sokat vesz meg a termékből (pl tv, számítógép) - ezért jóval alacsonyabban megkapja mint a "normál" bolt, aki tovább értékesíteni (esetleg minőségi kiszolgálással, terméktámogatással hozzácsomagolva) veszi (venné?) meg. Emellett, az eladó/gyártó fizet a tesco-nak, h jó helyre kerüljön a terméke (több fogyjon belőle). Könnyen ki tudod számolni, ha a tesco a saját beszer ára alatt adja el kiárusításban a terméket, akkor még mindíg keres(het) a dolgon (a polcpénzből).

"Azt nem hiszem, hogy az internet ára önköltség alatt lenne az MTelekomnál." Biztosan nincs, és azért nincs mert a meglévő kapacitás >100%-át értékesítik. Ez jó az előfizetőknek, mert így kevesebbet fizetnek.
Elfelejtik a felhasználók, hogy a lakossági internet (ADSL, HSDPA stb.) shared jellegű szolgáltatást takarnak. A sávszélesség jóesetben csak a szolgáltató saját hálózatáig garantált. Ha ennél több kell, akkor bérelt vonalat kell rendelni, de az nem jön ki havi 100k HUF alatt!

Idézet:
Biztosan nincs, és azért nincs mert a meglévő kapacitás >100%-át értékesítik.

Erről van szó. :)
10 éve felmérték a felhasználói szokásokat és rájöttek, hogy a felhasználók kb. 90 százaléka a megvásárolt sávszélességet alig használja ki, ezért kialakítottak olyan csomagokat, amelyekre rányomták a "korlátlan" bélyegzőt, a felhasználók pedig örültek annak, hogy nem kell fizetniük percenként azért (lásd modemes kapcsolat), hogy online a gépük, s nem kell éjjelre ütemezniük a tevékenységeiket, hogy kifizethető és kifizetődő lehessen a kapcsolat.

5 éve felmérték a felhasználói szokásokat és rájöttek, hogy a felhasználók kb. 70 százaléka a megvásárolt sávszélességet alig használja ki, ezért kialakítottak olyan csomagokat, amelyekre rányomták a "gyors és korlátlan" bélyegzőt, a felhasználók pedig örültek annak, hogy nem kell órákat várniuk egy nagyobb állomány vagy videó letöltéséhez. Elterjedtek a P2P szoftverek, a szolgáltatók pedig meghatároztak a korlátlan csomagjukhoz korlátot, de nem léptek fel érdemben a P2P hálózatok ellen, pedig azok szinte mindig szolgáltatók közötti forgalmat generáltak. A P2P megtűrt státusza abból adódik, hogy a P2P fájlcserélés eleinte sávszélességben nem mindig tudta kiterhelni a hálózatot, később a protokollok elemzésével be tudtak vezetni shaping-ot, így a P2P mindig ki tudta tömni a szolgáltatók által vásárolt gerinc sávszélességét, de ezzel nem veszélyeztették a többi forgalom sávszélességét, amikor a "legális" protokoll több sávot igényelt, akkor azt a P2P rovására tette. A felhasználók közül mindenki boldog volt, és ez örömmel töltötte el az ISP vezetőit is.

2 éve felmérték a felhasználói szokásokat és rájöttek, hogy a felhasználók panaszkodnak, hogy a P2P lassú, pedig a szolgáltató nem ezt ígérte a reklámokban, hanem gyors letöltést. Ekkor jelent meg a garantált minimum fogalma, amelyet a szolgáltatónak be kell tartania, illetve fel kell tüntetnie minden hirdetésben. Természetesen még a minimális sávszélesség is overbooking-on alapult, hiszen mindenki nem szokott folyamatosan letölteni ezzel a sávszélességgel, de ebből a számból már megismerhető volt a szolgáltató fizikai infrastruktúrája (például 80Mbps mögött a garantált 8Mbps, vagy 60Mbps mögött a garantált 20Mbps). A szolgáltatók továbbra is tudták a P2P kapcsolatokra shaping-ot tenni, hiszen nincs olyan felhasználó, amelyik P2P esetén _bizonyítani_ tudja, hogy a szolgáltató miatt lassú, illetve _bizonyítani_ akarja egyátalán, hogy P2P fájlcserét használ. Tehát továbbra is minden szép volt és jó... :)

Azonban jött a csúnya Web2.0 és a közösségi feeling divatja, mindenki orrba-szájba videókat és képeket tölt fel, oszt meg, kommentezik, ésatöbbi. A szolgáltató pedig abba a csúnya helyzetbe került, hogy nem elég az a 2-3 évvel ezelőtt femért igényekhez szabott sávszélesség, amelyet megvett vagy fejlesztett. A felhasználók pedig panaszkodnak, hogy nem tudja letölteni real-time a Youtube XYZ videóját, pedig azzel még bőven nincs a szerződésben garantált sávszélesség kihasználva. A szerződés pedig szerződés, annak fehér papírra írt fekete betűit be kell tartani. Ha ez üzleti veszteséggel jár, akkor azzal jár, akkor kellett volna gondolkodni, amikor olcsó, korlátlan és gyors csomagokat "fejlesztettek" ki a szolgáltatók, pedig ebből a háromból csak kettőt tudnak szolgáltatni.

Erre a problémára egy helyes és korrekt megoldás van: a befektetők bebukják az idei nyereséget, a szolgáltatók menedzsmentjét lecserélik, és felmérik újra a felhasználói szokásokat és arra "fejlesztenek" csomagokat. A hűségidős felhasználók pedig _végre_ _egyszer_ az életben jól járnak, mivel a hűségidő alatt a szolgáltató a szerződést és szolgáltatásukat csak az előnyükre módosíthatja.

Idézet:
A sávszélesség jóesetben csak a szolgáltató saját hálózatáig garantált. Ha ennél több kell, akkor bérelt vonalat kell rendelni, de az nem jön ki havi 100k HUF alatt!

Tudtommal a bérelt vonal szintén csak a saját hálózatig garantált... ellenben a rendelkezésre állása nem 95 százalék, hanem 99,5 vagy 99,9 szokott lenni. Más különbséget nem vettem eddig észre. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

"Tudtommal a bérelt vonal szintén csak a saját hálózatig garantált... ellenben a rendelkezésre állása nem 95 százalék, hanem 99,5 vagy 99,9 szokott lenni. Más különbséget nem vettem eddig észre."

Városi legenda!

Lehet telephelyek között is bérelt vonalat kiépíteni, és lehet akár a jutyubig is. Cégünknél a magyar gyáregység 256K-s bérelt vonalon csatlakozik az USA-ban lévő központba. A tűzfal az USA-ban van, a net is az USA-ból jön, a leveleket is USB-ban szűrik. Az ára a 256Kbps-nak milliós nagyságendű, de nem csak a rendelkezésre állás jellemzi.

ha már bérelt vonal, akkor is érdemes átnézni az alternatívákat. a Diginél a szokásos béreltvonali árszint alatt van 99.5%os garantált rendelkezésre állású net.

"akkor biza a saját felhasználóitól fogja kérni"
igy is van, hiszen vele all kozvetlen szerzodesben.
a szerzodesmodositast meg majd megnezik a jogaszaik hogy hogyan kivitelezheto, es utana az elofizeto eldonti, hogy magasabb aron megeri-e neki az adott szolgaltatonal maradni, vagy nem.

off: amugy mostanaban mindenki beprobalkozik a google-nel nemi ingyenpenz remenyeben.

