Interjú a magyar Frugalware projekt vezetőjével

 ( trey | 2004. november 3., szerda - 0:03 )

Egy új, magyar illetőségű (ahogy én tudom, jelenlegi fejlesztői kivétel nélkül magyarok) Linux disztribúció bukkant fel a semmiből pár héttel ezelőtt. A neve Frugalware. Ma megjelent a disztribúció első stabil kiadása, az 0.1-es. Annak ellenére, hogy a fejlesztők közül naponta kettővel is találkozom, nem sokat tudok a Frugalware-ről, ezért úgy döntöttem, hogy megkérdezem a projekt vezetőjét, hogy mi is ez az egész kezdeményezés:
trey: Mi az elsődleges célközönsége a Frugalware-nek?

VM: A középhaladó felhasználók. Talán úgy lehetne könnyen körülhatárolni, hogy nem feltétlenük azok, akik most érkeztek a Windowsból, és nem is azok, akik olyan rendszerre vágynak, aminek maga a feltelepítése kihívás :-)

trey: Hány fejlesztője van jelenleg az Fw-nek, és hogyan indult útnak a projekt?

VM: Ez két kérdés. A projekt tervezgetése még tavaly április környékén indult. Nem külön disztribúciónak indult, csak olyan módosított Slackware setup CD-t készítettem, amiben néhány beállítás meg volt változtatva. Ez a lista szépen bővült, mikoris a következő megváltoztatni való a csomagkezelő volt. Legnagyobb baj az volt vele, hogy marha lassan távolította el a shellscriptben írt removepkg a csomagokat, értsd: az akkori gépemen nyugodtan volt 10-15 perc is. Ekkor esett a választás a pacmanra, Judd Vinet munkájára. És mikor a csomagkezelőt akartuk kicserélni, akkor jött az ötlet, ne csak lemásoljuk a Slackware buildscriptjeit, hanem átgondoltan építsük fel a rendszert. És ekkor született meg az immár önálló Frugalware.

Mivel még jóideig egyedül csináltam, és nem túl rég szálltak be mások is a fejlesztésbe, kicsit nehéz megmondani, h ki igazán fejlesztő, és ki nem. Mondjuk azt, hogy négyen vagyunk: iron, xbit, zleho, és jómagam. Persze ennél többen készítettek csomagot, ill. a fordításokat is mások készítették, de őket nem számítanám a fejlesztők közé.

trey: Mi inspirálta a Frugalware fejlesztésének elindítását? Elégedetlenség a jelenlegi terjesztésekkel vagy esetleg világuralmi tervek :-)?

VM: Inkább az előbbi :-) A Slackware-Redhat-Debian hármasból határozottan a Slackware-vel voltam a legjobban megelégedve, de ennek is voltak komolyabb hiányosságai: például a lassú csomagkezelő, a nem-angol nyelvek támogatottságának hiánya, és (az azóta megoldott, ld. slapt-get) automatikus csomagfrissítés.

trey: Milyen szakmai múltatok van, amelynek birtokában úgy gondoltátok, hogy belevágtok egy ilyen fejlesztésbe?

VM: Itt inkább csak a magam nevében beszélnék, személy szerint '98 körül kezdtem el linuxot használni, aztán nem véletlen, hogy másfél év után még nincs 1.0-s disztribúció, hiszen nem úgy kezdtünk bele, hogy pontosan tudtuk, hogyan is kell egy ilyet csinálni :)

Azt pedig, hogy hogyan működik egy open source project, az MPlayer projektben lestem el.

trey: Mikor egy új Linux disztró indul útnak sokan csak legyintenek: Megint egy a sok közül''. Miben más a Fw, mint a többi? Miért érdemes valakinek ezt választani?

VM: A Slackware által hozott sok előnyökből (az egyszerűség, gyorsaság, stb.) próbáltunk semmit nem elveszteni. Ehhez tettünk hozzá: talán a legfontosabb az a három, amit már ez előbb is emlegettem. Ezen kívül pedig sok-sok apróság, a submount opcionális használatától az alapból települő használható fontokig.

trey: Az Fw licence meglehetősen furcsa. Beszélnél erről kicsit?

VM: Kicsit furcsának tűnik, pedig nem olyan bonyolult. Az angol nyelvű setup stringjeit, ill. az init scriptek egy részét Patrick J. Volkerding írta, aki BSD licenc alatt terjeszti őket, mi viszont GPL alatt. Így megkérdeztem, hogy a BSD licenc értelmében meg is változtathatjuk-e GPL-re a licencet, mire azt mondta, hogy természetesen, de tüntessük fel, hogy az
általa írott részek BSD licenc alatt is elérhetőek.

trey: A disztribúció merre halad? Inkább ``lassabb, de biztosabb'' fejlesztés, vagy ``azonnal a legújabbat'', akár azon az áron is, hogy ez nem mindig a legstabilabb?

