excel/oo titkosito feature

 ( xbit | 2010. március 7., vasárnap - 12:05 )

Hali!

Aposom a kovetkezo problemat vetette fel:
Adott egy excel tabla, tele kepletekkel, amik kulonbozo mas cellak alapjan a mernoki munkajahoz kapcsolodo specialis szamitasokat vegeznek. Szeretne ezeket a tablakat terjeszteni, de ugy hogy a mogottes kepletek rejtve maradjanak, ne lehessen latni, felfedni oket, de ugyanugy a szamitasok elvegezhetoek legyenek, azaz ha egy bemeno parametert barki valtoztatna, a megeredmeny cellak ugyanugy automatikusan kiszamitodnanak.

Talat benne egy jelszavas vedelmet a kepletekre, de kiderult, hogy ha mindent kijelol az illeto es egy nem vedett munkalapra masolja az egeszet, elveszlik a jelszavas vedelem is a kepletek is atmasolodnak es igy hasznavehetetlen az egesz.

Tudtok a helyzet megoldasara tippeket adni, vagy excelben ez kivitelezhetetlen?
Google docsban oo ban gondolom hasonloan nem megoldhato, es ha basic scriptet irnank excelhez, az is siman felfedheto volna...

Egyedi program irasa a legutolso megoldas lenne.
koszi
Zsolt

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

OpenOffice.org Calc-ban jól működik:
Kijelölöd a teljes munkalapot -> Formátum/Cellák/Cellavédelem -> a Védett opció, és a Képletek elrejtése bekapcsolása
Kijelölöd azokat a cellákat, amelyeknek a szerkesztését engedélyezni akarod (bemeneti adatok), és azokra törlöd a Védett opciót.
Ekkor még nem történik semmi. Ezek után Eszközök/Dokumentum védelme -> Munklap -> Jelszó megadása -> Ok
Erre eltűnik a képlet.
Ilyenkor másoláskor a számítások végerdménye másolódik, nem a képlet.
-----
Több szem, több csipa.

Egy példa táblázatot fel tudnál tölteni valahova? Csak megnéznék rajt valamit. :)

Egy minimál verzió: http://dl.dropbox.com/u/2630259/teszt.ods

-----
Több szem, több csipa.

nem tudom hogy milyen szintű védelem kell, de végül is nem kell programozónak lenni hogy mint zipbe belenézzen valaki és a "contentet" mint szövegfájlt megnézze, aztán ott a képlet szemmel könnyen olvashatóan

Tökéletes védelem nincs. Az átlagos felhasználót már a munkalap védelem is megállítja. De ha magát a fájlt is jelszóval mentjük el (és ezt a jelszót megmondjuk a használatra jogosultaknak), akkor egy kicsit jobb a helyzet. Az .ods kibontásához nem kell jelszó, de a content.xml már kódolva lesz. Persze ha a kiváncsikodó ismeri az OOo kódolási algoritmusát, akkor dekódolható a content.xml. Tehát ez sem nyújt tökéletes védelmet.
(Ha kicsit több esze van a használatra jogosultnak, akkor elmenti a kapott fájlt jelszó nélkül, és már olvasható is a content.xml. :-()

-----
Több szem, több csipa.

természetes, hisz próbaértékekkel is vissza lehet akár fejteni a témabeli képleteket mint ahogy a fizika törvényeit is, legalábbis azért próbálkoznak vele mert mindig sikerül valami hasznot hozó pontossággal, épp ezért írtam hogy nem tudom milyen védelem kell és hívtam fel a figyelmet hogy milyen képesség kell a visszafejtéshez

Eddig tudtam róla hogy az OOo-ban van ilyen lehetőség, egyszer -- régen -- ki is próbáltam, de alaposabb vizsgálatoknak nem vetettem alá a módszert. Azt sejtettem, hogy nem nyújt túl sok védelmet. Ez a fórum téma arra jó volt, hogy most már tudom.

-----
Több szem, több csipa.