Excel vagy Calc script segítség!!

 ( aspirin | 2010. január 21., csütörtök - 12:34 )

Sziasztok,

segítséget kérnék a következő ügyben:
a napokban (tegnap reggelre... :)) össze kéne átlagolnom egy óriási csv file bizonyos sorait, majd abból jónéhány grafikont kell készítenem. Excel, Staroffice(~OpenOffice) hozzáférhető, bármelyik jó.
Az átlagolással nincs annyira gond, megoldható, sima autofill-el.

Viszont:
létezik-e olyan lehetőség, hogy kb. mint az autofill, megadott szakaszonként generáljon egy ugyanolyan, de a releváns adatokat tartalmazó grafikont?
A képek talán segítenek, hogy mit és hogyan szeretnék. 2*11 sort kell összeátlagolnom, majd a keletkező oszlopokból grafikont készíteni. (X tengelyen F1, X értékek: a két dB oszlop):

A grafikon maga ez lenne:

...az egész táblázat meg ilyesmi

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

hálásan köszönöm előre is!
a

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hátha éppen most téved erre valaki hozzáértő :)
<-------
You can't grep on dead trees.

nem tudom mekkora segítség: makró

ha jól értem egyszerűen a grafikonlétrehozás szeretnéd automatizálni, aminek a bemenő adatai az adattartomány meg hogy helyileg hova bökje (a többi konstans, pl a grafikon típusa), elég rég játszottam ilyesmit bármelyik office-al, de a lényeg ez volt régen, azóta lehet hogy változtattak:)

rec gomb megnyom, első grafikon elkészít, stop gomb megnyom, elkészült pl vba szkruptben a megfelelő be- és kimeneti adatok megkeresése aztán vagy egy makró létrehozása hogy valahogy új inputora új dolgot generáljon, vagy for ciklusba beteszed és egyszer futtatod

tudom hogy elég kezdő magyarázat.. de ha más nem válaszol.. régen ilyet legalábbis ennyi tudással sikerült megoldanom :D

gnuplot, pdf-kimenettel? Sokkal profibban fog kinézni, mint egy excel-táblázat.

UI: Ja hogy valós idejű frissítés. Akkor arra nem jó. De ha statikusadatokból kell ábra akkor jobb.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

hol látod a valós időt? én csak "egy" csv fájlra látok kérést
+1 a gnuplotra, ha tudja kezelni, de ha holnap reggelre kell lehet excellel hamarabb végez, még ha soha nem makrózott is :)

(((valós időben akér a gnuplot lehet a jobb, hisz egyszerűbb még windowsban is szkriptelni mint egy excelt, hogy a kimenetét valahova, pl webre vagy asztalra pdf-be, cls-be kitegye)))

Én az autofill-t arra értettem, hogy ezeket automatikusan ujíragenerálja módosítás után, de ezek szerint nem jól gondolom. Officehez hülye vagyok. A gnuplot az ok. Egyébként igen tudom, hogy egy script-el gyak folyamatosan, frissíthető a guplot kimenete, stb, de azt hittem hogy ez egy amolyan számolós táblázat lesz.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Aha, nézegetem a makrózást...
A gnuplottal még nem találkoztam (úgy értem, nem használtam, meg nem láttam műxeni, de halottam, hogy ügyes) nem most fogok belekezdeni :)

Az adatok egyébként teljesen statikusak, egy belsőfül fiziológiás állapotát mérő műszer (ha valaki hallott róla, kicsit pontosabban: DPOAE) adatbázisának exportja.
Az adatok úgy vannak, hogy egymás alatt 11 sor 1 db mérés, ezekből van kettő, néha három, ha az asszisztensek úgy ítélik meg, hogy jó lenne +1. Ezeket szoktam összeátlagolni. Ez egy intenzitás-páron (látszik a képen; pl. Diagnostic 70/70), egyik oldali fülön mért adatsor.
Egy illetőnek tehát az összes méréséből 4 "átlag-sorozat" lesz, (70/70-en+80/80-on)*2 fül.
A végére 3 oszlop lesz, ami kell: DP intenzitás, noise (NF) intenzitás, és én szoktam számolni még egy DP-NF értéket is. Ez lesz/lenne 3 vonal a grafikonon.
Na ezeket kéne kirajzolgatnom. :) Ebből egy ilyen 3*11-es "tömb" látszik a képen.
Így ugye minden lehet ugyanaz a grafikonon, csak az adatok változnak a 3 oszlopban.

Az autofill-t úgy értettem, hogy odabökök, hogy "ide akarok egy grafikont, ebből (tehát a soron következő, vagy bármelyik másik) 3 oszlopból", és mást nem kell tekergetni. Nem is annyira a lustaság miatt (de!de! :)), inkább a tévedés minimalizálása érdekében.

...mostmár csak azt kell majd megnézenm, hogy az excelnek hogyan fogom elmondani, hogy ne mindig ugyanabból a 3gb 11-es oszlopból készítse a grafikont.

köszönöm!

szerk: a phd-t írom, már "csak" ezeket az adatokat kell összesítenem, és nagyjából megvagyok. A pdf-es gnuplot-os szebb grafikonok azért lehet, hogy majd a végleges formába öntés környékén mégis érdekelni fognak, köszi a tippet! :)
<-------
You can't grep on dead trees.

Esetleg: írj egy programot, ami hozzáadja az ods(/xlsx) XML-hez.