Nagyfesz villanyvezetek piros gombocok

 ( th | 2009. július 3., péntek - 7:59 )

Biztos en vagyok a tudatlan, de most mar nagyon furja az oldalam a kivancsisag :) Az autopalyan (M6) haladva tobb helyen lattam a palya folotti nagyfesz villanyvezetekeken egymastol szabalyos tavolsagokra nagy piros (?) golyokat. Illetve ugyan ilyen gombocok az egyes nagyobb oszlopok elott/utan is vannak, mindig csak a legfelso vezeteken. Mire valok ezek? Volt mar par tipp, de egyik sem allja meg igazabol a helyet. Szoval a kerdes mik ezek, es mire valok? Miert csak az uttest folott vannak surubben es miert csak bizonyos oszlopok elott/utan vannak felszerelve?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az utakat mutatják. Ezzel jelzik a repülőgépeknek az esetleges kényszerleszállás helyét valamint hogy normál üzemben itt út van alatta.

Es ezek szerint a nagy oszlopoknal pedig az oszlopot jelzik? Olyasmi mint a villogo/lampa a TV/radio tornyokon?
--
TH

Pontosabban ezzel jelzik az utat követő, alacsonyan repülő (mentő)helikopternek, hogy itt vezeték van.

+1, vezetéket jelölnek az alacsonyan szálló (permetező, esetleg mentő) helikoptereknek, mielőtt belegabalyodnának...

Szerintem ugyanezért van 5 km-ente az úttestelválasztó sávban narassárga táblán, fölülről jól olvashatóan a km-szám is kiírva: hogy a mentőhelikopter jól odataláljon.

:wq

tudomasom szerint pont forditva!
az egyebkent kenyszer leszalasra alkamas helyeken, -jellemzoen autopalya autout- jelzik, hogy itt biza ne szalj le mert tavezetek van. a megkozelites miatt az ezekkel parhuzamosan futo tavezetekeket is szoktak jelolni

mgb

A kábelt mutatja, nem az utat. Pl. Hidegkúton, a vitorlázó reptér melletti nagyfesz kábelein is ott virítanak a gömbök. A felszerelésük elött állítólag előfordult már egy-két szomorú végkimenetelű fennakadás.

Ave, Saabi.

8 évesen biztos voltam benne, hogy a mezőn fociztak a fiúk, és fölrúgták a labdád. Ma már tudom, hogy igazam volt.

Hehe, tetszettek a fenti válaszok :D

Nekem úgy magyarázta egy ismerős, hogy távtartók, nehogy összeérjenek egy nagy szél esetén, illetve kettős szerepet felvéve súlyokként is használatosak (értsd: ne libegjen az első szellő miatt a kábel).

De én, mint laikus simán el tudom képzelni, hogy valami statikusság-védelem, vagy villám-védelem is lehet feladatuk.

Nincs ilyen feladata.
A hivatalos neve légiakadály-jelző gömb, és arra szolgál ami a neve.

Elsősorban helikoptervezetők veszik hasznát, rendőrségi és mentő helikopterek közlekednek jellemzően az autópályák felett. Nekik nem ildomos rárepülni egy nagyfeszültségű vezetékre.

A villámvédelmet maga a kábel látja el, ugyanis a legfelső mindig a védő vezeték. Alatta vannak valahogy elhelyezve a fázisok (Nx3, N természetes szám, általában 3-nál nem több).

Köszönöm, ez azt hiszem kimerítő válasz volt! :)

A golyó lecsúszik a leszakadt vezetéken, így könnyebb megtalálni a végét.

ROFL :D