Grafikák, ábrák, képek (LaTeX kód vs. eps)

 ( cocka | 2009. október 6., kedd - 21:09 )

Sziasztok!

Ha jól tudom ilyen téma még nincs. Szóval mint azt a korábban létrehozott topicban említettem a szakdogámat latexben írom és nem tudom eldönteni, hogy hogyan tegyem bele az ábrákat. A beszúrandó ábrák szkennelve vannak és szürkeárnyalatosak, ezeket átkonvertálnám epsbe. Csak itt előjön az a probléma, hogy a szkennelt ábra háttere kissé szürke, ami a hófehér oldalháttérhez képest érdekesen mutat. Ha kétszínűbe (fekete-fehér színpalettával) konvertálom a képet, akkor meg hiányoznak pixelek és igénytelenül néz ki.

Na itt jöttek be alternatívaként a latex kóddal létrehozható ábrák. Ezek közül négy grafikai csomagot néztem (a graphics és graphicx-on kívül) az eepicet, a pgfet, tikzet és pstrickset. Eddig nagyon szép is meg jó is, talán a legemberközelibb a tikz (a dokumentáció csak kb. 600 oldal), de rájöttem, hogy az erre a célra készült "rajzoló" programokkal (latexpix, tpx, jpicedt stb.) nem tudok normális ábrákat rajzolni, mert valami hülye hiba mindig előjön vagy csak szimplán nem tudok rajzolni, epst importálni meg ugye nem lehet.
Tehát vagy megtanulok rajzolni vagy megpróbálom a leírt kódot vizualizálni (lásd ezt a progit: http://www.hackenberger.at/blog/ktikz-editor-for-the-tikz-language ) vagy beillesztem a szkennelt eps ábrákat.

Ti melyik ábrázolási módot részesítitek előnyben? Azon túl, hogy a vektorgrafika sokkal mutatósabb, mint egy raszteres eps más előnyét viszont nem nagyon tudom kiemelni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szia!

Ha a belinkelt TikZ-példához hasonló - "matematikai" - ábráid lesznek, s Te állítod elő őket, akkor szerintem a gnuplot a barátod. Sokféle kimenete van, például eps, de akár LaTeX-kód is. Igaz, hogy az elején kicsit munkás, de utána nagyon hálás tud lenni ... Ha a szkennelt ábrákhoz ragaszkodsz, akkor a szürke háttér fehérítéséhez nézd meg a http://www.fmwconcepts.com/imagemagick/index.php oldalon a "textcleaner" szkriptet.

A gnuplot-ot én is tudom ajánlani, ha függvényeket, adatsorokat kell megjeleníteni. Kicsit nem árt a kimenetet kicsinosítani.
A gnuplot driverek különbözősége miatt nekem az vált be, hogy:

gnuplot -> eps -> epstopdf -> Inkspace -> svg és pdf

Az Inkspace meglepően jól szedi be a PDF-et, látva az ábrát szépen ki lehet igazítani a vonalvastagságokat, színeket, szép karakterekkel lehet feliratozni, ....

Pl. most ezen dolgozom:
http://fizkem.sze.hu/twiki/pub/FizKemPubl/Targy_NGM_FI005/latas-fiz.pdf

Szerintem jók az ábrák.

Szépek az ábrák igen. A gnuplot valószínűleg nálam nem nyerő, mert matematikainak matematikai, de egyik ábrám sem függvény. Egységkör, egységvektorok 2D-s ábrázolása, már eleve nem függvény.

Nem tudom hogy közelről fogják-e vizsgálgatni a képeket, remélem nem. Ha kinyomtatva jól néz ki, akkor nagy baj nem lehet. Majd ezt a kifehérítést megpróbálom. De ha a lényeges részekből pixelek tűnnek el az nálam rossz pont.

A pdflatexet nem használom, mert a generált pdf mérete sokkal nagyobb, mint a pstopdf konverterrel létrehozott pdf. Meg aztán, mit ártott nekünk a .dvi? Tetszik, hogy újrafordítás után nem kell az előző verziót bezárogatni, hanem automatikusan módosul a dvi nézőn belül.

"Ha kinyomtatva jól néz ki, akkor nagy baj nem lehet."

Ez attól függ, mi a "nagy" baj. Találkoztam már az ellenkezőjével. De ez igényszint-függő.

"De ha a lényeges részekből pixelek tűnnek el az nálam rossz pont."

Ezért ajánlottam a kézi módszert, nem szkriptet. Utóbbiak hülyék.

"A pdflatexet nem használom, mert a generált pdf mérete sokkal nagyobb, mint a pstopdf konverterrel létrehozott pdf."

Ajha! Én ilyet nem láttam! Nekem tök jó a pdflatex. Fontbeállítások rendben vannak? Milyen formátumú ábrák vannak beillesztve?

"Tetszik, hogy újrafordítás után nem kell az előző verziót bezárogatni, hanem automatikusan módosul a dvi nézőn belül."

PDF-re kpdf, okular is tudja ezt, acroread sajnos nem.

De persze jó a dvi is. (Csak abba nem tudsz közvetlenül jpg-t, png-t illeszteni, csak eps-t. Ez sokszor hátrány.)

"Milyen formátumú ábrák vannak beillesztve?"

.eps mi más? :)

"Fontbeállítások rendben vannak?"

Ezt nem tudom. Konkrétabban?

"Ez sokszor hátrány."

Miért? Végül is bármit lehet epsbe konvertálni. Nekem meg dviben a pngt nem akarta sehogy se komálni. Kizárólag a pdflatex volt hajlandó a pngt fogyaszthatóvá tenni.

Az igényszintre visszatérve: időfüggő is. Nem mindegy hogy 2 perc alatt rakok be egy ábrát vagy 2 óra alatt.

"Miért? Végül is bármit lehet epsbe konvertálni."

Igen, de nem mindegy, hogyan. Még a pixelgrafika beágyazását is számtalan módon lehet elvégezni, és az egyes megoldások közt nagyságrendi méretkülönbség lehet. És hogy egy eps-be ágyazott pixelgrafikával mi lesz dvi->ps->pdf konverzió során, .... annak igen utána kéne olvasni.

Csináltam ezt is régebben, de mostanában jobb a tapasztalatom azzal, hogy pixelgrafikát jellegtől függően jgp-ben vagy png-ben tárolok és pdflatex-hel illesztek be, mint ha ugyanezeket eps-be konvertálom (akármilyen jó módszerrel is) és a dvi->ps->pdf utat járom be.

Fontbeállítások: dvi-hez igen jók a LaTeX cm fontjai, de pdf-hez valamely type1-es jobb. Pl. \usepackage{times} a doksi elején a cm helyett az Adobe Times fontját teszi defaultnak, és ez igen sokat javít a pdflatex kimenetének méretén. (De ha ragaszkodsz a cm-hez, az is megvan type1-ben.)

Tudom, hogy a pdflatex jobb nem véletlenül találták ki, de van egy grafika, ami alapból epsbe került hozzám már csak ezért se szeretném azonnal pdflatexhel fordítani, a másik sokkal lényegesebb probléma, hogy a hyperref-el létrehozott szép kis hivatkozások, bookmarkok pdflatexhel fordítva megszünnek létezni. Ezt meg nem akarom.

