OKJ-s képzések

 ( Biros1986 | 2009. január 27., kedd - 13:12 )

Mi a véleményetek az okj-s képzésekről?
Én elvégeztem egy rendszerinformatikus okj-st, eléméletileg
ez egy informatikai felsőfokú szakképesités.
Esetleg van valaki hasonló cipőben? El szoktátok küldeni az önéletrajzotokat olyan hirdetésre ahol felsőfokú informatikai végzettséget kérnek tőletek?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hacsak nem debilek dolgoznak a vállalatnál, akkor elfogadják.

--
trey @ gépház

nekem "54 4641 03-as azonosító számú informatikus(rendszer)" bizonyítványom van. ha jól emlékszem, egy munka lehetőségnél mondák azt, hogy nem jó, mert keveset keresnék. olyan hírdetésre nem szoktam jelentkezni, amihez egyetem-főiskola kell. bár láttam olyan hirdetést, hogy komoly nagy cég keresett rendszergazdit, de iskolához számtek tanári! diploma kellett. akkor még volt melóm, nem pályáztam meg. most meg én is munkakereső lettem. de itt a környékemen semmi meló sincs. elköltözni egyéb okok miatt meg nem tudok.

Ez a "54 4641 03-as azonosító számú informatikus(rendszer)" bizonyítvány felsőfokúnak számít?
üdv: pomm

ha jól tudom, akkor a középfukú végzettségen belűl számít ez felsőfokú végzettségnek, de nem olyan kaliberű mint egy főiskola. szvsz olyasmi lehet ez, mint az autóknál a közép-alsó, közép felső kategória.

ez a közalkalmazotti bértáblában számít, hogy nem középfokú, tehát nem érettségi, hanem felsőfokú, ami ha jól emlékszem az e kategória, a d meg az érettségi???

Én is ezen a szakon fogok végezni júniusban, és már most keresek magamnak állást, vagy úgy is mondhatnám, hogy "mocorgok mint pók a falon" :)
Tanulunk Linuxot, Novellt, Windows Server-t, programozást (tavaly pascal, mivel vannak olyan emberek is akik az életben nem programoztak, mint pl én sem, illetve idén PHP-t.), és jut egy kis gyakorlat is (tanterem kábelezés, patch panel haxxolás, gépeket összelegózni)
Nézegetem az itteni álláshirdetéseket is, de nem merek még CV-t se küldeni, mivel mindenhova a felsőfokú-képesítést kérik, és mivel ez nem az hivatalosan, és még el sem végeztem ezt a szakot.
Nagyon szeretnék ebben a szakmában dolgozni, de nem tudom mekkora esélyem van rá...

Kronosz

________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu ---> "koczka" gyűjtemény

"Nézegetem az itteni álláshirdetéseket is, de nem merek még CV-t se küldeni, mivel mindenhova a felsőfokú-képesítést kérik, és mivel ez nem az hivatalosan, és még el sem végeztem ezt a szakot.
Nagyon szeretnék ebben a szakmában dolgozni, de nem tudom mekkora esélyem van rá..."

Csak rajtad mulik. 'Szerencsere' ez az a szakma, ahol a tudas elorebb valo mint a papir.

"Tanulunk Linuxot, Novellt, Windows Server-t, programozást (tavaly pascal, mivel vannak olyan emberek is akik az életben nem programoztak, mint pl én sem, illetve idén PHP-t.), és jut egy kis gyakorlat is (tanterem kábelezés, patch panel haxxolás, gépeket összelegózni)"

Ez szep es jo, de olyat tanulj, amire szukseged lesz, a pascal nagyon nem ilyen. Az is jo, hogy ha sok platformon jartas vagy, de imho elobb az egyiket nagyon, es aztan a tobbit nagyon. Nem nagyon szeretik az allasinterjun az olyan tudast, hogy 'hat ehhez is ertek kicsit, meg ahhoz is, kicsit belenyultam ebbe, haxxoltam ezt is valamikor 3 eve azt hiszem, lattam mar ilyen szervert, nagyjabol menne a dolog'.

Szoval fekudj ra x dologra, azzal menj olyan allast keresni ahova az kell, a tobbi 'extra' tudas meg csak pozitiv lesz. Aztan ha felvesznek, elkezdessz mellette massal is foglalkozni, a kovetkezo allasinterjun az elozoben mar eleg jo leszel es szakmai tapasztalatot is felmutatsz, az uj dolog amire meg rafekudtel olyan lesz mint az elso helyen...

de csak szvsz meg tapasztalat.

jaah. es ez uzlet :) nem csak a tudas szamit, el kell tudni magad adni + jol egyuttmukodni mas emberekkel. Ezek nelkul max sulis rendszergazda.

Már sikerült elhelyezkednem hála istennek. A tapasztalataim a következők: SEMMIT nem ért a suli... A mostani melóhelyemen adatbázis kezelés + Delphi kell. Természetesen egyikhez se volt elegendő tudásom. Szerencsére tudok tanulni, és hamar belerázódtam. Azért jó ez a szakma, mert itt állandóan kell tanulni :)
________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu

Milyen suliba jártál, mit tanultál? Most hol dolgozol, hogyan kerültél oda (be)?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

rendszerinfós okj-t végeztem egy fehérvári középiskolában. Szállítmányozási cégnél vagyok, mint 'informatikai asszisztens'
________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu

Informatikai asszisztens munkakörben delphi programozóként dolgozol? Nulla programozói tudással felvettek programozni, hogy majd beletanulsz?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

kb ez a szitu, úgy érzem :D illetve még nem programozok, majd később lesz az az epizód..
________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu

Akkor gratu a cégnek is, nem csak neked, mert be merték vállalni, hogy kockáztatnak és kinevelik a saját programozójukat! Bár több olyan cég lenne, ahol bízhatnak az ilyen kezdeményezés sikerében és be is mernék vállalni!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

"nekem "54 4641 03-as azonosító számú informatikus(rendszer)" bizonyítványom van."
Ugyanezzel rendelkezem, nem sok mindenre megyek vele.

Sokkal többet tanultam magamtól az idő alatt mint amit ott tanítanak. Nekem Win szerverben mutattak sokmindent (azt nehezebb letölteni és próbálgatni), viszont sokáig "elfelejtettem" bejárni, mert gyenge volt a színvonal. Azért nem raktak ki, mert országos versenyen voltam és teljes vizsgamentességet nyertem. Ott felhasznált tudásom nagy részét otthon "csak úgy" szereztem meg, leginkább gyakorlati feladatokat megoldva tutorialokkal. Amit mellé el kellett olvasni, nagyjából abból használok mai napig is dolgokat (meg persze nézegetem az új dolgokat, remélem még egyszer szükségem lesz rá).