Tyrael

Vicces amikor saját magad hasonlítod egy nagy monstrumhoz mint pl. az a hárombetüs. A kutyát sem érdekli a hárombetűsnél, hogy a 2500 kemény konvertibilis forintodat hova fizeted be, vagy ha nem fizeted be akkor dughatod akár a seggedbe is. Ők globálisan gondolkoznak, és csak az probléma probléma ami globális méretekben is megjelenik. Ha globálisan megnő a forgalom, akkor fejleszteni kell. Ha fejleszteni kell, akkor forrást kell hozzá előteremteni. Az árverseny miatt nem lehet az előfizetőkre áthárítani minden költséget... Innentől fogva el lehet gondolni hogy ki fog fizetni...

Gondolkodni lehet rajta, de elég egyértelmű, hogy attól tud pénzt szerezni, akivel szerződése van. Akivel nincs attól nem fog.

Kísérletezni persze lehet, max. annyit veszthetnek, hogy kiröhögik őket.

Azt meg, hogy majd a gugli fizeti a cégek fejlesztéseit 2 számmal mutatnám be:

Telefonica (TEF)
Gross Profit (ttm): 57.41B
Google (GOOG)
Gross Profit (ttm): 14.81B

Persze ezek csak számok...

"Az árverseny miatt nem lehet az előfizetőkre áthárítani minden költséget..."
pedig csak oda harithatja jogilag.
vagy valaszthat ugy hogy benyeli, racionalizal, becsukja a boltot.
bar nekem nem ugy tunnek a merlegadataik alapjan, mintha eppen csak a viz felszinen maradnanak, es ha most nem emelnek, akkor becsukhatjak a boltot.

ahogy te mondaned, elmorzsoltam egy konnycseppet.

Tyrael

az nem lehetséges, - bár néha én is kételkedem - hogy nem a google hanem az előfizető használja a hálózatot, ill. a hálózaton keresztül a google szolgáltatásait?

az előfizető meg fizet. - ha fizet - amint az a megnevezéséből adódik.

De! lehet hogy ez a francban máshogy van.

Megkísérlem közérthetően elmagyarázni, elnézést előre is..
Az a baj, hogy aki itt véleményt ír (pl.: te, vagy a poszt írója) azt gondolja az internetről, hogy az az a drót amit hozzá bekötnek, és valahogy ha bekötötték akkor eléri az internetet. Amiről hagymagőzös álmai vannak. Az internet egy önszerveződő (most már a gazdasági szempontok alapján) létrejövő hálózat. Az hogy te internet előfizető vagy az csak látszat, hogy minden internet hozzáférő számítógépét eléred. Szó szerint az nem garantált, hogy Tel Aviv Muhamod av. 12 3/2-ben lévő gépet tudod pingetni, ahhoz hogy ezt tudd, a szolgáltatódnak az előbb említett cím hozzáférés szolgáltatóval valamilyen kapcsolatban kell lenni, és ez több féleképp történhet, de semmiképp nem úgy hogy Gipsz Jakab felmegy a netre és X, Y, Z közül választ kinek van olcsóbb vonala. Lehet az összeköttetés közvetlen (ha ez megéri) vagy az erre szakosodott tranzit szolgáltatón keresztül (ez kerül sok pénzbe általában, mert forgalom alapján fizet) vagy lehet egyezményesen kicserélt hálózati forgalom (ez a legolcsóbb, erre példa a BIX itt Magyarországon, de mint kevéssé ismert a BIX-en is vannak bilaterális egyezményekkel forgalomkicserélések)
Alapvetően nem kellene megvásárolnia a youtube-hoz tartozó prefixekhez való hozzáférést a te szolgáltatódnak, neked akkor is fizetned kellene. A szolgáltató a saját hálózatához történő csatlakozást fizetteti meg. A szolgáltatónak 3 problémája van a nagy forgalmat generáló szolgáltatásokkal: a forgalom aggregáció, a felhordóhálózati fejlesztés (utolsó kilométer hozzáférés), és az adott szolgáltatáshoz való csatlakozás. Az első kettőért a felelős a tartalmat és az internet értelmezését az emberek fejében meghatározó média és nagyon senkit nem lehet vele megfogni. De itt keletkezik az érték, a felhasználó elérhetősége ami a tartalom szolgáltatójának jól jön (Hofi: ebben a hülye világban azt mondják ez a nem jött volna létre ha bugyigyár vagy a kotongyár nem járul hozzá. Lóf*szt, ha te ide be nem jössz mondhatom én a magamét...). A harmadik probléma az adott tartalomig elérő hálózat kiépítéséért csak az adott szolgáltatás a felelős. Ha ez olcsó akkor nem fog tudni senki ezért kompenzációt kérni. Ha viszont drága, és nem száll be a tartalom szolgáltatója akkor itt gond lesz.
A felhasználó eléréséért meg akkor fog tudni pénzt kérni a szolgáltató, ha ezt mindenki így gondolja majd a szolgáltató iparban. A lényeg ennyi.

te meg megprobalod a kodos misztikum kopenyebe takarni az egeszet.
ez is csak egy uzlet, mint a csatornahalozat, vagy a viz, vagy a villamosarom.
ha en fosatos kajat eszek, es emiatt megno a vizfogyasztasom, akkor nem fogja megsarcolni a vizmuvek a fosatos kaja gyartojat.
ilyen egyszeru az egesz, a tobbi csak humbug.

Tyrael

A "nagy" ipari fogyasztók többet fizetnek a vízért, a villanyért, a csatornáért, a gázért mint a lakossági kisfogyasztók.

Idézet:
A "nagy" ipari fogyasztók többet fizetnek a vízért, a villanyért, a csatornáért, a gázért mint a lakossági kisfogyasztók.

És? :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Mielőtt félreértenéd:

Egy lakossági felhasználó fizet X pénzt egy KW árammért, az ipari felhasználáló fizet 1,5 vagy 2X pénzt egy KW áramért. A nagy szolgáltatók nem úgy képeznek árat mint a PC nagykerek...

na! már nemcsak "matávbennfentes" vagy, hanem "elműboy" is?!:)
csak így tovább!
agysebészetben is írhatnál már valami nagy bölcsességet! LOL:D

Pedig igaza van. A nagyfogyasztók magasabb tarifa szerint pengetik a díjakat és ennek számos, gazdaságilag racionális oka van.

már amelyikük. a hírekből az jön le, hogy egyedileg egyezkednek a nagyfogyasztók az áram díjáról. ezért egyediek a villanyárak is náluk.

meg mindig nem ertem miert merult fel ez a kerdes a hozzaszolasommal kapcsolatban.
senki nem vitatta, hogy aki sokat forgalmaz, az fizessen is sokat.
itt arrol van szo, hogy aki miatt sokat forgalmaz a nagyfogyaszto, azt akarja a szolgaltato megsarcolni, pedig az az illeto (pl. youtube) mar amugy is nagy penzeket fizet, hiszen amugy o is nagyfogyaszto.
de semmi jogalapja nincs, a userek ISP-i penzt koveteljenek a google fele iranyulo tranzitert, amiert ok mar egyszer ki lettek fizetve:
vagy
- a sajat usereik alltal, aki el akarjak erni "a zinternettet"
- amennyiben peeringrol van szo, akkor vagy penzt, vagy bartelbe peeringet kaptak mas fovonali szolgaltatoktol.

ezert ott lehet kopogtatni a penzert.