VM: Erről szól a stabil kiadás és a -current ág közötti különbség. A -current ágban, gyakorlatilag az adott fejlesztő frissíti a csomagot, kipróbálja, és ilyen "nekem működik" alapon mehet is a fel az ftp szerverre. A -stable kiadásokat pedig megpróbáljuk addig tesztelni, amíg úgy tűnik, hogy
teljesen használható.

trey: A Fw honlapján azt olvastam, hogy munkaállomásnak és szervernek egyaránt használható. Nem nagy falat karbantartani desktop és szerver csomagokat is egyszerre a két irányhoz?

VM: Egy embernek biztos, hogy az, több ember már képes rá. Egyébként mivel nem nagyon nyúlunk bele a forrásba, könnyű frissíteni a csamagokat, nem kell a patchek portolásával időt tölteni, talán könnyebb is.

trey: Milyen gyorsan reagál a Fw a biztonsági hibákra?

VM: Ha erre gondolsz nincs security.frugalware.org, és nincs is olyan stable repo, amelyben csak a biztonsági hibákat javítjuk. Ez rengeteg energiát venne igénybe, és jelenleg nincs erősorrásunk ilyet karbantartani. Arra próbálunk odafigyelni, hogy a -currentben javítva legyenek, illetve azon csomagokat, melyek biztonsági hibát javítanak, nagyobb prioritással frissítjük, mint ami csak featureben, vagy apróbb bugfixekben több.

trey: A Frugal szó ``egyszerű''-t jelent angolul. Ez mire vonatkozik?

VM: Egyrészt a fentebb említett "minél kevesebb patchet, azokat is vissza az eredeti fejlesztőknek" logikát, másrészt azt, hogy megpróbáljuk nem elbonyolítani a dolgokat. Ilyen például az, hogy nem használunk initrdt, aminek persze megvan az a hátránya, hogy telepítés után speciális kártyáknál lehet, hogy kernelt kell forgatni.

trey: Az Fw csomagkezelője nem a megszokott rpm vagy dpkg (alapú), hanem egy packman névre hallgató anyag. Mi az oka annak, hogy nem a jól bevált utat választottátok?

VM: Szerintem három prototípus van: az rpm, dpkg, ill. a tgz, és mi ez utóbbi-típusút használjuk. A csomagoknak fpm kiterjesztése van, de ennek csak annyi a célja, hogy megkülönböztessük a normál tarballoktól a csomagokat.

trey: A projekt jelenleg gondolom FUN projekt. Ha az érdeklődés nem lesz nagyobb a projekt iránt, akkor is folytatjátok?

VM: Nem áll szándékunkban abbahagyni :-) Bár persze mi is sokkal lelkesebben csináljuk, ha látjuk, hogy mások is értelmesnek tartják.

trey: Vannak valamilyen célok kitűzve a projekt elé? Pl. 500 letöltés karácsonyig, vagy bármi? Mit neveznétek egyértelműen sikernek a projekttel kapcsolatban?

VM: Sok kis siker van. Például az, hogy már nem egyedül fejlesztem, hogy sikerült egy stabilnak mondható kiadást produkálni, hogy a levelezőlistákon már nem csak magyarok leveleznek magyarokkal angolul :-) Rövidtávon például az, hogy a Distrowatch top100-ába belekerüljünk, hosszútávon pedig majd az 1.0 kiadása.

trey: Úgy tudom, hogy annak ellenére, hogy még csak magyar fejlesztői vannak az Fw-nek, a cél a nemzetközi megmérettetés. Igaz ez?

VM: Nyilván, enélkül semmi értelme nem lenne magyaroknak angolul írni a rendszert.

trey: Kik jelentkezhetnek Fw fejlesztőnek?

VM: Bárki :-) Aki ilyenen gondolkodik, várjuk az frugalware-devel listán, vagy a freenode-on a #frugalware szobában.

trey: Milyen támogatásra számíthat az, aki emelett a terjesztés mellett dönt?

VM: Egyrészt van angol és magyar nyelvű levelezőlistánk, másrészt IRC-n tudunk segíteni.

trey: Ha egy szóval kéne jellemezni az Fw-t, mi lenne az?

VM: Egyszerűség, amit maga a frugal szó is jelent.

trey: Sokaknak az az első kérdése egy disztribúcióval kapcsolatban, hogy GNOME vagy KDE? Szóval GNOME vagy KDE? :-)

VM: Hehe. KDE. De dolgozunk már a GNOME csomagokon.

trey: Van valami hivatalos roadmap-je az Fw fejlesztésének? Látom terveztek Live CD-t, stb. Hogyan lehet kívülállóként nyomonkövetni a fejlesztést?

