Realtek HD retek? -megoldva-

Fórumok

Hi all!

Engem is elkapott a "média pc" láz, de mivel van egy öregecske laptopom (Amilo 1536) és azon van digitális kép és hangkimenet gondoltam azt használom fel erre a célra.
A fekete leves akkor jött amikor próbáltam volna sokcsatornás hangot kipréselni belőle (realtek hd), de nem jött össze. A digitális kijáraton csak sztereó hang jön ki akár mit csinálok vele. A médialejátszó progik pedig esküsznek rá, hogy ők pedig 5-csatorna+LFE hangot produkálnak.

A gépen win van. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek ez hangkártya probléma, vagy a windows nem engedi sokcsatornás módban használni az optikai kimenetet?
Ha win hiba akkor nincs gond, mert gyalulom lefelé, de ha hardveres gond akkor mit tudnék tenni? Valami usb-s (esetleg express card) külső hangkártyát szerezzek?

Mire figyeljek, ha próbálok építeni egy méda pc-t? Az alaplapi hangkártyákkal ne is próbálkozzak, hiába van rajtuk digitális kimenet?

ppenta

Kmplayer megoldotta (beállításoknál van egy olyan, hogy a bemeneti formátumot megtartja és úgy adja ki digitális kimenetre) az erősítő dolby digitalnak értelmezi és 5+LFE-kezd el világítani. Még nem próbáltam 7+LFE-vel de az is meglesz.

Hozzászólások

Egyébként sok guglizás után arra kezdek rájönni, hogy a realtek lapkát minden gyártó az igényei szerint butítva építi a gépekbe. Valószínűleg az FS az én laptopomba nem tartotta fontosnak, hogy sokcsatornás opció is legyen benne. Az asztaliban is ugyan olyan hangkártám van és azon engedélyezve van a sokcsatornás opcio.

Biztos nagyon sok lóvét spórolhattak FS-ék ezzel...

dts passtrough, vgy ilyesmi módot keress.
realtek driver autodetect mit mond?

a realtek nem tud spdif ac3 passthrought, felejtős. Amin sikerült eddig ilyet varázsolnom, az a SB Audigy2 és egy Terratec kártya.

-1
5 éve nem találkoztam olyan optikai kimenettel ellátott hangchippel, ami ne tudta volna.

Ha amúgy cak a DTS jel kijuttatása a cél, akkor felesleges is bármilyne drága hangkártyát venni, hisz úgy is az erősítő fogja kicsomagolni, és feldolgozni a jelet.
A hangkártyának csak az a dolga, hogy a filmben/játékban levő raw DTS folyamot továbbítsa az erősítő felé.