Vagy netán erre is tudod a megoldást?

'epstopdf' átkonvertálja az eps-t pdf-be. A hyperref szerintem működik pdflatex-hel is, sőt, azzal működik csak igazán.

Ezt csak megerositeni tudom.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Ha kicsit többet tudnánk az elkészítendő ábrákról, akkor többet tudnánk segíteni. Egységkört, egységvektort és hasonlókat a gnuplot-ban is lehet rajzolni. Az xfig-ben kicsit könnyebb. A kör alakú hisztorgram mindkettőben nehéz (, bár a gnuplot-tal polár módban valószínűleg megoldható).
Ha egy-két mintát tudnál mutatni, akkor az sokat segítene a tanácsadásban.

Egységkör, egységvektor, ilyesmi... Én anno simán a LaTeX beépített lehetőségeit használva csináltam ilyesmit... Igen, munkás, viszont szépen lehet vele dolgozni. (azon meg ne vesszünk össze, de a kör az szép, egészséges függvénynek (nem is egynek...) a képe...). Az eps-sel mi a problémád?

Régen én is csináltam a natív LaTeX grafikát. Aztán sokszor belefutottam, hogy már beleöltem egy csomó energiát egy rajzba, amikor egy új elemről kiderült: kilóg a LaTeX grafika korlátai közül. Ráadásul szerintem intelligens használattal az Inkspace-szel vagy akár az xfig-gel ugyanolyan minőség érhető el. (Sokkal kevesebb megkötöttséggel.)

"Igen, munkás, ...": Kevés az időm és Inkscape-pel ugyanolyan szépen tudok dolgozni, csak gyorsabban és kevesebb megkötéssel.

"Az eps-sel mi a problémád?"

Hogy teszel bele pixelgrafikus képet, hogy ne legyen sokszorosa a mérete a kelleténél? Tudom, ott van az a2ping, ami igen ügyes, de az a2ping eps-ét dvi-be téve, majd azt pdf-é konvertálva nagyobb méreteket kapok, mint pdflatex-hel az eredeti pixeles kép direkt beillesztésével. Mert a DVI lehet, hogy magamnak jó, de amit csinálok, azt általában el kell küldeni valakinek, és akkor csak a PDF játszik. Ha meg úgyis lesz PDF, minek a DVI?

És ráadásul ha eps-t használok, figyelnem kell, hogy a legfrissebb verzió van-e eps-be tévé, 2x annyi fájl és helyfoglalás a lemezen, ... (Kevés képet kapok eleve eps-ben.)

Fotó: jpg, vonalas pixeles ábra: png, vektoros rajz: pdf. A pdflatex mindegyiket natívban érti. Minek vergődjek ezeket mind egy vektorosnak szánt formátumba erőltetni? Csak azért, mert 15 éve még csak ez volt?

De nekem mindegy, mivel dolgozik más. Senkit nem akarok "megtéríteni". Azt írtam le, én mit és miért használok.

Megértelek. Én is az időhiány miatt nem vacakolnék a vektoros ábrákkal.
Mondjuk ha tényleg működik ez az Inkspace-es trace-es módszer, akkor azt majd kipróbálom. Kíváncsi vagyok tényleg. Színekre amúgy sem lesz szükségem a képeknél.

A pdf-ben lévő vektoros rajzot néha visszaalakítom eps-be, hogy dvi-t tudjak fordítani a gyors fordítási idő, forward és inverse search miatt. A többivel egyetértek, bár én tikz-s vagyok. Prezentációnál remekül együttműködik a beamerrel.

Érdekes anyag, de most kicsit grammarnáculni fogok: sajnos sok olyan hiba van benne, ami jelentésbeni eltérést hordoz a közölni szándékolt információhoz képest.

Erre jellemző példa a 4.3.4.-ben:

"...ami a hagyományos izzó gázas megoldásokhoz képest annyival jobb,..."

Nekem pl. kapásból nehéz volt megérteni a mondatot, elsőre valami "hagyományos izzóra" gondoltam. Helyesen szerintem:

"...ami a hagyományos izzógázos megoldásokhoz képest annyival jobb,..."

Értem, hogy ez nem mindig egyszerű, mert pl. ugyanennek a bekezdésnek az elején a "...a fényt alapvetően izzó gázok adják..." különírva helyes (mivel itt az izzó melléknév).

Tartalmilag ehhez a részhez még azt is hozzátenném, hogy ezek gázkisüléses lámpák, nem tudom, hogy az "izzás" itt mennyire pontos fogalom.

Az ilyenek egyébként jellemző hibák újabban, nem csak nálad találkoztam velük.

Szerintem ha az ilyesmiket javítanád, sokat dobna rajta. Egyébként szép, tetszik, főleg a LaTeX-es képletek, hogy a témához is hozzászóljak :)

a "legTeX-ebb" megoldás:

$ yum info asymptote
Available Packages
Name : asymptote
Arch : i586
Version : 1.73
Release : 1.fc11
Size : 3.0 M
Repo : updates
Summary : Descriptive vector graphics language
URL : http://asymptote.sourceforge.net/
License : LGPLv3+
Description: Asymptote is a powerful descriptive vector graphics language for technical
: drawings, inspired by MetaPost but with an improved C++-like syntax.
: Asymptote provides for figures the same high-quality level of typesetting
: that LaTeX does for scientific text.

persze ez nem klikkelgetős...

Üdv
VJ

A textcleaner -ért örök hála!

A TikZ nagyon impresszív dolgokra képes, lásd pl. itt:
http://www.texample.net/tikz/examples/
de a szintaxisát én képtelen voltam eddig megtanulni.

A Dia (http://projects.gnome.org/dia/) is képes egyébként PGF/TikZ formátumba menteni, bár eléggé csúnya a kód, amit generál.

Illetve az Inkscape-hez is lehet találni PGF exportáló plugint, ami többé-kevésbé működik: az útvonalakat, alakzatokat jól exportálja, de a szöveget használhatatlanul.

1) "Azon túl, hogy a vektorgrafika sokkal mutatósabb, mint egy raszteres eps más előnyét viszont nem nagyon tudom kiemelni."

Ez igen fontos! És nemcsak mutatósabb, hanem nem bolondulsz meg, ha több helyen fel kell használni, mint pl. 600 dpi-vel kinyomtatott szakdolgozat és a védésen tartott prezentáció. Pixeles ábrák ilyenkor szeretnek szőrösödni, Moare-ábrákat mutatni, .... Ha megvan a vektoros ábra, könnyen átszínezheted, hasonló ábrához átemelhetsz elemeket, ... Mindez pixelesen sokkal nehezebb.

Én amit lehet, megrajzolok vektorosan. Igen, bele kell fektetni először egy kis energiát, hogy megtanulj egy programot kezelni, de megéri. Nekem az Inkspace vált be, de ez részben ízlés dolga.

Mondjuk én pdflatex-het használok, ezért nem EPS-be, hanem PDF-be mentem el a képet, amit be akarok illeszteni. (És persze az SVG változatot is megőrzöm későbbi felhasználásra.)

