LaTeX – Balra zárt sorok elválasztása

 ( valek | 2009. június 11., csütörtök - 12:20 )

Szervusztok!
Lehet, hogy valamit rosszul teszek, de a flushleft környezetbe téve a szöveget szépen balra rendezi, de nem tesz ki egyetlen elválasztójelet sem. Van egy másik parancs,amivel erre lehet kényszeríteni a LaTex-et? Vagy másnál szépen elválasztódnak ilyenkor a sorok?
Köszönettel várom tapasztalataitokat, ötleteiteket!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem ez a normális működés: elválasztani csak akkor, ha nagyon kell. A balra rendezés számomra azt jelenti, hogy a sorok jobb oldala lehet ökörpisi, mint ahogy a régi írógépes világban is volt, de majd okosabbak jól megszagértik a kérdést :)

Én úgy tudom, hogy nagyon nem mindegy a sorok ún. "esése". Legalábbis egy szagértő könyvében ezt olvastam. :)
Va

Nagyon nem mindegy, de attól még lehet, hogy ott van az eb elhantolva, hogy az elválasztás "drágább", mint a jobb oldalra kerülő relative nagynak tűnő hely.

Bocs, ezt nem értem. Már a 'drágább' kifejezést asszem ebben a kapcsolódásban. Persze mivel ez volt asszem a kulcsszó, így az egészet nem értem.

például a fattyú és árvasorok kezelésénél konkrétan így van megadva:
\widowpenalty=1000 % fattyúsorok
\clubpenalty=1000 % árvasorok
itt az érték nagysága határozza meg, hogy mennyire „veszi komolyan” az értelmező a fattyúsorokat, vagyis „mennyibe kerülnek” (nálam ezekkel a beállításokkal kb. sosincsenek, és 300 is már nagynak számít…)– talán van valami hasonló balrazárásnál is: mondjuk meg lehet adni egy tartományt, és megmondani az értelmezőnek, hogy mekkora dádá az, ha kilóg belőle.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ja! Értem már! Tanulom a szaknyelvet! :) Köszi!
Va

tőlem szaknyelvet tanulni? hihi:)
én is elég alapszinten vagyok latexből, eddig két beadandót írtam meg benne.
Meg most a szakdogámat. Legjobban az tetszik benne, hogy helyettem ügyel a tipográfiára, valamint hogy kommentbe be lehet írni az adott szakasz vázlatát, meg ha még eszembe jut valami, ami nem passzol a szövegkörnyezetbe, de még jó lenne beleírni.

Egyébként meg tisztában vagyok vele, hogy ágyúval lövök verébre – körbenézve a legtöbb szakdogát word vagy ooo megoldásával gyártották (és néhol haj, oly' rondák :-/). :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Én most belehúztam. :) Na jó. Csak érdeklődök. Egy jó könyvet is vettem a témában, ami általánosan tipográfiai, és számítógépes. Ha érdekel megírom, nem tudom itt lehet e reklámot csinálni. Elég jó. Oszt abban láttam ezt a problémát is, amit eddig latex alatt nem tudtam megoldani.

hogyne lehetne reklámozni, csak azt errefelé pártatlan kritikának hívják ;) -- és igencsak érdekel a dolog (mint a legtöbbminden, ami tipográfia).

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Virágvölgyi Péter: A tipográfia mestersége számítógéppel. Pártatlan kritikaként. :)

hálás köszönetem!

A flushleft parancs kikapcsolja az elválasztást.

Kár. :( És tudtok esetleg valami parancsot, környezetet, ami balra rendez, de nem kapcsolja ki az elválasztást?

Pontosan mit szeretnél csinálni? A balra zárt+elválasztás páros elég speciális eset szerintem...

Őőő. Csak ennyit. Féltem én ettől a speciális esettől! :(

A balra igazított _és_ elválasztás nem szokványos dolog. A balra igazítás szerintem azt jelenti, hogy a sorok eleje egyvonalban, a bal margón helyezkedik el, a betű- és szóközök mérete nem rugalmas, sortörés pedig az ezen feltételek teljesülése esetén a sor végén elválasztás nélkül elférő utolsó szó utánra kerül.

Ha neked az a problémád, ami több hasábos szedésnél, illetve keskeny szedéstükör (betűmérethez képest keskeny) esetén szokott előjönni, hogy sorkizárás+elválasztással is randa nagy szóközök kerekednek (amit való igaz, balra igazítással szépen ki lehet trükközni), nos, ott vagy kisebb betűméret a megoldás, vagy pedig megfelelően paraméterezett (szigorított) sorkizárás -- "költségesebbé" téve a széthúzást, és "olcsóbbá" az elválasztást. Itt persze gondként jelentkezhet az, hogy egymást követő sorokban is adódik elválasztás, ami szintén randa, és elkerülendő.

Úgy tűnik, hogy ez a ragged2e csomag jól dolgozik, bár alaposabban még nem néztem meg.
Köszi szépen a segítséget!

Nincs mit a csomagot én is megjegyeztem, mert néha van, hogy sokhasábosban kell valamit megoldani, és a hosszú magyar szavak miatt a balra zárt tényleg nem jó.

Ilyesmivel próbálkozz:
\rightskip=5em

A ragged2e.sty-ban van olyan környezet, ami neked jó lehet (balra igazítás elválasztással). A csomag leírása: http://www.ctan.org/tex-archive/macros/latex/contrib/ms/ragged2e.pdf

Juhéé!
Nagyon szép! Köszönöm szépen! A megoldás a ragged2e csomag! Hogy találtad meg? Én sosem akadtam volna rá! Elég friss a csomag.
Jó hétvégét!

Hm. Úgy lenne azért a tökély maga, ha lehetne bekezdést is csinálni vele beljebb kezdéssel… Vagy lehet, hogy én nem lelem csak a megoldást ebben a csomagleírásban…?
Mondjuk ezzel

\setlength{\parindent}{20pt}

a paranccsal megy. De ez nem automatikus. :(

De, ha automatikusan beirod :-)
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Hínnye! Meglátszik kik a régebbi latexesek! ;)
Va

Jujj... most elpirultam... latexezek vagy egy eve...
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.