[megoldva] KDM nyelv, billentyuzet kivalasztas

Fórumok

Honnan veszi (fizikailag - magyarul milyen nevu fajlban van) a KDE4-hez tartozo kdm, hogy milyen nyelvu szoveget irjon ki, es milyen billentyuzetbeallitast hasznaljon? Es melyik eszkozevel lehet ezt globalisan atallitani? (Egy felhasznalora mar megtalaltam.)
(A kornyezet FreeBSD, de gondolom Linux info alapjan is konnyebb kitalalnom, mint vegigturni a merhetetlen mennyisegu fajljat.)

Mivel eddig a KDE mindig eltantoritott kb 10 perc utan, ezert nekem ebben minden uj. De most gondoltam egy kiserletet meger.

Hozzászólások

Billentyűzetkoisztást én a xorg.conf-ban állítom be, és a KDE-ben letiltom, hogy bármit is csináljon vele. A KDE menüben elvileg találsz egy egy "Rendszerbeállítások" (most éppen magyar KDE van előttem, de meg fogod találni angolul) programot. Ott mindenfélét be lehet állítani, töbek között a nyelvet és a billentyűzetkiosztást is (elvileg).

KDM beállítófájl: /usr/share/kde4/config/kdm/kdmrc (bármily meglepő, logikus a neve (mindenfajta irónia nélkül!)). Egyébként a /usr/share/kde4/config-ban van egy csomó rc fájl. Azt, hogy ezek a FreeBSD-dben hol találhatók, nem tudom, de ez alapján könnyen megleled.

fedora 12-ben az /etc/X11/prefdm elején:

----------------
#!/bin/sh

PATH=/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin

# We need to source this so that the login screens get translated
[ -f /etc/sysconfig/i18n ] && . /etc/sysconfig/i18n

# Run preferred X display manager
quit_arg=
preferred=
....
-------------

azt nem tudom, *BSD tartalmaz-e a /etc/sysconfig/...-hoz hasonló dolgokat.

Üdv
VJ

systemsettings parancs, root-ként, majd System/Login Manager.

a billentyűzetkiosztás átállitása nálam nem hatotta meg a kdm-et, a HAL felülirta az xorg.conf-ban beállitott billentyűzetet, így a hal policyben kellett átirni az US-t HU-ra.
hozzáteszem, ez linux alatt volt, és az is lehet, hogy csak nálam :)

----------------
..túl feledékeny vagyok ahhoz, hogy igazán jó legyek linuxból...

Köszönöm a segítségeket, félsiker. A billentyűzet már megy (maradtam a hal megoldásnál), a nyelv látszólag jó, kivéve, hogy nincs telepítve hozzá a nyelvi csomag, ezért prüszköl. De hamarosan azt is fölteszem és beállítom.