2) A LaTeX kóddal rajzoló cuccok szép kimenetűek, de szerintem igen sok energia kell az elsajátításukhoz, és könnyen belefutsz olyanba, ami épp a LaTeX kód korlátai miatt nem jeleníthető meg így. Nekem nem váltak be.

3) Ha mindenképp scannelt ábrát kell beilleszteni, muszáj rászánni egy kis időt annak szépítgetésére. Erre igen jó a GIMP. Scannelt ábrával én ilyesmit szoktam csinálni:
a) forgatás, hogy pontos legyen a tájolás
b) Színek -> Szintek csúszkák tologatása, hogy a szürkés hátteret fehérré varázsoljam
c) Színek -> Görbék átviteli fgv. görbítgetése hogy a lényeges
tartalom legyen látható
d) Kép -> Kép átméretezése , hogy ne legyen feleslegesen nagy a kép
e) Kép -> Mód -> Indexelt (32-256 színre) vagy Szürkeárnyalatos, hogy ne legyen feleslegesen sok szín benne (vonalas ábránál, nem fényképnél)
f) Shift+C, pontos méretre vágás.
g) Mentés png-be (pdflatex-hez, vonalas ábrák esetén)

Ez bonyolultan hangzik, de kis gyakorlattal igen gyorsan végezhető és ha nem csinálod meg, bántóan amatőr kinézetű lesz a végeredmény, így meg kellemes. Az efféle különbségek sokat javítanak az áttekinthetőségen és az értékelésen.

Legalábbis én így csinálom.

esetleg - ha karikakakt meg nyilakat kell rajzolni - nezz ra a xfig-re ...
... az elso idegosszeroppanas utan teljesen baratsagos ...

k.

Ha túléled az első napot, akkor nagyon jó a latex-hez. Elég megnézni az export formátumokat.

A 3/c pont mennyire kotelezo?
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Semmi sem kötelező. Én hasznosnak találtam.

Ezzel békén hagyod a tökfekete és tökfehér pixeleket, de befolyásolod, hogy a szürkék mennyire legyenek erősek. Vizuálisan ez a vonalak vastagságát-vékonyságát befolyásolja, meglétüket, helyzetüket nem. (Ha az előző pontot jól csináltad.) Kitöltött felületeknél meg azt befolyásolhatja, mennyire térnek el az egyes fényességi fokozatok a megjelenítéskor.

Csak az adott kép és scanner esetén dől el, szükséges-e egyáltalán ez a lépés. Én általában kipróbálom, mert max 20 s megy el vele, hogy eldöntsem, kell-e ez, vagy jó nélküle.

Hmmm, a gnuplot meg az xfig nem voltak rosszak tíz évvel ezelőtt, de ha haladunk a korral, akkor talán gnuplot helyett GNU R (www.r-project.org), xfig helyett meg inkscape.

Mindkettő tud mindenféle formátumba menteni (eps, pdf, svg, etc.).

A scannelt ábrákat, ha vonalasak, akkor egyszerűen újra lehet rajzolni inkscape-ben, beteszed elhalványítva, aztán átrajzolod egy másik layeren. Sőt, trace-elni is lehet, az egy jó kiindulópont és nem kell elölről kezdeni.

"Hmmm, a gnuplot meg az xfig nem voltak rosszak tíz évvel ezelőtt, de ha haladunk a korral ..."

Hmmm, mennyire merültél el mondjuk a gnuplot-ban? Folyamatosan fejlesztik, s szerintem a matematikai ábrázolásban bármi lényegeset meg lehet benne csinálni. A LaTeX kimenetét használva meg olyan képleteket raksz az ábrára, amilyeneket csak akarsz. Illetve, amit a LaTeX tud, de ez valószínűleg bővebb az előzőnél. :) Persze nem akarok hitvitaszálat nyitni.

Hát ezzel nehéz vitatkozni, mert tényleg meg lehet vele mindent csinálni, végül is csak vonalakat kell tudni húzni... más kérdés, hogy mennyi erőfeszítés kell hozzá, hogy egy bonyolultabb ábrát megcsinálj vele, pl. egy körkörös dendrogrammot:
http://2.bp.blogspot.com/_2xiu9sB2sUM/SjfjP0PRzvI/AAAAAAAAAyE/eAJWVBzyG60/s1600-h/ibs_new.jpg
vagy akár csak egy körkörös hisztogrammot:
http://addictedtor.free.fr/graphiques/RGraphGallery.php?graph=97

De ugye nem tévedek nagyot, amikor úgy gondolom, hogy az R dendogramrajzoló rutinjának "vonalhuzogatásait" is le kellett valaki(k)nek legalább egyszer programoznia ... :)

Na ja. De egyrészt nagyon sok minden már megvan. Másrészt meg azért R-ben programozni némileg könnyebb, mint gnuplot-ban.

Inkscape-hez ajánlom a Path -> Trace bitmap menüpontot. Egy kis kísérletezéssel egészen jól vektorizálja a bitképeket, esetleg amit nem ismer föl ügyesen, kézzel korrigálható.

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

A tikzhez tudok segítséget adni. Tanítottuk a LaTeX-hez matematikusoknak. Itt a 11-es előadás és a 10-es, 11-es gyakorlati anyag. Nem sok, de az alapok benne vannak. Ha kell segítség szólj.

Ha szeretnél eps ábrát készíteni TikZ-vel, akkor van egy leírás róla itt: http://wiki.math.bme.hu/index.php/EPS_ábra_készítése_TikZ_csomaggal_LaTeX-ben

Akkor most reagálok itt pár dologra:

gabor: "A hyperref szerintem működik pdflatex-hel is, sőt, azzal működik csak igazán."

Nekem nem csinálja meg bár az is lehet hogy azért mert a dvipdfm-mel csinálom és nem pdflatexhel. Meg nekem kell a dvi kimenet is. Nálam a dvi->ps->pdf a járható út. (nem marad ki semmi)

hud: Köszi megnézem és átolvasom.

zeller: "(azon meg ne vesszünk össze, de a kör az szép, egészséges függvénynek (nem is egynek...) a képe...)"

Azt írtam, hogy maga a kör nem függvény. Ez igaz. Az más kérdés, hogy a két félkör amiből összetevődik külön-külön már függvények.

Ezt a körös dolgot gondold még át!

Meg is indoklod, hogy miért?

Ugye a kör egyenlete:

(x-u)^2+(y-v)^2=r^2

Példa: (x-3)^2+(y-5)^2=4^2

y-t kifejezve:
y1=5-sqrt(-x^2+6*x+7)
y2=5+sqrt(-x^2+6*x+7)

Ha jól látom ez két különálló függvény. Ja hogy te kétváltozós függvényre gondoltál? Arról nem volt szó.

Miért? A kétváltozós függvény is függvény. De nem erre gondoltam.
Az 'a' sugarú, origó középpontú kör: r(fi) = a
Ez egy egyváltozós (fi) függvény. Csak polárkoordináta-rendszerben kell ábrázolni.
Egyébként azt is mondhatnánk, hogy a kör a polárkoordináta-rendszer (egyik) egyenese.

