Norton Ghost 2k3 és az MBR herélése.

sziasztok, segítsetek ki légyszíves.
adott egy noti, történetesen az enyém. WinXp van rajta eléggé nagyon legálisan. a benne lévő HDD-t akartam kicserélni egy nagyobbra, teljes klónozással. eddig okés. mi történt:

-noti a táskába, nagy vinyó egy formázás után szintén, irány a munkahely. van jogtiszta Ghost 2k3-unk (nincs kedvem most az otthoni gépet szétkapni, meg Linux alatt barkácsolni. find vagy egyéb (dd akármi) parancsokkal meg tudnám csinálni, de nem szedem szét a gépet, a kocsi itt áll a ház előtt: 5 perc és bent vagyok)
-kicsi hdd notiból ki, 2,5->3,5 konverterre rá
-nagy hdd is konvertert kap
-be mindkettő az asztali gépbe, van szabad IDE csatorna
-munkahelyi Windows indul
-hdd-k felismerése és újraindítása után Ghost 2k3, klónozást kérek partíció átméretezéssel, az új 2,5" lemezen szabadon hagyva 25G területet egy VectorLinux-nak
-újraindítás után a Dr Dos-on futó Ghost belefagy a kezelőfelületének a felépítésébe. lol.
-nem baj, reset
-indulás után jelenség ua
-nem baj, kicsi merevlemezek le, gép így most ezek nélkül indul a 3,5" boot hdd-ről. kérem a klónozás mellőzését, induljon a mhelyi Windwos, látni akarom a log-okat
-no miss, azt nem, nem. a Windows nem indul, fekete képernyő. anyádat.
-Windows install CD előkap, boot, javítás konzolon. a hdd-n lévő WinXP detektálása _5 perc_ a telepítőnek :( itt már rosszat sejtettem
-fixmbr. szokásos kérdés: "biztos hogy akarod? lehet hogy megnyílik az apokalipszis kapuja." válasz: "akarom bakker mondtam már százszor, válaszom igen és kapd be, csináld nincs sok időm"
-boot rekord felülírva, reboot
-nem, ghost boot image marad, WinXP nem indul: szarrá fagy, csakúgy mint a másik lehetőségként választható ghost indítás :(:(:(

mit tudjak én ezzel kezdeni? technikai okokból az XP frissítő telepítése nem megoldható. a lemezt betettem másik gépbe, nem látok semmi különlegeset rajta, rejtett állományok közt sincsen idegen. valakinek nem lenne egy-két épkézláb ötlete?

off rész:
aztán eszembe jut, hogy van egy floppy lemezre kiírt image, arról bebootolva a kollégám gépén megcsinálom a 2db 2,5" diszk klónozását hibátlanul. de az én asztali gépem akkor sem megy, az MBR-e valami földöntúli dologgá változott.

(aki nem ismerné a NG2k3-at [valószínűleg elég kevesen vannak így]: a programot indítod, mondod mit akarsz, majd a ez a nevezett program villámgyorsan készít egy 1,44 FDD-re férő bootolható image állományt (ezt ki is teheted floppy lemezre ha akarod), majd a boot HDD-d MBR-ét eltolja és beteszi oda ezt a floppy méretű cuccot, végül újraindítja a gépedet. klónozás után a a boot HDD MBR rekordja visszakerül a helyére, voálá)

Hozzászólások

a rendszerpartíció az új hdd-n aktív?

igen, aktív - bár nem az új, hanem amin futott volna a ghost (felállás: 200G SATA 3,5" a mhelyi rendszeremmel és ghost-tal, +2db 2,5" IDE amit végül másik gépen klónoztam át). indul is, csak mindig a ghost boot jön be ahol két dolgot választhatok:

-ghost, ami szarrá fagy
-xp indítása ami szintén

--
senki földjén, senki fia

Windows CD be, kérj javító konzolt és fixboot fixmbr

--
Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.

Ilyen dolgokra szerintem az acronis trueimage eszköz a legmegfelelőbb. Mármint a klónozásra.
Az xp-t pedig egy frissítő telepítéssel rendbe lehet hozni. Magyarul rátelepíted a régire, így minden telepített program megmarad.

nekünk csak a ghost van meg tisztán, az acronis sw így kiesik. bár elméletileg a demó verziója is működik, csak nem teljes funkcionalitásában. bár megnézem mit tud és vetetek egyet ha tényleg bejön.

frissítő telepítés nem járható, technikai okokból. arra várnom kellene egy hetet (a licenchez kapott készletben az XP lemez a tányér közepe felé sérült)

--
senki földjén, senki fia

Letöltenél egy másik XP telepítőt?
Gondolom a kulcs megvan.

"-újraindítás után a Dr Dos-on futó Ghost belefagy a kezelőfelületének a felépítésébe. lol."

Ez szokásos jelenség, főleg az image tallózó ablaknál. :)
Én CD-ről boot-olom a ghost-ot és csak a tallózó ablaknál cserélem ki az image-t tartalmazó DVD-t.

igen kulcs megvan, csak az első generációs SP nélküli Windows-hoz. nekünk ez van meg legálisan. de megpróbálom megtalálni ezt a verziót. az újabbakkal nem megy a trükk, próbáltuk :(

cd-ről bootolva sok gépnél kapok egy értelmetlen hexa szarságot és kész (főleg a notiknál és újabb gépeknél), szóval a tanulság az, hogy legközelebb floppyról csinálom. ezekről a dos-okról indulva látszik az USB is és nem kell szétkapnom a gépet (hdd beszerelés miatt)

--
senki földjén, senki fia