Az egyetemen ilyen linux-alapjai gyak óráról ki is hajtottak "maga úgy is tudja, majd jöjjön vizsgázni, gyakorlati részt teljesítette".

Ezzel a papírral az ember maximum túlképzett titkárnőnek mehet el, hacsak nem jókor van jó helyen jó ismerettséggel. Nem véletlen kezdtem el az egyetemet.

Én dettó ezt csináltam, mint te nem jártam be, mert volt olyan tanár aki gyorstalpalón elvégzett egy akármilyen informatikai valamit és meg akarta nekem magyarázni, hogy az spivírus nem spyware. Ugyanígy egy országos versenyen elért eredményem miatt nem kellett vizsgáznom. ;)

Mi az azonosító száma pontosan? Mert szerintem, ha bele gebedsz, az akkor se felsőfokú. Már nagyon-nagyon rég óta.

Esetleg van valaki hasonló cipőben? El szoktátok küldeni az önéletrajzotokat olyan hirdetésre ahol felsőfokú informatikai végzettséget kérnek tőletek?

Én is ezt végeztem, ergo hasonló cipőben járunk.
Nem emlékszem, de ha most kellene elküldeném. Vettek már fel archarcos diplomásfijú helyett. Szerencsére eddig sehol nem "csak" a papírokat nézték. Ettől függetlenül akarok menni fősulira, talán most jelentkezni is fogok. (szerk.: <- ez azért, mert sok olyan alapok hiányoznak amiket itt tudok megszerezni (remélem))

Az OKJ-s papírok szerintem szakmai végzettséget takarnak. Amit a cégek kérnek, azok iskolai végzettségek. Ezek közül pedig felsőfokú az egyetem és a főiskola.

Elképzelhetők persze ettől függetlenül olyan helyek, ahol nem ragaszkodnak a diplomához, hanem elfogadják az OKJ-s papírt is, mint felsőfokú végzettséget, de ez nem tudom, hogy mennyire jellemző. :)

Hello!

Némileg helyesbítenék egy kicsit. Az "54"-el kezdődő besorolású szakmák emelt szintnek felelnek meg. A felső fokú szakmáknak "55"-el kezdődik a száma.Onnan tudom,hogy én is hasonló cipőben járok csak én egy frissen indult webprogramozói képzést kezdtem el és a jelentkezésnél felvilágosítottak.Néha mondjuk én is szkeptikus vagyok amikor kinézetre gagyi melókhoz is diplomát kérnek.Mondjuk mióta láttam hétvégén az m1 műsorán a szólás szabadsága műsorát azóta meg tudom érteni.De mondjuk aki régebben végzett az még kaphatott normálisabb képzést mint akik most végeznek.

Üdv.

Felo, hogy ettol annyi eselyed lesz a munkara, mintha tolmacsnak jelentkeznel a "Nalunk megszerezheti a felsofoku nyelvvizsgat ket honap alatt Bt" kepzeseben.

1. Allami ceg: csak a papir (meg az ismeretseg) szamit: ha van diplomad, ez is felsofoku, kulonben csak kozepfoku.
2. Nem-allami ceg: a tudas szamit, tokmindegy (vagy 5%-ban erdekes a 95% tapasztalat mellett) a papir.

Szoval gondold meg, ertesz-e ahhoz, amire jelentkezel es ne azert, mert papirod van rola.

Felo, hogy ettol annyi eselyed lesz a munkara, mintha tolmacsnak jelentkeznel a "Nalunk megszerezheti a felsofoku nyelvvizsgat ket honap alatt Bt" kepzeseben.

de ő egy oktatási intézményben tanult 2 évig.

Te meg ha szereted csinálni és tudod is, akkor küldd az önéletrajzodat ahova szeretnéd, bajod nem eshet. Nem kell mindenhol veremautomata turing-gép helyességbizonyítani vektorterek fölött, mert az nem trivi, vagy hogy is szokták itt mondani. A legtöbb cég abból él, hogy már létező megoldásokat szállít.

Az okj-s rendszergazda sulival szerintem az a baj, hogy kicsit mindenbe belekóstoltatnak, de igazából semmire nem specializálódsz,
akkor lehet sztem sok mindent megtanulni vele ha utánaolvasol dolgoknak.
Sajnos nemrég engem is érintett a válság hatása, kirugtak a munkahelyemről 3 hónap után, mivel akkor járt le a próbaidőm, és
állítólag nagy sz*rban van a cég és nem tudnak fizetni.
Kettőnknek nekem és az ügyfélszolgálatosnak repülnie kellett, és hát nyilván nem azt rugják ki aki már 8 éve dolgozik a cégnél.
Ezért azon morfondiroztam el kellene végezni valami főiskolát v egyetemet, csak néztem itt a lehetőségeket Pesten, és hát nem túl rózsás.
180 ezer Ft /félév mondjuk egy rendszermérnöki sulinál, anyuka meg apuka segitsége nélkül azért nem olyan könnyű. Meg kérdés, hogy van e
értelme belefogni egy ilyen szakba levelezőn, kicsit nehéz munka mellett megtanulni pár programnyelvet....

A 180eFt/félév nem olyan sok, külföldön szinte mindenütt többe kerül...persze ott magasabb az életszinvonal is legtöbbször.

Nem csak "anyuka meg apuka segitsége" az amire gondolni lehet ( ahogy azt sokan gondoljuk mi magyarok ), hanem kitalálták a Diákhitelt. A kamata közhiedelemmel ellentétben nem piaci kamat, hanem normális, kibírható. Jegybanki alapkamatnál nem sokkal magasabb.

--
qmi - Linux/FreeBSD SysAdm
www.miklos.info

Egyetértek. :)

:)

Nem akartam új topikot nyitni. Arról szeretném, ha köpködnétek, hogy mennyire éri meg, vagy nem éri meg OKJ-s képzésen programozást tanulni? Például ebben az intézményben, vagy hasonló képzésen: http://www.vallalkozosuli.hu Ha lehet, akkor a fikázás személyes tapasztalatokon alapuljon és ne előítéleteken! El is kezdeném. Van egy ismerősöm, aki OKJ-s programozói papírral dolgozik és bejött neki. Nem tudom összehasonlítani a tudását a kollégái diplomás tudásával, mert részletesen nem ismerem a történetet. De hátha lesz itt valaki, aki meg tudja mondani a frankót. Csodálkoznék, ha nem lenne két tucat jobban hozzáértő, ezért nem félek, hogy válasz nélkül maradok.