Ezt a haromlepeses cuccot felejtsd el. a pdflatex kepes hasznalni a latex fajlkimeneteit (bib, toc, aux), igy csak az egyikkel kell atmendegelni a fajlokon tobbszor, cserebe sokkal jobb pdf kimenetet kapsz.

--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Nekem néhány bonyibb doksin oly szépen kak1lg@tta össze magát a pdflatex, hogy csuda... Nem, nem lehetett a limitek tologatásával rávenni arra, hogy működjön.

Velem már előfordult (meg is van a kód, fraktált rajzoltam tex-ben), hogy az egyetemen nem fordult, otthon pedig igen. Mindkét helyen pdflatex-et használtam.

Nekem meg sokszor elofordult, hogy a haromlepeses metodus egyszeruen szetesett PDF-et / PS-t eredmenyezett. Regen ugyanis nem tudtam, hogy van olyan, hogy pdflatex.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Ilyen szétesős móka nekem is volt már. Szerintem a dvipsel volt valami gond, mert a margót elég kicsire vettem és szerintem ez nem tetszett neki.

Azt meg nem tudom mire alapozod, hogy sokkal jobb pdfet eredményez a pdflatex, mint a dvi-ps-pdf hármas. Hogy nagyobbat az biztos. De nem biztos, hogy jobbat is.
Meg a tanár is ezt részesíti előnyben nem fogok vele vitatkozni. Ja igen inverse searchöt használom én is.

Annyibol mindenkepp jobb a pdflatex, hogy a tartalomjegyzekeket meg a referenciakat kepes a pdf sajat szolgaltatasaival megoldani, ezek mindenkepp elvesznek a ps-re konvertalaskor (egesz egyszeruen a ps-nek nincs ilyen szolgaltatasa, az egy nyomtatasi formatum).
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

továbbá programozási nyelv :)

Most konkrétan a hyperref csomagra gondoltál? Mik a pdf saját szolgáltatásai, konkrétabban is tudnál fogalmazni?

hyperref, rendes toc (ami peldaul a pdf olvaso baloldali savjan is latszik), pdf document attributes (title, window title, author, etc.). Ezek mind repulnek a kukaba ha PS-bol konvertalsz.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Na akkor elmondom, hogy én kivétel nélkül mindig így csinálom (dvi-ps-pdf) és megmaradnak a hivatkozások, működnek az urlek, a tartalomjegyzék bookmarkolva van.
Az attribútumokat meg ha jól tudom opcióként megadhatod a hyperref csomagnak.

Hát kb. ennyit kell megadni:

\usepackage[unicode=true, bookmarks=true,bookmarksnumbered=false,bookmarksopen=false, breaklinks=false,pdfborder={0 0 1},backref=false,colorlinks=false]{hyperref}
\hypersetup{pdftitle={A dokumentum címe},
pdfauthor={A dokumentum szerzője},
pdfsubject={Tárgya},
pdfkeywords={kulcsszavak}}

Ezek közül mondjuk nem használok mindent, de a breaklinkset meg a colorlinkset igen. Talán nem is kell ezek közül mindent megadni, hiszen van ami alapbeállítás, pl. hogy ne számozza a bookmarkokat.

A pdf attributumokat ismerem en is, de... a PS-ben elvben el kellene vesznie, hiszen az nem tamogat ilyesmit... Na mindegy. Szerintem akkor is a pdflatex jobb. Nekem jobban tetszik a kimenete, persze ez szubjektiv.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Már bocs de ezt nem értem.

Két szinte teljesen megegyező dokumentum közül neked csupán azért tetszik jobban az egyik a másiknál, mert az pdflatexhel lett fordítva?

Rávilágíthatnál a különbségekre e téren. Érdekelne.

Nezd, ez foleg szubjektiv. Mivel voltak kifejezetten negativ tapasztalataim is a dvi->ps->pdf konverzio soran, igy eleve a pdflatex-et reszesitem elonyben, egyszeruen azert, mert a triumviratusban nem bizok meg. Ezen felul sokkal gyorsabban eloall a kesz doksi, mintha a konverterekkel szenvednek. Ennyi. Azon felul nekem nem szokott kelleni a dvi kimenet.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

ha a cvs verziot leforgatod, a gnuplotban egy pdfcairo nevu terminal. nekem nagyon bejott, nagyon szep abrakat csinal es van egy nagy rakat uj funkcio is a devel verzioban.

+1

Ez azért is jó, mert van mellette egy pngcairo terminál is, ami ugyanazt a cairo könyvtárat használja a plottoláshoz, ezért (majdnem) ugyanolyan lesz a kimenete, mint a pdf-nek. Így a parancsok, paraméterek minimális (->0) módosításával lehet egyszerre vektoros és raszteres képet is gyártani.

Ez a két terminál továbbá jól kezeli az UTF-8-at is, ami pl. a postscript alapú terminálokról nem mondható el.

Az ugyebár előnyös, ha az ábrák szövegei ugyanolyan betűtípussal vannak szedve, mint a főszöveg, ezt én úgy érem el, hogy a TeXLive-hez járnak a Latin Modern fontok TTF formátumban, és egyszerűen az egyiket kiválasztom fontnak a gnuplotban.

Egyszóval mindenképpen érdemes a CVS verziót használni gnuplotból. Ugyanolyan stabil, mint a release, de rengeteg új funkciója van, és még a bugokat is javítják, ha szól nekik az ember.

A cairo és a pango libek development csomagjainak is telepítve kell lennie, hogy a gnuplot fordításakor engedélyezze a p(df|ng)cairo terminálokat.

A fentiekkel nem veszi fel a versenyt, és mint csak érdekességet írom: a SageMath is tud szépen exportálni grafikont pdf, eps, svg formátumokba. Link.

Sziasztok!

Nos kértétek, hogy küldjek konkrét ábrákat.

Van egy pár .pngbe mentett cuccom. Ízelítőnek küldök 9-et.

http://www.sendspace.com/file/xio93u

Nos ezeket átalakítottam a vector magickel epsbe (illetve pdfbe is lehet), de az eredmény valahogy túlságosan fekete és agyonkontúrozott lett. Jelenleg ezek vannak benne a szakdogámban is de ronda, hiába vektoros.
Szóval esetleg tudtok ilyen típusú ábrákra tikzes megoldást?
Vagy álljak neki geogebrával és mentsem simán pgfbe?

TikZ-s megoldást tudok. Mindjárt jófej leszek, és párat meg is csinálok.

Á most létrehoztam egyet geogebrával, de az istennek se kerülnek oda a feliratok, ahova én akarom. Arról nem beszélve, hogy a geogebrának nincs 100%-os latex supportja, egy hosszabb képletnek csak a felét hajlandó bevinni meg pl. szöveget forgatni sem lehet.

Abból a bizonyos leírásból meg azt derítettem ki, hogy egy tex2pdf2ps2eps konverzión kellene végigmenni. Hát sajna ehhez nincs idegzetem. Szerintem raszteresen bennehagyom.
Még a geogebra lenne a leghasználhatóbb a szerkesztőprogik közül, de ez a nem oda teszem a feliratot ahova kéred dolog nem tetszik.