VM: 1-2 héten belül fel fog kerülni a honlapra 1 roadmap menüpont, ahol már elérhető lesz a 0.2 roadmapja. Körülbelül 6hónapos kiadási ciklusokkal számolunk.

trey: Mi a véleményetek a másik kettő magyar Linux disztróról (UHU, Black Panther)?

VM: Szerencsére nem versenytársak, hiszen más célt tűztek ki maguknak. Mint minden disztribúciótól tőlük is van mit tanulni.

trey: Azt lehet tudni, hogy mennyien töltötték le az Fw-t az indulás óta?

VM: Volt egy 0.1rc1 kiadás is, ami még nem volt publikus, ennek az volt a célja, hogy nehogy valami banális hiba legyen az első publikus rcben. A 0.1 véglegest leszámítva, jelenleg több, mint 100 letöltést számoltunk, de ez félig csak becslés, mert nem mindegyik mirrorrtól kaptuk meg a letöltések számát.

trey: Magyarországon alapkövetelmény, hogy egy disztró ``jól tudjon magyarul''. Hogy áll ezzel az Fw?

VM: Elég jól, mivel a jelenlegi fejlesztők tényleg magyarok, tehát nekünk is fontos. A init scriptek, a KDE, a blackbox, és hasonlók beszélnek magyarul. Ha valaki valahol ilyen hibákkal találkozik, és reportolja, ugyanúgy javítjuk, mint bármilyen más bugot.

udv / greetings,
VMiklos

- --
Developer of Frugalware Linux, to make things frugal - http://frugalware.org

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekem csak azt árulja már el valaki, hogy mi is egy újabb distro értelme. Mert a fent emlitett ket fejleszto nem tudod erre valaszt adni. Inkabb eltereltek a temat. Es senki ne mondja nekem azt , hogy a jelenlegi 38947932874983 db distro nem tudja kielégiteni akárkinek az igenyeit.

Olvasd el figyelmesen még egyszer a cikket!

Ha új distrot akarnak csinálni akkor mértne csinálhatnák ? még akkor is ha nem írták volna le hogy MIÉRT (amit szerintem is megtettek...)

Mert így érzik jól magukat. Ezáltal tudják kibontakoztatni a bennük lévő tehetségeket. Mert tanulhatnak általa. Mert érdekli őket. Egyébként meg az Ő dolguk.

Kitartást, rengeteg türelmet, sok szabadidőt és sok örömöt kívánok a projekttagoknak! Szép vállalkozásnak ígérkezik a dolog!

"Szerencsére nem versenytársak, hiszen más célt tűztek ki maguknak."

Hehe, nekem is ez volt az egyik első gondolatom a Frugalról :-) tök jó..."megpróbáljuk nem elbonyolítani a dolgokat. Ilyen például az, hogy nem használunk initrdt"

Na ezt viszont nem értem... miért lesz egyszerűbb a rendszer attól, hogy nincs initrd? Tényleg kíváncsi vagyok. Biztos kismillió jó példát lehetne találni olyanra, amitől egyszerűbb lesz, de nem látom, hogy konkrétan ez miért is jó példa.

Sohasem néztem meg a Gentoo vagy a Debian pontos licenc-szövegét, de ha bármelyikre üzleti szolgáltatást szeretnél építeni, akkor a legtisztább egy saját distro, nem? :)

Amúgy más okot én sem ismerek. Tanulásnak jó, de közösségi jelentősége legfeljebb egy baráti társaságon belül van.

De mennyire, hogy van értelme:

"minél kevesebb patchet, azokat is vissza az eredeti fejlesztőknek"

Mindenkinek jó, kivéve persze az örökké fintorgókat.

ezt *minden* project igy csinalja.

Azért mert ugyan szeretik a Slackware-t, de találtak benne javítani valót jócskán. A Slackware csapatot nem igen lehetett vona rávenni, hogy alapvető dolgokban változtassanak, (hiszen másoknak lehet, hogy pont így jó ahogy van) ezért megcsinálták, megcsinálják maguknak mindazt amit akarnak és ezt megosztják azokkal akiket érdekel.
Neked nem kötelező használni! Az a világ már elmúlt. De meg sem tilthatod, hogy legyen, mert az a világ is elmúlt.