Tyrael

Mivel a hálózati kapacitások végesek, ezért ha az ISP nem fogja tudni áthírítani a járulékos költségeket pl a jutyubra, akkor a jutyub elérése nem lesz biztosított az FT, DT előfizetők számára. Nyilván a google érdeke is az hogy ez ne következzen be, és az ISP-k még több felhasználót kapcsoljanak össze a jutyubbal. Nyilván ha Google-nek megéri akkor megegyezik az ISP-k táborával. A Google egy tőzsdén jegyzett cég. A Google is lekapcsolná a jutyubot ha veszteséget termelne! Azt csak a hülyékkel lehet elhitetni, hogy a reészvényesek annyira jófejek hogy eltűrik, hogy szórják a pénzüket.

Márpedig az ISP-nek nincsen joga áthárítani a járulékos költségeket. Ha egyszer árul 30 Gigás internetet akkor gondolhatja hogy azt az userek nem az e-mail-hez veszik. Ha ez neki nem éri meg akkor 1. ne szolgáltasson 2. adja olyan áron hogy megérje neki. Az emberek a tartalom miatt fizetnek elő a szolgáltatásra. Ha nincsen tartalom akkor nincsen szükség a szolgáltatásra sem. Ez hogy a Google fizessen a szolgáltatóknak egy baromság.
A részvényesek nem hülyék, csak talán felül tudtak emelkedni azon a pirmitív hozzáálláson ami nálunk jellemző a financiális gondolkodásra, nevezetesen hogy egy vállalat vagy akármi minden részének külön-külön kell nyereségesnek lennie.

----------------
(:> )B

"Mivel a hálózati kapacitások végesek"
en ugy tudtam folyamatosan bovitik oket, leven hogy a forgalom is egyre no.

"ezért ha az ISP nem fogja tudni áthírítani a járulékos költségeket pl a jutyubra, akkor a jutyub elérése nem lesz biztosított az FT, DT előfizetők számára."
ezert hasonlitottam a 3 ISP hozzaallasat a kaloz/utonallo viselkedeshez.
de valoszinuleg a piac fog donteni, ha a 3 ISP-nek nem eri meg ezt a forgalmat tranzitolni, akkor nem fogja, ha nem fogja, akkor userek reszerol valszeg megnonek a panaszok, hogy nem jon be a youtube, majd miutan szembesultek vele, hogy a szolgaltato "szuri" a forgalmat, akkor keresnek masikat, esetleg beperelik a szolgaltatot, hogy ez egyoldalu szerzodesmodositas, serti az ilyen olyan jogaikat, stbstb.
esetleg egy masik szolgaltato felajanlja, hogy boldogan atveszi ennek a 3 cegnek az ugyfeleit.

"A Google is lekapcsolná a jutyubot ha veszteséget termelne!"
a youtube veszteseges volt, mikor megvette a google.
meg evekig veszteseges volt.

"Add in all other expenses, and the cost of running YouTube for one year exceeds $700 million. But the company makes only a fraction of that back in advertising—about $240 million in revenues for 2009, according to the report."
http://www.slate.com/id/2216162/
lap alja

a befektetok nem hulyek, de ha egy cegnel sok projectje van, akkor egyreszt a nyereseges projectekbol ki lehet termelni a -meg- veszteseges projectek arat, masreszt lehet kereszthirdeteseket elhelyezni a projectek kozott, ami nem jelentkezik kozvetlen haszonkent, de kimutathato erteke van, harmadreszt ott az eszmei ertek, a presztis, ha a google el akarna adni, barmikor talalna a youtube-ra vevot, mivel a youtube mara fogalomma valt, es meg vesztesegesen is "megeri" uzemeltetni.

Tyrael

igazad van, csak közvetlenül az előző hozzászólásra vonatkozott az, hogy nem minden nagyfogyasztónak drágább és eleve egyedi szerződések vannak.
de eléggé más a villanyszolgáltatás és az internet. nincs módom arra, hogy erőművet válasszak villanyfelhasználónként:) pedig lehetne zöld környezettudatosként szél és megújuló erőműveket favorizálni:)
sok isp ügyfél csak az online szolgáltatások miatt fizet elő, csak a videomegosztás miatt vásárol drágább csomagot. az ispk gyakran reklámozzák az egyébként csupasz portékájukat, az internet hozzáférést a sokkal izgalmasabb internetes tartalommal. gyakran szerepel a youtube neve és logoja a szóróanyagon. fizetnek ezért az ISPk Googlenek? nem!

nem allitottam az ellenkezojet.
ha tobb vizet fogyasztok, tobbet is kell fizessek, de e vizmuvek ne akarja mar a dinnyetermesztokon behajtani ezt a penzt.

Tyrael

"ez is csak egy uzlet, mint a csatornahalozat, vagy a viz, vagy a villamosarom."

Inkább mint a telefonhálózat.

azert akartam direkt kicsit foldhozragadtabb peldat mondani, hogy ne az legyen, hogy megint belemegyunk a reszletekbe, meg a ki milyen kabelt kotott mar 20 eve, es legyunk halasak hogy van mar telefonhalozat jellegu mondatokba, aminek semmi koze az eredeti temahoz, de el lehet vele riasztani a kevesbe ramenos vitapartnereket.
kicsit tenyleg ugy latom, hogy ez megy itt, van egy holt egyszeru alapszitu, egy egyertelmu badarsaggal, es egyesek ugy probaljak vedeni az ISP-ket, fovonali szolgaltatokat, hogy atteszik a vitat olyan teruletre, aminek kurvara semmi koze az eredeti kerdeshez, de ott nagyobb rutint erez az a par ember, hogy ramutasson a hozzaszolok hozza nem ertesere, ezzel "kinullazza" a szavazatukat...

Tyrael

"kicsit tenyleg ugy latom, hogy ez megy itt, van egy holt egyszeru alapszitu, egy egyertelmu badarsaggal, es egyesek ugy probaljak vedeni az ISP-ket, fovonali szolgaltatokat, hogy atteszik a vitat olyan teruletre, aminek kurvara semmi koze az eredeti kerdeshez, de ott nagyobb rutint erez az a par ember, hogy ramutasson a hozzaszolok hozza nem ertesere, ezzel "kinullazza" a szavazatukat"

Rá se ránts ! Mindig lesznek emberek akik felületes tudással ,de rámenősséggel megpróbálnak lehengerelni.
Joguk van hozzá . Ahhoz viszont nincs joguk ,hogy a te értékitéleted felett pálcát törjenek , vagy minősítsék azt.
Vitatkozol vele , vagy sem mid egy. Tudd hogy a vélemény formálásra mindenképp jogod van.
Még akkor is , ha úgy érzed hogy a másik adott területen többet tud nálad.
Lehet te más szempontok alapján értékelsz ,és a tied a helyesebb értékelés.
A demokráciában nem lehet kinullázni a szavazatokat , a tied ugyanannyit ér mint bárki másé.