Elkészítettem 3 ábrát és felraktam őket ide tex, pdf, ps és eps formátumba. Így fordítottam őket:

pdflatex abra001.tex
pdf2ps abra001.pdf
ps2eps -B -l -f abra001.ps

Azt ajánlom, hogy \includegraphics[scale=1]{abra001} módon rakd be a tex fájlodba az ábrákat, így ha latex paranccsal DVI-t vagy pdflatex paranccsal PDF-et fordítasz, akkor is tökéletes lesz. Ha szeretnéd, hogy az ábrákban nagyobb legyen a szöveg, akkor azt ajánlom, hogy az ábrák méretét csökkentsd (a tex fájlokban a scale opciót állítsd pl. 0.5-re), majd az includegraphics parancsnál a scale-t pedig a másik irányba állítsd (esetünkben 2-re). Így az ábra ugyanakkora marad, de a szöveg kétszeresére nő.

Ha nem akarsz DVI-t fordítani (én szeretem az inverse search miatt), akkor elegendő pdf-et fordítanod.

Köszi. Nagyon profi. Nem ismersz valami programot (most merem remélni, hogy senki szemében nem leszek áruló, de én wint használok), amivel lehet így rajzolgatni? Hogy mégis miért vagyok itt annak az a nagyon banális oka, hogy itt van a legtöbb latexhez értő ember.

Ezt így fejből nyomtad? Csak a (0,0) kezdőpont miatt kérdezem. Az utolsó ábra forrására voltam kíváncsi. Egyébként megnéztem a topic kezdő hsz.-ben levő programmal (amit persze nem tudtam lefordítani winre, mert a qt4 meg a c++ fordító nem volt neki elég, még kde4 környezet is kellett volna, mondom áá meg még széttelepítem az agyam hatvanhatszor ugye?) linuxon és prímán kirajzolódik.

A stealth paraméter az elején mire jó?

Az egyik ábrámra, amit rajzoltam ilyet generált a geogebra:

\definecolor{xdxdff}{rgb}{0.66,0.66,0.66}
\definecolor{qqqqff}{rgb}{0.33,0.33,0.33}
\begin{tikzpicture}[line cap=round,line join=round,>=triangle 45,x=1.0cm,y=1.0cm]
\clip(-4.12,-1.83) rectangle (10.09,6.06);
\draw [->] (-1.02,0.82) -- (7.4,0.84);
\draw [->] (0.42,-0.54) -- (0.4,4.58);
\draw (-0.37,0.82) node[anchor=north west] {$$\left(0,0\right)$$};
\draw (-1.48,0.02) node[anchor=north west] {Kezdőpont};
\draw (3.27,0.84) node[anchor=north west] {$$a$$};
\draw (-0.07,3.2) node[anchor=north west] {$$b$$};
\draw (0.83,4.67) node[anchor=north west] {$$\mathbb{R}$$};
\draw (0.41,2.82)-- (3.39,2.83);
\draw (3.39,0.83)-- (3.39,2.83);
\draw (7.11,0.8) node[anchor=north west] {$$\mathbb{R}$$};
\draw (3.78,3.11) node[anchor=north west] {$\left(a,b\right)\in\mathbb{R}^{2}=\mathbb{R}\times\mathbb{R}$};
\fill [color=qqqqff] (-1.02,0.82) circle (1.5pt);
\fill [color=qqqqff] (7.4,0.84) circle (1.5pt);
\fill [color=qqqqff] (0.42,-0.54) circle (1.5pt);
\fill [color=qqqqff] (0.4,4.58) circle (1.5pt);
\fill [color=xdxdff] (3.39,0.83) circle (1.5pt);
\fill [color=xdxdff] (0.41,2.82) circle (1.5pt);
\fill [color=qqqqff] (3.39,2.83) circle (3.5pt);
\end{tikzpicture}

De itt az origót egyik sem használja fel. Igazából a ktikz jó lenne, ha értenék hozzá, hogy kell egy ilyen kódot másodpercek alatt összedobni vagy lenne olyan program, ami nem ilyen hányaveti módon írja a tikz kódot, hanem emberi gyomorral emészthető formában.

Ja mellesleg, most látom, hogy ha már így zsigerből megy a téma és kész vagy a kóddal, akkor ktikzben közvetlenül epsbe, pdfbe és pngbe is menthetsz. És akkor nem kell végigjárni a pdflatex->ps->eps útvonalat, hanem egyből mehet epsbe.

Nem ismerek hozzá jó progit. A ktikz-t próbáltam 1 éve, de nem tetszett: a menükben nem volt elég parancs, és a rajzolásban sem segített a koordináták kitalálásában. Nem azt mondom, hogy amit én csinálok, az a jó, de én élvezem, hogy akár rövid programokat is írhatok a rajzolás közben.

Vim-et használok és csak egy gombot kell nyomnom, hogy lefordítsa és frissítse az ábrát. Ezt a legtöbb LaTeX-es progival meg tudod csinálni Windows alatt is,pl TeXnicCenter. (Isten ments, hogy lebeszéljelek a Windowsról, azt használsz, amit akarsz.)

Igen, ezt fejből nyomtam. A parancsokat is, és kb. szemre a koordinátákat. Aztán a koordinátákon igazítottam, és pár parancsnak utánanéztem a doksiban.

A stealth paraméterrel érem el, hogy a nyíl vége tömör legyen. (Forrás: google, pgfmanual, majd az első pdf, keress rá a stealth szóra a pdf-en belül. A doksi hosszú, de jó: csomó jó példa, én abból tanultam mindent.)

Szóval: szerintem ha tikz-s ábrákat akarsz rajzolni, akkor jobb, ha megtanulod a nyelvet. Fentebb ajánlottam előadás és gyakorlati anyagokat. Nem olyan vészes, ha nem is tanulod meg, már akkor többet fogsz érteni, ha átfutod. A kódnak, amit bemásoltál, nagy részét értem, és nincs benne semmi ördöngősség. Ha te írod a kódot, akkor ezt pl. meg lehetett volna csinálni ügyesebben: az elején definiálsz egy \a és \b változót, és azokra hivatkozol. Hidd el, hogy később jó lesz, ha egyszerűen odébb tudod rakni a dolgokat (ha a pont mégsincs jó helyen, akkor 1 helyen átírod, és mozdul minden). Az eddigi legbonyolultabb ábra, amit csináltam: tex és pdf változatban. Miután kész lett és prezentálnom kellett, könnyű volt magyarra cserélnem a szöveget (kicsit el kellett tolni az oszlopokat, hogy jól nézzen ki), illetve beamerrel gyerekjáték volt animálva (pl. oszloponként) kirajzolni.

Hátha érdekel: fraktálrajzoló program texben és pdfben.

Megnéztem az eredmény epst. Visszaszívom a tippet. Valami pdffel kompatibilis specifikus formátum van benne a sok /.notdef/-ből arra következtettem, hogy csak pdfbe fordítva lehet az ábrát megnézni. Pdfként szépen meg is jelenik, de ha csak simán berakom a texbe, mint ábrát, akkor nem jelenik meg semmi. Gyanús.
pdf2eps konverter nem létezik?