Én hiszek Darwinnak. Ha valaki életképes éljen, ha meg nem nyugodjék békében.
Majd az idő eldönti, hogy a Frugalware melyik csapatba tartozik;)

erről van szó :)

Nem hinném. Mi is utáljuk a sok patchet, de ha egy program ezáltal lesz stabil, jól használható, akkor lenyeljük és sok patchet rakunk bele. Vagyis elsődleges a jól működésre való törekvés, a patchek száma ennek szigorúan alá van rendelve.

például azért, mert így képtelenség a kernelhez tartozó initrdt összekeverni más kernelhez tartozóval
persze ennek is megvan a saját hátránya, hogy így szervereknél speciális scsi kártyáknál saját kernelt kell forgatni, de ehhez is megpróbálunk támogatást adni úgy, hogy a distzró kernelénk forrása (patchekkel, stb) alap telepítésnél megtalálható a /usr/srcben

Így van.
Így kell nézni.
Az idő majd mindent eldönt...

http://www.openbsd.org/cgi-bin/cvsweb/ports/x11/mplayer/patches/patch-mp3lib_layer2_c

ez pl a mai napig nem lett visszaküldve, Diego vette észre. ennyit a visszajuttatásról ;-)

Te meg azt áruld el lécci, hogy ha valami újdonságról ad hírt a HUP, akkor a hozzászólások között miért a tiéd mindig az első és miért fikázásról szól a dolog?
TE mit tettél már le az asztalra?

Üdvözlettel, Zolix

mintha én mondtam volna.
igaz, hogy megigérem Mikinek, hogy beszállok tesztpilótának, de idő közben egy kissé behavazódtam.
a 0.1rc2 lent van, de sajnos az ison túl nem jutott :( de ami késik az csak soká lesz.

Tényleg M! nem lehetne bevezetni vmi jókis rsynces megoldást?

Meg annyit a visszajuttatásról, hogy mi is sok patchet visszajuttatunk, de azért egy idő után az embernek elmegy tőle a kedve... simán van például patchünk a debian bugtrackerében, amire 2 éve rá se bagóztak. A gnome bugzillája sem semmi ilyen téren... szóval a "nagy" fejlesztők sem sokkal jobbak, mint a kis hazai projektek "kis" fejlesztői :(

lehet, nagy projectekből kdet ismerem jobban, őnáluk napokon belül committelték a patchünket ;-)

De tudatlan vagy. thuglife OpenBSD fejlesztő, egy csomó dolgot csinál!

De tényleg. Mit is?

Ez mekkora :)

Követelek egy vmiklos vs. thuglife meccset! :)

Hypeol! O magyar openbsdsek PR managere!

Sikert egy nagy kalappal.

Bugreportunk a KDE-ben is van bőven amivel nem foglalkoznak. Hogy patchünk van-e ott, azt hirtelen nem tudom. De persze minden ilyen nagy projektnél van egy adag véletlen, az egyik bugra gyorsan reálnak, a másikra nagyon lassan... Amivel eddig kifejezetten pozitív tapasztalataim voltak, az sok kis (egyszemélyes) projekt, valamint a nagyok közül az X.Org és az Abiword.

Hat en meg Xfree koraban kuldtem egy patchet ami az acecad flair digitablahoz adott supportot, ugy kozel 1 evvel kesobb commiteltek be, addigra viszont valtozott valami belso API es amiatt mar nem mukodott...
azota nem kuldok patcheket.

A'rpi

btw mikor lesz vegre interju thuglife mesterrel?:)

sokminden olyasmit amit mas nem csinalna.

Ha észrevette akkor mi a probléma?

Minek? Nekem semmi bajom vmiklossal. Ez a frugalware tenyleg egy hobby project de tényleg semmi komoly. Miután a "fejlesztők" egy egyszerú libtool problémát nem tudnak kijavitani. Hanem helyette x db symlinkkel workaroundolják. Nem fikazasbol mondom de tenyleg. Igaz hogy a libtool egy nagy junk es mi is kuldtunk vissza patcheket nekik és azert nem fogadtak el oket, mert nem *mertek* mergelni mivel féltek attól, hogy az igy is eppen hogy mukodo libtool nem fog menni ezek utan.

1 ilyen vitának én sem látom értelmét
imho van mind a 2nknek jobb szórakozása ;-)

Nekem ezzel működik:

rsync -avzP --delete --delete-after rsync://ftp3.frugalware.org/ftp/mirrors/frugalware/pub/frugalware/frugalware-current-iso/frugalware-current-*.iso ./iso
(Ez eddig egy sor csak széttört)

Találgat az ember, meg kombinál.
Sokat segít az rsync parancs ha a node gyökeréig adod csak meg a szervert.
rsync -avzP rsync://ftp3.frugalware.org/
Ez kilistázza, hogy mik vannak itt. Elsőnek az rsync://ftp3.frugalware.org/ftp-vel próbálkoztam és bejött.