--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ha csak programozni (kódolni) akar valaki, akkor ahhoz nem kell suli. Továbbmegyek, talán nem is szabad suliba menni. Magától tanuljon jó könyvekből, és mellette trenírozza magát angolból. Szükség van az autodidakta módon való tanulás gyakorlására. Ha papír kell, akkor vagy egyetemi képzés, vagy speciális képesítések (.NET, Java stb).

+1 OKJ helyett spec képesítések. De igazából SZVSZ az számít, hogy mit tudsz.
__________________________________
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

Nem értek egyet.
Működő programot írni valóban megtanulhat az ember magától, de jól működő programot írni nem hiszem. Ahhoz kell a kurzus, ahol fölhívják az ember figyelmét a hibalehetőségekre és adnak egy szemléletmódot is.

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

marpedig jol programozni csak sok gyakorlassal lehet megtanulni
a suliban megprobalnak valamilyen szemleletet adni az embernek, de ez alig tobb mint 0 segitseg a jo programozova valasban, nekem a fosuli hatalmas csalodas volt, minimalis uj informacioval, begyoposodott agyu, 40 eve ugyanazt oktato tanarokkal, par (sajnos ritka) udito kivetellel...

+1

programozni otthon kell megtanulni (gyakorlás, skill)
elméletet, látásmódot, szemléletet meg iskolában lehet legkönnyebben felszedni (theory)

egyetemi tanulság: a jó programozók nem az egyetemen tanítanak, hanem pénzt keresnek rendes helyen :)

sz332 írta:
egyetemi tanulság: a jó programozók nem az egyetemen tanítanak, hanem pénzt keresnek rendes helyen :)

Ez a buta egyetemisták véleménye :)

Lényegében az főiskola/egyetem arra jó, hogy szemlétet adjon, ráirányitson a helyes informatikus gondolkodásra. Semmiképpen nem elvesztegetett idő! Gyakorlatot később, az életben szerzed meg. Tapasztalatból tudom, hogy a megfelelő háttértudás nélkül egyből dolgozol, akkor az életben , éles rendszereken szivsz rengeteget.

--
qmi - Linux/FreeBSD SysAdm
www.miklos.info

"a megfelelő háttértudás nélkül egyből dolgozol, akkor az életben , éles rendszereken szivsz rengeteget."

de valoszinuleg nem 5 evet, szoval meg mindig jobban jarsz :D

sokminden fugg attol is, hogy melyik sulirol van szo, mindenhol talalni jo es hasznos dolgokat, hol tobbet, hol kevesebbet
a gond az, hogy attol, hogy valamilyen szemleletet/elmeletet elmondanak, azt meg nem fogod feltetlenul hasznalni is, a legjobb eset meg az, ha amikor kell, eszedbe jut hogy volta valami ilyesmi es utananezel. sok frissidplomas fejlesztot lattam mar, es kozuluk nagyon keves volt az, aki tenyleg jo volt mar a kezdetektol

doc írta:

de valoszinuleg nem 5 evet, szoval meg mindig jobban jarsz :D

5 évet nem, de lehet , hogy egy rosszul megirt kóddal vagy rossz IT-s döntéssel több tizmilliót vagy 1-2 millió dollárt, ha amcsi cégről van szó :).

A többi dologban igazad van nagyjából. Inkább érdemes egyemetet választani vagy fősuli után mesterképzésen folytatni egyetemen. Lényegében a tudás hosszú távra szól, egy életre ad megfelelő iránymutatást. A gondolkodást segiti, hasonlóan a matematika: segiti az egyént a világ absztrakt megközelitésében. Nem jelenti azt, hogy az friss diplomás azonnal tud mindent. Inkább neki elméleti rálátása, absztrakt gondolkodása van meg szemben azzal, akinek csak gyakorlata van.

Az elején ugyan nem látszik a több éves tanulás, szenvedés mindeközben pénzt meg nem keresel. De utólag megéri.

--
qmi - Linux/FreeBSD SysAdm
www.miklos.info

"Nem jelenti azt, hogy az friss diplomás azonnal tud mindent. Inkább neki elméleti rálátása, absztrakt gondolkodása van meg szemben azzal, akinek csak gyakorlata van."

aha... és ezt próbáld megmagyarázni a HR-esnek meg a leendő főnöködnek. A tapasztalatom az hogy leszarják, és kész embert akarnak több 10 év gyakorlattal mindenből, amit nem tudsz sehol megszerezni, mert nem vesznek föl amiatt mert nincsen. ördögi kör...

---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

+1, kis kiegészítéssel.

Lehet otthon is programozni, akár saját magadnak. Amikor én voltam fiatal (14-15 éves)
elkezdtem grafikával foglalkozni, "demót" kódolni. És a szép spagetti kódból azért
hamar rájön az ember, hogy lehet ezt azért igényesebben is csinálni:)

Most már van internet, könyvek, fórumok, irc/chat, magyar nyelven is, 10000x annyi információ,
mint ami nekünk annó volt (néhány lemezújság, angol nyelvű assembly leirások, szörnyűséges magyar nyelvű könyvek, és ennyi), szóval emiatt nem lehet panaszkodni. Itt az open source,
végtelen mennyiségű projekt, be lehet szállni, vagy indítani egy sajátot.

Érdemes elgondolkozni a munkáltató fejével is: te kifizetnél valakinek havi 150-200e nettót azért,
hogy ne csináljon semmit, majd beletanul? Másik oldalról: te dolgoztatnál olyan köművessel, aki még
sosem fogott a kezében lapátot, sebésszel, aki még nem műtött, könyvelővel, aki nem ismeri az aktuális törvényeket?

Na, ennyit az elméleti rálátásról. Fontos az elmélet, nagyon-nagyon fontos, de gyakorlati tudás
nélkül pontosan semmit sem ér.

Minden sebésznak volt első műtétje. Azaz állt úgy a műtőasztalnál, hogy nem volt gyakorlata benne. Igaz, akkor valszleg csak állhatott az asztal mellett.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

+1

Nem olvastad el, amit írtam :) A jó programozók nem az egyetemen TANITANAK!!!