+1
ezt nagyon szépen megfogalmaztad.

Ez ahogy leírtad szépen így van, a mai "demokráciánk" ezért tart itt, hogy ha valaki próbál szakmai közegben szakmailag de tényleg csak hangyányit, nem részletekbe menően szakmailag megközelíteni, akkor megkapja azt a vádat hogy ködösít, lekicsinyel illetve, hogy "nagy az arca". A populista, többször elismételt értetlenség az természetesen fontos, hogy teret nyerjen. Természetes, megszokott, langyos.
Bízom benne, azért vannak olyanok is akik olvasnak értelmeznek, és nem a "jó lenne ha" hanem a "van benne valami" mentén is tudnak gondolkodni. Az is meglep, hogy te a fentit gondolod. A hozzászólásaid mértéktartóak és figyelmesek voltak, akárcsak Tyrael-é is, ezért meglep ez a betokozódás.
Mondjuk az is kérdéses, ki az aki itt bármilyen ISP-t vagy "fővonali szolgáltatót" védett. Senki nem kívánja a véleményt kinullázni, de ha nincs alapja azért engedtessék meg a cáfolat..
A gazdasági, és a technikai részének más megvilágításba helyezése lényeg. A probléma inkább az, hogy ezen hozzászólások nem tudnak teret nyerni, mert nem "népszerű" a tartalmuk, és mindenféle agyament hasonlat készítésére készteti az embereket.
A kezdő post amit az írás létrehozója beírt nevetséges. Nem idézném, nem érdemes rá fent olvashatod, ebből indult ki az egész, az elvárása az volt mindenki beáll mögé FT,Telefonica, DT fikázásba. Nem jött be, nem tetszik. Milyen véleményformáló hatása van egy bólogatásnak?
A nevetséges ebben még az, hogy az egészből nem lesz semmi, de ha lenne is, nem mi, te vagy a poszt írója fogjuk ezt szabályozni.

Ő ért hozzá, te nem.
Ilyen egyszerű.
A politika pedig neked is az agyadra ment a választási hangulatban. "Populista" szónak itt nincs értelme, az a politika világában pufogtatott szitokszó. Ha a telecom-okat kritizálja valaki egy infó portálon, az nem lehet populista, legfeljebb igaza lehet vagy sem. Te és az önégető haverod, jakubovics ha valamitől csillagászati távolságra vagytok az a "szakmaiság".

Értem. Szerencse hogy az elmúlt évek a hátam mögött megtanították, hogy vannak ilyenek mint te, és nem bántódok meg a butaságon. Örülök, hogy láttam értékes soraid, részemről kerülöm veled is a társalgást.

Bocsáss meg ,a poszt nem ellened irányult ,álltalánosságban írtam !
Természetesen neked is jogodban áll az érvrendszeredet kifejteni ,
akár szakmai , akár érzelmi alapon .

Demokrácia:
Egyetértek.
Nincs vita kúltúránk ,meg sem próbáljuk megérteni a másik felet.
Nem hagyunk magunknak elég időt ,hogy a másik érvei hassanak ránk , és sokszor csipőből írunk ostobaságokat.
A fórumokat egyfajta digitális küzdőtérnek tekintjük.

Vélemény: Telco vs Google

A tartalmak sokasodásával és fogyasztásával előbb utóbb sávszélesség problémák fognak fellépni.
A sávszélesség emelésére mind a két üzleti modell működhetne , fizethetné a fogyasztó fogyasztási alapon vagy
fizethetné a tartalom szolgáltató általány alapon.
Ez a 3 Telco cég mind gerincIP szolgáltató.
Amennyiben sikerül megtörni a Google-t , akkor abból a jövedelemből adnának azoknak az ISP-knek is akik
tőllük bérlik a gerincIP-t? Pedig azoknak is fejleszteniük kellene.
Tartok tőle ,hogy gyorsan beszűkűlne a választék.
Nyernek a Telco-k , onnantól minden tartalom szolgáltató fizet.
A Google kibirja ,de nagyon sokan nem fogják.
Monopolizált helyzet mint a RIAA vagy Artisjus esetén.

Én ezen racionális okok miatt tettem le a képzeletbeli voksomat a Google mellé, és nem érzelmi alapon.
Ezen aggályok mellett is a Telekomokra voksolsz ?

"A kezdő post amit az írás létrehozója beírt nevetséges"
Kicsit bulváros , de a hatását elérte.
Jó sok embert vonzzott , köztük engem is.

"nem mi, te vagy a poszt írója fogjuk ezt szabályozni"
Valóban ,de el lehet rajta vitatkozni ,még ha nem is függ tőle semmi.

Vitakultúra? van, csak már az első hozzászólástól konstans 1 a Godwin's Law.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

A vízszolgáltató mióta ad el flat rate módon? Legutóbb még minden köbméterért fizetni kellett. Ha a net eladás sem korlátlan lenne, hanem fizetnél érte, akkor a szolgáltató egyenesen tapsolna a jutyubnak. Ami kialakult, hogy korlátlan internetet ad, nem egyértelműen az ő bűne, de az ő felelőssége, és a megoldás ebbe a két irányba mehet.
Több baj is van a hasonlattal, de ezt hagyjuk.

korulbelul 100. alkalommal irom le:
nem zavar, hogy aki tobbet hasznal, az tobbet fizessen.
az zavar, hogy nem attol akarjak bevasalni, akivel szerzodesben allnak, hanem aki miatt fogyaszt tobbet az, akivel szerzodesben allnak.

Tyrael

Akár 1000-szer is leírhatod ennek a biopapagájnak, ő akkor is csak hajtogatja a magáét. Ilyen egy MTelekom fanboy. Mehetne a droidzónába. :-)

ez a hasonlat odabasz :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"Az a baj, hogy aki itt véleményt ír (pl.: te, vagy a poszt írója) azt gondolja az internetről, hogy az az a drót amit hozzá bekötnek, és valahogy ha bekötötték akkor eléri az internetet"
neked aztán jó nagy arcod lehet. te is az a típus vagy, akinek reggelenként kaszával kell borotválkoznia:)
képzeld rajtad kívül mások is tisztában vannak az internet felépítésének és működésének lényegével. már jó ideje a tananyagnak is része. a hup olvasók nagy része tisztában van vele.
képzeld okoska, mainstreamnek szánt flash speedtest is van a célra, ahol bárki lemérheti a Föld ember lakta pontjaira internetelérésének sebességét.
nagyon jól tudjuk, hogy egy 50Mbites vonal latinamerika irányába annál jóval alacsonyabb hozzáférést biztosít a legtöbb szolgáltatónál. sőt, egy argentin ismerőssel adatok kicserélése közben gyakorlati tapasztalatokat is lehet szerezni, úgy már nemcsak elmélet.
ha a latinamerikai internetkacspolat csak 5mbps, még nem ok az internetszolgáltató leváltására, ha egyébként megbízható szolgáltatást nyújt. ha az északamerikai kapcsolat is lassú lenne, már megfontolandó lenne az isp csere. ha a youtube zavaróan lassú, repül a szolgáltató.
a Google egyébként komoly erőforrásokat fordít arra, hogy a lehető legközelebb vigye a tartalmat a felhasználóhoz. ezért regionális Youtube cache szerverparkok vannak szerte a világon, optimalizálva az szolgáltatás működéséhez szükséges adatforgalmat, és tehermentesítve a drága interkontinentális vonalakat. ez neki is jól felfogott üzleti érdeke, de a cikkben szereplő 3 telecom válláról is leszedik ezt a problémát.
rendszeresen próbálkoznak hypekampányokkal, általában kisebb szolgáltatók. hatalmas internetelérési sebesség, közben egy szál közvetlen bix vonala sincs, nemzetközi kapcsolatokról nem is szólva. ilyen volt pár éve a TigerNet. aki nem szórólapokkal a kezében köt szerződéseket és utánaolvasott a témának, hamar belátott a függöny mögé:)
a nagy szolgáltatók rossz hírneve ha lassan is, de biztosan az üzleti részesedés elvesztéséhez vezetett. hol van már a matávnet/axelero/tonline piaci elsősége?! sőt a telekom a teljes adsl szegmenst lehúzta a második helyre, ma már a kábelnet vezet.