A tikz-t csak pdf-be tudod szépen fordítani. Ezért készítem el az ábrákat külön fájlba, és fordítom őket pdf-be, majd onnan ps-en keresztül eps-be. Az eps-t már be lehet illeszteni a tex fájlodba, amiből dvi-t akarsz fordítani.

pdf2eps koverter létezik, fent leírtam, hogy

pdflatex abra001.tex
pdf2ps abra001.pdf
ps2eps -B -l -f abra001.ps

lépések után jó eps lesz belőle. Lehet, hogy én értem félre, szólj, ha valamit nem értesz.

Sziasztok!

Az lenne a végtelenül egyszerű kérdésem (remélem tudjátok a választ), hogy a dvipdfm konverter képes az epsben beillesztett ábrákat a kimeneti pdf fájlban is megjeleníteni?

Úgy értem, hogy ha az eps grafikát tartalmazó dvi fájlt konvertálom, akkor a pdf kimenetben is megjelenik-e a grafika vagy csak egy fehér üres tér keletkezik a helyén?

Nem tudom mi a különbség a dvipdfm és a sima dvipdf között, én az utóbbit használtam néha, és igen, benne lesz az EPS is rendesen.

OK, köszi. Erre voltam kíváncsi. :)

Sziasztok!

Van néhány problémám {\LaTeX } környezetben, ezeket most sorrendbe rakom.

1.
gnuplot kimenetében beállítom hogy legyen ylabel. A gnuplot szépen meg is rajzolja ezt, de a latexes kimenet-forráskódban már nem tekeri el a feliratozást 90 fokkal balra. Miért teszi velem ezt? Megkíséreltem belepiszkálni a tex forrásba a \rotatebox használatával, de az egész rotatebox nálam nem működik. (a grahix környezetet hívtam be)

Alább a gnuplot alkatrészeim:
%%%%%%%%%%%%%%%%
set terminal latex
set output "output-1.tex"
set zeroaxis
set xlabel "Measurements"
set ylabel "(\$^\\circ\$C)"
set nokey
plot "log.txt" using 1:2 title "1. m\\'erp{\\H o}ont" smooth csplines
%%%%%%%%%%%%%%%%

...jut eszembe:
a title sem íródik ki nekem a latex kimenetben, és ha több grafikonom van egy koordinátarendszerben, színhasználat nélkül jelenik meg minden görbe anélkül, hogy tudnám melyik micsoda.
Alant egy több grafikonos (jelenlegi megjelenítésem)
%%%%%%%%%%
set terminal latex
set output "output-fullgraph.tex"
set zeroaxis
set xlabel "Measurements"
set ylabel "(\$^\\circ\$C)"
set nokey
set multiplot
p "log.txt" u 1:2 smooth unique, \
"" u 1:3 smooth unique, \
"" u 1:4 smooth unique, \
"" u 1:5 smooth unique
set nomultiplot
%%%%%%%%%%

2.
tegyük fel, hogy sikeresen megalkottam a latex forráskódot, mivel tudom a gnuplotos grafikákkal együtt a pdf mellett html-be is leforítani az anyagot?

Tudom, hogy a 2. kérdésre én is rá tudnék jönni 2-3 hét alatt, de az elsőre biztosan nem.

Köszönöm a segítséget

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Az 1.a problémára azt mondja a help, hogy 'set terminal latex rotate':
"If 'rotate' is specified, rotated text, especially a rotated y-axis label,
is possible (the packages graphics or graphicx are needed). The 'stacked'
y-axis label mechanism is then deactivated."

Az 1.b-re: hát... ez a latex terminál ugye az, ami semmiféle képet, ps-t, egyebet nem generál, hanem latex rajzoló parancsokkal építi fel a képet?

Szerintem ez nem tud színeket. Azt most hirtelen nem tudom, hogy kül. vonaltípusokat tud-e, próbáld explicit lt 1, lt 2 opciókkal megadni a plot parancsban. Ha nem, akkor különböző ponttípusokat csak tud; ekkor ábrázolj vonal helyett linespoints-szal. (latexsym csomag elvileg kell majd a fordításhoz).

De ehelyett inkább javaslom, hogy ne használd a latex terminált ilyen formában.
Helyette vagy epslatex, ami a szövegeket a latex-hel szedeti ki, de az ábrából eps-et csinál (ez a bonyolultabb módszer),
vagy ha 4.4-es gnuplotod van és pdflatexet használsz, akkor használd a pdfcairo terminált, és a keletkező pdf-et includegraphics-old.
Ha fontos, hogy az ábra ugyanazt a betűtípust használja, mint a szöveg, akkor keresd meg a Computer Modern fontok ttf-változatát. Nálam pl.
set term pdfcairo font "LMRoman10"

Elsőre a
,,
set terminal latex rotate
''
nem ad ki latex-forrású kimenetet a gnuplotból.

igen, ez az a terminálkimenet ami csak latex forráskódú rajzoási parancsokat ad. Az eredménye a fenti utasításaimnak megfelelően egy .tex filekimenet.

Kipontozza, szaggatottá stb. teszi a görbéket, melyeket mással nem különböztet meg, labeleket sem ír rájuk.

Megnézem az epslatex kimenetet, ezzel talán a latex2html is megoldódhat..

köß

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Úgy értettem, hogy a scriptbe, amit megadtál, a set terminal latex mögé még írd be a rotate paramétert.

Kipróbáltam úgy, hogy a gnuplot által gyártott output.tex fájlt \include-oltam egy

\documentclass{article}
\usepackage{graphicx}
\begin{document}
\include{output}
\end{document}

vázba, és ezt lefordítottam. Lefordult és elforgatta az y tengely feliratát.

Az meg világos, hogy nem jelöli meg a görbéket, ha egyszer te magad kapcsoltad ki a jelmagyarázatot (set nokey). Magától meg nem fog labeleket tenni a görbékre, sosem teszi. Ha ilyet akarsz, akkor neked kell kézzel, set label-ekkel a kívánt feliratokat elhelyezned. Esetleg lehet trükközni a plot "" using ... every ... with labels valamilyen kombinációjával, hogy ő tegye oda a feliratokat a görbék fölé, de mondom, erre külön meg kell kérned.

Szerk: most látom csak: a második példádban minek a multiplot? Az arra van, hogy több egymás utáni plot parancs eredményét rajzold egymásra, vagy egymás mellé. Te meg csak egy plot parancsot adsz ki.

Akkor azt hiszem összetettebb a nemtudásom.