Nem azt írtam, hogy az egyetemen nem tanítanak meg jól (ahogy mérnökien kell)
programozni, hanem azt, hogy akik ott tanítanak, azok nem a jó programozók :D

De ezzel együtt nálunk is azt mondták,hogy az egyetem szemléletet ad, megtanít
magasabb szinten programozni, de ha a jóképességű akkor látott először
programozási nyelvet, azon nem sokat fog csiszolni... (volt olyan évfolyamtársam
BME VIK Infó , nem is egy, aki(k) kb. 0 programozási tudással elvégezte(ék))

+1

--
qmi - Linux/FreeBSD SysAdm
www.miklos.info

Mi a helyzet azokkal az OKJ-s képzésekkel, amiket például nagy nevű egyetemek indítanak? (Pl. ELTE)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

olyan szinten van, mint amúgy is a "nagynevű" oktatásuk

Ezt most nem értem. Úgy érted, hogy az ELTE proginfo diploma nem jó dolog?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

de, a proginfó diploma jó dolog. de te a képzésről beszéltél.

A-mellett, hogy önállóan is foglalkozom programozói könyvekkel, érdemes lehet szerinted a szóban forgó OKJ-s képzést választani?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

-1 Ezzel nem értek egyet. Mert programozni persze otthon is megtanulhat az ember, de az algoritmuselméletet, vagy az algebrát, ami tényleg kellhet összetettebb programokhoz, azt suliban tanulja meg. Tudom, mert én is használtam suli után.

Hol tanultál programozni? Hogyan sikerült elhelyezkedni az ott szerzett papírral?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Veszprémi Egyetem Kanizsai Kihelyezett Képzés. http://www.uni-pen.hu/
mostani neve UNI-PEN.
Bátran tudom ajánlani, nem professzorok tanítottak minket, hanem gyakorlattal rendelkezo" tanárok. Diplomaíráskor szinte mindenki programozott valamit, mert tényleg megszerettették. Nem egy ELTE, hogy kivülro"l kell fujni a 3.fokú egyenleg megoldásképletét, de tanítanak, és számonkérnek, de csak ésszel.

Kolesz jut mindenkinek, az infrastuktúra kiemelkedo" (értsdd, mindig mindenkinek jut pc, gyors a net, koleszban is, és olcsó , és rendezett a kolesz)

Európa legnagyobb hitelkártyacégénél melózok. Suli után évekig programoztam Oracleben, most elmentem a DB adminság és a RHEL adminság irányába.

Köszönöm az információt!
Uni-pen idén nem indít progterv.-infó szakot. Talán jövőre.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Műszaki informatika szak van, az hidd el, hogy pont jó!

Ha programozással szeretnék foglalkozni, akkor is jobb, mint az ELTE programtervező-informatikus szak?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Informatikus képzés pölö a BMEn is van és az közelebb van nekem, mint Kanizsa.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Programtervező matematikusnak tanulok, és amit mondasz, azzal egyetértek, de itt OKJ-s képzésekről volt szó, és ott nem nagyon szoktak komolyan, használható értékű logikát, algoritmuselméletet, bonyolultságelméletet, programozáselméletet, formális nyelveket, neurális hálókat stb. -t tanítani. Amilyen OKJ-s képzést én ismerek, ott pascal, c, c++ ment, esetleg Java, általános hablatyolás mindenről, de igazándiból semmiről. Ha valaki programozó akar lenni használható tudással felvértezve, akkor:

  1. ha fiatal és/vagy komolyabb gyakorlati tapasztalata van, akkor menjen egyetemre, vagy szerezzen képesítéseket.
  2. ha kicsit idősebb, akkor tanuljon autodidakta módon jelenleg hasznos tudást, majd szerezzen vagy képesítéseket, vagy ha kedve van hozzá, akkor menjen el valamilyen egyetem levelező tagozatára.

Egyébként ha valakinek van egy kis pénze, még az is belefér, ha fizet tapasztaltabb programozóknak a tanításért, akik elmagyarázzák neki amivel elakad, vagy segítenek neki az orientálódásban. Így is sokkal több tudást tud kisajtolni magának a pénzéből, mint amennyit egy OKJ-s képzéssel szerezne.

Egyre jobban hajlok arra, hogy jelentkezzek a programtervező-informatikus alapképzésre. Közben pedig az az érdekes felfedezésem történt, hogy az OKJ-s képzéssel nem az ott szerezhető tudás a probléma. Valószínűleg ahány hely, annyi féle oktatás. De edig a három hely, ahol információra éhesen érdeklődtem, nem sok tehetséget mutatott fel, hogy meg is válaszolják a kérdésemet. Az Oktávnál, a számalknál és a DGSM-nél érdeklődtem a "Szoftverfejlesztő" OKJ-s képzés és C++ tanfolyam után. Természetesen miután áttúrtam a honlapjaikat. Oktáv: Viszonylag hamar jött a válasz. Igaz, a szoftverüzemeltető OKJ-s képzéssel kapcsolatban. C++ tanfolyamról mély csend. Számalk: mellékletként az a pdf érkezett, amit már a honlapjukon keresztül láttam, valamint a honlapnak valamelyest ellentmondó információ. A külön feltett kérdésekre nem kaptam választ. C++ az Oktávhoz hasonlóan csend és csend...
DGSM: Szintén ellentmondó információk, felületes válasz, megválaszolatlan kérdések, de legalább a C++ tanfolyamra vonatkozó kérdésemet is elolvasták, mert kaptam választ. Felmerül a kérdés. Miért mennék olyan helyre OKJ-s képzésre, ahol bár készségesen válaszolnak, de a több kérdés közül egyre, arra is csak felületesen, vagy épp nem arra válaszolnak? Az, hogy a felsőoktatásban szerte-szana szopatják a hallgatót, neki kell előásni a követelményrendszerről szóló információmorzsákat, azt már mexokhattuk. Ez viszont új élmény volt OKJ-s vonalon.
Nagyobb lelkesedést, felkészültebb, pontosabb választ hittem. Nem vagyok elégedett.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ha jó helyre mész, akkor nem bánod meg IMHO. Figyeld a lehetőségeket, egyetemeken meg lehet csípni ingyenes Sun, Cisco stb képzéseket is (vizsgáért talán fizetni kell, de itt is vannak kedvezményes programok), valamint jó lesz kapcsolatépítésre is, az MSDNAA -ról nem is beszélve. Viszont piacra koncentrált fejlesztői tudást szerintem nem fogsz kapni (de minden segítséget megkapsz majd hozzá), ezért már most is elkezdhetsz tanulni valamit. Nálunk az elején C van, majd utána lévő beadandókhoz vegyesen C, Java vagy C#.