a mai válság utáni időkben divat lett újra a nemzeti gazdasági érdekek hathatósabb védelme, ami alapból jó gondolat. csak sajnos ennek is vannak vadhajtásai.
a Google vs Kína imho elsősorban politikai ügy.
de a Toyota elleni csillagászati bírságban, sőt az egész ügyben benne van a padlón levő amerikai autóipar védelme. 16x akkora büntetést kapott most a Toyota, mint pár éve hasonló ügy miatt a hazai GM.
ebbe a protekcionista divathullámba illik ez a Google vs 3 telecom ügy is. csak ebből nem lesz semmi, nincs szó károkozásról.

Így van, nem jönnek az érvek akkor jön a személyeskedés. Ismerem már ezt tőled. Részemről lezárva. Nincs értelme almára körtével válaszolni.

személyeskedésben jakubovics kollégád tartja a topic rekordot. de neked sem kell a szomszédba menni egy kis arcoskodásért,
"itt véleményt ír ... azt gondolja az internetről, hogy az az a drót amit hozzá bekötnek"
itt is csak a te másokat lekicsinylő megjegyzésére kaptad a megfelelő reakciót.
érdemi érveid eddig sem voltak. de hát ez a flame rovat:)

az adatforgalomért annak kell(ene) fizetnie aki azt generálja. márpedig a youtube (szervere(i)) csak kiszolgál, a forgalmat a rá csatlakozok generálják, fizetnie meg annak kell érte, akik a forgalomért felelősek. vagyis a felhasználóknak.

Lásd a nem is olyan régen nálunk a korlátlan net-szolgáltatási szerződések körüli balhét.

Hogy a szolgáltató képtelen kijönni a pénzéből, az a szolgáltató baja. emelje az árakat - ha tudja - v. csökkentse a költségeit, v. ha nem megy, majd valaki olyan csinálja helyette aki képes rá.

Az azért elég vicces lenne, hogy a youtube tartaná el a világ összes szolgáltatóját - mert ha egynek fizet, mindegyiknek fizetnie kell előbb v. utóbb - de lehet hogy én vagyok hülye.

+1
teljesen igazad van.

egy okos szolgáltató inkább azon gondolkozna, hogy együttműködjön a Googleékkel. ha akkora problémát jelent neki a youtube felé irányulú kérésekből adódó adatforgalom, akár fizetnie is érdemes a Googlenek azért, hogy plusz cache servereket helyezzen el nála,
ezzel átterelve az forgalom egy részét saját hálózatán belülre.

Válassz 2 döntés közt (ezek, vagy ehhez nagyon hasonlóak lesznek):
1, A korlátlan internet csomag fogalma megszűnik (nem nem a 300GB-ig kitételről beszélek, az csak az extrém felhasználókat kívánja megfogni), helyette lesznek forgalmi díjas csomagok, havidíjban foglalt forgalommennyiséggel, és plussz költséggel.
Eredmények:
- nagyobb járulékos költség (számlázás, forgalommérés)
- kirívó problémás esetek (vírus forgalmazta a 41241TB-ot nem én)
- megszűnő kényelem
- kevesebb forgalom a nagy sávszélességet igénylő alkalmazásoknál, internet jelenlegi fejlődési vonala befékeződik.
- a pénzt nem oda fizetik, ahonnan a szolgáltatást kapják, extraprofit a tartalomszolgáltatónál

2, A népszerű nagy sávszélességű szolgáltatások nyújtójától pénzt (illetve egyéb anyagi jellegű hozzájárulást) amelyet az, vagy áthárít az előfizetőjére (youtube -> internetező videónéző) vagy kigazdálkodja a bevételéből.
Eredmények:
- nagyobb költséggel működő internetes széles sávú tartalmak
- esetleges előfizetéses rendszer kialakulása
- a pénzt oda kerül ahol a szolgáltatás van.

Melyik a jobb?

az első pont remek ötlet. két éven belül eltakarítja magát a Telekom, ezzel eltűnik ez a dinoszaurusz a piacról. a piacát átveszik olyan új, modern felfogású cégek, mint a DIGI. még több ügyfelük lesz, még optimálisabb áron tudják adni az internetet. eddig is jellemző volt, hogy a DIGI minimálcsomagként adta 2500Ftért azt, amit a telekom dínó extra prémium csomagként próbált a vevőkre sózni sokszoros áron.
az utolsó hűségszerződésből szabaduló majd leoltja a villanyt:D

+1.
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ezt a döntést már több alkalommal meghozta a piac az víz, a gáz és egyéb szolgáltatóknál. A mai napig tudsz lakótelepeken átalánydíjas víz- vagy gázhasználatra szerződni, havi 12-15e forintért; s tudsz mért szolgáltatásra szerződni. Persze lehet mondani, hogy a mért vízhasználat:
- nagyobb járulékos költség (számlázás, forgalommérés)
- kirívó problémás esetek (nyitva hagytam a csapot véletlenül)
- megszűnő kényelem
- kevesebb fogyasztás a nagy vizmennyiséget igénylő tevékenységeknél, mint a telekádas fürdés vagy a hosszú zuhanyzás

Nálad átalánydíjas a vezetékes víz?

Nézzük az érveidet:

Idézet:
- nagyobb járulékos költség (számlázás, forgalommérés)

Mindegyik szolgáltatónak van _mért_ csomagja, amely igen drágán (500-2000Ft/GBájt), de lehetővé teszi, hogy annyit fizess, amennyit használod. Mindegyik szolgáltató felhasználónként méri a forgalmat a túlhasználás miatt. Mind a számlázási, mind a mérési infrastruktúra rendelkezésre áll.

Idézet:
- kirívó problémás esetek (vírus forgalmazta a 41241TB-ot nem én)

Legalább felnőnek az emberek és vállalják a felelősséget a tevékenységeikért. Legalább kiderül, kinek a gépén van trójai vagy egyéb program, amely önálló életet él.

Idézet:
- megszűnő kényelem

Milyen kényelem? A legtöbb felhasználónak kevesebbet kellene fizetnie azonos minőségű szolgáltatásért, mert nem ő fizeti azt a költséget, amelyet a sokat forgalmazók okoznak. Ráadásul a szolgáltató terhelése csökkenne, tehát még javulna is a minősége a szolgáltatásnak.