A gnuplottal csak 2 hete foglalkozom, de nagon tetszik...

a tex-es preambulumom ez (eddig sok mindenre jó volt):

\documentclass[a4paper,10pt]{article}
\usepackage{anysize}
\marginsize{35mm}{35mm}{21mm}{35mm}
\usepackage{fancyhdr}
\pagestyle{fancy}
\usepackage{setspace}
\usepackage{indentfirst}
%\usepackage{graphics,color}
\usepackage{graphicx,color}
\usepackage{makeidx}

\makeatletter
\let\ps@plain\ps@empty
\ps@empty
\makeatother

\sloppy
\frenchspacing
%\usepackage[latin2]{inputenc}
\usepackage[utf8]{inputenc}

\oddsidemargin=-0.5cm
\addtolength{\textheight}{2.5cm}
\addtolength{\textwidth}{-2.5cm}

\usepackage{thumbpdf}
\usepackage[pdftex,
colorlinks=true,
urlcolor=rltblue, % \href{...}{...} external (URL)
filecolor=rltgreen, % \href{...} local file
linkcolor=rltred, % \ref{...} and \pageref{...}
pdftitle={cim},
pdfauthor={Bihari Zsolt},
pdfsubject={beta 1.0},
pdfkeywords={test, testing, testable stuff},
pdfproducer={pdfLaTeX},
% pdfadjustspacing=1,
pagebackref,
pdfpagemode=None,
bookmarksopen=true]{hyperref}
\usepackage{color}
\definecolor{rltred}{rgb}{0.75,0,0}
\definecolor{rltgreen}{rgb}{0,0.5,0}
\definecolor{rltblue}{rgb}{0,0,0.75}

\usepackage{t1enc}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage[magyar]{babel}

\marginparsep=0cm
\marginparwidth=0cm
\headheight=0cm
\footskip=0cm
\oddsidemargin=-0.5cm
\addtolength{\textheight}{2.5cm}
\addtolength{\textwidth}{4.5cm}
\headsep=0cm

%%%%%%%%%%%%%%%%%5

a gnuplot által generált tex-et ez rakja be:

\vbox{
$\longrightarrow$ 1. gauge dot (port 2):\newline
\input{output-1.tex}
}

...szépen megdizájnolva persze.

a gnuplotot kipróbáltam a gnuplotot, kiszedtem a nolabelt és csodát láttam: kiírta a grafikon jobb felső sarkába a görbe nevét. Már csak a jobb alsó részre kell raknom a kiírást.

A rotatebox viszont nem megy, azt a részt nem értem.

A gnuplot által generált forrás így néz ki:

% GNUPLOT: LaTeX picture
\setlength{\unitlength}{0.240900pt}
\ifx\plotpoint\undefined\newsavebox{\plotpoint}\fi
\sbox{\plotpoint}{\rule[-0.200pt]{0.400pt}{0.400pt}}%
\begin{picture}(1500,900)(0,0)

...

\put(40,491){\makebox(0,0){($^\circ$C)}}
\put(800,21){\makebox(0,0){Measurements}}
\put(1279,820){\makebox(0,0)[r]{1. m\'erp{\H o}ont}}
\put(1299.0,820.0){\rule[-0.200pt]{24.090pt}{0.400pt}}
\put(212,123){\usebox{\plotpoint}}

...

\end{picture}

Eredetileg itt is kerestem a bajt, gondoltam a gnuplot kimenete nem elforgatva tezi be a szöveget, viszont a picture környezetet ezidáig nemigen használtam.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Megnéztem a

set terminal latex
set output "output-fullgraph.tex"
set zeroaxis
set xlabel "Measurements"
set ylabel "(\$^\\circ\$C)"
#set nokey
#set multiplot
p "log.txt" u 1:2 title "port 1" smooth unique, \
"" u 1:3 title "port 2" smooth unique, \
"" u 1:4 title "port 3" smooth unique, \
"" u 1:5 title "port 4" smooth unique
#set nomultiplot

...ez így le is fut szépen, valóban felesleges a multiplot, de ha az első sorba berakom a sor végére a rotate szót, az elforgatás nem történik meg fordításkor.

Azt hiszem most jó hosszú voltam, de 3-szor upgradeltem a hozzászólást...:-)

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Már éppen készültelek lecseszni azzal, hogy kipróbáltam és nálam működött, amikor eszembe jutott, hogy a múlt héten CVS-ből fordított saját gnuplot 4.5 mellett talán érdemes lenne megnézni az OS által adott 4.2.5-tel is.
Azt írta ki, hogy ""output.plt", line 1: undefined variable: rotate".

Szóval lehet, hogy ez az opció csak az újabb gnuplot verziókban van meg.

A Changelog-ot megnézve: igen, csak tavaly 10. hó 9-én került be ez a fícsőr.
Kis lépés egy programnak, hatalmas ugrás az emberiségnek.

Szóval használd a legújabb változatot a gnuplotból. Azzal beteszi egy rotateboxba az elforgatandó szöveget.

A jelmagyarázatot pedig a set key right below inside paranccsal teheted át lentre. A help set key pedig megmondja, hogy még hova teheted.

(Jótanács: ne csak annyit írj, hogy °C, hanem azt is írd mellé, hogy hőmérséklet, vagy még jobb, hogy minek a hőmérséklete.)

Szerk: a másik problémádat, a latex2html konverziót ez még nem fogja megoldani.
Szerintem ott az lesz a hosszú távon üdvözítő megoldás, hogy minden egyes ábrát képként (png) is legyártasz, ez triviális, mert csak egy
#################
set term png # vagy set term pngcairo, ha van
set output "ugyanazafajlnev.png"
replot
set output
#################
részt kell a gnuplot scriptek végére tenni.
Aztán csinálsz egy scriptet, ami a kész TeX forrást átnyálazza, és minden \include{ugyanazafajlnev} parancsot lecseréli \includegraphics{ugyanazafajlnev.png}-re, és ezt a módosított forrást fordíttatod át html-re.

Illetve az újabb gnuplot változatok egy értékes tulajdonsága, hogy ismerik a string változó fogalmát. Azaz mondhatod, hogy

#####################
fn = "fajlnev"
set term latex rotate
set out fn.".tex"

# set label, plot stb.

set term png # vagy set term pngcairo, ha van
set output fn.".png"
#####################

Ekkor elég a kívánt fájlnevet egyszer megadni.

A
set key right below inside
nem rakta át a jobb alsó sarokba a magyarázatot, helyette függőleges felsorolás helyett átrendezte mind a négy görbém megnevezését egy sorba, legfelülre. Ez már sokkal szebb.
Megnéztem a gnuplot verziószámát.
4.2, és peccslevel 3.
Előbb beszerzem a legújabbat, kipróbálok megint mindent és utána lépek tovább. Slackware forrásaimban nincs benne a gnupot és a latex, magyarlatex sem, mindent kézzel rakok fel, de ez így kissé nehéz. De fog menni valami debianosról deb2tgz-vel...

Kösz a segítséget

UI:
(\$^\\circ\$C) helyett azért nem írtam eddig hőmérsékletet, mert nem forgatódik el a szöveg 90 fokkal és belerajzolódik a grafikon ordinátatengelyébe..

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Bocs, below helyett bottom, amire gondoltam.
A below (ha önmagában használod) a grafikon alá, kívülre teszi a jelmagyarázatot.
Még a set key box opciót nézd meg, hogy tetszik-e vagy sem.

Ha úgyis kézzel teszed fel, akkor akár a CVS változatot is megpróbálhatod letölteni és lefordítani. Az is elég stabil, de a 4.4.0-hoz képest is vannak benne újdonságok.

Igen, így még jobb. A jelmagyarázat lekerül a grafikon alá és már azon sem kell törnöm magam, hogy ne messe a görbéket.

