Arch Linux

Még sose írtam ebbe a blogba, de most muszáj :)

Egy ismerősömtől, meg itt-ott hallottam már az Arch Linuxról, de eddig sose próbáltam. Múltkor Ubuntu alól (szaggató firefoxszal -> érlelődő elhatározás közben) olvastam az archlinux.fsf.hu-ról szóló hírt.

Különféle Debian-szerűségekkel próbálkoztam eddig, de nem igazán váltak be desktopon, az Ubuntu jól működött, de lassú volt (főleg a firefox... meg a gnome is elég (bah)), és néha problémás, a Debian alapvetően nem működött (video, hang, satöbbi, gyakran régi csomagok, laptopnál különösen izé). Debianokon kívül Suséhoz is volt dolgom, rpmet nem szeretem. Slackware régen volt egy kicsit, akkor nem tetszett nagyon, Gentoot föl se tudtam rakni, pedig már van telepítője :) Mindenesetre úgy gondoltam, hogy a Debian-alapú disztrókkal boldogulok a legjobban, meg hogy az apt-getnél (dpkgnál) nem találok jobbat.

Szóval tegnap Ubuntu alól letöltöttem egy Archlinux img-t, dd-vel kiírtam az SD kártyámra, és fölraktam. Elsőre nem sikerült, talán valamit elronthattam :P Másodikra sikerült, de a Gnome nem akart működni (elég üres és csúnya is volt, meg problémák voltak a pango-val, kilépkedtek/el se indultak bizonyos dolgok, stb... ez negatív volt), viszont nagyon meglepett, hogy milyen kellemes dolog az rc.conf, meg hogy milyen gyors a pacman. Nem szeretem, ha teleszemetelem a rendszert többszáz megás szerteágazó függőségű csomagokkal amik nem működnek, szóval újra fölraktam, ezúttal KDE-vel, de a 4-es KDE nagyon nem jön be, ráadásul nem igazán komplettek ezek a KDE/Gnome csomagok. Fölraktam újra :), és a kdemod tárolóból fölraktam egy 3-as KDE-t. Ez elég jó. Aztán az is meglepett, hogy az AUR... szkriptek(?) milyen jó dolgok. Nagyon király, hogy ilyen könnyen lehet forrásból csomagot csinálni, és föltelepíteni (nyersen fordítgatni nem annyira szeretek, jobb ha csomagkezelek :) ). Van pár kellemetlenség a KDE3 miatt (knetworkmanagert, ktorrentet AUR-ból kellett csinálni), de ez egy nagyon jó disztró :) Ja, és simán megy a videókártya, a hangkártya, és mostmár a synaptics touchpad és a wifi is, van normális verziójú DC, a pacman, ugyanúgy mint az apt-get, kezeli a függőségeket és az árva csomagokat, viszont sokkal gyorsabb nála. Sok a csomag is, plusz még ha az AUR-t hozzávesszük... Nagyon tetszik, hogy ennyire kézreáll, és ha bármi problémám van, guglin az első találat az Archlinux wikijéből a vonatkozó rész. És (sokkal-sokkal-sokkal)*10^6 gyorsabb mint az Ubuntu.

Szóval asszem meg vagyok győzve. Azért szólhattatok volna erről korábban is ;)

Hozzászólások

Legutóbb Gentoo-n láttam olyat, amilyet az Arch-nál vettem észre.
Te építheted fel a rendszert az elejétől a végéig úgy, hogy közben nem gányolod szarrá az egészet (Gentoo esetében ez nem mindig van így).

Tetszik nekem is, a TV-re is ez került fel, Debiannal, Slackware-rel és a többi "tölts el egy estét sörözés helyett a géped előtt"-disztrókkal nem akartam szívni, más rendszer bloatware és lassú neki.

Felraktam egy alap LXDE-t, hogy valahogyan azért nézzen már ki a rendszer, ha mást is akar csinálni az ember, mint TV-t nézni azon a gépen.
---
Powered by Áram

Én is feltettem Ubuntu mellé második disztrónak. (Nekem egyáltalán nem lassú az Ubuntu, Arch viszont elég sokat elidőz az udev környékén bootoláskor.) A hanggal valami gond van, de majd utánajárok. Én 4-es KDE-vel raktam fel a kdemod repóból, de le fogom irtani és megy helyette Xfce, mert hülyét kapok a KDE4-től - bocs: a KDE 4.1 még "nem KDE4"... :( Jó kis cucc, olyan Slackware-feeling újra, de annál összerakottabbnak érzem. Főleg hogy itt vannak csomagfüggőségek alapból. :D

Semmi..abandoned..legacy. A 3.5.9 is mar az utolso fixnek volt szanva, erre meg kegyelemdofesnek jott a 3.5.10. Tovabb tenyleg nem fogjak patyolgatni szerintem. A KDE4 -el sok gond nincs, az uj nvidia driverrel eleg stabil lett. Igaz meg rengeteg funkcionalitas hianyzik, de vegulis munkaban nem akadalyoz (pl. OpenOffice nem oszt nem szoroz milyen feluleten fut, ugyanugy lehet dolgozni vele).