Hol tanulsz?
Ahogy nézem, Miskolcon csak nappali van, Debrecen, Bp., NyEHáza, Szeged esélyes. Melyik? Programtervező-informatikus szakon is van CISCO, SUN tanfolyam? Azt hittem ez a műszaki informatikusok kiváltsága.
Meglepett az is, hogy az ELTE ponthatára 320 pont volt programtervező-informatikus szakon. A BME műszaki informatika szaka 375 pont volt. De ami meglepett, az az ELTE pszichológia és andragógia, valamint gyógypedagógia ponthatárai. Jóval magasabbak, mint az informatikai. Azt hittem, hogy programozni nehezebb bekerülni, mint bármi másra...
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Én a Debreceni Egyetemen tanulok. A tanfolyamokat úgy kell érteni, hogy nem beépítve van a kötelező tárgyak közé, hanem ha megcsinálod a számítógépes hálózatok témájához tartozó alapozó tárgyat (ami viszont be van építve a kötelező tárgyak közé a PTI-seknek is), akkor utána vehetsz fel olyan Cisco által támogatott kurzusokat, amik a Cisco anyagát fedik le. Ezután emlékeim szerint a vizsgát külön fizetni kell, bár ott is vannak talán kedvezmények és talán teljesítmény alapján ingyenesség is (ha nagyon jóra írod meg, akkor nem kell fizetni, stb), de ezek a lehetőségek nem mindig vannak. Egészen pontosan nem tudom hogyan van, nekünk csak ennyit mondtak róla Hálózatok gyakorlaton, de többen is megcsinálták már, akiket ismerek.

A ponthatárokhoz nem értek, de nem is nagyon érdekel olyan szempontból, hogy jó programozókból nem csak MO-n, hanem az egész világon hiány van, szóval... lehet azért ilyen alacsony, mert szükség van rájuk... passz. Mindenesetre ha a pontod megvan, akkor tovább nem is érdemes gondolkodni rajta, hogy miért annyi, amennyi. :)

F(x) >> G(x), ahol >> a "jóval nagyobb műveleti jel", F(x) a felvettek száma és G(x) a végzettek száma.
Szerinted oda járok? :)

Mennyire alkalmazható a főiskolán tanult tudomány egy OKJ-s vizsgán? Értem ez alatt: Ha elkezdem a programtervező informatikus szakot, akkor mondjuk egy év elteltével már hozzájutok annyi okossághoz, hogy egy OKJ-s vizsgára elmehetek úgy, hogy az OKJ-s tanfolyamon nem voltam ott?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Nem tudom, hogy csak vizsgára menetel lehetséges-e olyan okj-t végezni amit érdemes is.

A követelmények sulifüggőek is lehetnek okj-n. Ahogy elnézem a pti (szeged) tantervem első két félévét nem fedi egészen, amit számtech programozó képzésen tanultam (pl.: adatbáziskezelés, számítógépes grafika), de azért nagyrészt ott van. Az okj-s matek tárgy a diszkrét matek(ok, lineáris algebra), kalkulus és sztohasztika tárgyakat is érinti. Adatbáziskezelésből sokkal többet tanultam számtech programozó okj-n.

Lehet olyan helyi tárgy is ami szerepel viszgán, de nem része közvetlenül a szakmai dolgoknak. (pl nekem volt minőségbiztosítás és vállalkozási ismeretek tárgyam is okj-n).

Úgy hogy jártam többféle okj-ra tudok némi támpontot adni konkrét esetekre.

- szoftverüzemeltető - simán, de felesleges ilyennel foglalkozni
- számítástechikai programozó - ha nincs a képzésen valami szakmain kívüli tárgy, akkor az adatbázisokon és grafikán kívül nagyrészt fedi a pti
- gazdasági informatikus - a számtech része olyan mint egy szoftverüzemeltetői, viszont a gazdasági része mint egy könyvelői képzésé.
- rendszerprogramozó - szerintem kevés hozzá a pti eleje, de tévedhetek
- hálózattal kapocsolatos - ez sem megy pti elejével (sőt, talán általában kevés hozzá)
- műszaki infós - esélytelen pti anyagával
- web programozó - háát, talán... de pti-n később van csak olyasmi ami ide kéne

Köszi a választ!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Kicsit másra válaszolok először: ez a vallalkozosuli.hu tudtommal elég rossz hírben jár. Én pesten végeztem el egy Számítástechnikai Programozó nevű képzést, emellé akartam volna egy olyat, ahol kevésbé nézik a tapasztalatot, keresgéléseim során akadtam rá erre a sulira is. De a paranoia az első: rágugliztam, kik ők, mit csinálnak. Ez a suli azonos egy sor másik névvel, többek közt úgyemlékszem, a dregelyvargsm műszaki képzéseit is ők szervezik. Rémlik hogy van még egy nevük, de arra nem emlékszem. A lényeg hogy elég nehezen akadtam rá, hogy ők a "Virág és Juhász Kft". Mivel nem akadtam rá az első hozzájuk köthető oldalon max három kattintásból, ez már gyanakodásra adott okot, végül a tékozló homáron találtam egy cikket róluk, ami miatt úgy döntöttem, nem tanulnék náluk:
http://homar.blog.hu/2009/09/08/nem_indult_tanfolyam_a_penzt_megsem_fizeti_vissza_az_iskola/fullcommentlist/1#c7017643
Lásd: mityu 2009.09.09. 07:48:43 hozzászólását. Oké, hozzászólás, bárki írhatta. De így biztosabb.
Személy szerint én inkább az Oktáv-ot ajánlom mindenkinek. Tanulni nem tanultam még náluk, az ügyfélszolgálatuk viszont segítőkész :) A hetvenes évek óta vannak jelen, és jó hírben állnak.

Na, akkor most az OKJ rész: 2009 júniusában vizsgáztam le. Azóta több okból nincs állásom:
- a suliban Pascalt és Delphit, meg MSSQL-t tanultunk. Ezzel tudom, mire mennék, itthon maradtam átképezni magam a C++ felé többek közt. Azóta sem végeztem vele, de ennek okai már nem ide tartoznak.
- állásbörzéken kérdezősködtem, sok helyen egyáltalán nem rökönyödtek meg azon, hogy programfejlesztő szeretnék lenni OKJ-s papírral. Azon inkább, hogy pályakezdő vagyok. Meg persze, amit eddig is tudtam: hogy milyen nyelveket ismerek...
Hátránya tehát inkább a pályakezdő státusznak van, mint a papírnak. Sokszor nagyobb cégek sem nézik, milyen végzettséged van, BME állásbörzén például, már nem is tudom melyik standnál mondta egy nő, hogy az IBM-nél lehetne esélyem.

Jó CV-t kell írni, és tanulni. Majd még jelentkezem, ha lett végre állásom is :)

Üdv: schwartz

--
Hogyha III. András 5 év alatt 15 törvényt adott ki, akkor 25 év alatt 50 törvényt hanyadik Béla adott ki?