Idézet:
- kevesebb forgalom a nagy sávszélességet igénylő alkalmazásoknál, internet jelenlegi fejlődési vonala befékeződik.

Ez csomag kérdése. Ha a jelenlegi árszínvonalból és használatból indulunk ki, akkor egy 5e forintos előfizetés helyett lenne 1e alapdíj és ehhez adódna hozzá kb. 10GBájt/1000forint forgalmi díj. Ez a legtöbb embernél elég kell legyen, 40GBájt letöltés kerülne annyiba, mint most a "korlátlan", de kihasználatlan, de a havi 300GBájt forgalmazás irreálisan sokba kerülne. A nagy sávszélességet igénylő alkalmazások teljesen azonos módon használhatóak, csak a felhasználó majd jobban megnézi, hogy mit néz... :)

Idézet:
- a pénzt nem oda fizetik, ahonnan a szolgáltatást kapják, extraprofit a tartalomszolgáltatónál

És? Ha a tartalomszolgáltató nem tud megélni, akkor majd kitalál egy másik módot a működésére, ne akard megoldani helyette a finanszírozást. Nem a 300GBájt/hó forgalmazók tartják el a Youtube-ot, mindenki tudja, hogy P2P hozható össze ez az adatforgalom, nem a Youtube vagy más online videótár megtekintésével.

A P2P látszólag azért nem fáj a szolgáltatóknak, mert nincs mögötte egy cég, akit meg lehet sarcolni vagy zsarolni, pedig jobban kell fájjon a szolgáltatónak, mint a Youtube...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Vedd figyelembe, hogy a jelenlegi tendecia az, hogy egyre tobbet forgalmaznak az atlag userek is (onlie radio, tv, HD youtube, etc.), szoval manapsag mar nem annyira hangzik hihetetlennek 50-100G-t forgalmazni warez nelkul.

Egeszen eddig az ISP-k nyomtak fel a savszelessegeket es a forgalmi korlatokat az egymassal folytatott versenyben, mivel az atlag felhasznalo nem hasznalja se 0-24, se max le/feltoltessel folyamatosan a netet.
Ezert furcsa most az, hogy az ISP elkezdenek sirni, hogy a felhasznalok es a tartalomszolgaltatok kezdenek felnoni a csomagokhoz, es az addig oversellingbol csak papiron "bovitett" halozat nem birja a terhelest, es errol a tartalomszolgaltatok tehetnek.

Szerintem ez egy olyan dolog, amire az ISPknek szamitania lehetett volna.
A youtube-ot nezo emberek nem extrem felhasznalok, ha igy lenne, akkor a felhasznalok nagy resze extrem felhasznalo, ami egyertelmuen az ISP csomagportfoliojanak a hibas kialakitasat jelzi.

Maskepp: ki lehet rugni/szerzodest lehet bontani a felso 10%-kal, aki a legtobbet forgalmazza, de a youtube nezo tomegeknek nem lehet szolni, hogy ugyanmar modosits csomagot, fizess tobbet, mert nem birjuk kiszolgalni amit kertunk.
Nekem ugy tunik, hogy emiatt probalkoznak be a youtube-nal az ISP-k.

Tyrael

Idézet:
Vedd figyelembe, hogy a jelenlegi tendecia az, hogy egyre tobbet forgalmaznak az atlag userek is (onlie radio, tv, HD youtube, etc.), szoval manapsag mar nem annyira hangzik hihetetlennek 50-100G-t forgalmazni warez nelkul.

Nem is mondtam, hogy hihetetlen. A hasraütéses számolásommal az 50GBájt fogalom lenne annyi, mint most az 5eFt/hó "korlátlan". A 100GBájt pedig a duplája. És ehhez kialakulna a fogyasztói kultúra, egy idő után nem töltene le mindenki mindent ész nélkül...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

"Nem is mondtam, hogy hihetetlen. A hasraütéses számolásommal az 50GBájt fogalom lenne annyi, mint most az 5eFt/hó "korlátlan"."
ez visszalepes lenne a jelenlegi csomagokhoz kepest, meg az atlag felhasznalok atlag csomagjaival is tobbet fizetne atlagban, mint jelenleg.
tehat osszessegeben kevesebb szolgaltatast kapna az user dragabban, nem ertem, hogy ez kinek erne meg a forgalomszolgaltatokon kivul, vagy miert lenne jobb, megoldas, mint az egyszeru aremeles?

Tyrael

Idézet:
ez visszalepes lenne a jelenlegi csomagokhoz kepest, meg az atlag felhasznalok atlag csomagjaival is tobbet fizetne atlagban, mint jelenleg. tehat osszessegeben kevesebb szolgaltatast kapna az user dragabban, nem ertem, hogy ez kinek erne meg a forgalomszolgaltatokon kivul, vagy miert lenne jobb, megoldas, mint az egyszeru aremeles?

Ha az áremelés azt jelenti, hogy olcsóbb lesz, akkor igen. Az átalány szolgáltatásról a mért szolgáltatásra való áttérés mindig olcsóbb kell legyen a felhasználók többségének, ha drágább lesz a szolgáltatás, akkor ott a szolgáltató etikátlan módon extra profitot szerez.

Én nem vagyok átlag felhasználó, a zasszony viszont átlag felhasználó. A havi internet forgalmunk 15-30GBájt - azzal együtt, hogy a gépünkről megy naponta rsync mentés a szerverre, illetve a szerverről a gépemre. És nézünk Youtube videókat, hallgatunk online stream adókat, satöbbi. Egyikünk se használ P2P fájlcserét, ez lehet a titka... :)

De érdekelne, hogy Neked, Nektek mennyi a havi átlag adatforgalmatok és mivel jön össze.

Ha valóban az adatforgalom az ISP problémája, akkor a többség számára olcsóbb kell legyen piaci viszonyok között a mért adatokon alapuló szolgáltatás, mint az átalánydíjas.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

jo kerdes, 3 pc van a csaladban (ocsem, anyam, en) meg 1 laptop, amit baratnommel ketten hasznalunk.
illetve mobilomrol is szoktam wifizni.
neha szoktam sajat gepre backupolni a szerveremrol, illetve otthon is van dualbootban debian telepitve, annak a frissitesei/ujratelepitesei is halozaton jonnek le.
szoktam a crunchyroll-rol anime-t nezni, youtube-ozni, szerintem mi inkabb 100G-hez vagyunk kozel, mint 50-hez, de nem tudom hogy mi atlag usernek szamitunk-e.

Tyrael

Idézet:
szerintem mi inkabb 100G-hez vagyunk kozel, mint 50-hez, de nem tudom hogy mi atlag usernek szamitunk-e.

Én konkrétan megnéztem, hogy mekkora forgalmat mért a szolgáltató, szerintem nézd meg Te is... én is többet saccoltam, mint amit mértek. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

utananezek, de miutan nem vagyok otthon, plusz nem tudom, hogy van-e ilyen publikban elerheto szolgaltatasa a szolgaltatomnak, nem tudom megtenni jelenleg.
de utana fogok nezni.