Hát... Engem akadályoz, hogy random módon kihal a plasma alóla. Arch Linuxon kdemodból (4.1.2) és PC-BSD 7-en is (4.1.1 talán?), néhány effekt bekapcsolásánál (bővített nagyító pl., vagy valami ilyesmi) pedig csontra fagy az egész. De az új koncepció nekem elég szokataln, azt még szoknom kell és ez az én "hibám", szóval lényegében ez játszik. Biztos jó lesz... Majd... :)

Nem értem ezt a hirtelen jött Arch Linux őrületet, aminek máris van egy káros következménye, a Magyar Arch Linux oldal. További várható következmények olyan felhasználók tömeges megjelenése, akik miután szembesülnek bármely felmerülő problémával (amit legtöbbször maguk okoznak), kezdve a rendszer telepítésétől flame-be kezdenek és a meglévő közösség torkának ugranak.

Félreértés ne essék, én már évek óta használom az Arch Linux-ot, nagy megelégedéssel és tényleg olyan amilyennek egy Linux disztribúciónak lennie kell, a csomagkezelés és az AUR mind nagyszerű, de a legtöbb szempontból egyáltalán nem tekinthető az Ubuntu, az OpenSuse, a Fedora és más népszerű Linux disztribúciók alternatívájának, amik a legtöbb felhasználó esetében megfelelőnek, ajánlottnak mondhatók.

Persze hogy nem alternatíva.
Amikor hallottam az Arch-ról, akkor még nagyban Gentoo-s voltam.
Használni is szerettem volna meg minden, csak éppen nem volt időm vacakolni vele (Gentoo vs. Arch esetében furcsa leírni a "vacakolás" szót :-P, de nem akartam legyalulni a Gentoo-t).

Lehet, hogy ez a distro is csúnyán elkurvul majd, de titkon nem ezt akarja mindegyik Linux-fan?
---
Powered by Áram

Nem ezt.

És azt sem értem miért van szükség egy elszeparálódó hazai közösségre és a Magyar Arch Linux oldalra, ahogy azt sem értettem annak idején, hogy miért lenne szükség HunArch disztribúcióra.

Mindenre ott van a központi oldal, a meglévő Arch Linux Wiki is bővíthető magyar nyelvű tartalommal, ha mindenképp szükséges a lokalizált dokumentáció és a lefordított hírek és leírások, én ezekről sem vagyok meggyőződve.

A magyar Arch Linux oldal már létezik jó ideje: ez az archlinux.hu. Az az oldal már régóta áll karbantartás nélkül, ha pedig a Google-ben rákeresel, ezt kapod: http://www.google.hu/interstitial?url=http://archlinux.hu/

Most talán egy kicsit keményen fogok fogalmazni, de ez így, ebben a formában szégyen. A most az archlinux.fsf.hu címen elérhető oldal koncepciója Avramucz Péter (Muczy) fejében fogalmazódott meg, eredetileg azzal a céllal, hogy egy valóban hasznos, működő és karbantartott oldal legyen elérhető az alatt a domain alatt. Én pedig felajánlottam neki, hogy szívesen segítek a dologban - mivel az ubuntu.hu kapcsán elég sok rutint és tapasztalatot szedtem össze, ezt pedig itt is kamatoztatni tudtuk.

A gond csak az, hogy az archlinux.hu domainen Weisz Roland (Wland) ül, akit hónapok óta próbálunk elérni, de ez egyelőre nem sikerült. Mi még mindig nem tettünk le arról, hogy egyszer az archlinux.hu címen is ez a működő oldal lesz elérhető.

Egy fél éve én is megpróbáltam elérni az archlinux.hu szerkesztőit, sikerült is valakivel tárgyalni, de az átirányított az oldal tulajdonosához, akit meg nem sikerült elérni.

Bár én csak azt akartam, hogy tüntessék el az archlinux.hu-t (vagy kezdjenek vele valamit), mert ez így ebben a formában valóban szégyen.

Az http://archlinux.fsf.hu/ meg csak egyszerűen felesleges (és lehet, hogy keményen fogok fogalmazni, de borzalmasan is néz ki), de végülis senkit nem zavar, ha neked, másoknak belefér a szabad idejébe a fenntartása és bővítése akkor sok sikert hozzá.

Az oldal tulajdonosát valóban nem lehet elérni, pedig elég sok útvonalon próbáltuk. A design olyan, amilyen, lesz ez még szebb is... :)

Egyelőre működjön az oldal, legyen rajta tartalom, a drupal témát meg bármikor lehet cserélni.

Hogy mennyire felesleges vagy szükséges, azt majd az idő eldönti. Ha nem lesz rá igény, se kedv csinálni, akkor bármikor statikusra cserélhető a tartalom, vagy megszüntethető. Mivel az oldal az FSF.hu Alapítványnál van, ezért nem tud "beragadni", nem történhet meg vele az, hogy nincs kit keresni és senki sem fér hozzá.

A Gnome problémát szerintem az okozhatta, hogy nem tetted fel a gnome-extra csomagot. Egyébként tényleg jó kis disztró ez az Arch, én is nemrég fedeztem fel magamnak, de rögtön megkedveltem...

En meg ajanlom figyelmedbe a Frugalwaret, ha az Arch tetszik akkor a Frugal is fog szerintem.

Kubuntu 8.04.1

En nem igazan ajanlom..sokat szivhatod miatta a fogad. DE ha egyszer sikerul felrakni, akkor verheted a melled hogy magyar distro. (Felreertes ne essek, 0.7 ota szivok vele, eddig az installer volt egy oriasi szenvedes, most mar ki lehet kerulgetni, utana a rendszer szivat.. feladom.. Arch ftw :))