Értem, köszönöm a hozzászólást!

www.ruander.hu-ról van-e tapasztalata valakinek?
Ez értékes tudás lehet, ha programozással akarok foglalkozni?
http://www.ruander.hu/kezdo-programozo-tanfolyam.html

Ezt is a ruander kínálja, de halványnak tűnik:
http://www.ruander.hu/c-tanfolyam.html

Ez máshol van, jónak tűnik, de nem indul most:
http://mindentudor.hu/c-halado-tanfolyam.html

--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Én jártam oda, java kezdőre:
Gyakorlatilag a megjelölt tematikán mentünk végig, szó szerint.
Ha megnézed pl a C++ tanfolyamnál kb 16 fő pont van, és 18 óra, szóval kb főpont/órára számíts, elmondják az elméletet, a tanár csinál egy-két példát,projektoron nézheted, amit csinál, utána ad feladatot, hogy csináld meg, és ha valami nem megy segít... A hangulat igen családias, max 8-10 emberre számíts/tanfolyam
Van részletfizu, a pultosnál tudsz venni üdítőt meg csokit :) , kb 7 percre van az árpád hídi metrómegállótól gyalog, kocsival nem könnyű megállni, ez egy kis utca...

Szerintem a prog elmélet nem hülyeség, anno tanultam ilyet, középsuliban nem tűnt ilyen érdekesnek, de most már látom, hogyha az algoritmusokat jól megtanulom, gyakorlatilag hipp-hopp megtanulnék egy új programozási nyelvet, mert az alapok meglennének, csak a szavakat kéne kicserélni a megfelelőre...

Köszi a hozzászólást!
Ruanderrel egy gondom van. Nincs C++ második felvonás náluk, csak valami C++ alapozó.
Itt van haladóbb szint is:
http://mindentudor.hu/c-halado-tanfolyam.html
A mindentudornál viszont nincs programozás elmélet. Igaz, az valószínűleg van OKJ-s szoftverfejlesztőin.
Ott viszont nem biztos, hogy van "elég" C++.
Nem 1xű!
Mennyire érzed hasznosnak a tanfolyamot?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Szívesen, remélem tudtam segíteni!
Meg kell kérdezni, hátha később indítanak haladó c-t... amikor én csináltam (2008 nov) a java alapot, akkor még nem is volt más java tanfolyamuk... most van java EE is...
Ha megteheted pénzügyileg, szerintem menj el az elméletre, meg a két c-re is.
Mint mondtam, az elmélet nagyon hasznos lehet, mert egy-egy feladatnál lehet, hogy órákig agyalsz a megoldáson, pedig talán egy ismert algoritmussal 5 sor az egész...

Én az adott java-tanfolyamot hasznosnak éreztem, jól tanítottak, s ha folyamatosan gyakoroltam volna otthon, biztos menne is.
Ezt csak folyamatos gyakorlással lehet megtanulni...napi minimum 2-3 órát foglalkozni kell vele, érdemes megvenni pár programozós könyvet (feladatgyűjteményekre gondolok, tökmindegy milyen nyelvhez írva, én pascalost használtam), amelyekből feladatokat lelhetsz, és nyomkodhatod a gépet... :))
Amíg oda jártam, tudtam kis-közepes programokat is írni, de aztán lustaság és nemtörődömség miatt elfelejtettem szinte teljesen... :((

Az okj-s szoftverfejlesztőit nem ismerem, én számtech programozót végeztem 99-ben, akkor még delphi volt...

THX!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Majd' elfelejtettem: természetesen az oktáv mellett a számalk szki-t is szokták ajánlani!
http://szamalk-szki.hu/

Schwartz
--
Hogyha III. András 5 év alatt 15 törvényt adott ki, akkor 25 év alatt 50 törvényt hanyadik Béla adott ki?

Oktáv mintha nem indítana most szoftverfejlesztő OKJ-s képzést. Pedig Egom kertváros jobb lenne, mint az ország vízfeje :D
Számalk se biztos. Legalább is nincs infó róla.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ugyan nem ennek kapcsán, de kezdeni akarok egy bejegyzéssorozatot, amiben leírom a Debreceni Egyetemen lévő Programtervező matematikus képzésről a tapasztalataimat. Itt az első rész: http://unidev.hu/2010/01/07/programtervezo-matematikus-kepzes-a-debreceni-egyetemen-1-alapfogalmak
Szerintem téged pont érdekelhet.

En altalanos rendszergazda szakon vaok sponsored bz GDF es egz szar. Nem naon mernek elhelyeykedni az altaluk tanitotakkal szoval eljen a hup es az onkepzes. Szerintem a fosuli\egyetem ajanlott azok utan, hogy van egy rendszerinfos meg egy multimedias okjs papirom es a legjobb hely ahova felvettek volna az egy photoshopos melo lett volna napi 10\12 oraban 4000,-\nap.
Amint megvan a papir go BMF Neumann szak ennyi azt hatha.

"vaok", "naon"

Csak az én hátamon fut végig a (h)ideg?

--
http://bacsi2.extra.hu

"Csak az én hátamon fut végig a (h)ideg?"

Nem.
----------------------------------------------------------
Sebeink emlékeztetnek arra, hogy a múlt valóban megtörtént

+1

+100

Engem már a "bevállalom" is irritál. Miért nem összevállalom, idevállalom vagy odavállalom?
Változik a nyelvünk folyamatosan, de azért ne erőszakoljuk már meg ha nem muszáj!
A bevállalom helyett ott volt az elvállalom, érthető volt úgy is.
Az "ien oan mien vok naon" szavak - ha ezek egyáltalán annak nevezhetőek - csak a nyelvi (vagy nem csak a nyelvi) igénytelenséget jelzik.

Meg a Neumann az a kar neve, nem a szaké... :)
--
Hogyha III. András 5 év alatt 15 törvényt adott ki, akkor 25 év alatt 50 törvényt hanyadik Béla adott ki?

Nemcsak. Az enyemen ezen kivul a Kar emlitesetol, most, hoyg szoftszigora keszulok :(

Amugy mar nem BMF, hanem OE: Obudai Egyetem :) Igy mar en sem foiskolas vagyok, hanem egyemista :) (Igaz, Pecsen is az voltam egy ido utan...tiszta vicc.)

Örök, visszatérő téma... igazából - majdnem - tökmindegy.

A személyes kapcsolatokon múlik a legtöbb ebben az országban.
Kíváncsi lennék, hány "Pistike" dolgozik a szakmában zéróhoz közeli tudással. Ezzel az a problémám, hogy sok esetben a jó munkásemberek elől foglalják a "drága" helyet, gyakorlatilag érdemtelenül. A másik problémám pedig az ezzel, hogy nagyon jól tükrözi az ország informatikai színvonalát ( igénytelenségét ).