Tyrael

Én azt nem értem, és javítsatok ki ha tévedek, hogy adott egy szolgáltatás, amit egy cég 100%-ban kihasznál, amiért fizet azt használja. Én ne töltsek le otthon semmit csak 1 bit/s-al mert terhelem a szolgáltatót? Nem azért fizetek, hogy annyira terheljem a rendszer amennyire a szerződésem szól?
Gondolom a Google is fizet mindezért. Az, hogy az internet, hogy jön be a gépembe ne legyen már szempont, oké elismerem rengeteg ember és pénz és örülök is neki mert ebből élek, de megfizetem az árát amennyit kérnek innentől kezdve nem nagyon izgat, hogy mit tett értem a szolgáltató. Azért szolgáltató, hogy megtegye mert én vagyok az ügyfél tehát az én hátsómat kéne fényezni? Vagy ti úgy dolgoztok, hogy elkülditek az ügyfelet a pitlibe, hogy fizessen azért is mert a napi 8 órában nem enged pihenni? Nincs cigizgetés kávézgatás munkaidőben. Reggel X-kor beülsz 5ig ott ülsz/állsz és végzed a dolgod, hisz erre szól a szerződésed.

Ez az én véleményem, és teljesen mindegy, hogy a Google vagy a Kis Pista tehenészete a téma. Lehet, hogyha én is befolyásos ember lennék én is akarnék részt a Google paradicsomból. Ez böki a szemét az embereknek ahelyett, hogy örülnének, mert teljesen ingyen kaptak az arcukba X szolgáltatást.

// jaxx

Vízvezeték megvan? Annak a maximális keresztmetszete arra van, hogy az ami a csövön kifér menjen? Átlagos felhasználásra (és ezzel megegyező árra) tervezzék, vagy arra mennyi az átlagos? Nem értem ezt az értetlenkedést. A szolgáltató gazdasági társaság, a nyereség a lényeg.

"megfizetem az árát amennyit kérnek"

Te csak az előfizetési díjat fizeted meg, az internet árát nem. A nagy közös internet árát az összes előfizető fizeti ki együttesen, és azzal a hallgatólagos kompromisszummal élnek együtt, hogy az előfizetési díj ellenében osztoznak a hálózaton a többi user-el.

Nem én határozom meg az árát hanem ők. Ennyit szabtak ki én teljesítem... Még midnig nem értem mi közöm ahhoz, hogy a szolgáltatónak ez mennyibe kerül? Neked bemenni a munkahelyedre mennyibe fáj? Annak megfelelő árat kérsz nem? Utána, hogy megegyeztél nem találhatod ki, hogy jaj drága a benzin akkor igenis adjanak többet (most a fizetés emelésbe ne menjünk bele ez csak egy példa volt)

// jaxx

"mi közöm ahhoz, hogy a szolgáltatónak ez mennyibe kerül?"

Semmi. Nem is mondta senki, hogy közöd van hozzá. Csupán csak arról van szó, hogy korlátlan adatforgalom, és internet nincs, és nem is lehet. A BKV metró is korlátozott számú embert tud mozgatni, függetlenűl attól hogy mennyi bérletet vettek meg.

Idéznék egy színes füzetkéből, amely most került a kezeim közé, vigyázat, nagyon üt: "A kábelnet Alap, Családi és Extra csomagjaink havi 350GB letöltésig korlátlan adatforgalmat biztosítanak".

Valaki bennfentes elmagyarázná ezt, hogy mit is jelent az ISP-nek a "korlátlan" szó, illetve a "korlátlan adaforgalom" szavak?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

ezt a "korlátlant" úgy kell érteni, hogy átlagosan 1.15mbps lehet a felhasznált adatforgalom, hogy tartani lehessen a havi 350GB limitet:)

Engem a mondat értelme izgat, hogy mire gondolt a szolgáltató vezetése, amikor ezt a kis színes füzetkét ezzel a szöveggel jóváhagyta. :)

Valahogy úgy érzem, hogy egy mondatba bele kellett tenni egy maximális letöltési korlátot úgy, hogy közben a "korlátlan" szónak mindenképpen benne kell lennie ebben a mondatban. Így derülhetett ki, hogy pontosan mennyi a korlátlan adatforgalom letöltési korlátja... ezt logikusan végiggondolva kijön, hogy a szolgáltatónál csak a feltöltési adatforgalom korlátlan... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Mert az adatforgalomnak nincs korláta, és ameddig betartod a játékszabályokat, addig az eredeti feltételek mellett kerül a csomag felhasználásra. Ha nem tartod be, akkor változtat az eredetileg általad vásárolt csomagon, a korlátlan marad, de nem ugyanazzal a sebességgel, vagy egyszerűen csak bontja a szerződésed, mivel nem a szerződésnek megfelelően jártál el. Arra kérdeztél rá, miért akkor a határszám. Azért, hogy minél több ügyfél élvezhesse a maximális, és nem csak a garantált sávszélességet.
A számháború régen tart. Döntsd el mi a jobb: nagyobb sebesség időnként, vagy stabil (1/4 -- 1/6), ugyanolyan sebesség mindenkinek. Ez üzletpolitika. A felhasználók sírnak ha "nincs 100Mbit/s -es vonal csajágaröcsögén" és akkor is mikor a 8Mbit/s valójában csak 4Mbit/s átlagosan...
Összekavarva a 2 panaszt még nem láttam... de ki tudja mit hoz a jövő :)
Sajnos a popularista lehetőség az, hogy mindig nagyobb számot mond az ISP mert a kacsa is oda megy ahol több a kaja, nem oda ahol finomabb.

Idézet:
Mert az adatforgalomnak nincs korláta, és ameddig betartod a játékszabályokat, addig az eredeti feltételek mellett kerül a csomag felhasználásra.

Ember. Ott van leírva fehér papíron fekete betűkkel, hogy a korlátlan adatforgalom letöltési korlátja 350GBájt. Ez a játékszabály. Ennyire nem lehetsz agymosott, hogy mérnök létedre Te is korlátlannak nevezed, mint a marketing és a sales osztály... :)

Haladunk abba az irányba, hogy az ISP bevezet alapdíj + forgalomdíj csomagokat, mert nem lesz más lehetősége. Hiába erőlteti a marketing és a sales, hogy bele kell írni a hirdetésbe a "korlátlan" szót, nincs más lehetőség. Előbb-utóbb rájönnek, most még próbálnak köröket futni más irányokba is, hátha lehet még egy-két évig maradhat ez a szlogen, de nincs más sok hátra.

Idézet:
Sajnos a popularista lehetőség az, hogy mindig nagyobb számot mond az ISP mert a kacsa is oda megy ahol több a kaja, nem oda ahol finomabb.

És? Ettől nekem sajnálnom kellene szegény ISP-t? Évekig védve voltak a szolgáltatók a különféle koncessziós szerződések miatt hazánkban és Európában, s most rájuk borult a piac és a verseny... van olyan, hogy mammutcég bukik, mert nem képes vagy nem akar alkalmazkodni. Majd jön helyette sok kicsi vagy egy másik nagy, ilyen az élet.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Nem idézem vissza, ne haragudj. Lenne egy kérésem, ne nevezzél légyszi agymosottnak... kösz.
1, kérdés:
300GB+1 byte forgalom után nem fog tudni 1 byte-ot sem forgalmazni a felhasználó?
Nem válasz esetén értelmetlen a fenti első bekezdés. Ne is foglalkozzunk vele, mivel tudom, hogy nemmel fogsz válaszolni..