Kipróbáltam a latex2html felé vezető utat a PNG-be történő ,,gnuplot-exporttal'', azaz:

set terminal latex
set output "2-3.tex"
set zeroaxis
set xlabel "Measurements"
set ylabel "(\$^\\circ\$C)"
set nokey
plot "2-3.temp" using 0:2 smooth csplines
#################
set term png # vagy set term pngcairo, ha van
set output "2.3.png"
replot
set output
#################

A kimenetben a képek nagyon szépek, de az ylabel-nél a latex forrással megadott celsiusfokot forráskódként írta ki, nem latex fontokkal.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Igen, ez természetes. Akkor van értelme TeX formázást tenni a címkékbe/szövegekbe, ha azokat aztán a (La)TeX fel is dolgozza. A PNG kép viszont egy kész valami, arra azt a szöveget írja rá, amit megadsz neki.

Be kell tehát szúrni egy

set ylabel "°C"

parancsot a replot elé.
Ha ugatna a ° jel miatt, akkor helyettesítheted azzal, hogy

set term png enhanced
set ylabel "{}^oC"

Ez az enhanced mód egész sok mindenre használható, lásd help enhanced.

Igen, berakta a fokjelet is erre.
set ylabel "°C"
:-)
azt hiszem itt valódi királyok közé kerültem a fórumon.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

(egyéb) -> adobe illustrator -> eps -> latex -> ps -> adobe distiller -> pdf

latex template: http://surphy.fat.bme.hu/blog/node/5

Egyéb .. (sok pénz) - eps - LaTeX - ps - (kevesebb pénz) - pdf. Yoooo...

szkriptekben jobban hiszek
---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Azért néha jól jön az Acrobat, ha egy-egy objektumot picit mozgatni kell a végleges verzióban, vagy utolsó pillanatban derül ki egy typo - ezeket pdf-ben mással nem nagyon tudod matatni...

Szia cocka!

Nem tudom, hogy még aktuális-e a dolog, de most, hogy ismét főoldalra emelkedett a topic, eszembe jutott még valami. Mégpedig xfig + LaTeX.

Tehát: xfig-gel megrajzolod az ábrát (nem "matematikai"). Ahova szép szöveget akarsz tenni, oda raksz egy "címkét" (azaz valamilyen egyedi azonosítót). Ha kész a rajz, xfig-ből eps-be exportálsz. Ezután jön a LaTeX, illetve annak psfrag csomagja. Ezzel az eps-fájlban lévő címkéket bármilyen LaTeX-szekvenciára, tehát képletekre is cserélheted. Én úgy szoktam, hogy az xfig eps ábrát egy teljesen külön LaTex-fájlban ezzel a csomaggal alakítom mondjuk ismét egy eps fájlba, ami aztán a végső LaTeX állományba már gond nélkül beilleszthető. A módszer előnye, hogy az ábrán ugyanolyan betűtípusok lehetnek, mint a főszövegben, illetve bonyolult matematikai kifejezések is gond nélkül elhelyezhetők. Ha érdekel a dolog, tudok példát is mutatni.

Nekem max. a winfig jöhetne szóba, mivel windózt használok. :D
Jelen pillanatban (függetlenül attól, hogy nem tudok rajzolni :() a latexpixet használom rajzolásra, mondjuk ellipszis ívet vagy körívet elég kínkeserves benne rajzolni, de mondhatni gyakorlat teszi a mestert.
Aztán hogy ne legyen kínlódás a konverzióval egyszerűen eepic csomaggal sima picture környezettel rakom be. Gagyibb ábrákhoz kiváló. :)
Bonyolultabbakra meg ott a Geogebra + export pgfbe.

Egyrészt szerintem:

+1 asymptote

Ehhez klikk-elgetős editor a PyK. Nekem bejött elég jól a párosítás, bár nem tudom mennyire bonyolultak az ábráid, nekem fizikához jó volt.

Sziasztok.

Fentebb (2010. március 19., péntek - 16:41 )) már gnuplotos dolgaimnál leírtam a preambulumomat, amellyel simán tudtam a régi distribemre felhúzott latex fordítóval DVI-t kreálni.
Most a 12-es Slackware linuxomon is van tex, de ez egyből pdf-et alkot --- idáig még nincs is nagy baj.
Viszont a latex2html futtatáskor előjön a dvips, amely megőrül, ha nincs neki bemenetként DVI. (a teljes html könyvtár létrejön, de képek nélkül, és a forrásban a képek belinkelése sincs meg.)

Lehet, hogy a preambulumomban kellene arra kérnem a latex fordítót, hogy ne pdf-et készítsen?

Furcsa a helyzet, mert DVI-t a gview-vel kellene nézegetnem, mely néhány pdf-et a fontok miatt meg sem jelenít...

Még küzdök, keresgélek, hátha sokkal egyszerűbb a dolog

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Áinkabb probalj evince-t DVI-hez.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

túl nagy méretű, a területem meg kicsi.
A ghostot is törölnöm kellett, csak a fontjai maradtak fenn. Ez az átka a minimálrendszereknek..

Közben támadt egy érdekes problémám.
GNUPLOT segítségével hibagrafikont akartam rajzolni, de a latex fordításnál elakadások voltak.

Adott egy file 3 oszloppal, melből első az x, második az y, harmadik pedig az y értéknek egy bizonyos eltérése valamitől (esetünkben mindeg mitől).
gnuplot parancs így történt:

plot "input.temp" using 1:2:3 with errorbars

a kimenet egy bizonyos 1.diff.tex állomány, melet a tex forrás törzsébe behívok.
Erre törzsfile fordításakor hibát jelez egy bizonyos 172. sorban.
Eltelt pár perc mire rájöttem hogy nem a fő tex forrásban van az a sor hanem a behívottban...

Szóval az 1.diff.tex file-ban ez volt a hibakód:

LaTeX Error: Command \Diamond not provided in base LaTeX2e.

A $\Diamond$ rajzolná be a hibagrafikon középértékeit, de nem rajzolódik sehova, a kimeneti pdf-ben nincs sehol.

amikor a gnuplottal png kimenetet krek, ott a középérték nem a diamonddal van jelöve hanem vízszintes vonallal --- sebaj. Csakhogy a \Diamond miatt a fordító leáll vagy 200-szor, és befonom a hajam...

Tapasztaltatok hasonlót?
köß

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

\usepackage{latexsym}

Ha sokszor megakad a fordítás, akkor nyomj q-t, ami quiet, azaz kuss módba kapcsolja a fordítót.

Gyönyörű!

Köszönöm
:-)

Lassan hálából be is kéne mutatnom mit műveltem

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Meg so:r-osztogatast tartani valamikor :D
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Újabb érdekes kérdés.

Ha egyáltalán nem használok semmiféle irodai csomagot, de van nekem X felületem, hogyan tudom, egyáltalán érdemes-e a pontosan 50 megás fontkészletemet (/usr/share/fonts) valamennyire lecsökkentenem?

A tények:
opera fut internetre, xpdf a felrakott ghost fontokkal már minden pdf-et megjelenít betűkkel együtt, de mégis biztos vagyok benne, hogy slack 12.* minimálrendszeremet még kisebbé tudnám tenni.
latexet használok minden írásra, kimenet pdf és html.

ok:
helyszűkösség, hiába van tömörítve sok mindenem.

kößönet

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---