--
robyboy

Szerintem a Windows nem felhasználóbarát.
Ha az lenne, nem utálnám.

Hát nem tudom, nekem van két darab 54-essel kezdődő okj végzettségem egy programozó és egy Hálózat telepítő és üzemeltető + CCNA 4 szemeszter. Viszont az 54-es nem felsőfokú végzettség, hanem középfokú. Ezért nem fogadják el főiskolán se... bár igaz, hogy az én tematikám túlmutat, a főiskolán tanultakon, mégse fogadják el. Véleményem szerint lassan maximum egy főiskolai diplomával tudsz elhelyezkedni vagy lehet, hogy már 1 is kevés. Persze ha van sok pénzed, és csinálsz xy Certification-t talán van esélyed.:)

/Off

És valóban... mintha ebben az országban - ha nincs közeli ismerős a pozícióra - a bizalom alapja kb. a min. 2 diploma + 3 nyelv anyanyelvi szintű ismerete stb, mindezt irreálisan alacsony bér mellett.
És még a munkáltató van meglepődve, amikor nagy a fluktuáció.
Miért is?

Ez hasonló, mint az útépítés. Amíg javítás címszóval kátyúznak, mert "nincs pénz" normálisan felújítani egy utat, addig mit várunk? Ha mindenki a bad sectorokat allokálná új HDD vásárlás helyett, hát... Persze, ez hosszú távon drágább, ugyanúgy, mint normálisan megfizetni egy szakembert. Úgy gondolom, hogy sokan nem terveznek hosszú távra.

--
robyboy

Szerintem a Windows nem felhasználóbarát.
Ha az lenne, nem utálnám.

Nekem is van egy OKJ-s papírom (hálózatépítő). Elméletből elég jól kikupáltak minket. Cisco cuccokat is "nyomkodhattunk" eleget, stb., szóval haszontalannak nem nevezném. Ráadásul kapcsolatok szerzésére sem volt rossz.

Viszont magában, ha az ember nem elhivatott, ez a papír semmit nem ér sajnos. Nálunk is átment mindenki a vizsgán (többség csak 2. körben), pedig nagyon jól tudom, hogy fogalmuk nincs pl. mi az az IP-cím...

Tisztában kell lenni mit tudsz, + nem kell félistennek képzelni magad, hogy most Te vagy A rendszergazda, mert könnyen koppansz. ;) (Pont tegnap jött be hozzánk egy srác, hogy RJ45 dugó kell neki. Kérdem; -Megcsináljam a kábelt? -Á nem kell, hálózatszerelést tanulok. -Oks, fali vagy lengőkábelhez kell a dugó? -ŐŐőő....)

--
http://bacsi2.extra.hu

"fogalmuk nincs pl. mi az az IP-cím"

Biztosan Posta Imre (Imre Posta=IP) Strasbourgban megjelenő könyvének címe.
:^)

"-Oks, fali vagy lengőkábelhez kell a dugó? "

heee?

Fali kábelhez dugó? Nem fali aljzatra gondolsz?

Nem, van ilyen konkrétan. Két kis "fog" van szálanként, enyhén V alakban, így ha rákrimpeled, akkor beszorítja a fogacskák közé a tömör rézdrótot.

--
http://bacsi2.extra.hu

Fotón nem fogod meglátni az eltérést, nyilván majdnem ugyanúgy néz ki. De lehet kapni gyk. bárhol, pl. itt is. (Hint: RJ45 fali dugó néven keresgélj.)

--
http://bacsi2.extra.hu

ha jól értem a szavaidat, akkor úgy képzeljem, hogy

- patch kábelhez való rj45 esetén a V alakú rész sík és belemélyed a rézszálba
- fali kábeles rj45 esetén a V síkjából kiállnak két oldalra a hegyes végei és nem beleszúródik a részszálba, hanem közrefogja azt?

legalábbis más értelmes megkülönböztetést nem tudok elképzelni...
azért is csodálkozom, mert fali kábelt aljzatba szokás kötni, nem pedig közvetlen dugóba :)

Az én tapasztalatom az, hogy kb ki lehet törölni egy OKJ-vel, semmi komolyabb állást nem lehet betölteni.

Egyébként tanács annak most akar OKJ-s tanfolyamra menni. A Magyar Üzletember képző akadémia nevű intézményt kerülje el messzire. Lenyúlják az embertől a sok pénzt (akkor is fizetsz ha az első mert alapítványi izé.. persze azt csak beiratkozás után közlik, hogy majd félévente 50 ezer ft-ba kerül a tanulás).
De nem ez fő probléma hanem az, hogy semmit nem tanítottak. 2 évet b...tam el az életemből és az oktatás ami ott folyt az egy vicc. számtech programozó(webprogramozó) képzés lett volna de igazából se programozni nem tanították meg az embert se a webes technológiát.

nem sokat ér az OKJ, bár mi is igyekszünk valamennyire ahoz igazodni és hozzánk, a http://linuxsuli.hu -ba még mindig lehet jönni ingyen,

főleg hétfőn :-))

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Miért nem csináltok inkább e-learning anyagot? Akár közösségi alapon is.

(Tudom: közösségi munka: 100 embert érdekel, 50 jelentkezik, 20 készíti el az első anyagot, 4 a másodikat, és 2 fog rendszeresen dolgozni rajt)

de egy próbát megér

egyelőre egy wikit csinálunk az OKJ alapján, ami március 31-ig kész lesz és átadjuk :-)

de ugye nyilván nagyon kevesen tanulnak egyedül, tehát

Hozzánk jöhet jelenleg bárki INGYEN OKJ-t tanulni ! :-)

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Bárki, vagy huszadik életévét be nem töltött bárki?

:)

Ez engem is érdekelne! Más megközelítésből is: az is ingyen jöhet akinek már van egy OKJ bizonyítványa?
--
Hogyha III. András 5 év alatt 15 törvényt adott ki, akkor 25 év alatt 50 törvényt hanyadik Béla adott ki?

Igen, megismétlem: bárki :))

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Köszkösz :)

--
Hogyha III. András 5 év alatt 15 törvényt adott ki, akkor 25 év alatt 50 törvényt hanyadik Béla adott ki?

most februártól ** mához két hétre! ** már csak ingyenes csoportokat indítunk, tehát: BÁRKI :-)

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Köszi! :)

:)

http://www.pentaschool.hu/allami/szgrk.php?gclid=CLDP48r3mZ8CFReBzAoddkuzNA

Magáról az iskoláról és a képzésröl van valakinek érdemi véleménye ?