2, Melyik _internet_ szolgáltatónak volt magyarországon monopóliuma?
Megint csak költői: egyiknek sem. A piaci folyamat eredménye a korlátlan (flat rate) csomag.
Fentebb épp a digi szolgáltatását rángatta elő valaki akinek 0 rálátása van a piaci folyamatokra, és meg van róla győződve, hogy ez így helyes, A digi azonban csak piacot kíván szerezni, semmi más célja nincs, ezek gerjesztik a fenti _korlátlan_ igényt, nem tudod elmagyarázni, hogy ez nem lesz mindig így... A kapitalizmus már ilyen..

Már ne haragudj, de rendszeresen írsz megalapozatlan és kivagyi kiszólásokat a hozzászólásaidba. ''Fentebb épp a digi szolgáltatását rángatta elő valaki akinek 0 rálátása van a piaci folyamatokra'' Eddigi írásaidból nem köszön vissza, hogy a hup olvasók átlaga feletti távközlési szakismereteid lennének, vagy bármivel is többet tudnál a témáról, mint bármelyik más érdeklődő olvasó.
''A digi azonban csak piacot kíván szerezni, semmi más célja nincs'' Erről szól a szabad-versenyes piacgazdaság, ugye?
Nekem még mindig szimpatikusabb, ha hálózatépítéssel kíván piacot szerezni egy vállalkozás (digi), mintha csak erőből piacot és monopóliumot vásárol, lásd a DT a Matáv megvásárlásával.
Ma ha szolgáltatót kell választanom, a digi olcsóbban többet ad, mint a magyar-telekom és adsl partnerei. Tehát digi-t választom. ''A kapitalizmus már ilyen..''

Nézd meg, kinek írtam (igen ő a poszt írója, prygme). Egyébként köszi a bókokat. Szerencsére nem esek abba a hibába, hogy fórumon való megnyilvánúlásokból próbálnék erényt kovácsolni, megvan arra a saját kis életem. Beszélgetünk. Ha olyannal beszélgetnék, akivel lehet (fent Qcsaba válaszát az enyimre tekintheted szakmainak) akkor bele is mennék, de azzal hogy "mégse így szeretnénk ezért hülyeség" nem tudok mit kezdeni. Nézd végig a tendenciát, egy hörgés az egész végig.
Máskor ha lehet, arra reagálj, amit írok. Mielőtt még még egyszer leírnád, ez nem kivagyiságból történt a "megszólítás" hanem a tendencia bemutatása akar lenni, amit a fenti működés/hirdetés/üzletmodel okoz.

Idézet:
300GB+1 byte forgalom után nem fog tudni 1 byte-ot sem forgalmazni a felhasználó?

De tud. Másik szolgáltatónál. Ugyanis a szolgáltató megszünteti a szerződést rendes felmondási idővel.

Idézet:
2, Melyik _internet_ szolgáltatónak volt magyarországon monopóliuma?

Például Békásmegyeren a T-* cégeknek, vagy Alberfalván a UPC-nek. Ugyanis nem tudok más vezetékes/kábel szolgáltatót választani és ennek a területi koncesszióból fakadó történelmi okai vannak. Nyilván nem országos koncesszióról beszéltem, mert olyan soha nem volt, de a területi koncesszió előnyeit és hátrányait máig nyögjük.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

1, ugye te sem gondolod komolyan... :) a válasz az hogy tud, de mivel túllépte ezt jelezni fogják neki, majd elállnak tőle ha nem változtat. De forgalmazni tudni fog, azaz nincs korlát, ez egy határszám nem korlát (és nem csak névben más, jelentésben is)
2, Szerződésbe foglaltan egyáltalán, más szerződésből eredően sincs internetszolgáltatási monopólium. Sőt ismeri a jog a jelentős piaci előnnyel rendelkező szolgáltató fogalmát. Ettől még a matáv is az upc is szeretne ezt kijátszani.
Majd ha a Digi-t is kötelezik rá, hogy nyissa meg hálózatát a többi szolgáltató előtt akkor térjünk vissza erre, ő is megpróbálja majd kijátszani.
Maximum nem ad oda internetet más szolgáltató. Mert pl.: nem éri meg neki. Ne keverjük ide a koncessziós szerződéseket. A matávnak(sic!) vagy invitelnek később lett internetszolgáltatása a saját koncessziós területén, mint a legtöbb internet szolgáltatónak aki csak ezzel foglalkozott és azóta is megvan. Nincs ilyen.

Értem... na, erről beszélek, amikor azt mondtam, hogy agymosott. A letöltési limit nem korlát, illetve az a korlát nem korlát, mert jelentésében is más, nem csak névben, blablabla. Szánalmas.

Ha szerinted a korlátlan adatforgalom azt jelenti, hogy "túllépte ezt jelezni fogják neki, majd elállnak tőle ha nem változtat", akkor az korlát vagy sem? Korlátoznak vagy sem? Valami korlátlan akkor, ha nincs büntetés a korláton vagy határon való átlépéskor, de itt kemény büntetés van. Vagy úgy érted, hogy nincs azonnali, fizikai korlát, csak egy jogi vagy pénzügyi korlát, amely fizikailag nem korlátoz, ezért nincs korlát? Gondolkodj el ezen, néha szakmailag sokkal könnyebb kimondani, hogy a cégnél a marketing osztály vagy a sales, vagy a menedzsment baromságot beszél, mint védeni a védhetetlent.

Veszel egy telket, amire azt mondja az üzletkötő, hogy amíg a szemed ellát, az mind a Tied. Aztán kiderül, hogy 350 méterre már a szomszéd telke van, aki először szól, másodszor pedig agyonlő, ha oda tévedsz. Nincs korlát, nincs határ, nincs kerítés: 350méter + 1 centiméter után se fog semmi megakadályozni abban, hogy továbbmenj, kivéve, ha észreveszi a szomszéd és agyonlő. Pedig a telked korlátlan a fogalmaid szerint...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

"Haladunk abba az irányba, hogy az ISP bevezet alapdíj + forgalomdíj csomagokat, mert nem lesz más lehetősége".

ez sem fog bekövetkezni, az előttünk járó távolkeleten sincs ez így. Japánban és Dél Koreában átlagosan 100x gyorsabb internetkapcsolatok vannak, forgalmi díj nélkül. ma már az EU szinten tárgyalják a felzárkózás szükségességét.
USAben pedig nyáron vezeti be az OnLive game.on.demand szolgáltatását, ami a játék idejére HD youtube szintre emeli folyamatosan az adatforgalmat.
ideje megtanulniuk a telecom cégeknek dolgozni rinyálás helyett.
a cpu gyártók pár év alatt képesek a proc számítási kapacitásának megtöbbszörözésére árcsökkenés mellett. a ram memóriagyártók ugyancsak pár év alatt megtöbbszörözik a chipjeik memóriakapacitását. ezt teszi mindenki az IT üzletben, többet kínál mindenki olcsóbban.
az ISPk előtt sincs más út, pár év alatt meg kell többszörözni a sávszélességeket azonos vagy csökkenő árszint mellett. ha nem megy valakinek, be kell zárni a boltot. jönnek, sőt már itt is vannak mások, akik jobban fogják csinálni.