Állatbarátokat keresek http://hup.hu/node/66090
http://elütöttek.hu/

Igen erről beszéltem. ez a Magyar Üzletember Képző ÁrnyékAkadémia sulin belül van mint alvállakozó suli... ide jártam két évig... itt nem tanítottak semmit két évig... egy szerencsétlen rabló társaság... 250 rugó volt a 4 félévre a tandíj -alapítványi támogatás nem tandíj- ami persze kötelező ha vizsgázni akarsz tehát tandíj!!! Tanároktól bármit kérdezel nem tudnak semmit... se a papírjuk nem ér semmit, de érdemi tudást sem kapsz ... Nagyon nem ajánlom senkinek ezeket...

Én a Pentaschoolnál szereztem OKJ-s rendszergazda papírt. Szerintem segítőkészek az oktatók, amit kell, azt meg is tanítják. Jó fejek és nem mondanám, hogy nem értenek hozzá. Azaz 2004-2005.-ben jó volt oda járni. Az eltelt idő alatt nem tudom mi a helyzet.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Hello!
Én is OKJ képzésben tanulok mint webprogramozó ami elvileg felsőfokú képzés. A számalkba vagyok másod éves esti szakon. Sajnos időnként nagyon bánom hogy ebbe az iskolába iratkoztam be. A legnagyobb baj az egész képzéssel az hogy mindenbe csak bele-bele kóstolunk,de amikor már kezdene érdekessé és hasznossá vállni a dolog akkor marad abba. Nem beszélve arról hogy minden szart tanítanak aminek semmi köze a programozáshoz.Ilyen tantárgyunk pl. a művészettörténet. Annyiból jó lehet egy ilyen képzést elvégezni hogy ha tovább tanul az ember egyetemen,főiskolán akkor elméletileg nem fog ismeretlen dolgokkal találkozni.

Üdv.

Annyiból jó egy ilyen bizonyítvány, hogy informatikusnak nevezheted magad tőle. És hogy milyen informatikus vagy, az elsősorban nem ezen múlik.

+1

--
return 0;

Én sosem értettem igazából ezeket az OKJ-s képzéseket.
Pl.: Gazdasági informatikus. Van főiskolán és van belőle OKJ is. 1x felhívtam az OKJ iskolát és azt mondták, hogy egyenértékű. Én ebben nem hiszek.
Ugyan ez a helyzet más OKJ képzésekkel. Kőműves, pincér, burkoló stb...

Saját példám:
Én 31 évesen most vagyok 4.-es a gimnázumban estin. Hogy miért azt most hadjuk.
Informatika volt a választott tárgy, persze, hogy előrehozott érettségit csináltam belőle max. teljesítménnyel. Nem volt nehéz, inkább nevettséges. Mind1. Kaptam hozzá 5500 HUF -ért a teljes ECDL bizonyítványt. Semmit sem ér szerintem.
Az alap szakmám: Központifűtés és gázvezeték szerelő szakmunkás.
Utáltam, de a szülői kényszer nagyúr. (volt akkor)
C64 óta számomra első az informatika. Saját szakállamra végig jártam annó a 'létrát' ('87)basic-qbasic-clipper-vbasic-delphi...
A lényeg:
Szakmunkás vizsga után egy magániskolában elvégeztem a 'Programozó és operátor' szakot. Mivel Nem volt érettségim nem kaptam meg az OKJ bizonyítványt csak egy igazolást, hogy elvégeztem.
Csüggedtem mert más társaim érettségivel egyéb végzettséggel majd' elvéreztek a vizsgán. Mind1
Egy országos nagyvállalat programozói állást hirdetett.
Szerencsémre próbamunkát is kellett tennem nekem és a többi jelentkezőnek is.
Felvettek :)
Aztán kérték az érettségim ami nem volt.
Balhé. A főnök beiratott az estire. Persze akkor nem végeztem el mert időközben a munkámmal nagyon elégedettek voltak. '98-2003
Aztán 2003-ban új vezérigagató aki csak azt nézte, hogy kinek milyen papírja van. Kirúgtak.
A közvetlen főnököm próbált megvédeni, de a kollektív szeződés szerint nem feletem meg.

Lényeg:
Tudd eladni magad
Ha ez sikerül, de ha nem sikerült akkor is tanulj
Semmit sem ér sem a főiskola/egyetem/OKJ (ha tudod a szakmát akkor úgyis jó vagy, ha nem akkor kár a gőzért másra születtél)
Szerintem kell a papír, de minegy, hogy milyen. TUDD ELADNI MAGAD!

Tavaly fejeztem be a sulit, ugyanilyen OKJ-s rendszergazdai képzést, 2 hónappal a vizsgák előtt már volt munkahelyem, és nem ismerős vagy rokon intézte. Elküldtem 3 helyre az önéletrajzomat 2 helyről másnap hívtak, hogy mehetnék interjúra, igaz nem rendszergazdának jelentkeztem hanem programozónak. Az egyik nagyon fontos hogy el tudja adni magát az ember, illetve hogy folyamatosan képezze magát, én még általánosban kezdtem a programozást tanulni, és most is folyamatosan bővítem a tudásomat.

Milyen állásajánlatra pályáztál és mi volt az önéletrajzodban? (Mi a sikered titka?)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Az első helyre junior PHP fejlesztőnek jelentkeztem, önéletrajzomban nem sok minden volt, szeretek lényegretörő lenni, kerülni a rizsát, igazi referenciám 1 darab volt, a többit saját magamnak fejlesztettem, gondoltam így is észreveszik, hogy tudok-e programozni vagy nem. A mostani munkahelyemre 7 hónap után jöttem át, ide 1 éves tapasztalattal rendelkező fejlesztőt kerestek, teszt feladat volt, másnap hivtak interjúra, interjú körül-belül 10 perc alatt meg is volt, szerintem nagyon fontos hogy magabiztos legyen az ember, és tudja eladni a képességeit még ha tudja hogy vannak benne hiányosságok is, az a lényeg hogy úgy adja elő mintha nem lenne benne hiány :).

Mennyire kented-vágtad a PHP-t, amikor a junior PHP pozícióba felvettek?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Hát összetudtam rakni 1 dinamikus front-endet + hozzá admin-t ahol szerkeszteni lehetett az adatokat, PHP, MySQL alapokkal tisztában voltam, szerencsére gyorsan tanulok és elég jó probléma megoldó készségem van, nah meg marhára pedáloztam, hogy megfeleljek + rengeteget tanultam munka mellett, viszont akkor még nem használtam semmilyen keretrendszert, javascript framework-öt se használtam.